Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kirkkoherra uskoo, että Forssan murteella luettu jouluevankeliumi tulee lähemmäksi ihmistä: "Murre on sydämen kieltä"

"Vorssaksi" tulkittu jouluevankeliumi löytyy sosiaalisesta mediasta, mutta kirkossa sitä ei koronan takia vielä tänä jouluna kuulla.

Uutta testamenttia voi nyt lukea tai kuunnella kännykästä

Uuden testamentin uusi käännös jakaa mielipiteitä

Katolisen kirkon johtajat puolustautuvat hyväksikäyttösyytöksiä vastaan: Ei vallan väärinkäyttöä, vaan eksymistä pois evankeliumista

Kaksi katolisen kirkon kardinaalia on ottanut kantaa skandaalisyytöksiin avoimessa kirjeessään, kertoo BBC.

Tornionlaaksolaiset saavat luettavakseen uudet meänkieliset evankeliumit

Uudet Ruotsin Raamattuun perustuvat neljän evankeliumin meänkieliset käännökset julkaistaan lauantaina Meänmaan päivänä Matarengissa Tornionlaaksossa.

Poriin viritellään uutta suurta herätysjuhlaa – juhlimaan kirkon kanssa kiistelevä SLEY

Konservatiivinen Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys haluaa järjestää herätysjuhlansa Porissa vuonna 2019.

Paavi Franciscus johtaa ristisaattoa Roomassa – seuraa suorana verkossa 22.15 alkaen

Tekstin ristisaaton kohtauksiin on kirjoittanut ranskalainen raamatuntutkija Anne-Marie Pelletier. Pohdinnat kertovat Jumalalta tulevan rakkauden voitosta.

Näin määritellään papin puhevapauden rajat – jumalanpalvelus on pilkuntarkasti ohjeistettu näytös

Voiko pappi kritisoida hallitusta, soimata homoja tai heittää tanssiksi? Kuka määrää, mitä pappi saa tehdä? Yle teki jumalanpalveluksen ruumiinavauksen.

"En mä siellä jumalanpalveluksessa jaksa käydä" – viisi pappia kertoo, mikä kirkossa pännii

Mitä tapahtuu, kun pappi puhuu seksistä tai tuomitsee hallituksen? Yle haastatteli viittä pappia, jotka ovat koetelleet papin sananvapauden rajoja.

Muistaisitko sinä? Kaduntallaajien versio jouluevankeliumista huvittaa

Jouluevankeliumi on useimmille tuttu kertomus, mutta vain harva muistaa tarkalleen, miten se menee.

Kesä on uskonnollisten suurtapahtumien sesonki, mutta miten ne eroavat toisistaan?

Kesä on uskonnollisten suurtapahtumien sesonkiaikaa. Tapaamisissa käy yhteensä jopa 150 000 ihmistä ja niiden järjestämiseen osallistuu tuhansia talkoolaisia. Tapahtumilla on paljon yhteistä, mutta myös eroja löytyy niin kokoontumispaikoissa kuin ohjelmasisällöissä.

Kirkosta baariksi ja takaisin pyhätöksi – tältä näyttää tanssikorokkeistaan tunnettu Highlight nyt

Vuosina 1995-2014 Freda 42:ssa Helsingin Kampissa toimi liuta erilaisia baareja. Rakennus oli vanha kirkko. Nyt se on palautettu takaisin alkuperäiseen käyttöönsä. Ensimmäiset ovat jo ehtineet kysyä kirkkoa vihkikirkoksi.

"Jeesus on hyväksynyt Juudaksen kaveripyynnön" – Facebook muuttui uskonnon opetuksessa Gracebookiksi

Joosef harmitteli tilapäivityksessään, kun piti lähteä pitkälle matkalle verolle pantavaksi eikä majapaikasta ollut tietoa. Pontius Pilatuksen postauksen perään tuli puolestaan pitkä kommenttiketju siitä, mitä Jeesukselle pitäisi tehdä. Alakoululaisten uskonnon tunti vei Uuden testamentin some-maailmaan.

Raamattu käännetään meänkielelle – "Silloin kieli on enemmän olemassa"

Raamatun osia on jo aiemminkin käännetty meänkielelle, mutta siitä on jo aikaa. Meänkielen kirjakieli on niin tuore asia, että se muuttuu nopeasti, joten päivitys on tarpeen. Nyt tavoitteena on, että lopulta koko Raamattu saataisiin meänkieliseksi.

Emeritusprofessori Heikki Räisänen on kuollut

Kansainvälisesti merkittävin suomalainen raamatuntutkija, Helsingin yliopiston Uuden testamentin professori Heikki Räisänen kuoli Terhokodissa uudenvuoden aatonaattona, kirjoittaa Vartija-lehti.

Vantaalla liikkuu pukin lisäksi joulupappi – antaa siunauksen ja lukee evankeliumia

Vantaalaiset ovat voineet tilata tänä vuonna papin kotiinsa jouluaatoksi. Pastori Minttu Haapalaisen vierailuun kuuluu muun muassa jouluevankeliumin lukeminen ja asukkaiden siunaaminen sekä keskustelua mieltä askarruttavista aiheista.

Nainen vaietkoon seurakunnassa ja muut virhekäsitykset Raamatusta – "Mooses kuuluu museoon"

Raamatunlauseiden nostaminen Vanhasta testamentista ilman käsitystä Uudesta testamentista kummastuttaa kirkon pyhien tekstien asiantuntijaa. Eksegetiikan professori Lauri Thurén tähdentää, että Kristus on lain loppu eli Mooses kuuluu museoon.

Raamatun lehtiä postilaatikossa – käännytystä vai murtomiesten uusi konsti?

Hiippaileeko kotisi ympäristössä outoja tarkkailijoita, tuntuuko että taloasi pidetään silmällä? Poliisitarkastajan mukaan murtovarkaat ovat aina harrastaneet tiedustelua. Keinot ovat monet, mutta evankeliumi postilaatikossa ei ole poliisille toistaiseksi tuttu.

Professori: "Raamattu kehottaa pitämään muukalaisista hyvää huolta"

Kirkko saisi pitää vieläkin voimakkaammin pakolaisten asiaa esillä, sanoo Raamatun tekstejä tulkitsevan teologian professori Lauri Thurén. Kirkon pyhien kirjoitusten mukaan ensimmäiset kristityt olivat usein itsekin muukalaisia.

Jumala ei julmistele lastenraamatuissa

Lastenraamattujen käännöksistä on tekeillä väitöstutkimus Itä-Suomen yliopistossa. Lastenraamatuissa Jumala on enempi viihteellinen toimija ja virtahevotkin hymyilevät.

Miksi tänään liputetaan? Kolmannes suomalaisista ei tiedä suomen kirjakielen luojaa

Mikael Agricolan tietävistä lähes jokainen piti häntä suomalaisuuden kannalta tärkeänä.

Paavi toivoi myötätuntoa vaikeuksissa olevia kohtaan

Perinteinen jouluyön messu televisioitiin Pietarinkirkosta eri puolille maailmaa.

Millaisia muistoja sinulla on kuusijuhlista?

Syyslukukausi on päättynyt, ja koulujen joulujuhlia eli kuusijuhlia on vietetty eilen ja tänään ympäri maata. Millaisia muistoja sinulla on kuusijuhlista?

Evankeliumijuhlilla nuoriso saa metelöidä

Yömyöhään jatkuva juhliminen ei Lahden valtakunnallisilla evankeliumijuhlilla haittaa vanhempia juhlavieraita. Nuorille on järjestetty oma ohjelmatelttansa ja leirintäalueensa. Evankeliumijuhlilla näkyy Evankeliumiyhdistyksen ahkeruus lähetystyössä.

Herätysliikkeet kokoavat kesäkansaa – mutta mistä erottaa körtin ja lestadiolaisen?

Suviseurat, Herättäjuhlat ja Evankeliumijuhla liikuttavat reilun viikon sisällä toistasataa tuhatta ihmistä. Vanhoillislestadiolaisten, herännäisten ja evankelisten erojen mieltäminen on helpompaa kuin määrittely, sanoo professori. Kaikkien liikkeiden edustajat kuitenkin yrittävät.

Yökerho palautuu kirkoksi Helsingissä

Fredrikinkadulla sijaitseva Luther-kirkko siirtyy Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen hallintaan viimeistään vuoden 2016 alussa.

Kirkkoherran varoitus nostaa tunteita Vetelissä

Vetelin kirkkoherra Vesa Parpalalle annettu varoitus naispappeutta vastustavista toimista jakaa mielipiteitä. Osaa varoitus suututtaa ja toisissa se herättää toiveita paremmasta jatkosta.

Uskontotieteilijä veren syntimittarista: Puoskarointia ja hölynpölyä

Uskontotieteen tohtori, dosentti Ilkka Pyysiäinen Helsingin yliopistosta tyrmää väitteen, että ihmisen syntisyyden voisi määrittää verestä mittaamalla. Pyysiäinen luonnehtii syntimittaria hölynpölyksi, mutta ei pidä sitä ollenkaan harmittomana.

Luukkaan tarina Jeesuksen syntymästä kiehtoo vuosisadasta toiseen

Ei joulua ilman jouluevankeliumia, siis Luukkaan kirjoittamaa jouluevankeliumia. Se on noussut suosioon idyllisen kuvauksensa vuoksi, eikä kilpailijoitakaan ole kuin yksi, itämaan tietäjien ympärille rakentuva Matteuksen jouluevankeliumi.

Onkamon seimi voitti Tohmajärven seimikilpailun

Onkamon kyläläisten jouluseimi valittiin voittajaksi Tohmajärven seimikilpailussa. Kahdeksan seimen joukosta voittaja valittiin raadin toimesta joulukuun ensimmäisenä sunnuntaina. Raati luonnehti kilpailua kovatasoiseksi.

Presidentti Tarja Halonen saarnasi työttömyydestä Kalliossa

Halonen muistutti, että Suomessakin on 40 000 alle 30-vuotiasta, joilla ei ole työtä tai opiskelupaikkaa. Halosesta se on pelottavan suuri luku. Mutta työttömyys ei oikeuta syrjimään ihmisiä. Halonen sanoo, että Matteuksen evankeliumi sisältää vetoavan ja selkeän tehtävänannon muuttaa maailmaa myös ihminen ihmiseltä.

Tervetuloa pilvikirkkoon – sisään virtuaalihahmona

Pilvikirkko, virtuaalikirkko, 3D-kirkko - uudella lapsella on monta nimeä. Haukiputaan upeasti koristellusta puukirkosta on tehty kolmiulotteinen malli. Pilvikirkkoon voi astua sisään, liikkua ja osallistua tilaisuuksiin luomalla itsestään internetissä virtuaalihahmon.

Testamenttirahoista apua vaikka vanhustyöhön tai remonttiin

Testamenttilahjoitukset tuovat monelle seurakunnalle toivottuja lisäeuroja toiminnan tueksi. Yleensä testamentit ovat korkeintaan kymmenien tuhansien eurojen luokkaa, mutta esimerkiksi Kemin seurakunnan tilille tulee pian yli 270 000 euron uusi testamenttilahjoitus.

Iso rahankeräyspotti valtiolle

Kouvolan hovioikeus määräsi ison rahankeräyspotin valtiolle. Hovi katsoi, että kymmenien tuhansien eurojen suuruinen summa on rikoksen tuottamaa hyötyä. Keräykselle ei ollut lupaa.

Kukkaronnyörit kireällä seurakunnissa

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä pyrkii saamaan lisätuloja myymällä kiinteistöjään.

Laki vai vakaumus? - Miten naispappeuskiista ratkaistaan?

Miten eri tavoin uskovien ja suvaitsevaisuutta tulkitsevien evankelisluterilaisten suomalaisten kirkko pysyy kasassa? Missä on se suvaitsevaisuuden ja vakaumuksen vapauden alue, jonne erilaiset kristityt sopivat yhdessä?

Sunnuntain saarna lyheni Twitterissä twaarnaksi

Minisaarnoja eli twaarnoja on voinut lukea Twitterissä jo kahtena pyhänä. Twaarnan idea on tiivistää sunnuntain evankeliumiteksti 140 merkkiin. Twaarnaajiksi on houkuteltu sosiaalisessa mediassa aktiivisia pappeja, mutta kuka tahansa voi kirjoittaa oman twaarnansa.

Lohtaja muuttui juhlakentäksi

Lohtajan kirkonmäki on muuttunut Evankeliumijuhlan juhla-alueeksi ennakoitua nopeammin. Talkoolaisia on ollut kaksinkertainen määrä odotuksiin nähden. Kokkolan Lohtajalla pidetään samaan aikaan kahdet juhlat, kun Kirkkomusiikkijuhlat avasi 35-vuotisjuhlansa keskiviikkona.

Inarin kirkkoherra: Tarvitseeko navanalusasioita tuoda joka paikassa esille?

Rekisteröityneen miesparin lähettäminen lähetystyöhön on aiheuttanut myrskyisän keskustelun kirkon piirissä. Osa Pohjois-Suomen seurakunnista on kyseenalaistanut yhteistyön jatkumisen Suomen lähetysseuran kanssa. Inarin kirkkoherra puolestaan ihmettelee kirkon sensaatiohakuisuutta asiassa.

Uutta kotimaista kirkkomusiikkia esille Lohtajalla

Lohtajan kirkkomusiikkijuhlilla kuullaan kaksi kotimaista kantaesitystä. Juhlat järjestetään jo 35:ttä kertaa. Ne osuvat osittain samaan aikaan valtakunnallisen evankeliumijuhlan kanssa.

Opiskelija-asuntolat kesäkäyttöön

Opiskelija-asunnot saavat kesän ajaksi uuden elämän. Osa vuokrataan kesätyöntekijöille, osa taas on hotellikäytössä. Suuret tapahtumat takaavat täytön, niiden välillä on hiljaisempaa.

Finnish toilet paper maker flushes Bible quotes

Metsä Tissue said it was only trying to convey messages about love when it accidentally printed lines from the Gospel of Matthew and First Corinthians on toilet paper sold in Norway, Denmark and Sweden.

Länsi-Papuan evankeliumirahat määrättiin valtiolle

Käräjäoikeus katsoi, että uskonnollinen yhdistys oli ollut tietoinen rahankeräysluvasta. Yhdistys oli hakenut lupaa, mutta poliisihallitus oli hylännyt sen.

KATSOMOSTA: Uusi testamentti

Arto Teronen ottaa tuoreimmassa blogissaan kantaa otsikoihin nousseita uutisia jalkapallotulosten manipuloinnista. Mitä kaikkea on tämän vyyhdin taustalla?

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle