Uusimmat artikkelit
Tietyt riskitekijät lapsuudessa ennustavat aikuisiän sydän- ja verisuonitauteja, kertoo tuore tutkimus
Varsinkin usean riskitekijän yhdistyminen jo varhaislapsuudessa oli tutkimuksen mukaan yhteydessä sydän- ja verisuonitautien ilmenemiseen ja niiden aiheuttamiin kuolemiin alle 60-vuotiailla.

Sakari Alhopuron säätiöltä 900 000 euron apuraha lääketieteen ja luonnontieteen tutkimukseen
Monet tutkimuskohteet liittyvät elinympäristön muutoksiin. Apurahaa jaetaan 18 tutkijalle.
HAMKin johtama hanke on saanut ensimmäistä kertaa Suomen Akatemian rahoitusta
Merkittäväksi rahoituspäätöksen tekee se, että yleensä Suomen Akatemia ei myönnä rahaa ammattikorkeakoulujen johtamille tutkimushankkeille.
Kolmannes nuorista pelkää, että työelämä on liian raskasta, kertoo tuore raportti
Työelämän raskautta pelkäävien osuus on kasvanut yli 10 prosenttiyksikköä verrattuna toissa vuoteen, jolloin vastaava tutkimus viimeksi tehtiin.
Auli Viitalan kolumni: Hyvän elämän resepti on porukkaan kuuluminen, vapaus ja oikeus muuttua
Vaikeasti kehitysvammaisten ihmisten tahdosta ja toiveista on mahdollista saada tietoa, mutta se vaatii aikaa ja paneutumista. Molempia on oltava, jos haluamme taata hyvän elämän kaikille, kirjoittaa Viitala.
Mitä tapahtuu, kun yksinäinen kohtaa toisen ihmisen? – Jyväskylän ja Tampereen yliopiston yhteistutkimus selvittää yksinäisyyden fysiologisia vaikutuksia
Tutkimuksessa esimerkiksi selvitetään, millaisia muutoksia sydämen sykkeessä tai aivosähkökäyrässä tapahtuu vuorovaikutustilanteissa.
Merenrannalla laiduntava karja ehkäisee ravinteiden valumista mereen
Tutkimuksen mukaan rannoilta mereen huuhtoutuvat ravinteet vähenevät, kun osa rantaniittyjen kasvusta sitoutuu laiduntavien eläinten kasvuun.
Onko kesä peruttu? Tehoavatko rokotteet? Viisi kysymystä ja vastausta Suomeen rantautuneesta uudesta omikronvariantista
Turun yliopistollinen keskussairaala kertoi keskiviikkona löytäneensä potilaalta Suomen ensimmäisen Etelä-Afrikan omikronvariantin.
Vuoden Tiedekynä -palkinnon voitti vaikeasti kehitysvammaisten vuorovaikutusta tutkinut Sonja Miettinen
Kehitysvammaiset saavat hyvää fyysistä hoivaa, mutta sosiaalinen vuorovaikutus jää vajaaksi.
Nyt se on todistettu tieteellisesti: koronakoirat tunnistavat viruksen 92 prosentin varmuudella – erottavat jopa variantit toisistaan
Tuore Helsingin yliopiston ja HUSin tutkimus osoittaa, että koira pystyy tunnistamaan koronaviruksen luotettavasti. Helsinki-Vantaan lentoasemalla negatiivisten testitulosten tunnistusvarmuus oli lähes 99 prosenttia.
Suomessa lapset oppivat varhain pyöräilemään – kolmevuotias Kaarle Väärämäki: "Tykkään ajaa maastossa ja asfaltilla"
Suomalainen lapsi oppii pyöräilemään keskimäärin 4,8-vuotiaana. Kaarle Väärämäki treenasi taidon potkupyörän avulla.
Kuopion kaupunki ja Oulun yliopisto selvittävät kuopiolaisten mielipiteitä viheralueista: kysely kaupunkiympäristön suunnittelun tueksi
Oulun yliopiston johtamassa tutkimushankkeessa selvitetään kuopiolaisten tapoja käyttää kaupungin viheralueita.
Pirkanmaan Kulttuurirahaston vuoden 2022 palkinto myönnettiin virustutkija, professori Heikki Hyödylle
Tampereen yliopiston virologian professorin Heikki Hyödyn ja virologian tutkimusryhmän havainnon pohjalta on kehitetty rokote, jolla voitaisiin ehkäistä vakavia enterovirustauteja ja tyypin 1 diabetesta.
Katso kuusi liikettä, joita selkäsi rakastaa – nousivat ylitse muiden laajassa tutkimusvertailussa
Jooga- ja pilatestyyppinen liikunta vahvistaa selkää.
Turun yliopiston humanistiselle koulutusalalle iso rahalahjoitus
Koneen Säätiö lahjoittaa Turun yliopistolle 600 000 euroa. Lahjoituksella säätiö haluaa parantaa muun muassa taiteen tutkimusta.
Tutkimus: Essoten alueella vain alle prosentti asukkaista välttänyt sekä koronatestin että -rokotteen
Tutkimusaineistona oli 108 000 koronatestiä, jotka oli tehty 63 000 eteläsavolaiselle.
Oulun yliopistolle miljoonan euron rahoitus metallien 3D-tulostuksen kehittämiseen
Rahoituksella on Oulun yliopiston 3D-kehitykselle suuri merkitys.
Penikoiden alueesta kiinnostunut malminetsintäyhtiö esittelee suunnitelmiaan Keminmaan ja Simon asukkaille
Kairaukset alueella voisivat alkaa aikaisintaan ensi vuonna ja kestää useita vuosia ennen kuin mahdollisen kaivoksen rakentamisesta päätettäisiin.
Kainuuseen palaamisesta kiinnostuneille on lähetetty kirje: Sotkamosta haaveilee lähes joka kolmas paluumuuttaja
Muutto vakituisesti johonkin päin Kainuuta houkuttelee joka neljättä muualle muuttanutta. Naiset ovat miehiä kriittisempiä paluumuuttajia.
Katri Saarikiven kolumni: Millä tolalla on sinun vedätyksenvastustuskykysi?
Uudenlaiset uhat vaativat uudenlaisia taitoja. Onneksi suuri osa kyberresilienssiin liittyvistä asioista, on sellaisia, joihin voi vaikuttaa, ja joita voi opetella, kirjoittaa Saarikivi.
Yle käynnistää tutkimushankkeen neljän yliopiston kanssa
Hanke on laaja akateeminen tutkimusohjelma.
Ismo Silvo: Yle, suomalaisuus ja kulttuuri – sadan vuoden vuorovaikutus
Tutkimusohjelma on laaja akateeminen hanke.
Tällainen on Euroopan nopein supertietokone: pystyy mallintamaan ilmastomme digitaalisen kaksosen tai uuden pandemian leviämisen
Supertietokone Lumi on monella tavalla ainutlaatuinen. Se on jo tehnyt tieteellisiä läpimurtoja, vaikka se ei ole vielä täysin valmis.
Ilmastonmuutoksen vaikutukset Suomen kansantalouteen ovat lievästi negatiivisia, kertoo tutkimus
Sopeutuminen ennakolta ilmastonmuutokseen kannattaa. Tappiot ovat miljardeja pienemmät kuin jos ei reagoida etukäteen.
Pölyttäjiä tutkitaan Turussa – kaupungin alueelle tuodaan mehiläispesiä
Mehiläispesiä tuodaan Turussa neljään eri paikkaan ja pesistä kerätään kesän aikana siitepölynäytteitä. Tutkimuksessa tutkitaan pölyttäjien kuten mehiläisten esiintymistä.
Turussa tehtiin lääketutkimus koronapotilaille – biologisen lääkkeen käyttö lyhensi sairaalahoitoa ja nopeutti tervehtymistä
Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on tehty koronapandemian aikana lääketutkimusta vaikeasta koronainfektiosta kärsiville koronapotilaille. Tutkimus toteutettiin elokuusta 2020 kesäkuuhun 2021.
Numerot ja kirjaimet arjessa auttavat pienten lasten oppimista
Pienet lapset oppivat numeroita ja lukumääriä, jos niihin tutustutaan kotona arkisten askareiden aikana.

"Tukkikaa nyt sen tutkijan turpa" – liikuntatutkijat kertovat työssään kokemastaan painostuksesta
Valtion liikuntaneuvoston kyselystä selviää, että urheilun sisältä halutaan vaikuttaa tutkijoiden työhön ja estää epäsuotuisten tulosten esiin nouseminen.
Espoossa on paikka, jossa energiavallankumous on arkipäivää: "Se on ihme, mikä on mahdollista", sanoo yksi keksijöistä Ylen kuvareportaasissa
VTT:n testipenkistä löytyy ympäristöystävällinen akku ja tehokas vedyntekijä. Matka teoriasta käytäntöön on pitkä ja vaatii paljon testaamista, jotta asiakkaat ja rahoittajat vakuuttuvat toimivuudesta.

Hackmaniitin tutkimus alkoi sattumalta Turussa, ja nyt sitä ollaan viemässä avaruuteen
Luonnossa esiintyvän hackmaniitin ominaisuuksiin kuuluu valoon reagoiminen, mutta keinotekoisesti valmistettuna se toimii jopa säteilymittarina.
Mikä on tuottavin tapa hoitaa metsää kestävästi? Tutkijat toivat koneoppimisen metsänomistajien avuksi visaisen pulman ratkaisemisessa
Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston tutkimusryhmä on kehittänyt menetelmän, joka auttaa yhdistämään talouden ja ekologian sekä valitsemaan oikeat metsänhoidon toimenpiteet eri tilanteisiin ja tarkoituksiin.
Varsinais-Suomessa kerättiin talvena aikana yli 200 suden DNA-näytettä
Näytteitä käytetään avuksi susikannan määrittämisessä. Luonnonvarakeskus julkaisee Varsinais-Suomen tämän vuoden susikanta-arvion kesäkuussa.
Turun yliopisto tarjoaa apurahoja Ukrainaista pakeneville tutkijoille
Apurahoja on saatavilla tutkijoille, jotka eivät voi Venäjän hyökkäyksen takia jatkaa työtään Ukrainassa. Turun yliopisto tarjoaa apurahoja johtavien tutkimushankkeidensa kautta.
Tutkimus: Lievä umpilisäketulehdus voi parantua itsestään
Turun yliopiston tutkimuksessa tuli ilmi, että umpilisäketulehdus voi myös parantua itsestään. Jatkossa leikkaushoitoa ei välttämättä aina tarvita.
Suomen Akatemian uusi pääjohtaja sai pöydälleen myös Ukrainan sodan aiheuttamat muutokset tiedemaailmaan
Maaliskuun alussa pääjohtajana aloittanut Paula Eerola arvioi päättäjien ymmärtävän, mitä tutkimus merkitsee yhteiskunnan hyvinvoinnille. Epävarmuus rahoituksesta on silti jatkuvaa.
One in three teens buys snus on social media, study finds
The Institute of Health and Welfare is calling for parents to be more vigilant about their children's activity on the platforms.
Yle vastaa: Ylen palvelut kuuluvat jokaiselle suomalaiselle asuinpaikasta riippumatta
Marit af Björkesten vastaa Ylen asiakkuustutkimuksista.
Uteliaisuus polttelee niin, että useimmat meistä ovat valmiita kärsimään vaikka sähköiskun saadaksemme tietoa
Nopea uteliaisuuden tyydyttäminen on kuin pikaruokaa aivoille. Haemme hetken mielijohteesta tietoa, jota emme aina edes tarvitse.

Analyysi: Korona yhdisti tiedemaailman, Venäjän hyökkäys rikkoi sen jälleen – tieteellä ei ole varaa uuteen kylmään sotaan
Venäjän hallitus on kieltänyt tutkijoitaan osallistumasta kansainvälisiin konferensseihin ja länsimaiset tiedeyhteisöt boikotoivat venäläisiä. Sota on monella alalla katkaissut tutkimuksen, joka luotti yhtenäiseen maailmaan, kirjoittaa toimittaja Johannes Blom.
Oulussa kehitettiin materiaali, josta voisi tehdä itsensä korjaavia luotiliivejä – katso, miten ihmeaine korjaantuu ja venyy
Itseään korjaava materiaali ei ole ensimmäinen laatuaan, mutta Oulun tutkimus poikkeaa aiemmista. Sen hyödyntäminen laboratorion ulkopuolella vie kuitenkin vielä vuosia.
Tutkijat selvittivät, mikä sai viikingit hylkäämään Grönlannin: eivät kavahtaneetkaan kylmää, vaan kuivuutta
Tutkijaryhmä uskoo selvittäneensä mysteerin siitä, mikä sai viikingit hylkäämään asutuksensa Grönlannissa 1400-luvun alussa. Pienen jääkauden sijaan viikingit ajoi pois kuivuus.
Suomessa suota on pidetty joutomaana – Kerro suon merkityksestä sinulle Havaintoja ihmisestä -sarjaan
Suomalaisten suhde suohon on ristiriitainen.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan tuli jo uniin – tutkija Jarno Tuominen: "Usein niissä esiintyy tiettyjen valtioiden päämiehiä tai sotatilanteita"
Kymmeniä henkilöitä on jo ilmoittautunut Turun yliopiston uusimpaan unitutkimukseen. Tutkijat toivovat saavansa lisää vapaaehtoisia, jotka sitoutuvat pitämään unipäiväkirjaa kahden viikon ajan.
Lieksan Anttosen vanhan ampuma-alueen ympäristö- ja terveysriskit on arvioitu vähäisiksi
Kolmen vuoden arvioin pohjalta on todettu, että alueen läheiselle Reposuo-Kalliolahdensuon Natura-alueelle kohdistuu kuitenkin pintavesien kautta kuormitusta.
Vaasan yliopiston tutkijat ehdottavat energia-alalle yhteisiä kyberturvallisuusharjoituksia – "Kyberturvallisuudessa ihminen on heikoin lenkki"
Joskus organisaatiossa kyberriskejä torjutaan teknisesti erinomaisilla ratkaisuilla, mutta esimerkiksi ihmisten toiminnasta aiheutuvat käytännön riskit jäävät huomiotta. Vaasan yliopiston kysely toteutettiin kesällä 2021.
Oijärven kultaesiintymä Iin ja Ranuan rajamailla kiinnostaa taas malminetsijöitä – kevään aikana merkkejä kullasta etsitään drooni-lennoilla
Oijärven kallioperä on kiinnostanut tutkijoita ja kaivosyhtiöitä jo 1990-luvulta alkaen. Esiintymä ei kuitenkaan ole vielä johtanut kaivokseen. Nyt liikkeellä on kanadalainen Gold Line Resources -yhtiö, joka osti Oijärven hankeoikeudet viime vuonna.
Pääkaupunkiseudun asukkaat myötämielisiä pienydinvoimaloille: liki puolet ottaisi voimalaitoksen omaan kotikuntaansa
Suhtautuminen pienydinvoimaloihin on hyvin sukupuolittunutta: naisista pienydinvoimaloihin suhtautui kielteisesti 45 prosenttia ja miehistä 16 prosenttia.
Vaasalaisten onnellisuus kasvoi viime vuonna pykälän verran – enemmistö luottaa parempaan huomiseen
Onnellisuuskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Vaasalaisten onnellisuus hämmästyttää tutkijaa. Vaasalaiset ovat luottavaisia tulevaisuuden suhteen.
Hyvin sanottu: Miksi ilmastohuoli ei yhdistä meitä vaan jakaa meidät leireihin?
Hyvin sanotun Kumppanisisällöt.