Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuka maksaa kulut, jos korona sairastuttaa töissä? Tartunta kannattaa selvittää, sillä COVID-19 voi olla korvauksiin oikeuttava ammattitauti

Laaja testaus ja tartuntaketjujen selvittäminen ovat myös oikeusturvakysymyksiä, sanoo ammattiliitto Tehy.

Pikkukaupungin pojasta tuli huippukampaaja, joka taikoi julkkikset ja mallit edustuskuntoon – nyt hän on sähköasentaja

Kun julkkispiireissä pyörinyt Tommi Väänänen päätti jättää kampaajan työt 18 vuoden jälkeen, kaikki eivät katsoneet sitä hyvällä.

Torstai 16.1.2020 (radio)

Mihail Mišustin on Venäjän uusi pääministeri. Sellun hinta on laskenut. Kuulovamma on Suomen yleisin ammattitauti. Suomen kesä pitenee ja talvi lyhenee. Suuressa osassa Suomea jatkuu lauha sää.

Listasimme 10 yleisintä ammattitautia – "Pahimmillaan voi käydä niin, että ihminen allergisoituu myös suojakäsineille"

Meluvamma todetaan joka vuosi noin 300 työikäisellä suomalaisella, vaikka niiden määrä onkin laskenut selvästi.

Ammattisyöpäriskeihin puututaan pian tiukemmin – listalla 22 uutta vaaratekijää

Vuoden 2020 alussa on tulossa lainmuutos, jonka mukaan työnantajalla on isompi vastuu tiedottaa työntekijöitä ja Työterveyslaitosta niistä aineista ja menetelmistä, jotka aiheuttavat syöpävaaraa.

"Nykyajan ihmisen symboli on tuoli" – Istumisesta tuli tupakointiin verrattava pahe

Monen suomalaisen työ- ja vapaa-aika on tuolintäyteistä.

Hajusteet ja kemikaalit kiusaavat kampaajia – osa saa helpotusta tuoksuttomista tuotteista tai kasviperäisistä aineista

70 prosenttia kampaajista kärsii jossain vaiheessa uraansa käsi-ihottumasta. Myös moni asiakas saa oireita hiustuotteista.

Ihottuma onkin yllättäen hierojien ammattitauti – lihasvaivat ovat vältettävissä

Kun hieroja ei tee työtänsä voimalla vaan taidolla, työn aiheuttamat kolotukset ovat vältettävissä. Ura voi kaatua vaivaan, johon ei löydy helpotusta ergonomiasta.

Naistenklinikalla työskennellään viemärin hajussa eikä tieto kulje – Aluehallintovirasto ojentaa sairaalan johtoa

Aluehallintovirasto antaa HUSille useita toimintaohjeita Naistenklinikalla tehdyn työsuojelutarkastuksen jälkeen. Suurimmat puutteet ovat tiedonkulussa.

Oulussa on tultu alkukausi toimeen ilman lautaskammosta kärsivää ykköslukkaria: "Oli pakko viheltää peli poikki"

Hannu Huuskonen on ollut Lipon kokoonpanosta sivussa lautaskammon takia. Pelinjohtaja Markku Hylkilän mukaan lukkarin paluu lautaselle kuitenkin häämöttää jo.

Burnout on tuttua pelialalla, ja se johtuu osin odotusten ja todellisuuden ristiriidasta: "Osalla kuva liian ruusuinen"

Alalle hakeutuvista voi tulla yllätyksenä, kuinka rankkaa ja tarkkaa aikatauluttamista vaativaa työtä pelinkehittäminen on.

Professori pettyi oikeuden päätökseen – homealtistus ei tuonut kätilöille korvauksia

Keski-Pohjanmaan keskussairaala ei joudu maksamaan korvauksia kätilöille, jotka sairastuivat ja menettivät työkykynsä homealtistuksen vuoksi.

Maatalous on terveydelle riskiammatti

Maatalous on yksi terveydelle vaarallisimmista aloista. Esimerkiksi riski sairastua ammattitautiin on viljelijöillä muita suurempi: peräti kymmenesosa kaikista ammattitautiin sairastuneista on viljelijöitä, vaikka viljelijöiden osuus työllisistä on vain neljä prosenttia.

VTV: Työtapaturmien korvauspäätöksiä ei ole aina tehty lain vaatimassa ajassa

Määräaika on kolme kuukautta. Vanhaa ja uutta korvausjärjestelmää on käytetty rinnakkain, ja siksi käsittelyjonot ovat kasvaneet, Valtiontalouden tarkastusvirasto toteaa.

Ruotsalaisvanki avokado-onnettomuudessa – saa korvauksia työvammasta

Lääkärin arvion mukaan miehelle on aiheutunut vammasta kahden prosentin invaliditeetti.

Lapissa paljon sairaspäiviä - vähän ammattitauteja

Lapissa työntekijät sairastavat enemmän kuin Suomessa keskimäärin. Sen sijaan ammattitauteja Lapissa on vähemmän kuin maassa keskimäärin.

Kynsi- ja ripsibisnes altistaa allergioille

Kauneussalongeissa käytettävät kemikaalit aiheuttavat alalla työskenteleville vakavia allergiaoireita. Kynsi- ja ripsistudioissa työskentelevät ovat uusi riskiryhmä.

Kätilölle erävoitto vuosien hometaistelussa – terveys meni, mutta katkeruus on selätetty

Kokkolalainen Tarja Kovalainen on yksi kolmesta kätilöstä, joille Vaasan hovioikeus lähetti huhtikuun alussa mieluisen päätöksen. Pitkä, vuosikausia jatkunut epätietoisuus on ohi. Tosin edessä saattaa vielä olla vastapuolen valitus korkeimpaan oikeuteen. Hovioikeuden ratkaisu oli kuitenkin suuri helpotus.

"Räikköstä vaivaa F1-kuskien ammattitauti"

Formulakuljettajien selkä joutuu koville ahtaassa autossa. Jukka Mildh uskoo, että Kimi Räikkönen kärsii F1-kuskeille tyypillisestä vammasta.

Ammatti-ihotautien ylilääkäri: "Kauneudenhoitoalalla saatu ihoallergia on elinikäinen"

Kun työpaikat vaihtuvat alalta toiselle, myös ammattitaudit muuttuvat. Tilanne näkyy Työterveyslaitoksessa, kun suomalainen työ siirtyy tehdasaloilta palvelualoille. Ammatti-ihotautien ylilääkäri Kristiina Aalto-Korte hoitaa kauneudenalalla käytössä olevien aineiden herkistämiä ammattilaisia. Niiden vaikutuksilta ei ole aina asiakaskaan suojassa.

OAJ: "Työnantajapuoli ei suostu ammattitautilain muuttamiseen"

Opetusalan Ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan yhä usempi opettaja sairastuu työpaikallaan koulussa sisäilmaongelmien takia.

KSML: Metso etsii asbestille altistuneita

Konepajayhtiö Metso etsii Jyväskylän Rautpohjassa 10 vuotta sitten asbestille altistuneita työntekijöitä.

Työnantajan selvitettävä työaikoihin liittyvät riskit

Työtapaturmien ja työperäisten sairauksien on todettu lisääntyvän, kun viikottainen työaika ylittää 40 tuntia.

Hajusteallergia laittaa pisteen monen kampaajan uralle

Jopa kolmannes kampaajista joutuu luopumaan ammatistaan ennen eläkeikää työperäisten sairauksien vuoksi. Ongelmana ovat etenkin kemikaalien aiheuttamat allergiat. Osa kampaajista voi jatkaa ammatissaan hajusteettomien kampaamotuotteiden ansiosta.

Loppuunpalamista pelkää liki puolet suomalaisista

Työelämä on koventumassa, paljastaa Ihmisen kokoinen työ –hankkeen teettämä tutkimus. Kolmannes työntekijöistä uskoo, ettei työnantaja joustaisi vapaaehtoisesti työnteon suhteen sairaustapauksissa.

Teollisille hiusväreille etsitään vaihtoehtoja Suomen luonnosta

Kampaajille ja asiakkaille allergiaa aiheuttavia kestovärejä pyritään ajan myötä korvaamaan luonnosta saatavilla väriaineilla. Värejä voidaan keittää lukemattomista kasveista, mutta niiden yleistyminen vaatii vielä paljon kehittelytyötä.

Minkälaisia kokemuksia sinulla on vakuutusoikeudesta?

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson pitää ikävänä sävyä, jolla vakuutusoikeuden ongelmia on viime aikoina julkisuudessa ruodittu. Hän toivoo kuitenkin keskustelun johtavan tarpeellisiin lainsäädännöllisiin muutoksiin. Minkälaisia kokemuksia sinulla on vakuutusoikeudesta?

Pitäisikö suomalaisten työn määrää jakaa tasaisemmin

Suomalaiset painavat lyhyempää työpäivää kuin monen muun läntisen teollisuusmaan asukkaat. Kuitenkin usein noin 50 ikävuoden jälkeen iskevät uupumus ja työperäiset sairaudet. Pitäisikö mielestäsi työ jakaa tasaisemmin lyhentämällä työaikoja ja jakamalla työt useammalle vai pitäisikö suomalaisten tehdä vähän pidempää päivää, mutta rennommalla tahdilla?

Vanhusten kuolinsyy jää yhä useammin selvittämättä

Yhä harvempi kuolemantapaus johtaa oikeuslääketieteelliseen ruumiinavaukseen. Ennen kaikille kotona kuolleille tehtiin ruumiinavaus, mutta käytäntö on muuttunut. Entistä useampi vanhus kuolee kotonaan, eikä näitä tapauksia pidetä yleensä yllättävinä. Kun kuolinsyytä ei tutkita, jää esimerkiksi lääkkeiden yliannostelu havaitsematta.

Diagnoosi: Musiikkitalojen ammattitauti, ylikuohunta

Eilinen uutinen musiikkitalon johtajakaksikon Helena Hiilivirran ja Kenneth Katterin erosta viritti välittömästi talon ympärille hiljaisuuden muurin.

Ammattiastmojen määrä kasvoi kolmanneksella

Työperäiset astmat lisääntyivät toissa vuonna kolmanneksella, ilmenee Työterveyslaitoksen tilastoista. Noin puolet ammattiastmoista johtuu kosteusvaurioiden aiheuttamista homesienistä. Myös jauhot, viljat sekä eläinten hilse, karvat ja eritteet aiheuttavat astmaa. Ammattiastmoja todettiin vuonna 2009 148, kun niitä oli edellisvuonna 108.

Tutkimus: Valtaosa ikääntyneistä toimihenkilöistä voi hyvin

Valtaosa senioritoimihenkilöistä on kohtuullisen tyytyväisiä elämäänsä, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta. Ammattiliitto Pron senioritutkimuksen mukaan työperäisissä sairauksissa on kuitenkin kitkemistä.

Tutkimus: Työ tappaa miljoonia

Työ tappaa koko maailmassa noin 2,3 miljoonaa ihmistä vuodessa. Tulokseen päätyy diplomi-insinööri Päivi Hämäläinen väitöstutkimuksessaan, joka tarkastetaan Tampereen teknillisessä yliopistossa perjantaina.

Kalustetehtaiden ja autokorjaamojen kemikaalit syyniin

Työsuojeluviranomaiset kiertävät syys-joulukuussa Suomen huonekalutehtaita ja autokorjaamoja selvittääkseen, altistuvatko työntekijät kemikaaleille.

HS: Useita satoja suomalaisia kiusattu turhilla hometesteillä

Useita satoja, jopa tuhansia suomalaisia on altistettu turhaan haitallisilla homeuutteilla kosteusvaurioihin liittyvissä ammattitautitutkimuksissa, kertoo Helsingin Sanomat.

Ammattitautilaki uusiksi, vaativat sairastuneet

Asbestisairaat yrittävät vauhdittaa asbestin aiheuttamien vammojen korvauksia. Ammattitautilain uudistus parantaisi myös muiden töissä sairastuneiden asemaa. Yksi heistä on elohopealle altistunut koneenkuljettaja Jyrki Jylhä.

Työnsä vuoksi kuolleita muistetaan tiistaina

Suomessa on muistettu tiistaina työtapaturmien uhreja sekä työperäisiin sairauksiin kuolleita. Ammattiliitot järjestivät kynttilätilaisuuden kello 12 Hakaniemen torilla Helsingissä. Suomessa kuolee työnsä vuoksi yleensä noin 160 ihmistä vuosittain.

Työtapaturmat vähenivät taantuman myötä

Työtapaturmien määrä laski selvästi viime vuonna edellisvuoteen verrattuna. Tapaturmavakuutuslaitosten liiton mukaan 12 prosentin laskun syynä on taantuma. Tapaturmien määrä alkoi pienentyä samalla kun teollisuustuotanto ja rakentaminen kääntyivät jyrkkään laskuun vuoden 2008 lopulla.

Työstressi on terveysongelma

Koventuneet työelämän vaatimukset lisäävät stressiä ja paineen seuraukset näkyvät sairaustilastoissa. Vakavimpia pitkäaikaisen työstressin seurauksia voivat olla sydäntaudit tai masennus.

Kipu voisi jatkossa nostaa työtapaturmakorvausta

Sosiaali- ja terveysministeriö tarkentaa työtapaturman tai ammattitaudin aiheuttaman haitan arviointia. Esityksen mukaan kipu voisi nostaa haittaluokkaa ja samalla korvauksen määrää.

Työperäistä syöpää todetaan vuosittain 150:llä

Työn aiheuttama syöpä todetaan vuosittain noin 150 suomalaisella. Työterveyslaitoksen tänään julkistamissa luvuissa keuhkopussinsyöpää on kirjattu ammattitautina enemmän kuin koskaan aiemmin.

Lattianpinnoitus on Suomen vaarallisin ammatti

Rakennusalalla käytetään kemikaaleja holtittomasti ilman suojaimia. Liuotinaineet aiheuttavat vuosittain keskimäärin 10 ammattitaudiksi luokiteltua aivosairautta.

Kolmivuorotyö huonontaa rasva-arvoja

Vuosia jatkuva kolmivuorotyö huonontaa veren kolesteroli-arvoja ja voi siten lisätä monia sairauksia. Vuorotyöhön liittyvä vuorokausirytmin häiriintyminen, univaikeudet ja epäterveelliset ruokailutottumukset todennäköisesti selittävät yhteyden, japanilaistutkijat raportoivat.

Sairaalan homekorvausjuttu siirtyy

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin neljän entisen työntekijän työnantajaa vastaan nostaman korvauskanteen käsittely siirtyy.

Vuorotyöhön liitettyihin terveyshaittoihin puututtava

Britannian lääkärilehdessä julkaistun pääkirjoituksen mukaan vuorotyöhön liitettyihin terveyshaittoihin olisi syytä puuttua entistä enemmän.

Työympäristön riskien arviointi puutteellista

Työoloissa on edelleen runsaasti parantamisen varaa. Työterveyslaitoksen aluejohtajan Jyrki Liesivuoren mukaan tutkimukset osoittavat, että työn raskaus on pysynyt entisellä tasolla, ammattitautien määrässä ei näy laskua ja tapaturmien määrä on pikemminkin nousussa.

Tärinätaudit odotettua yleisempiä

Pirkanmaalla tehdyssä seulonnassa löytyi yllättävän paljon tärinävammoja. Yleisimmiksi ammattitaudeiksi kohosivat kuitenkin meluvammat.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle