Uusimmat artikkelit
Suomen pizzerioita leimaa poikkeuksellinen piirre, ja siitä on kiittäminen näitä miehiä: ”Jos tulee palkkaa, minä olen tyytyväinen”
Miksi lähiöt ja pizza kuuluvat yhteen? Teimme pizzakierroksen ja tapasimme intohimoisia yrittäjiä sekä uskollisia kanta-asiakkaita. Suomen pizza-kebabravintolat ovat kansainvälisestikin uniikkeja.
Vain yhtä ruokalajia vuosikymmenet tarjonnut ravintola sulkee ovensa – Lemin säräravintola ei jatka, vaikka kesä oli ennätysvilkas
Lemin Säräpirtille ei vielä ole löytynyt uutta jatkajaa. Melkein 20 vuotta säräyrittäjinä ollut Hietarannan pariskunta lupaa auttaa uuden omistajan alkuun.
Hämeen ruokalähettilääksi julistettu oopperalaulaja Waltteri Torikka: “Pitää olla arkea että voi arvostaa juhlia”
Ruoka on yhä tärkeämpi houkutin, kun ihmiset hakevat elämyksiä. Kanta-Häme julistautui hyvän ruoan maakunnaksi ja nimitti samalla ruokalähettilääkseen oopperalaulaja Waltteri Torikan.
Alikersantti Tini Kopra ei jätä aterioita väliin ja iltapalakin maistuu taas: ”Sotkun paninin sijaan olen syönyt leipää ja suklaavanukasta”
Varuskunnissa on nautittu heinäkuusta alkaen uusittua iltapalaa. Porin prikaatin Niinisalon varuskunta päästi Ylen seuraamaan, mitä varusmies syö tavallisen kesäpäivän aikana.
Kallis ruoka sai nuoret naiset säästeliäiksi – uusi kysely kertoo harvinaisen suurista muutoksista
Suomalaiset ovat muuttaneet merkittävästi ostokäyttäytymistään ruokakaupassa, kertoo tuore kysely. Muutos on suurin nuorten naisten, pienin ikämiesten kohdalla.
Yhdessä kokkaaminen tekee raaka-aineet tutuiksi – lasten ruokaleirillä tutustuttiin koko ketjuun maatilalta keittiöön: ”Hyvä me!”
Kaupungistumisen myötä lasten käsitys ruoan alkuperästä on heikentynyt. Tämä on johtanut muun muassa siihen, ettei tavanomaisiakaan ruoka-aineita tunneta. Lasten ruokaleirillä ne tulevat tutuiksi.
Essee: Olen arvioinut ravintolakriitikkona annoksen autenttisuutta – nyt ymmärrän, että se on mielivaltaista, typerää ja laiskaa ajattelua
Toimittaja Arda Yildirim pohtii esseessään, mitä autenttisuus ruoassa merkitsee. Muistoihin ja mielikuviin pohjautuva määre luo eri kulttuureille epätasa-arvoisia paineita.
Maaret Lyytinen, 32, on ravintoterapeutti, joka syö vain eläinkunnan tuotteita – professori: ”Olen harvoin kuullut mitään noin tyhmää”
Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm pitää pelkän lihan syömistä järjettömänä. Lyytinen itse toivoo ruokarauhaa.
Ruokasuhde alkaa kehittyä jo lapsena ja vaikuttaa siihen, miten sinä syöt – äidin huomautus pömppömahasta saattaa seurata aikuisuuteen
Ruokaan liittyy tunteita, muistoja ja kohtaamisia. Tutkija toivoo, että ruokakasvatus olisi osa opettajien koulutusta.
Kainuulaisten ruokapöydässä on arvostettu etenkin leipää – mielikuva nälkämaasta karisi jo neljännesvuosisata sitten, mutta niukkuus opetti jälkipolvet kunnioittamaan ruokaa
Tuoreen tutkielman mukaan ruokakulttuuri kehittyi Kainuussa hieman hitaammin kuin Suomessa keskimäärin. Nälkämaasta ei voitu kuitenkaan enää puhua 1990-luvun loppupuolella.
Turku aikoo järjestää kesällä Michelin-tähtien julkistamistilaisuuden
Michelin Guide julkistaa pohjoismaisten ravintoloiden uudet Michelin-tähdet vuosittaisessa tilaisuudessa. Ensi kesänä tapahtuma järjestetään Turun Logomossa.
Kasvissyönti yleistyy Espanjassa, mutta silti perunatortilla voi joskus olla ruokalistan ainoita kasvisruokia
Kinkkumaa kehittää kasvisruokailua ja suosii terveellistä Välimeren keittiötä. Espanjan kuuluisuuksia ovat Ibérico-possut, jotka elävät vapaina niittymailla ja syövät kastanjoita ja tammenterhoja.
Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokaskirjat kysyvät, miksi Suomi kuplaantuu ja miksi pidämme ruisleivästä
Kuusi kirjaa kilpailee vuoden 2022 Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnosta. Palkinto jaetaan marraskuun viimeisenä päivänä.

Filippiiniläiset rakastavat sokeria ja läskiä mutta ovat hoikkia – miten se on mahdollista? Katso videokirje
Filippiiniläinen syö koko ajan ja kuorruttaa kaiken sokerilla ja rasvalla. Kaakkois-Aasian toimittaja Sara Rigatelli tutustui filippiiniläisten ruokavalioon.
Näin karjalanpaisti taipuu katuruuaksi – kokkitiimi kisaa Euroopan mestaruudesta suomalaisella perinneruualla
Heinolalainen katuruokaravintola Kusmiku vei katuruoan Suomen mestaruuden karjalanapaistilla. Kusmikulla on vankka usko suomalaisuuteen, kun vastaan tulee Euroopan katuruokaeliitti.
Kekäläisen kiertueella vietettiin yli 100 tuntia kotimaisen ruoan taitajien, tuottajien ja vaikuttajien kanssa
Mikko Kekäläinen kiersi syyskuun lopussa viisi päivää ympäri Suomen oppien muun muassa kotimaisesta satokaudesta, ruoan alkuperästä ja turvallisuudesta sekä ruokatuotannosta. Lähetys on nyt päättynyt.
Kaakkoissuomalaiset artesaaniruokayrittäjät lähtivät isolla joukolla SM-kisoihin – paikallisia mukana ennätysmäärä
Puhtaat kotimaiset raaka-aineet ovat artesaaniruokien perusta. Niissä ei myöskään saa olla turhia lisäaineita, ja käsintekeminen kulkee läpi koko tuotevalmistuprosessin. Artesaaniruokatuotteiden SM-kisoissa oli tänä vuonna yli sata tuotetta.
Euroopan ruokamaakunta-tunnustus poiki palkittuja lähituotteita – niitä tehdään tutuksi Kalaryssäyksen kävijöille Kuopiossa
Viikonloppuna järjestettävässä Kalaryssäyksessä voi tutustua muun muassa ruokalahja-kilpailussa menestyneisiin elintarvikkeisiin.
BBC:n toimittaja hehkuttaa Turkua Suomen ruokapääkaupunkina – taustalla pitkäjänteinen työ ja kunnianhimo, sanoo kaupungin edustaja
BBC:n juttu Turusta saa kaupungin edustajat hehkumaan. Heidän mukaansa Turun maine ruokapääkaupunkina ei ole syntynyt sattumalta.
Oulun kulttuuripääkaupunkivuotta 2026 kohti mennään lähiruuan voimalla – juhlavuoden ruokaprojekti jo käynnissä
Pohjoisen ruokakulttuurin ja lähiruoan merkityksen nostamisen keskittyvä Arctic Food Lab on jo aloittanut toimintansa, ja siihen on saatu kolmisenkymmentä yhteistyökumppania mukaan.
Yhä useammalla juhlavieraalla on nykyään erikoisruokavalio – keittiömestarin vinkeillä huomioit erilaiset ruokailijat hermoja menettämättä
Tarjoilut kannattaa kasata siten, että vieraat voivat koota lautaselleen omaan ruokavalioon sopivan salaatin tai vaikka pita-leivän.
Suomen suurin koululounas katettiin Mikkelin torille – ysiluokkalaiset nauttivat “pikkuisen paremmasta kouluruoasta”
Noin 600 peruskoulunsa päättävää oppilasta ruokaili yhdessä nauttien hyvistä raaka-aineista tehtyä Saimaan lähiruokaa. Jälkiruokana esiintyi Emma-palkittu artisti F.
Pizza-automaatit saattoivat tulla Suomeen jäädäkseen: tutkijan mielestä niissä yhdistyy uutuus, tuttuus ja instakelpoisuus
Pizza-automaatteja ajatellaan pikaruokamarkkinoiden uutuutena, mutta ruokahistorioitsija Ritva Kyllin mukaan automaattiravintoloita oli Suomessa jo sata vuotta sitten.
Vaasan keskustaan avataan huhtikuun lopulla uusi ravintola – Hejm saa sisarravintolan nimeltään Fröj
Ravintolan taustalla on sama joukko joka pyörittää ravintola Hejmiä. Modernin pohjoismaisen tyylin lisäksi ravintolan erikoisuutena ovat maistelumenut.
Totuus esivanhempiemme ruokavaliosta – testaa tunnetko perinneruokasanastoa
Perinneruokien nimien historia yllättää.
Italiassa espresso kiskaistaan nopeasti pystybaarissa – nyt nuoret yrittäjät haluavat edistää hitaampaa kahvilakulttuuria
Italia hakee espressokahville YK:n kulttuurijärjestön myöntämää maailmanperintöstatusta. Italialaisille pikainen piipahdus lähikuppilassa on tärkeä osa kansallista identiteettiä.
Huippukokki Kozeen Shiwan aloitti uransa Lahdessa pizzerioissa, nykyisin hän voi saada annoksen idean vaikka värikartasta
Kozeen Shiwanin annoksissa maku ja visuaalisuus kulkevat käsi kädessä. Shiwanin mukaan hänen ei tarvitse erikseen miettiä visuaalisuutta – se tulee luonnostaan.
Kun Jari Wilska keittää rössypottua Hämeenlinnassa, oululaisemigranttien veri vetää lautasen äärelle
Rössypottu on lihaperunakeittoa, johon paloitellaan päälle palasia veripaltusta. Annos keittoa vie oululaislähtöiset hämeenlinnalaiset takaisin lapsuusmuistoihin. Tämä Oulun seudun perinneruoka on vastikään innoittanut myös huippukokkeja.
Tuomas Nevanlinna: Kamppailua kielletyn ja hekumallisen välissä – aikamme suuri filosofinen kysymys on, miten syödä oikein
Kun ruoka merkitsee kaikkea muuta paitsi ravintoa.
Ruokaharrastaja: "Lihan grillaaminen on nähty" – moni ostaa nyt pihalle pitsauunin ja hifistelee taikinan hydraatioprosentilla
Pitsauunit saattavat loppua kaupoista jo alkukesästä. Täydellinen pitsa vaatii päivien valmistelun.
Miksi ruokatottumusten muuttaminen on niin vaikeaa? Voit olla tietämättäsi supermaistaja, jumissa lapsuudenkodin ruokapöydässä tai lounasseurueen miellyttäjä
Ruoka ei maistu samalta kaikkien suussa.
“Mielitekoja ei kannata ohittaa, ne voivat olla kehon viesti nälästä” – Näin opettelet tekemään syömiseen liittyviä päätöksiä kehosi ehdoilla
Intuitiivinen syöminen on “normaali” tapa syödä.
Vakkasuomalainen makureitti -sovellus tarjoaa matkailijoille kartan mielenkiintoisista ruokakohteista
Tavoitteena on saada sovellus käyttöön maaliskuussa.
Juustotarjotin jouluaterialla on nuori traditio Suomessa
Juustotarjotin on ylellinen tuulahdus Manner-Euroopasta.
Radio Suomessa katetaan kaikkien aikojen eväät – kerro ruokatarinaasi meille
Radio Suomen illassa puhutaan ruuasta 10.11.2020
“Maittava ateria kolmessa minuutissa” – 1950-luvun emännät saivat huokaista helpotuksesta, kun paheksutut einekset tulivat markkinoille
Einekset tulivat 1950-luvulla keittiöihin jäädäkseen.
Keskustele tässä: Miten suomalaista ruokavientiä saataisiin lisättyä?
Suomalaisen ruoan arvo ei kasva.
Kappale keskisuomalaista ruokakulttuuria katoaa – Jyväskylän myyttinen Puistokadun Grilli 21 lopettaa toimintansa
Grilliyrittäjän mukaan rakennus olisi vaatinut niin raskasta remonttia, ettei se ollut taloudellisesti mielekästä.
Maaseudun versio piknikistä oli tukeva välipala peltohommien lomassa – tämän päivän piknik maistuu mansikalta
Ruokakulttuuri on muuttunut hurjasti sadassa vuodessa. Kaura nosti viljatuotteiden menekkiä viime vuonna, selviää Luonnonvarakeskuksen uudesta selvityksestä.
Tässä ovat Senaatintorin 16 kesäterassia: pizzaa, tapaksia, fine diningia, cocktaileja ja pienpanimo-oluita
Helsingin Senaatintorille tuodaan laaja valikoima erilaisia ravintola- ja baarialan toimijoita. Avajaisia vietetään viimeistään 1. heinäkuuta.
Perunan kulutus laskee kilon vuodessa per suomalainen – markkinointiasiantuntija ehdottaa tastingeja ja tv-ohjelmia perinneherkun brändäykseen
Pasta ja riisi vievät perunalta tilaa lautasilla. Kerro jutun lopussa, mitä sinä tekisit arvostuksen nostamiseksi.
Arjen ruoka tilataan yhä useammin ravintolasta – Femi David Ogungbemi, 38, on nähnyt työssään, kuinka koronakevät muokkaa ruokailutottumuksiamme
Koronakevät voi muuttaa pysyvästi ruokakulttuuria. Seurasimme ruokalähetin maanantaista päivää.

Jani Kaaron kolumni: Vanhan kansan lohturuokaa
Kun kaikki muuttuu liian nopeasti, vierauden tunne valtaa ihmisen. Silloin sitä kai vain kaipaa kalakeittoa, kirjoittaa Jani Kaaro.
Osoitatko rakkautta kokkaamalla tai leipomalla?
Paljasta lohturuokasi!
Jyrki Sukula puolustaa suomalaista kouluruokaa – äänestä, mitä ruokaa suorassa lähetyksessä valmistetaan
Jyrki Sukula tekee eniten äänestettyä kouluruokaklassikkoa.

Kolme yritystä on perunut osallistumisensa ruoka-alan suurtapahtumaan Gastro-messuille koronaviruksen vuoksi
Suomalaisen yrityksen henkilökunta ei tule paikalle, mutta yrityksellä on osasto messuilla. Kaksi italialaista yritystä on perunut tulonsa matkustusrajoitusten vuoksi.

Venäjän keittiömestariyhdistys palkitsi karjalaisen ruokaperinteen asiantuntijan korkeimmalla kunniamerkillään – Suomen Keittiömestareiden puheenjohtajalle Ulla Liukkoselle harvinainen tunnustus
Lappeenrantalainen keittiömestari Ulla Liukkonen on saanut arvostetun kunniamerkin venäläisiltä kollegoiltaan.
Sammakonlihaa ja savuolutta - Ellan matkassa vie kulinaristiselle seikkailulle muinaisten roomalaisten maisemiin
Ella Kanninen johdattaa katsojan Pohjois-Italiasta Saksaan.
Pielavetiselle ruokakulttuurin ylläpitäjälle Seppo Ruotsalaiselle Vuoden yrittäjäteko -palkinto: "Ruoka on meille kunnia-asia"
Ruotsalaisella on palkintoperusteiden mukaan kyky käyttää ja nostaa esille itäsuomalaisia perinneruokia ja puhtaita raaka-aineita.
Arto Rastas - keittiömestari, joka ei osannut sanoa ei
Kun rovaniemeläispojasta MM-kokki tuli.