Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Leipomoyrittäjä Mimmi Tick pitää sylissään koria, jossa on hapanjureen leivottuja leipiä.

Leipäjuuri on kuin perheenjäsen – korona-ajan juurileipätrendi ei näytä hiipumisen merkkejä

Mikkeliläinen Mimmi Tick perheineen perusti leipomon, jonka liikeidea nojaa korona-aika trendikkääksi nousseeseen juurileipään.

Hymyilevä nainen pitää käsissään pellillistä focaccialeipää

Leivo juhlava focaccia – koristele italialainen leipä yrteillä ja kasviksilla

Täydellistä tarjottavaa brunssille tai juhlabuffettiin.

Artesaanileipuri Kaisa Kinnari katsoo kameraan. Taustalla on jauhosäkkejä. Leipomo sijaitsee Virroilla. Leipomo on erikoistunut muinais-ja maatiaisviljoilla leipomiseen.

Muinaisvehnät herättivät Kaisa Kinnarin leipomiskiihkon – jauhohifistelijä oppi lukemaan taikinaa

Maailman vanhimmat jalostamattomat vehnälajikkeet ovat nousseet unholasta leipureiden käsiin. Kaisa Kinnari innostui niin, että ryhtyi leipuriyrittäjäksi. Myös viljatutkijoiden kiinnostus on herännyt.

Kotikokki Juha Sivonen esittelee juuri uunista otettua pizzaa.

Ruokaharrastaja: "Lihan grillaaminen on nähty" – moni ostaa nyt pihalle pitsauunin ja hifistelee taikinan hydraatioprosentilla

Pitsauunit saattavat loppua kaupoista jo alkukesästä. Täydellinen pitsa vaatii päivien valmistelun.

Ett nygräddat bröd på en skärbräda.

Ranskalaiskokin viisi vinkkiä onnistuneeseen hapanjuurileivontaan

Hyvään leipään tarvitaan vain jauhoja ja vettä.

joulutortut

Tänä vuonna tuunataan myös joulutorttujen taikinaa – katso reseptit salmiakki- ja suklaajoulutortuille!

Puoli seitsemän päätti yhdistää joulutorttuihin suomalaisten suosikkimaut.

Kaunis kuva Hvitträskin päärakennuksesta.

Tunnetun arkkitehtikolmikon ateljee ja asunto oli ilon, rakkauden ja hyvän ruuan talo – Nykypäivänä sen elämästä saisi meheviä lööppejä

Vieraanvaraisessa Hvitträskissä kävi paljon väkeä, muun muassa Jean Sibelius ja Akseli Gallen-Kallela olivat vakiovieraita.

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

Havaintoja ja mauttomia mielteitä

Mieli miettii kun sei muutakaan osaa.

Taikinajuureen leivotussa leivässä on vahva kuori.

Onko taikinajuurella tehty leipä parempaa kuin hiivalla nostatettu? – Tutkimustulokset terveysvaikutuksista vielä vähäisiä

Ennen juurileipä oli suosiossa, koska se paransi säilyvyyttä. Nyt taikinajuuri symboloi hitaita arvoja.

Vaalea hapanjuurileipä

Uunituore leipätrendi: vaaleaa leipää leivotaan Suomessa nyt hapanjuureen

Juureen leivottu vaalea hapanleipä houkuttelee yhä useampia suomalaisia kotiuunin ääreen. Mutta miksi?

Jani Mikkonen leipoo

Leipäjuuresta tuli perheenjäsen, koska moni leipoo vastapainoa kiireiseen arkeen – "Jos haluaa onnistua, leivälle on annettava sielunsa"

Yhä useampi ajattelee leivästä samalla tavalla kuin aiemmat sukupolvet: siihen ei tarvita mitään jauhoja, vettä ja suolaa kummempaa. Perinteinen hapanjuurileipäleipominen on voimakkaasti kasvava ilmiö, joka houkuttelee etenkin nuoria miehiä uuniin ääreen.

Kuvakollaasi, jossa ruisrullakepapin tekovaiheita ja ryhmäkuva tekijöistä: nuori mies ja viisi nuorta naista

Rullakepappi oli forssalaisten vastaus ruistuunauskisassa – voitto tuli

Forssalaiset yhdeksäsluokkalaiset kehittivät kotitaloustunnilla ruiskepapin. Syntyi moderni, ruokaisa ja rukiinen ruoka Suomi 100 -hengessä.

Ruisleipää leipoessa voi leikitellä. Riitta Rantasen leivinuunista putkahti perinteiset ruisleivät Suomi 100-henkeen.

Riitta Rantanen leipoo ruisleipää taikinajuuresta, joka on vanhempi kuin itsenäinen Suomi

Varpulan tilan emännän kursseilla on käynyt viime vuosina jo yli 800 perinteisestä ruisleivästä kiinnostunutta.

Anna Mäki-Paavola ja Pirkko Hietikko naurisleipää leipomassa.

Eteläpohjalaisten maakuntaleipä syntyy joka syksy nauriista – leipomistaito kulkee suvussa

Syksyisin pohjalaiset menevät naurisleivästä hurmioon. Pohjalainen kansa jonottaa tuota herkkua myyjäisissä ja aina se loppuu kesken. Siksi sitä täytyy oppia tekemään itse.

Leipuri Pekka Heikkinen istuu talon edustalla

Kuka toi Suomeen yhden vanhimmista ruisleipäjuurista, vanki vai sotilas? Tarina vie Venäjälle

Ennen vanhaan ruisleipäjuurta annettiin mukaan niille, jotka lähtivät talosta maailmalle. Kajaanissa on noin satavuotias leipäjuuri, joka voi olla kahden juuren yhdistelmä.

Uutisvideot: Näin leivotaan aidot venäläiset pelmenit

Maailman parhaat pelmenit leivotaan Uralilla – katso video ja resepti

Kävimme tutustumassa Uralin alueella, kuinka syntyy venäläisten rakastama perinneruoka.

Pullia kaupan irtomyyntipisteessä.

Kokemattoman kotileipurin ei kannata säveltää – "Siitä ei tule kuin mielipahaa"

Moni herkkä leivonnainen menee pilalle, jos leipuri osaamattomuuttaan muuttaa reseptiä.

koristeellinen piparkakkutalo

Näillä nikseillä piparkakkutalo pysyy ehjänä: Notkeutta leivontaan ja taikina jääkaappiin

Kymmeniä vuosia piparkakkutaloja rakentanut leipuri uskoo salaisuuden löytyvän taikinasta. Modernimpi leipuri luottaa jääkaapin taikaan.

Janne Ahonen kuvassa

Janne Ahosen juhlakilpailusta pannukakku - "Paljon petrattavaa"

Janne Ahosen juhlakilpailun saalis jäi laihaksi mäkihypyn maailmancup-avauksessa Rukalla.

Serko Rantanen ja Joonas Hämäläinen

Isät ottivat ilon irti arkikokkailusta

Pienellä suunnittelulla ja ennakkovalmisteluilla arkisesta ruuanlaitosta voi tulla hauskaa, vakuuttavat kokkaavat isät Joonas Hämäläinen ja Serko Rantanen.

Leipomon hyllyyn patongit on laitettu pystyyn. Muut leivät ovat pinoissa.

Patonginsyönti vähenee Ranskassa – silti moni ei voisi kuvitella ateriaa ilman leipää

Patonkia syödään Ranskassa nykyään vain kolmannes siitä, mitä vielä 50 vuotta sitten. Viime vuosina kulutusta on vähentänyt myös Yhdysvalloista Ranskaan rantautunut gluteenin välttely.

Nosterieska on Keski-Suomen tuntematon perinneleipä

Sattuuko olemaan ylijääneenä litra kaljansakkaa? Pyöräytä siitä Keski-Suomen perinneleipä nosterieska.

Kaksi leipuria käsissään pellilliset munkkeja

Noin 1 500 hillomunkkiin tarvitaan 15 litran taikina – ja ripaus onnellisuutta

Sotilaskodin leipomon taikinakone vaivaa jopa 120 litran munkkitaikinan. Pelkkä resepti ei takaa onnistunutta lopputulosta. Vasta oikeat raaka-aineet sopivassa suhteessa otolliseen tekotapaan yhdistettynä tuottavat tulosta. Onnellisuudesta ja rakkaudestakaan ei ole haittaa.

Yle Uutiset Kaakkois-Suomi: Tirikan päiväkodin emäntä leipoi lapsille 170 munkkia

Liisa leipoi päiväkodin lapsille 170 munkkia

Lappeenrannan Tirikan päiväkodin emäntä Liisa Tirronen tuli perjantaiaamuna työpaikalleen aamulla jo kello 3.15. Urakkana oli paistaa lapsille 170 munkkia.

jääpannukakkuja

Tuliko pitsa vai pannukakku? Luonto yllättää leipurintaidoillaan

Kyrönjoella Etelä-Pohjanmaalla on hämmästelty ja ihasteltu viime päivinä pitsan näköisiä jäämuodostelmia. Paremmin ilmiö tunnetaan nimellä pannukakkujää.

Ritva Pentinmäki

Joululimput saavat seuraansa kravekyrsän

Jalasjärveläinen Ritva Pentinmäki kaataa kolmen litran limpputaikinan leipomapöydälle. Piimään leivottu taikina on saanut jouluiset mausteet: anista, fenkolia ja pomeranssinkuorta. Näppärissä käsissä syntyy ensin ”emooksia”, jotka leipuri pyöräyttää limpuiksi ja laittaa limppujen viereen paistumaan vielä sen kravekyrsänkin. Mitä ihmettä Jalasjärvellä nostetaan joulupöytään?

Pullia kaupan irtomyyntipisteessä.

Virpi ja Kati irtisanoutuivat pullaunelmien vuoksi

Laukaalaiset Virpi Kilpeläinen ja Kati Tuunainen ovat tehneet sen mistä monet vain haaveilevat. Naiset luovat rakkaan harrastuksen pohjalta itselleen uutta uraa. Edessä on taikinantäyteinen arki.

EU:n ruokatukipaketit sisältävät kuivaelintarvikkeita, kuten jauhoja, puurohiutaleita, kuivaleipää ja maitojauhetta.

EU:n ruoka-apukassin sisällöstä syntyy monenlaista sapuskaa

Monille suomalaisille lokakuu on tarkoittanut  Maatalousviraston kautta kanavoitua EU:n ruoka-apukassia. Muovipussista löytyy jauhoja, hiutaleita, makaronia, lihasäilykettä, hapankorppuja, mysliä, valmisateria-aineksia, hernekeittoa ja maitojauhetta. Kotitalousneuvoja Eija Tuukkanen Martoista kokosi kassin sisällölle muutaman kokkausvinkin.

Pertti Leivo näyttää, kuinka linjastolla halkaistuista sämpylöistä tulee korppuja.

Korppujen valmistus kuivahtamassa –  osa jatkaa sitkeästi sämpylän sokeroimista

Huippuvuosina Suomessa toimi toistakymmentä korpputehdasta. Kaikki eivät ole lopettaneet kokonaan, vaan ovat siirtyneet muihin tuotteisiin. Vaikka korput ovat nykyään jääneet leipomoissa lähes sivutuotteeksi, niille riittää kuitenkin kysyntää.

Leipiä leipomon hyllyssä.

Ruisleivän sydän on leivänjuuri – makua voi vaihdella monella eri keinolla

Ruisleipä kuuluu monen suomalaisen arkeen. Jos vielä 50 vuotta sitten oli tarjolla vain muutama ruispohjainen leipävaihtoehto, niin tänä päivänä on ostajalla jo valinnan vaikeutta. Ruisleivälle on olennaista leivänjuuri, joka on tärkeä niin kotileipojalle kuin pienleipomollekin.

Poika leikkaa ruisleipää

Taikinajuuressa on vuosisatoja vanhaa mystiikkaa, jossa kuunkierrollakin on merkitystä

Taikinajuureen leipominen oli ennen ainoa tapa saada taikina kohoamaan, koska hiivaa ei vielä tunnettu. Samalla leivästä tuli aina saman makuista. Hiivojen ja bakteerien merkitys selvisi vasta paljon myöhemmin. Satoja vuosia vanhoja ja perinteikkäitä taikinajuuria varjellaan tiukasti, mutta samalla myös jaetaan eteenpäin.

Kesämökki.

Mökkimurtojen rikosvyyhdissä syytteet – anastetun omaisuuden joukossa wc-pönttö, taikinatiinu ja pahvirasiallinen patruunoita

Rikosvyyhtiin liittyy useita mökkimurtoja Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja Etelä-Savon alueilla. Vastaajat saivat lisäksi syytteet muun muassa huumausainerikoksista.

Pellillinen karjalanpiirakoita

Piirakkaa ei saa nipistää – "koskeehan se sinuakin, jos nipistetään"

Karjalanpiirakan teko on tarkkaa hommaa. Piirakan ryppyjä ei saa nipistää vaan ne pitää painaa sormilla aaltomaisiksi.

Yle Areena logo.

Martat ottivat varaslähdön juhannukseen – näin teet chorizomakkarapihvejä

Juhannnus ja makkara kuuluvat olennaisesti yhteen. Martat venyttävät makkaraa tänä juhannuksena hieman eri suuntaan. Chorizomakkarapihveissä yhdistyvät espanjalaiset maut ja suomalainen keskikesän juhla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle