Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Hannu Reime

Hannu Reimen kolumni: Israel on valtio, joka ei kuulu kansalaisilleen

Israelissa hyväksyttiin viime kuussa hallituksen ajama kiistelty laki kansallisvaltiosta. Lain mukaan Israel ei ole kansalaistensa, vaan maailman juutalaisten kansallisvaltio, kirjoittaa kolumnistimme Hannu Reime.

Pimeä taivas, jossa Auringosta näkyy vain rengas.

Maailman vanhin ajoitettu auringonpimennys sattui tänään – vuonna 1207 e.a.a.

Raamatussa kerrottu vastaus Joosuan rukoukseen olikin auringonpimennys, jolle tutkijat ovat laskeneet täsmällisen ajankohdan.

Savenpalasen etu- ja takapuoli ja auki kirjoitetut tekstirivit.

"Lähettäkää lisää viiniä" – Autiomaalinnakkeen viesti kirjoitettiin ruukunpalaselle 2 600 vuotta sitten

Uusi menetelmä paljasti silmälle näkymättömän tekstin. Tutkija kauhistelee, kuinka paljon tietoa on saatettu heittää savenpalasten mukana hukkaan.

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

Kesähelteettömää ja muuta (yli 9!)

Väljästi lampaiden laskentaan sortuu Kajo-parka

Detail of the upper section of the miniature, with scenes of the Entry of Jesus into Jerusalem [Palm Sunday]. Image taken from f. 17v of Psalter and Hours, Use of Arras. Written in Latin, with some French.

Jeesuksen äidinkieltä puhutaan Södertäljen torilla

Jeesus oli monikielinen, puhui eniten arameaa

Täyttä hepreaa? Kansalaisopisto aloittaa harvinaisen kielen opetuksen

Vieremän kansalaisopisto aloittaa heprean kielen kurssin. Kielen alkeita opetetaan virtuuaalisesti, internetissä videoitavilla tunneilla.

Israelilaiset turvajoukot tutkimassa äärikansallismielisten juutalaisten polttamaa taloa Dumassa 31. heinäkuuta.

Äärikansallisia juutalaisia epäillään palestiinalaiskodin tuhopoltosta, pikkulapsi kuoli

Muut nukkumassa olleen perheen jäsenet saivat vakavia vammoja. Talon seinään maalatut hepreankieliset tekstit viittaavat viharikokseen.

Kartta.

Israelissa pidätettiin juutalaisnuoria iskusta kristittyjen kirkkoa vastaan

Kirkkoalueella yksi rakennus poltettiin ja toisen seinään maalattiin epäjumalanpalvonnasta syyttävä juutalaisteksti.

Työpaikan tiedot MOL:in sivulta

Osaatko metsurin hommat sekä hepreaa? Töitä tarjolla 1 300 euron palkalla

Pohjanmaalta löytyy töitä todelliselle moniosaajalle. Lomakylä etsii taituria, joka hallitsee muun muassa metsurin ja eläintenhoitajan työt sekä hallitsee heprean ja espanjan kielet.

Helsingin juutalainen serakunta

Juutalaisvastaisuus nostaa päätään myös Suomessa

Helsingin juutalaista seurakuntaa vartioi poliisi. Portin takaa avautuu kokonainen pienoismaailma: päiväkoti, koulu, kirjasto, juhlasali sekä tilat mm. kuorolle, äijäjoogalle, naisyhdistykselle ja Suomen juutalaisten sotaveteraanien perinnekillalle. Täällä työskentelee myös maailman ensimmäinen savolainen ylirabbiini Simon Livson.

Heikki Ahonen

Näkökulma: Mies ei ymmärrä Cosmo-tytön IT-tuotteita

Joskus mies ei vain voi ymmärtää naistenlehtiä. Silloin voi kutsua apuun vaikka Cosmo-tytön! Toimittaja Heikki Ahoselle naistenlehden sanastokin on täyttä hepreaa.

Nainen laulaa ja mies soittaa taustalla saksofonia.

Birgitta Putkosen liki mahdoton tehtävä: Carolan rooliin treenattavana portugalia, hepreaa ja jiddishiä

Hämeenlinnan teatterin kantaesitys esittelee monipuolisen ja lahjakkaan laulajan Carola Standertskjöldin eri puolia. Herkkyys, epävarmuus ja esiintymispelko vaivasivat, mutta muusikkoystävät tukivat. Esitykseen sisältyy lauluja seitsemällä eri kielellä, eli Carolan nahkoihin uivalla Birgitta Putkosella riittää vielä omaksuttavaa.

Mauno Palo

Sukututkimuksista voi löytyä yllätyksiä – hevosvarkaita ja murhamiehiä

Kymmenen vuotta toimineen Meri-Lapin sukututkijat ry:n puheenjohtaja Mauno Palo tietää, että sukututkimuksista voi paljastua paljon yllättäviä asioita - jopa murhamiehiä.

Lumilautailun slopestylelaskija radalla.

Hämmentääkö lumilautailun slangi? Ota sanasto haltuun!

Paippi, droppi ja gäppi. Onko lumilautailusanasto sinulle kuin hepreaa? Lumilautailu.com-sivusto keräsi yhteen lautailusanaston aakkoset.

Juutalaissiirtolaisia epäillään moskeijan palosta Länsirannalla

YK:n mukaan juutalaissiirtokuntien asukkaiden iskut palestiinalaisia vastaan ovat lisääntyneet voimakkaasti viime vuosina.

Shanghaihin 70 vuotta sitten unohtuneiden kirjojen omistajaa etsitään

Kirjojen omistajan uskotaan olevan Saksan juutalainen Carl Anger. Oletus perustuu kirjojen joukosta löytyneeseen korttiin, joka on päivätty vuonna 1947.

Vanhoilliset juutalaiset saavat ensimmäisen seksioppaan - kuvat ovat suljetussa kirjekuoressa

Kirjan tehneen seksuaaliterapeutin mukaan oppaalle on suuri tarve. Teos herättänee kuitenkin kiivaita vastalauseita.

Ensimmäistä hepreankielistä Playboy-lehteä esitellään sen julkistamistilaisuudessa.

Playboy-lehti on nyt täyttä hepreaa

Tiistaista alkaen lehden sen artikkeleiden vuoksi hankkivat voivat lukea 60 vuotta täyttävää lehteä myös hepreaksi.

Kuvarevinnäinen The Forward -lehden nettisivustosta.

Jiddishin kieli etsii uutta elämää verkosta

Aikoinaan Yhdysvaltain suurimpiin sanomalehtiin kuulunut jiddishinkielinen Forvarts siirtää painopisteensä internetiin. Äidinkielenä jiddish on henkitoreissaan, mutta muutoin se on alkanut taas kiinnostaa.

Arkeologit löysivät todisteita Vanhan testamentin Betlehemistä

Israelissa tehdyt kaivaukset paljastivat vanhimman Betlehemin kaupungin nimeä kantavan esineen. Nimi esiintyy pienessä savisessa sinetissä, joka on peräisin 700-luvulta ennen ajanlaskun alkua.

Iran esti pääsyn Lontoon olympialaisten sivuille

Iran näyttää estäneen pääsyn ensi kesänä järjestettävien Lontoon olympialaisten verkkosivuille, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Iranilaiset internetin käyttäjät ovat raportoineet, ettei sivuja saa avattua.

Ote 1700-luvun Raamatusta.

Maailman käännetyin kirja valloittaa yhä uusia kieliä

Raamattu tai vähintään yksi kokonainen raamatunkirja oli viime vuoden loppuun mennessä käännetty 2 538 kielelle. Uusi tai Vanha Testamentti on luettavissa 1 240 ja koko Raamattu 475 kielellä.

ristikko

Aatra, aspi, Elis Ask - sanaristikot hepreaa nykyihmiselle?

Sanaristikoiden ratkominen on hyvää jumppaa aivoille, mutta nuorempi kansanosa tarttuu nykyään mieluummin sudokuun kuin sanaristikkoon. Syytä on etsitty ristisanojen vanhakantaisuudesta. Ristikonlaatija Tuuli Rauvola puhuu mieluummin yleissivistyksestä.

Albert Einstein

Albert Einsteinin rakkauskirjeet julkaistaan internetissä

Nobel-palkitun fyysikko Albert Einsteinin arkistoa on ryhdytty julkaisemaan internetissä. Jerusalemin heprealainen yliopisto avasi maanantaina internetsivuston, jolle kootaan niin Einsteinin käsinkirjoittamia muistiinpanoja suhteellisuusteoriasta kuin tämän rakastajattarelleen lähettämiä rakkauskirjeitäkin.

Twitter vahvisti asemaansa Lähi-idässä

Mikroblogipalvelu Twitter on vahvistanut asemaansa Lähi-idässä. Twitter avasi tiistaina arabian-, heprean-, persian- ja urdunkieliset versiot palvelustaan.

Äärijuutalaiset uhkasivat kristittyjä kuolemalla Jerusalemissa

Vandaalit ovat töhrineet kristityille tappouhkauksia baptistikirkon seinään Jerusalemissa. Hepreankieliset töhryt on allekirjoitettu ultraortodoksijuutalaisten käyttämällä tunnuksella ja poliisi epäilee teosta äärijuutalaisia.

Israel sulki heprealais-arabialaisen rauhanradion

Israelin viestintäministeriö on sulkenut israelilaisten ja palestiinalaisten rauhanaktivistien ylläpitämän radiokanavan. Ministeriön mukaan kanava toimi piraattiradiona, koska se on saanut toimiluvan palestiinalaishallinnolta.

Palestiinalaismies tarkastelee osin palaneen moskeijan tuhoja.

Länsirannalla runneltiin palestiinalaismoskeijaa

Palestiinalaisten pääministeri Salam Fajjad pitää Israelin hallitusta syypäänä palestiinalaismoskeijan tuhopolttoyritykseen Länsirannalla. Qusran moskeijaan vieritettiin palavia autonrenkaita ja seiniin maalattiin hepreankielisiä graffiteja. Iskusta epäillään juutalaisia siirtokuntalaisia.

Urheilunuotin vierestä

Kuulun siihen enemmistöön, jolle matematiikka ei kouluaikoina juuri avautunut, eikä liikaa sen jälkeenkään. Silloin ennen todettiin matematiikasta kuten yleensäkin mahdottomasta, että ”se on ihan hepreaa”. Todetaan kai vieläkin.

Egyptiläiskirjan hepreankielinen piraattikäännös menossa oikeuteen

Egyptiläinen kirjailija Alaa al-Aswani aikoo haastaa israelilaisen rauhanjärjestön oikeuteen tekijänoikeusvarkaudesta. IPCRI-rauhanjärjestö laittoi nettisivuilleen hepreankielisen käännöksen Aswanin Yacoubian Talon Tarinat -kirjasta.

Kuolleen meren kääröt Israelin museossa Jerusalemissa.

Kuolleenmeren kääröt tulevat internetiin

Kuolleenmeren kääröt julkaistaan internetissä. Israelin museoviranomaiset ja internetin hakukone Google alkavat lähikuukausina julkaista valokuvia teksteistä, jotka sisältävät muun muassa vanhimpia tunnettuja osia Raamatun Vanhasta testamentista.

Rami Saari

Valtion kääntäjäpalkinto hepreantajalle

10 000 euron valtion ulkomainen kääntäjäpalkinto on myönnetty Rami Saarelle. Saari on kääntänyt hepreaksi suomalaiskirjallisuutta jo parikymmentä vuotta, muun muassa Timo K. Mukkaa, Arto Paasilinnaa, Mika Waltaria ja hiljattain Sofi Oksasta.

Nuolenpääkirjoitus antaa vinkkejä tietokoneohjelmien tekijöille

Yhdysvalloissa kehitetystä muinaiskieltä tulkitsevasta tietokoneohjelmasta odotetaan apua nykykielten käännösohjelmiin. Massachusettsin teknologisessa instituutissa MIT:ssä kehitelty ohjelma selvitti nopeasti valtaosan nuolenpäillä kirjoitetusta tekstilaatasta.

Elyt ja avit taipuvat huonosti suomalaiseen suuhun

Vuodenvaihteessa syntyneet ELY-keskukset ja aluehallintovirastot eli AVIT ovat useimmille vielä täyttä hepreaa. Elyt ja avit eivät miellytä myöskään Kotimaisten kielten tutkimuskeskusta.

Vaikea kieli syrjäyttää kansan päätöksenteosta

Poliitikkojen ja virkamiesten kankea kieli jättää kansalaiset sivuun yhteiskunnallisesta päätöksenteosta. Kielen asiantuntija sanoo, että pahimmillaan epäselvä hallintokieli syrjäyttää ihmiset ja demokratian tarkoituksella.

Irina Bokova

Unesco sai ensimmäisen naisjohtajan

Bulgarian entinen ulkoministeri Irina Bokova on valittu YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon pääjohtajaksi. 57-vuotiaasta Bokovasta tulee ensimmäinen nainen Unescon johdossa.

Israelin euroviisuedustajaksi nousi juutalaisen ja arabikristityn duo

Israel on valinnut tämän vuoden euroviisuedustajakseen juutalaisen ja arabikristityn muodostaman duon. There must be another way -niminen edustuskappale esitetään osin heprean, osin arabian ja osin englannin kielellä.

Israel lähettää Euroviisuihin juutalaisen ja arabin duon

Israelin päätös lähettää toukokuun Euroviisuihin Moskovaan juutalaisen ja arabin duo on herättänyt kritiikkiä etenkin arabiyhteisössä.

Ruukunsirpale lietsoo kiistaa Jerusalemin asemasta

Israelista on löytynyt maailman vanhin tunnettu hepreankielinen kirjoitus. 3 000 vuotta vanhan ruukunsirpaleen tekstinpätkällä voi olla vaikutuksia tämän päivän kiistaan siitä, kenelle Jerusalem kuuluu.

Tuhansia vuosia vanha heprealaisteksti löytyi

Israelissa arkeologisissa kaivauksissa on löytynyt teksti, jonka arvioidaan olevan 3 000 vuotta vanha. Tekstin löysi arkeologisissa kaivauksissa avustanut nuori vapaaehtoinen.

Nana Mouskouri päätti pitkän uransa

Laulaja Nana Mouskouri on pitänyt jäähyväiskonserttinsa kotimaassaan Kreikassa. 73-vuotias Mouskouri päätti puoli vuosisataa kertäneen uransa komeasti, muinaisen amfiteatterin raunioilla Ateenassa. Yleisön joukossa oli muun muassa Kreikan pääministeri Kostas Karamanlis.

Vanhan testamentin apokryfeistä uusi käännös

Kirkolliskokous on hyväksynyt Vanhan testamentin apokryfikirjojen uuden suomennetun kokonaisuuden. Edellinen käännös oli vuodelta 1938.

Israelissa avattiin uusi näyttely juutalaisten kansanmurhasta

Israelissa on avattu uusi juutalaisten kansanmurhaa käsittelevä näyttely. Interaktiivinen näyttely tuo ensimmäistä kertaa Ghettotaistelijoiden museon arkiston kätköt yleisön nähtäville. Näyttely pyrkii vetoamaan erityisesti nuorisoon, jonka pelätään unohtavan menneisyyden kauhut.