Uusimmat artikkelit
Tämä pizza sopii parhaiten kotiuunissa paistettavaksi – näin saat italialaisen pannupizzan onnistumaan
Tästä pizzasta tehdään uunipellin kokoinen.
Tämä tyrnicurdilla ja italialaisella marengilla täytetty piirakka on täydellinen yhdistelmä hapanta ja makeaa
Tyrni on Suomen ravintorikkain marja.
Voiko valkokaalista tehdä pastaa? Ei, mutta tämä yksinkertainen ruokalaji ajaa saman asian – se on helppotekoista ja edullista arkiruokaa
Kokeile valkokaalipastaa happamalla kastikkeella.
Mehevät kotitekoiset kanelipullat – näin teet kahvilatasoisia pullia ilman maitoa ja munaa
Omenaraaste antaa pullille nekkumaisen maun.
Pidätkö ruoista, joista riittää koko viikoksi? Kokeile baeckeoffea, liha-perunalaatikon ranskalaista muunnelmaa, joka valmistuu melkein itsestään
Pataruoka, jossa maistuvat valkoviini ja kasvikset.
Meksikolainen herkkuhetki pohjoismaiseen tapaan – Paul Svensson tarjoaa ilmastoystävällisiä churroja, joissa on lipstikkaa ja kuusesta uutettua vanilliinia
Kuivattu lipstikka korvaa churroissa kardemumman.
Leipäjuuri on kuin perheenjäsen – korona-ajan juurileipätrendi ei näytä hiipumisen merkkejä
Mikkeliläinen Mimmi Tick perheineen perusti leipomon, jonka liikeidea nojaa korona-aika trendikkääksi nousseeseen juurileipään.
Leivo juhlava focaccia – koristele italialainen leipä yrteillä ja kasviksilla
Täydellistä tarjottavaa brunssille tai juhlabuffettiin.
Leivo marengilla hunnutettu veriappelsiinicurdpiirakka, jossa yhdistyy ihanasti makeus ja kirpeys
Tässä kesäisessä piirakassa maistuu kardemumma.
Muinaisvehnät herättivät Kaisa Kinnarin leipomiskiihkon – jauhohifistelijä oppi lukemaan taikinaa
Maailman vanhimmat jalostamattomat vehnälajikkeet ovat nousseet unholasta leipureiden käsiin. Kaisa Kinnari innostui niin, että ryhtyi leipuriyrittäjäksi. Myös viljatutkijoiden kiinnostus on herännyt.
Ruokaharrastaja: "Lihan grillaaminen on nähty" – moni ostaa nyt pihalle pitsauunin ja hifistelee taikinan hydraatioprosentilla
Pitsauunit saattavat loppua kaupoista jo alkukesästä. Täydellinen pitsa vaatii päivien valmistelun.
Kun leivonta on juhlaa – tee aito ranskalainen brioche Nanterre alusta alkaen hapanjuuresta
Vierasleipurina ranskalainen Julien Huéber.
Retikalla täytetty vehnäleipä ja mausteinen broileripata – pietarsaarelainen Raj Bharat kokkaa herkullista intialaista ruokaa
Näin valmistuvat kadai chicken ja mooli ka parantha.
Tee sunnuntaista meksikolainen juhla – enchiladas rojas Letician mummun reseptillä
Maissi ja chili ovat enchiladojen pääraaka-aineet.
Auringonkeltainen makea sahramipiirakka on helppotekoinen ja sopii mainiosti joulun jälkiruoaksi
Tarjoa se pieninä annoksina happamien marjojen kanssa.
Ranskalaiskokin viisi vinkkiä onnistuneeseen hapanjuurileivontaan
Hyvään leipään tarvitaan vain jauhoja ja vettä.
Tänä vuonna tuunataan myös joulutorttujen taikinaa – katso reseptit salmiakki- ja suklaajoulutortuille!
Puoli seitsemän päätti yhdistää joulutorttuihin suomalaisten suosikkimaut.

Tunnetun arkkitehtikolmikon ateljee ja asunto oli ilon, rakkauden ja hyvän ruuan talo – Nykypäivänä sen elämästä saisi meheviä lööppejä
Vieraanvaraisessa Hvitträskissä kävi paljon väkeä, muun muassa Jean Sibelius ja Akseli Gallen-Kallela olivat vakiovieraita.
Haasta itsesi ja leivo todellinen luksustäytekakku – kokeile amatöörikondiittori Nadine Hagmanin juhlavaa ja uudistettua versiota perinteisestä porkkanakakusta
Tässä kakussa on kerros kerrokselta uusia makuja.
Leivo kuin ranskalainen – kokki Julien Hueber tarjoaa kotimaansa makuja Alsacesta. Kokeile Ranskan vastinetta pizzalle ja hapanleipää hieman oikoen
Yhdestä isosta taikinasta riittää kolmeen eri leivonnaiseen.
Kahvia, muusia ja liukuvoidetta – Jokaisen kaapeista löytyy aineksia Sorjosen maskeerauksia varten, ja niitä käyttäneen Eija Hakkaraisen töitä saattaisi luulla oikeiksi
Oletko tullut ajatelleeksi, että tekoveriäkin on erilaisia?
Havaintoja ja mauttomia mielteitä
Mieli miettii kun sei muutakaan osaa.

Onko taikinajuurella tehty leipä parempaa kuin hiivalla nostatettu? – Tutkimustulokset terveysvaikutuksista vielä vähäisiä
Ennen juurileipä oli suosiossa, koska se paransi säilyvyyttä. Nyt taikinajuuri symboloi hitaita arvoja.

Uunituore leipätrendi: vaaleaa leipää leivotaan Suomessa nyt hapanjuureen
Juureen leivottu vaalea hapanleipä houkuttelee yhä useampia suomalaisia kotiuunin ääreen. Mutta miksi?

Leipäjuuresta tuli perheenjäsen, koska moni leipoo vastapainoa kiireiseen arkeen – "Jos haluaa onnistua, leivälle on annettava sielunsa"
Yhä useampi ajattelee leivästä samalla tavalla kuin aiemmat sukupolvet: siihen ei tarvita mitään jauhoja, vettä ja suolaa kummempaa. Perinteinen hapanjuurileipäleipominen on voimakkaasti kasvava ilmiö, joka houkuttelee etenkin nuoria miehiä uuniin ääreen.

Rullakepappi oli forssalaisten vastaus ruistuunauskisassa – voitto tuli
Forssalaiset yhdeksäsluokkalaiset kehittivät kotitaloustunnilla ruiskepapin. Syntyi moderni, ruokaisa ja rukiinen ruoka Suomi 100 -hengessä.

Riitta Rantanen leipoo ruisleipää taikinajuuresta, joka on vanhempi kuin itsenäinen Suomi
Varpulan tilan emännän kursseilla on käynyt viime vuosina jo yli 800 perinteisestä ruisleivästä kiinnostunutta.

Eteläpohjalaisten maakuntaleipä syntyy joka syksy nauriista – leipomistaito kulkee suvussa
Syksyisin pohjalaiset menevät naurisleivästä hurmioon. Pohjalainen kansa jonottaa tuota herkkua myyjäisissä ja aina se loppuu kesken. Siksi sitä täytyy oppia tekemään itse.

Kuka toi Suomeen yhden vanhimmista ruisleipäjuurista, vanki vai sotilas? Tarina vie Venäjälle
Ennen vanhaan ruisleipäjuurta annettiin mukaan niille, jotka lähtivät talosta maailmalle. Kajaanissa on noin satavuotias leipäjuuri, joka voi olla kahden juuren yhdistelmä.

Maailman parhaat pelmenit leivotaan Uralilla – katso video ja resepti
Kävimme tutustumassa Uralin alueella, kuinka syntyy venäläisten rakastama perinneruoka.

Kokemattoman kotileipurin ei kannata säveltää – "Siitä ei tule kuin mielipahaa"
Moni herkkä leivonnainen menee pilalle, jos leipuri osaamattomuuttaan muuttaa reseptiä.

Näillä nikseillä piparkakkutalo pysyy ehjänä: Notkeutta leivontaan ja taikina jääkaappiin
Kymmeniä vuosia piparkakkutaloja rakentanut leipuri uskoo salaisuuden löytyvän taikinasta. Modernimpi leipuri luottaa jääkaapin taikaan.

Janne Ahosen juhlakilpailusta pannukakku - "Paljon petrattavaa"
Janne Ahosen juhlakilpailun saalis jäi laihaksi mäkihypyn maailmancup-avauksessa Rukalla.

Isät ottivat ilon irti arkikokkailusta
Pienellä suunnittelulla ja ennakkovalmisteluilla arkisesta ruuanlaitosta voi tulla hauskaa, vakuuttavat kokkaavat isät Joonas Hämäläinen ja Serko Rantanen.

Patonginsyönti vähenee Ranskassa – silti moni ei voisi kuvitella ateriaa ilman leipää
Patonkia syödään Ranskassa nykyään vain kolmannes siitä, mitä vielä 50 vuotta sitten. Viime vuosina kulutusta on vähentänyt myös Yhdysvalloista Ranskaan rantautunut gluteenin välttely.
Nosterieska on Keski-Suomen tuntematon perinneleipä
Sattuuko olemaan ylijääneenä litra kaljansakkaa? Pyöräytä siitä Keski-Suomen perinneleipä nosterieska.

Noin 1 500 hillomunkkiin tarvitaan 15 litran taikina – ja ripaus onnellisuutta
Sotilaskodin leipomon taikinakone vaivaa jopa 120 litran munkkitaikinan. Pelkkä resepti ei takaa onnistunutta lopputulosta. Vasta oikeat raaka-aineet sopivassa suhteessa otolliseen tekotapaan yhdistettynä tuottavat tulosta. Onnellisuudesta ja rakkaudestakaan ei ole haittaa.

Liisa leipoi päiväkodin lapsille 170 munkkia
Lappeenrannan Tirikan päiväkodin emäntä Liisa Tirronen tuli perjantaiaamuna työpaikalleen aamulla jo kello 3.15. Urakkana oli paistaa lapsille 170 munkkia.

Tuliko pitsa vai pannukakku? Luonto yllättää leipurintaidoillaan
Kyrönjoella Etelä-Pohjanmaalla on hämmästelty ja ihasteltu viime päivinä pitsan näköisiä jäämuodostelmia. Paremmin ilmiö tunnetaan nimellä pannukakkujää.

Joululimput saavat seuraansa kravekyrsän
Jalasjärveläinen Ritva Pentinmäki kaataa kolmen litran limpputaikinan leipomapöydälle. Piimään leivottu taikina on saanut jouluiset mausteet: anista, fenkolia ja pomeranssinkuorta. Näppärissä käsissä syntyy ensin ”emooksia”, jotka leipuri pyöräyttää limpuiksi ja laittaa limppujen viereen paistumaan vielä sen kravekyrsänkin. Mitä ihmettä Jalasjärvellä nostetaan joulupöytään?

Virpi ja Kati irtisanoutuivat pullaunelmien vuoksi
Laukaalaiset Virpi Kilpeläinen ja Kati Tuunainen ovat tehneet sen mistä monet vain haaveilevat. Naiset luovat rakkaan harrastuksen pohjalta itselleen uutta uraa. Edessä on taikinantäyteinen arki.

EU:n ruoka-apukassin sisällöstä syntyy monenlaista sapuskaa
Monille suomalaisille lokakuu on tarkoittanut Maatalousviraston kautta kanavoitua EU:n ruoka-apukassia. Muovipussista löytyy jauhoja, hiutaleita, makaronia, lihasäilykettä, hapankorppuja, mysliä, valmisateria-aineksia, hernekeittoa ja maitojauhetta. Kotitalousneuvoja Eija Tuukkanen Martoista kokosi kassin sisällölle muutaman kokkausvinkin.

Korppujen valmistus kuivahtamassa – osa jatkaa sitkeästi sämpylän sokeroimista
Huippuvuosina Suomessa toimi toistakymmentä korpputehdasta. Kaikki eivät ole lopettaneet kokonaan, vaan ovat siirtyneet muihin tuotteisiin. Vaikka korput ovat nykyään jääneet leipomoissa lähes sivutuotteeksi, niille riittää kuitenkin kysyntää.

Ruisleivän sydän on leivänjuuri – makua voi vaihdella monella eri keinolla
Ruisleipä kuuluu monen suomalaisen arkeen. Jos vielä 50 vuotta sitten oli tarjolla vain muutama ruispohjainen leipävaihtoehto, niin tänä päivänä on ostajalla jo valinnan vaikeutta. Ruisleivälle on olennaista leivänjuuri, joka on tärkeä niin kotileipojalle kuin pienleipomollekin.

Taikinajuuressa on vuosisatoja vanhaa mystiikkaa, jossa kuunkierrollakin on merkitystä
Taikinajuureen leipominen oli ennen ainoa tapa saada taikina kohoamaan, koska hiivaa ei vielä tunnettu. Samalla leivästä tuli aina saman makuista. Hiivojen ja bakteerien merkitys selvisi vasta paljon myöhemmin. Satoja vuosia vanhoja ja perinteikkäitä taikinajuuria varjellaan tiukasti, mutta samalla myös jaetaan eteenpäin.

Mökkimurtojen rikosvyyhdissä syytteet – anastetun omaisuuden joukossa wc-pönttö, taikinatiinu ja pahvirasiallinen patruunoita
Rikosvyyhtiin liittyy useita mökkimurtoja Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja Etelä-Savon alueilla. Vastaajat saivat lisäksi syytteet muun muassa huumausainerikoksista.

Piirakkaa ei saa nipistää – "koskeehan se sinuakin, jos nipistetään"
Karjalanpiirakan teko on tarkkaa hommaa. Piirakan ryppyjä ei saa nipistää vaan ne pitää painaa sormilla aaltomaisiksi.
Martat ottivat varaslähdön juhannukseen – näin teet chorizomakkarapihvejä
Juhannnus ja makkara kuuluvat olennaisesti yhteen. Martat venyttävät makkaraa tänä juhannuksena hieman eri suuntaan. Chorizomakkarapihveissä yhdistyvät espanjalaiset maut ja suomalainen keskikesän juhla.