Uusimmat artikkelit
Nyt maistuu halpa ja terveellinen papupata! Tästä reseptistä tykkäävät myös nyrpistelijät
Viisi vinkkiä papujen käyttöön ruoanlaitossa.
Planetaarinen ruokavalio – scifiä vai kohta kaikkien huulilla?
Kun ruoantuotanto turmelee ympäristöä, ruoka ei riitä kaikille ja elintapasairaudet riehuvat, voi planetaarinen ruokavalio tarjota osaltaan vastauksen ongelmiin.
Lihan osuus kouluruoasta vähenee koko ajan – vaihtoehtojen keksiminen vaatii luovuutta
Tuoreimpien ravitsemussuositusten mukaan lihan määrää tulee vähentää entisestään ja kasviproteiinien määrää lisätä.
Näin päivittyneet pohjoismaiset ravintosuositukset näkyvät lautasmallissa – vähemmän lihaa, enemmän kasviksia
Uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset on julkaistu. Niiden pohjalta laaditaan suomalaiset ravitsemussuositukset, jotka julkaistaan ensi vuoden aikana.
Lisää kasviksia lautaselle – nämä suositukset ohjaavat jatkossa suomalaistenkin syömistä
Uusia pohjoismaisia ravitsemussuosituksia viimeistellään parhaillaan. Ne tulevat ohjaamaan aiempaa enemmän kasvikunnan tuotteiden suosimiseen. Monenlaiset ruokavaliot mahtuvat suositusten raameihin.
Vuosia vanha käytäntö alkoi huolestuttaa verkkokeskustelijoita, kun Turku ilmoitti koulujen ja päiväkotien siirtyvän luomumaitoon
Turun kaupungin ilmoitus luomumaitoon siirtymisestä herätti sanailua siitä, riittääkö rasvaton maito ravinnoksi lapsille.
Mikkelin kouluissa ja päiväkodeissa lapset syövät sokeria vähäisesti – suurin vaikutus tulee kotoa
Kaupungin koulujen ja päiväkotien aterioiden ravintopitoisuuksista ollaan hyvin perillä. Nykysuositusten mukaan enintään kymmenen prosenttia päivittäisestä energiansaannista tulisi saada sokereista.
Väitös: Liha- ja maitotuotteiden laatu saattaa vaikuttaa muistisairauksiin – myös kananmunilla epäillään olevan merkitystä
Itä-Suomen yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa ei tullut esiin ristiriitaisuuksia nykyisten ravitsemussuositusten kanssa.
Suurkeittiö vähensi suolaa ja palautevyöry oli valmis – suomalaiset syövät ihan liikaa suolaa ja yksi syy on kiire
Sydänliitto varoittaa suolan aiheuttamista terveysriskeistä. Huippukokki Arto Rastas vinkkaa luottamaan keittiössä muuhunkin kuin suolan voimaan.
Paljonko on liikaa lihaa? Testaa kuinka terveelliset elämäntapasi ovat ja mitä tapahtuu, jos päästät irti paheista
Kuinka paljon liikuntaa viikossa on hyvä määrä ja miten kehosi toimii krapulassa?
Somessa säännöllisesti leviävät kuvat vanhusten ruoka-annoksista hirvittävät nykyisiä kotikokkeja: "En tiedä, onko sitten alistuttava"
Keskustelu vanhusten ruoasta keskittyy usein ravintoarvoihin tai somekohuihin. Ikääntyviä herkkusuita löytyy kuitenkin ravintoloista ja kauhan varresta. Heitä ajatus nautinnoista luopumisesta hirvittää.
Joulupöydän vegepaisti ei ole välttämättä mikään terveysherkku – asiantuntijat arvioivat kolmen tuotteen ravintoarvot
Suolaa lisätään tuotteisiin muun muassa maun vuoksi ja esimerkiksi kookosrasvaa antamaan jämäkämpää rakennetta. Kehitys on tuonut myös vähempisuolaisia vaihtoehtoja kauppojen hyllyyn.
Urheilijat ja kuntoilijat syövät usein liian vähän – tässä ovat vinkit aktiivisen liikkujan terveelliseen ruokavalioon
Keho tarvitsee ravintoa, ja jos kuntoilee tai urheilee, niin silloin sitä tarvitaan vielä enemmän. Asiantuntija Laura Manner kertoo tärkeimmät tärpit harjoittelijan ravintoasioihin.
Ulla Järven kolumni: Polvistu lapsen tasolle – sinulle selviää, mihin kansanterveystyötä yhä tarvitaan
Sana ”kansanterveystyö” kuulostaa ihan menneeltä maailmalta. Ilmatila täytyy nyt puheesta yksilön vastuusta ja self helpistä. Mutta samalla unohtuu, että kaikkien hyvinvointi on hyvän elämän salaisuus.
Tutkimus yhdisti 80-luvun ruokavalinnat myöhempiin sairauksiin ja kuolemiin – terveellisen pohjoismaisen ruokavalion hyödyt nousivat esiin
Terveellisesti koostettu pohjoismainen ruokavalio on väitöstutkimuksen mukaan yhteydessä pienempään tyypin 2 diabeteksen riskiin. Seuranta-aikana sen mukaisesti syöneet myös kuolivat sairauksiin muita harvemmin.
Pohjois-Savossa syödään ahkerimmin täysjyväviljatuotteita
Tärkeimmät täysjyväviljat ovat ruis ja kaura. Riittävä täysjyväviljan saanti ruokavaliossa pienentää esimerkiksi kakkostyypin diabeteksen riskiä.
Lahdessa korkeakouluopiskelijat saavat jatkossakin Kelan ateriatukea
Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Kela ovat antaneet uudet ruokailusuositukset korkeakouluopiskelijoille. Ruokailusuositus määrittää, miten opiskelijaruokailu järjestetään niin, että se oikeuttaa Kelan ateriatukeen.
Keho reagoi eri ruokiin yllättävän yksilöllisesti, kertoo tutkimus – terveellinen ruoka saattaakin nostaa kolesterolia tai verensokeria
Jotkut ihmiset voivat reagoida rasvoihin ja sokereihin jopa päinvastoin kuin muut. Yleiset terveyssuositukset ottavat heikosti huomioon yksilöllisiä eroja.
Tutkimus: Leikki-ikäisten ravitsemuksessa parantamisen varaa – vain 14 prosenttia syö ravitsemuksellisesti hyvälaatuista ruokaa
Turun yliopiston tutkimuksessa selvitettiin 766 leikki-ikäisen lapsen ruokavalion ravitsemuksellista laatua ja sen yhteyttä ylipainoon ja lihavuuteen.

Planetaarinen ruokavaliomalli vaikuttaa tuleviin ravitsemussuosituksiin myös Suomessa
Nyt punaista lihaa kulutetaan liikaa, mutta kokojyväviljojen ja kasvisten määrän suosituksista jäädään jälkeen.
Yli 80 prosenttia kilpaurheilijoista käyttää lisäravinteita, mutta hyöty on marginaalinen – Lotta Haralan kohtalo on Suomen olympiatoivon mukaan huippu-urheilijan pahin painajainen
Painonnostaja Anni Vuohijoki muistuttaa, että lisäravinteilla ei voi pelastaa suorituskykyä. Ravitsemusterapeutti Tomi Valtanen painottaa myös, että ennen lisäravinteita pitää laittaa muu syöminen kuntoon.
Apteekkiketju uutisoi maitotutkimuksesta, kansanedustajan somessa alkoi väittely rasvasta – kysyimme ravitsemustieteilijältä, mistä on kyse
Asiantuntija muistuttaa, että ravitsemussuositukset pohjautuvat vertaisarvioituun ja laajaan tutkimustietoon.
Prisma: Totuus vitamiinipillereistä – Pitäisikö ravintolisät testata yhtä tiukasti kuin lääkkeet?
Vitamiinipilleristä on tullut miljardibisnes.
WWF:n raportti: Maapallo ei kestä nykyisen kaltaista ruokavaliota – Asiantuntija: Vegaaniksi ei ketään pakoteta
Maailman luonnonsäätiö WWF:n kävi läpi 75 maan ravitsemussuositukset ja löysi niistä ympäristön kannalta ongelmia.

Keitele päätti 60 vuotta sitten, että kunnan kouluissa ja laitoksissa käytetään pelkkää voita – nyt päätös aiotaan vihdoin kumota
Keiteleellä on noudatettu kunnanvaltuuston päätöksestä huolimatta jo vuosikausia virallisia ravitsemussuosituksia.

New dietary guidelines for vocational & high schools: More vegetarian and sustainable dishes
The education agency urges schools to focus on food's impact on health and the environment, while cutting wastage.

Toisen asteen opiskelijat saivat omat ruokailusuositukset: kasvisruokaa tarjottava joka päivä
Suositus kehottaa oppilaitoksia huomioimaan raaka-ainevalinnoissa ruoan terveys-, ilmasto- ja ympäristövaikutukset.

Lauantai 17.8.2019 (radio)
Moni lievä rikos ei ratkea koskaan. Uudet ravitsemussuositukset torjuvat ilmastonmuutosta. Lasten viikkoraha on Suomessa suurempi kuin muissa Pohjoismaissa. Mmiisas on Suomen merkittävin some-vaikuttaja.
Herätys: Liha vähenee lautasilta, Kaikkonen kertoo linjauksistaan ja Suomi pohtii, mitä tehdä al-Holin naisille ja lapsille
Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.
Ravitsemussuositukset kehottavat ensimmäistä kertaa syömään ilmastoystävällistä ruokaa: "Lihaa kannattaa laittaa enemmänkin mausteeksi"
Ravitsemussuosituksia uudistetaan parhaillaan. Ne tulevat entistä tiukemmin suosittelemaan lihansyönnin vähentämistä ilmastosyistä.
Havaintoja, mietteitä ja kysymyksiä. -Eikä siinä viel eikun olikin siinä jo kaikki.
Mitä kautta elämme, niin mm. siitä on kysymys.

Ammattikoulun keittiö ujutti pavut jauhelihakastikkeeseen – "Vaikutus on paljon isompi, jos emme yritä tehdä kaikista väkisin kasvissyöjiä"
Lihan syömistä olisi hyvä vähentää ilmasto- ja terveyssyistä. Suuri mahdollisuus muutokseen piilee suurtalouskeittiöiden lihapadoissa.

Lauantai 20.4.2019 (radio)
Monet kansanedustajat ovat ehdolla myös EU-vaaleissa. Tutkijat ovat aloittaneet 2020-luvun uusien ravitsemussuositusten tekemisen. Meren ja järvien jäät haurastuvat kovaa vauhtia. Ensi viikko on lämmin.

Ravintotieteilijät raapivat päätään, kun kansa syö mitä haluaa – mutta parannamme koko ajan, ja 2020-luvulla DASH:in pitäisi kuulua kaikkien arkeen
Ravintosuositukset eli ruokaympyrät täyttävät 70 vuotta. Nyt punaisen lihan ylensyönnistä pyristellään tosissaan eroon.
Koululaisten margariinikapinan tulos: voipohjainen levite teki paluun ruokaloihin, viranomaiset tyrmistyivät faktojen sivuuttamisesta
Kouluruokasuosituksen laatijat kritisoivat kovin sanoin pohjoiskarjalaisten kuntien päätöstä antaa periksi margariinikapinassa.

Voita sisältävä levite ja kevytmaito palaavat kouluruokaloihin Nurmeksessa
Äänekäs palaute sai Nurmeksen kaupungin pyörtämään aiemman päätöksensä ja palauttamaan tarjolle suositusten vastaiset tuotteet.

Tampereen päiväkotien välipaloista on vähennetty sokeria
Taustalla on tavoite ravitsemussuositusten mukaisesta sokerimäärästä.

Asiantuntijat taklaavat 5 tekosyytä, jotka estävät kasvisten syömistä – näin saat kokoon suositellut 500 grammaa
Appelsiini, porkkana, pala kurkkua ja kaalia riittävät puoleen kiloon kasviksia.

Suomalainen syö työpäivänä 8 kertaa ja muita huomioita suuresta ruokailututkimuksesta
Niukka päiväruokailu saattaa ajaa välipalojen pariin illemmalla.

Ravitsemussuositukset: Kasviksia ja kalaa enemmän – punaista lihaa, rasvaa ja alkoholia vähemmän
Tällä vuosikymmenellä suomalaisten ruokailutottumukset eivät ole kehittyneet välttämättä parempaan suuntaan.

Uusi tutkimus osoittaa: Suomalainen mies syö aivan liikaa punaista lihaa eikä naistenkaan ruokavaliossa ole hurraamista
Naisten ja miesten ruokalautasten sisältö eroaa toisistaan yhä enemmän. Kilpailevat ravinto-ohjeet hämmentävät tutkijoiden mielestä suomalaisten suhdetta ravintoonsa.
Tillilihaa, riisivelliä, kanaviillokkia – osaatko päätellä, miltä vuosikymmeneltä ovat nämä koulujen ruokalistat?
Suomi on kouluruuan tarjoamisessa edelläkävijämaa.

Rahvaan historioitsija ja kuusi muuta saivat valtion tiedonjulkistamisen palkinnon
Palkinnolla nostetaan esiin laadukasta tutkimustyötä, joka avautuu myös tiedeyhteisöä laajemmalle yleisölle.

Kaupunki poisti päiväkotien ruokalistoilta sokerin ja korvasi synttäriherkut metsäretkillä – asiantuntijat varoittavat asettamasta jyrkkiä kieltoja
Nokialla on otettu käyttöön alkuvuodesta julkaistut varhaiskasvatuksen ruokailusuositukset. Aloite sokerin vähentämisestä tuli lasten huoltajilta.

Puolustusvoimat selvitti: Kasvisruoka täyttää yleiset ravitsemussuositukset
Varusmiesten palaute on ollut pääosin positiivista, mutta arvosteluakin on esitetty.

Keskustelu vanhusten kotiaterioiden lämpötilasta laantui, nyt puhutaan itse ruuasta – "Oikein tyytyväinen olen"
Kärjekäs keskustelu ikäihmisille toimitettavista kylmistä aterioista näyttää puolessa vuodessa laantuneen Keski-Pohjanmaalla.

"Lapsi on luontaisesti nirso ja ennakkoluuloinen" – Älä pakota syömään, neuvoo asiantuntija
Lasten tuoreissa ruokailusuosituksissa mukana nyt myös kasvatusta.

Alle kouluikäisille oma ruokasuositus – Huonot elintavat kasaantuvat perheille, joilla on niukat tulot, vähäinen koulutus ja nuoret vanhemmat
Lasten pitäisi syödä hedelmiä, marjoja ja vihanneksia viisi kertaa päivässä, mutta keskimäärin syöntikertoja on noin puolet suosituksesta.
Tutkimus: Rasvaiset maitotuotteet voivat olla terveellisempiä - 3 asiantuntijaa vastaa rasvakiistan väitteisiin
Mitä jos suositukset ovatkin väärässä?

Maitokeskustelu somessa on tutkijan mukaan pienen porukan älämölöä – "Jotkut haluavat vastustaa kaikkea mitä ravitsemussuosituksissa ehdotetaan"
Maito herättää melkoisia kannanottoja varsinkin somessa. Tutkittu tieto maidosta puoltaa vähärasvaisuutta.