Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Jyväskylän Kuokkalassa sijaitsevan Pizzeria Rosiefin omistaja Halil Danqi valmistaa pitsaa.

Suomen pizzerioita leimaa poikkeuksellinen piirre, ja siitä on kiittäminen näitä miehiä: ”Jos tulee palkkaa, minä olen tyytyväinen”

Miksi lähiöt ja pizza kuuluvat yhteen? Teimme pizzakierroksen ja tapasimme intohimoisia yrittäjiä sekä uskollisia kanta-asiakkaita. Suomen pizza-kebabravintolat ovat kansainvälisestikin uniikkeja.

Lemiläisen Säräpirtti Kippurasarven yrittäjä Esko Hietaranta.

Vain yhtä ruokalajia vuosikymmenet tarjonnut ravintola sulkee ovensa – Lemin säräravintola ei jatka, vaikka kesä oli ennätysvilkas

Lemin Säräpirtille ei vielä ole löytynyt uutta jatkajaa. Melkein 20 vuotta säräyrittäjinä ollut Hietarannan pariskunta lupaa auttaa uuden omistajan alkuun.

Mies Waltteri Torikka hymyilee torilla.

Hämeen ruokalähettilääksi julistettu oopperalaulaja Waltteri Torikka: “Pitää olla arkea että voi arvostaa juhlia”

Ruoka on yhä tärkeämpi houkutin, kun ihmiset hakevat elämyksiä. Kanta-Häme julistautui hyvän ruoan maakunnaksi ja nimitti samalla ruokalähettilääkseen oopperalaulaja Waltteri Torikan.

Niinisalon varuskunnassa palveleva alikersantti Tini Kopra näyttää kameralle taisteluharjoituksne muonapusseja.

Alikersantti Tini Kopra ei jätä aterioita väliin ja iltapalakin maistuu taas: ”Sotkun paninin sijaan olen syönyt leipää ja suklaavanukasta”

Varuskunnissa on nautittu heinäkuusta alkaen uusittua iltapalaa. Porin prikaatin Niinisalon varuskunta päästi Ylen seuraamaan, mitä varusmies syö tavallisen kesäpäivän aikana.

Grafiikka näyttää, kuinka Taloustutkimuksen Suomi syö -kyselyyn vastanneista 16-34-vuotiaista naisista puolet sanoo katsovansa ruokaostoksilla ensisijaisesti hintaa, kun taas 55-79-vuotiaista miehistä neljäsosa katsoo ensisijaisesti hintaa. Kaikista vastaajista kolmannes katsoo ensisijaisesti hintaa.

Kallis ruoka sai nuoret naiset säästeliäiksi – uusi kysely kertoo harvinaisen suurista muutoksista

Suomalaiset ovat muuttaneet merkittävästi ostokäyttäytymistään ruokakaupassa, kertoo tuore kysely. Muutos on suurin nuorten naisten, pienin ikämiesten kohdalla.

Kokki ja lapsi tekevät yhdessä ruokaa.

Yhdessä kokkaaminen tekee raaka-aineet tutuiksi – lasten ruokaleirillä tutustuttiin koko ketjuun maatilalta keittiöön: ”Hyvä me!”

Kaupungistumisen myötä lasten käsitys ruoan alkuperästä on heikentynyt. Tämä on johtanut muun muassa siihen, ettei tavanomaisiakaan ruoka-aineita tunneta. Lasten ruokaleirillä ne tulevat tutuiksi.

Tutkimusmatkailijan purjevene seilaa eri ruokalajien keskellä

Essee: Olen arvioinut ravintolakriitikkona annoksen autenttisuutta – nyt ymmärrän, että se on mielivaltaista, typerää ja laiskaa ajattelua

Toimittaja Arda Yildirim pohtii esseessään, mitä autenttisuus ruoassa merkitsee. Muistoihin ja mielikuviin pohjautuva määre luo eri kulttuureille epätasa-arvoisia paineita.

Kuvassa Maaret Lyytinen esittelee raakaa pihviä, jonka hän aikoo valmistaa itselleen lounaaksi.

Maaret Lyytinen, 32, on ravintoterapeutti, joka syö vain eläinkunnan tuotteita – professori: ”Olen harvoin kuullut mitään noin tyhmää”

Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm pitää pelkän lihan syömistä järjettömänä. Lyytinen itse toivoo ruokarauhaa.

Lapsi syö kasvisruokaa pöydässä.

Ruokasuhde alkaa kehittyä jo lapsena ja vaikuttaa siihen, miten sinä syöt – äidin huomautus pömppömahasta saattaa seurata aikuisuuteen

Ruokaan liittyy tunteita, muistoja ja kohtaamisia. Tutkija toivoo, että ruokakasvatus olisi osa opettajien koulutusta.

Anna Komulainen on ravintola Sulon leipätiskin edessä.

Kainuulaisten ruokapöydässä on arvostettu etenkin leipää – mielikuva nälkämaasta karisi jo neljännesvuosisata sitten, mutta niukkuus opetti jälkipolvet kunnioittamaan ruokaa

Tuoreen tutkielman mukaan ruokakulttuuri kehittyi Kainuussa hieman hitaammin kuin Suomessa keskimäärin. Nälkämaasta ei voitu kuitenkaan enää puhua 1990-luvun loppupuolella.

Restaurang Kaskis huvudingång.

Turku aikoo järjestää kesällä Michelin-tähtien julkistamistilaisuuden

Michelin Guide julkistaa pohjoismaisten ravintoloiden uudet Michelin-tähdet vuosittaisessa tilaisuudessa. Ensi kesänä tapahtuma järjestetään Turun Logomossa.

Museo de Jamón eli kinkkumuseot ovat perinteinen lihakauppaketju, joissa voi ostaa liha- ja juustotuotteita tuoretiskeiltä sekä syödä lounasta. Kuvassa Madridin vanhan kaupungin Museo Jamón, Calle Mayor 7, Plaza Mayor, Madrid.

Kasvissyönti yleistyy Espanjassa, mutta silti perunatortilla voi joskus olla ruokalistan ainoita kasvisruokia

Kinkkumaa kehittää kasvisruokailua ja suosii terveellistä Välimeren keittiötä. Espanjan kuuluisuuksia ovat Ibérico-possut, jotka elävät vapaina niittymailla ja syövät kastanjoita ja tammenterhoja.

Fack-Finlandiakandidaterna 2022 på rad: Joonas Timonen, Lotta Junnilainen, Lotta Haikkola, Anu Kantola, Hannu Salmi, Annika Luther, Ville-Juhani Sutinen samt Timo R. Stewart.

Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokaskirjat kysyvät, miksi Suomi kuplaantuu ja miksi pidämme ruisleivästä

Kuusi kirjaa kilpailee vuoden 2022 Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnosta. Palkinto jaetaan marraskuun viimeisenä päivänä.

Filippiinien ruoka

Filippiiniläiset rakastavat sokeria ja läskiä mutta ovat hoikkia – miten se on mahdollista? Katso videokirje

Filippiiniläinen syö koko ajan ja kuorruttaa kaiken sokerilla ja rasvalla. Kaakkois-Aasian toimittaja Sara Rigatelli tutustui filippiiniläisten ruokavalioon.

Hirvenkäristyksestä tehty katuruoka-annos ravintolan tiskillä

Näin karjalanpaisti taipuu katuruuaksi – kokkitiimi kisaa Euroopan mestaruudesta suomalaisella perinneruualla

Heinolalainen katuruokaravintola Kusmiku vei katuruoan Suomen mestaruuden karjalanapaistilla. Kusmikulla on vankka usko suomalaisuuteen, kun vastaan tulee Euroopan katuruokaeliitti.

Mikko Kekäläinen asuntoauton ratissa. Auton kyljessä värikkäät tarrat, joissa omenoita ja sieniä.

Kekäläisen kiertueella vietettiin yli 100 tuntia kotimaisen ruoan taitajien, tuottajien ja vaikuttajien kanssa

Mikko Kekäläinen kiersi syyskuun lopussa viisi päivää ympäri Suomen oppien muun muassa kotimaisesta satokaudesta, ruoan alkuperästä ja turvallisuudesta sekä ruokatuotannosta. Lähetys on nyt päättynyt.

Yritysasiantuntija Sanna Lento-Kemppi Pro Agria Etelä-Suomi.

Kaakkoissuomalaiset artesaaniruokayrittäjät lähtivät isolla joukolla SM-kisoihin – paikallisia mukana ennätysmäärä

Puhtaat kotimaiset raaka-aineet ovat artesaaniruokien perusta. Niissä ei myöskään saa olla turhia lisäaineita, ja käsintekeminen kulkee läpi koko tuotevalmistuprosessin. Artesaaniruokatuotteiden SM-kisoissa oli tänä vuonna yli sata tuotetta.

Kaksi naista laittaa makupaloja tikkuihin ja tarjottimelle.

Euroopan ruokamaakunta-tunnustus poiki palkittuja lähituotteita – niitä tehdään tutuksi Kalaryssäyksen kävijöille Kuopiossa

Viikonloppuna järjestettävässä Kalaryssäyksessä voi tutustua muun muassa ruokalahja-kilpailussa menestyneisiin elintarvikkeisiin.

Turun kauppahalli.

BBC:n toimittaja hehkuttaa Turkua Suomen ruokapääkaupunkina – taustalla pitkäjänteinen työ ja kunnianhimo, sanoo kaupungin edustaja

BBC:n juttu Turusta saa kaupungin edustajat hehkumaan. Heidän mukaansa Turun maine ruokapääkaupunkina ei ole syntynyt sattumalta.

Oulun kulttuurisäätiön toimitusjohtaja Piia Rantala-Korhonen ja ravintoloitsija Jussi Kurkela

Oulun kulttuuripääkaupunkivuotta 2026 kohti mennään lähiruuan voimalla – juhlavuoden ruokaprojekti jo käynnissä

Pohjoisen ruokakulttuurin ja lähiruoan merkityksen nostamisen keskittyvä Arctic Food Lab on jo aloittanut toimintansa, ja siihen on saatu kolmisenkymmentä yhteistyökumppania mukaan.

Puhtaita kuppeja aluslautasineen ja servettien kanssa pinottuina.

Yhä useammalla juhlavieraalla on nykyään erikoisruokavalio – keittiömestarin vinkeillä huomioit erilaiset ruokailijat hermoja menettämättä

Tarjoilut kannattaa kasata siten, että vieraat voivat koota lautaselleen omaan ruokavalioon sopivan salaatin tai vaikka pita-leivän.

Mikkelin lyseon ysiluokkalaiset Saara, Iines, Madde ja Veera "Suomen suurimmassa kouluruokailussa" Mikkelin torilla 22.5.2022.

Suomen suurin koululounas katettiin Mikkelin torille – ysiluokkalaiset nauttivat “pikkuisen paremmasta kouluruoasta”

Noin 600 peruskoulunsa päättävää oppilasta ruokaili yhdessä nauttien hyvistä raaka-aineista tehtyä Saimaan lähiruokaa. Jälkiruokana esiintyi Emma-palkittu artisti F.

Oulun S-market Kaakkurissa sijaitsee Fizza rakennus, josta saa pizzaa.

Pizza-automaatit saattoivat tulla Suomeen jäädäkseen: tutkijan mielestä niissä yhdistyy uutuus, tuttuus ja instakelpoisuus

Pizza-automaatteja ajatellaan pikaruokamarkkinoiden uutuutena, mutta ruokahistorioitsija Ritva Kyllin mukaan automaattiravintoloita oli Suomessa jo sata vuotta sitten.

Ravintola Fröjn taustajoukot  Simon Selin, Michael Björklund, Mattias Åhman ja Anna Åhman.

Vaasan keskustaan avataan huhtikuun lopulla uusi ravintola – Hejm saa sisarravintolan nimeltään Fröj

Ravintolan taustalla on sama joukko joka pyörittää ravintola Hejmiä. Modernin pohjoismaisen tyylin lisäksi ravintolan erikoisuutena ovat maistelumenut.

Fax Factory -kahvilan omistajat Gaia Olmedo ja  Luca Palazzi Roomassa

Italiassa espresso kiskaistaan nopeasti pystybaarissa – nyt nuoret yrittäjät haluavat edistää hitaampaa kahvilakulttuuria

Italia hakee espressokahville YK:n kulttuurijärjestön myöntämää maailmanperintöstatusta. Italialaisille pikainen piipahdus lähikuppilassa on tärkeä osa kansallista identiteettiä.

Keittiömestari Kozeen Shiwan hyppää ilmaan.

Huippukokki Kozeen Shiwan aloitti uransa Lahdessa pizzerioissa, nykyisin hän voi saada annoksen idean vaikka värikartasta

Kozeen Shiwanin annoksissa maku ja visuaalisuus kulkevat käsi kädessä. Shiwanin mukaan hänen ei tarvitse erikseen miettiä visuaalisuutta – se tulee luonnostaan.

Vaalea, pitkähiuksinen Jari Wilska katsoo hymyillen kameraan lippalakki päässään.

Kun Jari Wilska keittää rössypottua Hämeenlinnassa, oululaisemigranttien veri vetää lautasen äärelle

Rössypottu on lihaperunakeittoa, johon paloitellaan päälle palasia veripaltusta. Annos keittoa vie oululaislähtöiset hämeenlinnalaiset takaisin lapsuusmuistoihin. Tämä Oulun seudun perinneruoka on vastikään innoittanut myös huippukokkeja.

Kotikokki Juha Sivonen esittelee juuri uunista otettua pizzaa.

Ruokaharrastaja: "Lihan grillaaminen on nähty" – moni ostaa nyt pihalle pitsauunin ja hifistelee taikinan hydraatioprosentilla

Pitsauunit saattavat loppua kaupoista jo alkukesästä. Täydellinen pitsa vaatii päivien valmistelun.

Jouluinen juustolautanen

Juustotarjotin jouluaterialla on nuori traditio Suomessa

Juustotarjotin on ylellinen tuulahdus Manner-Euroopasta.

Grilli 21 Jyväskylän Puistokadulla.

Kappale keskisuomalaista ruokakulttuuria katoaa – Jyväskylän myyttinen Puistokadun Grilli 21 lopettaa toimintansa

Grilliyrittäjän mukaan rakennus olisi vaatinut niin raskasta remonttia, ettei se ollut taloudellisesti mielekästä.

Marttilan uimarannalla maisteltiin piknik-herkkuja

Maaseudun versio piknikistä oli tukeva välipala peltohommien lomassa – tämän päivän piknik maistuu mansikalta

Ruokakulttuuri on muuttunut hurjasti sadassa vuodessa. Kaura nosti viljatuotteiden menekkiä viime vuonna, selviää Luonnonvarakeskuksen uudesta selvityksestä.

Kuvassa on näkymä Helsingin Senaatintorilta 3. kesäkuuta 2020.

Tässä ovat Senaatintorin 16 kesäterassia: pizzaa, tapaksia, fine diningia, cocktaileja ja pienpanimo-oluita

Helsingin Senaatintorille tuodaan laaja valikoima erilaisia ravintola- ja baarialan toimijoita. Avajaisia vietetään viimeistään 1. heinäkuuta.

Brändiasiantuntija Janne Rauhala ideoi, miten peruna saataisiin taas arvoonsa.

Perunan kulutus laskee kilon vuodessa per suomalainen – markkinointiasiantuntija ehdottaa tastingeja ja tv-ohjelmia perinneherkun brändäykseen

Pasta ja riisi vievät perunalta tilaa lautasilla. Kerro jutun lopussa, mitä sinä tekisit arvostuksen nostamiseksi.

wolt kuljettaa ruokaa kävellen

Arjen ruoka tilataan yhä useammin ravintolasta – Femi David Ogungbemi, 38, on nähnyt työssään, kuinka koronakevät muokkaa ruokailutottumuksiamme

Koronakevät voi muuttaa pysyvästi ruokakulttuuria. Seurasimme ruokalähetin maanantaista päivää.

Jani Kaaro

Jani Kaaron kolumni: Vanhan kansan lohturuokaa

Kun kaikki muuttuu liian nopeasti, vierauden tunne valtaa ihmisen. Silloin sitä kai vain kaipaa kalakeittoa, kirjoittaa Jani Kaaro.

Kuva Gastro Helsinki 2018 -tapahtumasta.

Kolme yritystä on perunut osallistumisensa ruoka-alan suurtapahtumaan Gastro-messuille koronaviruksen vuoksi

Suomalaisen yrityksen henkilökunta ei tule paikalle, mutta yrityksellä on osasto messuilla. Kaksi italialaista yritystä on perunut tulonsa matkustusrajoitusten vuoksi.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Pielavetiselle ruokakulttuurin ylläpitäjälle Seppo Ruotsalaiselle Vuoden yrittäjäteko -palkinto: "Ruoka on meille kunnia-asia"

Ruotsalaisella on palkintoperusteiden mukaan kyky käyttää ja nostaa esille itäsuomalaisia perinneruokia ja puhtaita raaka-aineita.

Nuori Arto Rastas paistaa muurinpohjalettuja metsässä suvun ympäröimänä.

Arto Rastas - keittiömestari, joka ei osannut sanoa ei

Kun rovaniemeläispojasta MM-kokki tuli.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle