Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Oksana Vasjakina kirjahyllyn edessä.

Oksana Vasjakinan romaani määrättiin hävitettäväksi Venäjällä, mutta kirjailija aikoo pysyä maassa – päätös jäädä oli päätös luopua vihasta

Oksana Vasjakinan autofiktiivinen romaani Haava kertoo äidin kuolemasta ja homoseksuaalisesta heräämisestä. Useilla kielillä pian ilmestyvä romaani käännettiin ensimmäisenä suomeksi.

JK Rowling .

Kiistelty kirjailija J. K. Rowling pääsee ääneen uudessa podcastissa, jota kritisoidaan yritykseksi kiillottaa hänen mainettaan

Joidenkin transfobiseksi kutsumalle kirjailija J. K. Rowlingille puolustuspuheenvuoron antanut uusi podcast-sarja on saanut nihkeän vastaanoton. Rowling sanoo saaneensa tappouhkauksia.

Ramsey Campbell.

Tällainen on kauhukirjailija Ramsey Campbell, jonka tuotantoa Stephen King on kutsunut ”hallusinogeeniseksi proosaksi”

Suomessa vieraileva Ramsey Campbell, 77, tekee outoa kauhua, mutta on itse varsin nauravainen mies. Yksi maailman arvostetuimmista kauhukirjoittajista on julkaissut teoksia kuuden vuosikymmenen ajan.

Kirjailija Leena Parkkinen etualalla, taaempana toimittajat Anna Tulusto ja Pietari Kylmälä.

Leena Parkkisen lukijoita kiinnosti naisten hedonismi ja näkymätön historia

Leena Parkkinen kertoi, miksi ryhtyi kirjailijaksi.

Kirjailija Leena Parkkinen.

Leena Parkkinen kirjoittaa intohimolla parisuhteista, ruoasta ja historiasta – tule mukaan kirjailijatapaamiseen

Nyt pääset keskustelemaan kirjailija Leena Parkkisen kanssa. Lukupiiri Tulusto & Kylmälä Liven kirjailijatapaamisessa on mukana myös muita lukijoita ja lukupiirejä ympäri Suomen. Pääset mukaan chatin kautta!

Kuvassa Viikon Tuukka eli toimittaja Tuukka Pasanen seisoo liitutaulun edessä 50-luvun opettajamaiset lasit päässään, taululla lukee sensuuri.

Viikon Tuukka: Saako kirjojen sisältöä uudelleenkirjoittaa tai sensuroida?

Britanniassa ja Yhdysvalloissa on keväällä kohuttu kirjojen uudelleenkirjoittamisesta. Muun muassa Agatha Christien ja Roald Dahlin kirjoihin on tehty muokkauksia. Mihin vedetään raja?

Linda Liukas, Jorma Uotinen ja Herra Ylppö -kuvakooste.

Professori, taiteilija Jorma Uotinen valitsee tämän vuoden Finlandia-voittajan

Muusikko, taiteilija Herra Ylppö valitsee lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajan. Tietokirjallisuuden Finlandia-voittajasta päättää lastenkirjailija Linda Liukas.

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves elokuvaa.

Uusi Dungeons & Dragons -elokuva tarjoilee hömelöä seikkailuhenkeä: huumori ja 1980-luku ovat palanneet takaisin fantasiaelokuviin

Sotaisasta fantasiapelistä tehty Dungeons & Dragons: Honour Among Thieves -elokuva jo kerännyt kehuvia arvioita. Myös kohta viisikymmentä vuotta täyttävä peli on kokenut uudistuksia.

Kirjailija Leena Parkkinen Helsingin keskustakirjasto Oodissa.

Oletko Leena Parkkisen kirjojen fani? Tule kohtaamaan kirjailija ja tuo myös lukupiirisi!

Etsimme Leena Parkkisen kirjoista kiinnostuneita lukijoita ja lukupiirejä! Järjestämme 20. huhtikuuta uudenlaisen lukupiirin, jossa pääset tapaamaan kirjailijaa live-lähetykseen chattaillen ja videon välityksellä.

Lucinda Rileyn kirjoja kirjakaupassa

Näitä seitsemää kirjaa odotetaan tänä keväänä, osaan on jo satoja varauksia kirjastoissa

Lucinda Rileyn toukokuussa ilmestyvään kirjaan on jo lähes 2 000 varausta kirjastossa.

Kirjailija Iida Rauma

Iida Rauman Finlandia-palkittu Hävitys on ehdolla EU:n kirjallisuuspalkinnon saajaksi

Rauma kilpailee palkinnosta kahdentoista muun eri EU-maista kotoisin olevan kirjailijan kanssa.

Harmaahiuksinen hymyilevä nainen jolla on raskaanoloiset korvakorut.

Amerikkalainen filmitähti Glenn Close tulee kesällä Suomeen – näyttelee pääroolin Tove Janssonin romaaniin perustuvassa elokuvassa

Tove Janssonin 1970-luvulla julkaistusta romaanista Kesäkirja tehdään kansainvälinen elokuva. Kuvaukset alkavat tänä kesänä Suomessa.

Kolme kauhukirjan kantta koosteessa.

Nyt kirjoitetaan nuoremmille lukijoille kauhua: pääosassa ovat öklöt hirviöt ja modernit vampyyrit, joista löytyy yllättäviä piirteitä

Kauhubuumi heijastelee myös maailmantilannetta ja epävarmoja aikoja. Lisäksi kauhu kiinnostaa nuoria.

Ylen kolumnisti Shadia Rask studiomuotokuvassa.

Shadia Raskin kolumni: Näillä vinkeillä luin enemmän kirjoja

Lasten ja nuorten lukemisesta ollaan aiheellisesti huolissaan, mutta aikuisistakin enemmistö kokee lukevansa liian vähän. Mistä löytää lukuinto ja -aika keskellä ruuhkaista arkea, pohtii Rask.

Kirjailija ja käsikirjoittaja Kirsti Manninen Alikartanon uuden päärakennuksen (Ylipytinki) edessä, joka toimii Nordenskiöld-museon yhteydessä, Mäntsälä, 24.11.2022.

Historiallisten viihderomaanien suosio kasvaa taas – yli miljoona kirjaa myynyt Kirsti Manninen tietää, mikä innostukseen on syynä

Maailman nykytila on lisännyt kiinnostusta historiaan ja samaan aikaan lukijat kaipaavat eskapismia. Monet kirjailijat ammentavat kirjoihinsa aiheita lähiympäristönsä historiasta.

Joulukirjojen kansia koosteena.

Pakene joulustressiä kansien väliin: vuoden viihdyttävimmät joulukirjat tarjoavat draamaa, murhia ja tietysti myös leivontaa

Kokosimme listan pinkan jouluaiheisia hyvän mielen kirjoja. Kerää vinkit itselle tai lahjaksi, äläkä unohda ottaa kylkeen suklaata ja nenäliinoja.

Kirjailijoiden kuvat:  Bernardine Evaristo, Iida Rauma ja Eeva Turunen.

Tässä ovat vuoden 2022 vavahduttavimmat kirjat – lukulistalla on arkielämän kummallisuutta, naisten historiaa ja läskikapinaa

Mitä luettavaksi joululomalle tai lahjaksi pukinkonttiin? Lukupiiri Tulusto & Kylmälä -podcastin keskustelijat vinkkaavat vuoden parhaat lukuelämyksensä. Mikä kirja on ollut sinun suosikkisi?

Ellen Strömberg pitää puhetta lavalla kädessään kukkakimppu.

Suomalainen Ellen Strömberg voitti ruotsinkielisen kirjallisuuden arvostetuimman palkinnon Augustin lasten- ja nuortenkirjallisuuden sarjassa

August-palkinnon arvo on 100 000 kruunua. Strömbergin kirja on myös lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokas.

Mies ja nainen katsovat kameraan yhdistelmäkuvassa.

Tuhoa ja hävitystä turkulaiskirjailijoiden teoksissa – Heikki Kännö ja Iida Rauma kisaavat Finlandia-palkinnosta

Kännön järkälemäinen Ihmishämärä kuvaa elämän ja ihmisen tuhoa, Rauman Hävitys kiusaamista koulumaailmassa ja lapsiin kohdistuvaa sortoa.

Kirjoja ja valokuvia aseteltuna pöydälle.

Nämä kuusi ehdokasta kilpailevat vuoden 2022 Savonia-palkinnosta – yllättäen joukosta puuttuu Finlandia-ehdokas

Vuodesta 1986 saakka jaetun Savonia-palkinnon idea on huomioida kirjailijoita, joilla on kytkös Kuopioon ja lähiseudulle. Kuopiossa syntyneen Sami Tissarin Krysa jäi raadilta lukematta.

Raija Oranen, 2016, Aino Ackté,

Keski-Pohjanmaan kirjamessut kokoaa Kokkolaan nimekkään kirjailijakaartin

Toista kertaa järjestettävän tapahtuman ovat pistäneet pystyyn paikalliset aktiivit vapaaehtoistyönä.

Finlandiaehdokkaat kirjoineen.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat julki – mukana jo kahdesti palkinnon voittanut Olli Jalonen, katso koko lista

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnosta kisaa kuusi teosta. Voittajan valitsee piispa Mari Leppänen.

Kirjailija Riikka Pulkkinen.

Tyttö on fantasioiden kohde ja vallankäyttäjä – tule keskustelemaan Riikka Pulkkisen romaanista Ylen lukupiiriin torstaina 10.11. klo 19

Lumo on romaani tyttöydestä, naisen raivosta ja totuuden ja sepittelyn rajasta. Tule keskustelemaan kirjailija Riikka Pulkkisen kanssa Yle chattiin!

Fack-Finlandiakandidaterna 2022 på rad: Joonas Timonen, Lotta Junnilainen, Lotta Haikkola, Anu Kantola, Hannu Salmi, Annika Luther, Ville-Juhani Sutinen samt Timo R. Stewart.

Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokaskirjat kysyvät, miksi Suomi kuplaantuu ja miksi pidämme ruisleivästä

Kuusi kirjaa kilpailee vuoden 2022 Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnosta. Palkinto jaetaan marraskuun viimeisenä päivänä.

Kirjailija Jussi Siirilä seisoo kirjahyllyn vieressä.

Sorjonen-kirjojen kirjoittaja saa Lapin taidepalkinnon - kirjailija Jussi Siirilän teoksissa satiiri kohdistuu yhteiskunnallisiin ilmiöihin

Lapin taidetoimikunta palkitsee kemiläisen Jussi Siirilän ansiokkaasta kirjailijan urastaan. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa. Siirilä on kirjoittanut Sorjonen-kirjoja salanimellä J.M.Ilves.

Kuva Sotkamon keskustasta. Kadulla näkyy autoja ja jalankulkijoita.

Kainuun seuraavat kirjamessut järjestetään kuukauden kuluttua Sotkamossa – mukana 18 kirjailijaa

Kirjamessut on osa Sotkamon kunnan juhlavuotta. Messuilla julkistetaan novellikokoelma, johon haettiin Sotkamoon ja sotkamolaisuuteen liittyviä novelleja kirjoituskilpailussa.

Annie Ernaux sitter vid ett bord och tittar framåt.

Kirjallisuuden Nobel-palkinnon voitti Annie Ernaux

Ranskalainen Ernaux on kartoittanut teoksissaan muun muassa vanhempiensa sosiaalista etenemistä ja intohimoista ihmissuhdettaan.

Kirjailija Satu Rämö kallion edessä villapaita päällään.

Islannissa asuva Satu Rämö on somevaikuttaja, jonka esikoisdekkari hurmasi suomalaiset

Satu Rämö elää ja hengittää someyleisönsä tahdissa. Nyt hänen Islannin tarunhohtoisiin maisemiin sijoittuvat dekkarinsa valloittavat myös kaunokirjallisuuden maailmaa.

Kirjailijat Reijo Mäki, Niina Repo ja Mikko Kalajoki koostekuvassa.

True crime kiehtoo, mutta miksi? Reijo Mäki, Niina Repo ja Mikko Kalajoki pohtivat murhien viehätystä – katso keskustelu Turun kirjamessuilta

Murhien lisäksi kirjailijakolmikko muistelee lapsuutensa suosikkikirjoja. Viikonvaihteen messutapahtuman teemana puolestaan on kuvataide kaikissa muodoissaan.

Hilary Mantel kuvattuna vuonna 2017.

Booker-palkittu kirjailija Hilary Mantel on kuollut

Mantel tuli tunnetuksi etenkin historiallisesta Thomas Cromwell -trilogiasta. Hän oli ensimmäinen nainen, joka on saanut arvostetun Booker-palkinnon kahdesti.

Joensuun kaupungin kirjasto

Joensuun pääkirjaston syyskauteen mahtuu esikoiskirjailijoiden vierailuita sekä kielikahvila

Suomen kielen kielikahvila järjestetään jatkossa joka tiistai. Esikoiskirjansa tänä vuonna julkaisseita, paikallisia kirjailijoita pääsee tapaamaan kirjastolla kerran kuussa.

Akseli Gallen-Kallelan Kalevala-kuvitusta. "Sammon puolustus".

Taru sormusten herrasta on juuriltaan suomalaisempi kuin aiemmin on tiedetty – Tolkienilta löytyy vastineet Kullervolle, Sammolle ja Väinämöiselle

Jyrki Korpuan Tolkien ja Kalevala -kirja avaa J. R. R. Tolkienin suhdetta Suomen kansalliseepokseen, jonka merkitys kirjailijan tuotantoon on aiempaa tiedettyä laajempi ja merkittävämpi.

Kuusamolainen kirjailija Tuomo Pirttimaa julkaisee 18.8.2022 uuden romaanin Tirri.

Kuusamolaiskirjailija Tuomo Pirttimaalta ilmestyy jatko-osa Hete-romaanille

Uusi romaani on sisällöltään esikoisromaania kevyempi ja siinä on enemmän huumoria, kirjailija toteaa.

Joensuun pääkirjasto.

Pohjoiskarjalaiset haluavat lukea kesälomallaan kauan jonotettuja uutuuksia ja maakunnan tarinoita – myös kuormapyörät kirjaston kesähittejä

Kaunokirjallisuuden lisäksi erilaiset pihatöihin ja retkeilyyn liittyvät oppaat kasvattavat kesäkautena suosiotaan. Kirjojen lisäksi Pohjois-Karjalan kirjastot lainaavat pyöriä.

Tove Jansonin "kesäkirja" näytetään kameralle.

Pohjoissavolaisten lukulistalla on kesäaikaan klassikoita ja arvostelumenestyksiä – sekä Tove Janssonia vuodesta toiseen

Kuopion kaupunginkirjaston lainojen kärkeä pitävät paikalliset naiskirjailijat. Kesälomakaudella myös tietokirjallisuus ja dekkarit kiinnostavat savolaisia lukijoita.

Lilith istuu hymyillen ja kädet ristissä sohvalla.

Eroottisia tarinoita kirjoittavan Lilithin teoksia käännetään kolmelle kielelle: "Parhaat orgasmit tuntuvat siltä, että kuolee hetkeksi"

Eroottisen kirjallisuuden suuri suosio on hiipunut Fifty Shades of Greyn aiheuttamasta buumista. Pienet merkit voivat kuitenkin viitata genren uuteen nousuun.

Graafinen kuva, jossa teltta hautausmaalla.

Suomalainen matkailukauhu koottiin yksiin kansiin: matkailu ja kauhu kohtaavat kulahtaneissa kylpylöissä ja motelleissa, joissa maistuu myös ihmisliha

Aiemmin matkailukauhuun liittyivät mystisesti kadonneet liftarit, nyt painajaismaisia tunnelmia tarjoavat pukinpajat ja teemapuistot. Uusi Epätie-novellikokoelma kartoittaa kotimaista matkailukauhua.

Maalatut tiiliromaanit ikkunassa.

Tee tiiliskiviromaani – oikein raskasta kirjallisuutta tiilistä

Tiiliskiven mitat ovat suunnilleen samat kuin kirjan.

Piispa Mari Leppänen seisoo ulkona talvivaatteissa ja katselee ohi kamerasta.

Piispa Mari Leppänen uskoo, että kirjat antavat välineitä käsitellä vaikeita asioita kaoottisina aikoina

Kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajan valitsee tänä vuonna Turun piispa Mari Leppänen.

Kani joka tahtoi nukahtaa kirja ja unta yrittävä lapsi.

Viime vuoden myydyin kirja ilmestyi jo 2015 – tällaiset teokset olivat suomalaisten suosiossa

Äänikirjat kasvattivat suosiotaan, ja kustannusala pärjäsi niiden ansiosta hyvin. Korona-aika on lisännyt äänikirjojen käyttöä.

Kirjailijat Édouard Louis, Riikka Ala-Harja ja Iida Rauma.

Tässä 9 kiinnostavaa kirjaa, joihin kannattaa tarttua keväällä – tarinoita koulukiusaamisen seurauksista, eroista ja tv-sarjan luomisesta

Kaunokirjallisuuden kevätkausi on jo vauhdissa. Kokosimme laajasta valikoimasta yhdeksän kirjaa.

Seinäjoen kaupunginkirjaston vuoden 2022 lukuhaasteen esittelyvihko kirjaston tiskillä.

Lukuhaasteet ovat jaettua lukuiloa, joissa persoonallisetkin tulkinnat ovat sallittuja – Seinäjoen kirjasto haastaa lukemaan tai kuuntelemaan 25 kirjaa tänä vuonna

Seinäjoella lukuhaaste on jo järjestyksessään kuudes. Suoritukseksi kelpaa kirja kuin kirja. Lukemisen lisäksi tavoite on lisätä keskustelua kirjoista ja lukemisesta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle