Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pielisjoen linna Joensuussa on saarella keskellä jokea.

Äärimmäisen uhanalaista Saimaan järvilohta suojellaan myös Joensuun ydinkeskustassa – jokainen Pielisjokeen nouseva vaelluskala on tärkeä

Syysrauhoitus eli kalastuksen täyskielto jokisuulla kolmen kuukauden ajan on yksi keino suojata järvilohen kutumatkaa. Välinpitämättömiä salakalastajia on jäänyt kiinni jo rauhoituksen alkupäivinä.

Palokunta sammuttaa metsäpaloa. Liekit ovat kymmen metriset.

Ylen kysely: suomalaiset yhtä huolissaan luontokadosta ja ilmastonmuutoksesta

Ylen kyselyn mukaan suomalaiset ovat pitkälti yhtä huolissaan ilmastonmuutoksesta ja luontokadosta. Naiset ovat huolestuneempia kuin miehet ja nuoret huolestuneempia kuin iäkkäät.

Ankerias tutkijan haavissa keltaisten lehtien kanssa syksyllä.

Jäikö ankerias pyydykseen? Maanantaista lähtien siitä saattaa seurata yli 3 500 euron sakko

Kalatalouden Keskusliitto ei näe, että uudesta rauhoitusajasta on Suomessa merkittävää vaikutusta ankeriaan suojelemisessa. Ankerias ei ole ahkeran kalastuksen kohde Suomessa, toisin kuin Euroopassa.

Nokkonen lammaslaitumella

Lampaat ja vapaaehtoiset auttavat perinnemaisemien kunnostamisessa Pohjois-Pohjanmaalla – muutaman vuoden kartoitusprojekti kantaa jo hedelmää

Uusia kunnostuksia on nyt tehty ainakin Pudasjärven Pöllänjokisuistossa, pian talkoillaan Muhoksen Tikanlantossa. Metsähallitus ja ely-keskus ovat etsineet aktiivisesti harvinaisia perinnemaisemia.

Sojaodling i Brasilien.

Uusiutuvat luonnonvarat on tältä vuodelta käytetty – maailman ylikulutuspäivä on tänään

Maailman ylikulutuspäivä on viime vuosina asettunut heinäkuun loppuun tai elokuun alkuun. Suomalaisten ylikulutuspäivää on vietetty jo maaliskuussa.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen kaksi tutkijaa seisovat vedessä Perämeren rannalla kartoittamassa uhanalaisia vesikasveja. Heillä on mukana sup-laudat ja vesikiikarit.

Tutkijat suppailevat ja tiiraavat vesikiikareilla Perämeren rannikolla heinä–elokuun aikana

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen koordinoimat kartoitukset tähtäävät muun muassa uhanalaisten lajien löytämiseen. Parhaillaan tutkijoita on rannikolla Raahessa ja Iissä.

kolme raakun poikasta ja täysikasvuinen raakku kädellä

Kainuun Ely-keskus etsii heikentyneitä pienvesiä – puroja ja lähteitä ympäröi usein arvokas luonto

Luonnontilaltaan heikentyneitä pienvesiä on paljon. Heikentyminen voi johtua esimerkiksi maankäytön muutoksista, metsäojituksista ja vesirakentamisesta.

SLL:n Paloma Hannonen A-studiossa

Luontokato on kohtalon kysymys myös ihmiselle, sanoo asiantuntija Paloma Hannonen – "On turha puhua ruokaturvasta, jos meillä ei ole pölyttäjiä"

Ympäristöministeriö laatii parhaillaan uutta, kunnianhimoista suunnitelmaa luontokadon torjumiseksi.

Hömötiainen rengastajan kädessä

Suomen runsaslukuisin lintulaji on tänä vuonna vähissä, myös hömötiaisten määrä jatkaa laskuaan

Maailmanlaajuisesti uhanalaisista pohjansirkuista puolestaan on tehty paljon havaintoja.

Pohjansirkku istuu puussa.

Maailmanlaajuisesti uhanalaisia pohjansirkkuja on nyt Lapissa ilahduttavan paljon

Pohjansirkun kanta on kolminkertaistunut Suomessa parissa vuodessa. Eniten pohjansirkkuja on Lapissa. Eteläisestä Suomesta laji on lähes kadonnut.

Uhanalainen piikkinäkinparta Kökarin vesissä.

Tutkijat etsivät nyt rannikolta superharvinaisuuksia – toiveena löytää muun muassa meriuposkuoriainen tai tähtimukulaparta

Vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelma etsii tänä kesänä rannikkoalueilta seitsemää uhanalaista lajia Torniosta Haminaan.

kolme raakun poikasta ja täysikasvuinen raakku kädellä

Jokihelmisimpukasta jälleen uutta tietoa – toukat tykkäävät tutun joen kaloista

Raakun eli jokihelmisimpukan toukat elävät loisena kalan kiduksissa lähes ensimmäisen elinvuotensa. Tutkijoiden mukaan toukat menestyvät parhaiten oman kotijokensa alkuperäisessä lohikalakannassa.

kaksi suokukkoa.

"Keltainen muuri" oli vallata kaiken, kunnes apuun kutsuttiin lehmät – pelastettua lintukeidasta tullaan nyt katsomaan Japanista asti

Suomi yrittää jälleen pysäyttää luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen. Perämeren rantaniityt pelastanut hanke on monen mielestä juuri sitä, mitä tavoitteeseen pääseminen vaatii.

Henkilö istuu puiston penkillä.

Tällä viikolla sorvataan kansainvälistä sopimusta – tavoitteena on suojella kolmannes maapallon luonnosta

Suomen neuvottelija on luottavainen, vaikka yhteisymmärrystä on vaikeaa saavuttaa. Sopimusta puidaan kansainvälisissä neuvotteluissa Nairobissa.

Nuori mies joen varrella.

Kalataloushankkeille voi poikkeuksellisesti edelleen hakea ja saada rahaa

Avustusta saa varmimmin kalastusharrastuksen edistämiseen, luontaisten kalakantojen vahvistamiseen ja kalastuksen valvontaan.

Saimaannieriän kannan elvytys on hidastunut Kuolimojärvellä – mätiä ei saada tarpeeksi

Suomessa elää punakylkinen kala, jonka viimeiset yksilöt yritetään pelastaa – nyt operaatio ajautui vastatuuleen, koska emokaloja ei ole tarpeeksi

Suomen uhanalaisimpiin kaloihin kuuluvan saimaannieriän elvyttäminen Kuolimojärvellä on hidastunut. Istutuspoikasten tuotannosta vastaavan Luonnonvarakeskuksen emokalakanta kaipaisi uudistusta.

Saimaannorppa rantakivellä

Kaikki haluavat nyt nähdä saimaannorpan omin silmin – ennätysvilkkaaseen norpparisteilykesään sovittiin yhteiset pelisäännöt

Norpparisteilyjä järjestetään tänä kesänä ennätysmäärä. Norppaturismin kasvu on vaatinut pelisäännöt norppaystävälliseen matkailuun. Säännöt halutaan nyt tuoda jokaisen Saimaalla liikkujan tietoisuuteen.

Puro virtaa metsässä.

Tiedätkö kunnostusta kaipaavan puron Pohjois-Savossa? – ely-keskus pyytää vinkkejä yleisöltä

Pohjois-Savon ely-keskus pyytää ihmisiltä vihjeitä yksityismailla sijaitsevista puroista, jotka ovat menettäneet luonnontilansa. Purot ovat arvokkaita elinympäristöjä monille uhanalaisille lajeille.

Projektisuunnittelija Anna Isotalo suolla.

Lettosuo on soista arvokkain, mutta koko ajan harvinaisempi Suomessa – Anna Isotalo etsii arvokkaita alueita ja keinoja niiden säilyttämiseen

"Letoilla elää suurin osa soiden uhanalaisista lajeista", sanoo Anna Isotalo. Metsänhoitajaksi valmistuva Isotalo kiinnostui soista, koska ne ovat ilmastonmuutoksen torjunnan ja luonnonsuojelun kannalta hyvin tärkeitä, varsinkin Suomessa.

Lahokuusi maassa.

UPM suunnittelee hakkuita Evon metsissä, joissa elää useita uhanalaisia lajeja – luonnonsuojelijat huolestuivat

Greenpeacen, Luonto-Liiton ja Elokapinan metsäaktivistit vastustavat UPM:n hakkuuaikeita Evolla. UPM suunnittelee 40 hehtaarin hakkuita.

Saimaannorppa loikoilee kiven päällä.

WWF:n Norppalive päättyy tähän päivään, saimaannorpille kevät on ollut hyvä

Suora lähetys suljetaan aiempien vuosien tapaan kesän kynnyksellä. Norppalive lähetettiin tänä keväänä seitsemättä kertaa.

Lampaita niityllä.

Raaseporin linnan raunioilla lampaat suojelevat harvinaisia lajeja – muinaistulokkaat kertovat kasvien ja ihmisten pitkästä yhteisestä matkasta

Vanhojen asutuskeskusten läheltä löytyy lajistoa, joka on kehittynyt laiduntamisen ja ihmiselämän ehdoilla. Nämä kasvit ja eläimet kertovat samaan aikaan biologiasta ja historiasta.

Kemin kaupungin maankäyttösuunnittelija Peter Brusila, taustallaan metsittynyt keto Leukalassa Sotisaaressa.

Helmi-hankkeet luonnon suojelemiseksi jatkuvat: Lapin niittyjä ja ketoja kunnostetaan, myös lettojen tilaa selvitetään

Ympäristoministeriön, ely-keskusten, kuntien ja järjestöjen yhteistyönä toteuttamilla toimilla pyritään pysäyttämään luonnon köyhtyminen.

Kuusimetsää oikeassa reunassa sammaleinen kivi.

Ylen kysely: Luonnonsuojelualueiden lisäämisellä on suomalaisten vankka tuki – 80 prosenttia haluaa lisää suojelua

Nuoret ja naiset ovat suojelumyönteisempiä kuin miehet ja vanhemmat ikäpolvet. Asiantuntijan mukaan meidän kaikkien yhteisistä valtion metsistä pitäisi aloittaa.

Naali lumihangella.

Tutkimus: Ilmastonmuutos aiheuttaa rajuja kannanvaihteluita Suomen lajistolle – ekosysteemit muuttuvat ennustamattomalla tavalla

Pitkien aikasarjojen tarkastelu paljastaa, että neljässä vuosikymmenessä Suomen luonnon koostumus on muuttunut merkittävästi kannanvaihteluiden seurauksena.

Saimaannorppa.

Uhanalaisia saimaannorppia nyt ennätysmäärä – norppamatkailulle halutaan eettiset ohjeet

Saimaan alueen kalastajien, asukkaiden ja viranomaisten yhdessä tekemä suojelutyö on vahvistanut norppakantaa. Vapaa-ajan kalastajille on tulossa norppaturvallinen rysä.

Vaaleanpunaisia tuoleja ja pöytä metsässä. Pöydän edessä mainoskyltti.

Elokapina ja Luonto-Liitto keskeyttivät Metsähallituksen hakkuut Lopella

Hakkuut keskeytettiin, koska Keihässuon suojelualueen vieressä tehtävät hakkuut uhkaavat monia alueelta löytyneitä harvinaisia, ja jopa uhanalaisia lajeja. Metsähallitus ja järjestöt ovat päässeet sopuun asiassa ja hakkuut voivat jatkua.

Papukaija häkissään

Poliisi etsii Petäjävedeltä kadonneita papukaijoja

Papukaijat Kiukku ja Kaiku ovat kateissa. Sisä-Suomen poliisi tutkii tapausta kavalluksena.

Isopanda syö bambua Ähtärin Pandatalossa

Ähtärin pandat parittelivat pääsiäisenä – lopputulosta varmistettiin keinosiemennyksellä

Ähtärissä oli Lumin kiima-aikana paikalla asiantuntijoita myös Saksasta ja Belgiasta. Kiinalaiset olivat etäyhteyden päässä.

Espanjan poliisi takavarikoi täytettyjen eläinten kokoelman

Espanjan poliisi löysi yli tuhannen täytetyn eläimen salaisen kokoelman – joukossa satoja uhanalaisia tai jo sukupuuttoon kuolleita lajeja

Eläimiä säilytettiin valtavassa varastossa Valencian lähellä. Joukossa on muun muassa jo sukupuuttoon kuollut sapeliantilooppi, uhanalainen bengalintiikeri, isosarvikuono ja elefantteja.

kolme raakun poikasta ja täysikasvuinen raakku kädellä

Pohjoisen raakkujen elinympäristöt heikentyneet – Luton ikääntynyt simpukkakanta kuolemassa

Pohjoisen raakkukantojen pelastaminen on edelleen mahdollista, mikäli lajin lisääntymiselle välttämättömät lohikalakannat saadaan palautettua ja heikentyneitä vesielinympäristöjä elvytettyä.

Björneborgs hamn.

Ely-keskus: Poriin suunniteltu vanadiinilaitos toteuttamiskelpoinen – uhanalainen perhonen siirretty turvaan rakentamisen tieltä

Ely-keskus on antanut australialaisyhtiöiden suunnitelmista perustellun päätelmänsä, jonka mukaan laitoksen rakentaminen Tahkoluotoon ei aiheuta liian suurta ympäristöhaittaa. Ympäristölupa on haussa.

Ledvalot saattavat pelastaa uhanalaisia lajeja kalastajien verkoilta

Tuore tutkimus tuo toivoa uhanalaisille merilajeille: Kalaverkkojen valaiseminen näyttää pitävän kilpikonnat ja hait loitolla – Katso video

Tutkijoiden tekemässä kalastuskokeessa valaistus ei kuitenkaan vähentänyt toivottua saalista.

Pitkä hiekkaranta auringon ollessa matalalla, etualalla mänty kallion päällä.

Uusi luonnosuojelulaki suojelisi tiukemmin uhanalaista suomalaista luontoa, mutta lain vaikutuksia joutuu arvailemaan

Uusi laki pyrkii tiukentamaan erilaisten luontotyyppien suojelua. Metsän- ja maanomistajat vastustavat tiukennuksia.

Mies seisoo puiden välissä, käsissään hyönteistutkimukseen liittyvä laite.

Pelkosenniemeltä löytyi kesällä kaksi uutta kärpäslajia

Kärpäslajeille ei ole vielä keksitty suomenkielisiä nimiä.

Ounasvaaran hiihtokeskus auringonnousussa.

Ounasvaaran kehittämissuunnitelma voisi toteutuessaan olla vaaraksi ekosysteemille - Tutkija: “Alueella pesii lukuisia uhanalaisia lintulajeja”

Monet ovat huolissaan Ounasvaaran kehittämissuunnitelmista. Huoli ei ole turha, sillä asiantuntijoidenkin mielestä Ounasvaaran ainutlaatuista luontoa tulisi suojella ja kestävä kehitys saada osaksi matkailua.

suoaluetta

Metsähallitus ennallistaa Porsmusansuota Luvialla

Porsmansuo on Satakunnan suurin säästynyt lettosuo. Siellä on useita uhanalaisia sammallajeja.

Talvinen Ahvenistonjärvi. Taustalla harjun puita peittää lumi.

Hämeenlinna harventaa Ahveniston paahderinteiden puustoa – hoitotyö antaa uhanalaisille kasveille tilaa ja valoa

Hämeenlinnan länsipuolisen harjujakson puustoa on hoidettu viime aikoina vain vähän. Tämän seurauksena harjun paahde-elinympäristöt ja pähkinäpensaslehdot ovat paikoin kuusettuneet ja umpeutuneet.

Sarvikuonojen hoitaja Joseph Thuita nojaa äärimmäisen uhanalaiseen zairenleveähuulisarvikuonoon Ol Pejetan luonnonsuojelualueella Keniassa.

Äärimmäisen uhanalaista sarvikuonolajia yritetään pelastaa sijaissynnyttäjillä – “Toivomme, että se voi pelastaa muitakin lajeja”

Zairenleveähuulisarvikuonoja on jäljellä enää kaksi. Sijaissynnytystä ei ole koskaan kokeiltu sarvikuonojen kokoisilla eläimillä.

kaksi tukkasotkaa

Myllykoski huolissaan uhanalaisten lintujen metsästyksestä – vaatii tappamisen vähentämistä

Kansanedustaja Jari Myllykoski (vas.) on tehnyt useiden muiden vasemmistoliiton kansanedustajien kanssa toimenpidealoitteen liittyen vesilintujen metsästykseen.

kaatunut puunrunko avohakkuualueella

Järjestöt: helppoja keinoja metsälajien suojeluun on olemassa – luontoarvojen markkinapaikka aloittaa Suomessa ensi vuonna

MTK ja ympäristöjärjestöt ovat yksimielisiä siitä, mitä luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi Suomen metsissä tarvitaan. Keinoja ja osaamista on, mutta luonnonsuojeluun tarvitaan lisää rahaa.

Kuvassa on Jari Leppä.

Ekologian professorit tyrmäävät ministeri Lepän väitteet luonnon monimuotoisuudesta: suuri osa lajeista ei koskaan palaa metsiin hakkuiden jälkeen

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoi keskiviikkona, että luonnon monimuotoisuus uudistuisi hakkuiden jälkeen samalla, kun metsä kasvaa takaisin. Professorit pitävät ministerin väitettä vääränä.

Valkoselkätikka nokkii talipalloa talvisessa metsässä.

Varpusestakin on tullut erittäin uhanalainen ja hömötiaiset ovat lähes kadonneet – mitä lintuja talviruokintapaikalla nykyään näkyy?

Lintulaudat ovat enimmäkseen yksityisissä pihoissa, ja ruokinta tapahtuu piilossa vieraiden katseilta. Muuramesta löytyy kaikille avoin yhteinen linturuokintapaikka.

1-vuotiaat lohen ja taimenen poikaset on helppo erottaa toisistaan. Vasemmalla vaaleampi lohi ja oikealla punapilkkuinen taimen.

Varkaudessa alkaa kesällä iso koskialueen kunnostusurakka, joka kirvoittaa kehuja WWF:ltä: "Tämän kokoluokan virtaamia ei ole missään muualla"

Uhanalaisille vaelluskaloille rakennetaan Varkauden Ämmäkoskeen padon ohittava uoma. Lisäksi koskialueelle päästetään ympäri vuoden riittävästi vettä etenkin lohikalojen selviytymisen turvaamiseksi.

Matti Liimatainen, Greenpeacen metsävastaava.

Luonnonsuojelijat keskeyttivät Metsähallituksen hakkuut Parkanossa: valtion rahallinen hyöty hakkuista jää pieneksi, mutta niitä jatketaan

Luonnonsuojelijat ovat huolissaan hakkuista luonnonsuojelualueen lähellä. Metsähallitus on rajannut kanahaukan pesän ja muuta arvokasta hakkuiden ulkopuolelle, mutta aikoo jatkaa hakkuita.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle