Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lieksan ja Nurmeksen vaakunat.

Lieksan vaakunoilla ei voi tehdä bisnestä

Lieksalta on jälleen anottu lupaa vaakunoiden valmistamiseen lahjaesineiksi. Kaupunki ei anna lupaa, vaan varjelee historiallista vaakunaansa vain lieksalaisten käyttöön.

Kaksi miestä pitelee KalPan pelipaitaa, johon on kuvattu Pohjois-Savon uudistettu vaakuna.

Pohjois-Savon uudistettu vaakuna komeilee "nykyajan ritareiden" pelipaidoissa perjantaina

Pohjois-Savon uusi vaakuna lanseerataan perjantaina Savon derby -ottelussa Niiralan montussa.

Kaakkois-Suomen rajavartioston uusi lippu

Rajavartioston salossa liehui virheellinen lippu lähes 40 vuotta – komentaja väitti vastaan, kun museovieras huomasi mokan

Rajavartioston lipussa vaakuna ehti olla väärinpäin neljä vuosikymmentä.

Standaareja pitkässä rivissä.

Pöytäviirien valmistus ja vaihto käy edelleen vilkkaana: "Puhe viiriperinteen kuolemisesta on asioiden edelle menemistä"

Suomen lippu täyttää tänä vuonna sata vuotta. Lipun "pikkuveli" eli pöytäviiri on edelleen haluttu tuote esimerkiksi yhdistys- ja seuratoiminnassa.

Anna Lehmusvesi ja Mika Mäkinen.

Satavuotiasta Suomea voi juhlia liputtamalla läpi yön – Mutta vain hyvällä valaistuksella, "vanhan Hiacen sumuvalot" eivät riitä

Suomessa liputtaminen pimeässä on ollut kiellettyä, mutta juhlavuonna säännöstä voi poiketa.

Mies näyttää käsivarttaan, jossa on vaakuna-tatuointi.

Monen iholla on Suomen leijona – rumpali tatuoi käsivarteensa Ristijärven vaakunan

Maija Vilkkumaan bändissä rumpuja soittavan Ilkka Tolosen käsivartta koristaa sinivalkoinen vaakuna. Se ei ole pelkkä koristus, vaan muistutus muusikon juurista.

Mikkelin kaupunki ei myöntänyt vaakunan käyttöön lupaa.

Jukurien kannatusyhdistyksen lakanat menevät uusiksi – Kaupungin vaakunaa käytettiin väärin

Jääkiekkojoukkue Jukureiden kannatusyhdistys oli teettänyt lakanoita, joissa isossa roolissa on Mikkelin kaupungin vaakunan kuva. Vaakunan käyttöön ei ollut kysytty kaupungin lupaa.

leijona suomi suomen leijonat logo

Suomen leijona on vapaata riistaa – laki ei juurikaan rajoita valtion tunnusten käyttöä

Suomen lippua ja vaakunassamme esiintyvää Suomen leijonaa saa Suomen lain mukaan käyttää hyvin vapaasti. Eri yhteyksissä Suomen tunnukset kuitenkin politisoituvat ja ne yhdistetään pahimmassa tapauksessa jopa rasismiin.

Turun Lilja Runebergin puistossa.

Heraldinen lilja jäi Turussa naisen jalkoihin jo 20-luvulla

Mikäli satunnainen markkinointiviestinnän kuluttaja kaipaa uusia katsantokantoja heraldiseen liljaan, niin Lilja-patsaalla se onnistuu. Siinä se nimittäin on: kiveen hakattuna, kolmiulotteinen lilja, Turussa ja Lilja-patsaan alaosassa.

Turun vaakuna

Brouhaha over Turku’s new coat of arms logo

Not all of the residents of the southwest coastal city of Turku have embraced the city’s recent move to update its logo by incorporating a new more modern version of its historic coat of arms. News that the re-make cost the city 40,000 euros amidst a time of financial duress in the municipality added fuel to the fire.

Kuntien vaakunoita Kuntatalon seinällä Helsingissä.

Vaakunaa ei sovi mennä muuttelemaan miten hyvänsä – Etelä-Savon vaakuna on "heraldinen moka"

Heraldiikassa oikealle osoittava nuoli tarkoittaa luovuttamista tai perääntymistä, jopa omiin päin ampumista. Asiantuntijan mukaan esimerkiksi mainostoimistoilla ei ole aina riittävää tietotaitoa vaakunoiden käsittelyyn.

Pohjois-Savon vanha ja uusi vaakuna

Pohjois-Savon maakuntavaakuna sai "faceliftauksen"

Uudistuksessa kuvan sävyjä ja muotoja pehmennettiin. Muutoksilla tavoitellaan parempaa erottuvuutta muun muassa painotöissä.

Vantaan uusi logo teipattuna kaupungin henkilöstön ajoneuvossa.

Vantaa kirkastaa brändiään – uusi logo ja selkeämpää viestintää

Uudelle ilmeelle ehdittiin jo irvailla tuoreeltaan perjantaina. Esimerkiksi logoa haukuttiin sosiaalisessa mediassa "jääpalikaksi"

Heraldikko Jussi Tuomisen tyylittelemä nuijasodan muistomerkki uudessa Pro Ilmajoki -mitalissa.

Pro Ilmajoki -mitalissa koreilee nuijasodan muistomerkki

Ilmajoki myöntää jatkossa Pro Ilmajoki -mitalin erityisen ansioituneille henkilöille tai yhteisöille. Heraldikko Jussi Toukonen on kuvannut uuteen Pro Ilmajoki -mitaliin nuijasodan muistomerkin heraldiikan sääntöjen mukaisena eli luonteenomaisena, muttei luonnollisena.

Suomen puolustusvoimien lippu

Aristoteleen kantapää: Kuva kertoo nopeammin

Mitä yhteistä on Santiago de Compostelan pyhiinvaeltajilla ja Shellin huoltoasemilla? Ovatko graffitit heraldiikan moderni sovellus? Mitä leijona symboloi Suomen vaakunassa?

Logo Yle

Aristoteleen kantapää ja logo-palikat

Idols-ohjelman logo on muunnelma automerkki Fordin logosta. Mitä muiden suuryritysten logoissa näkyy? Ovatko logot velkaa heraldiikalle, lippujen ja vaakunoiden sommittelun taiteelle?

Heraldikko esittelee muistivihkoaan

Heraldikko kannustaa: "Oma vaakuna on jokaisen oikeus"

Silloin kun hallitsijatkaan eivät vielä omanneet luku- ja kirjoitustaitoa, tarvittiin jokin, josta tunnistaa henkilö tai suku. Syntyi vaakuna. Tänä päivänä kuka tahansa voi teettää itselleen sellaisen.

Britannian aateliset homoparit saivat oikeuden omaan vaakunaan

Aiemmin yhteisen sukuvaakunan ovat voineet hankkia vain heteroavioparit.

Pertti Rajala asettaa vaakunaa seinälle.

Sinikeltaisuus yhdistää Satakuntaa ja Ukrainaa

Oman maan ja maakunnan värit ovat osa ihmisten identiteettiä. Värejä tunnustetaan, niitä arvostetaan ja puolustetaan. Ukrainassa puolustetaan parhaillaan itsenäisen maan lippua. Samat värit kuuluvat vahvasti myös satakuntalaisuuteen ja suomalaisuuteen.

Vuoden 1968 Meksikon kisojen suomalaista kisamuotia.

Elävä arkisto: Sisu ja vaatimattomuus koristavat Suomen edustusasuja

Suomen olympiajoukkueen tyypillisin edustusasu on kautta historian ollut tumma asu siniristilipulla koristeltuna. Mutta on nähty myös erikoisempia asuja, joiden tyylistä tai tyylittömyydestä on kiistelty.

Hamina haluaa vaihtaa vaakunan vanhaan

Jos tarkkoja ollaan, Haminan vanha vaakuna on myös Vehkalahden vanha vaakuna, kertoo tutkija Ilkka Kaskinen. Hänen mukaansa olisi perusteltua, että Haminan vanha vaakuna otettaisiin käyttöön.

Suomenniemen vaakuna

Kansallisarkistoon heraldinen tietokanta

Europeana Heraldica sisältää 600 kunnallisvaakunaa ja 1000 viranomaisten sinettiä, ja siitä tulee osa kansallista digitaalista kirjastoa.

TPS antaa faniensa päättää logostaan - katso kuvat

Jääkiekon SM-liigassa viime kevään mestaruutensa jälkeen kuluvalla kaudella toiseksi viimeiseksi jäänyt TPS antaa kannattajiensa päättää uudesta logostaan. TPS on käynnistänyt verkkosivuillaan äänestyksen, jossa jokainen voi valita kolmesta vaihtoehdosta suosikkinsa.

Suomen leijona roikkuu ruotsalaisten hameessa

Suomen maskotti ja vaakunaeläin on leijona. Pakinassaan Yle Lahden toimittaja Heikki Ahonen ei ymmärrä, miksi eksoottinen eläin on valittu edustamaan Suomea.

Buffalo Sabres

Buffalolle suru-uutinen ja tärkeä voitto

Buffalo Sabresin entinen tähtihyökkääjä Rick Martin kuoli sydänkohtaukseen sunnuntaina, hetki ennen Buffalon peliä. Suru-uutisesta järkyttynyt seura kunnioitti entisen pelaajan poismenoa ottamalla tärkeän voiton Ottawasta maalein 6-4.

Ratapölkkykäädyt esillä Poikilossa

Kouvolassa kohistaan kaupunginjohtajan käädyistä. Uusia käätyjä ei vielä ole päätetty hankkia nykyjohtajan tarpeisiin, ja osa asukkaista ihmettelee, mikseivät vanhat kelpaa. Nyt taidemuseo esittelee vanhoja käätyjä viikon ajan.

Maakuntajohtaja Pertti Rajala ja Satakunnan vaakuna.

Vaakuna nousi YLE Satakunnan seinälle

Maakuntajohtaja Pertti Rajala kävi henkilökohtaisesti nostamassa kunnioitusta herättävän symbolin kunniapaikalle YLE Satakunnan uusittuihin tiloihin.

Kuvassa auringonlaskua vasten merenrannalla oleva lipputanko. Tangossa liehuu isännänviiri.

Isännänviirin voi suunnitella itse

Isännänviiri kertoo, että isäntäväki on paikalla. Viirin käyttöä tai ulkonäköä ei säädellä laissa eikä sitä myöskään tarvitse laskea yöksi. Isännänviirinä voidaan käyttää esimerkiksi suku- tai maakuntaviiriä. Sen voi myös halutessaan suunnittella itse.

Porvoon Engelin puisto valmis

Porvoossa sijaitseva Engelin puisto on nyt valmis. Lauantaina kello 15 pidettävissä avajaisissa mm.paljastetaan puistoon sijoitettu Kirsi Kaulasen ja Ylva Holländerin taideteos "Valtiopäivätriptyykki". Taideteos symboloi Porvoossa pidettyjen valtiopäivien merkitystä Suomelle matkalla kohti itsenäisyyttä ja demokratiaa.

Loviisan uudet vaakunat esillä

Loviisassa ollaan tyytyväisiä vaakunakilpailun tuottamiin ehdotuksiin. Kilpailuun osallistui kahdeksan heraldikkoa, jotka ovat suunnitelleet yhteensä 24 vaakunaehdotusta.

Loviisan uudesta vaakunasta suunnittelukilpailu

Loviisa aikoo järjestää suunnittelukilpailun uuden Loviisan vaakunasta.

Myös Kauhavan uudessa vaakunassa on uusi esine Suomen heraldiikkaan, eli helavyö.

Yhdistyvien kuntien vaakunat herättävät intohimoja

Vuoden alusta yhdistyvissä kunnissa on käyty kovaa kädenvääntöä vaakunoista. Suomen kuntakartalta häviää vuodenvaihteessa 67 kuntaa.

Siikalatvan kunnalle haussa vaakuna

Avoimeen vaakunakilpailuun tuli melkoisesti ehdotuksia. Siikalatvan kunnanhallitus käsitteli vaakuna-asiaa maanantaina.

Kouvola sai kuntien yhdistyessä uuden vaakunan.

Uusi Kouvola sai vaakunan

Helsinkiläinen heraldisten tunnusten suunnittelija vei voiton vaakunakilpailussa. Valtuusto valitsi uuden vaakunan äänin 55-19

Restrictions On Use Of Sami Cultural Symbols?

The Sami, the indigenous people of the far north of Europe, want the use of their cultural symbols in the tourist industry to be subject to permits. A conference of the Sami Council, meeting in Rovaniemi, Finland, has approved a declaration calling for respect for cultural symbols and a ban on the demeaning use of such symbols.

Vessakylttikysely yllätti saamelaisneuvoston

Saamelaiset haluavat kulttuurisymbolien käytön matkailubisneksessä luvanvaraiseksi. Eilen perjantaina Norjan, Suomen, Ruotsin ja Venäjän saamelaisjärjestöjen muodostaman saamelaisneuvoston kokous hyväksyi Rovaniemen julistuksen kulttuurin kunnioituksesta ja halventavan käytön kieltämisestä.

Varsinais-Suomen vaakuna täyttää 450 vuotta

Varsinais-Suomen maakuntavaakuna täyttää syyskuussa 450 vuotta. Vaakuna sai alkunsa, kun kuningas Kustaa Vaasa myönsi 7. syyskuuta vuonna 1557 pojalleen Juhanalle oman vaakunan tämän hallitsemalle alueelle, joka kattaa nykyisen Varsinais-Suomen ja Satakunnan.

Mestaripelimanni Konsta Jylhä esiintyy Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleilla 1972.

Kaustinen oli takuuvarma pelimannipitäjä

Toimittaja Niilo Ihamäki kävi Kaustiselta vuonna 1957.