Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kati Kelolan kolumni: Haluaako kukaan enää tulevaisuudessa kesälomalla ”etelän lämpöön”?

​​Ennen pandemiaa totuimme siihen, että voimme matkustaa kaikkialle. Ilmastokriisi pakottaa ajattelemaan uusiksi, millaisia matkakohteita pidämme näkemisen ja kokemisen arvoisina, kirjoittaa Kelola.

Eri puolilla Suomea on lähes 90 patoa, jotka sortuessaan aiheuttaisivat suuren tulvan ja välittömän vaaran ihmisille, ympäristölle ja omaisuudelle

Suomi on täynnä patoja, jotka pitelevät vesimassoja. Asiantuntijat nimesivät vahinkovaaraltaan merkittäviksi esimerkeiksi Porin tulvapadot, Seinäjoen Kyrkösjärven ja Kemijärven Seitakorvan. Pahimpia uhkia on treenattu pelastusharjoituksissa.

Monsuunitulvat iskivät Myanmariin, jossa korona leviää nyt kulovalkean tavoin – samanaikaisesti sotilasjuntta pidättää lääkäreitä

Myanmarin terveydenhuolto on romahtanut helmikuun sotilasvallankaappauksen jälkeen. Monsuunitulvat iskivät maahan keskelle jo ennestään kriittistä koronatilannetta.

Kuiva hellekausi päättyi ja rankkasateet saapuivat Suomeen: Katso meteorologin animaatiosta kuinka saderintama etenee

Saderintama siirtyi päivän mittaan etelästä kohti pohjoista. Uudenmaan pelastuslaitoksille rankkasateet eivät aiheuttaneet keskiviikkona normaalia enempää tehtäviä.

Kiinan tulvista raportoivat ulkomaiset toimittajat ovat joutuneet ahdistelun uhreiksi – vihainen väkijoukko piiritti ja syytti heitä Kiinan lokaamisesta

Ulkomaiset toimittajat olivat Zhengzhoussa raportoimassa aluetta piinaavista tulvista. BBC:n mukaan ahdistelu on säännöllistä ja ylhäältä johdettua. Kiina on viime kuukausina karkottanut maasta lukuisia länsimaisten medioiden toimittajia.

Maanantai 26.7.2021

Matkustus Suomeen. Koronapassi. Porin taidemuseon tulipalo. Lontoon tulvat. Sää.

Tulvavesi nousi Lontoon kaduille: Busseja ja autoja jumissa, kaksi sairaalaa pyysi potilaita menemään muualle

Rankkasateet saivat Lontoon kadut tulvimaan sunnuntaina. Henkilövahinkoja ei tiedetä sattuneen. Kaksi tulvasta kärsinyttä sairaalaa kehotti potilaita hakeutumaan muualle hoitoon, jos mahdollista.

Kiinaan iskenyt In-Fa-taifuuni uhkaa pahentaa tulvien valtaaman Keski-Kiinan tuhoja

Itä-Kiinan yli puhaltava In-Fa-taifuuni on ravistellut Shanghain suurkaupunkia. Rajuilman ennustetaan tuovan lisää sadetta myös Keski-Kiinaan, jossa paikataan yhä viime viikon valtavien tulvatuhojen jälkiä. Rajuilmojen kasvavan voiman pelätään ylittävän Kiinan katastrofivalmiuden kyvyn.

Poikkeuksellisen kovat monsuunisateet vaatineet toistasataa ihmishenkeä Intiassa

Maharashtran osavaltiossa on satanut enemmän kuin kertaakaan neljään vuosikymmeneen. Rankkasateen aiheuttamat maanvyöryt ovat haudanneet kymmeniä taloja.

Sateet jatkuvat tulvan peittämässä Keski-Kiinassa – samalle alueelle tulossa myös taifuuni

Ihmiset kahlaavat kaduilla ja maaseudulla vyötäisiään myöten vedessä. Yhteydet monille maaseudun paikkakunnille ovat poikki.

Matti Mörttisen kolumni: EU, perikato ja seuraavan sukupolven sota

Suomessa unionin ilmasto- ja metsälinjaukset tuomittiin jo etukäteen meille epäreiluiksi. Mutta ne ovat ihan kelvolliset, ja niistä sekä helteistä ja tulvista voi aueta uusi perustarkoitus koko EU:lle, arvioi Mörttinen.

Eurooppa-kirje: Kreikassa rokotteen ottajille tarjotaan etuseteleitä, lisiä ja vapaapäiviä – onko palkitseminen pian arkea muuallakin?

Saat olennaiset jutut Euroopan unionista perjantaisin suoraan sähköpostiisi, kun tilaat Ylen Eurooppa-uutiskirjeen. Linkki löytyy jutun lopusta.

Keskiviikko 21.7.2021

Yläkoululaisten koronarokotukset. Kiinan tulvat. Ravustuskausi. Sää.

Porin merkittävä tulvariski nousi jälleen esille Keski-Euroopan tulvien vuoksi – tärkeä tulvasuojeluhanke makaa hallinto-oikeudessa

Porissa toivotaan, että tulvasuojeluhankkeista tehtyjen valitusten käsittelyä voitaisiin nopeuttaa. Kyse on tulvapenkereistä, joilla pyritään suojaamaan asuinalueita tulvilta. Suomen kaupungeista juuri Porissa riski isoille tulvavahingoille on kaikkein suurin.

Kiinassa ainakin satatuhatta ihmistä on evakuoitu Henanin maakunnassa – Tulvat ovat vaatineet ainakin 25 kuolonuhria

Henanin pääkaupungissa Zhengzhoussa tulvavedet syöksyivät metrotunneleihin. Satoja pelastettiin metrosta, mutta ainakin 12 ihmistä kuoli. Rankkasateita on luonnehdittu pahimmiksi jopa tuhanteen vuoteen.

Tulvariskissä olevien rakennusten kastumiskorkeuksia kartoitetaan Laihianjoen vesistöalueella

Osana tulvariskien hallintasuunnitelmaa on parhaillaan selvitetty rakennusten kastumiskorkeuksia Laihianjoen vesistöalueella. Raportti tulvariskikarttoineen valmistuu heinäkuun aikana.

Rankkasateen dramaattiset seuraukset Kiinassa: ihmisiä pelastettiin vedellä täyttyneestä metrosta, pato voi murtua koska tahansa

Henanin maakunnassa on satanut paikoin enemmän kuin kertaakaan aiemmin 60 vuotta sitten aloitetun tilastoinnin aikana. Ainakin 12 ihmistä on kuollut maakunnan pääkaupungissa Zhengzhoussa.

Tulvien uhreille luvataan apua monelta suunnalta – Merkel: "Saksan kielessä ei ole sanoja kuvailemaan tätä tuhoa"

Saksan ja Belgian tuhotulvissa on kuollut ainakin 191 ihmistä. Viikonloppuna hätäapua luvattiin tulva-alueiden uhreille niin hallitusten kuin EU:n taholta. Myös ilmastonmuutoksen torjuntaa peräänkuulutettiin painokkaasti.

Kolmimetrinen tulva-aalto yllätti autoilijat Saksassa – Miksi Länsi-Euroopan tulvat olivat niin tuhoisat?

Saksassa keskustelun keskiöön on noussut ilmastonmuutos. Yksittäistä sääilmiötä on vaikea todistaa ilmastonmuutoksesta johtuvaksi, mutta ilmastonmuutoksen odotetaan lisäävän sään ääri-ilmiöitä. Ongelmia on nähty myös varautumisessa ja kaupunkisuunnittelussa.

Sunnuntai 18.7.2021

Rajuilma Riikka. Euroopan tulvien uhrit. Tulvien syy. Palkinto suomalaiselle elokuvalle.

Euroopan tulvat laajenevat itään ja etelään – uhrimäärä Saksassa ja Belgiassa kasvaa yhä

Läntisessä Saksassa tulva näyttää helpottavan mutta kuolonuhreja pelätään löytyvän vielä paljon. Sunnuntain vastaisena yönä Rheinlandin-Pfalzin osavaltiossa löydettiin 12 ruumista.

Tuhoalueella asuva Saara Hanke kuvailee tunnelmaa Saksassa traumatisoituneeksi: "Tällaista näkymää ei ole ollut sodan jälkeen"

Saksalaiset ovat rientäneet tulvien uhrien avuksi, ja raivaustalkoita tehdään yhteisvoimin. Tulva-alueilla asuvat ovat epäuskon vallassa ja jopa traumatisoituneita, kuvailevat Saksassa asuvat suomalaiset Saara Hanke ja Antti Koivisto.

Lauantai 17.7.2021

Tulvien uhrit. Koronarokotukset. Muslimien pyhiinvaellus. Rajuilma Riikka.

"Tuho on täydellinen" – Ahrweilerin Vanhankaupungin porttien sisällä vastassa on täysi katastrofi, raportoi Ylen erikoistoimittaja Saksan tulva-alueelta

Tuhojen lopullinen järkyttävyys Saksassa on alkanut selvitä lauantain mittaan. Monien saksalaisten ajatukset ovat kulkeutuneet maailmansotaan.

Katso video Euroopan tulvista: Saksassa uhriluku nousee, torjuntatoimet jatkuvat

Tulva-alueilla uhriluku nousee pelastustöiden edetessä.

Saksassa ja Belgiassa kuollut yli 150 – tämän tiedämme tuhotulvista nyt

Rankkasateet ovat aiheuttaneet vakavia tulvia Saksassa, Belgiassa ja Hollannissa. Jutusta näet ajankohtaiset tiedot tulvien aiheuttamista tuhoista.

Pahimmat tuhoalueet sijaitsevat noin sadan kilometrin säteellä toisistaan, katso tilanne kartalta

Eri puolilla läntistä Eurooppaa selvitellään yhä ennätyksellisten tulvien tuhoja.

Yle Saksan pahimmassa tuhopaikassa Erftstadtissa: “Hiekkasäkkejä täytetään talkoilla ja palokunta pumppaa vettä pois joesta”

Ennätykselliset rankkasateet ovat aiheuttaneet tulvia erityisesti Saksassa ja Belgiassa. Yli 120 ihmistä on kuollut, ja useita tuhansia on evakuoitu kodeistaan. Saksan Erftstadtin keskustaan on kasattu tuhansia hiekkasäkkejä.

Tulvat ovat Saksan suurin katastrofi sotien jälkeen – Suomen Berliinin-suurlähetystön tiedossa ei ole suomalaisuhreja

Tulvien pahoin runtelema Nordrhein-Westfalenin osavaltio on yksi suomalaisten suosimista asuinpaikoista Saksassa.

Lentopallomaajoukkueen päävalmentaja Joel Banks palasi tulvien runtelemaan Belgiaan – huolestui ystävistään, joiden kodit joutuivat veden varaan

Joel Banksin belgialainen kotikaupunki Maaseik on säästynyt tulvatuhoilta, mutta lähikaupungeissa ihmiset ovat joutuneet lähtemään kodeistaan ja estämään vesivahinkoja hiekkasäkeillä.

Tuoreimmat tiedot Euroopan tulvakatastrofista: Tulvissa kuolleiden yhteismäärä nyt 200, Belgiassa hiljainen hetki

Kokoamme tähän päivittyvään seurantaan tuoreimmat tiedot eri Euroopan maista.

Saksassa ja Belgiassa kuollut ainakin 126 – tämä tuhotulvista tiedetään tähän mennessä

Rankkasateet ovat aiheuttaneet tulvia erityisesti Saksassa ja Belgiassa. Jutustamme näet ajankohtaiset tiedot tulvien aiheuttamista tuhoista.

Johtuvatko Euroopan tuhotulvat ilmastonmuutoksesta? Saksassa se on yleinen selitys, mutta Ylen meteorologi Anne Borgström toppuuttelee

Tulvat ovat kurittaneet osia läntisestä Keski-Euroopasta poikkeuksellisella tavalla. Rankkasateet juontuvat paikoilleen jämähtäneestä matalapaineesta, jollaiset ovat tyypillisiä meneillään olevalle ilmastonmuutokselle.

Poliiseja, ambulansseja ja pelastusajoneuvoja tulee vastaan – suomalaisperhe seisoo ruuhkassa matkalla Saksan tulva-alueen halki

Nelihenkinen suomalaisperhe on selvinnyt läntistä Saksaa piinaavista tulvista kuivin jaloin. Tilanne on silti hyvin vakava. "Tämänkaltaista poikkeustilaa ei ole ollut tällä alueella toisen maailmansodan jälkeen", Sinikka Weihe-Välikylä kertoo.

Sveitsi varoittaa "vuosisadan tulvasta" – kuvat näyttävät veden tuhovoiman tulvien koettelemassa Länsi-Euroopassa

Myös Hollannissa ja Luxemburgissa tulvii. Läntisen Saksan alueella kymmeniä ihmisiä on yhä kateissa sateen nostattamien tulvien jäljiltä.

“Monet ovat yhä vaarassa” – Saksan ja Belgian tuhotulvien uhrien apuna panssarivaunuja ja helikoptereita, kuolonuhrien määrä lähes seitsemänkymmentä

Saksassa tulvat koettelevat pahiten Rheinland-Pfalzin ja Nordrhein-Westfalenin osavaltioita. Belgiassa pahin tilanne on Liègen ympäristössä, jossa evakuoidaan asukkaita tulvien tieltä.

Vuomakasjoki pitää ylittää kahlaten Enontekiöllä

Ylityskohdassa on vettä sääreen asti, mutta Metsähallituksen mukaan joen pinta voi nousta nopeastikin sateella.

Trooppinen myrsky Elsa vahvistuu lähestyessään Floridaa – Myrsky toi matkallaan rankkasateita Kuubaan

Sääolot heikkenevät jo Etelä-Floridassa. Elsan odotetaan ennen rantautumistaan vahvistuvan lähelle hurrikaanin voimaa. Myrsky tappoi aiemmin ainakin kolme ihmistä Karibianmerellä.

Juhannuksen rankkasateiden seuraus: ulostetta ja vessapaperia levisi kiinteistöihin – pienen kunnan yrittäjä: "Vahinkoja on kymppitonnien edestä"

Vesi tulvi viime viikon rankkasateiden seurauksena useisiin kiinteistöihin Sotkamossa. Tuhoja kärsivät niin liiketilat kuin kuntalaisten kodit. Lähtökohtaisesti vakuutusyhtiöt ovat korvausvelvollisia tulvavahingoista.

Koillismaalla raivataan vielä torstainakin alkuviikon rajuilman jälkiä – sähkökatkokset voivat paikoin jatkua päivien ajan

Oulu–Koillismaan pelastuslaitos jatkaa jo toista vuorokautta rajuilman raivaustöitä Koillismaalla. Keskiviikkona tehtäviä oli satoja. Sähkökatkoja on vielä etenkin Koillismaan kunnissa. Oulussakin kadut ovat vielä tulvineet, kun vettä on alkuviikosta riittänyt.

Aatu-myrsky vei tuhansilta sähköt, kaatoi puita teille ja vesi tulvi kellareihin

PKS Sähkönsiirron verkkoalueella oli keskiviikkona kello 21 aikoihin pahimmillaan noin 15 000 sähkötöntä taloutta.

Rankkasade työllisti pelastuslaitosta Kainuussa: keskiviikkoiltana noin 35 tehtävää tulvivan veden vuoksi Sotkamossa

Aatu-rajuilmaksi nimetty keskiviikon ukkos- ja saderintama pyyhkäisi keskiviikkoiltana Kainuuseen. Alkuviikon ajan pelastuslaitoksella on pitänyt kiirettä. Juhannukseksi kelin odotetaan rauhoittuvan ja jatkuvan lämpimänä.

Ukkoskuuro koetteli Salon seutua

Pelastuslaitosta työllistivät kiinteistöihin tulvineen veden pumppaukset, kaatuneiden puiden raivaukset ja salaman iskun aiheuttamat pienet tulipalot.

Kuopiossa tulvii ukkoskuuron jäljiltä – rankkasade aiheutti pelastuslaitokselle useita vahingontorjuntatehtäviä

Rankat sade- ja ukkoskuurot kastelivat Kuopion neljän aikaan iltapäivällä. Rankkasade aiheutti pelastuslaitokselle useita vahingontorjuntatehtäviä.

Äärimmäiset lämpöaallot, nälänhätä, vedenpuute, tulvat – Ilmastopaneeli varoittaa tulevassa raportissaan ilmastonmuutoksen synkistä vaikutuksista

Ensi vuonna julkaistava 4 000-sivuinen raportti on tähän mennessä perusteellisin tieteellinen katsaus ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Pahimmat uhkakuvat ovat vielä vältettävissä, mutta helppoja ratkaisukeinoja ei ole, raporttiluonnoksessa todetaan.

Sade on ropissut rankasti Etelä-Lapissa – Rovaniemen seudulla sade hipoi rankkasadevaroituksen rajaa

Sade siirtyy itään myöhään maanantai-iltana. Rankkasateet ovat saaneet alikulkutunnelit tulvimaan ainakin Rovaniemellä ja Torniossa.

Ukkonen iski Ouluun rajulla voimalla: Yksi kuollut myrskyssä kaatuneen puun alle, vesi tulvi kauppoihin ja yli 100 pelastustehtävää päivän aikana

Poikkeuksellisen raju ukkosmyräkkä ja rankkasade riehuivat Oulussa maanantaina iltapäivällä. Kadut täyttyivät hetkessä vedessä, joka tulvi myös keskustan rakennuksiin. Lisäksi keskustan ulkopuolella puita on kaatunut ainakin kahden ihmisen päälle, joista toisen kerrotaan kuolleen tapaturmassa.

FT: Merenpinnan nousu uhkaa valtavia omaisuuksia ja teollisuuslaitoksia Kiinan suurkaupungeissa

Seuraavien 70 vuoden aikana merenpinnan uskotaan nousevan niin, että eräät maailman suurimmista teollisuuskeskittymistä jäisivät jopa vuosittain tulvan alle.

Etelä-Savon järvet tulvakorkeudella – etenkin sateinen toukokuu nostanut vedenpintoja

Saimaan nousun ennakoidaan tasaantuvan. Ennusteen mukaan vedenkorkeuden nousu on tasaantumassa ja kääntyy kesäkuun lopulla hitaaseen laskuun, mikäli sää ei muutu tavallista sateisemmaksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle