Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Fysiikan tutkijat saivat hämmentäviä tuloksia alkeishiukkaskokeesta, myonit eivät liikkuneet niin kuin piti

Jos tulokset ovat todellisia, 50 vuotta paikkansa pitävänä pidetty teoriamalli saa kolhun.

Mustan aukon kuuluisan kuvan julkaisijat saivat uutta tietoa magneettikentästä, joka suojelee ainetta aukon ahmaisulta

Osa mustan aukon reunalle päätyneestä materiasta ei ajaudukaan aukkoon vaan pakenee suihkuna valovuosien päähän.

Aurinkoa kiertävä luotain vie meidät lähemmäs kuin koskaan – uudet kuvat kertovat pienistä "leirinuotioista" tähden kaasukehässä

Leirinuotiot ovat Auringon mittakaavassa pieniä. Maassa räjähdykset pyyhkisivät kokonaisia valtioita kartalta.

Boys reel in hand grenade from lake while magnet fishing

Normally their magnet latches onto junk like bottle caps, but Thursday's catch involved calling in the Defence Forces.

Finnish research looks to magnetic stimulation tech in fight against tinnitus

It's estimated half a million people in Finland suffer from tinnitus, an imagined, constant cacophony that sufferers "hear," even in total silence.

Kuu-ukon hymyssä on muisto tulisesta nuoruudesta

Kuussa on laaksoja ja vuoria, mutta pintaa kuvioivat myös kummat kiehkurat. Niiden alkuperän arvoitus näyttää nyt selvinneen.

Viitasaaren sankarihautausmaalta etsittiin asekätköä – turhaan

Metallinpaljastimen saaman signaalin lähteeksi paljastuivat magneettiset kivet ja rautamalmipitoinen maaperä.

Professori toteaa aurinkomyrskystä: "Aurinko heräsi pitkästä aikaa ja ilmoitti: Huhut kuolemastani ovat liioiteltuja"

Aurinkomyrsky osui keskelle Auringon hiljaiseloa. Viikonlopun aikana luvassa on lisää aurinkomyrskyä ja komeita revontulia Etelä-Suomea myöten, avaruusfysiikan professori arvioi.

Matalalla edestakaisin lentelevä kone voi kummastuttaa – Ivalossa kartoitetaan maaperää

Koneen laitteisto mittaa maan painovoimakentän muutoksia ja magneettikentän voimakkuutta.

Siru ihon alla, magneetit sormenpäissä – tulevaisuudentutkija tarkkailee heikkoja signaaleja

Tulevaisuudentutkijan on pidettävä mielessä myös sellainen vaihtoehto, että ihmiset alkaisivat hyljeksiä teknologiaa, Elina Hiltunen sanoo.

Kaikkien aikojen kalleimmalla avaruusluotaimella lopun alku käsillä

Saturnusta tutkinut Cassini on kaikkien aikojen kallein avaruusluotain. Myös tutkimustulokset ovat huippuluokkaa.

Revontulissa on voimaa, joka voi räjäyttää muuntajat ja syödä hitsaussaumat

Revontulet ovat muutakin kuin upea taivaan ilmiö. Niihin liittyy valtava sähkövirta, joka voi aiheuttaa ongelmia maanpinnalla.

Revontulia on tutkittu 1700-luvulta asti – kompassin sekoaminen johti oikeille jäljille

Revontulitutkimuksen perinteet yltävät 1700-luvulle, jolloin revontulia ihmeteltiin jopa Välimerellä. Pohjolassa ajateltiin, että on kunnia-asia selvittää mistä ilmiössä on kyse.

Kuuntele Jupiterin kirskuntaa – Juno-luotain tallensi "avaruusääniä"

Nasan luotain teki mittauksia jo saapuessaan Jupiterin magneettikehään. Valtavan magneettikehän pyrstö on suunnilleen viisi kertaa niin pitkä kuin Maan ja Auringon välinen matka.

Tutkija Juno-luotaimesta: Merkittävä saavutus

Jupiter-planeetan tutkimuksista toivotaan tietoa aurinkokunnan kehityksestä ja planeettojen muodostumisesta.

Hubble-teleskooppi tallensi Jupiterin revontulet – katso kuva

Jupiterilla on voimakkaita revontulia, koska planeetalla revontulet syntyvät aurinkomyrskyjen lisäksi toisellakin tavalla: kaasuplaneetan voimakas magneettikenttä nappaa hiukkasia omasta ympäristöstään sekä omasta kuustaan Iosta, joka on tunnettu suurista tulivuoristaan.

Kauppojen kassoilla sijaitsevat varashälyttimet nostavat ympäristön säteilyriskiä – terveysvaikutuksista ei ole vielä täsmällistä tietoa

Valtioneuvostolta on tulossa pian asetus, joka rajoittaa työntekijän altistumista sähkömagneettiselle säteilylle. Säteilyturvakeskuksen asiantuntijan mukaan kaupoissa niin kutsutulta välitaajuiselta säteilyltä suojautumiseksi riittää, että varashälyttimiä siirretään kauemmaksi työntekijöiden välittömästä läheisyydestä.

Jättipilkku muodosti sydämen Auringon pinnalle

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa muistuttaa, että suoraan Aurinkoa kohti ei pidä katsoa ilman asiaan kuuluvia laseja.

Kakkapaikan valinta koiralle tarkkaa puuhaa – jopa magneettikenttä voi vaikuttaa

Kun koira alkaa pyöriä vimmatusti kesken lenkin, tietää omistaja, että nyt on aika pysähtyä. Kakkapaikan valinta on monelle koiralle tarkkaa puuhaa. Siihen voi vaikuttaa reviirin lisäksi muun muassa maan magneettikenttä.

Langaton sähkönsiirto enää senteistä kiinni – kodin johtoviidakko säilyy kuitenkin vielä pitkään

Sähköjohdot pysyvät kotien riesana vielä kauan. Langaton sähkönsiirto on saatu toimimaan tehokkaasti ja turvallisesti vasta pienitehoisissa laitteissa kuten sähköhammasharjoissa ja matkapuhelimissa. Latausetäisyyksien kasvaessa hyötysuhde heikkenee dramaattisesti ja sähkömagneettisen kentän mahdolliset terveysvaikutukset lisääntyvät.

Joutsasta on löytynyt kultaa – mutta mistä se on tullut?

Geologian tutkimuskeskus on löytänyt Joutsan-Leivonmäen alueelta kultaa. Nyt seudulla on käynnissä laajemmat tutkimukset kullan alkuperän selvittämiseksi.

Revontulet piirsivät punaisen viivan

Jyväskylän Sirius ry:n Hankasalmen observatorio on kuvannut erittäin harvinaisen punaisen revontulikaaren. Kaari on himmeä, mutta observatorion koko taivasta kuvaavassa kamerassa se näkyi tiistai-iltana useita tunteja.

Tutkimus: Ihmisen uskoa jumalaan voidaan vähentää aivoja stimuloimalla

Testissä tutkittiin koehenkilöiden suhtautumista uskonnollisuuteen ja kansallismielisyyteen.

Tutkimus: Auringonpilkut eivät aiheuta ilmastonmuutosta

Uusi tutkimus auringonpilkuista osoittaa, että niiden määrä on pysynyt satojen vuosien ajan samalla tasolla. Käsitys pilkkujen määrän lisääntymisestä on ollut virheellinen. Julkisuudessa on liikkunut arvioita pilkkujen lisääntymisestä, mikä aiheuttaisi ilmaston lämpenemistä.

Japanissa uusi superjunien nopeusennätys: 603 km/h – video kovasta kyydistä

Japanissa on jälleen rikottu sähkömagnetismiin perustuvien junien nopeusennätys. Japanin tavoitteena on saada supernopeista junista vientituote.

Tutkijat: Aurinkotuuli osasyy lämpimään talveen

Tutkijoiden mukaan yhtenä syynä leutoihin talviin on aurinkotuulten voimistuminen. Tutkijat korostavat, että taustalla on myös normaalia säätilan vaihtelua.

Video: Katso luonnon ilotulitusta – Saimaan yllä räiskyvät revontulet yllättivät kokeneen kuvaajankin

Viime päivät ovat tarjonneet harvinaisen mahdollisuuden ihastella poikkeuksellisen näyttäviä revontulia eteläistä Suomea myöten. Taipalsaarelainen Mikko Nikkinen tallensi revontulet Saimaan jääkannen yllä.

Öinen revontulimyrsky oli suurin kymmeneen vuoteen

Maapallolla tiistaiaamuna alkanut geomagneettinen myrsky oli Ilmatieteen laitoksen mukaan suurin sitten vuoden 2005. Komeita revontulia näkyi yöllä poikkeuksellisesti koko maassa. Voimakkaana jatkuva aurinkotuuli saattaa nostaa värejä taivaalle myös lähipäivinä.

Dosentti: "Hienoimmat revontulet ainakin seitsemään vuoteen"

Avaruusfysiikan dosentin mukaan viime yönä eri puolilla Suomea nähdyt revontulet ovat hienoimmat Suomessa nähdyt revontulet ainakin seitsemään vuoteen. Vuonna 2003 koettiin voimakkaampi magneettinen purkaus, jonka seurauksena revontulia näkyi Pohjois-Afrikkaa myöten.

Revontulten yllättävä lieveilmiö – kuvauskopteri saattaa lähteä lapasesta

Kauko-ohjattavat kuvauskopterit ovat yleistyneet ja moni harrastaja saattaa tuntea houkutusta kuvata näyttäviä revontulia kopterilla. Tässä piilee kuitenkin riski, sillä kamerakopterin gps-ohjaus saattaa mennä sekaisin revontuliin liittyvien magneettisten häiriöiden takia. Tällöin kopteri saattaa lähteä omille teilleen tai rysähtää hallitsemattomasti maahan.

Poikkeuksellisen komeat revontulet loimusivat Etelä-Karjalassa

Etelä-Karjalassakin päästiin viime yönä todistamaan taivaalla loistaneita revontulia. Yöllä oli todennäköisesti tämän talven suurin revontuliesiintymä.

Exceptional chance to see northern lights nationwide

There is an unusually good chance that the shifting, shimmering colours of the northern lights - possibly the most spectacular display of the season - will be visible all across Finland on Tuesday night.

Ensi yönä on koko maassa hyvät mahdollisuudet nähdä revontulia

Ilmatieteen laitoksen tutkija Tiera Laitinen arvioi, että ensi yönä voidaan nähdä tämän talven hienoimmat revontulet. Myös selkeä ja pilvetön sää lisäävät mahdollisuutta nähdä revontulia etelärannikkoa myöten.

Meillä on lähinaapuri – Kaikkien aikojen lähin tähti löydettiin

Kansainvälinen tutkijaryhmä on selvittänyt, että noin 20 valovuoden etäisyydellä sijaitseva Scholzin tähti – virallisesti WISE J072003.20-084651.2 – on ohittanut Aurinkokunnan ennätyksellisen läheltä vain joitakin kymmeniätuhansia vuosia sitten. 

Millainen sää on avaruudessa? – Ilmatieteen laitos aloitti avaruussäätietojen laatimisen

Ilmatieteen laitos tarjoaa uudessa palvelussaan avaruussäätiedotteita. Niiden avulla voi esimerkiksi arvioida, kannattaako lähteä kuikuilemaan revontulia.

Induktioadapteri antaa mehumaijalle uuden elämän

Induktiotason ja lämmitettävän astian väliin asetettava induktioadapteri auttaa silloin, kun kodista ei löydy teräksisiä kattiloita tai pannuja. Magnetismia johdattava teräslevy ei ole vielä noussut kuluttajien suosioon.

Auringossa näkyvissä poikkeuksellisen iso auringonpilkkuryhmä

Pilkkuryhmä on Jupiterin kokoinen. Se saattaa aiheuttaa voimakkaita avaruussäähäiriöitä, Ilmatieteen laitos kertoo. Myös näyttävät revontulet ovat mahdollisia.

Kokeile itse – antaako nouseva kuu voimaa?

Kuunkiertoon perustuva viljely on edelleen nykypäivää. Vanhan perinteen noudattajia löytyy useita ja he ovat löytäneet nousevan kuun vaikutukselle jopa tieteellisiä perusteluja. Niiden mukaan juuri tällä hetkellä on paras aika laittaa kasvit kasvamaan.

"Ihmiset tuntevat aurinkoa aika huonosti"

Tähti, jota planeettamme kiertää, vaikuttaa kaikkeen. Kajaanin tähtieteellisen yhdistyksen mukaan ihmiset tuntevat aurinkoa melko huonosti.

Northern lights could be visible from southern Finland this weekend

A massive solar flare launched from the sun could cause havoc with the Earth’s magnetic fields, astronomers say, leading to sightings of the bright green and red patterns of the Aurora Borealis.

Millennium-palkinnon saaja vauhdittaa tallennuskapasiteetin kasvua

Professori Stuart Parkinin keksinnöt ovat edistäneet muun muassa pilvipalveluiden ja sosiaalisen median kehittymistä.

Suomalaistutkija löysi kauan etsityn yksinapaisen magneetin

Laboratorio-olosuhteissa luotu synteettinen magneettinen monopoli todistaa ensimmäistä kertaa, että magneettisen monopolin rakenne esiintyy luonnossa. Aidon magneettisen monopolin löytymistä voisi verrata elektronin löytymiseen 120 vuotta sitten.

Rätiseekö radio? Syy voi löytyä kannettavan tietokoneen laturista

Tukes ja 18 EU:n muuta markkinavalvontaviranomaista tutkivat kuluneen vuoden aikana kannettavien tietokoneiden latauslaitteita. Lähes puolet tarkastetuista tuotteista lähettivät sallittua enemmän sähkömagneettisia häiriöitä, mikä voi ilmetä raitoina television kuvassa tai radion rätinänä.

Eurooppa laukaisi satelliitteja tutkimaan maan magneettikenttää

Tiedemiesten mukaan magneettikenttä on heikentymässä, ja se saattaa heikentyä 500 vuodessa niin paljon, että se edeltäisi magneettikentän napaisuuden vaihtumista.

GOCE-satelliitin putoamisennuste aikaistui – Maahan mahdollisesti puoliltaöin

Euroopan avaruusjärjestön ESAn tutkimussatelliitti GOCE tulee ilmakehään ennusteiden mukaan myöhään tänä iltana. Se tiedetään jo, että satelliitin palasia ei putoa Suomeen.

Piskuinen suomalaisyritys haastaa Googlen ja Applen sisätilapaikannuksessa

Rakennusten sisällä tapahtuva navigointi on kuuma aihe teknologiateollisuudessa. Mukana ovat kaikki alan suuret pelurit. Suomalainen startup keksi ottaa mallia kirjekyyhkyistä ja herättää suurta kiinnostusta maailmalla.

Tutkijat selvittivät, mistä johtuvat universumin kirkkaimmat räjähdykset

Kun supernova räjähtää, saattaa syntyä pyörivä magneettinen neutronitähti, magnetar. Niiden avulla supernova voi tuottaa universumin voimakkaimman valosäteilyn.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle