Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mikkelin lyseon ysiluokkalaiset Saara, Iines, Madde ja Veera "Suomen suurimmassa kouluruokailussa" Mikkelin torilla 22.5.2022.

Suomen suurin koululounas katettiin Mikkelin torille – ysiluokkalaiset nauttivat “pikkuisen paremmasta kouluruoasta”

Noin 600 peruskoulunsa päättävää oppilasta ruokaili yhdessä nauttien hyvistä raaka-aineista tehtyä Saimaan lähiruokaa. Jälkiruokana esiintyi Emma-palkittu artisti F.

Oulun S-market Kaakkurissa sijaitsee Fizza rakennus, josta saa pizzaa.

Pizza-automaatit saattoivat tulla Suomeen jäädäkseen: tutkijan mielestä niissä yhdistyy uutuus, tuttuus ja instakelpoisuus

Pizza-automaatteja ajatellaan pikaruokamarkkinoiden uutuutena, mutta ruokahistorioitsija Ritva Kyllin mukaan automaattiravintoloita oli Suomessa jo sata vuotta sitten.

Ravintola Fröjn taustajoukot  Simon Selin, Michael Björklund, Mattias Åhman ja Anna Åhman.

Vaasan keskustaan avataan huhtikuun lopulla uusi ravintola – Hejm saa sisarravintolan nimeltään Fröj

Ravintolan taustalla on sama joukko joka pyörittää ravintola Hejmiä. Modernin pohjoismaisen tyylin lisäksi ravintolan erikoisuutena ovat maistelumenut.

Fax Factory -kahvilan omistajat Gaia Olmedo ja  Luca Palazzi Roomassa

Italiassa espresso kiskaistaan nopeasti pystybaarissa – nyt nuoret yrittäjät haluavat edistää hitaampaa kahvilakulttuuria

Italia hakee espressokahville YK:n kulttuurijärjestön myöntämää maailmanperintöstatusta. Italialaisille pikainen piipahdus lähikuppilassa on tärkeä osa kansallista identiteettiä.

Keittiömestari Kozeen Shiwan hyppää ilmaan.

Huippukokki Kozeen Shiwan aloitti uransa Lahdessa pizzerioissa, nykyisin hän voi saada annoksen idean vaikka värikartasta

Kozeen Shiwanin annoksissa maku ja visuaalisuus kulkevat käsi kädessä. Shiwanin mukaan hänen ei tarvitse erikseen miettiä visuaalisuutta – se tulee luonnostaan.

Vaalea, pitkähiuksinen Jari Wilska katsoo hymyillen kameraan lippalakki päässään.

Kun Jari Wilska keittää rössypottua Hämeenlinnassa, oululaisemigranttien veri vetää lautasen äärelle

Rössypottu on lihaperunakeittoa, johon paloitellaan päälle palasia veripaltusta. Annos keittoa vie oululaislähtöiset hämeenlinnalaiset takaisin lapsuusmuistoihin. Tämä Oulun seudun perinneruoka on vastikään innoittanut myös huippukokkeja.

Kotikokki Juha Sivonen esittelee juuri uunista otettua pizzaa.

Ruokaharrastaja: "Lihan grillaaminen on nähty" – moni ostaa nyt pihalle pitsauunin ja hifistelee taikinan hydraatioprosentilla

Pitsauunit saattavat loppua kaupoista jo alkukesästä. Täydellinen pitsa vaatii päivien valmistelun.

Jouluinen juustolautanen

Juustotarjotin jouluaterialla on nuori traditio Suomessa

Juustotarjotin on ylellinen tuulahdus Manner-Euroopasta.

Grilli 21 Jyväskylän Puistokadulla.

Kappale keskisuomalaista ruokakulttuuria katoaa – Jyväskylän myyttinen Puistokadun Grilli 21 lopettaa toimintansa

Grilliyrittäjän mukaan rakennus olisi vaatinut niin raskasta remonttia, ettei se ollut taloudellisesti mielekästä.

Marttilan uimarannalla maisteltiin piknik-herkkuja

Maaseudun versio piknikistä oli tukeva välipala peltohommien lomassa – tämän päivän piknik maistuu mansikalta

Ruokakulttuuri on muuttunut hurjasti sadassa vuodessa. Kaura nosti viljatuotteiden menekkiä viime vuonna, selviää Luonnonvarakeskuksen uudesta selvityksestä.

Kuvassa on näkymä Helsingin Senaatintorilta 3. kesäkuuta 2020.

Tässä ovat Senaatintorin 16 kesäterassia: pizzaa, tapaksia, fine diningia, cocktaileja ja pienpanimo-oluita

Helsingin Senaatintorille tuodaan laaja valikoima erilaisia ravintola- ja baarialan toimijoita. Avajaisia vietetään viimeistään 1. heinäkuuta.

Brändiasiantuntija Janne Rauhala ideoi, miten peruna saataisiin taas arvoonsa.

Perunan kulutus laskee kilon vuodessa per suomalainen – markkinointiasiantuntija ehdottaa tastingeja ja tv-ohjelmia perinneherkun brändäykseen

Pasta ja riisi vievät perunalta tilaa lautasilla. Kerro jutun lopussa, mitä sinä tekisit arvostuksen nostamiseksi.

wolt kuljettaa ruokaa kävellen

Arjen ruoka tilataan yhä useammin ravintolasta – Femi David Ogungbemi, 38, on nähnyt työssään, kuinka koronakevät muokkaa ruokailutottumuksiamme

Koronakevät voi muuttaa pysyvästi ruokakulttuuria. Seurasimme ruokalähetin maanantaista päivää.

Jani Kaaro

Jani Kaaron kolumni: Vanhan kansan lohturuokaa

Kun kaikki muuttuu liian nopeasti, vierauden tunne valtaa ihmisen. Silloin sitä kai vain kaipaa kalakeittoa, kirjoittaa Jani Kaaro.

Kuva Gastro Helsinki 2018 -tapahtumasta.

Kolme yritystä on perunut osallistumisensa ruoka-alan suurtapahtumaan Gastro-messuille koronaviruksen vuoksi

Suomalaisen yrityksen henkilökunta ei tule paikalle, mutta yrityksellä on osasto messuilla. Kaksi italialaista yritystä on perunut tulonsa matkustusrajoitusten vuoksi.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Pielavetiselle ruokakulttuurin ylläpitäjälle Seppo Ruotsalaiselle Vuoden yrittäjäteko -palkinto: "Ruoka on meille kunnia-asia"

Ruotsalaisella on palkintoperusteiden mukaan kyky käyttää ja nostaa esille itäsuomalaisia perinneruokia ja puhtaita raaka-aineita.

Nuori Arto Rastas paistaa muurinpohjalettuja metsässä suvun ympäröimänä.

Arto Rastas - keittiömestari, joka ei osannut sanoa ei

Kun rovaniemeläispojasta MM-kokki tuli.

Utran kesäteatteri on aivan Pielisjoen varrella.

Utran Uittotupa on vuoden Karelia à la carte -yritys

Perusteluissa todetaan, että Utran Uittotupa tunnetaan erinomaisesta ruuasta, joka valmistetaan alusta lähtien käsityönä pohjoiskarjalaista ruokakulttuuria vaalien.

Sianlihan tukkumarkkinoita Pekingissä.

Rutto tappoi jopa puolet Kiinan sioista, ja maan johto säännöstelee "hätäpossun" jakelua – Kiinalaisten lempiruuan hinta kohosi pilviin

Afrikkalainen sikarutto on tyhjentänyt Kiinan sikatilat. Eläinlääkärin mukaan pahin on vielä edessä.

Anna-Maija Tuokko ja kiinalainen lapsinäyttelijä Lucas Hsuan.

Mika Kaurismäki otti koko kylän Mestari Cheng -elokuvan tekoon mukaan – päänäyttelijä Anna-Maija Tuokko: "Yksi elämän huippukokemuksia"

Kiinalainen ruoka, Lapin maisemat. Kahden eri kulttuurin kohtaaminen, ystävyys, rakkaus. Siinä eväät, joista Mika Kaurismäen elokuva on kokattu.

Mies katselee kahta keräkaalia pellolla.

Kuluttajat haluavat aiempaa pienempiä kasviksia – viljelijä säätelee kaalin kokoa jo pellossa

Pienikokoisempien kasvisten kysynnän taustalla on muun muassa sinkkutalouksien määrän kasvu.

Kebabkioski Saksan Münchenissä.

Kebab on hyvää ruokaa, jolla on turhan huono maine – vasta lihan laittaminen leivän väliin teki kebabista pikaruokaa 50 vuotta sitten

Erään tarinan mukaan Saksaan muuttanut turkkilainen myi ensimmäistä kertaa ”döneriä” 1969. Suomessa kebabin suosion kasvulle ei näy loppua.

Kotisirkka

Sirkkojen kasvatus ihmisten ruuaksi on vähentynyt alkuinnostuksen jälkeen - nostetta haetaan reseptikehittelyllä

Joensuulaisen Hermanni Niemisen sirkkalassa siritti parhaimmillaan 300 000 sirkkaa, nyt tuotanto on pudonnut neljäsosaan.

burgerpihvi- ja vönerpakkauksia

Laittomia sirkkoja purkissa ja “vapaan mummon pullat” – Näin uudet elintarvikkeet kikkailevat itsensä markkinoille pakkausmuotoilun avulla

Aalto-yliopistossa tutkittiin, miten suomalaiset elintarvikealan start up -yritykset hyödyntävät muotoilua uusien elintarvikkeiden markkinoinnissa.

Kasvismakaronilaatikko

Olisiko Suomi valmis kasvispitoisempaan ruokaan? Liha on monille intohimo, mutta asiantuntijat huomaavat arvojen myös muuttuneen

Kasvisruuan lisääminen jakaa mielipiteet. Osa pitää sitä järkevänä, toiset ovat jyrkästi ruokailuun puuttumista vastaan.

Anna Laine ja matushka-nuket

Kamrat Venäjä - naapuriystävä idässä

Millainen on naapurimaamme Venäjä?

Ashraf paistaa päivässä jopa 70-90 rolexia asiakkailleen.

Cocaa, granitaa ja syötäviä rolexeja – Tässä 3+1 reseptiä maailmalta viime hetken juhannusmenua miettivälle

Nappaa tästä kaiken sään juhannuspöydän vinkit Italiasta, Espanjasta ja Ugandasta. Jos kauha ei viihdy kädessä, inspiroidu globaaleista sotkuista ja kehittele oma helppo herkkusi.

Ravintolamestareiden toimitusjohtaja Eeva Mertanen

Savolaista ruokakulttuuria tehtiin tutuksi virtuaalilounaalla – "Helteen keskellä näkymä jäiselle Kallavedelle oli fantastinen"

Pohjois-Savoon myönnettiin European Region of Gastronomy -tunnustus vuonna 2017. Ensi kesänä alkavaan juhlavuoteen laaditaan parhaillaan ohjelmaa.

Mies tarkistaa Itä-Pakistanilaisessa tehtaassa nuudelien kuivumista Lahoressa.

Nuudelit katossa ja viikon muita uutiskuvia

Kuluneella viikolla Pakistanissa valmistettiin herkkuja paastokuukauden päätösjuhlaan ja Ranskassa muisteltiin Normandian maihinnousua. Kokosimme viikon näyttävimmät uutiskuvat yhteen.

Heikki Kämäräinen sonnikasvattamossa Kuusamossa.

Yhä useampi vasikka syntyy ainoastaan lihan tuotantoa varten – samalla naudanlihan hiilijalanjälki kaksinkertaistuu

Suomalaisen naudanlihan hiilijalanjälki on yleensä ulkomaista pienempi, oli kyseessä maito- tai liharotuinen nauta.

Keskisuomalaista ruokakultturia edistetään valokuvauskilpailulla.

Keskisuomalaista ruokakulttuuria vahvistetaan valokuvakisalla

Keskisuomalaista ruokaa nostetaan tänä vuonna esille erityisen näkyvästi, muun muassa valokuvakilpailulla.

Rössypottua

Röffeli vakuutti ravintola-alan ammattilaiset Tuunaa rössy-kisassa

Oululaisen harrastelijakokki Seija Selänperän röffeli vei voiton ensimmäisessä kilpailussa, jossa haettiin vaihtoehtoja veripaltulle.

Mitä tulevaisuudessa lautaselle?

Professori: Ruokakulttuurin perinteet näkyvät myös uusissa elintarvikkeissa

Nyt ruokakeskustelu versoo usein kasviksista, mutta karppausbuumi jäi elämään proteiinipuheena.

Sarjakuvakolumni perinneruuista.

Aiju Salmisen sarjakuvakolumni: Kannattaa olla varuillaan, jos ruokaa sanotaan perinneruuaksi

Historiaa on hyvä tuntea, mutta sitä ei pakko syödä, pohtii sarjakuvapiirtäjä Aiju Salminen kolumnissaan.

Pamela

Lähihoitaja Pamela Koistinen leipoi vanhuksille kotimaansa Indonesian herkkua – etniset ruuat keräsivät kiitosta palvelukeskuksessa: "Tämä on ihanaa"

Porvoolaisessa palvelukeskuksessa on aloitettu uusi perinne: eri maista lähtöisin olevat hoitajat esittelevät kokkailutaitojaan aiemman kotimaansa tyyliin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle