Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nainen pitää käsissään karttapalloa. Hänen takana on viherkasveja.

Planetaarinen ruokavalio – scifiä vai kohta kaikkien huulilla?

Kun ruoantuotanto turmelee ympäristöä, ruoka ei riitä kaikille ja elintapasairaudet riehuvat, voi planetaarinen ruokavalio tarjota osaltaan vastauksen ongelmiin.

Teemu Männikkö katsoo kameraan kädet puuskassa.

Lihan osuus kouluruoasta vähenee koko ajan – vaihtoehtojen keksiminen vaatii luovuutta

Tuoreimpien ravitsemussuositusten mukaan lihan määrää tulee vähentää entisestään ja kasviproteiinien määrää lisätä.

Hedelmiä ja vihanneksia myynnissä Hakaniemen kauppahallissa Helsingissä.

Näin päivittyneet pohjoismaiset ravintosuositukset näkyvät lautasmallissa – vähemmän lihaa, enemmän kasviksia

Uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset on julkaistu. Niiden pohjalta laaditaan suomalaiset ravitsemussuositukset, jotka julkaistaan ensi vuoden aikana.

Elisa Kallunki valitsee omenia.

Lisää kasviksia lautaselle – nämä suositukset ohjaavat jatkossa suomalaistenkin syömistä

Uusia pohjoismaisia ravitsemussuosituksia viimeistellään parhaillaan. Ne tulevat ohjaamaan aiempaa enemmän kasvikunnan tuotteiden suosimiseen. Monenlaiset ruokavaliot mahtuvat suositusten raameihin.

kaksi lasta maitolasi ja jogurttikulho käsissään

Vuosia vanha käytäntö alkoi huolestuttaa verkkokeskustelijoita, kun Turku ilmoitti koulujen ja päiväkotien siirtyvän luomumaitoon

Turun kaupungin ilmoitus luomumaitoon siirtymisestä herätti sanailua siitä, riittääkö rasvaton maito ravinnoksi lapsille.

Kouluruokailu.

Mikkelin kouluissa ja päiväkodeissa lapset syövät sokeria vähäisesti – suurin vaikutus tulee kotoa

Kaupungin koulujen ja päiväkotien aterioiden ravintopitoisuuksista ollaan hyvin perillä. Nykysuositusten mukaan enintään kymmenen prosenttia päivittäisestä energiansaannista tulisi saada sokereista.

Juustolautanen, juustoja, keksejä, pähkinöitä ja joulukoriste

Väitös: Liha- ja maitotuotteiden laatu saattaa vaikuttaa muistisairauksiin – myös kananmunilla epäillään olevan merkitystä

Itä-Suomen yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa ei tullut esiin ristiriitaisuuksia nykyisten ravitsemussuositusten kanssa.

Ravintoloitsija ja kokki Arto Rastas.

Suurkeittiö vähensi suolaa ja palautevyöry oli valmis – suomalaiset syövät ihan liikaa suolaa ja yksi syy on kiire

Sydänliitto varoittaa suolan aiheuttamista terveysriskeistä. Huippukokki Arto Rastas vinkkaa luottamaan keittiössä muuhunkin kuin suolan voimaan.

Makkaraperunat kaikilla mausteilla.

Paljonko on liikaa lihaa? Testaa kuinka terveelliset elämäntapasi ovat ja mitä tapahtuu, jos päästät irti paheista

Kuinka paljon liikuntaa viikossa on hyvä määrä ja miten kehosi toimii krapulassa?

Paula ja Heikki Salomaa ravintolapöydässä Tampereen kauppahallissa. Käytä tätä.

Somessa säännöllisesti leviävät kuvat vanhusten ruoka-annoksista hirvittävät nykyisiä kotikokkeja: "En tiedä, onko sitten alistuttava"

Keskustelu vanhusten ruoasta keskittyy usein ravintoarvoihin tai somekohuihin. Ikääntyviä herkkusuita löytyy kuitenkin ravintoloista ja kauhan varresta. Heitä ajatus nautinnoista luopumisesta hirvittää.

Kolmen kuvan yhdistelmä erilaisista kasvistuotteista: Vönerin Jouluvarras, Santun Seitanin juhlaseitan ja Muu juhlarulla.

Joulupöydän vegepaisti ei ole välttämättä mikään terveysherkku – asiantuntijat arvioivat kolmen tuotteen ravintoarvot

Suolaa lisätään tuotteisiin muun muassa maun vuoksi ja esimerkiksi kookosrasvaa antamaan jämäkämpää rakennetta. Kehitys on tuonut myös vähempisuolaisia vaihtoehtoja kauppojen hyllyyn.

Linnea Ceder ja Sani Mäkelä ottamassa ruokaa Mäkelänrinteen urheilulukion ruokalassa.

Urheilijat ja kuntoilijat syövät usein liian vähän – tässä ovat vinkit aktiivisen liikkujan terveelliseen ruokavalioon

Keho tarvitsee ravintoa, ja jos kuntoilee tai urheilee, niin silloin sitä tarvitaan vielä enemmän. Asiantuntija Laura Manner kertoo tärkeimmät tärpit harjoittelijan ravintoasioihin.

Kolumnisti Ulla Järvi, Yle

Ulla Järven kolumni: Polvistu lapsen tasolle – sinulle selviää, mihin kansanterveystyötä yhä tarvitaan

Sana ”kansanterveystyö” kuulostaa ihan menneeltä maailmalta. Ilmatila täytyy nyt puheesta yksilön vastuusta ja self helpistä. Mutta samalla unohtuu, että kaikkien hyvinvointi on hyvän elämän salaisuus.

Torimyyntipöydällä herneitä, punasipulia ja porkkanaa.

Tutkimus yhdisti 80-luvun ruokavalinnat myöhempiin sairauksiin ja kuolemiin – terveellisen pohjoismaisen ruokavalion hyödyt nousivat esiin

Terveellisesti koostettu pohjoismainen ruokavalio on väitöstutkimuksen mukaan yhteydessä pienempään tyypin 2 diabeteksen riskiin. Seuranta-aikana sen mukaisesti syöneet myös kuolivat sairauksiin muita harvemmin.

Nybakade rågbröd

Pohjois-Savossa syödään ahkerimmin täysjyväviljatuotteita

Tärkeimmät täysjyväviljat ovat ruis ja kaura. Riittävä täysjyväviljan saanti ruokavaliossa pienentää esimerkiksi kakkostyypin diabeteksen riskiä.

Kuvassa on riisiä, tofua, kasviksia ja cashew-pähkinöitä sisältävä lounasannos Korat Thai -ravintolassa Helsingissä lokakuussa 2020.

Lahdessa korkeakouluopiskelijat saavat jatkossakin Kelan ateriatukea

Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Kela ovat antaneet uudet ruokailusuositukset korkeakouluopiskelijoille. Ruokailusuositus määrittää, miten opiskelijaruokailu järjestetään niin, että se oikeuttaa Kelan ateriatukeen.

Ruokaileva ihminen.

Keho reagoi eri ruokiin yllättävän yksilöllisesti, kertoo tutkimus – terveellinen ruoka saattaakin nostaa kolesterolia tai verensokeria

Jotkut ihmiset voivat reagoida rasvoihin ja sokereihin jopa päinvastoin kuin muut. Yleiset terveyssuositukset ottavat heikosti huomioon yksilöllisiä eroja.

lautasmalli

Tutkimus: Leikki-ikäisten ravitsemuksessa parantamisen varaa – vain 14 prosenttia syö ravitsemuksellisesti hyvälaatuista ruokaa

Turun yliopiston tutkimuksessa selvitettiin 766 leikki-ikäisen lapsen ruokavalion ravitsemuksellista laatua ja sen yhteyttä ylipainoon ja lihavuuteen.

silakkaruoka-annos

Planetaarinen ruokavaliomalli vaikuttaa tuleviin ravitsemussuosituksiin myös Suomessa

Nyt punaista lihaa kulutetaan liikaa, mutta kokojyväviljojen ja kasvisten määrän suosituksista jäädään jälkeen.

Anni Vuohijoki tutkii lisäravinteita.

Yli 80 prosenttia kilpaurheilijoista käyttää lisäravinteita, mutta hyöty on marginaalinen – Lotta Haralan kohtalo on Suomen olympiatoivon mukaan huippu-urheilijan pahin painajainen

Painonnostaja Anni Vuohijoki muistuttaa, että lisäravinteilla ei voi pelastaa suorituskykyä. Ravitsemusterapeutti Tomi Valtanen painottaa myös, että ennen lisäravinteita pitää laittaa muu syöminen kuntoon.

Pieni poika juo maitoa ruokapäydön ääressä.

Apteekkiketju uutisoi maitotutkimuksesta, kansanedustajan somessa alkoi väittely rasvasta – kysyimme ravitsemustieteilijältä, mistä on kyse

Asiantuntija muistuttaa, että ravitsemussuositukset pohjautuvat vertaisarvioituun ja laajaan tutkimustietoon.

ruokaa jääkaapissa

WWF:n raportti: Maapallo ei kestä nykyisen kaltaista ruokavaliota – Asiantuntija: Vegaaniksi ei ketään pakoteta

Maailman luonnonsäätiö WWF:n kävi läpi 75 maan ravitsemussuositukset ja löysi niistä ympäristön kannalta ongelmia.

Puinen voiveitsi ja kaksi leivänpalaa.

Keitele päätti 60 vuotta sitten, että kunnan kouluissa ja laitoksissa käytetään pelkkää voita – nyt päätös aiotaan vihdoin kumota

Keiteleellä on noudatettu kunnanvaltuuston päätöksestä huolimatta jo vuosikausia virallisia ravitsemussuosituksia.

lautasellinen kouluruokaa

New dietary guidelines for vocational & high schools: More vegetarian and sustainable dishes

The education agency urges schools to focus on food's impact on health and the environment, while cutting wastage.

lautasellinen kouluruokaa

Toisen asteen opiskelijat saivat omat ruokailusuositukset: kasvisruokaa tarjottava joka päivä

Suositus kehottaa oppilaitoksia huomioimaan raaka-ainevalinnoissa ruoan terveys-, ilmasto- ja ympäristövaikutukset.

Pinkki säästöpossu

Lauantai 17.8.2019 (radio)

Moni lievä rikos ei ratkea koskaan. Uudet ravitsemussuositukset torjuvat ilmastonmuutosta. Lasten viikkoraha on Suomessa suurempi kuin muissa Pohjoismaissa. Mmiisas on Suomen merkittävin some-vaikuttaja.

Oppilas ottaa kouluruokaa

Herätys: Liha vähenee lautasilta, Kaikkonen kertoo linjauksistaan ja Suomi pohtii, mitä tehdä al-Holin naisille ja lapsille

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Oppilas ottaa kouluruokaa

Ravitsemussuositukset kehottavat ensimmäistä kertaa syömään ilmastoystävällistä ruokaa: "Lihaa kannattaa laittaa enemmänkin mausteeksi"

Ravitsemussuosituksia uudistetaan parhaillaan. Ne tulevat entistä tiukemmin suosittelemaan lihansyönnin vähentämistä ilmastosyistä.

Papuja kulhossa

Ammattikoulun keittiö ujutti pavut jauhelihakastikkeeseen – "Vaikutus on paljon isompi, jos emme yritä tehdä kaikista väkisin kasvissyöjiä"

Lihan syömistä olisi hyvä vähentää ilmasto- ja terveyssyistä. Suuri mahdollisuus muutokseen piilee suurtalouskeittiöiden lihapadoissa.

EU-parlamentti koolla istuntosalissa.

Lauantai 20.4.2019 (radio)

Monet kansanedustajat ovat ehdolla myös EU-vaaleissa. Tutkijat ovat aloittaneet 2020-luvun uusien ravitsemussuositusten tekemisen. Meren ja järvien jäät haurastuvat kovaa vauhtia. Ensi viikko on lämmin.

Lampaanpaistia ja kasviksia lautasella.

Ravintotieteilijät raapivat päätään, kun kansa syö mitä haluaa – mutta parannamme koko ajan, ja 2020-luvulla DASH:in pitäisi kuulua kaikkien arkeen

Ravintosuositukset eli ruokaympyrät täyttävät 70 vuotta. Nyt punaisen lihan ylensyönnistä pyristellään tosissaan eroon.

Kouluruokailua

Koululaisten margariinikapinan tulos: voipohjainen levite teki paluun ruokaloihin, viranomaiset tyrmistyivät faktojen sivuuttamisesta

Kouluruokasuosituksen laatijat kritisoivat kovin sanoin pohjoiskarjalaisten kuntien päätöstä antaa periksi margariinikapinassa.

Margariini.

Voita sisältävä levite ja kevytmaito palaavat kouluruokaloihin Nurmeksessa

Äänekäs palaute sai Nurmeksen kaupungin pyörtämään aiemman päätöksensä ja palauttamaan tarjolle suositusten vastaiset tuotteet.

Kouluruoka esikoulu ravinto lapset

Tampereen päiväkotien välipaloista on vähennetty sokeria

Taustalla on tavoite ravitsemussuositusten mukaisesta sokerimäärästä.

Ruokaa otetaan buffet-linjastolta lautaselle.

Suomalainen syö työpäivänä 8 kertaa ja muita huomioita suuresta ruokailututkimuksesta

Niukka päiväruokailu saattaa ajaa välipalojen pariin illemmalla.

Makkara miehen kädessä.

Ravitsemussuositukset: Kasviksia ja kalaa enemmän – punaista lihaa, rasvaa ja alkoholia vähemmän

Tällä vuosikymmenellä suomalaisten ruokailutottumukset eivät ole kehittyneet välttämättä parempaan suuntaan.

Pala pihviä haarukassa.

Uusi tutkimus osoittaa: Suomalainen mies syö aivan liikaa punaista lihaa eikä naistenkaan ruokavaliossa ole hurraamista

Naisten ja miesten ruokalautasten sisältö eroaa toisistaan yhä enemmän. Kilpailevat ravinto-ohjeet hämmentävät tutkijoiden mielestä suomalaisten suhdetta ravintoonsa.

tutkija, psykologi Perttu Immonen, Suomen rahvaan historia -teos

Rahvaan historioitsija ja kuusi muuta saivat valtion tiedonjulkistamisen palkinnon

Palkinnolla nostetaan esiin laadukasta tutkimustyötä, joka avautuu myös tiedeyhteisöä laajemmalle yleisölle.

Kouluruoka esikoulu ravinto lapset

Kaupunki poisti päiväkotien ruokalistoilta sokerin ja korvasi synttäriherkut metsäretkillä – asiantuntijat varoittavat asettamasta jyrkkiä kieltoja

Nokialla on otettu käyttöön alkuvuodesta julkaistut varhaiskasvatuksen ruokailusuositukset. Aloite sokerin vähentämisestä tuli lasten huoltajilta.

Sotilaita ruokajonossa armeijassa.

Puolustusvoimat selvitti: Kasvisruoka täyttää yleiset ravitsemussuositukset

Varusmiesten palaute on ollut pääosin positiivista, mutta arvosteluakin on esitetty.

Kaksi naista ottaa vakuumipakattuja ruokia kylmälaukusta.

Keskustelu vanhusten kotiaterioiden lämpötilasta laantui, nyt puhutaan itse ruuasta – "Oikein tyytyväinen olen"

Kärjekäs keskustelu ikäihmisille toimitettavista kylmistä aterioista näyttää puolessa vuodessa laantuneen Keski-Pohjanmaalla.

Lapsi syö.

Alle kouluikäisille oma ruokasuositus – Huonot elintavat kasaantuvat perheille, joilla on niukat tulot, vähäinen koulutus ja nuoret vanhemmat

Lasten pitäisi syödä hedelmiä, marjoja ja vihanneksia viisi kertaa päivässä, mutta keskimäärin syöntikertoja on noin puolet suosituksesta.

Maito valuu lasiin

Maitokeskustelu somessa on tutkijan mukaan pienen porukan älämölöä – "Jotkut haluavat vastustaa kaikkea mitä ravitsemussuosituksissa ehdotetaan"

Maito herättää melkoisia kannanottoja varsinkin somessa. Tutkittu tieto maidosta puoltaa vähärasvaisuutta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle