Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nainen lepää sohvalla kissa seuranaan.

MS-tauti yleistyy, mutta syyt eivät ole täysin tiedossa – kehittyneet lääkkeet auttavat nyt erityisesti sairauden alkuvaiheessa

MS-taudin hoidossa on edistytty viime vuosina. Erityisesti alkuvaiheen sairauteen on löydetty jo tautia hidastavia lääkkeitä. Sen sijaan sairauden edenneeseen vaiheeseen tehokasta lääkettä ei ole toistaiseksi onnistuttu löytämään.

apteekin hyllyssä on kahden merkkisiä raskaustestejä.

Asukkaiden ja potilaiden toive – Päijät-Hämeen keskussairaalaan sovitellaan yleisöapteekkia

Hyvinvointialueen on määrä julkaista tarjouspyyntö yleisöapteekkitoiminnasa viimeistään kesäkuussa.

Essoten proviisori Juha Hyyryläinen.

Essoten farmaseutti käy läpi potilaan lääkityksen: "Hurjin arvio on, että puolet lääkkeistä voi jättää pois", sanoo proviisori

Farmaseutille voi varata ajan sähköisesti tai puhelimitse. Chatissa voi kysyä lääkityksestä nimettömänäkin.

Koronalääke Paxlovidia valmistetaan Saksan Freiburgissa.

Suun kautta otettavia koronalääkkeitä ei toiveista huolimatta ole saatu Suomeen – neuvottelut junnaavat tai lisänäyttöä vaaditaan

Tuore tutkimustulos kertoo, että koronalääkkeistä remdesiviiri vähentää varmasti kuolleisuutta varhain aloitettuna. Suomalaisprofessori toivoo, että lääkkeitä käyttöönotettaessa niiltä vaadittaisiin laajempaa tutkimusnäyttöä.

Työntekijä Orionin laboratoriossa Mankkaalla Espoossa, jossa kootaan ja pakataan inhalaattoreita.

Orion kehittää kipulääkettä, jollaista markkinoilla ei vielä ole – yhtiö teki sopimuksen yksinoikeudesta lähes koko maailmassa

Kyse on NaV 1.8. -salpaajan kehittämisestä ja kaupallistamisesta. Salpaajalla on olennainen rooli kivun välittymisessä.

Äiti ja poika juttelevat kolmen lääkärin kanssa mobiiliklinikalla Harkovan metroasemalla.

Ukrainalaiset kamppailevat vaikeiden sairauksien kanssa sodan keskellä – syöpähoitoja on keskeytynyt, tuberkuloosipotilaita jäljitetään

Ukrainan terveydenhoito on kovassa paineessa. Lääkärit ilman rajoja -järjestö on yksi toimijoista, joka selvittää sairaaloiden akuutteja tarpeita ja myös paikallisten henkisen tuen tarvetta.

Huppariin pukeutunut syrjäytynyt nuori mies (selin). Anonyymi.

A-klinikka: ADHD-lääkkeiden väärinkäyttö on nostanut päätään Hämeenlinnassa

A-klinikan mukaan nuoret ovat ohjautuneet klinikan palveluihin terveystarkastusten kautta.

Suojapukuun varustautunut työntekijä laboratoriossa.

Rokotekehitystyö elää koronan seurauksena kulta-aikaa – asiantuntija: "Läpimurtoja tulee tapahtumaan"

Uusia mRNA-teknologialla kehitettyjä rokotteita tutkitaan eri puolilla maailmaa. Suomessa alkaa CMV-rokotetutkimus, jonka tavoitteena on estää vauvojen kuulovaurioita.

Poliisin virkamerkki tietokoneen näppäimistön päällä.

Laaja lääketabletteihin liittyvä rikoskokonaisuus syyteharkintaan – vahvoja opioideja oli tulossa Keski-Suomen markkinoille, sanoo rikoskomisario

Poliisin mukaan juttukokonaisuudessa on ollut kyse maahantuontikuviosta, jossa oli tarkoitus tuoda huumausaineita Suomeen levitettäväksi.

TYKSin teho-osasto.

Turussa tehtiin lääketutkimus koronapotilaille – biologisen lääkkeen käyttö lyhensi sairaalahoitoa ja nopeutti tervehtymistä

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on tehty koronapandemian aikana lääketutkimusta vaikeasta koronainfektiosta kärsiville koronapotilaille. Tutkimus toteutettiin elokuusta 2020 kesäkuuhun 2021.

Itä-Suomen apteekin proviisori proviisori Antti Airaksinen palvelemassa asiakasta.

Lääkäreiden puutteelliset reseptit aiheuttavat ongelmia apteekeissa – apteekkari: ”Asiakas ei itsekään aina tiedä, mitä lääkettä meiltä hakee”

Terveydenhuoltoon on tulossa kansallinen lääkityslista, johon kootaan kaikkien reseptilääkkeiden tiedot. Listan uskotaan lisäävän potilasturvallisuutta, sillä siitä näkyisi potilaan ajantasainen lääkitys.

Korkeimman hallinto-oikeuden kyltti Fabianinkadulla Helsingissä 15. lokakuuta 2019.

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi valituksen virolaisen sarjavalittajan apteekkiluvasta

KHO:n mukaan Fimea oli arvioinut virheellisesti Suomesta apteekkilupia hakeneen virolaisproviisorin työuraa. Toisessa EU-jäsenvaltiossa hankittu työkokemus oli huomioitava yhdenmukaisesti.

Seinäjoen keskussairaala

Pattitilanne helpotti Seinäjoen keskussairaalassa – potilaita saatiin jälleen jatkohoitoon terveyskeskuksiin

Keskussairaalassa on ollut enimmillään jopa 25 potilasta odottamassa jatkohoitopaikkaa terveyskeskukseen. Tilannetta helpotti, kun Seinäjoen terveyskeskukseen perustettiin koronapotilaiden pandemiaosasto.

Kaksivuotias Julius Uusitalo istuu pyörätuolissa selin kameraan. Hän ottaa kädellään oikealla puolellaan olevan hyllyn laatikostas leluja. Yllä on t-paita.

Nia Kortelaisen Julius-vauva sairastui tautiin, joka vei kyvyn liikkua ja ennakoi murheita – 83 000 euroa pistokselta maksava lääke muutti kaiken

SMA on harvinainen hermostollinen lihassairaus, joka voi jäädä aluksi helposti huomaamatta. Nia Kortelainen huolestui, kun hänen vauvansa menetti oppimansa taidot.

Häiriötilanteissa tarvittavia tarvikkeita, kuten radio, paristoja, ilmastointiteippiä, passi, kynttilöitä, tulitikkuja ja otsalamppu.

Kotona tulisi selvitä useampi vuorokausi ilman sähköjä, juoksevaa vettä tai tietoliikenneyhteyksiä – näillä vinkeillä se onnistuu

Jokaisesta kodista pitäisi löytyä tarvikkeet useaksi vuorokaudeksi häiriötilanteissa selviytymistä varten. Häiriötilanteisiin kannattaa varautua jo ennakkoon, sillä tilanteen ollessa päällä se on jo myöhäistä.

Oulun yliopistollisen sairaalan valokyltti.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa vakava lääkevarkaus ja henkilötietoturvaloukkaus

Oulun poliisi on selvittänyt Oysissa vuoden 2021 kevään ja syksyn aikana tapahtunutta rikoskokonaisuutta.

Äitejä ja lapsia kellarissa.

Kehitysvammaiset jäävät Ukrainassa sodan jalkoihin – on vaikea paeta sekä ymmärtää pelottavia muutoksia, sanoo Ylen haastattelema omaishoitaja

Ukrainassa elää noin 100 000 kehitysvammaista. Heistä vajaa kolmannes asuu laitoksissa, joista uhkaa loppua niin henkilökunta kuin lääkkeetkin.

Äitejä ja lapsia lepäämässä tilapäismajoituksessa lastensairaalan lattioille kerätyillä patjoilla.

Ukraina kaipaa lääkkeitä, mutta niiden kerääminen ja lähettäminen voi olla väärin tehtynä karhunpalvelus kohdemaassa

Valmisteet kulkevat usein eri maissa eri tuotenimillä, ja Suomen markkinoille suunnattujen lääkepakkauksien käyttöohjeita on vaikea ymmärtää vieraalla kielellä.

Joditablettipakkauksia apteekin palvelutiskillä.

Apteekkariliitto: Joditabletteja kannattaa pitää lääkekaapissa varalla, mutta nyt niiden hankkimisella ei ole kiirettä

Huoli maailman tapahtumista näkyy apteekeissa jodin kysyntänä. Jodin pitäminen lääkekaapissa on suositeltavaa perusvarautumista, mutta sen hamstraamiselle ei ole tarvetta.

Joditablettipakkauksia apteekin palvelutiskillä.

Huoli sodasta sai suomalaiset varautumaan pahimpaan: joditabletit ovat monin paikoin loppu, Martoille sataa kyselyitä

Ydinlaskeuman ehkäisyssä käytettävät joditabletit on monin paikoin myyty loppuun apteekeista. Asiantuntija ennakoi omavaraisuuden vahvaa nousua Ukrainan kriisin myötä.

Turun yliopistollisen keskussairaalan tehohoito-osaston valvontanäyttö.

Uusi tutkimus paljastaa: estrogeeni saattaa suojata naisia vakavalta koronataudilta ja siitä aiheutuvalta kuolemalta

Miehet ovat naisia suuremmassa riskissä sairastua vakavasti, mutta heidän rokotuskattavuutensa on pienempi.

Kamila Valijeva Pekingin olympialaisissa taitoluistelun lyhytohjelmassa.

Kamila Valijevan dopingtapauksessa uusia käänteitä – näytteessä kolmea ainetta, joista yksi on ollut keskiössä tunnetuissa dopingkohuissa

Kamila Valijevan dopingtapaus paisuu. The New York Timesin mukaan hänen dopingnäytteessään oli kolmea ainetta, joita on käytetty esimerkiksi sydänsairauksiin. Kaksi niistä on sallittuja urheilussa.

Kamila Valijeva kuvattuna harjoituksissa 14. helmikuuta.

Huikka isoisän vesilasista saattoi johtaa dopingkäryyn, väittää 15-vuotiaan venäläistähden leiri – suomalaislääkäri kommentoi erikoista selitystä

Kansainvälinen olympiakomitea ei sulata CAS:n päätöstä, jonka mukaan Kamila Valijeva saa osallistua olympialaisten yksinluisteluun. Valijeva kommentoi itkeneensä viime päivinä sekä surun- että onnenkyyneleitä.

Ihmiset kävelevät Balilla.

Poltteleeko talviloma ulkomailla? UM kehottaa tutustumaan nyt "kahdeksan M:n" suosituksiin

Ulkomaanmatkailu on piristymässä, mutta matkailijan on hyvä varautua maksamaan itse koronasta aiheutuvat mahdolliset lisäkulut.

Kela-kortti.

Kela suunnittelee historiallista uudistusta – aikoo lopettaa Kela-kortit

Lähes jokaisen suomalaisen hallussa oleva Kela-kortti on tulossa tiensä päähän. Lääkkeet saa apteekista jo ilman Kela-korttia.

Kela-kortti eli sairausvakuutuskortti

Tuhannet suomalaiset jääneet ilman Kela-korttia – laminaatti loppui

Kela-korttien valmistajalla tuli korttien valmistamiseen usean viikon katkos.

Työntekijä kokoaa inhalaattoria Orionin laboratoriossa Mankkaalla Espoossa.

Kansallinen lääkekehityskeskus perustetaan Turkuun

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) allekirjoitti keskuksen perustamissopimuksen tänään. Kansallisen lääkekehityskeskuksen tavoitteena on edistää kilpailukykyistä lääkekehitystä.

Ensihoitajat tuovat asiakasta sairaalaan.

Epäilty lääkevarkaus Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen ensihoidossa – vakituinen työntekijä vei huumausaineiksi luokiteltavia lääkkeitä

Teko tuli ilmi rutiininomaisen lääkevaraston tarkistuksen yhteydessä. Epäilty on Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen ensihoidon vakituinen työntekijä. Hämeen poliisi tutkii asiaa.

Husin infektiolääkäri Veli-Jukka Anttila odottaa koronalääkkeistä helpotusta

Tuoreet koronalääkkeet voisivat helpottaa sairaaloiden kuormitusta, sanoo Husin infektiolääkäri

Viime viikolla hyväksytty koronaviruslääke on tarkoitettu ihmisille, joilla on tavallista suurempi riski joutua sairaalaan ja teho-osastolle. Sitä ei ole vielä hankittu Suomeen.

Indoli-2-karboksylaatin molekyylirakenne

Uusi antibioottimolekyyli saattaa tehota vastustuskykyisiin bakteereihin – lääketehtailla silti niukasti kiinnostusta kehittää uusia antibiootteja

Monivuotinen kansainvälinen yhteistyö johti lupaavaan löydökseen, mutta vielä on pitkä matka oikeaksi lääkkeeksi.

Farmaseutti asettelee lääkepakettia apteekin hyllylle.

Ulkomaiden käyttökokemuksia koronapillereistä odotetaan kovasti – suomalaislääkäri: koko kansan lääkettä näistä ei tule

Suomessa lääkkeitä ei vielä ole, koska syytä hätäkäyttömenettelyyn ei STM:n mukaan ole ilmennyt. Se tiedetään, että lääkitys on aloittava mahdollisimman pikaisesti ensioireista niillä potilailla, joita sen katsotaan hyödyttävän.

En hand som förbereder en coronavaccinspruta. Två personer i bakgrunden ut ur fokus.

Tamperelaiset tutkijat löysivät lääkkeitä, jotka estävät koronaviruksen tartunnan

Tampereen yliopiston tutkimuksessa seulottiin tuhansista lääkeaineista ne kaksi lääkeainetta, jotka ehkäisevät solujen tulehtumista.

Kuvituskuvia poliiisipartiosta talvisessa ympäristössä.

Poliisi epäilee HUSin 35-vuotiasta hoitajaa törkeästä huumausainerikoksesta ja varkaudesta

HUS tiedotti viime viikolla, että tiettävästi yksin toiminut tekijä on saatu kiinni paikan päältä ja varkaudesta on aloitettu poliisitutkinta.

HYKS Naistenklinikka, HUS

Naistenklinikalla paljastui laaja lääkevarkaus – tekijä on työskennellyt HUSissa vuosia

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri selvittää tapauksen vuoksi myös itse lääkkeiden jakeluun ja käyttöön liittyvät käytännöt, jotta vastaavanlainen lääkevarkaus ei toistu.

Pilleriä siirretään pinseteillä laboratoriossa.

Uudet koronalääkkeet Suomeen ehkä jo helmi-maaliskuussa – rokotuksia lääkkeet eivät kuitenkaan korvaa

Euroopan lääkevirastossa on parhaillaan myyntilupakäsittelyssä kaksi suun kautta otettavaa koronalääkettä, joiden tarkoitus on estää viruksen leviämistä elimistössä. Toistaiseksi koronalääkkeitä ei ole Suomessa saatavilla.

Koronan pikatestit suosittuja

Pula koronan kotitesteistä paikoin helpottunut – muun muassa Hämeenlinnassa apteekit saaneet varastontäydennyksiä

Useimmissa Hämeenlinnan apteekeissa oli tiistaina iltapäivällä myynnissä koronan kotitestejä. Apteekkariliiton tuore selvitys kertoo, että koko maassa pikatestejä oli apteekeissa myynnissä mukavasti. Toisaalta kysyntä on kova: kaikki menee, mitä myyntiin tulee.

Kollaasi lääkkeistä, ihmishahmon siluetista ja apteekin tunnus.

Virolainen sarjavalittaja haitannut apteekkien perustamista Suomeen – hyödyntää järjestelmän valuvikaa

Suomen apteekkimarkkinoille pari vuotta sitten ilmestynyt toimija pisti lupajärjestelmän lujille. Valituskierre jatkuu siitä huolimatta, että valittaja ei sääntöjen mukaan voi enää voittaa mitään.

Reseptiasiakkaita Yliopiston Apteekissa

Kainuun apteekeissa voi olla vuoden vaihtuessa pienoisia ruuhkia

Ilmiö toistuu vuosittain, sillä kun reseptilääkkeissä on täyttymässä Kelan määrittelemä koko vuoden lääkekatto, loppuvuoden ajan korvattavista valmisteista maksetaan vain omavastuu.

Kinkkua tarjoiluvadilla

Juhlapyhien herkutteluun varaudutaan närästyslääkkeillä

Joulun ja uudenvuoden juhlinnan tuoksunnassa saattaa herkuttelu aiheuttaa närästystä. Kainuulaisten apteekkien mukaan vaivaan on varauduttu hyvissä ajoin jo ennen loppuvuoden juhlakauden alkua.

Seinäjoen terveyskeskuksen työntekijät annostelevat koronarokotteita valmiiksi annoksiksi rokotustapahtumassa.

Yksi suihke nenään voisi luoda tuntien suojan koronavirusta vastaan – "biologinen maski" saattaa olla tärkeä apukeino tulevien muunnosten kanssa

Nenäsuihketta on tutkittu Suomessa soluviljely- ja eläintutkimuksilla. Hiirille sieraimiin annettu suihke suojasi koronatartunnalta vielä kahdeksan tuntia suihkeen antamisen jälkeen.

Työntekijöitä Orionin tuotantolaitoksessa Mankkaalla Espoossa, jossa kootaan ja pakataan inhalaattoreita.

Kaksi maata hallitsee maailman lääkkeiden tuotantoa tavalla, johon liittyy vaaroja – nyt vuosikymmeniä jatkunut kehityssuunta halutaan kääntää

Kiina ja Intia ovat maailman lääkeaittoja. Jos tuotanto niissä häiriintyy, voivat apteekkien hyllyt tyhjentyä Suomessakin. Onko Eurooppa varautunut lääketuotannon keskittymisen vaaroihin?

Pfizerin logo rakennuksen seinässä.

Ensimmäinen suun kautta otettava koronalääke hyväksyttiin käyttöön

Pfizerin pillerin uskotaan olevan hyvin tehokas lääke koronasairauteen. Haittapuolena on lääkkeen rajallinen saatavuus. Myös Venäjä ilmoittaa kehittäneensä koronalääkkeen.

Poliisin hihamerkki

Huumeiden käyttö kasvussa Itä-Suomen alueella – alueella toimivan poliisin tiedossa ei ole kuolemia, joissa taustalla katukaupasta ostettu huumelääke

Yle kertoi aiemmin tällä viikolla, että Suomessakin kaduilla myydään pillereitä, joiden sisältö saattaa olla tappava. Artikkelin mukaan esimerkiksi bentsodiatsepiinipilleri voi sisältää jotakuinkin mitä tahansa.

Ihmisryhmä seisoo kadulla, vain jalat näkyvät kuvassa.

Suomessa on huumeiden katukauppaa, josta THL ja KRP jäljittävät fentanyyliä – kuolintilastot laahaavat jäljessä

Suomenkin kaduilla myydään pillereitä, joiden sisältö saattaa olla tappava. Bentsodiatsepiinipilleri voi sisältää jotakuinkin mitä tahansa. Nuoriso puhuu ghettoapteekeista, ja poliisilla ja tullilla riittää töitä.

Reseptilääkkeitä lääkelaatikostossa apteekissa. Käsi tarttumassa yhteen lääkerasiaan.

Tikkien poistoa, muistitestejä ja verinäytteiden ottoa - forssalaisapteekissa pääsee myös sairaanhoitajan vastaanotolle

Sairaanhoitaja tekee työtään yhdessä Forssan apteekeista yhden päivän viikossa. Tämän on tehnyt mahdolliseksi apteekin ja kotisairaanhoitoa antavan yrityksen välinen sopimus. Hittijuttu apteekissa sairaanhoitajan vastaanotolla on korvahuuhtelu.

Reseptiasiakkaita Yliopiston Apteekissa

Koronapandemia on vähentänyt antibioottien kulutusta Suomessa – käyttö vähäisempää kuin muualla Euroopassa

Antibioottien kokonaiskulutus laskee edelleen kaikissa sairaanhoitopiireissä. Alueelliset erot ovat kuitenkin suuria.

Uuraisten apteekki ulkoa. Kaksi miestä seisoskelee sen edustalla harmaana syyspäivänä.

Pienissä apteekeissa pelätään kilpailun vievän asiakkaat – “Apteekki on monilla paikkakunnilla ainoa terveyspalvelu”, sanoo apteekkari

Mikäli itsehoitolääkkeiden hintakilpailu avataan, apteekit saavat itse päättää myymiensä lääkkeiden hinnan. Tähän saakka myös itsehoitolääkkeiden hinnan on määrännyt valtio.

Näöntarkastus silmälääkärin vastaanotolla.

Yksityislääkärikäynneistä saanee Kela-korvausta jatkossakin – poliittinen vääntö monikanavarahoituksesta loppusuoralla

Monikanavarahoitusta käsittelevän parlamentaarisen työryhmän kipupisteeksi on muodostunut kiista yksityisen sairaanhoidon Kela-korvausten kohtalosta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle