Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Roosa Kervinen ja Petteri Laine Kaakkois-Suomen rajavartijakoulun maastossa sissikoulutusviikon rastikoulutuksessa Imatralla.

Suomi vahvistaa Venäjän-vastaista rajaansa reippaasti – helpottaa valmistautumista, jos "jotain yllättävää sattuu"

Tulevia rajavartijoita ei huoleta, vaikka nykyinen Suomen ja Venäjän raja muuttuisikin Naton ja Venäjän rajaksi.

Ilmansulkuventtiili väestönsuojassa

CNN vieraili Helsingin väestönsuojissa – yhdysvaltalainen toimittaja hämmästeli sitä, että lapset leikkivät ja uivat maanalaisissa tiloissa

Helsingin kalliosuojat tekivät toimittajaan suuren vaikutuksen. Myös hollantilaismedia vieraili väestönsuojissa tänä keväänä.

Jens Stoltenberg.

Jos Suomi liittyy Natoon, se voi kestää kuukausista jopa vuoteen – käytännössä se tapahtuisi näin

Nato-jäsenyyden hakeminen ja siihen liittyminen on monivaiheinen tapahtumaketju. Suomen osalta jotkut tekniset yksityiskohdat ovat vielä avoinna.

Rauno Rautio osoittaa kädellä paikkaa johon hän halauis rakentaa väestönsuojan

Nurmijärveläinen Rauno Rautio aikoo louhia valtavan väestönsuojan omalle tontilleen – turvaan mahtuvat "kaikki, jotka kerkeävät sinne juosta"

Muuttunut turvallisuustilanne on saanut haja-asutusalueiden asukkaat kyselemään väestönsuojien perään. Sellaisen voi rakentaa myös itse, sanotaan ministeriöstä.

 Kanta-Hämeen keskussairaalan infektiolääkäri Janne Mikkola, Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen vs. pelastusjohtaja Petri Talikka, SPR:n Hämeen piirin ensihuollon asiantuntija Mari Rantio ja SPR:n Hattulan osaston puheenjohtaja, kriisi- ja traumapsykoterapeutti Pia Yli-Pirilä seisovat vierekkäin ja katsovat kameraan.

Kriisien edessä moni miettii, mitä minä voin tehdä – SPR, sairaanhoitopiiri ja pelastuslaitos vastaavat

Kriisit kuluttavat. Kokosimme asiantuntijat keskustelemaan Ukrainan pakolaisista, koronasta, väestönsuojelusta ja kriisinkestävyydestä.

Miia Savilampi turvallisuusasiantuntija, Uudenmaan pelastusliitosta tarkistaa väestönsuojan varustelaatikkoa.

Väestönsuojien huolto on kuin villi länsi: laki ei edellytä suojanhoitajan nimeämistä – asiantuntija: "Suoja tulisi huoltaa vuosittain"

Pelastusalan keskusjärjestö haluaa, että kiinteistönomistajien olisi nimettävä väestönsuojan hoitaja, joka huolehtii väestönsuojien kunnosta. Nykyinen lainsäädäntö ei vaadi nimeämään suojanhoitajaa.

Ukrainan ja Venäjän liput neuvottelupöydällä.

Halu rauhanneuvotteluihin löytyy vasta, kun sota ei enää hyödytä eikä voittoihin uskota, sanoo rauhanneuvottelun asiantuntija

Rauhanneuvotteluissa istuu vielä perinteisesti poliittisia johtajia ja sotilaita. Mutta rauhansopimuksen muuttaminen todeksi vaatii enemmän ihmisiä, yhteiskunnan eri jäseniä ja ryhmiä.

Lauri Kontro

Lauri Kontron kolumni: Kriisi testaa yhteiskuntamme toimintavarmuuden 

Ukrainan sota koskettaa myös jokaista suomalaista. Suomi on saari ja olemme riippuvaisia kansainvälisestä kaupasta. Huoltovarmuus on nyt päivän sana, kirjoittaa Kontro.

Meren jäällä menee moottorikelkka ja hiihtäjiä.

Keskiviikko 9.3.2022 (radio)

Ukrainan tilanne. Poliisiasemien ruuhka. Siivoojapula. Heikot jäät. Sää.

Huoltovarmuuskeskuksen varmuusvarasto

Finland well-prepared for eventual crises, stockpile chief says

In terms of food and fuel, the country's preparedness is "exceptionally good," according to the National Emergency Supply Agency's director.

Tiivis kaupunkimaisema, talvinen aurinko paistaa kerrostalojen katoille, raitiovaunu on saapumassa pysäkille.

Sireenit soivat, mutta säikähtää ei tarvitse – väestöhälytysjärjestelmää testataan normaalisti

Hälytysjärjestelmän toimivuutta kokeillaan joka kuukauden ensimmäinen maanantai.

Betoniharkoista ladottu kellarin seinä jossa on oviaukko josta näkyy valaistu sorapohjainen tila ja useita vanhoja tuoleja.

Ukrainan kaupunkien tuhoaminen avasi Viron silmät väestönsuojelunsa rappiolle – yleisiä väestönsuojia ei ole, talojen kellarit eivät täytä vaatimuksia

Väestönsuojien rakentamista on pidetty liian kalliina ja neuvostoaikaiset väestönsuojat ovat päässeet ränsistymään. Pelastusviraston mukaan myös kansalaisten varautumistaidot ovat olleet puutteellisia.

Valmiuspäällikkö Antti Haataja Pohjois-Savon pelastuslaitokselta näyttä väestötiloissa olevaa ilmanvaihtokonetta.

Yle selvitti väestönsuojien kapasiteetin viidellä alueella Suomessa – vain Sveitsissä on parempi tilanne, ministeriö vakuuttaa

Selvitimme, montako ihmistä väestönsuojiin mahtuu Tampereella, Turussa, Pohjois-Pohjanmaalla, Päijät-Hämeessä ja Lapissa. Suomessa on yhteensä noin 54 000 väestönsuojaa.

Imatrankosken keskustaa.

Itärajalla katsotaan nyt Venäjää uusin silmin, ja se antaa huhuille siivet – Rajavartiolaitos: ''Pitää muistaa, että myös toisella puolella asuu ihmisiä''

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on herättänyt huolta turvallisuudesta myös Suomessa. Tilanteesta käydään aktiivista keskustelua esimerkiksi sosiaalisen median ryhmissä.

väestönsuoja kyltti.

Itä-Suomen valmiustoimikunta piti ylimääräisen kokouksen Ukrainan sodan takia: Itä-Suomen tilanne rauhallinen ja vakaa

Itä-Suomen valmiustoimikunta on pitänyt tänään ylimääräisen kokouksen Ukrainan sodan takia.

Kasvomaskia käyttävä mies seisoo kauppakeskuksessa.

Ukrainan sota herätti huolen väestönsuojista – Lapissa väestönsuojia on hyvin tarjolla lähinnä kaupungeissa ja matkailukeskuksissa

Keskustelu väestönsuojista on vilkasta, vaikka valtionjohto sekä viranomaiset muistuttavat, että Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa. Viranomaisten mukaan väestönsuojatilanne on hyvä.

väestönsuoja kyltti.

Kainuussa suurin osa väestönsuojista on Kajaanissa – noin joka toiselle on väestönsuojapaikka

Määrää selittää se, että yleisiä väestonsuojia on haja-asutusalueella vain vähän. Pelastusjohtajan mukaan pienet väestönsuojat pienten kerrostalojen tai hallien yhteydessä eivät ole enää nykyaikainen ratkaisu.

Ilmansulkuventtiili väestönsuojassa

Pääkaupungin yleisissä väestönsuojissa on miljoonien korjausvelka – osassa on vanhentunut ilmanvaihtotekniikka, joka päästää läpi myrkkykaasut

Joissakin Helsingin yleisissä väestönsuojissa on parantamisen varaa esimerkiksi ilmanvaihto- ja sähköjärjestelmissä.

Kuusankosken kalliosuojan sisäänkäynti.

Kymenlaakson suurimpaa väestönsuojaan mahtuu 4 900 ihmistä – tältä siellä näyttää nyt

Kouvolan Sairaalanmäen väestönsuoja on yksi Kouvolan kahdeksasta isosta väestönsuojasta. Nyt siellä pelataan koripalloa ja juostaan pikajuoksua, mutta hädän tullen tila raivataan nopeasti tuhansille ihmisille.

Etelä-Savon pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Seppo Lokka.

Pelastusjohtaja: Vaikka Suomeen ei kohdistu uhkaa, tulisi jokaisen huolehtia varautumisesta myös kotona

Etelä-Savossa käynnistetään ensi viikolla turvallisuuteen ja varautumiseen liittyviä kuntakierroksia. Huoltovarmuuteen ja valmiuteen liittyviä asioita oli määrä selvittää keväällä muutenkin, mutta Venäjän hyökättyä Ukrainaan tarve selvityksille on kasvanut.

Tukholmankatu.

Vanhoissa kerrostaloissa saattaa olla väestönsuojia, jotka suojaavat sirpaleilta, mutta eivät kaasuilta – kukaan ei tiedä ongelman suuruutta

Taloyhtiön hallituksen pitää tuntea vastuunsa väestönsuojan ylläpidossa ja tarvittaessa myös käyttöönotossa, jos kriisitilanne tulee.

Isoisä Sergei toi Aleksei, 1 ja tyttärensä Oljan rajalle. Itse hän lähtee sotaan.

Yle Ukrainan ja Puolan rajalla: Sotaa pakenevat joutuvat odottamaan päiviä ilman ruokaa ja suojaa – Ukraina rajoittaa naisten ja lasten lähtemistä maasta

Ukrainassa on yleinen liikekannallepano eli miehet eivät saa poistua maasta. Rajalla näyttää siltä, ettei Ukraina halua naisten ja lastenkaan lähtevän.

Kotkan vastaanottoyksikön asunto.

Suomen ja Ukrainan välissä on monta maata, mutta turvapaikanhakijoiden tuloon ollaan valmiita – ensi alkuun vapaana on tuhat petipaikkaa

Suomi varautuu ottamaan vastaan pakolaisia. Sisäministeriön mukaan Suomi pystyisi vastaamaan jopa kymmenien tuhansien turvapaikanhakijoiden saapumiseen. Sisäministeri arvioi ukrainalaisten hakeutuvan eniten maan rajanaapureihin.

Operaatio Barkhaneen osallistuvia panssaroituja ajoneuvoja partioimassa Malin Timbuktussa joulukuussa 2021.

Haavisto: Venäläisten palkkasoturien tulo Maliin voi vaarantaa myös suomalaissotilaiden turvallisuuden

Kansainvälisten tiedotusvälineiden mukaan venäläinen palkkasotilasyhtiö Wagner on tuonut joulukuussa sotilaitaan läntisessä Afrikassa sijaitsevaan Maliin.

Suomalaisia sotilaita kuivassa maastossa.

Suomalaisten rauhanturvaajien partiointitehtävän aikana välikohtaus Libanonissa – viidelle lieviä vammoja

Uhkaavasti käyttäytynyt väkijoukko kerääntyi partion ajoneuvojen ympärille, ja tilanteessa viiteen suomalaiseen rauhanturvaajaan kohdistettiin lievää väkivaltaa.

EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Josep Borrell

EU suunnittelee uusia nopean toiminnan joukkoja – Borrell: Puolan rajakriisi on esimerkki tulevaisuuden hybridiuhista

EU:n puolustusministerit käsittelivät kokouksessaan EU:n puolustusstrategian kehittämistä. Sopimusluonnos esittää korkeintaan 5 000 sotilaan joukkojen perustamista vuoteen 2025 mennessä.

Suomalaisrauhanturvaaja jalkapartiossa Afganistanissa heinäkuussa 2010.

Finland seeks to expand peacekeeping presence with missions in Africa

The country currently has an exceptionally low number of troops deployed for peacekeeping and crisis management operations

Suomalaisrauhanturvaaja jalkapartiossa Afganistanissa heinäkuussa 2010.

Suomalaisia rauhanturvaajia on maailmalla nyt poikkeuksellisen vähän – seuraavat kohteet löytynevät Afrikasta

Vastaavaa kehitystä on muissakin maissa. Taustalla on Afganistanin operaation päättyminen, mutta myös poliittiset linjaukset rauhanturvatehtävien tärkeydestä. Uusia rauhanturvatehtäviä suunnitellaan Afrikkaan.

Suomalainen sotilas EUTM-koulutusoperaatiossa Malissa

Suomi lähettää seuraavaksi sotilaitaan Afrikkaan alueelle, jonne kosiskellaan myös venäläistä palkka-armeijaa – mitä Suomi Sahelista oikein tahtoo?

Suomi lisää sotilaiden määrää Länsi-Afrikassa. Uutena maana on Niger. Asiantuntija sanoo Ylelle, että EU:n koulutusoperaatiosta Sahelissa ei ole jäänyt tähän mennessä juuri mitään käteen.

Rauhanturvaajien ajoneuvo ja rauhanturvaaja.

Viinalla läträämistä, bordellikäyntejä ja Afganistanissa hukattu rynnäkkökivääri – rauhanturvaamisen synkät puolet jäävät piiloon

Rauhanturvaajien palvelusrikoksissa korostuvat liikenneturvallisuuteen ja alkoholin väärinkäyttöön liittyvät teot. Tämä käy ilmi MOT:n tutkimista Puolustusvoimien asiakirjoista. Pinnan alta löytyy myös vakavampia ongelmia.

En beväring som står med armarna i kors.

Finnish officers charged over sexist behaviour during Iraq deployment

Two officers are charged with service crimes over their treatment of female colleagues.

En beväring som står med armarna i kors.

Syyttäjä vaatii rangaistusta kriisinhallintajoukon henkilöstöpäällikölle, joka nimitti naispuolisia alaisia "kapakkahuoraksi", "pikku missiksi" ja "**tun idiootiksi"

Kahta upseeria syytetään palvelusrikoksista, jotka ovat tapahtuneet suomalaisessa kriisinhallintajoukossa Irakissa. Asiaan liittyy erityisesti naisiin kohdistuvaa epäasiallista käytöstä.

Poliisiauto vahtii liikennettä kun rakennusmiehet asentavat betoniporsaita Valtatie 3. tiesululle  27.3.2020.

Koronan opit parantavat Suomen kriisivalmiutta – sotilasprofessori: "Vaikka selvisimme hyvin, rakenteiden päivittämistarpeita on"

Suomen kriisivalmiuden harjoitteleminen on jäänyt koronapandemian vuoksi tavallista vähemmäksi. Kriisin helpottaessa viranomaisille jää enemmän aikaa uusille suunnitelmille, joissa voidaan hyödyntää koronasta saatuja oppeja ja kokemuksia.

Mediheli

Suomeen perustetaan suuria kriisitilanteita varten viisi uutta alueellista tilannekeskusta – ministeri: "Seuraava kriisi voi olla ihan muuta kuin pandemia"

Suomen suurimman sairaanhoitopiirin HUSin turvallisuus- ja valmiusjohtaja pitää uudistusta tärkeänä. Koronaepidemian eri vaiheissa kun näytti olevan epäselvyyttä siitä, kuka ohjeistaa ja ketä.

Ursula von der Leyen keskustelee malilaisten sotilaiden kanssa harjoitusleirillä.

Venäläisiä palkkasotilaita puuhataan Maliin, jonne Suomi aikoo lähettää lisää sotilaita – Ranska ja Saksa ​viestivät, että operaatioiden jatko on vaarassa

Länsiafrikkalainen Mali neuvottelee venäläisen Wagner-yhtiön kanssa armeijan kouluttamisesta, kertoo uutistoimisto Reuters. Saksa ja Ranska uhkaavat epäsuorasti vetää joukkojaan Malista. Suomen hallituksen ministerit eivät kommentoineet asiaa Ylelle.

Presidentti Tarja Halonen STM:n tiedotustilaisuudessa Helsingissä 10. syyskuuta 2021.

Mitä pandemiasta on opittu? Raportti: Terveyteen panostaminen osaksi tulevaisuuden kriisinhallintaa Euroopassa – Suomen esimerkit korostuvat

Yleiseurooppalainen komissio julkaisi raporttinsa, jossa tarkasteltiin miten eri maiden terveydenhuoltojärjestelmissä on vastattu koronapandemiaan ja mitä niistä voidaan oppia. Suomea komissiossa on edustanut presidentti Tarja Halonen.

Suomalaiset kriisinhallintajoukot antavat taistelulääkintäkoulutusta peshmerga-sotilaille Erbilin lähettyvillä Irakissa loppuvuodesta 2019.

Suomi vahvistaa osallistumistaan sotilaalliseen kriisinhallintaan Afrikassa – lisää joukkoja Maliin ja uusi avaus Mosambikiin

Puolustusministeriössä arvioidaan, että suuremman joukon lähettäminen EU:n koulutusoperaatioon Malissa tukee sekä EU:n yhteistä operaatiota että laajentaa suomalaisten sotilaiden saamia kokemuksia.

Lasta nostetaan muurin yli.

“Amerikan aika on loppu” – professori Martti Koskenniemi arvioi, että lännen ylimielisyys vei Afganistan-operaation karille

Kansainvälisen oikeuden professorin mukaan Afganistan näytti karulla tavalla, että emme elä maailmassa, jossa kaikki haluavat perustuslaillista demokratiaa ja ihmisoikeuksia samalla tavalla.

Taliban sotilaita auton kyydissä.

Taliban etsii yhä kiivaammin länsimaille työskennelleitä – "Kaikki ovat vaarassa", kertoo Suomen rauhanturvaajien tulkkina työskennellyt mies Ylelle

YK-raportti varoittaa, että Taliban etsii yhä suuremmalla voimalla Yhdysvaltain ja sotilasliitto Naton kanssa työskennelleitä afganistanilaisia. Suomalaisten kanssa työskennellyt tulkki piilottelee perheestään erossa, jotta heille ei koituisi vaaraa.

Suomalaisrauhanturvaaja jalkapartiossa Afganistanissa heinäkuussa 2010.

Yhdysvallat evakuoi Afganistanista paikallisia tulkkeja, jotka voivat joutua hengenvaaraan – kysyimme, aikooko Suomikin auttaa

Kansainväliset joukot ovat poistumassa Afganistanista. Yhdysvallat lupasi evakuoida maan joukkoja avustaneita paikallisia tulkkeja operaation päättyessä. Myös Suomessa selvitetään, voitaisiinko Suomen valtiota palvelleita afganistanilaisia auttaa.

Yhdysvaltain merijalkaväen sotilas istuu helikopterin peräluukun reunalla ilmalennon aikana.

Suomen pisin sota loppui tällä viikolla – Afganistanin operaatio maksoi satoja miljoonia, mutta mitä sillä saavutettiin?

Viimeisetkin Afganistanissa palvelleet suomalaissotilaat palasivat tiistaina takaisin Suomeen. Operaatio toteutti Suomen turvallisuuspoliittiset päämäärät, mutta pysyvää muutosta Afganistaniin se ei tuonut.

Suomalaisia rauhanturvajoukkoja Afganistanissa.

Finnish troops leaving Afghanistan ahead of schedule

Finland has had a military presence in Afghanistan for two decades.

Suomalaisia rauhanturvajoukkoja Afganistanissa.

Viimeistenkin suomalaissotilaiden kotiutus Afganistanista on käynnissä: osa sotilaista palaa jo tänään, loputkin kesäkuun alkupuolella

Suomalaissotilas Mazar-i-Sharifista: mieliala on hyvä, tukikohdassa kiireinen tunnelma pakkaamisen vuoksi. Kaksikymmentä vuotta kestänyt Afganistanin kriisinhallintaoperaatio päättyy Suomen osalta ennen juhannusta. Suomi aikoo lisätä sotilaita kriisinhallinnassa Afrikassa.

Sotilaita aavikolla.

Suomi aikoo lähettää lisää sotilaita kriisinhallintaan Maliin Afrikkaan

Presidentti ja hallitus ovat linjanneet, että Suomi valmistautuu lisäämään osallistumistaan sotilaalliseen kriisinhallintaan Afrikassa, Malissa. Suomi varautuu kouluttajien lähettämiseen EU-operaatioon. Sotilaiden määrän lisäys ja ajankohta ovat vielä avoinna.

Varoshan ranta-alue Kyproksen Famagustassa.

Poliisihallituksen henkilöstöpäällikkö Satu Koivu Kyprokselle YK:n siviilikriisinhallinnan päällikkötehtävään ensimmäisenä suomalaisena

Satu Koivu on valittu YK:n Kyproksen rauhanturvaoperaation poliisiasiantuntijaorganisaatiossa päällikön tehtävään. Suomen kriisinhallinnan tavoitteena on saada suomalaisia operaatioiden avaintehtäviin. YK toivoi kyseiseen tehtävään naishakijoita.

Tokion olympialaiset.

Hätätilaa on jatkettu Tokiossa vain kuukausia ennen olympialaisia

Tokion olympialaisten on määrä alkaa 23. heinäkuuta.

Suomalaisia rauhanturvajoukkoja Afganistanissa.

Minister: Finnish troops to withdraw from Afghanistan by autumn

The United States is expected to withdraw their troops by 11 September, 20 years after the 9/11 terror attack.

Suomalaisia rauhanturvajoukkoja Afganistanissa.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen Ylelle: suomalaissotilaat poistuvat Afganistanista syksyyn mennessä

Yhdysvallat vetänee joukkonsa Afganistanista 11. syyskuuta mennessä, 20 vuotta New Yorkiin tehdyn terrori-iskun jälkeen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle