Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Euroopan keskuspankin EKP:n neuvosto kokoontui torstaina 27. lokakuuta 2022 Frankfurtiin rahapoliittiseen kokoukseensa. Kuvassa pääjohtaja Christine Lagarde.

Ohjauskorko nousee korkeimmilleen yli 14 vuoteen – EKP:n pääjohtaja Lagarden mukaan tasaisia koronnostoja jatketaan kevään mittaan

Keskuspankki alkaa ohjata yritystukeaan sellaisille yrityksille, jotka ottavat ilmastonmuutoksen huomioon toiminnassaan.

Minna Kuusisto

Miten paljon asuntolainojen korot voivat vielä nousta? Euroopan keskuspankki nostaa tänään taas korkoja ja linjaa korkopolitiikkaa

Euroopan keskuspankki aikoo nostaa korkoja iltapäivällä. Asuntolainoista pitää maksaa jo lähes 3,5 prosentin korkoa, ja lukema voi yltää neljän prosentin tuntumaan.

Työttömien mielenosoitus Helsingissä, marssijoita iskulauseineen ja banderolleineen eduskuntatalon edessä, henkilö pitelee kylttiä, jossa lukee "Perkele", 2. syyskuuta 1993.

Mitä 2020-luvun asuntovelallinen voi oppia 1990-luvun lamasta? Kerro meille perheesi kokemus

1990-luvulla asuntolainojen korot huitelivat pilvissä ja asuntojen arvot romahtivat. Nytkin jo pienet korkotason nousut aiheuttavat monille vaikeuksia luotoista selviytymiseen. Keräämme perheiden kokemuksia ja muistoja lama-ajan asuntomarkkinoilta.

Pyrkijöitä luentosalissa odottamassa kokeen alkua.

Opiskelijan kurimus pahenee nyt, kun opintolainan korko nousee – voi johtaa jopa pikavippeihin

Inflaatio ja opintolainan yllättävä koronnousu puhututtaa oppilaitoksissa. Korkeakouluopiskelijoiden pelätään kuormittuvan entisestään.

Grafiikka näyttää, kuinka valtionvelan korkokulujen arvioidaan nousevan 2,6 miljardiin euroon vuonna 2023, kun vielä vuonna 2022 korkokulut olivat alle miljardi euroa.

Suomen korkomenot kasvavat vauhdilla, eikä loppua näy – budjettipäällikkö: ”Valtavalla loikalla tullaan ylöspäin”

Korkomenojen kasvu jatkuu vuosien ajan, sillä kipuavat korot nostavat lainanhoitokuluja viiveellä. Menoja paisuttaa myös se, että Suomi on ottanut lisää lainaa.

Opiskelija Vili Nurmi Helsingin yliopiston pääkirjastossa. Taustalla kirjaston hyllyjä.

Vili Nurmi ei olisi halunnut ottaa opintolainaa – nyt vielä nousevat sen korotkin: ”Käytännössä ei ole kohteita, mistä voisi säästää”

Opintolainaa on aiemmin pidetty hyvin edullisena sen maltillisen koron ja joustavan takaisinmaksun vuoksi. Yleinen taloustilanne ja korkojen nousu ovat kuitenkin vaikuttaneet myös sen kustannuksiin.

Kerrostaloja Espoossa.

Kotitalouksien velkaantumiselle rajat: Asuntolainan maksuaika rajataan 30 vuoteen, taloyhtiölainan lyhennysvapaita kiristetään

Taloyhtiölaina voi olla korkeintaan 60 prosenttia asunnon velattomasta hinnasta. Velkakattoa ei ole tulossa.

Isoja elintarvikepakkauksia Heinon tukussa Vantaalla.

Perjantai 13.1.2023 (radio)

Stora Enso. Inflaatio. Siirtolaiset. Vuoden urheilija. Lauantain sää.

Vaalea yhden huoneen asunto jossa teräksiset mikron ja jääkaapin ovet.

Asuntovelallisten iso veroetu loppui juuri, mutta nyt sitä havitellaan jo takaisin

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) harkitsisi asuntolainan korkovähennyksen palauttamista. Tutkijan mukaan kyse olisi pääosin hyvätuloisten tuesta, joka tekisi omistusasumisesta verotuksellisesti yhä vain edullisempaa.

Asuntojen pohjapiiroksia.

Asuntovelallisten on varauduttava neljän prosentin korkoon – lue asiantuntijoiden arviot: ”Nyt pitää pystyä sopeuttamaan omaa talouttaan”

Euribor-korkojen arvellaan yhä kipuavan ylöspäin, mutta asiantuntijoiden mukaan pahin nousu on jo takana.

Pieni leikkiauto seisoo uusien oikeiden autojen edessä Ww autoliikkeessä Herttoniemessä

Hintojen nousu yltyi lähes ennennäkemättömään vauhtiin: tätä on odotettavissa ensi vuonna

Hintojen laskua on turha toivoa vielä tulevana vuonnakaan, vaikka inflaation odotetaankin hidastuvan. Autokauppa on hiljentynyt, kun suomalaiset kiristävät vyötään.

Grafiikka näyttää, kuinka asuntojen hinnat ovat vuonna kääntyneet laskuun sekä suurissa kaupungeissa että muussa Suomessa, suurissa kaupungeissa muuta Suomea jyrkemmin..

Asuntojen hinnat laskevat nyt harvinaisen jyrkästi – kysyimme, jatkuuko alamäki ensi vuonnakin

Hinnat ovat palaamassa vuoden 2020 tasolle – ja asuntolainojen korot vuoteen 2010. Se on paluuta normaaliin, ekonomisti ja kiinteistönvälittäjä sanovat.

Amurintiikerin pentuja lumessa.

Lauantai 17.12.2022 (radio)

Korot. Kongon demokraattisen tasavallan tulvat. Operaatio Lumihiutale. Sisäkasvien terveysvaikutus. Korkeasaaren amurintiikerit. Sää.

Asiakas tutkii sähkölaskua.

Perjantai 16.12.2022 (radio)

Kotien sähkölaskut. Korkojen nousu. Kirkon jäsenmäärä. Tulvavaara kaduilla. Sää.

Antti Kaikkonen ja Mikko Savola tiedotustilaisuudessa.

Torstai 15.12.2022 (radio)

Ukrainalaisten tilanne. Puolustusministerin sijainen. EKP:n korot. Eläkeläisten työnteko. Suomalainen hanavesi. Sää.

Euroopan keskuspankin EKP:n neuvosto kokoontui torstaina 27. lokakuuta 2022 Frankfurtiin rahapoliittiseen kokoukseensa. Kuvassa pääjohtaja Christine Lagarde.

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Lagardelta tiukka viesti: Korot nousevat tasaisesti ensi vuonnakin

EKP päätti nostaa ohjauskorkoja 0,5 prosenttiyksikköä, ja samanlaisia korotuksia on luvassa myös ensi vuonna. Lausunto siivitti markkinakorot heti nousuun.

Yhdysvaltain keskuspankki.

Fed nosti ohjauskorkojaan odotetut 0,5 prosenttiyksikköä – lisää korotuksia luvassa

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed totesi lausunnossaan, että korotuksia on tarpeen jatkaa vielä ensi vuonna inflaation hillitsemiseksi. Fed on nostanut ohjauskorkoja kuusi kertaa tänä vuonna.

Osuuspankin logo pääkonttorin seinässä.

Sadattuhannet suomalaiset suosivat kalliita ja tappiota tuottavia rahastoja – voisit saada parempaa tuottoa pienentämällä kuluja

Osakkeiden syöksyessä ja korkojen noustessa yhdistelmärahastot eivät voi tehdä tuottoa.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn

Euroalueen taantuma olisi Suomessa enemmänkin riesa kuin romahdus, arvioi Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn

Energiakriisin kärjistyminen on kasvattanut taantumariskiä sekä Suomessa että euroalueella, ja inflaatio on jatkunut ennustettua nopeampana.

Vanhojen osakeasuntojen hinnat Suomessa.

Hypo: Asuntojen hinnat laskevat ensi vuonna enemmän kuin 25 vuoteen – listasimme, minkälaiset asunnot halpenevat eniten ja missä arvo säilyy

Yksiöiden hinnat ovat nousseet muita asuntoja nopeammin miltei 15 vuoden ajan. Nyt yksiöiden hintoihin on osunut voimakas korjausliike, mikä tasaa hintakehitystä.

Henkilö pitää kädessään euroseteleitä pankkiautomaatilla.

Euron arvo on laskenut rajusti dollariin verrattuna, mutta nousee nyt – mistä tämä johtuu?

Asiantuntijan mukaan valuuttamarkkinat pyrkivät ennakoimaan korkotason muuttumista. Myös euroalueeseen kohdistuvat riskit ovat tärkeitä.

Avainnippu asunnonesittelymateriaalin päällä.

Asuntokaupoilla on nyt yksi voittaja: nuoret ensiasunnon ostajat – lue tästä, miten lainaa voi tällä hetkellä saada

Korot nousevat ja työelämä pirstaloituu, mutta ensiasunnosta voi haaveilla nyt helpommin. Yle kokosi pankkien asiantuntijoiden kanssa vastauksia ensiasunnon hankintaan liittyviin kysymyksiin.

Kylpyhuonekalusteita myynnissä rautakaupassa.

Kysely: Yli puolet on päättänyt lykätä remonttiaan epävarman taloustilanteen vuoksi – etenkin keski-ikäiset painavat nyt jarrua

Varovaisuuden taustalla ovat nousevat korot ja kiihtyvä inflaatio. Eläkeläiset toteuttavat kunnostuksensa suunnitellusti.

Kerrostaloja Helsingissä Jätkäsaaressa

Suurimmalla osalla kotitalouksista ei ole lainkaan asuntolainaa – korkojen nousu kurittaa suoraan 865 000:ta perhettä

Asuntovelkaisia kotitalouksia on "vain" reilut 30 prosenttia kaikista asuntokunnista, ja heidän määränsä on hienoisessa laskussa. Suunta jatkuu, sillä korkojen nousu vähentää lainojen kysyntää ja patistaa ylimääräisiin lainanlyhennyksiin.

Minna Kuusisto seisoo kadulla.

On pienituloisten etu saada inflaatio kuriin, sanoo ekonomisti: EKP punnitsi taantuman ja inflaation välillä – ja valitsi taantuman

Keskuspankki ei voi lisätä energian tarjontaa, mutta koronnostoilla se pystyy vähentämään kysyntää ja laskemaan hintoja, sanoo Danske Bankin pääanalyytikko.

Euroopan keskuspankin EKP:n neuvosto kokoontui torstaina 27. lokakuuta 2022 Frankfurtiin rahapoliittiseen kokoukseensa. Kuvassa pääjohtaja Christine Lagarde.

Euroopan keskuspankki nostaa taas reippaasti korkoja – pääjohtaja Christine Lagarde vastasi tiedotustilaisuudessa Marinin ja muiden kritiikkiin

Kaikki kolme ohjauskorkoa nousevat 0,75 prosenttiyksikköä. Talletuskorko kaksinkertaistuu 1,5 prosenttiin. Samalla Euroopan keskuspankki alkaa vetää pois pankeille antamaansa tukea. Yle seurasi EKP:n tiedotustilaisuutta.

Kuvakollaasi, jossa näkyy Suomen pääministeri Sanna Marin, Italian pääministeri Giorgia Meloni, Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron taustallaan Euroopan keskupankin korkoa kuvaava käyrä.

Poliittisten johtajien paine keskuspankkia kohtaan kasvaa, mitä tekee EKP tänään? Suomen Marin, Ranskan Macron ja Italian Meloni kriittisinä

Euroopan keskuspankin uskotaan nostavan korkoa kokouksessaan torstaina, ja se lisää myös valtioiden korkokuluja. Ennen Marinia EKP:ta on Suomen pääministereistä arvostellut Paavo Lipponen (sd.)

Ihmisiä kauppakeskuksessa.

Asuntolainojen nousseet korot kiihdyttivät myös inflaatiota: kyseessä on suomalainen mittaustekninen erikoisuus, kertoo ekonomisti

Inflaatio nousi syyskuussa 8,1 prosenttiin. Suomalaisen mittaustavan takia inflaatioprosentissa näkyy suoraan kasvaneet kotitalouksien lainanhoitokulut. 

Yhdysvaltalainen ekonomisti Claudia Sahm tiivistää näkemyksensä siitä, mistä nykyinen maailmanlaajuinen talouskriisi johtuu.

Taantuma on tulossa, mutta se on poikkeuksellinen – amerikkalaisekonomisti pelkää Yhdysvaltain keskuspankin pahentavan Euroopan taantumaa

Inflaatio kiihtyi Yhdysvalloissa jälleen syyskuussa maan keskuspankin rajuista koronnostoista huolimatta. Ekonomisti toivoo keskuspankilta ja yrityksiltä rauhallisuutta.

Grafiikka näyttää, kuinka Suomen 10-vuotisen valtionlainan korko on noussut 3,06 prosenttiin.

Suomen pitkien valtionlainojen korko rikkoi kolmen prosentin rajan – näin kävi viimeksi 11 vuotta sitten, pitääkö nyt huolestua?

Valtionlainojen koronnousu koskee koko Eurooppaa. Kun EU-maiden tuoreita korkotasoja vertaa, Suomi sijoittuu kutakuinkin keskelle.

Parvekkeita kerrostalossa.

Euribor-korkojen poukkoilu on poikkeuksellista, mutta loppua ei ole lähiaikoina odotettavissa, arvioi Hypon pääekonomisti

Hypo ja monet muut pankit ennakoivat nyt, että 12 kuukauden euribor voi ensi kesään mennessä saavuttaa huippunsa kolmen prosentin tuntumassa.

Kiinteistövälittäjän esittelykyltti asunnon edessä.

Asuntolainojen kysyntä vähentynyt Satakunnassa: ”Asunnon ostajan kannalta tilanne on nyt tavallaan aiempaa parempi”

Korkojen ja muiden asumiseen liittyvien kulujen nousu näkyy Satakunnassa toimivissa pankeissa asuntolainojen kysynnän vähenemisenä. Pankit korostavat asiakkaille tarvetta varautua riskeihin.

Matias Marttinen (kok.) eduskunnan istuntosalissa

Kokoomusedustaja arvostelee Marinin inflaatiopäivitystä: ”Pitääkö pääministerin mielestä rahapolitiikka siirtää poliitikkojen mestaroimaksi?”

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) some-päivityksen on tulkittu kritisoivan keskuspankkien koronnostoja. Kansanedustaja Matias Marttinen (kok.) vaatii kunnioittamaan keskuspankin itsenäisyyttä.

Kivi, jossa on muistolaatta.

Hattulan tonttikampanja on lisännyt rakentajien kiinnostusta

Hattulasta kerrotaan, että tontteja menee kaupaksi, mutta korkojen nousu ja yleinen maailmantilanne vaikuttavat kaupankäyntiin.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn pitää tiedoitustilaisuuden.

Suomen Pankin Olli Rehn: EU:n on saatava rivinsä järjestykseen energiakriisissä – inflaatiokierre johtaisi rujoihin työttömyyslukuihin

Energian hintojen nousu on ratkaisevassa asemassa euromaiden ennätysinflaatiossa. EKP aikoo laittaa hintojen nousun kuriin yhä jatkuvilla koronnostoilla, jotta hintojen ja palkankorotusten nousukierre ei käynnisty.

Euroseteleitä, kolikoita ja papereita, jossa näkyy eurosummia

Otitko vuosi sitten korkosuojauksen? Pankkiiri: "Kiinteän koron valinneet voivat hyvin taputtaa nyt itseään selkään"

Useat pankit arvioivat, että noin kolmasosa uusista asuntolainoista on suojattuja. Korkosuojaa haetaan myös vanhoille lainoille, vaikka suojaus on nyt entistä kalliimpi.

Luottopäällikkö Mikko Haverinen, Aito Säästöpankki.

Tarkistuspäivästä riippuu, kallistuiko asuntolainasi juuri sadoilla euroilla kuukaudessa – osa alkanut tiedustella jo lyhennysvapaata pankista

Varsin tavallinen laina voi maksaa asiakkaalle yli 200 euroa kuussa lisää, kun kerran vuodessa tarkistetaan korkoa.

Emmi Lainpelto istuu pöydän takana.

Opintolainojen korkokatto suojaisi koronnousun riskeiltä – Emmi Lainpeltoa, 25, jännittää, paljonko opintovelka kasvaa

Kelan Ilpo Lahtinen uskoo, että pankkien kanssa olisi mahdollista sopia valtion kustantamasta opintolainan korkokatosta. Näin opiskelijan ei tarvitsisi kantaa korkoriskiä yksin.

Hallinosturilla ilmaan nostettu koulubussi, jonka konvertointi sähkökäyttöiseksi on työn alla. Keulassa on moottorin paikalla suuri aukko.

Sähkön hinta ja korot huojuttavat yrityksiä Varsinais-Suomessa

Turun kauppakamarin jäsenyrityksilleen tekemän talouskyselyn mukaan valtaosa yrityksistä kärsii kohonneista kustannuksista. Suuri osa kuitenkin katsoo ettei konkurssin uhka ole kohonnut.

Jaworznon sähkölaitos Puolassa 8.9.2022

Kysely: Kannattavuus heikkenee monessa yrityksessä – sähkön hinnannousu ja korkomenot hirvittävät

Yli kolmannes kyselyyn vastanneista pohjoissavolaisista yrityksistä arvioi kannattavuutensa heikkenevän tänä vuonna. Maakunnassa on hitusen muuta maata positiivisempi vire.

Kosmetologi tekee naiselle kasvohoitoa

Torstai 15.9.2022 (tv)

Hoitoala. Inflaatio. Ammattikoulutus. Sää.

Aktia-pankin lippu.

Aktia avasi kilpailun talletuskoroista – muut seuraavat pian perässä, uskoo professori

Pankkien välinen kilpailu asiakkaiden talletuksista voi olla taas alkamassa. Nopea inflaatio syö säästöjä silti nopeammin kuin paraskaan talletuskorko ehtii niitä pelastaa.

Euriborin nousu ei ole toistaiseksi näkynyt Lappeenrannan asuntokaupassa

Euriborin hurja nousu voi nostaa lainaerää satoja euroja, sanoo pankki: "Nollakorkojen aikana kädestä suuhun eläneillä voi nyt olla vaikeaa"

Euriborin nousu näkyy pankissa kahdella tavalla: lainan hoitokulujen kasvussa ja kiinteiden korkojen kysynnän kasvussa.

12 kuukauden euribor.

Vuoden euribor lähentelee jo kahta prosenttia – "Tällaista nousuvauhtia ei ole ennen nähty", sanoo OP:n asiantuntija

Asuntolainojen pohjana useimmin käytetty vuoden euribor on noussut jo lähes kahteen prosenttiin. Nousu prosentista kahteen on kestänyt vain muutaman viikon.

Asuntolainat. Kiinteistötoimisto. Helsinki. 20.5.2021.

Ekonomisti kyseenalaistaa asuntolainojen kuuden prosentin stressitestin: "On epäselvää, mitä hyötyä tästä meille ylipäätään on"

Isossa-Britanniassa stressitesteistä luovuttiin, koska niiden katsottiin heikentävän mahdollisuuksia asunnon ostoon. Hypon pääekonomisti Juhana Brotheruksen mielestä asiasta pitäisi keskustella Suomessakin. Finanssivalvonta torppaa ehdotuksen alkuunsa.

en kvinna radar mynt i en glasburk

Kiristynyt taloustilanne on lisännyt lainojen korkosuojauksen suosiota – Itä-Suomessa varaudutaan tulevaan talveen

Pankkien asiakkaat ovat kiinnostuneita muun muassa rahastosäästämisestä. Sen sijaan asuntolainojen lyhennysvapaita on kyselty kesän aikana vain vähän.

Heidi Schauman ja Sanna Kurronen.

Suomi ottaa jälleen uutta velkaa kuusi miljardia euroa – kysyimme asiantuntijoilta, onko sillä mitään väliä

Muihin Pohjoismaihin verrattuna Suomella on paljon velkaa. Muualla velkaan suhtaudutaan kuitenkin Suomea myönteisemmin.

Asuntojen pohjapiiroksia.

Korkojen nousu herätti monet asuntolainan maksajat –korkokattoja otetaan nyt vanhoihinkin lainoihin

Jyväskylän ja Mikkelin seuduilla asuntovelalliset ovat hankkineet selvästi enemmän korkosuojauksia viime vuoteen verrattuna.

Turisteja Colosseumin edustalla Roomassa.

Matkailun, tapahtumien ja ravintoloiden avautuminen avittaa Euroopan talouskasvua syksyyn – Suomen turismin täyttä palautumista saa kuitenkin odottaa

Suomen ja muun Euroopan taloutta kohtaa nyt ainutlaatuinen yhdistelmä tummia pilviä. Matkustamisen, tapahtumien ja muiden vapaa-ajan palveluiden avautuminen koronasulkujen jäljiltä helpottaa tilannetta.

Valtion velka asukasta kohden on kasvanut kymmenessä vuodessa 15300 eurosta 24450 euroon

Suomen valtionvelka kasvaa vauhdilla, mutta asiantuntijat ovat erimielisiä siitä, kumpi on isompi uhka: velka vai kaasukriisi?

Vielä viime kesänä elettiin korkoharhassa, jossa nollakorkojen aika tuntui jatkuvan loputtomiin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle