Uusimmat artikkelit

Keski-Suomen taidepalkinto Johanna Ketolalle
Tämän vuoden taidepalkinnon suuruus on 5000 euroa.

Fantastico! Fasismin ajan Italian taide kelpaa nyt esille – katso 7 kuvaa ja koe maaginen realismi
Fantastico! -näyttely kertoo Italiassa ensimmäisen maailmansodan päättymisen aikaan syntyneestä, maagisena realismina tunnetusta taidesuuntauksesta.

Yle Cannesissa: Suomalainen lyhytelokuva kisaa Kultaisesta palmusta – ”En usko nähneeni mitään vastaavaa"
Cannesin elokuvajuhlilla ensi kerran yleisölle esitetty Katto sai festivaaliyleisöltä kehuja.

Ihmisten oikeustaju koetuksella oikeustieteen professorin läksiäisnäytelmässä
Rovaniemellä pyörivä, Franz Kafkan teokseen perustuva näytelmä Oikeusjuttu koettelee katsojien oikeustajua.
Narcos
Narcos, huumekauppa ja maaginen realismi

Toni Morrison: Luoja lasta auttakoon
Toni Morrisonin uusin romaani on kertomus tämän päivän mustien menestyjien elämästä. Siihen kuuluvat korkea elintaso, keskittyminen vain omaan menestymiseen ja äärimmäinen pinnallisuus, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Julio Cortázar: Tuli on kaikki tulet
Julio Cortázarin novellikokoelma Tuli on kaikki tulet koostuu kahdeksasta novellista, joiden maailma on hieman vinksallaan. Sen lisäksi kirjailija käyttää tietoisesti kerrontatapoja, joissa lukija joutuu olemaan tarkkana, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Iran uhkaa boikotoida maailman suurimpia kirjamessuja Rushdien takia
Kirjailija Salman Rushdie hiertää yhä Iranin poliittista johtoa. Iran uhkaa jättäytyä pois Frankfurtin kirjamessuilta, koska Rushdie pitää puheen messujen avajaisissa. Iranin uskonnollinen johtaja, ajatollah Khomeini määräsi vuonna 1989 Rushdielle kuolemantuomion, koska katsoi hänen halventaneen islamia kirjassaan Saatanalliset säkeet.

Günter Grass oli Saksan kirjallisuuden suuria nimiä ja aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija
Grass tunnetaan etenkin läpimurtoromaanistaan Peltirumpu, joka on käännetty 24 kielelle. Günter Grass kuoli maanantaina 87 vuoden iässä. Hän sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1999.

Günter Grass on kuollut
Saksalainen Nobel-kirjailija on kuollut 87-vuotiaana.

Haruki Murakami: Värittömän miehen vaellusvuodet
Turhaan ei Murakamia ole verrattu Franz Kafkaan, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Salman Rushdie: Uskonnon on oltava satiirin kohde
Fatwan saanut kirjailija painottaa satiirin olevan vapauden puolella, tyranniaa vastaan. Hänen mukaansa uskonnollinen totalitarismi on saanut aikaan tappavan muutoksen.

Tommi Kinnusen Neljäntienristeys myytiin Haruki Murakamin kustantajalle
Kinnusen esikoisromaanin oikeudet on myyty jo kymmeneen maahan.

Murakamin hipihiljainen Hämeenlinna haaveilee japanilaisturistien vaelluksesta
Maailmankuulun kirjailijan Haruki Murakamin uusin kirja liikkuu Suomessa ja Hämeenlinnan seudulla. Joukko hämeenlinnalaisia on innostunut japanilaisturistien houkuttelemisesta, varsinkin Sibeliuksen juhlavuoden kesäksi 2015.

Haruki Murakami tuo päähenkilönsä Hämeenlinnaan
Maailmankuulu kirjailija Haruki Murakami esittelee Hämeenlinnaa tuoreimmassa kirjassaan. Värittömän miehen vaellusvuodet ilmestyy syksyllä, ensi kertaa suoraan japanin kielestä suomennettuna.

Italo Calvino: Kenraali kirjastossa
Italo Calvino on yksi 1900-luvun merkittävimmistä eurooppalaisista kirjailijoista. Monet Kenraali kirjastossa -kirjan faabeleista ja satiireista on alunperin julkaistu Italian kommunistisen puolueen lehdissä. Lue Juha Pikkaraisen kirja-arvio.

Suomentaja: García Márquez löydetään vuosisatojenkin päästä
Gabriel García Márquezin teosten kääntämisestä suomen kielelle ovat vastanneet lähinnä kääntäjä, runoilija Pentti Saaritsa ja suomentaja Matti Brotherus. Toimittajana ja Fidel Castron ystävänäkin tunnetun García Márquezin tekstit ovat tuottaneet kääntäjilleen tuskaa.

Nobel-suuruus Gabriel García Márquez kuollut
Kirjailija kuoli kotonaan Méxicossa 87-vuotiaana. Kolumbialaisen García Márquezin tunnetuin teos Sadan vuoden yksinäisyys on käännetty yli 25 kielelle ja pelkästään sitä on myyty noin 50 miljoonaa kappaletta.
Sadan vuoden yksinäisyyden kirjoittanut nobelisti sairaalaan Meksikossa
Meksikon tiedotusvälineiden mukaan 87-vuotias Gabriel Garcia Marquez on joutunut sairaalaan keuhkokuumeen takia.

Tähtihetki arvosteli elokuvat Beasts of the Southern Wild, Frankenweenie ja Anna Karenina
Tällä viikolla luvassa on maagista realismia, leikkisää kauhuilua ja suurta rakkautta, kun ensi-iltaan saapuvat Oscar-ehdokas Anna Karenina, Frankenweenie ja Beasts of the Southern Wild. Haastattelussa oli Beasts of the Southern Wild -elokuvan tuottaja Dan Janvey.
Tanskan prinssi luovutti Isabel Allendelle merkittävän kirjallisuuspalkinnon
Palkintoraati kehui Isabel Allenden teoksia maagisiksi ja lumoaviksi.
Kirjailija Salman Rushdie sivuuttaa uuden tappouhkauksen
Iranilaisen Khrodad-säätiön johtaja Hassan Sani on korottanut Rushdien tappamisesta luvattua palkkiota. Säätiön johtajan mukaan profeetta Muhammedin pilkkaamisesta ei tule loppua niin kauan kuin Rushdie saa elää.

Iranilaissäätiö korotti Rushdien tappamisesta luvattua palkkiota
Säätiön mielestä profeetta Muhammedia pilkataan edelleen sen vuoksi, ettei kirjailija Salman Rushdien tappokäskyä ole noudatettu.
Meksikolaiskirjailija Carlos Fuentes on kuollut
Yksi Meksikon merkittävimmistä nykykirjailijoista oli mukana nostamassa Latinalaista Amerikkaa esille 1960-luvulta lähtien. Fuentesin viimeinen kirjoitus ilmestyi samana päivänä kuin kirjailija menehtyi.

Israel sulki rajansa Günter Grassilta
Saksalaiset rauhanaktivistit arvostelevat Israelia, joka on ilmoittanut, ettei saksalaiskirjailija Günter Grass saa enää tulla Israeliin, koska hän on kyseenalaistanut Israelin ulkopolitiikan. Järjestö, joka on järjestänyt pääsiäisenä rauhanmarsseja yli 50 vuoden ajan, pitää Israelin reaktiota kohtuuttomana.

Israel suuttui Günter Grassin runosta
Israelin ulkoministeriö on arvostellut saksalaiskirjailija Günter Grassin runoa, jossa tämä vertaa Israelia ja Irania. Israelin ulkoministeriön mukaan Grassin runo on täysin tyylitön ja sisällöltään epäreilu.

Saatanallisten säkeiden lukeminen raivostutti Intian muslimit
Salman Rushdien Saatanalliset säkeet -kirjan lukeminen ääneen Jaipurin kirjamessuilla on raivostuttanut Intian muslimit. Muslimiaktivistit aikovat tehdä rikosilmoituksen Intiassa kielletyn kirjan julkisesta lukemisesta. Intialaissyntyinen kirjailija Rushdie perui tulonsa kirjamessuille Intian viranomaisten varoitettua häntä mahdollisesta salamurhahankkeesta.
Salman Rushdie saa olla Salman Rushdie myös Facebookissa
Kirjailija Salman Rushdie on onnistunut selättämään yhteisöpalvelu Facebookin nimikiistassa. Rushdie, jonka virallinen etunimi on Ahmed, yritti pitkään ja huonolla menestyksellä saada Facebookin hyväksymään toisen nimensä Salmanin. Tiistaina Rushdie kertoi Twitter-viestissä Facebookin viimein taipuneen ja pyytäneen anteeksi.

Valkoinen kaupunki tuo Vaasan valkoisten ja punaisten kohtalot näyttämölle
Vaasan kaupunginteatterissa saa 8. lokakuuta kantaesityksensä Jorma Ojaharjun samannimiseen kirjaan perustuva näytelmä Valkoinen kaupunki. Näytelmän tapahtumat sijoittuvat 1910-luvun lopulta 1930-luvun alun Vaasaan.
Venäjän ortodoksikirkko kieltäisi Lolitan ja muita klassikkokirjoja
Venäjän ortodoksisen kirkon edustajan mielestä monet länsimaissa arvostetut nykyromaanit lietsovat seksuaalisen holtittomuuta ja jopa pedofiliaa ja ne pitäisi kieltää Venäjällä. Arkkipiispa Vsevolod Tshaplinin sensuurilistalla ovat muun muassa Vladimir Nabukovin Lolita ja Gabriel Garzia Márquezin Sadan vuoden yksinäisyys.

Vaasan kaupunginteatteri aloittaa näytäntökauden
Vaasassa teatteriväki lähtee innolla uuteen kauteen. Luvassa on kahdeksan ensi-iltaa. Musikaali Maailma seis aloittaa ja seuraavaksi vuorossa on paikallisväriä, eli Jorma Ojaharjun Valkoinen kaupunki.

Salvador Allenden kuolema oli itsemurha
Chilen entisen presidentin Salvador Allenden kuolema on vahvistunut itsemurhaksi. Chileläisten ja ulkomaisten asiantuntijoiden mukaan ruumiinavaus ja ballistiset tutkimukset osoittavat, että Allende ampui itsensä polvien välissä pitämällään rynnäkkökiväärillä.

Kaikkien aikojen kirjailijakiista päättyi
Yksi kaikkien aikojen kitkerimmistä kirjallisista vihanpidoista päättyi, kun Paul Theroux ja V.S. Naipaul löivät kättä päälle Walesin Hay Festivalilla.

Salman Rushdie kirjoittaa televisiosarjan
Kirjailija Salman Rushdie ryhtyy tv-käsikirjoittajaksi. Rushdie kirjoittaa amerikkalaiselle Showtime-televisiokanavalle draamasarjan, jossa käsitellään nykypäivän Amerikkaa.

Kirjailija Jorma Ojaharju kuollut
Kirjailija Jorma Ojaharju on kuollut. Ojaharju kuoli tiistaiaamuna Helsingissä. Hän oli kuollessaan 72-vuotias.
Jani Saxell: Unenpäästäjä Florian
Unenpäästäjä Florian on ajankohtainen kauhukuva Euroopasta. Se kertoo paitsi nykyisten kerjäläisten ahdingosta, myös Suomen ja muun Euroopan romanien kohtaloista. Jani Saxell yhdistelee yllättävästi tuttuja, vanhojakin asioita, ja niistä syntyy lähitulevaisuuden kauhukuvia.

Salman Rushdie kirjoittaa muistelmiaan
Salman Rushdie valottaa kuolemantuomiolta paossa elämiään vuosia tulevissa muistelmissaan. Random House -kustantamo kertoi torstaina sopineensa Rushdien omaelämäkerran julkaisusta.

Grassin viimeinen teos jakaa kriitikoiden mielipiteet
Saksalainen Nobel-palkittu Günter Grass on julkaissut omaelämäkertatrilogiansa viimeisen osan. Lokakuussa 83 vuotta täyttävä Grass avautuu teoksessa väheksytystä asemastaan kirjailijana.

Tuomari määräsi Kafkan jäämistön julkiseksi
Israelilaistuomari on määrännyt kirjailja Franz Kafkan löytyneitä käsikirjoituksia julkaistavaksi. Asiasta uutisoi The Guardian -lehti.

Kafkan perintöä esiin tallelokerosta, mutta ei julkisuuteen
Sveitsiläispankin tallelokeroista on löytynyt käsikirjoituksia, piirroksia ja kirjeitä, jotka The Guardian -lehden verkkosivujen mukaan ovat Franz Kafkan jäämistöä. Kafkan perintöä itselleen kuuluvaksi väittävät israelilaissisarukset ovat kuitenkin kieltäneet lokeroiden sisällön julkistamisen.

Kirjailija José Saramago on kuollut
Portugalilainen Nobel-kirjailija José Saramago on kuollut. 87-vuotias kirjailija kuoli perjantaina kotonaan Lanzarotella, kertovat espanjalaiset El País ja El Mundo -lehdet.
Usva toi Seita Parkkolalle Pertsa ja Kilu -palkinnon
Seita Parkkola palkittiin koko tuotannostaan vuoden 2010 Laivakellolla. Palkintoraati kiitti Parkkolaa erityisesti uusimmasta kirjasta Usvasta.
Meksiko vakoili vuosikymmeniä Gabriel Garcia Márquezia
Meksikon turvallisuuspalvelu piti kolumbialaista Nobel-kirjailijaa Gabriel Garcia Márquezia Kuuban agenttina ja seurasi hänen tekemisiään kymmenien vuosien ajan. Sittemmin lakkautettu turvallisuuspalvelu DFS otti Marquezin valvontaansa ja alkoi muun muassa kuunnella hänen puhelintaan vuonna 1967, jolloin hän muutti Meksikoon perheineen.

Kulttuurilehtikatsaus 20.7.
Kulttuurilehtikatsauksessa mietitään, miksi on vaikeaa tunnustaa olevansa natsi. Lisäksi puhutaan rokkielämän käytöskoodeista sekä loman tyhmentävästä vaikutuksesta.

Vaasalaiskirjailijoiden teokset näyttämölle
Venny Kontturin ja Jorma Ojaharjun teosten pohjalta valmistellaan kantaesityksiä Vaasan kaupunginteatteriin.
Harri Närhi: Apinamorsian
Kahdesta erillisestä tarinasta koostuvassa romaanissa toinen kuvaa Toia-nuorukaista pyydystämässä ketsaalin sulkia muinaisessa maya-kulttuurissa ja toisessa valokuvaaja Lauri Kurki on juuri selvinnyt aivoinfarktista.
Juha Ruusuvuori: Pyhän kalan kultti
Ruusuvuoren kirja Pyhän kalan kultti sijoittuu tulevaisuuteen. Ilmasto on lämmennyt, merivesi nousee ja ajaa ihmisiä pakosalle. Pohjois-Norjassa voimistuu uskonnollinen liike, joka saa voimaa Pyhästä kalasta.
Pasi Ilmari Jääskeläinen: Taivaalta pudonnut eläintarha
Jääskeläisen Taivaalta pudonnut eläintarha koostuu 12 novellista. Ne sijoittuvat milloin tulevaisuuteen, milloin menneisyyteen, uniin tai alitajuntaan. Mitä on aika ja mikä on todellista?

Iran: Rushdien fatwa yhä voimassa
Iranin hallinto on keskiviikkona ilmoittanut kirjailija Salman Rushdien 20 vuotta sitten saaman kuolemantuomion olevan yhä voimassa.
Rushdien läpimurtoteos siirtyy valkokankaalle
Salman Rushdien läpimurtoteosta Keskiyön lapset ollaan sovittamassa elokuvaksi. Kirjailijan kanssa käsikirjoitusta työstää kanadalaisohjaaja Deepa Mehta. Kuvaukset on määrä aloittaa vuonna 2010.