Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Fimlab: tulevat sote-alueet tarvitsevat yhteisiä laboratorioyhtiöitä, yksin ei pärjätä

Muun muassa Pirkanmaalla toimiva Fimlab pitää lakiesityksen parantamista melko yksinkertaisena tai ainakin täysin mahdollisena.

Essoten rokotustahti alkaa hidastella – rokotteita saapuu maahan odotettua vähemmän

Koko maahan tulee lähiviikkoina noin 63 000 AstraZenecan rokotetta odotettua vähemmän.

Koronaa torjutaan asiakastiloissa nyt myös valaisimilla – Yhdysvalloissa kehitetty valo tappaa viruksen

Valaistuksella tapetaan viruksia jo Helsingissä ja Vaasassa ruokakaupassa, parturi-kampaamossa, hammaslääkärissä sekä eläinklinikalla.

Tiede sanoo, että huumeiden käyttäjiä ei ole järkeä rangaista – miksi poliitikot eivät kuuntele? Tutkija: "Pelataan enemmän tunteella kuin järjellä"

Tutkimusten mukaan dekriminalisointiin nojaava huumausainepolitiikka vähentää huumeista aiheutuvia ongelmia. Takaisin Pasilaan -podcastissa pohditaan, miksi luotamme koronakysymyksissä vankasti tieteeseen, mutta huumekysymyksessä emme.

Ensimmäiset löydetyt kutupesät antavat toivoa siitä, että kamppailu järvilohen ja -taimenen säilymisen puolesta kannattaa

Tutkijaryhmä löysi Kuurnan Laurinvirrasta viisi kutupesää. Lisäksi Joensuun koskista löytyi kaksi pesää.

Miksi toiset suomalaiset kaupungit selviävät paremmin kuin toiset vaikeista ajoista? Tutkijat löysivät ainakin kolme selitystä

Pohjoismaisessa tutkimuksessa selvitettiin, miksi osa seutukunnista kehittyy selkeästi muita paremmin.

THL laukaisi viestinnän sekamelskan torstaina, eikä juuri kukaan pysynyt kärryillä – viestinnän asiantuntija: “Sillä oli varmasti shokkivaikutus monella taholla”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) epäonnistui, kun se tiedotti uusista koronasuosituksista torstaina, arvioi viestinnän asiantuntija, professori Elisa Juholin.

Mitä haluat kysyä teknologian kehityksestä? Ykkösaamun vieraana on VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara

Voiko teknologia auttaa maailman suurien ongelmien ratkaisemisessa. TV1:n Ykkösaamussa on vieraana lauantaina klo 10.05 Teknologian tutkimuskeskus VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara.

PTT: Koronakriisi ei pysäyttänyt asuntojen hintojen nousua

Rivi- ja omakotitalojen kysyntä vahvistui, kaupungeista Kuopio ja Kotka nousussa.

Katso animaatio: Näin Nasan Perseverance-mönkijän on määrä laskeutua tänään Marsiin

Operaation vaikein hetki on seitsemän minuuttia kestävä syöksy planeetan kaasukehän läpi.

Mona Mannevuon kolumni: Paljon puhetta mielenterveydestä 

Kun mielenterveyden häiriöistä lukee paljon, syntyy kiusaus parannella niitä kotikonstein. Omat rajat olisi tällöin hyvä tunnistaa, kirjoittaa Mona Mannevuo.

Jatkuvasta oppimisesta on tulossa työturvallisuusriski – tutkija: “Vaatimukset osaamisen kehittämiselle ovat jatkuvia ja nopeita”

Työelämässä jatkuva uuden oppiminen on parhaimmillaan motivoivaa, mutta pahimmillaan kuormittavaa.

Elonkierron tiedepuiston asema vahvistuu Jokioisilla

Valtionapu mahdollistaa Elonkierron tiedeviestinnän tehostumisen.

Rokotukseen pyritään jopa jonon ohi – "Tyyppejä kävelee pisteelle sisään ja kysyy, voisiko saada rokotteen", kertoo terveysjohtaja

Helsingin rokotuspisteisiin on saapunut viime aikoina ihmisiä, jotka eivät ole varanneet ennakkoon aikaa pistoksen ottamiseen.

Mikkeli mukaan valtion ekosysteemisopimukseen – EcoSairilan aluetta kehitetään valtion tuella

Tutkimuksen alustava vuosibudjetti on noin 250.000 euroa, josta valtion osuus on 60 prosenttia.

Auli Viitalan kolumni: Ylen Sisäilmaa on täyttä totta

Jos pitää Sisäilmaa-sarjaa parodiana, ei tunne työkkärin todellisuutta, kirjoittaa Auli Viitala, syrjäytynyt, joka roikkuu uhallaankin mukana menossa.

Perinteiset eristeet tekevät paluuta: kutterinlastu, rahkasammal ja turve ovat ympäristöystävällisiä sekä kilpailukyisiä

Perinteiset eristeet jalostetussa muodossa tukevat myös rakentamisen ilmastotavoitteita.

Päijäthämäläisissä päiväkodeissa lisätään kasvisruokaa osana tutkimusta: tarkoituksena arvioida ruuan terveys- ja ilmastovaikutuksia

Lopullinen päämäärä on kehittää kasvissyöntiä lisäävä malli Suomen päiväkodeille.

Päiväkoteihin suunnitellaan kasvisruoan lisäämistä – lapset syövät suositeltua enemmän lihaa ja maitoa

Tutkimuksessa mitataan lasten ruoankäyttöä ja veren merkkiaineita samalla, kun kasvisruuan syömistä lisätään.

Arvoituksellista einsteiniumia tutkittiin kunnolla ensi kertaa sitten 1970-luvun – iso askel todella pienen mittakaavan kemialle

Yhdysvaltalaistutkijat pääsivät käsiksi keinotekoisesti valmistettavaan ja vaikeasti käsiteltävään einsteiniumiin. Perustutkimukselle havainnot olivat merkittävä edistysaskel.

Maailman terveysjärjestön tutkijat Wuhanissa: Lepakot, muurahaiskävyt tai pakastettu liha saattoivat olla koronapandemian lähde, tutkimukset jatkuvat

Maailman terveysjärjestön WHO:n tutkijat ovat olleet Wuhanissa noin kuukauden tutustumassa kohteisiin, joista koronaviruksen arvioidaan lähteneen leviämään.

Näin Suomi selviää tulevista kriiseistä: huippututkijat ehdottavat tehokkaita ilmastotekoja, medialukutaidon vahvistamista ja panostusta henkiseen hyvinvointiin

Suomalaisen Tiedeakatemian nimittämän COVID-19-asiantuntijaryhmän tavoite on tukea suomalaista yhteiskuntaa koronakriisistä ja sen vaikutuksista selviytymisessä.

Hunajahuijarit vedättävät kuluttajien lisäksi myös testejä – Suomen mehiläishoitajain liitto: “Osa EU:hun tuotavasta hunajasta ei täytä hunaja-asetuksen kriteerejä"

Yksi ruokaväärennysten kohteeksi joutuvista elintarvikkeista on hunaja, jota saatetaan laimentaa esimerkiksi siirapeilla.

Tutkijat arvostelevat Finsex-tutkimusta seksuaalisen väkivallan ohittamisesta – Väestöliitto kritiikistä: "Osa kysymyksistä hyvinkin vanhanaikaisia"

Suomen laajinta seksitutkimusta on moitittu myös yhdyntäkeskeisyydestä ja sateenkaari-ihmisten unohtamisesta. Väestöliitto lupaa asiaan muutosta.

THL julkaisi riskiryhmäläisten rokotusjärjestyksen – katso lista

THL:n priorisointilistan ensimmäiseen ryhmään kuuluu noin 280 000 ihmistä ja toiseen ryhmään noin 630 000 ihmistä.

Jyväskylän tavoite: 80 prosenttia rokotettu heinäkuun loppuun mennessä – Iäkkäimpien rokotukset käyntiin ensi viikolla

Kaupunki soittaa iäkkäimmille ja sopii heidän kanssaan henkilökohtaisesti rokotusajan ja -paikan.

Skitsofrenia ja muut vakavat mielenterveyshäiriöt saattavat lisätä riskiä kuolla koronaan

Vakavia mielenterveyshäiriöitä sairastavilla on kansainvälisissä tutkimuksissa todettu huomattavasti suurempi riski sairastua vakavaan koronatautiin tai kuolla koronaan kuin muulla väestöllä.

Tuore tutkimus: Lappilaisten luottamus päättäjiin on heikkoa kaikilla tasoilla

Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämän Maakuntapuntari-tutkimuksen mukaan esimerkiksi kuntapäättäjiin luottaa vain reilu kolmannes lappilaisista.

Tutkimus: Venäläiset mäkihyppytuomarit suosivat maanmiehiään – vain Suomeen ja Norjaan täysin puhtaat paperit

Norjalais-saksalainen tutkimus on selvittänyt mäkihyppytuomareiden antamia pistemääriä vuosina 2010–2017 miesten maailmancup-kisoissa, MM-kisoissa ja olympialaisissa.

Kuparia sisältävien kasvomaskien myynti räjähti Suomessa alkuvuodesta – apteekit myyvät ei-oota, maahantuoja selittää buumia Saksasta saapuneilla uutisilla

TTL:n asiantuntija uskoo, että erikoissuojaimet ovat tulevaisuuden epidemioiden torjuntakeinoja, mutta tutkimusta tarvitaan.

Selvitys: Yliopistojen ja yritysten välinen yhteistyö on heikentynyt Suomessa – kehityskulku poikkeaa muista EU-maista

Yhteistyön esteet ovat pitkälti rakenteellisia ja kulttuurisia, eikä niitä voida ratkaista yksinomaan rahoituksella, arvioi yksi selvityksen kirjoittajista.

Kuopiolaisia haetaan mukaan aivoverenkiertohäiriöstä toipumista seuraavaan tutkimukseen

Tutkimuksen aikana kuntoutujat saavat tehostettua teknologia-avusteista kuntoutusta.

Robert Sundman: Sinulla taitaa olla väärät luvut

Poliittista keskustelua on mahdotonta käydä ilman yhteisiä perusfaktoja, kirjoittaa Ylen toimittaja Robert Sundman blogissaan.

5G-verkko puhuttaa enemmän kuin aiemmat – Säteilyturvakeskuksen mukaan säteilyn raja-arvojen ja terveyshaittojen välille jää reilu turvaväli

Tutkimusta aiempien sukupolvien verkoista voidaan STUKin mukaan soveltaa luotettavasti myös 5G:hen, jonka osalta terveysvaikutusten tutkimus on vasta alkutaipaleella.

Mielikuvat Kainuusta kohentuneet – nuoret ovat jopa yllättävän halukkaita muuttamaan maakuntaan

Hyvää Kainuussa on puhdas luonto, metsät ja maisemat. Yrittämisen, opiskelun ja työssäkäynnin mahdollisuudet näyttävät Kainuussa huonommilta.

Diabetesrokotetta testataan ensi kertaa ihmisillä Suomessa – tutkimus voi olla merkittävä askel diabeteksen ehkäisyssä

Rokote voi estää tyypin 1 diabeteksen ja sen lisäksi sillä voi saada suojan monta muutakin tautia vastaan.

Ylen kysely: Koronarokotteen ottaisi varmasti tai todennäköisesti jo 86 prosenttia suomalaisista

Yli puolet suomalaisista kertoo ottavansa koronarokotteen varmasti ja 30 prosenttia pitää rokotteen ottamista kohdallaan todennäköisenä. 

Yli puolet suomalaisista kannattaa sokeriveroa, kertoo kyselytutkimus – rasvan verotus herättää enemmän vastustusta

Kyselystä ilmeni, että energiajuomien myynnin kieltämistä alle 15-vuotiaille kannattaa peräti 83 prosenttia suomalaisista.

Uusi tutkimus antaa kylmää kyytiä kotitalousvähennykselle: Ei paranna työllisyyttä eikä vähennä veronkiertoa - "Tulonsiirto suurituloisille"

Poliitikkojen suosima verovähennys todetaan tehottomaksi työllisyyskeinoksi. Kodinhoitoyrittäjä ei ole uskoa korviaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle