Uusimmat artikkelit
Nahistuneet kasvikset saa kätevästi upotettua ruokiin, joihin voi nakata vähän kaikenlaista – korealainen bibimbap on kuin tehty jääkaapin tyhjennykseen
Helppo tapa hyödyntää jämäkasvikset ja salaatinloput.
Pienennä perinteisten kotiruokien hiilijalanjäljet murto-osaan uusilla resepteillä
Valmistimme kolme herkullista annosta ilmastoystävällisemmin.
Testasimme herneistä valmistetun ”munakkaan” – elintarvikeyritykset kehittävät jatkuvasti uusia tuotteita korvaamaan eläinproteiineja
Eläinproteiineja korvataan kasvikunnan tuotteilla tai kehittämällä ihan uusia, laboratoriossa soluista kasvatettuja proteiineja. Kananmuna on yksi eläinproteiini, jonka makua ja ominaisuuksia on vaikea jäljitellä.
Kasvisruokaa joudutaan heittämään isoin määrin jätteisiin – Rovaniemi vaatii loppuvuoden ajan ilmoitukset kasvisruokailijoilta
Viikoittainen kasvisruokapäivä, jolloin kaikille on tarjolla vain kasvisruokaa, säilyy entisellään. Ensi vuoden kasvisruokakäytännöistä ei ole vielä päätetty.
Jos pidät happamasta, kokeile romanialaista sitruunalla maustettua papukeittoa – ciorba de fasole on sekä edullista että herkullista
Selleri ja sitruuna antavat pavuille makua.
Koulujen ja päiväkotien ruokalistoille ilmestyi Turussa hiilijalanjälkimerkki
Merkki ohjaa lapsia tekemään ilmastoystävällisiä valintoja kouluaterioilla. Vihreä kertoo ruuan vähäisistä hiilidioksidipäästöistä ja punainen väri korkeasta kuormituksesta.
Kasvissyöjä pitää lihaa syövän poromiehen ruokavaliota eettisempänä kuin omaansa – suositukset haastavat saamelaisia pohtimaan tottumuksiaan
Poromies Veikko Feodoroffin mielestä saamelaisten tulee myös pohtia omia ruokailutottumuksiaan ja niiden eettisyyttä.
Jyrkkä lasku härkäpavun viljelyssä – osa suomalaisviljelijöistä sai tarpeekseen ja siirtyy toiseen kasviin
Kuuma ja kuiva kesäkuu vei härkäpapusadon alakanttiin osassa maata. Kotimaisten proteiinikasvien kysyntää voi olla vaikea tyydyttää.
Edullista kotimaista kukkakaalia on nyt tarjolla runsaasti, näin teet siitä herkullista ruokaa
Juuri nyt valtavat määrät kukkakaalia uhkaa mädäntyä pelloille ja mennä hukkaan. Auta viljelijää ja syö kukkakaalia jo tänään. Voit käyttää kukkakaalia pizzapohjassa, raasteena riisin sijaan tai happamassa salaatissa.
Lahti osallistuu avustushakuun koululaisten kasvisruoan syöntiä edistävällä hankkeella
Elinvoima- ja työllisyysjaosto ei ollut yksimielinen hakemuksen lähettämisestä.
Mitä katuun saa piirtää? Jyväskylässä maalataan nyt mattoa, viime viikolla liitutekstit kehottivat syömään ruumiin sijaan kasviksia
Esimerkiksi Jyväskylässä katuun piirtelylle pitää olla maanomistajan lupa, vaikka piirtelisi liidulla. Katupäällikön mukaan mielipiteille on muut foorumit.
Yksinkertainen peruna- ja purjokeitto, vichyssoise, on kesän parasta kotiruokaa
Se on raikas ja lempeä ja yhtä hyvä kylmänä kuin kuumanakin.
Ennakkoluulot kasvisruuasta estävät syömästä terveellisesti – ”Miehisyys näyttää vaativan riittävän määrän pihviä lautaselle”, sanoo tutkija
Kasvisruokailuun liittyy ennakkoluuloja, jotka johtuvat muun muassa puutteellisista tiedoista. Kielteiset asenteet korostuvat etenkin miesten keskuudessa.
Ravintoloitsijan mielestä lounaspaikoissa tarjotaan jopa ala-arvoista kasvisruokaa: ”Ikävä todeta ammattikunnan puolesta, ettei siihen haluta panostaa”
Kasvisruokaa pidetään hankalana, ja sitä lähdetään valmistamaan helpoimman kautta, uskoo ravintoloitsija Maija Silvennoinen. Ruokatuotannon lehtorin mukaan kysyntään ei aina pystytä vastaamaan.
Turun alakoulujen ruokaloihin tulee tarjolle kasvisruokavaihtoehto
Aikaisemmin kasvisvaihtoehto on ollut tarjolla yläkouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa.
Vähemmän vatsavaivoja ja parempi maku – tutkijat kehittävät härkäpavusta ja herneestä uudenlaisia elintarvikkeita
Luonnonvarakeskus on mukana EU-hankkeessa, jossa kehitellään palkokasveista vatsaystävällisempiä elintarvikkeita. Kasviproteiinituotteita kehitetään nyt nopeaan tahtiin.
”Keittoa pitäisi syödä puolitoista kiloa, että siitä saisi tarpeeksi energiaa” – koululaiset osoittivat mieltään maistuvamman kouluruoan vuoksi
Rovaniemeläinen Jere Ollonen, 15, ei pelkää aikuisten kritiikkiä, vaikka moite kouluruoasta saikin aikaan kiukkuisen palautevyöryn.
Haluatko tarjota kasvisruokaa, joka maistuu myös lihansyöjälle – tee voissa haudutettua juuriselleriä perinteisen hollandaisen kera
Oskar Mendelin tarjoaa lempikasvistaan.
Millaista vegaanista ruokaa sinun koulussasi tarjotaan? Lähetä meille kuva ja kerro kokemuksesi
Yle tekee juttua peruskouluissa ja toisella asteella tarjottavan vegaanisen ruoan laadusta. Kerro meille kokemuksesi ja lähetä ateriastasi kuva.
Kokeile punajuurihummusta kuminan ja savustetun chilin kera – väri ja maku yllättävät
Tosi hyvä lisuke sekä lihalle että kasvisruoille.
Tällainen on naudanfilee, joka ei ole lihaa nähnytkään – uusi kasvispihvi muistuttaa erehdyttävästi lihaa, ja siihen lihatalot nyt pyrkivät
Uusien lihankorvikkeiden raaka-aineiksi kaavaillaan muun muassa hamppua ja perunaa. Printtiliha on jo ottanut ensiaskeleitaan Suomessa. Tuotteiden hinta pitäisi kuitenkin saada samalle viivalle lihan kanssa.
Tämä joulupöydän silli ei ole kalaa nähnytkään, mutta syöjälleen se voi mennä täydestä
Mirka Olin kehittelee vegaanisia jouluruokia, joihin voi ihastua vähän vahingossa. Vegaaniruoaksi tuunatusta inhokista voi yllättäen tulla uusi suosikki.
Pikkelöidyt kasvikset sienten kera on edullinen ja ylellinen lisuke – yksinkertainen 1-2-3-liemi säilyttää sekä rapeuden että värin
Säilömisen ei tarvitse olla erityisen hankalaa.
Täyteläinen pasteija pikkelikasvisten kera sopii loistavasti joulupöytään – se valmistetaan punaisista linsseistä ja maustetaan perinteisin mauin
Linssipasteija sopii kasvisruokavalioon.
Tee lämmittävä ja täyteläinen syyskeitto edullisesta myskikurpitsasta ja koristele se kasvissipseillä
Paahtaminen tuo kurpitsan maut esiin.
Ulla Järven kolumni: Lihaa ja maitoa vai aina mahakivuissa?
Kasvissyönnistä puhutaan kuin se olisi jokaisen vapaasti valittavissa. Ei ole, sanoo Järvi.
Tuo vaihtelua arkiruokiin kahdella yksinkertaisella vegetaarisella pastakastikkeella, joissa maistuvat uudet makuyhdistelmät
Kumpikin näistä valmistuu 20 minuutissa.
Painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi ja yllättyi positiivisista vaikutuksista urheilemiseen – "Itselläni oli ennakkoluuloja"
Painonnostaja Teemu Roininen ja ultrajuoksija Juuso Simpanen ovat olleet jo vuosia vegaaneja. Samaan aikaan he ovat olleet myös huippu-urheilijoita.

Suomalaisten punaisen lihan kulutus laskee entisestään – jopa perinteinen makkaratehdas rakensi itselleen tukijalan hedelmävälipaloista
Suomalaiset kuluttivat eniten lihaa vuonna 2018, mutta sen jälkeen määrä on ollut laskussa. Saman suunnan arvioidaan jatkuvan myös tänä vuonna.
Tämän verran suomalainen heittää ruokaa roskiin vuosittain – ilmaston kannalta sillä ei ole juuri merkitystä, sanoo tietokirjailija
Kuluttajahävikin osuus ruokavalion ympäristövaikutuksista on noin neljä prosenttia. Lihan osuus on 45 ja maitotuotteiden 20 prosenttia.
Tee kuten espanjalaiset ja pidä grillijuhlat sipulin kunniaksi – tässä kokki Paul Svenssonin muunnelma katalonialaisesta klassikkoruoasta calçotista romescon kera
Vasta korjattu nippusipuli sopii hyvin grillattavaksi.
Keitto paahdetusta kesäkurpitsasta rapeiden kesäkurpitsabriossien kera
Pakasta syksyn arkiruoka purkissa.
Ruokakasvattaja toivoo, ettei kasvisruokapäivistä enää puhuttaisi
Lähes kaikilla on kokemus ja mielipide kouluruokailusta, minkä vuoksi siitä on tullut politiikan väline, sanoo Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:n toiminnanjohtaja Silja Varjonen Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa.
Vegaanisten tuotteiden myynnin huima kasvu taittui – paljon puhuttujen lihankorvikkeiden myynti on Suomessa jopa vähentynyt
Kasviperäisten tuotteiden myynti on viime vuosina kasvanut nopeasti, mutta nyt kasvu on taittunut. Kauppaketjujen mukaan ilmiölle on monta syytä.
Opiskelija-ateria saa maksaa enintään 2,70 euroa, ja siksi kalaa on nyt tarjolla opiskelijaravintoloissa aiempaa vähemmän
UniCafen liiketoimintajohtaja Anne Immonen pelkää, että ravintoloita sulkeutuu, jos aterian hintaa ei saada nostettua.
Lapin yliopiston opiskelijat ovat päättäneet tarjota tilaisuuksissaan vain kasvisruokaa
Lapin yliopiston ylioppilaskunnan päätös koskee sisäisiä kokouksia ja tapaamisia sekä kaikille ylioppilaskunnan jäsenille avoimia tapahtumia, kuten vuosijuhlia sekä fuksi- ja tuutoriseikkailuja.
Tarjoa täyteläistä nokkoskeittoa – se on maukasta, vihreää ja lähes ilmaista
Piristä keittoa popcorneilla ja viinietikalla.
Viikon arkisafkat valmistuvat taas leppoisassa tunnelmassa Imanin ja Leenan seurassa
Tule mukaan kokkaamaan viikon arkiruoat kerralla.
Tee tähteistä makujen juhlaa italialaisittain – kokeile rapeita kasvispihvejä bracioleja ja melanzanchineja
Keitetyt perunat ja kuiva leipä saavat uutta puhtia yrteistä
Turku ei luovu lihasta tilaisuuksissaan
Turun edustuskeittiön tarjoiluissa on vähennetty lihan määrää viime vuosina. Kaupungin tarjoiluissa lautasella on nykyäänkin lähiseudun kasviksia ja saaristomereltä kalastettua kalaa.
KFC-ravintolan edustalla protestoinut vegaaniaktivisti Benjamin Pitkänen haluaa puhua siitä, mistä ei haluta puhua: Jos kukaan ei suutu, mikään ei muutu
Putkan ovi heilahti, kun Benjamin Pitkänen vastusti pikaruokaravintolan tarjontaa. Vegaaniaktivisti uskoo rakkauden sanoman koituvan kaikkien voitoksi – myös eläinten.
Kasvisruokaan siirtyminen Turun kaupunginhallituksen listalla maanantaina – aloitteen allekirjoittanut 25 valtuutettua
Turun kaupunki on viime vuosien aikana vähentänyt lihan määrää tarjoiluissa. Lihaa on tarjolla lähinnä lisukkeena.
Tässä 10 vinkkiä tammikuulle sopivista maukkaista ja kasvispainotteisista ruoista.
Moni haluaa syödä alkuvuonna tavallista kasvispainotteisemmi
Hämeenlinnalainen Iida Oral kyllästyi kouluruuan heikkoon tasoon: "Ruoka on aika mautonta ja perunoissa on välillä multaa päällä"
14-vuotias Iida Oral perää Palmia Oy:ltä parannuksia kouluruuan tasoon Hämeenlinnassa. Kaupungin ja yhtiön asiakastyytyväisyystutkimuksissa ruoka saa kuitenkin yleisarvosanan hyvä.

Keskiviikko 17.11.2021 (radio)
Uusia koronatartuntoja on paljon. Viro pystyttää itärajalle piikkilankaa. Lounasruokailu voi opettaa syömään kasvisruokaa. Linnanjuhlat kunnioittaa sairaanhoitajia. Sääennuste.
Ensiksi tuli raastepöytä, nyt kasviproteiinit: lounaslinjastot muovaavat salaa tottumuksiamme – kävimme läpi 800 ravintolan lounaslistat
Kasviproteiinien ykkönen on tofu, mutta myös perinteet elävät lounaslistoilla vahvana. Joukkoruokailu voi ohjata syömistämme huomaamatta kohti kasvista, sanovat tutkijat.
Turun keskusta vastasi aloitteella turkulaisvaltuutettujen kasvisruoka-aloitteeseen – käytettävä lähituotettua lihaa, kalaa ja kasviksia
Ryhmä vihreiden, SDP:n ja vasemmistoliiton valtuutettuja teki eilen valtuustoaloitteen, jossa vaaditaan Turun kaupungin luopuvan lihan tarjoamisesta tilaisuuksissaan. Tilalle halutaan kasvisruokaa ja kalaa.
Turkulaiset valtuutetut ehdottavat kaupungin luopuvan liharuoasta kaupungin tilaisuuksissa Helsingin tapaan – tarjolle kasvisruokaa ja lähikalaa
Vihreiden Konsta Weberin ja Laura Rantasen sekä SDP:n Petra Peltosen ja vasemmistoliiton Jaakko Lindforsin allekirjoittamassa valtuustoaloitteessa ehdotetaan, että kaupunki tarjoaa tilaisuuksissaan vain kasvisruokaa ja lähikalaa.

Kalapuikkogate, intin kasvisruoka ja kauramaitosuru – lihasta luopuminen Helsingissä on vain yksi monista ruokakohuista vuosien varrella
Montako kalapuikkoa saa ottaa, miksei lapset saa eettisistä syistä kauramaitoa ja riittääkö varusmiehelle lounaaksi pussikeitto ja proteiinipatukka? Myös näistä ruoka-aiheista on kohuttu.