Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Minna Aalto seisoo Aurajoen rannalla.

Työkyvyttömäksi todettu olympiaurheilija on taistellut vuosia eläkkeestään – asiantuntijan mielestä päätöksentekojärjestelmää olisi muutettava

Minna Aalto haki ensimmäistä kertaa täyttä työkyvyttömyyseläkettä yli kymmenen vuotta sitten. Sitä ei ole vieläkään myönnetty.

Hymyilevä, punaiseen neuleeseen pukeutunut nainen nojaa pöydän reunaan. Pöydällä on piparkakkutalo. Taustalla ikkuna, jossa on joulutähti.

Seitsemän lapsen äiti Eeva-Marja Hentilä ajautui long covidin takia työkyvyttömäksi – suurperheen joulu on tuntemattomien avun varassa

Perusterve nelikymppinen Eeva-Marja Hentilä sairastui tammikuussa koronaan, joka vei häneltä työkyvyn. Hentilä kokee, että yhteiskunnan turvaverkko on hänen kohdallaan pettänyt.

Naamakuva Virpi Hyttisestä. Hyttinen katsoo vakavan näköisenä.

Virpi Hyttinen ei kelpaa töihin eikä eläkkeelle – vakuutuslääkärit listaavat syyt, miksi moni hakemus työkyvyttömyyseläkkeistä hylätään

Hylkäysten yleistyminen kertoo hoitavan lääkärin ja vakuutuslääkärin näkemysten ristiriidasta. Yle kysyi asiantuntijoilta, mistä näkemyserot työkyvystä johtuvat.

Mies on haravoimassa pihamaataan.

Vesa-Pekka Huovinen, 34, teki vuosia töitä ilman palkkaa – nyt hän on työkyvytön ja elää köyhyydessä

PAMin mukaan työkokeilijat, joilla on jokin sairaus, ovat väliinputoajia työelämässä. Heillä ei ole edunvalvojaa.

Heikki Turunen kertoo tärinätaudin vaikutuksista.

Heikki Turunen menetti tärinätaudin takia työkykynsä ja tappelee nyt oikeuksistaan – monet ammattitaudit jäävät diagnosoimatta

Useita ammattitauteja jää paitsi löytymättä ja löytyneitäkään ei aina ilmoiteta eteenpäin. Kukaan ei tiedä ongelman laajuutta.

Sauli Niinistö puhui medialle Presidentinlinnassa torstaina 10. maaliskuuta 2022.

Presidentti Niinistö: Työllisyys on myös turvallisuuskysymys

Presidentti Sauli Niinistö puhui työhyvinvoinnin parantamiseen keskittyvän hankkeen päätöstilaisuudessa.

Grafiikka näyttää, kuinka mielenterveysongelmien osuus työkyvyttömyyseläkkeistä on noussut noin 33 prosentista vuonna 2015 lähes 39 prosenttiin vuonna 2020.

Psykoterapia vähentää työkyvyttömyyseläkkeitä, parantaa työllisyyttä ja tuloja, osoittaa tuore tutkimus – hyödyt luultavasti menoja suurempia

Tutkijat arvioivat, että Kelan terapiatukeen kuuluva raha maksaa itsensä takaisin esimerkiksi työttömyyskorvausten vähenemisenä. Kaikkia paukkuja ei silti kannata laittaa psykoterapian tukemiseen.

Suojavarusteisiin pukeutunut lähihoitaja Janina Kinnunen koronapotilaan kanssa.

Koronasta johtuvia eläkehakemuksia jätetty hämmästyttävän vähän – varsinkin long covidiin liittyvät hakemukset on enimmäkseen hylätty

Väsymys ja aivosumu ovat long covidin oireita, mutta niille ei ole löytynyt eläkkeen perusteluksi kelpaavaa elimellistä selitystä. Koronan takia on myönnetty vasta muutamia työkyvyttömyyseläkkeitä.

Rakennustyömaa, turvaliivi ja kypärä

Itä-Suomessa kunta-alan työkyvyttömyyseläköityminen maan vilkkainta

Yleisin sairausperuste työkyvyttömyyseläkkeelle jäämisessä olivat tuki- ja liikuntaelinsairaudet. Lähes yhtä paljon työntekijöitä siirtyi eläkkeelle mielenterveyden häriöiden vuoksi.

Ecuadorista kotoisin oleva Rolando Carpio työskentelee Pentisol-yrityksessä.

Eläkkeelle siirrytään entistä myöhemmin

Työkyvyttömyyseläkkeelle jääneitä oli selvästi vähemmän kuin ennen, mutta kehitys ei välttämättä ole pysyvää.

Nainen seisoo auringossa. Hänet rajaa pihakeinun jalat. Paikka on puisto.

Savossa ihmiset voivat huonosti, mutta kunnissa on ollut vaikeuksia hyväksyä siitä kertovia karuja lukuja – nyt ongelma koetetaan ratkaista

Pohjois-Savossa on alkanut 10 vuotta kestävä Mieliteko-ohjelma, jonka tavoitteena on parantaa ihmisten mielen hyvinvointia alueella.

Kuvassa Wolt -lähetti Tia Mynttinen, joka tekee Woltille töitä kevytyrittäjänä ennemmin kuin työntekijänä.

Sairauksiensa kanssa painiva Wolt-lähetti Tia Mynttinen haluaa jatkaa kevytyrittäjänä: "On ollut vaikea löytää työtä, mitä pystyn tekemään"

Woltin teettämän tutkimuksen mukaan yli puolet Wolt-läheteistä haluaisi jatkaa yrittäjänä. Tia Mynttinen pelkää menettävänsä työnsä, jos heistä tehdään työntekijöitä.

Nainen rannalla keltaisessa toppatakissa katselee kohti horisonttia.

Study: Mental health issues account for over half of Finland's disability pensions

The study found that socio-economic factors such as employment rates and income led to significant regional differences in retirement due to mental health issues.

Osku Alajoki katsoo kohti kameraa.

Tutkimus: Yli puolet kaikesta työkyvyttömyyseläköitymisestä johtuu mielenterveyden häiriöistä – katso, miten syyt vaihtelevat eri puolilla maata

Mielialahäiriön takia työkyvyttömyyseläkkeelle jäätiin useimmin muun muassa Pirkanmaalla ja Kainuussa. Psykoosihäiriön vuoksi esimerkiksi Päijät-Hämeessä ja Pohjois-Pohjanmaalla.

"Me ei oikein katsota boxin ulkopuolelta" – ekonomisti kaipaa uutta ajattelua kannustinloukkuongelmaan

Asiantuntija kaipaa isoja askeleita kannustinloukkujen poistamiseksi – ministeri lupaa tällä vaalikaudella pieniä parannuksia

Taloustieteilijä Mauri Kotamäen mukaan kannustinloukussa on noin joka kymmenes työtön. Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen sanoo, että nykyhallitus aikoo helpottaa ainakin työkyvyttömyyseläkkeellä olevien henkilöiden tilannetta.

Matkustajia nousemassa metron kyytiin

Raportti vaati eläkeläisiä töihin – Eläkeläiset suuttuivat: lietsoo ristiriitoja, kymmenet tuhannet eläkeläiset ovat töissä jo nyt

Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva julkisti eilen ehdotuksensa eläkeuudistukseksi. Sen mukaan julkinen talous on ongelmissa, ellei eläkejärjestelmää muuteta. Eläkeläisiä on Suomessa 1,6 miljoonaa.

Lääkäri ja potilas

New rules on cutting medical jargon welcomed by pension providers

Insurance company doctors must now give their opinions in clearer and more consistent language, which providers hope will help cut the number of appeals against decisions.

Lääkäri ja potilas

Vakuutuslääkärit joutuvat perustelemaan lausuntonsa aiempaa selkeämmin – voi olla ratkaiseva merkitys työkyvyttömyyseläkkeisiin

Heinäkuun alussa voimaan tulleen lainmuutoksen myötä asiantuntijalääkärin kannanotot on laadittava selkeästi ja yhdenmukaisesti, jotta niitä voidaan käyttää lääketieteellisiin seikkoihin perustuvan päätöksen perusteluina.

Kuvassa on ihmisten varjoja Helsingin keskustassa lokakuussa 2020.

Miehillä masennusperusteisen työkyvyttömyyden taustalla on usein työnäkymien epävarmuus, kertoo tuore tutkimus

Työpaikoilla pitäisi panostaa enemmän työoloihin ja työsuojeluun, sanoo yliopistonlehtori Pasi Pyöriä Tampereen yliopistosta.

Sami Vainikka

Aivo- ja niskavammainen Sami Vainikka ei pysty edes imuroimaan – työkyvyttömyyden todennut vakuutusyhtiö päätti, että hänen pitäisi mennä töihin

Moottoripyöräonnettomuus lähes seitsemän vuoden takaa hankaloittaa yhä Sami Vainikan elämää. Hän kokee vakuutusyhtiön kohdelleen häntä epäoikeudenmukaisesti, kun se pudotti täyden työkyvyttömyyseläkkeen määrän puoleen.

henkilökuva

HUSin toimitusjohtaja vaihtuu – Juha Tuominen jää työkyvyttömyyseläkkeelle

Tuominen on sairastanut vuosikymmenien ajan vähäoireista MS-tautia, joka on nyt aktivoitunut uudelleen. HUSin hallitus ottaa kantaa uuden toimitusjohtajan valintaan elokuussa.

Henkilö katsoo jäätynyttä Suomenlahtea lautalla.

Masennus vie joka päivä kymmenisen ihmistä työkyvyttömyyseläkkeelle

Mielenterveyden sairauksien jälkeen seuraavaksi suurin syy työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen olivat tuki- ja liikuntaelinten sairaudet. 

Eläkeikäinen mies istuu penkillä kauppakeskuksessa.

Kevan eläkejohtaja: Vanhuuseläkeiän nosto ja aktiivimalli lisäsivät työkyvyttömyyseläkkeelle hakeneiden määrää

Työttömänä olleiden hakijoiden määrä julkisella sektorilla lisääntyi selvästi työllistettyjä hakijoita enemmän mallin voimassaolon ajan.

Mies rollaattorin kanssa.

Kainuun kunnissa jäädään muuta maata enemmän työkyvyttömyyseläkkeelle – suunta on ollut nouseva viimeiset viisi vuotta

Yleisimmät työkyvyttömyyseläkkeiden syyt olivat tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä mielenterveyshäiriöt.

Mies rollaattorin kanssa.

Lapin kunnista jäi 237 työkyvyttömyyseläkkeelle viime vuonna: määrä on suhteellisesti Suomen kolmanneksi suurin

Eniten työkyvyttömyyseläkkeelle jäätiin rakennus-, kuljetus-, huolto- ja maanrakennustyöstä sekä turvallisuus- ja terveysaloilta.

Eläkeläispariskunta katsoo Netflixiä televisiosta.

Suomalaisten keskieläke nousi lähes 50 euroa

Kauniaisissa oli 80 prosenttia suurempi kuukausieläke kuin muualla keskimäärin.

Ulkoilijoita luistelemassa meren jäällä.

Tätäkin korona sai aikaan: eläkkeelle siirrytään yhä vanhempana – vapaa-ajalle ei keksitäkään niin paljon tekemistä kuin luultiin

Koronapandemia nosti eläkeikää lähes puolella vuodella. Eläkkeelle siirryttiin koronavuonna 2020 poikkeuksellisen paljon myöhempään kuin vuotta aiemmin.

Läheltä

Etelä-Savon kuntatyöntekijöistä 5 500 jää eläkkeelle 10 vuoden sisällä

Etelä-Savossa eläköityminen on maan huippuja Kainuun ja Lapin maakuntien jälkeen.

Kaksi hoitajaa sairassängyn luona.

Yli kolmannes Pohjois-Savon kuntien työntekijöistä jää eläkkeelle seuraavan kymmenen vuoden aikana

Kevan ennusteen mukaan Pohjois-Savo on maan keskitasoa kuntatyöntekijöiden eläköitymisessä.

Tia Redsven, Lohjalla. 19.1.2021.

Tia Redsven uupui töissä ja niin käy yhä useammalle – selvitimme ammatit, joista masennus ajaa eniten työkyvyttömyyseläkkeelle

Mielenterveyssyistä johtuvat työkyvyttömyyseläkkeet ovat viime vuosina kääntyneet kasvuun.

Maarit Bäckman

Sinkkutaloudet saavat valtaosan toimeentulotuesta – pyörätuolissa istuva 27-vuotias lähihoitaja ei pääse eläkkeelle lääkärinlausunnoista huolimatta

Yksin asuvat ovat Kelan tutkijan mukaan haavoittuvaisemmassa asemassa, koska heillä ei ole ketään jakamassa yllättäviä menoja.

Carita Vuorenpää ja Lotta Lantto leikkausalihoitajat Jorvin sairaalan Anestesia- ja leikkausosasto K:lla.

Mehiläinen Länsi-Pohjassa on onnistuttu vähentämään työkyvyttömyyseläkkeelle jäämisiä

Terveydenhuoltohenkilöstön työkyvyttömyyseläkkeelle jäämisiä on onnistuttu välttämään tai siirtämään etsimällä työntekijöille sopivampia tehtäviä.

Kuvassa mies työskentelee helsinkiläisellä autohuoltamolla 23. lokakuuta 2020.

OECD patistaa Suomea ulottamaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan kaikille työntekijöille

Järjestö kehuu lomautusmenettelyn käyttöä mutta opastaa rajaamaan lomautukset elinkelpoisiin työpaikkoihin.

Leo Sundvik.

Työkyvyttömyyseläkeellä olevan perhehoitajan vaikea valinta: sijoituslapset vai eläke? Jo yhden lapsen hoito ylittää ansaintarajan ja vie eläkkeen

Perhehoitoliitto toivoo ansaintarajojen tarkastelua, koska perhehoitajuus on yhteiskunnallisesti merkittävä tehtävä.

Asiakas astuu Helsingin Työllisyyden palvelutorille Pasilan TE-toimistoon heinäkuussa 2020.

Työmarkkinajärjestöt yrittävät rutistaa sopua eläkeputken kohtalosta – "Isoja näkemyseroja" , neuvotteluista kerrotaan

Neuvottelut jumittavat, koska asiat ovat niin vaikeita, sanoo osallistuja. Ratkaisua haetaan viikonloppuna. Takaraja on maanantaina.

TE-toimisto.

Keva: Vain pieni osa palaa pysyvästi töihin määräaikaiselta työkyvyttömyyseläkkeeltä

Tuki- ja liikuntaelinsairauden perusteella kuntoutustuella olevat palaavat töihin kaksi kertaa niin usein kuin mielenterveyden häiriön perusteella tukea saavat.

Tommi Kinnunen

Tommi Kinnusen kolumni: Miten varmistetaan oikeus turvalliseen kouluympäristöön?

Poliisi ja sosiaalityöntekijät täytyy kytkeä voimakkaammin kouluväkivallan ja sen seurausten selvittämiseen, kirjoittaa opettaja Tommi Kinnunen.

Rakennusmies

Miten saadaan yli 55-vuotiaat töihin? Työnantajilta ehdotus: Työkyvyttömyyden kustannukset tasattava nykyistä paremmin

Hallitus laittoi työmarkkinajärjestöjen tehtäväksi etsiä ratkaisuja yli 55-vuotiaiden työllisyyden nostamiseen.

helsinkiläisten siluetteja ja heijastuksia lätäköissä

Mental problems top Finland's disability pensions listing

Depression has become a particularly common reason for retirement on a disability pension.

Naisen varjo

Mielenterveyden ongelmista tullut yleisin syy työkyvyttömyyteen

Suurin yksittäinen syy työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiselle on masennus.

Mies istuu tietokoneella

Säilyykö työkykysi seuraavat kymmenen vuotta? Uudella nettitestillä voit selvittää ennusteen

Oma arvio tämän hetken terveydentilasta ennustaa Työterveyslaitoksen mukaan merkittävästi myös tulevien vuosien työkykyä.

cosplay hlö peilaa käsissää pehmoleluja

Julia Määttä jäi eläkkeelle 22-vuotiaana vakavien sairauksien vuoksi – eläkeläisnuorten määrä Suomessa kasvaa

Vain harva eläkkeen saanut nuori pääsee myöhemminkään mukaan työelämään.

Hoitaja ottaa esille verenpaineenmittaukseen käytettävää hauskasti kuvioitua kiristysnauhaa Lastensairaalan ensiapuosastolla

Hoitajat eivät veny enää korvauksillakaan – hoitoalan resurssit koettelevat myös Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin henkilökuntaa

Varsinaista hoitajien joukkopakoa ei ole nähtävissä, mutta rekrytointi alalle on yhä vaikeampaa.

Mies TE-toimiston aulassa

Maanantai 16.12.2019 (radio)

Aktiivimalli lisäsi hakemuksia työkyvyttömyyseläkkeelle. Viron presidentti pyysi anteeksi sisäministerin puheita. Intiassa on ollut levotonta. Huumeisiin kuolee ennätyksellisen paljon ihmisiä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle