Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Indonesialaiset osoittivat mieltään Ruotsin suurlähetystön edustalla Jakartassa maanantaina, 30.1.2023.

Ruotsi joutui mielenosoittajien hampaisiin muslimimaissa – kohut tulevat ja menevät, toteaa tutkija

Eri puolilla islamilaista maailmaa on osoitettu mieltä Ruotsia vastaan sen jälkeen kun äärioikeistolainen poliitikko poltti Koraanin Tukholmassa. Myös boikottiin Ruotsia vastaan on kehotettu.

Koraani istanbulilaisessa museossa

Police: Koran burning would not be allowed in Finland

The desecration of a book held sacred by a religious community would likely violate Finland's protection of religious peace.

Teemu Sippo ja paavi Benedictus XVI.

Salaperäinen puhelu vei katolisen Teemu Sipon Tukholmaan: syyksi paljastui paavi Benedictuksen historiallinen päätös

Benedictus jäi mieleen nöyränä ihmisenä, joka tunsi keskustelukumppaninsa taustat, emerituspiispa Sippo kertoo. Benedictuksen hautajaiset pidetään Vatikaanissa tänään torstaina.

Perjantai rukous Suomen islamilaisen yhdyskunnan moskeijassa Helsingissä

Työkaverit kysyvät aina, mistä Jaf Amanj oikein tietää, milloin on aika rukoilla – tästä huoneesta löytyy kysymykseen vastaus

Suomen islamilainen yhdyskunta pohtii parhaillaan, kenestä tulee yhteisön uusi hengellinen johtaja. Aiempi imaami menehtyi joulukuussa.

Henkilö pitää kädessään Jeesuksen muistoesinettä.

Maria synnyttää Koraanissa yksin ja saa päälleensä vihaa aviottomasta lapsesta – sitten Jeesus-vauva tekee ensimmäisen ihmeensä

Muslimeille Jeesus on yksi heidän merkittävimmistä profeetoistaan. Koraanin Marian suura kertoo hänen syntymästään.

Isra Evirken hymyilee.

Jaana Kristiina sanoi miehelleen, ettei hänestä ikinä tule muslimia – puoli vuotta myöhemmin hän oli huivia käyttävä Isra Nur

Isra Nur rakastui muslimimieheen. Pian miehen uskonto alkoi kiinnostamaan häntä. Tutkijan mukaan islam kiinnostaa monia sen yksijumalaisuuden ja selkeiden ohjeiden vuoksi.

Päivittäistä rantaelämää Indonesian Balilla 17. syyskuuta 2022.

Indonesian seksikiellon pelätään karkottavan turisteja – Balin-lomailijoilla ei ole hätää, sanovat asiantuntijat Ylelle

Indonesiassa on käynnissä nuorten ja vanhojen sukupolvien välinen vääntö, jonka vanhat ovat voittamassa, sanoo indonesialainen tutkija.

Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar kuvattuna maaliskuussa 2015.

Suomen Islamilaisen Yhdyskunnan imaami Anas Hajjar on kuollut

Hajjar puhui muun muassa muslimien sisäisen dialogin tarpeellisuudesta.

Ahdasta väentungosta marraskuisella Lontoon Oxford Streetillä.

Englantilaisten enemmistö ei ole enää kristittyjä ja näyttää hylänneen myös englantilaisuuden, selviää väestönlaskennasta

Yhä useampi englantilainen sanoo olevansa uskonnoton ja kokevansa itsensä ensisijaisesti britiksi. Vielä kymmenen vuotta sitten tilanne oli hyvin toisenlainen.

Parvin Shokri käsissään taulu, johon on kerätty Iranissa kuolleiden lasten kuvia.

Siveyspoliisi näki kuvan, jossa nuori nainen oli ilman hijabia – seurauksena oli 80 raipaniskua ja vuosia myöhemmin pako Helsinkiin

Nykyään Helsingissä asuvat iranilaisnaiset lähtivät pakoon Iranin epätasa-arvoa ja raipaniskuja. Kummankaan mielestä maan nykyhallinnon edustajaa ei pitäisi kutsua Linnan juhliin.

Arife Heino ja Ruffe-koira.

Arife Heinon sukulaiset ymmärsivät vielä sen, että hän otti suomalaisen miehen, mutta koira oli liikaa

Muslimit eivät perinteisesti ota koiria lemmikeiksi, sillä ne ovat islamin teorian kannalta rituaalisesti epäpuhtaita eläimiä.

Ylen kolumnisti Emmi Nuorgam studiokuvassa.

Emmi Nuorgamin kolumni: Jina Amini kuoli, koska miehet haluavat määrätä mitä naiset tekevät

Iranilaiset naiset eivät taistele hijabia vastaan, vaan demokratian ja itsemääräämisoikeutensa puolesta. Siksi myös Suomessa pitäisi kiinnostua siitä taistelusta, kirjoittaa Nuorgam.

Kaksiosainen kuva: vasemmalla mielenosoittajia pitämässä Mahsa Aminin kuvaa, oikealla toimittaja Antti Kurra.

Tästä syystä Mahsa Aminin kuolemasta syttyneet mielenosoitukset ovat poikkeukselliset – katso kooste Iranin naisten oikeuksien historiasta

Iranin mielenosoituksissa jo yli 1 200 ihmistä on pidätetty ja kymmeniä kuollut. Toimittaja Antti Kurra kertoo videolla, mikä protesteissa eroaa aiemmista isoista mellakoista.

Salman Rushdie seisoo valokeilassa tummaa taustaa vasten.

Salman Rushdien puukotus oli hänen ja kannattajiensa oma syy, väitti Iranin ulkoministeriö – maan lehdistö ylisti hyökkääjää

Ääriliikkeitä kannattanut henkilö puukotti perjantaina New Yorkin osavaltiossa Rushdieta tilaisuudessa, jossa hänen oli määrä puhua. Rushdie loukkaantui vakavasti puukotuksesta, mutta hänen tilansa on vakaa.

Ihminen pyöräilee seinämaalauksen ohi, jossa nainen huutaa kädet ilmassa etualalla ja taka-alalla joukko naisia pitää banderollia jossa on tekstiä ja Amnesty internationalin logo.

Taliban ajoi naiset burkan alle ja pakotti nuoret luopumaan “moraalittomasta” Tiktokista – katso, miten Afganistan muuttui vuodessa

Talibanit palasivat valtaan Afganistanissa 15. elokuuta 2021. Vuodessa uusi hallinto onnistui kääntämään kelloa taaksepäin muun muassa viemällä naisilta oikeudet.

Oliver Helander heittämässä keihästä.

Sunnuntai 14.8.2022 (radio)

Salman Rushdie toipuu. Opiskelija-ateria kallistuu. EM-kisat alkavat. Selkouutiset palaa televisioon. Sää lämpenee.

Salman Rushdie i frack fotograferad från sidan.

Salman Rushdie on elänyt suuren osan elämästään piilossa 33 vuotta sitten annetun tappokäskyn takia – tätä tarkoittaa islamin fatwa

Salman Rushdien teos Saatanalliset säkeet sai vuonna 1989 Iranin ylimmän johtajan antamaan fatwan, joka sisälsi tappokäskyn. Fatwa ei kuitenkaan suoraan tarkoita uskonnollista tappokäskyä.

Aktivistit osoittavat mieltään kadulla.

Kaksi muslimia murhasi hinduräätälin ja kuvasi teon videolle Intiassa – uskonnolliset jännitteet kiristyvät, hindut vaativat kostoa

Sosiaalisessa mediassa hindut ovat kehottaneet toisiaan hankkimaan aseita ja hyökkäämään muslimien kimppuun. Uhrin poika vaatii tekijöille kuolemantuomiota.

Id-juhlan valmistelua.

Maryam, 19, pitää muslimien Id al-Fitr -juhlasta enemmän kuin vapusta – moni Suomen muslimi aloittaa nyt kolmen päivän juhlinnan

Muslimien paastokuukauden ramadanin päätösjuhla Id al-Fitr alkaa tänä vuonna monessa paikassa heti vapun jälkeen. Monessa suomalaisessa muslimiperheessä vappu on mennyt täysin Id-juhlan valmisteluissa.

Ilkka Kanerva katsoo pois kamerasta mustavalkokuvassa.

Perjantai 15.4.2022 (radio)

Ilkka Kanerva. Venäjän sotalaiva Moskva. Al-Aqsan moskeija. Pitkäperjantai. Sääennuste.

Amin Hassan työpaikallaan Helsingin Kampissa.

24-vuotias Amin Hassan ei juo päivällä vettä, ja se ihmetyttää kollegoita – nyt hän kertoo, miten ramadania viettävän voi huomioida työpaikalla

Ramadanin aikana useat muslimit pidättäytyvät syömisestä ja juomisesta auringonnousun ja -laskun välisenä aikana. Keskiössä on uskon vahvistaminen.

Hoitajia mielenosoituksessa.

Perjantai 1.4.2022 (radio)

Hoitajalakko. Potilasturvallisuus. Kela. Ramadan. Sääennuste.

Intiassa protestoidaan hijab-kieltoa vastaan

Muslimityttöjen ja -naisten huivikielto kouluissa kuohuttaa Intiassa: Pelkona on väkivaltaisuuksien puhkeaminen

Karnatakan osavaltiossa on kielletty hijab-huivien käyttö koululuokissa. Tästä on seurannut protesteja hindunationalistien hallitsemassa osavaltiossa.

Maija Liuhto haastattelee Talibanin ulkoministeriön tiedottajaa naisten oikeuksista Kabulissa, Afganistanissa tammikuussa 2022.

Yle tapasi Kabulissa Talibanin tiedottajan – hipsterilasit sujahtivat taskuun ennen haastattelua

Afganistanin Taliban-hallinto on neuvotellut kansainvälisen yhteisön kanssa Norjassa. Ulkoministeriön tiedottaja Abdul Qahar Balkhi korosti Kabulissa pakotteiden satuttavan vain tavallista kansaa.

Kuvassa marssii Bosnia-Hertsegovinan serbitasavallan poliisijoukkojen sotilaita mustissa asuissa. Sotilailla on käsissään rynnäkkökiväärit.

Ammuskelua moskeijoiden liepeillä ja sotarikollisten ylistämistä: serbinationalistien provokaatiot yleistyneet viime päivinä Bosniassa

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj varoittaa Bosnia-Hertsegovinan jännitteistä. Järjestön suurlähettiläs sanoo Ylelle, että poliitikkojen kovat puheet ja serbitasavallan vuosipäivän juhlinta ovat lietsoneet ihmisiä provokaatioihin.

Kristityt ihmiset osoittavat mieltä.

Kirkonmenojen häirintää ja Jeesus-patsaan turmelua – Intian kristityt harjoittivat jouluperinteitään hindunationalismin varjossa

Pääministeri Narendra Modin hallitus jäädytti maanantaina Äiti Teresan avustusjärjestön pankkitilit. Äärihindut ajavat uskonnollisia vähemmistöjä ahtaaseen rakoon.

Frida Pakkasvirta, Neva De Vizcaya Long ja Teela Kuisma pitävät elämänkatsomustiedon tunneista, koska niillä oppii filosofiasta ja uskonnoista.

Tutkija arvostelee koulujen katsomusopetusta jämähtäneeksi: opetus erottelee nuoret uskontojen mukaan, vaikka he haluavat yhteistä keskustelua

Marjaana Kavonius esittää väitöskirjassaan, että vaikka katsomusopetus on nuorten keskuudessa pidettyä, oppiaine voisi hyötyä uudelleentarkastelusta.

Vaaleanharmaaseen hijabiin pukeutunut nainen istuu nojatuolissa ja katsoo hymyillen yläviistoon. Etualalla istuu afrotukkainen mies selkä kameraan päin.

Lääketieteen opiskelija Zahra Alimy tahtoisi päivittää islamin tulkinnan 2020-luvulle: "Onko tämä oikeasti sitä, mitä Jumala haluaa meiltä?"

Nadiifo Omer luopui islamista mieskeskeisyyden ja uskon varjolla rajoittamisen takia. Zahra Alimy on moderni muslimi, joka toivoo uskonnolleen ravistelua ja lisää kriittistä keskustelua.

Afrah Al Bayaty asettelee valkoista hijabiaan lähikuvassa.

”Naisen itsetunnon on oltava niin vahva, ettei hän pyri miehen yläpuolelle” – Afrah Al Bayaty kokee, että naisen asema islamissa ymmärretään usein väärin

Vaikka mies tekee muslimiperheessä päätökset, naisella kuuluu olla myös oma tahto, sanoo turkulainen perheenäiti Afrah Al Bayaty. “Jos mies mielivaltaisesti kieltää asioita naiselta, se ei ole oikein.”

Työnhakupalvelu kännykässä.

Onko vieraskielinen nimesi vaikuttanut työn saamiseen? Kerro meille, teemme juttua

Yle kerää kokemuksia vieraskielisen nimen vaikutuksesta työnhakuun ja työllistymiseen.

Poliisivartio Kongsbergissa

Norjan islamilainen neuvosto arvostelee jousiasehyökkäyksestä välitettyä kuvaa: Väite, että on muslimi, ei tee kenestäkään muslimia

Iskun tärkeimmäksi taustatekijäksi vahvistumassa epäillyn sairaus. Uskonnollinen motiivi näyttää epätodennäköisemmältä.

 Pop-up koronarokotuspiste Helsingin yliopiston pääkirjastossa 17. syyskuuta 2021.

Helsinki kehuu imaameja rokotusten edistämisestä – yhteyspäällikkö: "Ei ole tarvinnut käydä yhtään keskustelua rokotusvastaisuudesta"

Muslimiseurakunnat ja vieraskielisten yhdistykset ovat aktivoituneet rokotekattavuuden nostamisessa. Suomi-Syyria ystävyysseura järjestää yhdessä Espoon kanssa pop-up -rokotustilaisuuden arabiankielisille.

Norjalaisia askarruttaa Kongsbergin surmien tausta ja motiivi

Kirjeenvaihtajalta: Kongsbergissä pahin järkytys väistyy – nyt asukkaat haluavat tietää, miksi heidän naapurinsa kuolivat

Utøyan jälkeen Norjassa keskityttiin puhumaan yksittäisen sairaan ihmisen teosta. Toivottavasti sitä virhettä ei tehdä Kongsbergin jälkeen, kirjoittaa kirjeenvaihtaja Kirsi Heikel.

Poliisi jatkoi Kongsbergissa perjantaina kaupan tutkimista, jossa hyökkäys tapahtui. Kaupan edustalle on tuotu kukkia ja kynttilöitä.

Jousiasehyökkääjä kävi vuosia sitten Kongsbergin moskeijassa – johtaja: "Hän ei ollut kiinnostunut islamista"

Kongsbergin moskeijan johtaja kertoo norjalaismedialle, että mies vaikutti olevan avun tarpeessa. Moskeijassa käydessään hän ei kuitenkaan vaikuttanut vaaralliselta tai radikalisoituneelta.

Pyyntö osallistua Afrikan mestaruuskisoihin tuli Lubna Omarille Instagramin kautta.

Award-winning freestyle footballer seeks to inspire young Muslim women

An 18-year-old high school student's football tricks have garnered her thousands of social media followers.

Arwa Benkherouf  Oulun yliopiston hiljaisessa huoneessa

Väittelijä kaipaa rukoushuoneita kouluihin – Opetusneuvos: Kouluilla ei velvollisuutta järjestää

Muslimien rukouskäytäntöjä tutkinut Ulla Vähärautio-Halonen sanoo, että suomalainen koulujärjestelmä ei osaa riittävästi huomioida muslimien tarpeita rukoiluun. Opetushallituksen mukaan koulussa saa rukoilla, kunhan rukoilu ei häiritse opetusta. 

 Pakistanissa äärijärjestöt iloitsevat Talibanin voitosta

Pakistanissa äärijärjestöt iloitsevat Talibanin voitosta – Yle vieraili pahamaineisen Punaisen moskeijan ulkopuolella Islamabadissa

Pakistanin äärijärjestöjen on pelätty vahvistuvan Talibanin tultua valtaan naapurimaassa. Näin ei kuitenkaan välttämättä tule käymään, arvioi paikallinen asiantuntija. Hänen mukaansa on silti selvää, että Pakistanin äärijärjestöt tukevat aattellisesti Talibania.

Pohjois-Afganistanista Kabuliin taisteluiden alta paennut nainen seisoi kadulla 14. elokuuta.

Mihin perustuu talibanien naisvihamielisyys? Šaria-lain äärimmäisen konservatiivinen tulkinta juontaa heimoyhteiskunnasta ja pitkästä sotatilasta

Taliban-liikkeen juuret ovat konservatiivisessa heimoyhteiskunnassa, jossa naisen asema on ollut perinteisesti heikko. Talibanin islamilaisen lain tulkinta muodostui tuon heimoyhteiskunnan kautta, professori Jaakko Hämeen-Anttila muistuttaa. Maaperänä oli myös Afganistanin pitkällinen sotatila.

Valtakunnansyyttäjän toimisto, syyttäjälaitos.

Prosecutor orders police to probe suspected ethnic incitement

Police previously deemed that an article calling for a mass slaughter of Muslims did not warrant an investigation.

Kartalla Pakistan.

Pommi räjähti šiiojen kulkueessa Pakistanissa, ainakin kolme kuollut ja haavoittuneita kymmenittäin

Ašurajuhlaa viettävät šiiat ovat osallistuneet uskonnollisiin kulkueisiin eri puolilla Pakistania. Enemmistö pakistanilaisista on sunnimuslimeja.

Hinduvähemmistö osoitti mieltään Rahim Yar Khanissa Pakistanissa sen jälkeen kun hindutemppeliin oli hyökätty.

Pakistanilainen pikkupoika syytteessä jumalanpilkasta – jopa kuolemantuomio on mahdollinen

Kahdeksan vuotta vanha hindupoika pissasi matolle islamilaisessa koulussa ja sai syytteen jumalanpilkasta. Oikeusoppineet ovat tyrmistyneitä.

Hajj pyhiinvaellus Mekassa.

Naiset pääsevät hajj-pyhiinvaellukselle Mekkaan ilman sukulaismiestä, osa matkatoimistoista ei silti hyväksy saattajatta matkustavia naisia

Tänä vuonna Mekassa on ensimmäistä kertaa vartijoina naissotilaita ja naisryhmät saavat osallistua hajj-pyhiinvaellukselle ilman miessaattajia. Tapahtumaa on rajoitettu huomattavasti koronapandemian takia.

Kurt Westergaard kuvattuna kotonaan Tanskan Vibyssä vuonna 2015.

Profeetta Muhammed -pilapiirroksesta tunnettu Kurt Westergaard on kuollut

Westergaard muistetaan erityisesti tanskalaisessa Jyllands-Postenissa julkaistusta, profeetta Muhammedia esittäneestä pilapiirroksesta. Pilapiirroskohu johti Tanskan 15 vuotta sitten ennenäkemättömään diplomaattiseen kriisiin.

Tummat pilvet Suomussalmen taivaalla kesäkuussa 2021 Paula-myrskyn aikaan

Lauantai 17.7.2021

Tulvien uhrit. Koronarokotukset. Muslimien pyhiinvaellus. Rajuilma Riikka.

Ääriliike Isis karkotettiin Mosulista kesällä 2017, mutta sodan tuhoja korjataan vielä

Irakissa Mosulin kaupunki toipuu edelleen ääriliike Isisin hirmuvallasta – tuhojen korjaaminen sujuu hitaasti

Mosulissa uskotaan kaupungin uuteen nousuun, mutta samalla tuskaillaan jälleenrakennuksen hitautta.

Kiinalaisten uiguurien oikeuksia vaativia mielenosoittajia Istanbulissa Turkissa.

Amnestyn laaja raportti kuvaa muslimivähemmistöjen sortoa Kiinan Xinjiangissa – Leireillä kidutus on arkista ja rangaistukset mielivaltaisia

Raporttia varten on haastateltu kymmeniä ”uudelleenkoulutusleireillä” olleita. He olivat kokeneet kidutusta tai muuta kaltoinkohtelua. Monille jäi epäselväksi, millä perusteella jotkut pääsivät leireiltä vapauteen ja toiset päätyivät vankilaan.

Erkka Mikkonen

Erkka Mikkonen: Venäjän Pohjois-Kaukasiassa Koraani menee perustuslain edelle, eikä shortseja suvaita edes turisteilla 

Etelä-Venäjällä sijaitseva Dagestanin tasavalta on avautunut matkailulle, mutta jännitteet venäläisiä kohtaan kytevät pinnan alla. Paikalliset pelkäävät, että pohjoisesta tulevat matkailijat turmelevat nuorison, kirjoittaa Mikkonen blogissaan.

Kartta osoittaa Londonin sijainnin.

Nuori mies ajoi tahallaan viisihenkisen perheen päälle Kanadan Ontariossa – Neljä kuoli, yhdeksänvuotias poika loukkaantui vakavasti

Viranomaisten mukaan kuljettaja ajoi ihmisten päälle, koska he olivat muslimeja. Päälleajossa kuoli 74- ja 44-vuotiaat naiset, 46-vuotias mies ja 15-vuotias tyttö.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle