Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Rovaniemen opastevalopylväs taustalla nostokurki

Rovaniemen kaupungin sähköpostikaappaus nyt selvitetty

Viruksen sisältänyttä viestiä oli jaettu laajasti kaupungin työntekijöiden ja yhteistyötahojen sähköposteihin.

Mies kannettavan tietokoneen ääressä, ruudulla on auki erilaisia laskutaulukoita. Kuva on otettu miehen olan takaa.

Huijausviesti levisi laajalle Rovaniemen kaupungin työntekijöiden kaapatuista sähköpostitileistä

Sähköpostiviestiä jaettiin ainakin kaupungin työntekijöiden, päättäjien ja yhteistyötahojen sähköposteihin. Osa on myös klikannut linkkiä.

tietokone

”Hakkeroimme hakkerit” – 100 miljoonaa euroa tietokoneen käyttäjiltä kiristänyt Hive-ryhmä saatiin lakkautettua

Hiven uhreiksi on joutunut yhteensä lähes 1 500 yritystä yli 80 maasta. Sen avulla on onnistuttu kiristämään internetin käyttäjiltä lähes 100 miljoonaa euroa.

Kone Oyj:n Hyvinkään tehdas.

Hissiyhtiö Kone on joutunut verkkohyökkäyksen kohteeksi – sama hakkeri voi olla taksipalvelu Uberin ja peliyhtiön hyökkäysten takana

Väite samasta tekijästä on peräisin haittaohjelmakirjastoa ylläpitävän vx-underground-palvelun Twitter-tililtä. Yhtiö ei ota kantaa epäiltyyn tekijään.

STT:n logo ovessa.

STT varoitti entisiä ja nykyisiä työntekijöitään sähköpostilla: tietomurron tekijät saivat ehkä haltuunsa henkilötunnuksia ja osoitteita

Henkilökuntaa on ohjeistettu suojautumaan mahdollisilta väärinkäytöksiltä muun muassa omaehtoisella luottokiellolla.

Henkilö kirjoittaa salasanaa kännykkäsovelluksessa.

Vanhentunut käsitys hyvästä salasanasta elää sitkeästi, sanoo professori ja antaa kolme vinkkiä oman tietoturvan parantamiseen

Viimeistään nyt, harmaana aikana, on hyvä hetki hoitaa tietoturvaan liittyvät perusasiat kuntoon, sanoo kyberturvallisuuden professori Kimmo Halunen.

Kaksi traktoria hallissa Valtran Suolahden tehtaalla

Kyberhyökkäys pysäytti tuotannon Valtran tehtaalla – kiristyshaittaohjelmat yleistyvät, yritykset varautuvat yhä paremmin

Tapauksesta ollaan varsin vaitonaisia, mutta traktoritehtaan omistajakonserni AGCO on kertonut tiedotteessa joutuneensa kiristyshaittaohjelman kohteeksi.

Miehen kädet kannettavalla tietokoneella.

Hakkeri ujutti Oulun kaupungin verkkosivuille koodin, joka valjasti sivuilla vierailleiden tietokoneet louhimaan kryptovaluuttaa

Sivustolle ujutettu komentosarja aktivoitui, kun käyttäjä avasi verkkosivun. Koneelle ei asennettu mitään, mutta ylimääräinen kuorma saattoi hidastuttaa konetta.

Tietokoneen näppäimistö

Pahamaineinen hakkeriryhmä asettui tukemaan Venäjää ja joutui tietomurron kohteeksi – nyt vuodettuja työkaluja käytetään Venäjää vastaan

Pietarissa päämajaansa pitävän verkkorikollisjoukon tulot ovat muutamassa vuodessa nousseet satoihin miljooniin euroihin. Helmikuussa Venäjän sotatoimia kannattava ryhmä joutui itse verkkomurron kohteeksi.

1. maaliskuuta Venäjä teki ohjusiskun Kiovan tv-torniin.

Analyysi: Ukrainan sota toi kyberaseet rintamalle, jolla ei ole rajoja – nyt verkkohyökkäyksiin varaudutaan kaikkialla, myös Suomessa

Toistaiseksi Ukrainan sota ei ole näkynyt lisääntyneinä hyökkäyksinä Suomen verkkoympäristössä. Mutta kun kyberaseet on tuotu näyttämölle, niiden käyttö on todennäköistä, kirjoittaa Ylen toimittaja Teemu Hallamaa.

Tietokoneen näppäimet

Tietokonematoja ja vaalisabotointia – Ukraina oli vuosia Venäjän kybervoimien koelaboratorio, nyt jopa Anonymous käy kybersotaa Venäjää vastaan

Kybersota on julistettu alkaneeksi useita kertoja viime vuosikymmenien aikana. Jälkikäteen julistukset ovat paljastuneet ennenaikaisiksi. Onko nyt toisin?

Tietokoneita ja datakaapeleita serverisalissa.

Ukrainan sota nosti kyberhyökkäysten riskit tapetille – Lahdella vahva valmius, joka opittiin kantapään kautta

Lahden kaupunkiin kohdistui kesällä 2019 iso kyberhyökkäys. Kaupunginjohtajan mukaan niihin on varauduttava muulloinkin kuin kriisiaikana.

Kuvassa mies käyttää kannettavaa tietokonetta ulkona.

Tarvitaanko jokaiseen luottamustoimeen uusi tietokone, kysyy aluevaltuutettu – valituille tuliterät koneet Pohjois-Savossa ja Keski-Suomessa

Luottamustoimiin valituille jaetaan usein tietokoneet työskentelyä varten. Monille kertyy useita koneita eri käyttötarkoituksiin. Tietoturvan kannalta useiden koneiden käyttö on perusteltua.

NSO Groupin sivut puhelimen näytöllä.

Suomalaisia diplomaatteja vakoiltu haittaohjelmalla – ulkoministeriö: Vakava tapaus, tulkitsemme laittomaksi tiedusteluksi

Ulkoministeriö ei kerro, ketä vakoilusta epäillään. Haittaohjelmaa tekevän israelilaisyhtiön arvellaan avustaneen useita yksinvaltaisia valtioita urkinnassa.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Porin kaupungin nimissä lähetetään huijaustekstiviestejä

Huijausviestissä kerrotaan kilpailusta, jossa Pori arpoo 1 000 euroa kaupunkilaisten kesken.

Kuvassa kädet tietokoneen näppäimistöllä.

Tietokoneesi hitaus voi johtua uudesta internetin haavoittuvuudesta – asiantuntija: Haitta on valitettavasti levinnyt joka paikkaan verkossa

Tietokoneiden hyväksikäyttöyritykset ovat lisääntyneet hurjasti uuden avoimen lähdekoodin haavoittuvuuden takia. Haitoista ei ole tarkkaa kuvaa, mutta käyttäjiä kehotetaan päivittämään ohjelmistot välittömästi.

Tekstiviestihuijaukset.

Älypuhelimien sisältö kiinnostaa varkaita – asiantuntija: FluBot on ilkeä haittaohjelma

Yksinkertaisin tapa selättää FluBot -haittaohjelma on palauttaa puhelimeen tehdasasetukset. FluBot on mahdollista myös poistaa, mutta se vaatii teknistä osaamista, koska se huijaa puhelinta.

Mies katsoo kännykkäänsä autokorjaamon tiloissa.

Yrittäjä lankesi huijausviestiin ja sai jopa uhkaavia viestejä – "Vähän jännittää, kun siitä niin kiivastuttiin"

FluBot-haittaohjelma on jyllännyt jo pian viikon, ja sen saastuttamasta laitteesta voi tulla osa ongelmaa, kun viestit jatkavat leviämistä sen kautta.

Puhelimeen tullut huijaustekstiviesti.

Poliisi varoittaa haittaohjelmasta: älä avaa ääniviestiä sisältävää linkkiä, huijausviestit voivat kerryttää jatkossa puhelinlaskuasi

Viime päivinä moni suomalainen on saanut puhelimeensa huijausviestejä, joilla voidaan kalastella käyttäjien salasanoja ja pankkitunnuksia. Viestien linkkejä ei tule avata.

Tekstiviestihuijaukset.

Huijaustekstiviestejä lähettävä haittaohjelma ei näytä hidastumisen merkkejä – Kyberturvallisuuskeskukseen satoja ilmoituksia tietoturvaloukkauksista

Viime viikon puolivälissä aktivoitunut haittaohjelma levittää yhä tekstiviestejä Android-puhelimiin. Kyberturvallisuuskeskukseen voi halutessaan ilmoittaa tuoreista, alle 12 tuntia vanhoista huijausviesteistä keskuksen verkkosivuilla.

Israelilainen NSO Groupin toimisto Tel Avivissa.

Teknologiajätti Apple haastoi oikeuteen vaikutusvaltaisen israelilaisen hakkeriryhmän – "He ovat moraalittomia palkkasotureita"

Applen mukaan NSO Groupin kehittämällä Pegasus-vakoiluohjelmalla on tunkeuduttu sen puhelimiin. Asiantuntijoiden mukaan Pegasusta käytetään myös ihmisoikeusaktivistien ja toimittajien valvontaan.

Emmanuel Macron.

Ranskassa epäillään, että presidentti Macron oli israelilaisfirman vakoiluohjelman kohteiden joukossa

Israelilaisyhtiön arvellaan avustaneen useita yksinvaltaisia valtioita urkinnassa.

Huawei Honor View 20 kännykkä, älypuhelin

Puhelimissa leviää huijaus, joka kehottaa avaamaan vastaajaviestin – tulee tavallisista suomalaisista numeroista ja selvällä suomen kielellä

Huijaustekstiviesti kehottaa vastaanottajaansa kuuntelemaan vastaajaviestin. Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan kyse on alkukesän huijauskampanjan jatkeesta eli niin sanotusta flubot-ilmiöstä. Tekstiviestin linkkiä ei pidä avata.

Puhelin miehen kädessä.

Lounais-Suomen poliisi varoittaa liikkeellä olevasta tekstiviestihuijauksesta

Huijausviestissä kehotetaan kuuntelemaan puhelinvastaajaan tullut viesti mukana olevan linkin kautta. Linkkiä ei pidä avata.

coop

Hakkerit lamauttivat Ruotsin johtavan kauppaketjun, ja se oli vasta alkua – tämä tiedetään historian suurimmasta kiristyshaittaohjelmaiskusta

Perjantaisen kyberhyökkäyksen uhreiksi joutuivat tuhannet yritykset ainakin 17 eri maassa. Erityistä huolta aiheuttavat ohjelmistojen toimitusketjuihin kohdistuvat kiristyshyökkäykset niiden laajuuden vuoksi.

Tyhjä kirjaston lehtisali. Seinustalla asiakkaiden käytössä olevia tietokoneita.

Haittaohjelman sulkemat Vanamo-kirjastot auki torstaina – omatoimikirjasto ei vielä toiminnassa

Vanamo-kirjastoihin tehtiin viime viikolla kiristyshaittaohjelmahyökkäys, jonka takia kirjastojen palvelut lakkasivat toimimasta.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Vaasan kirjaston järjestelmä toimii edelleen vajanaisesti

Kiristyshaittaohjelman pääsy kirjastojärjestelmään sekoittaa lainausta edelleen.

elina tonteri postin työtekijä

Police: Looming non-EU import delays likely to increase scams

Starting in July, every package sent from outside the EU, regardless of value, will be subject to VAT, customs clearance — and more likely than not, long delays.

Sähköpostin suodatusappi kännykän näytöllä

Kyberturvallisuuskeskus varoittaa uusista huijausviesteistä – haittaohjelmat yrittävät varastaa käyttäjän salasanoja ja muita tietoja

Haittaohjelma leviää niin, että ensin puhelimeen saapuu suomenkielinen tekstiviesti. Viesti sisältää linkin sovelluksen latausta tarjoavalle sivulle. Sivulla oleva latauslinkki tarjoaa asennuspakettia, joka sisältää haittaohjelman.

Poliisi asettaa aitaa paikalleen.

Kyberrikolliset kiristävät Washingtonin poliisilaitosta varastamillaan tiedoilla

Hakkerit pääsivät käsiksi arkaluontoisiin tiedostoihin kiristyshaittaohjelmaa hyväksi käyttäen. Washingtonin poliisi ei ole kommentoinut mahdollisia lunnasneuvotteluja.

Colonial Pipelinen polttoainesäiliöitä.

Venäjä kiisti olevansa USA:ssa öljyputkeen kohdistetun kyberhyökkäyksen takana

Yhdysvaltojen tiedustelun mukaan kiristysohjelman alkuperä on Venäjällä.

Finska it-bolaget Tietos logo.

Ohjelmistoyhtiö Tietoevry joutui kiristyksen kohteeksi Norjassa: "Ei vaikuta millään tavalla suomalaisiin asiakkaisiin"

Tietoevryllä on Suomessa asiakkaina muun muassa sosiaali- ja terveyshuollon julkisia toimijoita.

Johtoja tietokoneen USB-porteissa.

Maailman vaarallisin haittaohjelma Emotet on saatu kaadettua

Haittaohjelma levisi väärennetyissä sähköposteissa ja varasti tietoja.

Koronapotilas saa hoitoa yhdysvaltalaisessa sairaalassa.

Yhdysvalloissa varoitetaan verkkohyökkäyksistä sairaaloihin

Hyökkäysten pelätään häiritsevän muun muassa koronapotilaiden hoitoa.

Lähikuva: mies kirjoittaa kannettavalla tietokoneella.

Epäilyttäviä sähköposteja liikkeellä Etelä-Karjalassa – poliisi kehottaa ihmisiä varovaisuuteen

Lappeenrannan poliisi muistuttaa, että epäilyttävät sähköpostit kannattaa poistaa avaamatta.

Läheltä

Espoon nimissä on levitetty haittaohjelmia

Espoo pyytää ilmoittamaan kaupungin nimissä lähetetyistä epäilyttävistä viesteistä.

Satasairaala Pori

Virus pääsi leviämään Satasairaalan koneilla

Potilastyö ei ole ollut vaarassa.

Veli-Matti Mattila

Yritykset koronakriisissä: Elisa haluaa eroon kännykkäliittymien sopimuslukoista – ja näyttää olevan immuuni koronakriisille

Korona vei operaattorin roaming-tulot, mutta kasvatti verkkokauppaa ja televisiosisältöjen myyntiä.

Miten etäopiskelu sopii ammattiopintoihin?

Ylen aamu tänään: Kaikkia taitoja ei voi oppia etänä – miten asia on ammatillisissa koulutuksissa ratkaistu? Katso lähetys tästä

Onko Kiina jo selättänyt koronan? Miten Afrikka selviää viruksesta? Koulut ovat ottaneet isoja harppauksia digitalisaatiossa.

Tietokoneen näppäimistö

Verkkohyökkäykset arkipäiväistyneet – Kyberasiantuntija Aapo Cederberg: "Varautuminen on 10 kertaa halvempaa kuin jälkituhojen korjaaminen"

Israelilainen ja suomalainen asiantuntija korostavat, että tietoturvasta ei pidä säästää väärässä paikassa.

Kuvituskuva. Microsoftin toimitila Bukarestissa, Romaniassa.

Microsoft on ottanut haltuunsa hakkeriryhmän käyttämiä verkkotunnuksia – ryhmän arvellaan toimivan Pohjois-Koreasta käsin

Thallium-hakkeriryhmä varasti tietoja muun muassa valtion työntekijöiltä Yhdysvalloissa.

Raision Verkkokauppa.comin myynnin työnjohtaja Jani Heikkilä pitelee käsissään itkuhälytintä.

Yli puolet haittaohjelmista muhii kodin älylaitteissa – kaksi asiaa, joilla tukit helpoimmat vuotopaikat

Suojaamattomiin kodin verkkolaitteisiin voi päästä käsiksi kuka tahansa. Valmistajan oletussalasana on syytä vaihtaa.

Nainen puhelin kädessä.

Tietoturvayhtiö varoittaa Android-laitteissa nopeasti leviävästä haittaohjelmasta

XHelper-niminen haittaohjelmaa kuvataan tämän hetken suurimmaksi mobiililaitteisiin kohdistuvaksi tietoturvauhaksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle