Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kirjailija Ilmari Kianto radion studiossa. Hänen edessään on mikrofoni. Pöydällä on kirja nimeltään Ryysyrannan Jooseppi.

Elokuvan ystäviä hellitään Kainuussa tulevana viikonloppuna: Kainuu Four Seasons Film Festival tarjoaa maistiaisia Ilmari Kiannon dokumenttielokuvasta

Sotkamon ja Kuhmon yhteisellä filmifestivaalilla nähdään useita elokuvien ja tv-sarjojen tekijöitä. Lisäksi nähdään laaja valikoima kotimaisia pitkiä elokuvia ja lyhytelokuvia.

Lapua 1976 -elokuvan kuvausryhmä seisoo lavasteissa Lapualla.

Lavasteissa näkee, millaista oikeassa onnettomuudessa oli 46 vuotta sitten – elokuvaa Lapuan Patruunatehtaan räjähdyksestä kuvataan nyt

Lapua 1976 -elokuva kertoo paitsi todellisesta onnettomuudesta, myös fiktiivisen rakkaustarinan. Ohjaajan mielestä elokuvan tekemisen ja tapahtumien kertomisen aika on nyt oikea.

Linnea Leino.

Lapua 1976 -elokuvan pääosan näyttelijä vaihtuu aikataulukiireiden takia

Linnea Leino korvaa Saana Koiviston naispääroolissa odotetussa elokuvassa.

Suuren, viherän teltan edessä on elokuvan kuvauskalustoa ja ihmisiä.

Kainuu virittää valmiuttaan isojen tuotantojen isännöimiseen – hollantilaisryhmä sai Hossassa elokuvaan käsikirjoittamansa revontulet

Viime viikolla Suomussalmen Hossassa kuvattiin fantasiaelokuvaa historiallisissa maisemissa. Pitkän linjan tuottaja muistuttaa, että Kainuussa kannattaa tehdä yhteistyötä myös isoissa tuotannoissa.

Tilly Ashton.

Elokuvatuontantojakin hilataan kohti hiilineutraliutta – puolet hiilijalanjäljestä tulee kuljetuksista

Paikallisen työvoiman käyttö on avainasemassa kun isoja tuotantoja tuodaan ulkomailta Suomeen. Hiilineutraalius ei ole hokkuspokkus-temppu vaan muutos on alalla hidas.

Karen Gillian (Sarah) Dual-elokuvan kohtauksessa.

Katsoimme Tampereella kuvatun Hollywood-elokuva Dualin – tuttujen maamerkkien lisäksi elokuvassa näkyy sateinen ja harmaa suomalainen sää

Kokonaan Tampereella kuvattu Dual saa Euroopan ensi-iltansa lauantaina kutsuvierasnäytöksessä. Kuka tahansa pääsee katsomaan elokuvaa Tampereella 18. maaliskuuta alkaen. Elokuva ei tule ohjelmistoon näin nopeasti muualla.

Kuva Teppo Airaksisen Supercool-elokuvan kuvauksista.

Suomalaiset elokuvantekijät kuvasivat Yhdysvalloissa teinikomedian, jonka budjetti oli Tuntemattoman sotilaan kokoinen – ”On ok, jos huumori ärsyttää ja vihastuttaa”

Uhkarohkea elokuvaprojekti Atlantin takana törmäsi lukuisiin kulttuurieroihin ja ylitti ne. Korona siirsi elokuvan ensi-iltaa useita kertoja, mutta viimein elokuva tulee valkokankaille.

Ylen aluetoimituksen päällikkö Aki Karjalainen.

Toimittajalta: Teollisuutta, ei vain hankkeita – Tampere vastaa uudella studiolla kansainväliseen tarpeeseen

Kansainvälisten tuotantojen lisäksi uusi studio tarjoaa mahdollisuuksia kansainvälisen tason koulutukselle, kirjoittaa Yle Pirkanmaan päällikkö Aki Karjalainen.

Nisse (Peik Stenberg) och Stefan (Martin Paul) står vid ett långbord fullt med smörgåsar och blommor.

Klaus Härön elokuvasta tuli poikkeusajan irvokas ruumis – koronatuki kuitenkin pelasti tuotantoyhtiön

Koronapandemia sotkee vielä pitkään kotimaista elokuva-alaa, ja uudet rajoitukset syventävät kurimusta. Jonossa on nyt arviolta kahden vuoden elokuvat.

Jasper Pääkkönen

Jasper Pääkkönen avautuu Omerta-elokuvan alkuvaikeuksista Ylelle: “Päällimmäisiä fiiliksiä olivat epäusko ja epätoivo”

Antti J. Jokisen aikana Omerta 6/12 -elokuvan kuvauksissa oli turvallisuusongelmia ja tuotanto pyysi elokuvantekijöiltä anteeksi. Näyttelijä Jasper Pääkkösen mielestä on suoraan sanottuna ihme, että elokuva saatiin lopulta valmiiksi.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Kuntien maksuosuudet Kainuun liitolle nousevat ensi vuonna

Osa maksuista on kohdistunut tulevaisuusrahastoon, joka tulee käytetyksi loppuun tänä vuonna. Kainuun liiton tulevaisuusrahastosta on tuettu muun muassa elokuvatuotantoja.

Kohtauksen tekoa The Creeps-elokuvaan Vuokatissa.

Vuokatissa suunnitellaan suurinvestointeja – entisen emäntäkoulun alueelle kansainvälisen tason talviurheilukeskus ja elokuvatuotantotiloja

Urheilustadion on saanut jo vihreää valoa. Tarkoituksena on rakentaa Vuokattiin kansainväliset mitat täyttävä stadionkokonaisuus. Naapuriin on tulossa iso elokuvastudiokokonaisuus.

Jasper Pääkkönen Omerta-elokuvassa seisoo kivääri kädessä maastopuvussa.

Omerta-elokuvaa on tuettu valtion varoista lähes 2 miljoonalla – kysyimme, miten julkiset rahoittajat valvovat kuvausten turvallisuutta

Omerta 6/12 -suurelokuvan tuotantoa ovat tukeneet sekä Suomen elokuvasäätiö että Business Finland. Elokuvan vastaava tuottaja vahvisti Ylelle torstaina, että kuvauksissa on ollut riskitilanteita esimerkiksi rekvisiitta-aseiden käytössä.

Nainen osoittaa aseella kuvan ulkopuolella olevaa henkilö.

Historiallisen kalliin Omerta-elokuvan tuottaja vahvistaa Ylelle: Kuvauksissa oli riskitilanteita ja turvattomuuden tunnetta

Jasper Pääkkösen tähdittämän Omerta 6/12 -elokuvan kuvauksissa on ollut vaaratilanteita muun muassa rekvisiitta-aseiden käytössä tuotannon alkuvaiheessa, kertoo Suomen Kuvalehti. Tässä vaiheessa elokuvan ohjaajana oli Antti J. Jokinen. Kesken kuvausten ohjaaja vaihdettiin Aku Louhimieheen.

Hannu-Pekka Björkman

Sadat suomalaiset haluavat tehdä elokuvaa Lapuan patruunatehtaan räjähdyksestä – pääosiin on jo kiinnitetty ammattilaisia

Uutta elokuvaa tähdittää muun muassa näyttelijä Hannu-Pekka Björkman. Työryhmä julkistaa pääosanäyttelijöitä maanantaina Lapualla.

Hymyilevä Leea Wasenius nojaa puuhun.

Suomalaisnainen bongattiin kadulta rooliin menestyselokuvassa – kuvauspäivät Hollywood-tähtien rinnalla olivat kuin unta

Leea Wasenius pyydettiin elokuvarooliin kesken ostosreissun. Äskettäin ensi-iltaan tulleen The French Dispatch -elokuvan tuotannon koko löi ällikällä.

Elokuvaaja Halyna Hutchinsille pidettiin muistotilaisuus Albuquerquessa

Räjähde-ekspertti varoitti turmaelokuvan apulaisohjaajan käytöksestä jo kaksi vuotta sitten – ala vaatii oikeiden aseiden kieltoa kuvauksista

Hollywood-tähti Alec Baldwinin vahingossa surmaamaa kuvaajaa muisteltiin New Mexicossa. Poliisi jatkaa onnettomuuden tutkintaa.

Anton Vanha-Majamaa

Anton Vanha-Majamaa: Seksin mukana isoista viihde-elokuvista häviää jotain olennaista

Katsomme elokuvia, koska haluamme tuntea kauhua, surua, iloa, helpotusta, voimaantumista – ja kiihottumista. Seksi on kuitenkin hävinnyt isoista viihde-elokuvista, ja sen mukana on mennyt osa elokuvan kielestä, kirjoittaa Vanha-Majamaa blogissaan.

asemakaava, jossa erilaisia tonttien paikkoja

Vuokatin elokuvakeskuksen ensimmäinen este on ylitetty: tontti maksettiin ja nyt haetaan rakennuslupia

Sotkamolainen tuotantoyhtiö Kajawood on vielä vaitonainen suunnitelmista ja aikatauluista. Sotkamon kunnanjohtaja näkee elokuvakeskuksen tuovan alueelle paljon uutta.

Tuomas Ohtonen ja Sasu Kerman seisovat vierekkäin ja katsovat kameraan syksyisessä maisemassa Kuopiossa.

Riita katkaisi elokuvantekijöiden välit kahdeksi vuodeksi – taustalla oli uupumus, rahapula ja vitsillä heitetty lause potkuista

Elokuvatuotannot ovat pitkiä, raskaita ja kalliita. Siitä huolimatta elokuvia tehdään koko ajan ympäri Suomea, vaikka suurin osa niistä saa näkyvyyttä vain paikallisesti.

elokuvaohjaaja neuvoo näyttelijää

Kansainvälinen tuotantoyhtiö perusti toimistonsa Turkuun – juuri nyt tekeillä kolme elokuvatuotantoa

Turun merkitys kansainvälisenä elokuvakaupunkina kasvaa entisestään nyt perustetun tuotantoyhtiön myötä. Kaupunkiin saadaan muun muassa kaivattua jälkituotanto-osaamista.

asemakaava, jossa erilaisia tonttien paikkoja

Vuokattiin puuhattava kansainvälinen elokuvakeskus sai lisäaikaa tontin maksulle Sotkamon kunnalta

Sotkamolainen tuotantoyhtiö Kajawood kertoi huhtikuussa neuvottelevansa isojen studioiden kanssa jopa yli 100 miljoonan euron budjetilla toteutettavista elokuvista

Saara Kotkaniemi toivoo lisää läheisyyskoreografeja elokuva- ja tv-tuotantoihin

Saara Kotkaniemi toivoo lisää läheisyyskoreografeja elokuva- ja tv-tuotantoihin: "Niistä on huutava pula"

Näyttelijä julkaisi vuosi sitten ohjeistuksen intiimikohtausten kuvaamiseen. Samoihin aikoihin suomalaisiin tuotantohin alkoi ilmestyä läheisyyskoreografeja. Kotkaniemi toivoisi, että heitä olisi enemmän.

Sinisen alien patsaan hännästä pitää kiinni lennossa oleva tuomarihahmo. Alien edustaa Facebookkia ja tuomari oikeutta.

Viisi yleisön suosikkijuttua sunnuntaiaamuusi: Facebook kävi tutkijoiden kimppuun ja elokuvan teko muutti ohjaajan mielipiteen pornosta täysin

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle lukijoitamme eniten kiinnostaneita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

elokuvalavasteet Nuorgamissa

Palanut huoltoasema ja muita outoja rakennelmia ilmestyi Nuorgamin tunturimaastoon: alueella kuvataan suomalaista toimintaelokuvaa

Pohjoisen tuntureilla kuvataan Jalmari Helanderin uutta toimintaelokuvaa. Sitä varten rakennetut elokuvalavasteet ovat ihmetyttäneet paikallisia.

Sotkamossa asuva elokuvatuottaja Miika J. Norvanto.

Vuokatin elokuvakeskuksen korttelin tontin maksuun lisäaikaa – Kajawoodin toimitusjohtaja väläyttelee paikkakunnan vaihtoa

Vuokatista elokuvatuotantoihin varatun tontin kauppasumma on edelleen maksamatta. Kunnanjohtajan mukaan maksupäivää on jatkettu syyskuun loppuun. Tuotantoyhtiön toimitusjohtajan mukaan Vuokattiin puuhattava kansainvälisten elokuvatuotantojen keskittymä ei ole ottanut takapakkia.

Ensilumi-elokuvan perhee eli näyttelijät eli vasemmalla isää esittävä Shahab Hosseini, hänen vieressään äitiä näyttelevä Shabnam Ghorbani ja edess lapset Kimiya Escandari, Aran-Sina Keshvari.

Suomi valitsi ehdokkaansa Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi – voittoa tavoittelee Hamy Ramezanin ensimmäinen pitkä fiktioelokuva

Pohjoismaiden neuvoston palkintoa tavoittelee viisi elokuvaa, yksi kustakin Pohjoismaasta. Voittaja julkistetaan marraskuussa 2021 Kööpenhaminassa.

Elokuvaohjaaja Oliver Stone ojentaa suomalaisohjaaja Juho Kuosmaselle Cannesin elokuvajuhlien Grand Prix -palkinnon.

Hytti nro 6 voitti Grand Prix -palkinnon Cannesissa – ohjaaja Kuosmanen: “Toivon, että tästä palkinnosta hyötyisi koko ala”

Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun voitti ranskalaiselokuva Titane. Juho Kuosmasen Hytti nro 6 voitti Grand Prix'n eli niin sanotun hopeapalkinnon.

näyttelijä Jussi Vatanen

Kuoleva sieniyrittäjä käyttää viimeiset päivänsä selvittääkseen, kuka myrkytti hänet hengiltä – Jussi Vatasen tähdittämä tv-sarja sekoitti liikennettä Haminassa

Haminassa kuvataan parhaillan kuusioisaista tv-sarjaa Mies joka kuoli. Kyseessä on haminalaislähtöisen kirjailijan Antti Tuomaisen menestyskirjaan perustuva sarja, jonka pääosassa näyttelee Jussi Vatanen. Uutuussarjaa on kuvattu kolme viikkoa.

Jacinda Ardern pukeutuneen huiviin.

Elokuva Uuden-Seelannin moskeija-iskusta keskittyy vääriin asioihin ja on ajoitukseltaan huono, arvostelee maan pääministeri

Myös maan muslimiväestö katsoo, että suunniteltu elokuva sivuuttaa uhrit ja keskittyy sen sijaan ”valkoisen naisen toimintaan” veritekojen jälkimainingeissa.

Pasilan linkkitorni

Sanoman kantelu Ylen toiminnasta kirvoittaa kritiikkiä: mediatutkijan mukaan Yle on vaarassa romuttua, Helsingin Sanomat arvostelee emokonserniaan

Mediatutkija Anu Koivusen mukaan Sanoman kantelu olisi toteutuessaan isku avoimelle tiedonvälitykselle. Sekä Ylen että Sanoman kanssa yhteistyötä tekevässä tuotantoyhtiössä keskustelua julkisesta palvelusta pidetään tervetulleena.

Sini (ottaa valokuvaa), Ada, Jussi, Emel ja Jane istuvat paljussa.

Yle tarkastaa tosi-tv-ohjelmiensa sopimukset – Au pairit -tuottajalta suorat sanat: "Meidät on laitettu väärään seuraan"

Au Pairit -realityn Yle-tuottaja Nina Stenros muistuttaa, että tosi-tv-leiman alle mahtuu toisistaan täysin poikkeavia tuotantoja. Osallistujien ja tuotantoyhtiöiden väliset sopimukset nousivat Ylen julkaisemien uutisten myötä viikon puheenaiheeksi.

Elokuvan kuvaukset toivat eloa Meri-Lappiin ja mainetta hyvänä kuvauspaikkana: "Voin suositella kollegoille Helsingissä"

Elokuvan kuvaukset toivat eloa Meri-Lappiin ja mainetta hyvänä kuvauspaikkana – tuottaja Miia Haavisto: "Voin suositella kollegoille Helsingissä"

Huonot naiset -elokuvan kuvausryhmä viipyi alueella yli 20 päivää ja kuvasi 14 eri paikassa eri puolilla Meri-Lappia ja Kuivaniemeä.

Kohtauksen tekoa The Creeps-elokuvaan Vuokatissa.

Kainuusta ja Vuokatista Suomen oma Hollywood? Sotkamolaisyritys paljastaa neuvottelevansa jopa yli 100 miljoonan euron elokuvatuotannoista

Tällä hetkellä Vuokatissa kuvataan puolentoista miljoonan dollarin tuotantoa. Tähtäimessä on kuitenkin paljon isompi potti.

Filminspelning

Ylen nuortensarjaan etsitään lapsinäyttelijöitä Pohjois-Karjalasta

Joensuun ja Lieksan seudulla kuvattava draamasarja esitetään Ylen kanavilla vuodenvaihteessa.

Wonder Woman eli näyttelijä Gal Gadot juoksee Valkoisen talon edustalla.

Wonder Woman 1984 haluaa näyttää itsekkyyden ajasta totuuden – elokuvan tekijät kertovat Ylelle, miksi jättihitin jatko-osasta tuli niin ajankohtainen

Hollywood-tähti Gal Gadot ja elokuvaohjaaja Patty Jenkins sanovat toivovansa, että heidän uusi elokuvansa inspiroi katsojiaan hyvään.

Projektipäällikkö Marko Karvonen ja kuvaaja Ilkka Mukkala tutkimassa kuvapankin kuvia Kajaanissa.

Kainuuseen houkutellaan elokuvatuotantoja omalla kuvapankilla

Kuvapankissa on noin 2 500 vapaasti ladattavaa valokuvaa Kainuun maisemista, tapahtumista ja ihmisistä.

Metsurin tarina -elokuvan kuvauspaikka esittää kainuulaista baaria.

Kainuu on elokuvantekijöiden suosiossa – Oulujärveä suunnitellaan kansainvälisten mainosten paikaksi

Elokuva-alan ihmisiä Kainuuseen vetävät maisemat, lumivarmuus ja Oulujärvi, joka saa osakseen kiinnostusta myös ulkomailta.

Hollywood-skylten.

More Hollywood productions headed to Finland this year

Specifics were scant, but at least one British and two American productions are planning to shoot movies in Finland.

Vielä ehdit kääntyä pois -kyltti ennen Puolangan kylää

Brittivariantti tuli Kainuuseen elokuvaryhmän mukana: Tuottaja: "Meidän valvontamme ei ollut onnistunut"

Lopputyöryhmä kuvaa niitä kohtauksia, joita on mahdollista kuvata.

Näyttelijät Kari Hietalahti (vas) ja Andrei Alén (oik) Yellow Film & TV:n tuottaman poliisisarjan Roban kuvauksissa, Helsinki, 12.1.2021.

"Turvavälit, kamerat, käy!" – tv-sarjojen tuotanto vaatii nyt kummia järjestelyjä, mutta tahti kiihtyy: työn alla on ennätysmäärä uutta katsottavaa

Roba- ja Sekasin-tv-sarjojen kuvauksissa noudatetaan tarkkoja koronamääräyksiä, mikä näkyy katsojille, jos on tarkkana.

Michelle Latimer

Palkitun elokuvantekijän alkuperäiskansatausta kyseenalaistettiin – dokumentti vedettiin pois Sundancen ohjelmistosta

Michelle Latimer pahoittelee hätäisiä kommenttejaan ​​siteistään Kitigan Zibi -yhteisöön.

Ohjaaja ja näyttelijä

Kohu Omerta-elokuvan ympärillä jatkuu: tuotantoyhtiö pyytelee anteeksi järkyttäviä työskentelyolosuhteita – kysyimme, mistä on kyse

Aku Louhimies korvaa Antti J. Jokisen Omerta-elokuvaprojektissa. Samalla myös käsikirjoitus menee uusiksi ja valtaosa näyttelijöistä vaihtuu.

Kuvassa ohjaaja Aku Louhimies Tuntematon Sotilas -elokuvan kuvauksissa Suomenlinnassa.

Aku Louhimies korvaa Antti J. Jokisen Omerta-elokuvan ohjaajana – elokuvia tulee kahden sijaan vain yksi

Antti J. Jokisen pitkittynyt sairausloma siirtää elokuvan ohjausvastuun pysyvästi Aku Louhimiehelle, tuotantoyhtiö tiedottaa.

Gordon Ramsey

Gordon Ramsay teki pikavisiitin Lappiin ja kuvasi joulujakson tv-sarjaansa

Jakso esitetään brittiläisellä ITV-kanavalla 16. joulukuuta.

Ylen aluetoimituksen päällikkö Aki Karjalainen.

Analyysi: Elokuvateollisuuden kasvu on sammalten poistoa vaille valmis

Suomeen tarvitaan selkeä toimija, joka kauppaa maatamme kansainvälisten elokuva- ja tv-tuotantojen kohdemaaksi, kirjoittaa Yle Pirkanmaan päällikkö Aki Karjalainen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle