Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Porin taidemuseo

Taidemuseon kahvila näyttelykäyttöön Porissa

Lisätilalle on tarvetta tilojen peruskorjauksen aikana. Taidemuseo kärsi pahoja savuvahinkoja viime kesän tulipalossa.

Museokorttia näytetään tiskillä.

Museokortti piti pintansa koronakriisistä huolimatta

Museoille viime vuosi oli koronatilanteen takia repaleinen kuten kaikille kulttuurilaitoksille. Silti museokortti säilytti suosionsa.

Suomen metsästysmuseon näyttelyvitriineissä aseita ja vieressä puumaja

Suomen Metsästysmuseo on tyytyväinen vuoden 2021 kävijämäärään – "kun olosuhteet otetaan huomioon"

Suomen Metsästysmuseossa Riihimäellä kävi vuonna 2021 yli 13 000 kävijää.

Mies esittele värikästä taulua.

Kuvataiteilija Ilkka Juhani Takalo-Eskolalta suuri taidelahjoitus Hämeenlinnan taidemuseolle

Hämeenlinnan taidemuseon saamassa lahjoituksessa on maalauksia ja kollaaseja kaikkiaan runsaat sata teosta. Takalo-Eskolan lahjoitus kattaa miehen koko taiteellisen uran.

Kimmo Martiskainen on erityisen ylpeä kesälahtelaisten lasten maalaamista lempilintujensa kuvista.

7300 rengastetun linnun ja 60 harrastusvuoden jälkeen Kimmo Martiskainen kokosi lintunsa näyttelyyn: tuloksena ryntäys Kesälahden Sovintolaan

Puolet kesälahtelaisista on käynyt lintuharrastaja Kimmo Martiskaisen kokoamassa lintunäyttelyssä kulttuurikeskus Sovintolassa. Yli tuhat kävijää vetänyt näyttely saa kuukauden lisäaikaa. 

Meeri Koutaniemi opetteli keramiikan aikuisena: "Kauheaa, mutta onnistuminen palkitsee"

Meeri Koutaniemi ja Sami Yaffa löivät kätensä saveen – valokuvaaja ja muusikko opettelivat keramiikan yhdessä

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi löysi uuden ilmaisumuodon keramiikasta. Myös basisti-miehensä Sami Yaffa luo taidetta savesta. "Uuden keksiminen toisen seurassa on parasta," iloitsee Koutaniemi.

Tuuli Toivonen, Fanny Lehtinen ja Olli Ojala tutkiskelevat taidenäyttelyn teoksia taidemuseossa. Edessä luumunpunainen, aaltoileva veistos.

Z-sukupolvi pureutui taiteeseen ilman silkkihansikkaita – syntyi näyttely, jossa kuuluu nuorten ääni

Nuoret selasivat läpi mittavan Niemistö-kokoelman ja valitsivat omiin teemoihin sopivat taideteokset Elämän äärellä -näyttelyyn. Hämeenlinnan taidemuseossa ei ole nähty aiemmin vastaavaa näyttelyä.

Kuopion korttelimuseo ulkoa päin lumisessa maisemassa.

Kuopion Korttelimuseon perinteinen joulunäyttely on avattu

Näyttelyssä on esillä muun muassa säätyläisperheen komea joulukuusen ja 1930-luvun joulupöytä.

Siat-Pigs -näyttelyn tunnus Seinäjoen taidehallin tyhjässä aulassa.

Siat-näyttelyn synnyttämässä kohussa unohdettiin nuoret, kritisoi nuorisovaltuutettu – "Olisin toivonut keskustelua edes pikkasen"

Kurikka keskeytti 8.-luokkalaisten taidetestaajien vierailut ruokateollisuutta kritisoivaan näyttelyyn kuukausi sitten. Paikallisen nuorisovaltuuston jäsen Vadelma Ala-Mietoa harmittaa, että tämä on monelle asia, joska kotikaupunki muistetaan.

Graffititaiteilija Don Poro: "Mua on aina kiinnostanut lainvalvonnan ammatit ja valvontakamerat"

Kesätapahtuma sai jatkoa: Wasa Graffitilandian talviversio esittelee katutaidetta nyt myös sisätiloissa

Entisessä Wasalandiassa katutaiteeseen tutustui kesällä 12000 kävijää. Uutta talvisempaa taidetapahtumaa valmisteltiin vielä päivää ennen avajaisia.

Erja Lyytinen med gitarr, i bakgrunden hennes pristavla för bästa europeiska bluesgitarrist

Erja Lyytinen pääsi Musiikkimuseo Famen näyttelyyn: "Tuntuu järjettömän upealta"

Uusi Suomen musiikin kunniagallerian näyttely avataan yleisölle 20. tammikuuta. Siihen on valittu yhteensä kymmenen kotimaisen musiikin ansioitunutta tekijää.

Kuvassa hattuja ja peruukkeja vitriinissä.

Kouvolan teatteri juhlii pyöreitä vuosiaan: museon kanssa syntyi näyttely, jossa pääsee teatteriesityksen kulissien taakse

Kouvolan kaupunginmuseo Poikilossa keskiviikkona avattu näyttely nostaa esiin niitä ammattilaisia, jotka eivät näy teatterin lavalla. Moniin näyttelyesineisiin saa koskea ja näyttelyn tekstit on kirjoitettu seinille näytelmämuotoon.

Raija Malka

Raija Malkalle Suomen Taiteilijaseuran kuvataiteilijapalkinto

Suomen Taiteilijaseura on myöntänyt vuoden 2021 kuvataiteilijapalkinnon Helsingissä ja Lissabonissa työskentelevälle Raija Malkalle.

Äiti ja lapsi istuvat lattialla ja tutkivat matonkuteista tehtyä kerää.

Muistojen ja jämälankojen nyssykkä on kolmekymppisen Jenni Äijälän aarre – käsityöt siirtävät tietoa ja tarinoita eteenpäin

Käsitöiden tekeminen on muuttunut aiempaa yhteisöllisemmiksi. Niitä tehdään paitsi yksin kotona, myös kodin ulkopuolella ryhmissä. Käsityötreffit sovitaan usein somessa ja yhteisö tukee jäsentensä tekemistä.

Siat-Pigs -näyttelyn tunnus Seinäjoen taidehallin tyhjässä aulassa.

Seinäjoen taidehallin Siat-näyttelyn kävijämäärässä nähtävissä selvää nostetta runsaan keskustelun ja kohun keskellä

Taidehallin kuraattori ei ole yllättynyt, että kohu näyttelyn ympärillä on nostanut kiinnostusta, vaan se on luonnollista.

Kuntataiteilijat Johanna Juvonen ja Biagio Rosa.

Johanna Juvonen ja Biagio Rosa saivat lastenkulttuurin valtionpalkinnon – perusteena pitkäjänteinen taidetyö Petäjävedellä

Taiteen edistämiskeskuksen mukaan palkinto on kunnianosoitus pienen paikkakunnan aktiivisille osallistavan taiteen ja sen saavutettavuuden edistäjille.

Mosaiikkimaisessa taideteoksessa on satoja tunnetilaa esittäviä valokuvia.

Kainuun museo sulkee ensi kuussa ovensa remontin ajaksi – perusnäyttelyyn voi tutustua nyt myös virtuaalisesti

Korjaustöissä parannetaan näyttelytilojen ilmanvaihtoa ja uusitaan rakennuksen sähkötekniikka. Sulkemisesta huolimatta tämän vuoden kävijämäärä on nousemassa yli 7 000 kävijään.

Oulun taidemuseon amanuenssi Tarja Kekäläinen esittelee Vilho Lampi -näyttelyn työtä.

Väkevän lakeuden kuvaajan suurnäyttelyssä Oulun taidemuseossa levittäytyvät Limingan lakeudet, Pariisin maisemat ja vahvat henkilökuvat

Oulun taidemuseossa on avautunut amanuenssi Tarja Kekäläisen kuratoima Vilho Lammen töiden laaja näyttely. Video: Risto Degerman / Yle

Siat-Pigs -näyttelyn tunnus Seinäjoen taidehallin tyhjässä aulassa.

Ilmajoen keskustan, perussuomalaisten ja kristillisten valtuustoryhmät paheksuvat Siat-näyttelyä

Ilmajoki on päättänyt viedä kahdeksasluokkalaiset taidetestaajat katsomaan Seinäjoen taidehallin kohuttua Siat-näyttelyä. Kolme valtuustoryhmää kuitenkin paheksuu.

Vuoden nuori taiteilija Emma Jääskeläinen.

Vuoden nuori taiteilija Emma Jääskeläinen haastaa lempeästi perinteistä kuvanveistoa

Taiteilijan materiaaleja ovat graniitti, marmori ja travertiini. Hän leikkii paitsi materiaaleilla myös aiheilla ja mittakaavoilla. Katso Vuoden nuoren taiteilijan 2022 julkistus tästä.

Savonlinnan museon tuloaula Riihisaaressa

Uusi musiikkifestivaali Riihisaari Blues yhdistää museon ja juurimusiikin Savonlinnassa

Ensimmäistä kertaa järjestettävä Riihisaari Blues tuo museoon suomalaisia ja kansainvälisiä muusikoita. Tapahtumasta on tarkoitus tehdä jokavuotinen perinne.

Varusmiehiä kävelee kasarmialueella.

Kontiorannan varuskunnan entisessä ruokalassa muistellaan mennyttä aikaa

Näyttelyssä on esillä muun muassa valokuvia, paikallisten ihmisten kirjoittamia muistoja ja yhteisötaiteen menetelmin luotu Viimeinen uinti -videoteos.

Kuvataiteilija Samuli Heimonen Galleria Heinon näyttelyssä taustalla teos Atlas Novus.

Työhuoneella tehdyt taidekaupat pelastivat Samuli Heimosen talouden – suurimmalla osalla kuvataiteilijoista tulot romahtivat pandemian aikana

Suomen Taiteilijaseuran mukaan noin 80 prosenttia kuvataiteilijoista on kärsinyt merkittäviä tappioita, koska työtilaisuudet ovat peruuntuneet. Taideverkkokaupan pioneerin myynti on puolestaan kovassa kasvussa.

Museo- ja tiedekeskus Luupin näyttelyvastaava Jukka Pitkänen ja yhteistyön johtaja Anna-Riikka Hirvonen Oulun taidemuseossa Vilho Lammen valokuvan edessä.

Oulun teatteri tuo taiteilija Vilho Lammen teoksiin kietoutuvan esityksensä näytökset taidemuseoon – ainutlaatuista, museolta kerrotaan

Maalaukselta nimensä perineen Siltatanssien näytökset ovat Oulun taidemuseossa joulukuussa. Jo 13. marraskuuta museossa avautuu Limingassa asuneen Vilho Lammen taidetta esittelevä näyttely.

Markus Kåhre

Mäntän kuvataideviikkojen kuraattoriksi valittu Markus Kåhre haluaa yllättää ja innostaa näyttelyssä kävijän

Nykytaidetta esittelevä tapahtuma on järjestetty Mäntässä vuodesta 1993 lähtien.

Joel Slotte

Kokkolalaislähtöinen kuvataiteilija Joel Slotte mukaan nykytaiteen ARS22-suurnäyttelyyn

Kiasmassa nähdään yli 50 taiteilijaa tai ryhmää 20:stä eri maasta.

Siat-Pigs -näyttelyn tunnus Seinäjoen taidehallin tyhjässä aulassa.

Maatalouspitäjä Kurikassa koululaisten vierailu sikojen oloista kertovaan näyttelyyn peruttiin – Wilma-viestin mukaan koulujen tehtävä ei ole "pakkosyöttää tiettyä vakaumusta"

Seinäjoen taidehallissa esillä oleva Siat-näyttely on herättänyt runsaasti keskustelua maatalousmaakunnassa. Nyt Kurikassa päädyttiin poikkeukselliseen päätökseen, etteivät nuoret taidetestaajat mene näyttelyyn.

Korutaideyhdistys on kerännyt korutaiteen kokoelman. Kuvassa yksi koruista eli muovipussista ja koruista tehty kokonaisuus.

Korutaiteen kansainvälinen KORU7-näyttely avautui Lappeenrannassa – esillä korutaiteen teknisiä ratkaisuja ja materiaaleja

Etelä-Karjalan museoon kootussa KORU7-näyttelyssä on esillä teoksia yhteensä 41 taiteilijalta tai taiteilijaryhmältä 17 eri maasta.

Merkkari

Makeaa mahan täydeltä -näyttely esittelee eteläkarjalaisten elintarvike- ja juomateollisuusyritysten tuotteita

Vuosikymmenten takaa tuttuja eteläkarjalaisia herkkuja, kuten Chymoksen Mariannet ja merirosvorahat, voi ihastella Etelä-Karjalan museossa ensi vuoden maaliskuuhun saakka.

Pienessä juhlatilaisuudessa kuvataiteilija Marjo Pitko vastaanottaa kehystetyn diplomin, jonka ojentaa Heikki Lääkkölä Kemin kulttuuri- ja tiedesäätiöstä. Airi Palosteen kädessä on punainen ruusu, jota hän on antamassa palkitulle.

Ensimmäisen Annikki Riekko -palkinnon sai kuvataiteilija Marjo Pitko – Kemiin on luvassa näyttely parin vuoden kuluttua

Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000 luovutti lauantaina ensimmäisen Annikki Riekko -palkinnon. Maanantaina säätiö avaa Kemissä pop up -taidemyymälän.

Kuvassa on Hanna Frosterus-Segerstrålen teos Kehdon ääressä vuodelta 1908. Teoksessa vanha nainen istuu melankolisena ja omiin ajatuksiinsa uppoutuneena kirja sylissään ja keinuttaa vasemmalla kädellään kehtoa.

Ahjon Läheltä-näyttely kiinnosti taiteen ystäviä Joensuussa

Suomen taiteen kultakauden taiteilijoiden teoksia kävi vajaan kolmen viikon aikana katsomassa yli 5 200 ihmistä.

Chiharu Shiotan installaatio EMMAssa

Japanese artist uses 300km of string in sprawling EMMA exhibit

The exhibit by Japanese artist Chiharu Shiota opens at the Museum of Modern Art in Espoo on 27 October.

Läheltä

Tampere haluaa helpottaa tyhjilleen jääneiden tilojen kulttuurikäyttöä

Kaupunki lainaa kulttuurin toimijoille tiloja määräajaksi työ-, näyttely- ja tapahtumakäyttöön.

Hoitoalan ammattilaiset Jonna Pakisjärvi, Miia Alasaarela ja Sari Soini seisovat Kemin historiallisessa museossa tutustumassa hoitoalan arkea kuvaavaan näyttelyyn.

Kasvokkain -näyttely kertoo hoitotyön ammattilaisista koskettavasti – Meeri Koutaniemi: Ilman heitä yhteiskunta romahtaa

Kemin historialliseen museoon tuotu näyttely nostaa esille hoitotyön merkityksen liikuttavilla tarinoilla.

kuvataiteilijanainen istuu työpöydän ääressä jossa on paljon luonnonmateriaaleja

Luovuus päälle kello 07:45 – Kotkassa palkitulle kuvataiteilijalle Udi Salmiaitalle luovuus tarkoittaa kärsivällistä työskentelyä

Kuvataiteilija Udi Salmiaitta kerää juuri nyt materiaaleja luonnosta tulevia töitään varten. Kasvit muuttuvat hänelle kiinnostaviksi, kun vihreä väri häviää luonnosta.

Kuntsis museum i Vasa.

Erik Johanssonin valokuvanäyttely Kuntsin modernin taiteen museossa Vaasassa on kiinnostanut laajasti yleisöä

Places beyond -näyttelyn on ehtinyt nähdä lähes reippaasti yli 9000 kävijää. Näyttely on esillä Kuntsin museossa vielä tämän viikon ajan. 

Rauman keskustassa sijaitseva raatihuone

Raatihuoneen näyttely tarjoaa katsauksen menneen maailman vallanpitoon raumalaisittain

Näyttely on avoinna Rauman Vanhassa raatihuoneessa vuonna 2023 alkavaan isoon remonttiin asti. Näyttely kertoo myös arvorakennuksen tähänastisen tarinan.

Anne-Karin Furunesin taideteos, joka on tehty rei'itetylle kankaalle. Teoksessa on kuvattuna vuoristomaisemaa.

Viisi erilaista vaikuttavan uran tehnyttä taiteilijaa kisaa Suomen suurimmasta palkinnosta – katso millaiset teokset ovat nyt esillä Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan taidemuseossa avattu Ars Fennica 2021 -näyttely esittelee yleisölle kilpailevien taiteilijoiden työt. Historiansa suurin Henna ja Pertti Niemistön säätiön kuvataidepalkinto jaetaan ensi helmikuussa.

Koripallomuseon kokoelmia varastossa, toiminnanjohtaja Jari Toivonen seisomassa käytävällä

Forssan koripallomuseosta tehdään selvitys – toiveissa moderni museo, ei vain kenkiä ja mitaleja vitriinissä

Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämällä tuella tehdään esiselvitys koripallomuseon mahdollisuuksista toimia Forssassa. Selvitys tarkastelee taloudellisia edellytyksiä, mahdollisia sijainteja museolle ja yhteistyökumppanuuksia.

Tältä näyttää digitaalinen muoti, josta toivotaan ratkaisua pikamuodin ongelmiin

Kun elämä siirtyy verkkoon, vaatteistakin alkaa tulla virtuaalisia – tällaista on digitaalinen muoti, josta toivotaan ratkaisua pikamuodin ongelmiin

Ensimmäiset ainoastaan virtuaalisiin vaatteisiin keskittyvät muotitalot ovat jo aloittaneet toimintansa. Vaikka vaatekappaleet eivät ole fyysisiä, halvasta muodista ei ole kyse: luomukset voivat maksaa jopa kymppitonnin.

Kainuun Museon johtaja Antti Mäkinen

Kainuun Museosta tuli korona-ajan voittaja: kävijämäärät kasvoivat vuonna 2020

Koko Kainuussa museokäyntien määrät kuitenkin laskivat.

Mies hymyilee ja nojaa pallonmuotoiseen merimiinaan näyttelyssä.

Miinat ovat yhä keskeinen osa Suomen puolustusta – näyttely esittelee vedenalaista sodankäyntiä yli sadan vuoden ajalta

Suomi on miinateknologian kärkimaita. Miinoilla on edelleen suuri merkitys Suomen puolustuksessa. Forssaan on koottu kattava näyttely miinoista ja vedenalaisesta sodankäynnistä.

Kuvassa on Hanna Frosterus-Segerstrålen teos Kehdon ääressä vuodelta 1908. Teoksessa vanha nainen istuu melankolisena ja omiin ajatuksiinsa uppoutuneena kirja sylissään ja keinuttaa vasemmalla kädellään kehtoa.

Suomen kuvataiteen kultakauden merkkiteokset saapuivat Joensuuhun

Lähellä -näyttelyn järjestäjänä on LähiTapiola Itä, joka juhlii tänä vuonna merkkivuotta. Esillä on taiteen merkkiteoksia muun muassa Albert Edelfeltiltä, Akseli Gallen-Kallelalta ja Helene Schjerfbeckiltä. Maalaukset ovat nähtävillä 26. lokakuuta asti.

Näkymässä Kulttuuritila Nuijamiehen ikkunasta, autoja parkissa ja ihmisiä kävelee kadulla.

Kalman- ja kaljanhajuista etikettitaidetta Nuijamiehen aulassa

Lappeenrantalaisen pienpanimo Tujun etiketeissä seikkailee arvoituksellisia hahmoja.

Vanha valokuva tulipalossa tuhoutuneista taloista

“Katto oli lentänyt huitsulan tuuttiin ja kaikki palanut”– Vapriikin uusi näyttely esittelee Tampereen tulipaloja

Tuli on aikojen saatossa päässyt valloilleen niin kaupungin taloissa kuin tehtaissa. Pahimpien onnettomuuksien jäljet ovat jääneet paitsi kollektiiviseen muistiin, myös lainsäädäntöön.

Outi Heiskanen näyttää kieltä.

Outi Heiskanen teki taiteessaan mitä lystäsi, samoin ihmissuhteissaan – Ateneumin näyttelyn töissä näkyy erotiikka, mutta myös kovan kokemuksen jättämä jälki

Outi Heiskasen tuleva näyttely Ateneumin taidemuseossa sekä tuore elämäkerta kertovat räväkästä rajojen rikkojasta, mutta myös haavoitetusta naisesta, johon raiskaus jätti pysyvän jäljen. 

9-vuotias Wiljam Löppönen pitää pikkusiskonsa kanssa taidenäyttelyn Savonlinnassa

Alaikäisten Löppösten sisarusten Kummitukset-taidenäyttelyssä voi tutustua kummallisuuksiin – maalaaminen on perheen yhteinen ajanviete

Savonlinnalaissisarusten näyttely koostuu piirustuksista ja maalauksista, joita he ovat tehneet kahden viime vuoden aikana.

outokummun kaivos kesällä 2021

Museokäyntien määrä väheni viime vuonna – Pohjois-Karjalan vetonaula oli Outokummun Kaivosmuseo

Rajoitukset näkyivät myös yleisöpalveluiden ja näyttelytoiminnan supistumisena, kun museot ympäri Suomea joutuivat sulkemaan kohteitaan. Museot kuitenkin siirsivät palveluitaan digitaaliseen muotoon.

Bill Viola, Amos Rex

Helsingissä avautuu harvinainen näyttely: Bill Violan videotaide vaatii Hollywood-studioita ja esiintyjien perinpohjaista valmentamista

Bill Violaa pidetään yhtenä aikamme tärkeimmistä video- ja installaatiotaiteilijoista, ja nyt Amos Rexin Bill Viola: Inner Journey -näyttely tarjoaa laajan katsauksen hänen taiteeseensa.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Vanhojen kapioarkkujen etsintä on käynnissä – haussa ovat erityisesti Tervolan, Rovaniemen ja Kemijärven alueen noin 200 vuotta vanhat arkut

Arktikum etsii tulevaa näyttelyään varten vanhoja kapioarkkuja. Lappilaisia kapioarkkuja ja -kirstuja esittelevä näyttely avautuu vuoden kuluttua.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle