Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mustat joutsenet toivat laman Suomeen: Esko Ahon mielestä velalla voidaan ostaa aikaa uudistusten tekemiseen

Esko Aho kannustaa ottamaan oppia onnistumisista – vuosina 1993–2008 Suomen talous kasvoi yhteensä noin 40 prosenttia. 

Painijalegenda Pertti Ukkola kantaa lompakossaan vieläkin äidiltä saatua viiden markan seteliä: "Kolmekymppiä on menny"

Ukkola päätti jo teini-ikäisenä Sodankylässä, että hänestä tulee olympiavoittaja.

Jämsän Seutu: Taiteilija Heikki Häiväoja on kuollut

Häiväojan tunnetuin työ oli hopeamarkka.

Kauppasota vaanii ja tärkein tavoite entistä kauempana – EKP:n uusi pääekonomisti vakuuttaa: “EKP on luova uusien työkalujen kehittämisessä”

Negatiivisten korkojen aika jatkuu toistaiseksi, mutta ei ikuisesti, sanoo pääekonomisti Philip Lane Ylen haastattelussa.

Police probe suspected ethnic agitation in nationalist party campaign

Police said on Tuesday that it was investigating campaign material used by the Finnish Nation First political party over suspicions of ethnic agitation.

Kari Enqvistin kolumni: Miksi ihmiset puhuvat piiloviesteillä?

Rehellisyys, täsmällisyys ja läpinäkyvyys ovat yleisiä hyveitä kaikessa keskustelussa. Kari Enqvist pohtii mistä sitten johtuu, että ihmiset sanovat yhtä ja tarkoittavat toista.

Aarteenetsijät kaipaavat maastoja koluttavikseen – kutsuisitko sinä pihapiiriäsi tonkimaan?

Tiedätkö onko tontillasi ollut elämää vuosisatoja sitten? Metallinetsijät saapuvat mielellään tutkimaan, mitä mullan alle on kätkettynä. Heitä kiinnostavat toki tuoreemmatkin löydöt – voit saada apua esimerkiksi pudonneen sormuksen etsimiseen.

Näin Takamaan Hessusta tuli legenda: Työnsi koiranpentuja lastenvaunuissa kymmeniä kilometrejä vuonna 1969

Hessu oli päättänyt voittaa vedon ja sata markkaa, joka oli iso raha 48 vuotta sitten.

Ex-President Koivisto secretly funnelled money to support Estonian independence

During his term as Finnish President, recently-departed statesman Mauno Koivisto faced harsh criticism for not supporting Estonia's bid for independence more openly. Koivisto actually disguised aid to Finland's southern neighbour as cultural cooperation, to avoid the ire of Moscow. He kept quiet about it until his death.

Väyrysen Kansalaispuolue palautti markan

Paavo Väyrysen perustama Kansalaispuolue julkaisi perjantaina 10 markan rahakkeen, jonka Pohjanranta Oy hyväksyy maksuvälineeksi.

Hinnat kerrottaisiin nyt viidellä – suomalaiset ovat maksaneet euroilla jo 15 vuotta

Eurot tulivat Suomessa käyttöön käteisvaluutaksi 1. tammikuuta 2002. Silloin kauppareissulla käytettiin kuuden kertotaulua, kun kansa laski oliko ostos halpa vai kallis. Tarkka muuntokerroin oli 5,94573.

Vaasan osakepankin 25 markkaa vuodelta 1918 – Nämä harvinaiset setelit kertovat Suomen historian kohtalonhetkistä

Itsenäisyyden alkuaikojen myrskyt näkyvät vanhoissa seteleissä mm. päällepainatuksina. Seteleiden suunnittelijoissa on yllätysnimiä.

Oma ravintola keskelle kaupunkia vaatisi puoli miljoonaa euroa ja kovaa työtä

Arvostettu ravintoloitsija Bahri Karagümüs aloitti Oulussa lähes tyhjätaskuna. Nykyisin määräykset täyttävän ravintolan perustaminen Oulun kävelykeskustaan vaatisi paitsi ankaraa yrittämistä, myös satojatuhansia euroja alkupääomaa.

”Suomi ei noussut Viinasen leikkauksilla” – Korkman tylyttää suomalaisia talouspäätöksiä

Professori Sixten Korkmanin torstaina julkaistu teos Väärää talouspolitiikkaa käy läpi merkittävimpiä talouskriisejä sekä Suomessa että maailmalla. Korkmanin mukaan usein kriisit olisi voinut välttää tai niiden vaikutuksia olisi voinut lieventää oikealla talouspolitiikalla, mutta monesti talouspäättäjät ovat vain pahentaneet tilannetta.

Jos markka olisi olemassa – Suomessa kinattaisiin taas seteleistä

Suomen viimeiseksi jääneet markkasetelit täyttävät 30 vuotta. Jos vanhat merkit pitäisivät paikkansa, olisi viimeistään ensi vuoden alusta otettu käyttöön kokonaan uudet setelit. Ja niin kuin ennenkin, taas kinattaisiin seteleiden koosta, väreistä ja ehkä jopa siitä, kumpi on setelin etupuoli. 

Kummeli: Tonnin seteli

Meemisuosikiksikin noussut sketsi vuodelta 2000.

Vanhat ja kummallisen muotoiset puut synnyttävät tarinoita

Merkittävät puut ovat osa ihmisten elämää ja paikallishistoriaa. Puut liittyvät arjen tapahtumiin ja tärkeisiin hetkiin. Antero Korhonen tuntee lempääläisten merkkipuiden tarinat.

Verottaja saa vuosittain noin tuhat hakemusta verotaakan helpottamiseksi – "myöntäminen poikkeuksellista"

Helpotusta verojen maksamiseen voidaan myöntää muutamista painavista syistä. Verotaakan huojennushakemuksista hyväksytään joko kokonaan tai osittain yhteensä noin 10–20 prosenttia.

Miltä tuntuisi kymmenkertainen korko asuntolainassa? Siitä ei ole kauan, kun se oli arkea

Nykyään asuntolainan hakeminen on tehty melkein yhtä helpoksi kuin kausi-influenssarokotuksen ottaminen. Soita, varaa aika, keskustellaan vähän pohjista ja tehdään päätös. Ei siitä niin kauaa ole, kun karvahattua sai pyöritellä hermostuneena käsissään pankinjohtajan edessä eikä sekään aina auttanut.

President says "get over it" to nostalgia for Finnish mark

President Sauli Niinistö dismissed defenders of the former Finnish currency, the "markka" Friday, saying that it was pointless to indulge in nostalgia for the currency. In an interview published in the business daily Talouselämä, Niinistö said that even with the power to lower the exchange rate, keeping the mark would have meant that the country would have had a great deal of very expensive euro-denominated debt.

Viinanen valottaa lamavuosien kovaa poliittista peliä

Lamavuosien valtiovarainministeri Iiro Viinanen (kok.) ei säästele haukkuja kuvatessaan ajan muita poliitikkoja. Osansa saa oman puolueen väki ja hallituskumppani keskusta. 

Hymyilikö Kekkonen Nuaksen vai Sapson suuntaan?

Vuokatinvaaralta avautuu upea näkymä Sapsojärvelle. Maisema on tuttu myös monille sellaisille, jotka eivät ole koskaan astuneet Kainuun maaperälle. Se kun komeili aikoinaan Urho Kaleva Kekkosen takana 500 markan setelissä.

Kari Piskonen painottaa talkootyön merkitystä

Euroopan unioni on Kari Piskosen mielestä yllättävänkin hyvin niillä raiteilla, mille se aikoinaan laitettiin eli rakentamaan vakautta ja turvallisuutta Eurooppaan.

Muumimukien myyjä huijasi netissä

Rovaniemellä on selvinnyt kaksi laajaa nettipetossarjaa. Molemmissa tapauksissa internetissä on myyty olemattomia tuotteita ja myyjä on saanut ostajan maksamaan kauppasumman etukäteen tililleen. Ostajia oli huijattu myymällä muun muassa Muumimukeja, kännyköitä ja blu-ray-elokuvia.

One in three Anttila department stores to be shut down

Despite an increase in profits for 2013, parent company Kesko hopes to improve on last year’s results by shedding branches of Finland’s largest non-food retailer.

Elämäkerta: Wahlroosilla osuutensa markan devalvoinnin rajuuteen

Tänään tiistaina julkaistu Wahlroos: Epävirallinen elämäkerta -kirja sanoo Björn Wahlroosin olleen osasyyllinen markan devalvointiin johtaneeseen valuuttapakoon vuonna 1991.

Suomen eurolla ei enää rikastu

Euroajan alkuvaiheessa suomalaiset eurot olivat haluttuja numismaatikkojen keskuudessa. Väärin lyödyt rahat ovat keräilyn suola.

Talousguru 2013 on lukiolainen Antti Luukkanen Helsingistä

Toiseksi tuli Joona Suhonen Tampereen klassillisesta lukiosta ja kolmanneksi Jaakko Markkanen Äänekosken lukiosta.

Tuhannen markan seteli yleisön suosikki - tänään kääntyy uusi lehti Urheiluruudun historiassa

Yle Urheilun katsojat, kuuntelijat ja lukijat saivat äänestää suosikkinsa kaikkien aikojen Urheiluruutu-tunnariksi.

Rahan pesu ei koskaan kannata

Vanhojen rahojen keräily kiinnostaa yhä usempaa. Hyvää tarkoittava harrastelijakeräilijä voi kolikon ulkonäköä parannellessaan saada aikaan vahinkoa, joka laskee kolikon arvoa dramaattisesti.

Kuriiri: Markka säilyi alttarissa 45 vuotta

Paikallislehti Kuriiri kertoo keskiviikkona markan kolikosta, joka on säilynyt Posion kirkon alttarin kaiteessa 45 vuotta. Markan olivat laittaneet kaiderakenteisiin kirvesmiesveljekset (Väinö) Heikki ja Edvin Määttä.

Kansallismaisemaan rakennettava Palatsinraitin silta koekäytössä

Yle Tampere pääsi perjantaina katsomaan, miltä näyttää uudella Palatsinraitin sillalla Tampereen keskustan tuntumassa. Puolimaratoonarit testaavat sillan viikonloppuna. Yleisölle silta avataan myöhemmin syksyllä.

Survey: Clear majority favour the euro

A survey commissioned by regional newspapers indicates two-thirds of the population wish to stay in the eurozone. Only a quarter hopes for a return to the Finnish mark.

Big lottery payout for two

Two lucky winners shared Finland’s largest ever national lottery payout—some 11 million euros— Sunday. The probability of winning the jackpot is remote, about one in more than 15 million.

Hyvästi markka - jäljelle jäi tunne ja keräilyarvo

Karkauspäivä oli samalla Suomen markan viimeinen arvopäivä. Maaliskuun alusta markan rahallinen vaihtoarvo häviää. Sen korvaa korkeintaan numismaattinen keräilyarvo, jos raha on hyväkuntoinen.

Markkoja vaihtoon viimeistä päivää

Suomen markan viimeisenä vaihtopäivänä kolikoita ja seteleitä on kannettu pankkeihin kiitettävästi. Esimerkiksi Kannuksen Osuuspankkiin markkoja on tuotu viime päivinä 26 kilon painosta - Seteleitä on vaihdettu euroiksi lähes 5 000 euron edestä. Kokkolan Osuuspankissa valuutanvaihtoon joutui keskiviikkona jonottamaan.

Takaraja toi ryntäyksen markkakauppaan

Tänään on viimeinen päivä vaihtaa vanhat markan rahat euroiksi. Suomen Pankki lunastaa markat niiden nimellisarvolla, eli yksi euro vastaa noin kuutta markkaa.

Vaihda markat euroiksi vielä tänään

Piirongin laatikoissa pyöriviä markkoja voi vaihtaa euroiksi vielä tänään keskiviikkona. Suomen Pankki kehottaa vaihtamaan markkasetelit ja -kolikot euroiksi ensisijaisesti omassa pankkikonttorissa. 29. helmikuuta jälkeen markkoja ei enää lunasteta.

Markkojen vaihto pian finaalissa

Markkaseteleitä ja kolikoita voi vaihtaa euroiksi vielä tänään ja huomenna. Pankit ottavat harkintansa mukaan markkoja vastaan omilta asiakkailtaan.

Markan lopulliset jäähyväiset lähellä

Laatikonpohjat kannattaa nyt siivota vanhoista markka-ajan kolikoista ja seteleistä. Joistakin saa pankilta tai keräilyliikkeeltä vastineeksi selvää rahaa, toiset voi ohjata hyvään tarkoitukseen. Markkojen lunastus euroiksi päättyy kuluvan viikon keskiviikkona.

Minne vie markan tie?

Suomen markan päivät nimellisarvoisena rahana ovat kohta luetut. Vielä helmikuun ajan pankit ja Suomen Pankki lunastavat markkoja niiden nimellisarvoa vastaan.Sen jälkeen ne muuttuvat keräilyrahoiksi, joista osa voi olla arvokkaita harvinaisuuksia. Ongelmallista on erottaa tähdet massasta.

Miljardi markkaa yhä kateissa

Vanhoja markan rahoja vaihdetaan nyt urakalla euroiksi. Helmikuun lopussa on takaraja vaihtaa vanha valuutta kymmenen vuotta käytössä olleeseen euroon. Joskus mummon perintömarkoista löytyy arvokkaitakin yllätyksiä.

Numismaatikko ei pistä markkaa pankkiin

Markkojen vaihtaminen euroiksi päättyy helmikuun lopussa 2012. Lappeenrantalainen numismaatikko Olavi Tryg ei omista markoistaan aio luopua. Keräilijä näkee euroissakin oman kauneutensa, mutta pitää silti markkoja kauniimpina mm. niiden suomalaisuuden vuoksi.

Päivän kysymys 2.1.

Euro täytti eilen sunnuntaina pyöreitä vuosia. Kymmenen vuotta sitten euro otettin käteisvaluutaksi ja se korvasi Suomen markan. Kerro minkälaisia muistoja sinulla on euron alkuajoilta!

Seiniin silputtiin miljoonia markkoja

Eurokriisin aaltojen lyödessä korkeimmillaan puheissa alkoi vilkkua muistoja markka-ajasta. Mutta mihin käytöstä poistetut markat pantiinkaan? Ainakin muutamien oululaisrakennusten katoista ja seinistä löytyy vanhoja markan seteleitä kymmenien miljoonien arvosta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle