Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tuhansien eurojen arvoinen kolikko muuttui hetkessä arvottomaksi – kiinalaiset alkoivat tehtailla väärennöksiä vanhoista suomalaisista kolikoista

Yli satavuotiaaksi luultu markka tai penni voikin yllättäen olla uunituore kiinalainen väärennös.

Tarkka-ampuja Simo Häyhän kuvasta kohistiin somessa – suunnittelija muutti "kolikon" ulkoasua

Tarkka-ampuja Simo Häyhää kunnioittava juhlarahake aiheutti pienoisen kohun tulkinnanvaraisella kuvallaan jo ennen varsinaista julkistusta.

Kansallismuseo vahvistaa arvon – sattumalta pellolta löydetty raha on ainoa laatuaan Suomessa: "Tieteellisesti hieno"

Kanta-Hämeen menneisyyden etsijöiden Ossi Kupilan iltainen etsintäretki juurikaspellolla tuotti hopeakolikon. Kyseessä on kuusinainen 1400-luvulta. Ainoa laatuaan Suomessa.

Pellosta löytyi ainutlaatuinen kuuden penningin hopearaha: "Panin kolikon taskuuni, en ajatellut sen olevan näin harvinainen"

Hattulalainen sokerijuurikaspelto kätki todellisen harvinaisuuden. Erik Pommerilaisen kuuden penningin rahoja on Suomessa tätä ennen löydetty vain yksi kappale.

Vanhat rahat arvokkaita – harvinaisen kuparimarkan hinta jopa yli 16 000

Perintötilojen kaapit ja kaikki mahdolliset paikat kannattaa tutkia tarkkaa, sillä vanhat rahat ovat harrastajien keskuudessa todella arvokkaita.

Tutkija: Hämäläinen hopearahakätkö peräisin viikinkiajalta – "Kyllä tämä on aarre"

Hämäläispellosta helatorstaina tehty kolikkolöytö on varmistunut viikinkiaikaiseksi. Museoviraston Rahakammion amanuenssi Frida Ehrnsten pitää löytöä merkittävänä.

Huonoja huveja ja sinkkuja verotettiin ennen erikseen – olisiko vanhoista veroista nyt apua?

Suomi luopui 70-luvulla vanhanpiian verosta, jollaista naimattomilla katsottiin olevan varaa maksaa. Kauempana historiassa, Ruotsin vallan ajalla, veroa kannettiin erilaisista luksustuotteista. Pohdimme jutussamme leikkimielisesti, voisiko ammoisia veroja ottaa uudelleen käyttöön nykyaikana.

Poliisi yllättyi laimeasta kiinnostuksesta vanhoihin rahoihin – video

Huutokaupassa Kontiolahdella oli myytävänä muun muassa rikosjutun yhteydessä löytynyt Moskovan olympialaisten juhlarahasarja. Vaikka väkeä oli hyvin paikalla, jäi rahoista saatu tuotto pieneksi.

Harvoin tarjolla: Paavo Nurmen mitalit esillä Turussa

Juoksijalegenda Paavo Nurmen olympiamitalit ovat viikonloppuna esillä Turun Messukeskuksen numismaattisessa näyttelyssä.

Vanha koeraha on keräilijälle superharvinaisuus

Koerahojen keräily on yksi numismaatikkojen erityisalueista. Koerahoja ovat esimerkiksi liikenteeseen laskemattomat vuosiluvulla olevat rahat. Koerahat ovat todellisia keräilyharvinaisuuksia, sillä niitä voi olla jäljellä vain yksittäisiä kappaleita. Joensuussa on näytillä 1800-luvun harvinaisuuksia.

Suomen eurolla ei enää rikastu

Euroajan alkuvaiheessa suomalaiset eurot olivat haluttuja numismaatikkojen keskuudessa. Väärin lyödyt rahat ovat keräilyn suola.

Numismaatikko tuntee taalerit

Vanha kolikko tai seteli voi olla tuhansia kertoja nimellisarvoansa arvokkaampi. Aamu-tv:ssä sukellettiin vanhojen rahojen maailmaan Numismaatikkoliiton puheenjohtajan Erkki Lähderannan kanssa.

Rahan pesu ei koskaan kannata

Vanhojen rahojen keräily kiinnostaa yhä usempaa. Hyvää tarkoittava harrastelijakeräilijä voi kolikon ulkonäköä parannellessaan saada aikaan vahinkoa, joka laskee kolikon arvoa dramaattisesti.

Asiantuntija kahden pennin kolikosta – väärin myyty

Helsingissä lauantaina 17 00 eurolla huutokaupattu kahden pennin kolikko saattoi mennä liian halvalla, arvioi Suomen numismaattisen yhdistyksen toiminnanjohtaja Kurt Pettersson.

Keräilijät innoissaan - harvinaisuus kaupan Helsingissä

Kahden pennin suomalaiskolikkoja on myynnissä ehkä kaksi kymmenessä vuodessa. Siksipä lauantain huutokaupasta on numismaatikkojen kesken puhuttu koko viikko. Venäläisten ostajien vähälukuisuudella lienee vaikutuksensa loppuhintaan.

Hyvästi markka - jäljelle jäi tunne ja keräilyarvo

Karkauspäivä oli samalla Suomen markan viimeinen arvopäivä. Maaliskuun alusta markan rahallinen vaihtoarvo häviää. Sen korvaa korkeintaan numismaattinen keräilyarvo, jos raha on hyväkuntoinen.

Vaihda markat euroiksi vielä tänään

Piirongin laatikoissa pyöriviä markkoja voi vaihtaa euroiksi vielä tänään keskiviikkona. Suomen Pankki kehottaa vaihtamaan markkasetelit ja -kolikot euroiksi ensisijaisesti omassa pankkikonttorissa. 29. helmikuuta jälkeen markkoja ei enää lunasteta.

Minne vie markan tie?

Suomen markan päivät nimellisarvoisena rahana ovat kohta luetut. Vielä helmikuun ajan pankit ja Suomen Pankki lunastavat markkoja niiden nimellisarvoa vastaan.Sen jälkeen ne muuttuvat keräilyrahoiksi, joista osa voi olla arvokkaita harvinaisuuksia. Ongelmallista on erottaa tähdet massasta.

Miljardi markkaa yhä kateissa

Vanhoja markan rahoja vaihdetaan nyt urakalla euroiksi. Helmikuun lopussa on takaraja vaihtaa vanha valuutta kymmenen vuotta käytössä olleeseen euroon. Joskus mummon perintömarkoista löytyy arvokkaitakin yllätyksiä.

Numismaatikko ei pistä markkaa pankkiin

Markkojen vaihtaminen euroiksi päättyy helmikuun lopussa 2012. Lappeenrantalainen numismaatikko Olavi Tryg ei omista markoistaan aio luopua. Keräilijä näkee euroissakin oman kauneutensa, mutta pitää silti markkoja kauniimpina mm. niiden suomalaisuuden vuoksi.

Vanhat markat kiireellä pankkiin

Vanhojen markkojen vaihtamisella euroiksi alkaa olla kiire. Suomen Pankki lunastaa markkoja helmikuun loppuun asti. Omilla teillään on yhä yli 1,5 miljardia markkaa.

Kädentaitoja esitellään Joensuussa

Taikasormet-kädentaitomessut tuo Joensuu Areenaan noin 150 näytteilleasettajaa. Kodin sisustamiseen ja askarteluun liittyviä tuotteita on erityisesti esillä tänä vuonna, mutta tarjolla on myös monia työnäytöksiä, antiikkia, muotinäytöksiä ja numismaatikkojen juhlanäyttely.

Osakekirjojen arvo nousussa

Vanhoista osakekirjoista on tullut uusi hittikohde keräilijöiden keskuudessa. Nykyisin osakkeet merkitään tietokoneen välityksellä ja vanhanaikaisista paperisista osakekirjoista onkin tullut harvinaisuuksia.

Suomen autonomian aikaiset rahat kiinnostavat venäläisiä keräilijöitä

Itänaapurista tulevat keräilijät haluavat kokoelmiinsa sekä vanhaa Venäjän rahaa että Suomen suuriruhtinaskunnan omaa valuuttaa. Ostoryntäys on nostanut varsinkin keräilyharvinaisuuksien hintoja.

Osa markkojen lunastusajoista päättyi uudenvuodenaattona

Hopeanväristen markkojen ja jäänmurtaja-aiheisten viiden markan kolikoiden lunastaminen loppui tänään maanantaina. Vuoden 2008 alusta alkaen nämä kolikot ovat maksuvälineinä arvottomia.