Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kaksi henkilöä katolla, jolle on asennettu aurinkopaneeleita. Taustalla näkyy puistomainen kaupunkimaisema.

Kiinan hurja panostus uusiutuvaan energiaan voi saada sen päästöt taittumaan jo parissa vuodessa

Uhkat päästöjen leikkaamiselle löytyvät Kiinan sisäpolitiikasta, sanoo tutkimuslaitos CREA:n johtava analyytikko Lauri Myllyvirta.

Grafiikka näyttää, kuinka pörssisähkön verollinen hinta kävi maanantaina 21. elokuuta korkeimmillaan lähes 70 sentissä kilowattitunnilta. Tiistaina pörssisähkön hinta nousee korkeimmillaan lähes 50 senttiin.

Sähkön kauhuhinnat palasivat ainakin hetkeksi: kuluttajat reagoivat neljällä keinolla – hintaheilunta jatkuu koko viikon

Sähkö maksoi maanantaina kalleimmillaan lähes 70 senttiä kilowattitunnilta. Tiistaina tuntihinta nousee korkeimmilaan liki 50 senttiin.

Pyöreässä, vaalean puun värisessä saunassa mahtuu saunomaan noin 20 henkilöä. Saunassa on yksi iso ikkuna, ja keskellä pystymallinen, 600 kiloa kiuaskiviä sisältävä kiuas.

Näin viikkoja kestävä triplahäiriö voi näkyä saunan lämmityksen tai television katselun hinnoissa

Sähkön hinta on noussut erilaisten häiriötekijöiden takia. Pörssisähköstä voi joutua maksamaan sunnuntaina noin yhdeksänkertaisesti edellisviikkoihin verrattuna.

Vasa Elektriskas huvudkontor sett över Metviken.

Vaasan Sähkö vaihtaa asiakkaiden sähkömittareita

Urakka käsittää 66 000 asiakkaan sähkömittarin vaihdon. Uusi mittari mahdollistaa vartin mittaustiheyden ja on etäohjattava

Puhelinsovellus, josta näkee myyty sähköntuotanto.

Energy Authority defines "reasonable" price of electricity

The energy watchdog clarified rules around reasonable pricing and said firms must offer an alternative to spot-price contracts.

Turku Energian uusi toimistorakennus Turun itäharjulla kesällä 2022. Kuvan ottamisen jälkeen tämän rakennuksen viereen on rakennettu toinen rakennus.

Sähköä kuluu kesällä entiseen tapaan, koska tarvetta säästämiseen ei ole – Energiakriisistä päästään tuskin syksyllä kokonaan eroon

Turku Energia sähköverkkojen toimitusjohtaja Tomi Toivonen ei täysin sulje pois sähköpulan mahdollisuutta , joskin sen todennäköisyys on pienentynyt huomattavasti.

Sateenvarjoille on käyttöä Pekingin helteissä. Paahtava aurinko polttaa ihon helposti, joten koko vartalon suojaaminen on monille välttämätöntä.

Pekingissä 40,7 astetta – hirmuhelteet koettelevat Kiinan itä- ja koillisosia

Kesäkuu on ollut poikkeuksellisen kuuma, mikä näkyy suurkaupungeissa voimakkaana sähkönkulutuksen kasvuna. Lämpöaallon ennustetaan jatkuvan vähintään tämän viikon loppuun saakka.

Mies tutkii tuulivoimalan piirrustuksia.

Itä-Suomen suurimman tuulivoimapuiston on määrä kattaa 80 000 kotitalouden sähkönkulutus ja urakka on aikataulussa

Tuulivoimapuiston vuosittaisen energiatuotannon kerrotaan olevan yli 400 gigawattituntia.

Aurinko heijastuu aurinkopaneeleista omakotitalon katolla.

Tänä kesänä on nähty uusi ilmiö – siksi sähkön hinta painuu jopa miinukselle, vaikka moni kääntää lämpöpumpun viilennykselle

Lämpöpumput ja muut viilennyslaitteet lisäävät koko maan sähkönkulutusta hellepävinä.

Sulkavan kunnanhallituksen puheenjohtaja Kaisa Ralli ikuisti juhlahetkeä. Suur-Savon sähkön toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen ja kunnanjohtaja Juho Järvenpää poseeraavat Sulkavan kunnanhallituksen puheenjohtaja Kaisa Rallille, kun hän ottaa heistä kuvan..

Sulkavan aurinkopuisto kattaa kunnan oman sähköntarpeen ensimmäisenä kuntana Suomessa

Aurinkopuisto kuuluu Suomen suurimpiin. Suhteessa Suomen sähköntuotannon päästöihin, puisto vähentää hiilidioksidipäästöjä vuositasolla noin 400 tonnia.

Suurjännitelinja Pirkanmaalla Lempäälän kohdalla.

Käytä halpaa sähköä vielä kun voit: sähkö kallistuu kaikilla suomalaisilla vappuna

Sähkön ALV-alennus poistuu toukokuun alussa. Alennuksen poistuminen näkyy suoraan sähkölaskuissa.

Kemijoen Valasjaskosken voimalaitos Rovaniemn eteläpuolella.

Pumppuvoimalaitokset voisivat näkyä tavalliselle kuluttajalle sähkön hinnan laskuna – Kemijoki oy pohtii miljardien investointia

Kemijoki oy:n voimaloiden sijoituspaikoiksi on mietitty Rovaniemeltä pohjoiseen Kemijoen pääuoman, Porttipahdan tekojärven ja Kemijärven alueita. Pumppuvoimalaitokset eivät ole keksintönä uusi.

Tampereen sähkölaitos.

EU hyväksyi Suomen sähkötuet – Tampereen sähkölaitos on valmis lähettämään hyvityksiä huhtikuun alusta lähtien

Sähköhyvitystä maksetaan neljän talvikuukauden ajalta ja sitä voi saada enintään 700 euroa kuukaudelta.

Mika Ruusunen seisoo suunnittelemansa energiatehokkaan talon takapihalla.

Tällainen on superpihi älytalo, jossa lämpöpumppukin on energiatuhlari – testaa laskurilla, miten valintasi vaikuttavat lämmityslaskuun

Ruususen talossa energiaa säästetään ottamalla talteen jopa suihkuvesien hukkalämpö. Jutun energialaskurilla voit kokeilla, miten omat valintasi vaikuttavat lämmityskustannuksiin.

Vauvalla punaiset villasukat

Energiansäästötalkoot onnistuivat niin hyvin Lappeenrannassa ja Imatralla, että säästötoimia saatetaan jatkaa

Lappeenrannan ja Imatran kaupungit saattavat jatkaa joitakin energiansäästötoimia, kuten rakennusten lämpötilan alentamista, myös tulevaisuudessa.

Lähikuvassa kaksi töpseliä kytkettynä seinän pistorasiaan.

Noin 15 000 Turku Energian asiakasta saa sähköhyvitystä

Turku Energia ennakoi hyvityslaskutuksen työllistävän laskutusta merkittävästi.

Suomen pääministeri Sanna Marin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi Kiovassa 10. maaliskuuta 2023.

Perjantai 10.3.2023 (radio)

Pääministeri Marin ja ympäristöministseri Ohisalo kävivät Kiovassa. Suomelta lisää apua Ukrainaan. Junaliikennettä uhkaa lakko. Farmaseuteista on kova pula. Huono myyrävuosi ajaa pöllöjä kaupunkeihin. Sää.

Vasa Elektriska.

Vaasan Sähkö vaihtaa mittareita – 66 000 asiakasta saa älykkään mittarin

Mittarinvaihdolla asiakas saa tarkempaa tietoa kulutuksestaan. Kulutus näyy uudessa mittarissa varttitunnin tarkkuudella.

Mies osoittaa sormella tietokoneen näytöllä näkyviä sähkönkulutuskäyriä.

Kun energiakriisi iski, sähkönkulutus laski koko Suomessa – kulutustapojen pysyvä muutos jää silti nähtäväksi: ”Ihmiset ovat myös laiskoja”

Suomalaisten säästöinto on vaikuttanut sähkönkulutuksen vähenemiseen viime kuukausina. Muutos ei kuitenkaan välttämättä ole pysyvää, arvioivat pohjalaiset energiayhtiöt.

Efeeler sähkönkulutukseen- ja hallintaan kehitetty rele ja älypuhelinsovellus.

Kriisi opetti suomalaiset seuraamaan sähkönkulutusta – asiantuntija arvelee, että huonelämpötiloja ja veden lotraamista tarkkaillaan jatkossakin

Sähkönkulutusta seurataan erityisen innokkaasti silloin, kun asiasta puhutaan paljon mediassa. Myös kiinnostus oman toiminnan muuttamiseen on noussut. Seinäjokelaiset insinöörit kehittivät releen, joka ohjaa sähkönkulutusta halvan sähkön aikaan.

Kuopion kaupungin kunnossapitopäällikkö Markku Kolari

Sulat kadut ovat luksusta, josta voisimme luopua, sanoo professori – kaupungit lämmittävät katuja samalla, kun torjuvat ilmastonmuutosta

Yle kysyi suurimmilta kaupungeilta, kuinka paljon niillä on lämmitettäviä katuja. Kaupungit sanovat lämmittämisen syyksi tyypillisesti kunnossapidon helppouden.

Lokki katulampun päällä alhaaltapäin kuvattuna.

Moni Pohjanmaan kunta on jo säästänyt sähkönkulutuksessa

Sähkönkulutus on pienentynyt mm. Kristiinankaupungissa ja Vöyrillä.

Yksi Arto Puikkosen taloyhtiön lämmönsäätelyhuoneen mittareista.

Energian- ja sähkönsäästötalkoissa on saavutettu Oulussa jo kaupungin mukaan 850 000 euron säästöt

Säästöihin on päästy muun muassa sisälämpötiloja pudottamalla, ilmanvaihtokoneiden tarkistamisella, pihavalaistusten sammuttamisella sekä uimahallien saunojen vuorottaisella lämmityksellä.

Kuvassa neljäosainen pistorasia

Eteläsavolaiset käyttivät tammikuussa sähköä lähes neljänneksen vähemmän kuin vuosi sitten

Säästötalkoiden lisäksi lauha sää vähensi tammikuun sähkönkulutusta.

Pino sähkölaskuja pöydällä.

Oomi laskee toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hintoja

Yleissähkön hinta Kesto- ja Jatkuva-tuotteissa laskee 19,90 senttiin kilowattitunnilta huhtikuussa.

Vettä heitetään saunan kiukaalle.

Kiertävien sähkökatkojen riskiä pidetään epätodennäköisenä tälle talvelle

Pelätyiltä kiertäviltä sähkökatkoilta näytetään säästyvän tänä talvena. Kuluttajat ja yritykset ovat säästäneet sähköä ja myös lauha talvi on suosinut tilannetta.

Jatkopiuha jossa kiinni eri sähkötopseleitä.

Moni haikailee sähkösopimuksen vaihtoa nyt, kun hinnat ovat laskeneet

Asiakkaat kyselevät nyt sähköyhtiöiltä sekä määräaikaisia sopimuksia että toistaiseksi voimassa olevaa pörssisähkösopimusta. Määräaikainen sopimus sitoo molempia osapuolia.

Valon polku -tapahtumassa kansaa kukkateosten alla.

Turun valotapahtuman sähkölasku paljastui – 200 000 kävijää ihastuttanut tapahtuma maksoi sähkön osalta vain satasia

Turun Valon polku -valotaidetapahtuma järjestettiin joulukuun alussa Turun jokirannassa. Tapahtuma päättyi 6. joulukuuta, mutta osa teoksista oli esillä 13. tammikuuta asti.

Kuvassa on leivinuunin luukku hieman raollaan ja uunissa on tulet.

Sähkötuille riittää ottajia, vaikka kulutus on leikattu minimiin – Merja Vierelä: Ei enää oikein ole mitään, mistä voisi vähentää

Sähkön hintakriisi sai lappilaisetkin leikkaamaan kulutustaan tuntuvasti ja varautumaan talven jättilaskuihin. Epäkiitollisessa tilanteessa maksut vain kasvavat, vaikka kulutus on painettu minimiin.

Jäädytyskone huoltaa Lappi-areenan harjoituskaukalon jäätä.

Jäähalleista löytyy huikeita säästökohteita – Rovaniemellä lähti LED-lampuilla sähkönkulutuksesta 400 000 kilowattituntia vuodessa

Rovaniemellä Lappi-Areena on tehnyt yhteistyötä Lapin ammattikorkeakoulun kanssa energian säästämiseksi. Säästöpotentiaalia on löytynyt huomattavat määrät.

Mika Lintilä puhuu tiedotusvälineille.

Ykkösaamun vieraana Mika Lintilä – mitä haluat kysyä elinkeinoministeriltä?

Uusin tuki sähkölaskujensa kanssa ahdingossa oleville kansalaisille lähti lausuntokierrokselle tällä viikolla. Sähkölaskuissa tuki näkyy tällä tietoa maaliskuussa.

Sähkölinjoja.

Korpelan Energia laskuttaa jatkossa sen mukaan, kuluttaako asiakas sähköä halpoina vai kalleina tunteita

Sähkölaskuaan voi pienentää tai suurentaa sillä, mihin vuorokauden sähköä käyttää. Tulevaisuudessa sähkön käytön ajankohdalla on entistä suurempi merkitys, uskotaan energiayhtiöissä.

Fingridin älypuhelinsovellus kertoo sähköpörssin tuntihinnat päivittäin.

Hallituspuolueilla sopu sähkötuesta

Korvausprosentista oli puolueilla eri näkemyksiä viimeiseen asti.

K-marketin valaistu kyltti Mikkelissä Saattotiellä. Kuvan  vasemmassa reunassa on pimeyttä, koska katuvalaisu päättyy kuvauspaikalle.

Katuvalot ovat nyt öisin pimeinä Mikkelissä ja Savonlinnassa – Tässä asukkaiden arkeen vaikuttavia sähkönsäästökeinoja

Pieksämäellä ja kahdessa muussa Etelä-Savon kaupungissa sähkönsäästö vaikuttaa muun muassa uimahallikäynteihin ja hiihtolenkkeihin.

Grafiikka näyttää, kuinka pörssisähkön verollinen keskihinta nousi vuonna 2022 noin 19 senttiin kilowattitunnilta.

Sähkö oli kuluneena vuonna kalleinta koskaan, mutta arvio vuoden 2023 sähkön hinnoista on rohkaiseva

Alkuvuonna sähkömarkkinoilla vielä tasapainoillaan, mutta kesää kohti alkaa helpottaa. Sähkön keskihinnan odotetaan laskevan pysyvästi.

Grafiikka näyttää suomalaisten yhteenlasketun sähkönkulutuksen jouluaattona, joulupäivänä ja tapaninpäivänä vuosina 2020-2022. Vuonna 2020 suomalaiset kuluttivat sähköä 661 gigawattituntia, vuonna 2021 839 gigawattituntia ja vuonna 2022 681 gigawattituntia.

Sähkö halvennee roimasti vuoden loppuun saakka – hinta laski sopivasti jo joulusaunoille

Sähkön kulutus väheni viime jouluun verrattuna merkittävästi. Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan minkäänlaisia ongelmia sähkön riittävyyden kannalta ei ole ollut.

Kaukosäädin osoittaa televisiota kohti.

Paljonko maksaa pyykinpesu, entä saunan lämmitys? Testaa, tunnistatko kodin sähkösyöpöt ja lue vinkit säästöön

Moni arkiaskare vaatii sähköä, mutta sähkönkäytöstä voi arjessa myös nipistää.

Arja Parviainen koira sylissään.

Arja Parviainen polttaa kynttilöitä ja jättää löylyt välistä – sähköä säästetään joulunakin, mutta tunnelmaa se ei pilaa

Sähkön hinnannousun myötä moni saattaa pohtia, pitääkö jostakin jouluperinteestä tinkiä. Lohjalainen Arja Parviainen halusi tehdä osansa sähkön säästämiseksi.

Simon Sarvisuon valmistumaisillaan olevan tuulivoimapuiston tuulimyllyjä maaliskuussa 2022

Ruotsalaisarvio ennustaa sähkön hinnan romahtamista Suomessa

Suomalaisasiantuntijat pitävät Ruotsin kantaverkkoyhtiön laskelmia uskottavina. Heidän mukaansa sähkön hinta laskee etenkin tuulivoiman ansiosta.

Auto kannattaa peittää talvella, että ikkunat eivät jäädy.

Kaksi käytännön esimerkkiä pörssisähkön kanssa elämisestä: ”Pahimmassa tapauksessa meillä on 1000 euron sähkölasku joulukuussa”

Yli 20 000 kilowattituntia kuluttavan ison sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutusta voi vähentää kohtuudella 5–10 prosenttia. Sekin vaatii jo reilusti tinkimistä normaalista asuinmukavuudesta.

Sähkölinjoja.

Tervolan Energia ja Vesi Oy hyvittää sähkönsiirron joulu-tammikuun perusmaksut asiakkailleen

Kunnan avustuksen myöntämisellä on ollut positiiviset vaikutukset, sillä yhtiöllä oli ennen kunnanvaltuuston päätöstä tarvetta nostaa hintojaan vuodelle 2023 maailmantilanteen vuoksi.

Jukka Ruusunen, Fingridin toimitusjohtaja seisoo vierailijaloungessa Fingridin toimitiloissa Helsingissä.

Olkiluoto 3:n uuden viivästymisen karut seuraukset: sähkölaskussa jopa 10 prosenttia korkeampi hinta, sähköä ei välttämättä riitä kylminä päivinä

Olkiluoto 3:n viivästyminen näkyy kuluttajan sähkölaskussa korkeampana hintana. Sähkölämmittäjän onneksi paukkupakkasia ei ole luvassa lähiviikkoina, mikä alentaa sähkön hintaa.

Arto Puikkonen seisoo taloyhtiönsä lämmönsäätelyhuoneen mittariston takana, katsoo kameraan, päällään vaalea paita ja hattu.

Tamperelainen Arto Puikkonen sai taloyhtiönsä sähkönkulutuksen puolittumaan – nyt "Energianinja” jakaa muille säästövinkkejään

Taloyhtiöt hakevat tänä talvena kiivaasti keinoja energiankulutuksen pienentämiseksi. Tamperelainen Arto Puikkonen tietää niksit. Hänen taloyhtiössään on päästy merkittäviin säästöihin.

Sähköasema.

Pohjoissavolaiset ovat säästäneet sähköä myös marraskuussa

Savon Voiman verkon alueen sähkönkulutus oli marraskuussa 9,5 prosenttia alempi kuin vuoden 2021 marraskuussa.

Mies istuu pöydän päässä kännykkäänsä selaten. Pöydällä kullanvärinen liina ja sen päällä paperilappusia. Miljöönä puisen, vanhan omakotitalon keittiö.

Pekka Lausas katsoo joka aamu, mitä muille pörssisähköläisille kuuluu – liki 100 000 suomalaista hakee somesta vertaistukea ahdistukseensa

Sähkönsäästäjien Facebook-ryhmät ovat kasvaneet lyhyessä ajassa hurjasti. Ryhmiin ajaa hätä korkeista hinnoista ja tarve kokemusten jakamiselle.

Sähkölinjoja Merikosken voimalaitoksella Oulussa.

Korpelan Energian asiakkaat kuluttaneet sähköä selvästi vähemmän kuin vuosi sitten

Alueella on säästetty sähköä valtakunnan tasoa enemmän.

Yötaivasta vasten kirkkaana loistava valaistu lasikupu Icon-risteilijän keulan yläpuolella. Etualalla kolmen ihmisen mustat siluetit katselemassa nostotyötä.

Turun telakalla harjoitellaan sähköpulan varalta – töitä jatketaan vähemmällä valolla ja viileämmässä lämpötilassa

Turun telakan työntekijöille lähetettiin tiistaina aamupäivällä tekstiviesti, jossa kerrottiin sähköpulasta telakalla. Harjoituksessa toimittiin, kuten tositilanteessakin.

Sähkölinjoja lumisessa metsässä

Auran kunta kärvistelee valtavien sähkölaskujen kanssa – kunta voi joutua säästökuurille lähivuosina

Aura on päättänyt ensi vuoden investointiohjelmassaan erilaisista sähköä säästävistä toimenpiteistä. Muuten sähköä on säästetty kunnan omissa yksiköissä esimerkiksi lämpöä laskemalla.

Auringonnousu tien päässä Keminmaassa.

Se, mitä olet pörssisähköstä halunnut tietää, mutta et ole tullut kysyneeksi – opettele ainakin yksi nyrkkisääntö

Pörssisähköstä ja sähkömarkkinoista on tullut merkittävä asia monelle suomalaiselle, halusi sitä tai ei. Tähän juttuun on koottu tavallisen ihmisen kannalta tärkeimpiä asioita sekä perustietoja sähkömarkkinoista.

Hiihtolatu Malminkartanossa.

Pietarsaari ei lumeta latujaan keinolumella tänä talvena

7-9 päivää kestävä lumetus kuluttaa sähköä noin 10 000 kilowattituntia. Tämän lisäksi päälle tulevat vesikustannukset.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle