Uusimmat artikkelit
Laihduttamista voi suositella vain harvoille, eikä salaatti ole välttämättä terveellinen – katso tästä asiantuntijoiden listaamat myytit ruuasta
Sen sijaan, että syömishäiriöt nähdään pienen porukan sairautena, olisi hyvä tarkastella, miten yhteiskunnassa puhutaan ruuasta, sanoo asiantuntija.

Pohjois-Karjalaan kaavaillaan suurta pakastekuivauslaitosta
Suunnitelmissa on Suomen ensimmäinen teollisen mittakaavan pakastekuivauslaitos, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi marjojen, luonnontuotteiden ja elintarvikkeiden jalostuksessa.
Sinilevä kukkii kirkkaanvihreänä marraskuisen järven pinnalla – se on harvinaista, mutta talviset havainnot yleistyvät
Ilmastonmuutos saattaa lisätä talvisten sinilevien määrää. Toisaalta kansalaiset ilmoittavat havainnoistaan ehkä aihempaa ahkerammin.
Sinilevä ei hätkähdä syksyn tuloa
Pirkanmaalla todettiin sinilevää 13:ssa valtakunnallisen seurannan paikassa 6. syyskuuta alkaneella viikolla.
Kerttu Kotakorpi: Paheneva sinilevätilanne on Itämeren hätähuuto
Nousevat lämpötilat ja kasvavat sademäärät lisäävät Itämereen kulkeutuvaa ravinnetaakkaa ja rapistavat meren kuntoa. Ennätyksellisen lämmin sää näkyy ennätyksellisen surkeassa sinilevätilanteessa, kirjoittaa Kotakorpi blogissaan.
Päivittäin hurjan määrän lihaa syövä Robert Helenius on ääriesimerkki – asiantuntija kertoo, miten aktiivisen liikkujan kannattaa syödä
Nyrkkeilijä Robert Helenius kertoi syövänsä joka aterialla 400 grammaa jauhelihaa. Ravitsemusterapeutti Petteri Lindblad muistuttaa, että yli puoli kiloa punaista lihaa viikossa on terveysriski.
Kaarinan jätevesivuodon aiheuttama mahdollinen ravinnekuormituksen kasvu huolettaa ely-keskusta
Edessä voi olla sinileväkukintojen runsastuminen.
Suomalaiset saavat aiempaa paremmin D-vitamiinia – ja se johtuu pitkälti siitä, että poimimme vitaminoituja tuotteita kauppojen hyllyiltä
Vuosien aikana D-vitamiinia on lisätty elintarvikkeisiin suurempia määriä, mikä alkaa näkyä suomalaisten vitamiinitasoissa. Silti moni saa yhä liian vähän D-vitamiinia.
Meat sales down for second year as plant-based foods gain ground
Over the past two decades, consumers in Finland steadily bought up more meat products until a few years ago when consumption levels began to decline.

Protein-from-air tech company gets 1st climate fund financing
The company plans commercial-scale production of protein for human consumption from carbon dioxide and electricity.

Katso video: Maistuisiko lihaton leike sitruunan kera – Valtion Ilmastorahasto pääomalainoittaa biotekniikkayhtiö Solar Foodsia 10 miljoonalla eurolla
Hankkeessa on tarkoitus tuottaa ihmisravinnoksi kelpaavaa proteiinia hiilidioksidista ja sähköstä.
Vesien kiertotalous voi toimia myös kaupungissa – vesivessalle etsitään vaihtoehtoja
Aika moni käyttäjä suhtautui ainakin kokeilussa suopeasti järjestelmään, joka korvaisi nykyisen vesivessan.

HUS suosittelee D-vitamiinilisää ikääntyneille korona-aikana
HUS suosittelee kaikille yli 70-vuotiaille 20:tä mikrogrammaa D-vitamiinia vuorokaudessa.

Vesistöpaneelin asiantuntija: Puruvesi ei enää ole puhdasvetinen – "Tila heikentynyt huolestuttavasti"
Vesistöpaneelissa istuvan Reijo Jantusen mukaan Puruveden tilan heikentyminen näkyy etenkin lahtialueilla.

Ja mitä tänään laitettaisiin – vitamiineja vai hiilidioksidipäästöjä? Soija ja lohi saivat vertailussa parhaat arvosanat, riisi heikoimman
Selvityksen mukaan ilmastomöröksi haukuttu naudanlihakin on valkoista riisiä parempi vaihtoehto.
Moni kissa saa liikaa hiilihydraatteja – lemmikin ruokaremontissa korostuu proteiini, ravintosisältöjen esikuvana on hiiri
Yhä useammat kissanomistajat siivoavat kissansa ruokavaliosta viljan ja sokerit.
Katso video: Marja-aroniasta ei tullutkaan uutta suosikki-superfoodia – heikon menekin syyksi arvellaan sen makua, mutta muitakin syitä on
Erittäin terveellinen marja-aronia on alihyödynnetty, vaikka sitä olisi tarjolla monissa koti-pihoissa.
Maatalouden kuormitus Itämereen uhkaa nousta historian pahimmaksi tänä vuonna – satojen miljoonien tukirahat uusjakoon?
Erikoistutkija Seppo Knuuttila sanoo, että maatalouden ravinnevalumat ovat suurin yksittäinen syy siihen, ettei vähennystavoitteissa ole onnistuttu.

Golfin kohupelaaja tankkaa 2000 kilokalorin aamiaisia ja uskoo mahdottomaan: "Tavoitteeni on elää 140-vuotiaaksi"
Avauslyönneistään tunnettu Bryson DeChambeau uskoo elävänsä todella pitkään.
Jo valmistunut kosteikko ehkäisee tehokkaasti ravinteiden valumista Alavudenjärveen – ensi talvena jatketaan massiivisella ruoppaamisella
Kahden kesän aikana alueelle kasvanut kasvusto imee ravinteita, jotka muuten päätyisivät järveen.
Suomalaisissa järvissä elää lukuisia hyödyllisiä vesikasveja – Testaa, tunnistatko mökkirantasi kaislat, kilpukat ja vidat?
Tämä kesä on suosinut järvien vesikasveja. Esimerkiksi järvisätkin on kukkinut runsaasti.

Lisää rahkaa! Kuntosalilta tuttu buumi täytti kauppojen hyllyt – “Epäterveellisestä yritetään tehdä terveellistä”, sanoo dosentti proteiinipatukasta
Suomalaiset saavat proteiinia suositusten mukaan, mutta silti proteiinituotteiden kirjo ja myynti kasvavat huimaa vauhtia.

Kuivuus vaivaa peltoja – heinänkorjuuta aurinkoinen sää sen sijaan suosii
Kuivuudesta kärsii osa Kanta-Hämeestä, mutta myös muun muassa Varsinais-Suomi.
Seilin ja Aspön veneilijöiden palvelut kasvavat – satamiin tulee imutyhjennyslaitteet
Saaristomerellä on nyt 15 kelluvaa imutyhjennyslaitetta.
Suomalaisten vatsanväänteisiin löytyy jo useita ratkaisuja – Elintarvikeala etsii koko ajan uusia innovaatioita
Elintarvikeala tutkii erityisesti mikrobeja ja entsyymejä. Esimerkiksi huonosti imeytyviä FODMAP-hiilihydraatteja pyritään poistamaan jo tuotteen valmistuksessa.
Selvitysmies: Lanta jalostettava ja kalastusta lisättävä – pahoin saastunut Saaristomeri voidaan vielä pelastaa
Saaristomeri ei ole viime vuosikymmenten aikana päässyt ravinnetaakastaan. Selvitysmies ei kuitenkaan luovu toivosta.
Kirkkolammen vesiä parannellaan tulevana kesänä Vähässäkyrössä
Vesiensuojeluhanke on osa Kirkkosaaren virkistysalueen parannusprojektia.

Vitamiiniöverit, mielenhallintaa ja hopeavettä keuhkoihin – koronapelkoa lääkitään tavoilla, jotka vievät rahat tai pahimmillaan terveyden
Koronaviruspandemia on uskomushoitojen kaupittelijoille otollinen tilaisuus, koska virallista hoitoa ei vielä ole.
Yli 65-vuotiaille uudet ruokasuositukset: Enemmän proteiinia, ohjeet ruokapalveluihin ja syötäessä parempi mieli
Ikääntyvän on helpompi syödä laadukkaammin kuin korjata huonon syömisen aiheuttamia terveysongelmia.
Menossa iso luonnontieteellinen koe – millainen kesä seuraa talvea, jota ei tullut Etelä-Suomeen?
Jäättömät järvet tarjoavat tutkijoille nyt ainutlaatuisen tilaisuuden tutkia ilmastonmuutoksen vaikutuksia.
Karppausbuumi huipentui 2010-luvulla somen ansiosta – Uudella vuosikymmenellä ketoilu ja kasvisruoka ovat iso trendi, mutta fleksaaja on edelläkävijä
Joustavasti kasviksia ja lihaa yhdistävä fleksaaja on tutkijan mukaan merkki siitä, että muutokset kohti ympäristöystävällistä syömistä on mahdollista saavuttaa.
Study: Low vitamin D levels in pregnancy linked to ADHD
The first national study on the link between the disorder and vitamin D was conducted in Turku.

THL: More than half of Finns have elevated cholesterol levels
Cholesterol levels in Finland have declined after rising about a decade ago.
Sahanpurusta kehitetään kalanruokaa – saattaa soveltua myös ihmisravinnoksi: "Melko maukasta"
Sahajauhon saaminen kalanrehutuotantoon olisi ekologinen vaihtoehto, sillä se säästäisi kalakantoja ja pienentäisi kalanrehun tuotantoon käytettävää viljelypinta-alaa.

Yo-kokelaat hifistelevät eväiden kanssa – "Olen kuullut, että tumma suklaa tekee hyvää aivoille"
Syksyn ylioppilaskokeisiin on ilmoittautunut kaikkiaan lähes 40 000 abia. Lukiolaiset ovat hyvin perillä ravintoaineiden vaikutuksesta hyvinvointiin ja terveyteen.

Pohjalaisvesistöt ovat huonommassa kunnossa kuin vedet muualla
Joet ja järvet ovat selvästi kehnommassa kunnossa kuin muualla maassa.

Kaupunkikosteikosta kaavaillaan matalan kaupunginsalmen veden puhdistajaa Kokkolassa – "Ruoppauskin voi vähentyä"
Jos liejuisen Suntin vedestä saataisiin poistettua ravinteita, se ei kasvaisi heinää niin helposti.

Uudenmaan rannikkovedet voivat entistä paremmin
Myös valtaosa järvistä on hyvässä tai tyydyttävässä kunnossa.

Sinilevälautat valtasivat taas Vesijärven
Nyt ilmenneistä laajoista leväkukinnoista huolimatta järven tilan arvioidaan kohentuneen viime vuosina

Raaseporinjoella kokeillaan vesienhoidossa kipsiä ja kalkkia
Suunnitelmat kipsin laajamittaiseen käyttöönottoon Saaristomeren valuma-alueella etenevät.
Harkitsetko siirtymistä kasvisruokaan? Muista nämä asiat, niin saat tarpeelliset ravintoaineet
Varsinkin vegaanin täytyy olla tarkkana ruokavalionsa koostamisessa.

Suomalaistutkijoilta kiinnostava löytö: kananmunien ja lihan sisältämä ravintoaine pienentää riskiä sairastua dementiaan
Eniten koliiniyhdistettä saaneiden riski sairastua dementiaan oli neljänneksen pienempi kuin vähiten ravintoainetta saaneilla.

Muodikas ketogeeninen dieetti sisältää 70 prosenttia rasvaa – voiko sillä silti laihtua? Yle selvitti dieetin hyödyt ja haitat
Ketogeeninen dieetti voi olla nopea ja tehokas, mutta ei tuota ajan kuluessa sen parempia tuloksia kuin muutkaan dieetit.

Riittävä proteiinin saanti ehkäisee vanhuusiän haurastumista
Proteiinin riittävä saanti auttaa myös lihaskunnon ylläpitämisessä.

Suomessa onnistuttiin valmistamaan proteiinia ilmasta – mullistava keksintö voi olla yksi ratkaisu maailman ruokapulaan
Suomeen on jo suunnitteilla ensimmäinen proteiinitehdas.

Alavudenjärveä uhkasi rehevöityminen – järveä on kunnostettu nyt kahden vuoden ajan
Alavudenjärven kunnostusurakka on edennyt harppauksin Alavuden keskustan kupeessa.

Ultraprosessoitu ruoka lihottaa koska sitä syödään enemmän
On myös mahdollista, että yhdysvaltalaiset prosessoidut elintarvikkeet eroavat suomalaisista.

Trendikkäät hyvinvointijuomat revitään kauppojen hyllyiltä – "Meillä ei ole tarpeeksi tietoa juomien terveysvaikutuksista"
Terveysjuoma kombucha on niin suosittua, että sitä on välillä vaikea saada kaupasta.

EU Commission raps Finland over agricultural runoff threatening water bodies
The Commission is urging Finland to step up the treatment of eutrophying runoff from cattle farms in particular.