Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pilkki.

Tuleeko Nuasjärven SM-pilkeistä grammapeliä? Kisat käydään lauantaina, alueella ei ole saanut kalastaa parin viime viikon aikana

Kilpailuihin on ilmoittautunut ennakkoon 650 pilkkijää. Lisää osallistujia on tulossa, sillä jälki-ilmoittautumisia otetaan vastaan vielä perjantaina ja lauantaina ennen kilpailun alkamista.

Södra Stadsfjärden i Vasa sett från Myrgrund.

Pilkkijä putosi jäihin Vaasassa

Henkilö pääsi omin avuin ylös vedestä, eikä pelastushenkilökunnalle jäänyt tehtävää paikan päällä.

Imatrankosken voimalaitoksen alajuoksulla vesikuohuja Vuoksessa.

Imatran Mellonlahden vesi on puhdistunut niin nopeasti, että myös virkistysaluetoiminnan laajentaminen saattaa nopeutua

Imatran Mellonlahdella ensi kesä saattaa olla jo huomattavasti aiemapaa aktiivisempi kalastajille.

Tero Korhonen pilkkimässä.

Pohjoismaiden pilkkimestaruudet ratkotaan ensimmäistä kertaa Pohjois-Karjalassa

Liperin jäillä on viikonlopun aikana kymmeniä taitavia pilkkijöitä Suomen lisäksi Ruotsista ja Norjasta.

Kalastaja nostamassa ahventa avannosta.

Pohjoismaiden parhaat pilkkijät kilpailevat Liperissä helmikuuussa

PM-kisat pidetään ensimmäistä kertaa Pohjois-Karjalassa.

Kaksi verkolla pyydettyä haukea ja yksi ahven on jäällä auringon paisteessa.

Metsähallitus: moni vapaa-ajan kalastaja on edelleen vapaamatkustaja

Melkein puolet kalastajista laistaa kalastonhoitomaksun. Se on pakollinen kaikille 18­–64-vuotiaille kalastajille, jotka pyytävät muuten kuin pilkillä, ongella tai silakkalitkalla.

Pilkkimistä Saimaalla.

Talvikalastuskausi alkoi Kajaanin Iso-Ruuhijärvellä poikkeuksellisen aikaisin – kuuntele, mitä vinkkejä epäonninen toimittaja saa kirjolohen pyyntiin

Iso-Ruuhijärvi on Kainuun suosituimpia kalastuskohteita. Kauden avajaispäivänä jäällä oli noin 30 pilkkijää, ja mukana oli myös kansainvälisiä vieraita.

Perho miehen kädessä

Ivalon perhokalastajat tyytymättömiä Metsähallitukseen jokilupiin – inarilainen saa kalastaa elokuun loppuun kun muualla pyydetään ympäri vuoden

Ivalon Perhokalastajat ry vaatii, että Metsähallitus pidättäytyy asettamasta omia lupaehtojaan Inarin kuntalaisten jokilupaan. Luvan ehdoiksi tulee sen mukaan riittää kalastuslaki- ja asetus sekä Inarin kalatalousalueen kalastussääntö.

Lippoamista Oulun Merikosken alakanavalla

Vaellussiikaa lipotaan taas Oulujoesta Kuusisaaressa – kokeneet ohjaajat opastavat aloittelijoita

Lauantaina kello 10 alkavassa tapahtumassa voi kokeilla opastetusti lippoamista ilmaiseksi. Samalla esitellään myös kalankäsittelyn niksejä.

Auringonnousu Oulussa Hartaanselän takana.

Vaellussiian lippoaminen alkaa lauantaina Oulujokisuistossa – kauden alkamista juhlistetaan yleisötapahtumalla Oulun Kuusisaaressa

Yleisötapahtuma järjestetään lauantaina kello 10–14. Tapahtumassa voi muun muassa kokeilla lippoamista maksutta. Lippoamiseen tarvittavia lupia myydään niin ikään Kuusisaaressa.

Mies kalastaa Tikkurilankoskella.

Vapaa-ajan kalastajilta toivotaan apua tutkimustyöhön uuden Omakala-sovelluksen kautta

Luonnonvarakeskuksen ja vapaa-ajankalastajien yhteistyössä kehittämällä sovelluksella voidaan kerätä tietoa saaliista, mutta se toimii samalla myös vaikkapa omana kalastuspäiväkirjana.

Ahven

Viehekalastuksen suomenmestaruus ratkeaa ensi kertaa merellä Vaasassa – tässä kisassa kaikuluotain ei välttämättä auta: "Ehdottomasti kotikenttäetu"

17.-19. kesäkuuta Vaasan merialueilla järjestetään viehekalastuksen SM-kisat. Kilpailu käydään ensimmäistä kertaa merivesillä.

Talvikalastusta Kuopiossa

Talvinen verkkokalastus on hitaasti katoavaa kansanperinnettä – Ylen suorassa lähetyksessä Kallaveden kuha muuntui saaliista ruuaksi asti

Verkkokalastuksen suosio on ollut jo pitkään laskussa. Talvisin verkoilla kalastetaan vielä harvemmin kuin kesällä. Yle läksi kokeneen kalamiehen mukaan Kallaveden jäälle.

Kokkolalainen Armas Jansson istuu pilkkijakkarallaan jäällä ja pilkkii madetta.

Kun aurinko laskee, Armas Jansson lähtee madetta narraamaan – erikoista kalaa pyydetään pimeällä, ja kalastukseen riittävät yksinkertaiset välineet

Viileissä ja puhtaissa vesissä elävän mateen paras pyyntiaika on nyt. Pohjoisessa Suomessa näiden pohjakalojen kutuaika kestää aina maaliskuulle saakka. Tänä talvena hyvä jäätilanne on auttanut mateen narraamisessa.

Verkoilla saadut kaksi ahventa ja yksi ahven jäällä.

Vapaa-ajankalastajat pettyivät käyttö- ja hoitosuunnitelmien valmisteluun – "Kalavarojen rajallisuutta ei ole suunnitelmissa tunnistettu"

Vuoden kalatalousalue 2021 -tunnustusta ei jaeta tänä vuonna. Suomen Vapaa-ajankalastajien mukaan valintaa ei tehty, koska kalatalousalueiden toiminnan yleinen taso erityisesti käyttö- ja hoitosuunnitelmien laadinnassa on ollut muutamia valonpilkahduksia lukuun ottamatta pettymys.

83-vuotias Elli Asikainen pilkkivarusteissa kotipihallaan.

Elli Asikainen, 83, pelastui täpärästi uveavannolta – nosti märissä vaatteissakin pilkkikisan voittokalat

Vaikka jäät saattavat olla vahvoja, niissä esiintyy tänä talvena poikkeuksellisen paljon uveavantoja. Juvalainen Elli Asikainen pelastui sunnuntaina täpärästi petolliselta vaaralta.

Jääsaha on korona-ajan yllättävä hittituote

Suomalaisen perheyrityksen jääsahoja toimitetaan vientiin nyt ennätysmääriä – yrittäjä: "Koronapandemian vaikutus näkyy"

Keskipohjalaisen Laxström Oy:n valmistamia jääsahoja on toimitettu tänä vuonna myyntiin tuplamäärä tavanomaiseen verrattuna.

Taimen vedessä

Taimenen kuturajoitus on voimassa Vuoksella marraskuun puoliväliin saakka

Marraskuun puoliväliin saakka voimassa olevalla taimenen rauhoituksella vahvistetaan Vuoksen kalakantoja.

Två mörtar och två abborrar vid ett metspö.

Aikuisia on opetettu kalastamaan Kajaanissa – kun isät ja äidit innostuvat kalastuksesta, seuraavat lapset helposti perässä

Kajaanin kalastuskerho on mukana tänä vuonna alkaneessa Suomen Vapaa-ajan kalastajien pilottikokeilussa, jossa kehitetään aikuisille suunnattua matalan kynnyksen kalastustoimintaa.

Pojat odottavat kalastuskilpailun alkua.

Yli puolet suomalaisista kalastaisi enemmän, jos sen voisi tehdä keskustassa – kalastuskisassa Hämeenlinnassa nousi muun muassa iso hauki

Hyviä kalapaikkoja löytää jopa keskeltä kaupunkia. Hämeenlinna on siitä hyvä esimerkki. Suomalaiset kävisivät enemmän kalassa, jos tietäisivät missä voi kalastaa. Hyvät ja helppopääsyiset kalapaikat houkuttelevat kansaa kalastuksen pariin.

Perhokalastuksen MM-kisat Kuusinkijoella Kuusamossa 2021. Jari Heikkinen tuo harjuksen punnitukseen.

Perhokalastuksen MM-kisat käynnistyivät lähes helteisessä Kuusamossa

Suomen joukkueen Jari Heikkinen kiskoi Kuusinkijoesta 37 harjusta kolmessa tunnissa. Kilpailuun osallistuu lähes sata kalastajaa 13:sta Euuropan maasta.

Matoa laitetaan ongenkoukkuun.

Varkaudessa mitellään tänään mato-onginnan maailmanmestaruudesta

Tänään Varkaudessa mitellään mato-onginnan maailmanmestaruudesta, kun Suomen perinneurheiluliitto järjestää ainakin liiton mukaan maailman ensimmäiset mato-onginnan MM-kisat. Voittaja ratkotaan saadun kalasaaliin yhteispainon perusteella.

Koski kuohuu.

Varkauden Ämmäkoskeen suunnitellaan vaelluskaloja varten padon ohittavaa uomaa

Tavoitteena on parantaa lohikalojen menestymismahdollisuuksia Ämmäkoskessa ja turvata niiden kutumahdollisuudet sekä poikasvaiheen selviytyminen. Uoma toisi uusia mahdollisuuksia virkistyskalastuksen kehittämiseen.

Äänekosken paloaseman seinässä numerot 112

Poikien yöllinen onkireissu aiheutti etsinnän aamuneljältä Laukaassa

Kahta onkimaan lähtenyttä kuudesluokkalaista ei kuulunut takaisin sovittuun aikaan. Pojat löytyivät lopulta hyvässä kunnossa.

Pilkkimällä saatuja ahvenia.

Kalastajat ja veneilijät voivat hakea pian kylmää kyytiin – Jämsässä avataan perjantaina jääasema

Jäähileaseman ovat rakentaneet talkoovoimin Jämsänkosken urheilukalastajat.

Köhniöjärvi Jyväskylässä.

Virkistyskalastajat pääsevät taas luvan kanssa narraamaan saalista Jyväskylässä

Jyväskylä avaa virkistyskalastuskauden kahdella järvellään 8. toukokuuta. Luvan lunastaneet pääsevät kalastamaan Köhniönjärvellä ja Tuomiojärvellä. Kalastuksen valvonnasta vastaa kaupungin liikuntatoimi.

Lohensoutajia Tornionjoella Pellon Paamasuvannossa.

Suomi ja Ruotsi ovat sopineet Tornionjoen ensi kesän kalastuksesta: määräykset ovat lähes samat kuin viime vuonna

Käytännössä ainoa muutos koskee vapaa-ajan kalastajia Ruotsissa, sillä heidän on vapautettava myös muiden kalojen pyynnin yhteydessä saamansa lohet.

Pellolainen Veli Metsävainio pilkkimässä.

Pilkkikisat ovat monelle perinne ja nyt ne perutaan taas – Veli Metsävainio on kisannut neljällä vuosikymmenellä: "Olen tehnyt pilkkireikiä niin, että olkapäissä tuntuu"

Kevään suuret pilkkitapahtumat ovat perinteisesti keränneet tuhansia kävijöitä keväiseen Lappiin. Nyt ne on jälleen peruttu.

Anni Ojaharju ja isänsä Juha Ojaharju pilkillä Kuortanejärvellä

Poikkeusvuosi houkutteli myös nuoret pilkkijäille – kaikuluotain on yleistynyt apuvälineenä: "Se on vähän kuin tietokonepeliä"

Pilkkitaitoja ei enää opita kodeissa, vaan opetus on siirtynyt kalastusjärjestöjen ja ammattilaisten harteille. Nuorten harrastajien määrä on kuitenkin hienoisessa kasvussa.

Ylen aamu - Mikko Haapanen

Ylen aamu tänään: Lastensuojelun resurssit ovat puhuttaneet jo pitkään – miten asia pitäisi ratkaista? Katso lähetys tästä

Joutuuko Suomi taipumaan ja sallimaan alkoholin etämyynnin? Vieraana Suomen uusi euroviisuedustaja.

Lyhyt video pilkkijästä nostamassa pientä kalaa vedestä.

Mieskaksikko pilkkii isoja saaliita ilman syöttiä – katso videolta, kuinka kalaa nousee

Kolmihaarainen värikoukku voi antaa hyvän saaliin matalassa vedessä.

Ihmisiä meren jäällä ulkoilemassa ja pilkillä.

Pilkkijät purnaavat, miksei viiden metrin turvaväli pakkasessa riitä? Katso videolta kuinka hyvin kala syö Konnivedellä

Pilkkikisojen järjestäjät toivovat höllennyksiä ulkoilmatapahtumien koronarjoituksiin

Suomenlahden jäätä tammikuussa 2021.

Älä mene nyt meren jäälle Suomenlahdella – tai jos menet, varaudu putoamaan jäihin

Kotkan merivartiosto ei ole joutunut viime aikoina pelastamaan veden varaan joutuneita, vaikka pilkkijöitä jäällä onkin näkynyt.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Porvoossa avantoon pudonnut pelastettiin Porvoonjoesta

Pelastuslaitos varoittaa heikoista jäistä. Vaikka Uudellamaallakin on ollut pakkasta, ohuen jään päälle satanut lumi hidastaa jäätymistä.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Pilkkijä ja häntä auttamaan mennyt sauvakävelijä putosivat hetkeksi jäihin Tuusulassa

Toinen pudonneista pääsi rantaan ennen pelastuslaitoksen saapumista, ja pintapelastajat hakivat toisenkin turvaan.

Nainen upottaa joulukuusen jäässä olevasta aukosta merellä.

Joulukuusia upotetaan jälleen ahventen kutupaikoiksi Vaasassa

Vaasan Urheilukalastajien hallituksen puheenjohtaja Erkki Hietanen toivoo, että ahvenille saataisiin sata joulukuusta.

Mikko "Peltsi" Peltola pitää kädessään isoa kalaa.

Mikko “Peltsi” Peltolan kolumni: Catch and release – kalojen pelastus?

Vastuullista kalastusta vai kalojen rääkkäystä?

Kartta Ruunaan alueista, joilla ei saa pilkkiä, onkia tai käyttää harrilauttaa.

Ruunaan koski- ja virta-alueille määritelty entistä selkeämpi pilkkikielto

Ruunaa on Metsähallituksen suosituin vapakalastusalue.

Poliisin hihamerkki.

Perhokalastaja löydettiin hukkuneena Tenojoesta

Mies löydettiin perjantaiaamuna. Poliisi ei tiedota asiasta enempää.

Kala koukku suussa.

Kalastajan kuuma linja auttaa harrastuksen alkuun

Asiantuntija vinkkaa, että onkimisella pääsee helposti alkuun.

Hauen ja ahvenen poikanen kämmenellä.

Hauet ja ahvenet löysivät kutureitin Nisulan pottiin Kokkolassa

Nisulan potin kunnostaminen on tuottanut tulosta.

Uistimia rannalla.

"Pillidirektiivin" takia käytetyille uistimille ja muille kalastustarvikkeille täytyy järjestää erillinen jätteenkeräys

EU:n muovijätettä koskeva direktiivi koskee myös uistimia, eli tuottajien pitää järjestää niillekin jätteenkeräys.

Lohirysä kalastajien tukikohdassa Kemin edustalla.

Lohenkalastusta valvotaan Pohjanlahdella ensimmäistä kertaa satelliittikuvien avulla

Kaupallinen kalastus on ensisijaisesti valvonnan kohteena, mutta myös vapaa-ajan kalastusta valvotaan.

Kaksi lypsettyä haukea.

Citykalastajien määrä on kasvanut Jyväskylän seudulla – ilman kalastuslupaa kalalle ei kuitenkaan kannata läksiä

Kalastamiseen tarvitaan muutenkin kalastuslupaa, mutta lisäksi Jyväskylän Tuomiojärvellä ja Köhniöjärvellä tarvitsee virkistyskalastusluvan.

Jääpaloja lasissa.

Vapaa-ajan kalastajat toivoivat kylmäketjua lähikalalle Jämsässä – hanke on nyt edennyt, ja rakentaminen voi alkaa

Jäähilekone tuottaa vuorokaudessa 200 kiloa jäähilettä, jolla kala saadaan pysymään kylmänä pyydyksestä valmistukseen asti.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle