Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Soijarouhekastikeannos lautasella.

Pienennä perinteisten kotiruokien hiilijalanjäljet murto-osaan uusilla resepteillä

Valmistimme kolme herkullista annosta ilmastoystävällisemmin.

Munakokkelia lautasella.

Testasimme herneistä valmistetun ”munakkaan” – elintarvikeyritykset kehittävät jatkuvasti uusia tuotteita korvaamaan eläinproteiineja

Eläinproteiineja korvataan kasvikunnan tuotteilla tai kehittämällä ihan uusia, laboratoriossa soluista kasvatettuja proteiineja. Kananmuna on yksi eläinproteiini, jonka makua ja ominaisuuksia on vaikea jäljitellä.

Kouluruokaa

Kasvisruokaa joudutaan heittämään isoin määrin jätteisiin – Rovaniemi vaatii loppuvuoden ajan ilmoitukset kasvisruokailijoilta

Viikoittainen kasvisruokapäivä, jolloin kaikille on tarjolla vain kasvisruokaa, säilyy entisellään. Ensi vuoden kasvisruokakäytännöistä ei ole vielä päätetty.

Kaksi kouluruokallinjaston syvennystä, joissa on kasvisruokaa ja ottimia.

Koulujen ja päiväkotien ruokalistoille ilmestyi Turussa hiilijalanjälkimerkki

Merkki ohjaa lapsia tekemään ilmastoystävällisiä valintoja kouluaterioilla. Vihreä kertoo ruuan vähäisistä hiilidioksidipäästöistä ja punainen väri korkeasta kuormituksesta.

Poromies Veikko Feodoroff kertoo Anna Lumikivelle kuinka teurastamon laitteistot toimivat.

Kasvissyöjä pitää lihaa syövän poromiehen ruokavaliota eettisempänä kuin omaansa – suositukset haastavat saamelaisia pohtimaan tottumuksiaan

Poromies Veikko Feodoroffin mielestä saamelaisten tulee myös pohtia omia ruokailutottumuksiaan ja niiden eettisyyttä.

Kikhernekasvustoa on nostettu esiin vaalealle harsolle.

Jyrkkä lasku härkäpavun viljelyssä – osa suomalaisviljelijöistä sai tarpeekseen ja siirtyy toiseen kasviin

Kuuma ja kuiva kesäkuu vei härkäpapusadon alakanttiin osassa maata. Kotimaisten proteiinikasvien kysyntää voi olla vaikea tyydyttää.

Kukkakaalit leikkuulaudalla.

Edullista kotimaista kukkakaalia on nyt tarjolla runsaasti, näin teet siitä herkullista ruokaa

Juuri nyt valtavat määrät kukkakaalia uhkaa mädäntyä pelloille ja mennä hukkaan. Auta viljelijää ja syö kukkakaalia jo tänään. Voit käyttää kukkakaalia pizzapohjassa, raasteena riisin sijaan tai happamassa salaatissa.

Hirvelän koulun oppilaat ottamassa kouluruokaa lautaselle ruokalinjastolla.

Lahti osallistuu avustushakuun koululaisten kasvisruoan syöntiä edistävällä hankkeella

Elinvoima- ja työllisyysjaosto ei ollut yksimielinen hakemuksen lähettämisestä.

Nuoret maalaavat räsymattoa katuun.

Mitä katuun saa piirtää? Jyväskylässä maalataan nyt mattoa, viime viikolla liitutekstit kehottivat syömään ruumiin sijaan kasviksia

Esimerkiksi Jyväskylässä katuun piirtelylle pitää olla maanomistajan lupa, vaikka piirtelisi liidulla. Katupäällikön mukaan mielipiteille on muut foorumit.

Lautas keittoa keltaisella pöydällä.

Yksinkertainen peruna- ja purjokeitto, vichyssoise, on kesän parasta kotiruokaa

Se on raikas ja lempeä ja yhtä hyvä kylmänä kuin kuumanakin.

Katriinan kasvisravintolan perustaja Maija Silvennoisen kokoama annos.

Ennakkoluulot kasvisruuasta estävät syömästä terveellisesti – ”Miehisyys näyttää vaativan riittävän määrän pihviä lautaselle”, sanoo tutkija

Kasvisruokailuun liittyy ennakkoluuloja, jotka johtuvat muun muassa puutteellisista tiedoista. Kielteiset asenteet korostuvat etenkin miesten keskuudessa.

Klaus Raunela istuu pöydässä ja edessään hänellä on kasvisruokaa lautasella. Etualalla viherkasvinlehtiä.

Ravintoloitsijan mielestä lounaspaikoissa tarjotaan jopa ala-arvoista kasvisruokaa: ”Ikävä todeta ammattikunnan puolesta, ettei siihen haluta panostaa”

Kasvisruokaa pidetään hankalana, ja sitä lähdetään valmistamaan helpoimman kautta, uskoo ravintoloitsija Maija Silvennoinen. Ruokatuotannon lehtorin mukaan kysyntään ei aina pystytä vastaamaan.

Kouluruokailua.

Turun alakoulujen ruokaloihin tulee tarjolle kasvisruokavaihtoehto

Aikaisemmin kasvisvaihtoehto on ollut tarjolla yläkouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa.

Herneitä ja härkäpapuja pidetään käsissä.

Vähemmän vatsavaivoja ja parempi maku – tutkijat kehittävät härkäpavusta ja herneestä uudenlaisia elintarvikkeita

Luonnonvarakeskus on mukana EU-hankkeessa, jossa kehitellään palkokasveista vatsaystävällisempiä elintarvikkeita. Kasviproteiinituotteita kehitetään nyt nopeaan tahtiin.

Lumisessa maassa kyltti jossa lukee, kouluruoan pitää maistua nuorille.

”Keittoa pitäisi syödä puolitoista kiloa, että siitä saisi tarpeeksi energiaa” – koululaiset osoittivat mieltään maistuvamman kouluruoan vuoksi

Rovaniemeläinen Jere Ollonen, 15, ei pelkää aikuisten kritiikkiä, vaikka moite kouluruoasta saikin aikaan kiukkuisen palautevyöryn.

Kulosaaren yhteiskoulun koululounaalla tarjoiltiin porsas-nautapataa paprikalla ja täysjyvävehnää 19. helmikuuta.

Millaista vegaanista ruokaa sinun koulussasi tarjotaan? Lähetä meille kuva ja kerro kokemuksesi

Yle tekee juttua peruskouluissa ja toisella asteella tarjottavan vegaanisen ruoan laadusta. Kerro meille kokemuksesi ja lähetä ateriastasi kuva.

Naudanfileeltä näyttävä ruoka-annos lautasella. Päällä on kastiketta ja vieressä kasviksia.

Tällainen on naudanfilee, joka ei ole lihaa nähnytkään – uusi kasvispihvi muistuttaa erehdyttävästi lihaa, ja siihen lihatalot nyt pyrkivät

Uusien lihankorvikkeiden raaka-aineiksi kaavaillaan muun muassa hamppua ja perunaa. Printtiliha on jo ottanut ensiaskeleitaan Suomessa. Tuotteiden hinta pitäisi kuitenkin saada samalle viivalle lihan kanssa.

Kattaus rosollia ja yrttejä valkoisilla astioilla.

Tämä joulupöydän silli ei ole kalaa nähnytkään, mutta syöjälleen se voi mennä täydestä

Mirka Olin kehittelee vegaanisia jouluruokia, joihin voi ihastua vähän vahingossa. Vegaaniruoaksi tuunatusta inhokista voi yllättäen tulla uusi suosikki.

Kolumnisti Ulla Järvi, Yle

Ulla Järven kolumni: Lihaa ja maitoa vai aina mahakivuissa?

Kasvissyönnistä puhutaan kuin se olisi jokaisen vapaasti valittavissa. Ei ole, sanoo Järvi.

Painonnostaja Teemu Roininen nostaa SM-kisoissa 2020.

Painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi ja yllättyi positiivisista vaikutuksista urheilemiseen – "Itselläni oli ennakkoluuloja"

Painonnostaja Teemu Roininen ja ultrajuoksija Juuso Simpanen ovat olleet jo vuosia vegaaneja. Samaan aikaan he ovat olleet myös huippu-urheilijoita.

Makkaroiden valmistuksesta hedelmävälipaloihin laajentaminen ei ollut ihan yksinkertaista.

Suomalaisten punaisen lihan kulutus laskee entisestään – jopa perinteinen makkaratehdas rakensi itselleen tukijalan hedelmävälipaloista

Suomalaiset kuluttivat eniten lihaa vuonna 2018, mutta sen jälkeen määrä on ollut laskussa. Saman suunnan arvioidaan jatkuvan myös tänä vuonna.

Tomaatteja, kaaleja ja lanttu tarjottimella.

Tämän verran suomalainen heittää ruokaa roskiin vuosittain – ilmaston kannalta sillä ei ole juuri merkitystä, sanoo tietokirjailija

Kuluttajahävikin osuus ruokavalion ympäristövaikutuksista on noin neljä prosenttia. Lihan osuus on 45 ja maitotuotteiden 20 prosenttia.

Silja Varjonen vieraili 8 minuuttia -keskusteluohjelmassa, joka kuvattiin 13. heinäkuuta Vallilan siirtolapuutarhassa Helsingissä.

Ruokakasvattaja toivoo, ettei kasvisruokapäivistä enää puhuttaisi

Lähes kaikilla on kokemus ja mielipide kouluruokailusta, minkä vuoksi siitä on tullut politiikan väline, sanoo Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:n toiminnanjohtaja Silja Varjonen Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa.

Kaupan kylmähylly, jossa vegaanisia proteinivalmisteita.

Vegaanisten tuotteiden myynnin huima kasvu taittui – paljon puhuttujen lihankorvikkeiden myynti on Suomessa jopa vähentynyt

Kasviperäisten tuotteiden myynti on viime vuosina kasvanut nopeasti, mutta nyt kasvu on taittunut. Kauppaketjujen mukaan ilmiölle on monta syytä.

ruoka-annos ojennetaan asiakkaalle

Opiskelija-ateria saa maksaa enintään 2,70 euroa, ja siksi kalaa on nyt tarjolla opiskelijaravintoloissa aiempaa vähemmän

UniCafen liiketoimintajohtaja Anne Immonen pelkää, että ravintoloita sulkeutuu, jos aterian hintaa ei saada nostettua.

Kuvassa on riisiä, tofua, kasviksia ja cashew-pähkinöitä sisältävä lounasannos Korat Thai -ravintolassa Helsingissä lokakuussa 2020.

Lapin yliopiston opiskelijat ovat päättäneet tarjota tilaisuuksissaan vain kasvisruokaa

Lapin yliopiston ylioppilaskunnan päätös koskee sisäisiä kokouksia ja tapaamisia sekä kaikille ylioppilaskunnan jäsenille avoimia tapahtumia, kuten vuosijuhlia sekä fuksi- ja tuutoriseikkailuja.

Kasvisruoka-annos.

Turku ei luovu lihasta tilaisuuksissaan

Turun edustuskeittiön tarjoiluissa on vähennetty lihan määrää viime vuosina. Kaupungin tarjoiluissa lautasella on nykyäänkin lähiseudun kasviksia ja saaristomereltä kalastettua kalaa.

Benjamin Pitkänen seisoo Pasilan sillalla

KFC-ravintolan edustalla protestoinut vegaaniaktivisti Benjamin Pitkänen haluaa puhua siitä, mistä ei haluta puhua: Jos kukaan ei suutu, mikään ei muutu

Putkan ovi heilahti, kun Benjamin Pitkänen vastusti pikaruokaravintolan tarjontaa. Vegaaniaktivisti uskoo rakkauden sanoman koituvan kaikkien voitoksi – myös eläinten.

Turun kaupungintalon kyltti.

Kasvisruokaan siirtyminen Turun kaupunginhallituksen listalla maanantaina – aloitteen allekirjoittanut 25 valtuutettua

Turun kaupunki on viime vuosien aikana vähentänyt lihan määrää tarjoiluissa. Lihaa on tarjolla lähinnä lisukkeena.

Vihanneksia pöydällä keittiössä

Tässä 10 vinkkiä tammikuulle sopivista maukkaista ja kasvispainotteisista ruoista.

Moni haluaa syödä alkuvuonna tavallista kasvispainotteisemmi

!4-vuotias koululainen Iida Oral ottamassa seitiä ruoka-annokseensa Kaurialan koulun ruokalassa

Hämeenlinnalainen Iida Oral kyllästyi kouluruuan heikkoon tasoon: "Ruoka on aika mautonta ja perunoissa on välillä multaa päällä"

14-vuotias Iida Oral perää Palmia Oy:ltä parannuksia kouluruuan tasoon Hämeenlinnassa. Kaupungin ja yhtiön asiakastyytyväisyystutkimuksissa ruoka saa kuitenkin yleisarvosanan hyvä.

Lapset saapumassa Presidentinlinnaan

Keskiviikko 17.11.2021 (radio)

Uusia koronatartuntoja on paljon. Viro pystyttää itärajalle piikkilankaa. Lounasruokailu voi opettaa syömään kasvisruokaa. Linnanjuhlat kunnioittaa sairaanhoitajia. Sääennuste.

Yle selvitti millaisia lounaita syödään. Kasvisproteiineista Tofu oli suosituin, falafel toinen ja soija kolmas.

Ensiksi tuli raastepöytä, nyt kasviproteiinit: lounaslinjastot muovaavat salaa tottumuksiamme – kävimme läpi 800 ravintolan lounaslistat

Kasviproteiinien ykkönen on tofu, mutta myös perinteet elävät lounaslistoilla vahvana. Joukkoruokailu voi ohjata syömistämme huomaamatta kohti kasvista, sanovat tutkijat.

Musta lautanen ruokaannoksella.

Turun keskusta vastasi aloitteella turkulaisvaltuutettujen kasvisruoka-aloitteeseen – käytettävä lähituotettua lihaa, kalaa ja kasviksia

Ryhmä vihreiden, SDP:n ja vasemmistoliiton valtuutettuja teki eilen valtuustoaloitteen, jossa vaaditaan Turun kaupungin luopuvan lihan tarjoamisesta tilaisuuksissaan. Tilalle halutaan kasvisruokaa ja kalaa.

Kuvassa on riisiä, tofua, kasviksia ja cashew-pähkinöitä sisältävä lounasannos Korat Thai -ravintolassa Helsingissä lokakuussa 2020.

Turkulaiset valtuutetut ehdottavat kaupungin luopuvan liharuoasta kaupungin tilaisuuksissa Helsingin tapaan – tarjolle kasvisruokaa ja lähikalaa

Vihreiden Konsta Weberin ja Laura Rantasen sekä SDP:n Petra Peltosen ja vasemmistoliiton Jaakko Lindforsin allekirjoittamassa valtuustoaloitteessa ehdotetaan, että kaupunki tarjoaa tilaisuuksissaan vain kasvisruokaa ja lähikalaa.

Kasvisruokaskandaalit viimeiseltä 10 vuodelta

Kalapuikkogate, intin kasvisruoka ja kauramaitosuru – lihasta luopuminen Helsingissä on vain yksi monista ruokakohuista vuosien varrella

Montako kalapuikkoa saa ottaa, miksei lapset saa eettisistä syistä kauramaitoa ja riittääkö varusmiehelle lounaaksi pussikeitto ja proteiinipatukka? Myös näistä ruoka-aiheista on kohuttu.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle