Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kaksiosaisen kuvan vasemmalla puolella hymyilevä nainen pitelee koiraa sylissään, oikealla puolella nainen istuu lasi kädessään.

Maria Seppälä, 39, kertoi ADHD-diagnoosistaan työpaikalla – käynnistyi tapahtumasarja, joka päättyi irtisanoutumiseen: "Rakastin työtäni"

Maria Seppälä ja Mikaela Välipakka puhuvat ADHD:sta julkisesti omalla nimellään, sillä he haluavat purkaa siihen liittyviä stigmoja ja kiinnittää huomiota epäkohtiin.

Sohvalla viltin alla makaava nainen.

Kroonista väsymysoireyhtymää sairastavat ovat Suomessa muita potilasryhmiä huonommassa asemassa – uusi kyselytutkimus selvittää kokemuksia

Kroonista väsymysoireyhtymää sairastavia henkilöitä on Suomessa arviolta 10 000. Invalidiliiton käynnistämän kyselytutkimuksen tarkoitus on selvittää sairastuneiden terveydentilaa ja toimintakykyä ja sairauden hoitoon liittyviä esteitä.

Siun soten logo auton ovessa.

Pohjois-Karjalassa on varmistettu apinarokkotapaus – työikäinen potilas sairastaa kotona

Suomessa ensimmäinen apinarokkotapaus todettiin toukokuun lopussa. Tuoretta tartuntaa ei ole tiettävästi saatu Pohjois-Karjalasta.

Infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen Ylen Ykkösaamussa.

HUSin Asko Järvinen apinarokosta: Tauti ei vertaudu koronaan tai vastaaviin vakaviin pandemioihin

HUSin ylilääkärin Asko Järvisen mukaan apinarokko ei muodosta uhkaa laajalle väestölle. Hän ei koe, että asiaan tarvitsisi reagoida sen suuremmin.

ihminen varjossa.

Moni autismikirjon tyttö saa diagnoosin vasta mielenterveysongelmien puhjettua – näin kävi myös Kiialle, jonka äiti haki tyttärelleen apua vuosia

Noin 70 prosentilla autismikirjon ihmisistä on psykiatrinen liitännäisdiagnoosi, kuten masennus tai ahdistus. Mielenterveysongelmilta voitaisiin välttyä, jos diagnoosi saataisiin nykyistä aiemmin.

Jokeri lyöntiasennossa pesäpallo-ottelussa.

Väsymys ja oudot tuntemukset ajoivat Sotkamon Jymyn Lauri Rönkön sairaslomalle

Rönkön oireet alkoivat viime vuoden elokuussa. Tammikuussa oireille löytyi syy.

mies ja nainen polkee kuntopyörää

Sydäninfarktin saanut Mira Järvelä, 43, tietää, mitkä ovat hänelle turvalliset syketasot – Seinäjoen keskussairaalassa saa harvinaista kuntoutusta

Sydänkuntoutujat ovat saaneet polikliinistä kuntoutusta Seinäjoen keskussairaalassa puolentoista vuoden ajan. Valvotun harjoittelun avulla kuntoutuja saa luottamusta liikkumiseen kuntoutuksen päätyttyä.

Jami Verronen valmistautuu heittämään frisbeetä. Takana vuoroa odottavat hänen veljensä.

Lasten migreeni yleistyy kovaa vauhtia – 13-vuotias Jami Verronen on sinut sairauden kanssa: "Nautin keväästä samalla tavalla kuin muutkin"

Elintavoilla on merkitystä. Joidenkin elämä on aikataulutettua jo pienestä pitäen, ja aikaa oleilulle jää vähän. Osa taas liikkuu liiankin vähän. Myös stressi hiipii yhä useamman nuoren elämään.

Jenni Rytkönen oli 26-vuotias kun hänellä todettiin keskivaikea kuulovamma.

Jenni Rytkönen, 41, on kolmen lapsen äiti, tekee väitöskirjaa ja valmistautuu ensimmäisiin olympialaisiinsa – aikuisena selvinnyt synnynnäinen kuulovamma ei ollut este elämälle

Mikkeliläinen Jenni Rytkönen oli 26-vuotias kun sai tietää olleensa koko ikänsä kuulovammainen. Vamma on vaikeuttanut etenkin oppimista, mutta siitä huolimatta hän on menestynyt niin urallaan kuin urheilussa.

En helt hårlös person skiljer sig ur mängden och får ofta nyfikna blickar. Bild: Yle/Ingela West

Will Smithin mottaus toi huomiota ihosairaudelle, josta kärsii moni suomalainenkin – nämä viisi asiaa alopeciasta on hyvä tietää

Kaljuutta aiheuttava alopecia on arkea ainakin noin kahdelle prosentille suomalaisista. Kokosimme yhteen perusasioita sairaudesta, joka sai paljon julkisuutta taannoisen Oscar-gaalakohun myötä.

Oululainen Jenni Määttä istuu keittiössään.

Jenni Määttä, 32, sai ADHD-diagnoosin vasta aikuisena, ja niin saa nyt moni muukin: "Meitä ylivilkkaita tyttöjä ja naisia on todella paljon"

ADHD:n diagnosoinnissa korostuvat nykyään aikuiset naiset, joiden oireita ei ole saatu kiinni lapsena. Kukaan ei ajatellut ylivilkkaan Jenni Määtän kärsivän ADHD:sta ennen aikuisikää.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Keusotessa ohjelmistorobotin aiheuttama vika: Omakannassa voi näkyä virheellisiä diagnooseja

Vian korjaus on aloitettu, eikä tilanne vaadi toimenpiteitä asiakkaalta.

Riitta Arbelius katsoo kameraan.

"Suru vain on", sanoo Riitta Arbelius, jonka poika kuoli vuosia sitten – suru ei ole sairaus, mutta pian sille on oma diagnoosi

Uusi pitkittyneen surun diagnoosi on saapumassa Suomeen, ja se voi tarjota apua silloin, kun suru haittaa elämää pitkäkestoisesti. Syvästi menetyksen kokeneet peräänkuuluttavat myös diagnoosia laajempaa keskustelua.

Harri Lyytikäinen lähikuvassa mustaa taustaa vasten.

Diabeetikko Harri Lyytikäinen kävi hoitokontrollissa viimeksi 1,5 vuotta sitten – kansantautien diagnoosit ja seuranta ovat jääneet koronan jalkoihin

Diabeetikko Harri Lyytikäinen kävi hoitokontrollissa viimeksi 1,5 vuotta sitten. Kansantautien diagnoosit ja seuranta ovat jääneet koronan jalkoihin. Hoitovelka on osittain vielä piilossa.

Riku Siivonen, Helsinki, 14.9.2018

Riku Siivosen kolumni: Työ on turhaa, koska masentunutkin osaa rapsuttaa

Palkkatyö vapautti meidät maaorjuudesta. Seuraavaksi meidän pitää vapautua kaikesta työstä, kirjoittaa Siivonen.

TikTok-sovellus auki älypuhelimessa.

Some ruokkii mielenterveysongelmien "itsediagnosointia", mutta väärään tietoon on helppo haksahtaa

Entistä useampi hakeutuu mielenterveyspalveluihin "valmiin" diagnoosin kanssa. Tiedon etsiminen on helpompaa kuin koskaan, mutta se ei korvaa oikeaa diagnoosia, varoittaa asiantuntija.

Suojavarusteisiin pukeutunut lähihoitaja Janina Kinnunen koronapotilaan kanssa.

Millaisia kokemuksia sinulla on diagnosoinnin tai hoitoon pääsyn viivästymisestä korona-aikana? Kerro meille

Lääkärit ovat huolissaan perusterveydenhuollon lamaantumisesta korona-aikana. Sairaudet todetaan ja tarvittavat hoidot käynnistyvät myöhässä.

Mies seisoo kauppakeskuksessa ja katsoo kameraan.

Mika Hietanen aikoo kävellä kaverien kanssa toiseen kaupunginosaan ja takaisin – vielä syksyllä 300 metriäkin riitti väsyttämään MS-tautia sairastavan miehen

Mika Hietanen on sairastanut MS-tautia pian kymmenen vuotta ja elänyt melko normaalia elämää. Huonommat ajat tulevat aaltoina, mutta viimesyksyinen kävelykunnon lasku on vasta toinen pahempi vaihe vuosien aikana.

Lastentautien ja lastenneurologian erikoislääkäri Jan Olme

Lastenneurologeista on pula koko maassa – esimerkiksi Vaasassa satoja lähetteitä tutkimuksiin käsittelee vain yksi lääkäri

Kehityksellisiä ja neuropsykiatrisia ongelmia tunnistetaan nykyään aiempaa paremmin, mutta lastenneurologeja on liian vähän. Vaasan sairaanhoitopiirissä kahdesta lastenneurologian virasta vain toinen on täytetty.

 Asperger-diagnoosin saanut Anne istuu puiston penkilllä.

Asperger's in women significantly under-diagnosed

The past 20 years have seen a seven-fold increase in cases of the autism spectrum disorder diagnosed in girls and women in Finland.

Karita Viitanen

Karita Viitanen, 28, ei hahmota ajan kulumista kuten muut – aikasokeus on ristiriitainen nimitys monien tunnistamalle ilmiölle

Aikasokeus ei ole virallinen diagnoosi, mutta ilmiö sinänsä on todellinen. Arkisetkin asiat, kuten suru tai väsymys voivat vaikuttaa ihmisen kykyyn hahmottaa aikaa.

Raskaana olevan naisen vatsa.

Sikiöaikana alkoholille altistuneet jäävät usein ilman tarvitsemaansa tukea

Äidin raskaudenaikaisen alkoholinkäytön vaurioittamat lapset tarvitsisivat tukea mahdollisimman varhain, mutta varsinkin lasten on vaikea saada diagnoosia.

Merja Meraston syöpähoidot alkoivat viiveettä.

Finns increasingly seek help with cancer costs, group says

Cancer cases rose by about 20 percent between 2011 and 2019, but applications for financial support ballooned by nearly 1000 percent.

Oululaiset Liisa Alanampa-Kantanen (vas) ja Terhi

Epävakaa ihminen ei ole impulsiivinen hirviö, vaan usein liiankin huomaavainen persoona, joka unohtaa itsensä – "En ole huono ihminen"

Epävakaa persoonallisuushäiriö tuo mukanaan räjähtäviä tilanteita ja raskaan leiman. Liisa Alanampa-Kantanen ja hänen puolisonsa kuitenkin kokivat, että diagnoosi auttoi heitä eteenpäin elämässä.

Sääski iholla

Virus unique to Finland sees biggest outbreak in decades

Nearly 500 cases of the mosquito-borne viral infection have been diagnosed so far this autumn.

Opastekylttejä Kiihtelysvaaran terveysasemalla.

Potilasvahingon syynä yhä useammin hoidon viivästyminen – Potilasturvallisuuslääkäri: ”Terveydenhuolto tappaa ja vahingoittaa ihmisiä turhaan”

Potilasvakuutuskeskuksen selvitystyö paljasti, että diagnoosin ja hoidon viivästyminen on yhä useamman potilasvahingon takana. Monet tapauksista liittyvät päivystyspoliklinikoihin.

Kirjaston kirjahyllyjä

Keskiviikko 29.9.2021 (radio)

Syöpäsairauksien hoitovelka. Kirjastot kriiseissä. Talvirenkaiden ja asuntojen hinnat. Ruotsin koronarajoitukset. Sää.

Sädehoito-osaston kyltti sairaalassa

Finland recorded fewer cancer diagnoses than expected in 2020

Finland's Cancer register's director of statistics Janne Pitkäniemi says the numbers are a concern.

Katja Suvanto lähikuvassa.

Katja Suvannolla diagnosoitiin adhd aikuisiällä – perusti vertaistukiryhmän ja levittää tietoisuutta korkeakoululla

Joensuulainen yliopisto-opettaja Katja Suvanto perusti helmikuussa adhd-vertaistukiryhmän korkeakoulutetuille. Ryhmä on saanut lyhyessä ajassa yli 700 jäsentä.

Martta nojaa suoraseinäiseen kallioon ja katsoo kameraan.

Martta, 29, oli lepositeissä, kun hoitaja painoi hänen kasvoilleen tyynyn – psyykkisten oireiden stigma näkyy edelleen terveydenhuollossa

Psykoosioireisiin liittyvät ennakkoluulot voivat pahimmillaan vaikeuttaa potilaiden paranemista. Tutkijan mukaan diagnooseista luopuminen voisi auttaa stigman murtumiseen.

Ryhmä kenialaisia istuu ulkona odottamassa koronarokotetta.

Afrikassa koronatartuntojen määrä vaihtelee rajusti maasta toiseen, matalien lukujen taustalla lienee yksinkertainen syy: Ei testausta, ei diagnooseja

Rokotuskattavuus on Afrikassa erityisen matala, myönsi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) lauantaina Yle Ykkösaamussa. Kiurun mukaan Suomi ei kuitenkaan voi laittaa muiden maiden kansalaisia omien edelle ja luopua kolmannesta rokotuksesta köyhien maiden hyväksi.

Ihmisiä kävelee kaudulla.

Finland rolls out updated Covid testing, tracking strategy

The new strategy is aimed at freeing up testing capacity and shifting more resources into diagnosing and treating other diseases.

koronanäyte testiputki.

Etelä-Savossa kartoitetaan pitkittyneen koronavirustaudin yleisyyttä – oireista kärsivien määrä yllätti tutkimusta tehneet

Kuntayhtymä Essotesta muistutetaan, että kyse on alustavista tuloksista. Selvitystyötä aiotaan jatkaa. Seuraavaksi selvitetään oireiden yleisyyttä lasten ja nuorten kohdalla.

Hoitajat työskentelivät Messukeskuksen drive-in-koronatestauspisteellä 2. heinäkuuta.

Kaksi kertaa rokotettujen testaamista aiotaan vähentää pääkaupunkiseudulla – Koronaryhmä: lievissä oireissa ei enää tarvitsisi hakeutua testiin

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä esittää, että kaksi kertaa rokotettujen ei tarvitsisi enää käydä testattavana lieviä oireita saatuaan. Lopullisesti asiasta päättää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri.

Presidentti Martti Ahtisaari.

Former President Ahtisaari retires from public life following Alzheimer's diagnosis

Ahtisaari was the tenth President of Finland, serving from 1994 to 2000, and won the Nobel Peace Prize in 2008.

Koronanäytteenottoa Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa 21.7.2021.

Oulussa uusi linjaus: kahdesti rokotetun ei tarvitse enää hakeutua lievillä oireilla koronatestiin

Koronavirusnäyte otetaan jatkossakin niiltä, jotka hakeutuvat oireiden vuoksi hoitoon ja ovat saaneet kaksi rokoteannosta. Samoin testi otetaan, jos sairastuu osastohoidon aikana. Linjaus ei koske sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökuntaa tai koronavirukselle altistuneita henkilöitä

Uimarannan vesi vihertää sinilevän vuoksi.

Tyrnävällä Suutarinjärvellä runsaasti sinilevää – uimista kehotetaan välttämään

Uimaranta ei ole sinilevän vuoksi uimakiellossa. Uimista kehotetaan välttämään, sillä vähäinenkin esiintymä voi aiheuttaa oireita herkille uimareille.

Kuva mustasta peliohjaimesta, joka makaa värikkään viltin päällä. Lähikuva.

Toimittajalta: Olen oman elämäni The Sims -hahmo, jolta kaikki jää kesken – Haluatko sukeltaa ADHD-aikuisen päähän?

Myöhäänkin saatu diagnoosi helpottaa elämää. Kun tapaa vertaisensa, oireille voi jopa nauraa, kirjoittaa muutama viikko sitten oman diagnoosinsa saanut toimittaja Jasmina Kauta.

Nainen, jolla on kahvikuppi kädessä. Katsoo kameraan vakavana.

Eräänä päivänä Jaana Sinersalo nielaisi uuden lääkkeen, ja tunnin kuluttua hän itki onnesta – 19 vuoden "masennus" olikin ADHD

Aikuisten ADHD:n tunnistaminen on ottanut suuria harppauksia, mutta jopa yli 100 000 suomalaista aikuista saattaa elää ilman oikeaa diagnoosia. Jaana Sinersalo ja Aapo Heinonen saivat ADHD-diagnoosinsa vasta yli kolmekymppisinä.

Hoitaja otti nenä-nielunäytettä Mehiläisen drive-in-testausasemalla Helsingissä 2. heinäkuuta.

Kerro meille: oletko sairastanut pitkäkestoista koronatautia ja millaisia oireita olet potenut?

Suomessa on arviolta joitakin kymmeniä tuhansia pitkäkestoisen koronataudin oireista kärsiviä. Jutun lopussa löytyvällä lomakkeella voit kertoa meille, miten koronan pitkäaikaiset oireet ovat haitanneet sinun elämääsi.

Thai-poimijat keräävät mustikkaa Luumäellä 2018.

Coronavirus infections diagnosed in second group of seasonal workers

Mass testing of 110 foreign berry pickers in Lapland revealed 40 more coronavirus infections.

THL:n kyltti Mannerheimintiellä Helsingissä.

THL recommends shortening exposure quarantine to 10 days

The health agency said quarantine guidelines can be amended as a shorter isolation period has proved sufficient in limiting the spread of the virus.

Ohjauskyltti koronatestipaikkaan.

Odotusaika koronatestiin venähtänyt pääkaupunkiseudulla 20 tuntiin – pahempien ruuhkien välttämiseksi avataan uusia pisteitä

HUS pyrkii lyhentämään jonotusajan muutamaan tuntiin. Testitulos valmistuu tällä hetkellä noin 10 tunnissa.

Hoitaja työskenteli Messukeskuksen drive-in-koronatestauspisteellä 2. heinäkuuta.

Pirkanmaa region reports record high number of daily cases

Health authorities in the Tampere region reported 112 cases on Friday, bringing this week's total to 437.

Kuvallisia korona-ajan ohjeita Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

THL: More than half of latest infections diagnosed in younger age groups

Finland reported 765 new cases on Thursday, the highest daily figure since March.

Människa fyller vattenglas under kranen

Tyksin päivystykseen hakeutuu yhtä paljon potilaita vesimyrkytyksen ja kuivumisen vuoksi

Vesimyrkytyksen ja kehon kuivumisen oireet ovat samankaltaisia, minkä vuoksi vesimyrkytystapauksia ei välttämättä heti tunnisteta.

Mikkelin keskussairaala

Helle ruuhkauttaa päivystyksiä Etelä-Savossa - nuorillakin voi olla oireita

Essoten alueella helteestä johtuvat päivystyskäynnit pidentävät jonoja päivystyksessä ja osastohoitoon pääsyssä. Sosterilla ollaan ainakin vielä tavallisen kesäkiireen keskellä.

Sairaala Novan päivystyksen sisäänkäynti ovet. Oven suussa teksti Päivystys.

At least 100 kids ill from salmonella infections — source unknown

Local drinking and swimming water in areas around Jyväskylä has already been ruled out as the cause.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle