Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Anna Tuori luki 14-vuotiaana eroottisen romaanin Lolitan, samastui keski-ikäiseen mieheen ja pitää sitä hyvänä asiana

Kulttuurivieras, taidemaalari Anna Tuori tietää, mihin taidetta tarvitaan ja miksi poliittinen korrektius on vaarallista.

Roope Lipastin kolumni: En ole puolellanne enkä teitä vastaan

Jos poliittinen korrektius tosiaan toimisi, maailma olisi kovin erinäköinen, kirjoittaa Roope Lipasti.

Testaa, kuinka epäkorrekti olet

Eräänlainen testi siitä, missä rajasi menevät.

Justimus täyttää 10 vuotta: "Kaikesta pitäisi pystyä tekemään huumoria ja kaikki kuuluvat samaan pilkkalaariin"

Suosituimpiin suomenkielisiin Youtube-kanavin kuuluvan Justimuksen uusi Duo-sarja näkyy Yle Areenassa.

Saako insestistä tehdä vitsin? Ali Jahangiri ei enää kertoisi kaikkia vitsejä uransa alusta – Sami Hedberg ei aseta huumorille tiukkoja rajoja

– Esimerkiksi 1970-luvulla homoudesta oli hassua vitsailla, mutta eihän se niin enää ole, Ali Jahangiri miettii.

Sairaista sarjakuvistaan tunnettu Hugleikur Dagsson uskaltaa vitsailla Suomessa vielä rajummin kuin Islannissa: "Teillä on korkea sietokyky"

Islantilainen koomikko ihmettelee, miksi vitsit lasten hyväksikäytöstä eivät suututa, mutta politiikka kuumentaa tunteet.

Kari Enqvistin kolumni: Pulaa on armosta ja anteeksiannosta

Nykyään on pulaa vanhakantaisesta kristillisestä armollisuudesta, kirjoittaa professori Kari Enqvist.

Kirjailija Leena Krohn: “Sananvapaus kaventunut – Tilanne pahempi kuin 1970-luvulla”

Suomessa on näennäisliberaalia suvaitsemattomuutta, kirjailija Leena Krohn sanoo. Krohn menestyi A-studion kyselyssä Suomen merkittävimmistä ajattelijoista.

Professori jatkuvista mediakohuista: Poliittisen korrektiuden vaatimus on kovempi kuin aiemmin

Ihmisten herkistymiskynnys on matalalla ja sitä ruokkii erityisesti sosiaalinen media, sanoo viestinnän professori Erkki Karvonen Oulun yliopistosta.

Ukkola: Anastasia Steelen ja Mr. Greyn kielletty rakkaus

Sosiaaliseen mediaan on pesiytynyt uusi papisto, joka määrittelee hyvän maun rajat ja sanelee, mille saa nauraa, mistä saa tehdä taidetta.

Toimittajalta: Neiti-sana kiellettiin, mutta Ranskassa presidentti tarkoittaa yhä miestä

Myös Ranskassa on keskusteltu viime vuosina kielen miehisyydestä. Uusi presidentti Emmanuel Macron on pyrkinyt edeltäjiään tasa-arvoisempaan kielenkäyttöön, mutta mistään kovin suuresta muutoksesta ei voi silti vielä puhua.

Presidentti Trump Lontoon iskusta: Vaati poliittisen korrektiuden lopettamista ja näytti arvostelevan Lontoon pormestaria

Trump viittasi yhdessä Twitter-viestissään myös aserajoituksiin liittyvään keskusteluun.

Kolumni: Pois paha minusta

Uusi puritanismi pelkää pahan saastutusta ja menettää samalla mahdollisuutensa tuntea vihollisensa, kirjoittaa kolumnistimme Jani Kaaro.

Sanna Ukkola: Poliittinen korrektius leviää, trumpit hierovat käsiään

Sovinistiset termit kuten lakimies ja virkamies jäivät Opetushallituksen hampaisiin – pian kai me kaikki ripustamme vaatteemme naruille pyykkihenkilöillä, kirjoittaa Sanna Ukkola.

Backgammonin tärkeydestä

Vierauden käsite on murrettavissa.

Trump otti ehdokkuutensa vastaan – "Poliittisen korrektiuden aika on ohi"

Trump maalasi voitonpuheessaan Yhdysvalloista kuvan, jossa kaikki on pahasti pielessä. Lentokentätkin ovat hänen mukaansa samassa kunnossa kuin kehitysmaissa. Kritiikin kohteet olivat selvät: presidentti Barack Obama ja ennen muuta hänen seuraajaehdokkaansa Hillary Clinton.

Omimisen oikeus ja taiteen vapaus

Mielipiteen muodostaminen on yleensä helppoa

Levoton ruotsalaislähiö puhdisti mainettaan sirkuksella

Tukholman lähistöllä sijaitsevasta Subtopiasta on tullut merkittävä pohjoismaisen nykysirkuksen keskus. Botkyrkan kunta on puhdistanut sillä mainettaan ongelmalähiönä.

Sanna Ukkola: Poikien nukkekodissa sukupuolineutraali on kuningas

Neuvosto haluaa kieltää nukkien mainonnan tytöille ja autojen markkinoinnin pojille. Hyvä! Me naiset -lehden nimi taas tulisi muuttaa muotoon Me homo sapiensit, kirjoittaa Sanna Ukkola blogissaan.

Selkokieli ei ole vain vanhoille ja vammaisille: "Olen huolissani erityisesti nuorista"

Lukeminen ei ole kaikille helppoa. Pitkät lauseet ja vaikeat sanat voivat tehdä lukemisesta haparoivaa. Selkokielisissä kirjoissa asiat on selitetty mahdollisimman yksinkertaisesti. Niitä tarvitsevat nyt enenevässä määrin muun muassa maahanmuuttajat ja suomalaiset nuoret. Näin kertoo tuottelias selkokielikirjailija Pertti Rajala.

Tavaratalon leluosasto uusiksi: tyttöjen ja poikien leluja ei enää erotella

Asiakaspalaute pisti Porissa Prisma Mikkolan leluosaston opastekyltit uusiksi. Tavaratalon mukaan leluosaston tuotteet ovat kaikki yhden kyltin alla. Enää ei tehdä jakoa tyttöjen ja poikien leluihin.

Perussuomalaisten Putkonen poistui Ylen studiosta kesken lähetyksen – video

Ylen A-studion Talk-ohjelmassa keskusteltiin torstai-iltana perussuomalaisten tilanteesta. Puoluetoimiston työntekijä Matti Putkonen poistui yllättäen studiosta, mutta palasi hetken kuluttua takaisin.

Romania vaatii Unkaria selittämään aikeensa rakentaa aita maiden väliselle rajalle

Unkari rakentaa jo 175 kilometriä pitkää raja-aitaa Serbian vastaiselle rajalle.

Euroopan kovanaama Viktor Orbán pelaa vaarallista peliä

Unkarin oikeistolainen pääministeri hoitelee pakolaiskriisiäkin oman päänsä eikä EU:n mielipiteen mukaan.

Trump republikaanien tv-väittelyssä: Ei aikaa poliittiselle korrektiudelle

Yhdysvalloissa republikaanien presidenttikilvassa kärkiasemiin noussut miljardööri Donald Trump sanoi republikaaniehdokkaiden ensimmäisessä tv-väittelyssä, ettei hän sulje pois lähtemistä presidentinvaaleihin riippumattomana ehdokkaana. Trump oli väittelyyn osallistuneista kymmenestä kärkiehdokkaasta ainoa, joka oli tällä kannalla.

Kohu ruotsalaistähden ympärillä ei laannu - "Zlatan ei ole poliittisesti korrekti"

Paris Saint Germainin tähtipelaaja Zlatan Ibrahimovicin taannoinen avautuminen tappiollisen Bordeaux-ottelun jälkeen kuohuttaa Ranskassa edelleen.

Stand up elättää jo kymmeniä suomalaiskoomikoita – "Keikkoja niin paljon kuin ehtii tehdä"

Stand up -komiikka on ammattimaistunut Suomessa kymmenen vuoden aikana. Tällä hetkellä stand upilla elantonsa hankkii kolmisenkymmentä huumorin ammattilaista.

Voi rysses! Ei karkele! Kiroilla voi kiertoilmaisuin

Ennen noitumista rajoittivat papin nuhteet. Nyt voimasanoja voidaan vältellä poliittisen varovaisuuden nimissä.

EU:ta kolmanteen valtakuntaan verrannut europarlamentaarikko luopuu ehdokkuudestaan

Itävallan vapauspuoluetta edustavan Andreas Mölzerin puheet ovat herättäneet arvosteluvyöryn. Mölzer sanoo vetäytyvänsä vaaliehdokkuudesta puolueensa edun vuoksi.

Jari Korkki: Jäähyväiset loppiaiselle

Miksi ay-liikekin selvittää arkipyhien siirtämistä lauantaihin, miksei perjantaihin tai maanantaihin, ihmettelee Jari Korkki blogissaan.

Katso kuvat: Näin teet poliittisesti korrektin joulutortun

Ruotsissa on noussut kohu joulutortuista. Svenska Dagbladetin joulutorttuohje poiki lehdelle palauteryöpyn ja syynä oli lukijoiden mielestä perinneherkun hakaristia muistuttava muoto. Näin vältät mököttämisen joulupöydässä ja valmistat poliittisesti korrektin joulutortun.

Tanssissa pitää uskaltaa myös epäonnistua

Tanssin eri lajit sekoittuvat yhä voimakkaammin nykytanssissa. Silti katutanssista nouseva uusi koreografipolvi voi kokea jäävänsä tanssin nykyrakenteiden jalkoihin.

Wenger avaruusapinakohusta: Tauolla voi tulla ylilyöntejä

Arsenal-luotsi Arsene Wenger tuntee sympatiaa Englannin maajoukkuevalmentajaa Roy Hodgsonia kohtaan. Ranskalaisen mukaan managerien sanomisia ei ole tarkoitettu julkisuuteen.

Jälkihiki: Putosiko Jääkiekkoliitto jäihin?

Aki Riihilahti, Juha Kanerva ja Reetta Meriläinen pohtivat Ylen aamu-tv:n Jälkihiki-osiossa muun muassa jääkiekkomaailman viimeisimpiä käänteitä.

Virasto ohjailee saksalaisten ajatuksia - harhautuneet voivat saada potkut

Sisäinen tiedustelupalvelu ja poliisi valvovat, että Saksassa kieli pysyy keskellä suuta. Epäkorrektit ajatukset voivat johtaa kilometritehtaalle.

Taidetoimikunnat vastustavat hallinnon uudistamista

Taiteen hallinnon uudistaminen ei saa ymmärrystä alueilla. Lakiuudistuksen pelätään keskittävän taiteen apurahavallan liiaksi Helsinkiin. Taidehistorian professori pelkää myös, että apurahoihin tulee puoluepoliittista ohjausta.

Kuvataiteen huuto

Suomalainen kulttuurikritiikki on henkitoreissaan.

Hallittu maahanmuutto vai ihmisbingo

Maahanmuutosta on tulossa vaaliteema, johon liittyviä ongelmia sekä vähätellään että liioitellaan. Jouko Marttila pohtii hallitun maahanmuuton vaihtoehtoja.

Poliitikkojen blogikirjoittelu innosti lukijoita

YLE Uutisten lukijoilta eniten kommentteja kerännyt uutinen on perjantaina ollut poliitikot kirjoittavat netissä entistä räväkämmin. Suurin osa kirjoittajista on sitä mieltä, että kielen muuttuminen rohkeammaksi saattaa lisätä kiinnostusta politiikkaan.

Britanniassa huolta joulun politisoinnista

Britannian kristittyjen ja muslimien neuvottelufoorumi kehottaa viranomaisia lopettamaan kristinuskon häivyttämisen joulun julkisesta juhlinnasta.