Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Bolivia epävarman tulevaisuuden edessä – Oikeistokonservatiivit täyttämässä Evo Moralesin jättämää valtatyhjiötä

Vaarana on kansanryhmien välien kiristyminen. Toisaalta Moralesin peli ei välttämättä ole vielä pelattu.

Historia: Banaanivalta

Tarina taloudesta, politiikasta ja maapalloistumisesta.

Meksikon viranomaiset löysivät laittoman avokadoviljelmän luonnonsuojelualueelta

Laittomien avokadoviljelmien pelätään häiritsevän mutoinkin pienentyneitä monarkkiperhoskantoja.

Pienviljelijät innostuneet lähiruokarenkaasta – tuntiansio jopa 15 euroa

Reko-lähiruokarenkaan tarkoituksena on tehdä lähellä tuotetun ruoan ostaminen mahdollisimman helpoksi kuluttajalle.

Uusi Iloinen Teatteri esiintyy Lappeenrannan kesäteatterissa kaksi seuraavaa kesää

Ensi kesänä nähdään myös paikallista tuotantoa oleva näytelmä Ilon lapset.

Avokadosta tuli trendi myös Suomessa – Suursuosio loi vaurautta mutta myös vaaroja tuotantomaihin

Suomalaiset syövät avokadoja enemmän kuin koskaan. Sama ilmiö on tapahtunut muissa länsimaissa. Mutta mitä siitä on seurannut viljelyseuduilla? 

"Paimion viisas" August Pyölniittu kehitteli ikiliikkujaa

Harvinaisissa tallenteissa seurataan keksijää 1963 ja -68.

Kotiteollisuusaate patisti maaseudun köyhiä toimeliaisuuteen

Käsitöiden tekoa käytettiin pakkotyönä 1800-luvun vankiloissa ja köyhäintaloissa. Vakiinnuttuaan 1900-luvulla kotiteollisuusaatteesta tuli maaseudun vähävaraisten keino selvitä hengissä ja hankkia lisätienestejä – ja toteuttaa ideaalia omavaraisesta pienviljelijästä.

Pöykkölän kasvihuoneet kylmenevät – puutarha-alan koulutus loppuu Lapista

Puutarha-alan koulutus lakkaa Lapissa tässä kuussa. Viimeiset Lapin ammattiopiston puutarha-alan opiskelijat saavat todistuksensa Rovaniemellä tällä viikolla. Koulutuskuntayhtymä on irtisanonut lakkaavasta opetuksesta noin kymmenen työntekijää.

Ilmastoniksi: Ei lannistuta, otetaan perunat avuksi

Pienellä hollantilaisella saarella kasvaa perunoita, jotka sietävät tavallista paremmin kasvuympäristön suolaisuutta. Löytäjiensä mukaan perunat voivat olla avain miljoonien ruokaturvaan, kun makeasta kasteluvedestä on pulaa ja ilmastonmuutos lisää viljelymaiden suolaantumista.

Kolumbia muuttaa kiisteltyä siemenlakiaan – mm. termi "laittomat siemenet" jätettiin pois

Kolumbian maatalousvirasto lieventää siementen käyttöön liittyviä rajoituksia maanviljelijöiden ja kansalaisjärjestöjen rauhoittamiseksi. Nämä eivät ole vieläkään tyytyväisiä ehdotukseen.

Kuka omistaa siemenet – suurteollisuus vai ihmiskunta?

Siemenet ovat ruokaturvan peruspilari. Viljelijät ovat kautta aikojen tienneet, kuinka siemeniä säästetään, varastoidaan ja kylvetään. Monessa maassa siementen säästämisestä on kuitenkin tullut rikos, ja maanviljelijöistä rikollisia.

Ostamiselle on vaihtoehto

Kevättakki kaipaa uutta vetoketjua, mutta ompelukonetta ei ole. Olohuoneen kiviseinään pitäisi porata tauluruuvin tulpalle reikä, mutta porakone sanoi juuri sopimuksen irti. Vaihtoehto ostamiselle on usein ilmainen, ekologinen ja yhteisöllinen.

Ukrainan mustan mullan viljelijä pelkää pamausta

Kevätkylvöt ovat meneillään Itä-Ukrainan laajoilla pelloilla. Pienviljelijällä voi olla toistasataa hehtaaria. Kirjeenvaihtajamme Kerstin Kronvall kävi maatilalla, joka joutui keskelle sotaa viime syksynä.

Rinne promises end to zero-hours contracts if re-elected

The leader of the Social Democrats, Antti Rinne, told party gathering it is unjust that many people are forced to live in constant uncertainty of how much they will be paid. Rinne also called bridging the gender pay gap "an achievable goal".

Ensimmäinen lahtelaisseurakunta sai Reilun kaupan arvonimen

Arvonimen sai Launeen seurakunta. Käytännössä kaikissa seurakunnan tilaisuuksissa käytetään esimerkiksi Reilun kaupan kahvia ja teetä. Myös Lahden kaupunki on tavoitellut Reilun kaupan kaupungin arvonimeä.

Vasemmistoliiton Juha-Petteri Pasma haluaa ihmisläheisemmän Euroopan

Meneillään olevien eurovaalien vasemmistoliittolainen ehdokas Lapissa on rajavartijaopiskelija Juha-Petteri Pasma Kolarista. 25-vuotias Pasma haluaa Euroopan unionista entistä ihmisläheisemmän ja nuorekkaamman.

YK-vaateessa tavoitteet korkealla: Kukaan ei ole aliravittu, ruokajäte puolittuu

Arviolta yli 800 miljoonaa ihmistä kärsii aliravitsemuksesta. YK:n ehdotus lääkkeeksi voi kuulostaa yllättävältä – tuetaan erityisesti viljelijänaisia.

Suomi korostaa naisten aseman parantamista ja osuustoimintaa ratkaisuna maailman ruokaongelmiin

Roomassa saatiin perjantaina päätökseen maailman suurin ruokaturvaa käsittelevä huippukokous. Yli sadan maan edustajat, YK:n ruokajärjestöt, yritykset sekä kansalaisjärjestöt korostivat pienviljelijöiden merkitystä sekä biopolttoainetuotannon haasteita maailman ruokatilanteelle.

Kolumbia määräsi armeijan Bogotan kaduille

Syynä ovat viljelijöiden mielenosoituksissa puhjenneet väkivaltaisuudet, joissa kuoli torstaina kaksi ihmistä.

Luomuviljelijä ruuan kotimaisuudesta: "Se ei ole ollut sitä enää pitkään aikaan"

Aira Sevónin mielestä pienviljelijän tuotteiden tie kauppoihin on liian kivinen. A-Studio: Streamissa puhutaan tänään kotimaisesta ruuasta, TV1 klo 21.

Guatemala ahdingossa kahvisatoa uhkaavan sienitaudin takia

Sienen aiheuttama tauti on nimeltään lehtiruoste, joka saa kahvipuut tiputtamaan lehtensä.

Imatralla käsitellään köyhyyttä komedian keinoin

Lämminveriset-näytelmä pureutuu köyhyyteen ja sen pysyvyyteen. Irti-teatterin näyttelijöille ja ohjaajille aihe oli rankka.

Nenäpäivä haastaa auttamaan

Radio Keski-Suomen perinteinen Nenäpäivän haastekeräys on käynnissä. Haasta mukaan tutut ja tuntemattomat. Rahat menevät lyhentämättöminä kehitysmaiden lapsille.

Farms disappearing at a record pace

Since the 1990s the number of farms has fallen by half. Small farmers have tried to hold on, especially in the east of the country, but now they, too, are going out of business at a record pace.

19 miljoonaa vailla ruokaa Sahelissa

Sahelin alueella noin 19 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua. Punainen Risti jakaa ruoka-apua noin miljoonalle ihmiselle Sahelin alueen kahdeksassa maassa yhteistyössä WFP:n kanssa.

Ympäristöjärjestöt: Yli puolet Liberian sademetsistä hakkuuyhtiöille

Eri järjestöjen mukaan 60 prosenttia maan koskemattomista sademetsistä on luovutettu suurten yhtiöiden käyttöön. Liberian presidentti on käynnistänyt tapauksesta tutkinnan.

Väkirikkaat Aasian maat kurkottavat kohti Afrikan luonnonvaroja

Ulkomaisten omistamia maatiloja nousee ympäri Afrikkaa. Ulkomaat tuovat pääomaa, mutta tekevät usein paikallisille epäedullisia sopimuksia.

Niilo Hyttisen taidetta laajasti esillä Kajaanin taidemuseossa

Kajaanin taidemuseossa perjantaina avattava näyttely esittelee laajasti taidemaalari Niilo Hyttisen (1940 - 2010) tuotantoa. Hyttisen humaani näkökulma tekee teoksista yhä ajankohtaisia.

Pienviljelijä (25/100)

Kaupunkikasvimaat ovat berliiniläisten suosiossa. Sadat työntävät sormensa multaan kaupunkilaisten vapaa-ajanalueekseen valtaamalla Tempelhofin lentokentällä.

Zimbabwe menettänyt 12 miljardia dollaria maauudistuksen seurauksena

Maankaappaukset valkoisilta ovat maksaneet Zimbabwelle lähes 12 miljardia dollaria menetettynä tuotantona, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Traktorit pörisevät Loimaan torilla

Työkoneiden kehitystä voi ihastella tai ihmetellä Loimaalla, kun vuoden tauon pitänyt Maan mainio masinisti -päivä järjestetään lauantaina. Perjantaina nelisenkymmentä vanhaa traktoria pöristeli ympäri Loimaan toria.

Järjestö: Ruoan hinta voi kaksinkertaistua 20 vuodessa

Peruselintarvikkeiden hinnat voivat yli kaksinkertaistua vuoteen 2030 mennessä, varoittaa hyväntekeväisyysjärjestö Oxfam. Sen mukaan hintojen noususta puolet johtuu ilmastonmuutoksesta. Oxfamin ennusteesta kertoi Iso-Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Hampusta lisäelinkeino maaseudulle

Monikäyttöisestä öljy- ja kuituhampusta yritetään saada maaseudulle uutta lisäelinkeinoa. Muun muassa autoteollisuus on kiinnostunut kestävästä ja kevyestä hamppukuidusta, mutta Suomessa viljely on vielä vähäistä.

YK osti ruokaa lähes miljardilla vuonna 2010

YK:n alainen Maailman ruokaohjelma WFP on yksi maailman suurimmista ruoan ostajista. Järjestö osti vuoden 2010 aikana avustuksena jaettavaa ruokaa lähes miljardilla eurolla. WFP on huolissaan myös ruoan hinnan noususta ja pelkää kallistumisen johtavan levottomuuksiin.

Sata vuotta suomalaisia surmatekoja

Teatteri Vanhan Jukon Kahdeksan surmanluotia lomittaa Mikko Niskasen elokuvan tarinaan sata vuotta suomalaista väkivaltaa. Maaseutu vaihtuu Lahteen, elokuvan pienviljelijästä tulee roskakuski. Saaga kulkee kansalaissodasta netissä asevideoita esitteleviin koulusurmaajiin asti.

Suomi avustaa Afrikan hädänalaisia alueita

Suomi avustaa lähes 18 miljoonalla eurolla konfliktien ja luonnontuhojen uhreja. Avusta suurin osa käytetään Afrikan hädänalaisten alueiden auttamiseen.

Läheisten seura pitää veteraanin vetreänä

Veteliläinen 85-vuotias sotaveteraani Antti Heikkilä virkistyy aina, kun hän kaivaa pensselit esiin. Veteraanin päivät kuluvatkin maalaten ja maailman menoa seuraten. Yksinäisyys ei vaivaa, kun tytär piipahtaa kylään ja poikakin asuu naapurissa.

Juurakon Hulda korostaa naisena asemaa ja koulutusta

Juurakon Hulda saa lauantaina ensi-iltansa Forssan teatterissa. Näytelmävalinta ei ollut pelkkää sattumaa, vaan Forssassa haluttiin nostaa esille juuri naisen asemaa ja koulutuksen merkitystä, sanoo ohjaaja Pekka Lara.

Keksijälegenda Pyölniittu piti itsensä kurissa ja nuhteessa

Paimion viisas, August Pyölniittu oli ajattelija, keksijä, matemaatikko ja pienviljelijä. Sunnuntaina juhlitaan tätä 90 vuotta täyttävän Kansanvalistusseuran Etäopiston ensimmäistä oppilasta. Nykypäivän viisaat tekevät tiimityötä.

Reilun kaupan myynti ennätyslukemissa

Reilun kaupan suosio kasvaa. Viime vuonna Reilun kaupan tuotteita ostettiin enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Reilun kaupan kansainvälisen yhteistyöjärjestön FLO:n (Fairtrade Labelling Organizations International) mukaan tuotteiden kulutus kasvoi maailmanlaajuisesti noin 15 prosenttia.

Helsinkiläiset haluavat oman kasvimaan

Pääkaupungissa taloyhtiöiden pihoille nousee uusia laatikkoviljelmiä kuin sieniä sateella. Suosion taustalla ovat muun muassa lähiruuan arvostuksen lisääntyminen ja kaipuu luonnonmukaisempaan elämäntyyliin.

Heikki Rantanen - näyttelijä uteliaisuuttaan

Tamperelaisnäyttelijä Heikki Rantanen nähdään syksyllä Porin Teatterin huippusuosion saavuttaneen Linda ja Joel -näytelmän jatko-osassa Linda. Muun muassa Porin murre on tullut roolin ansiosta tutuksi näyttelijälle.

Jokihaaran kylätalolle haetaan rahoitusta

Uuraisten Jokihaarassa haetaan uutta nostetta kylätalo Talaksen toimintaan. Jokihaaran Pienviljelijäyhdistys hakee Uuraisten kunnalta väliaikaista rahoitusta kylätalon muutos- ja varustelutöihin.

Nenäpäiväsukat tuottaneet jo 3000 euroa

Summalla voidaan Hondurasissa auttaa noin 10 pienviljelijäperhettä parantamaan toimeentuloaan. Perheet saavat koulutuksen luonnonmukaiseen ja luontoa säästävään viljelyyn.

Suunvuorossa Merja Åkerlind: Kestääkö luonto?

Maailmanmatkaaja, toimittaja Merja Åkerlind ruotii Suunvuorossaan nykyistä maailmanpelastamiskeskustelua ja pohtii millaisia ihmisen toimia luonto vielä kestää.

Kahdeksan surmanluotia ammutaan uudelleen Jukon lavalla

Mikko Niskasen klassikko nähdään Teatteri Vanhan Jukon lavalla ensi vuoden alussa päivitettynä versiona. Työttömän alkoholistin äärimmäinen teko puhuttelee ohjaaja Juha Luukkosta, jonka mukaan yhteiskunta, eikä suomalainen mieskään ole sen paremmassa jamassa nyt kuin 40 vuotta sitten.

Zelayan kannattajia pidätettiin Hondurasissa

150 poliisia ja sotilasta tyhjensi syrjäytetyn presidentin Manuel Zelayan kannattajien valtaamia hallintorakennuksia keskiviikkona. Viranomaiset pidättivät 54 aktivistia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle