Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Wilma Tuomiselle, 27, krapula-ahdistukset olivat liikaa – tästä on kyse nousevassa sober curious -ilmiössä, jonka Alkokin tunnistaa

Wilma Tuominen on jättänyt alkoholin vuosi sitten, mutta absolutistiksi hän ei ryhtynyt. Sober curious -ilmiö kyseenalaistaa vanhaa alkoholikulttuuria. Täysraittiuden sijaan se voi tarkoittaa sitä, että juo harvemmin tai vähemmän tai suosii mietoja alkoholijuomia.

Pari vuotta sitten tuli alkoholin riskiraja, joka meni monelta ohi – Huolestunut ylilääkäri: Tieto on saatava ihmisten mieliin

Asiantuntijoiden mukaan moni suomalainen pitää yhä suurkulutuksen rajan alle jäävää alkoholin juomista turvallisena terveydelle.

Viinit ruokakauppaan vai ei? Kysymys jakaa kansan kahtia

Väkevät viinat kuuluvat suomalaisten mielestä Alkoon.

Ravintoloiden aukeaminen ei auttanutkaan pienpanimoita – alalla toivotaan nyt alkoholin etämyyntiluvalle nopeaa käsittelyä

Koronakevät oli pienpanimoille kova ja väliaikaisesta etämyyntiluvasta toivottaisiin helpotusta. EHYT ry:ssä pelätään, että lupa olisi askel kohti alkoholipolitiikan laajempaa muuttamista.

Alkoholimyrkytykseen kuolee huomattavasti vähemmän suomalaisia kuin 15 vuotta sitten

Alkoholimyrkytyskuolemien määrä lähti jyrkkään laskuun vuoden 2009 jälkeen.

WHO: Venäjän tiukempi alkoholipolitiikka tepsii – juominen on vähentynyt jopa 43 prosentilla

Terveysjärjestön raportin mukaan venäläiset myös elävät aiempaa vanhemmiksi.

Alkoholin etämyyntikiellosta alkaa taas vääntö – Vuosien taistelun nähnyt juristi: "Tällainen epäselvyys sataa Alkon laariin"

Alkoholipolitiikasta vastaavalta perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulta (sd.) odotetaan uutta esitystä ulkomailta tilattavista juomista.

Ennakkotiedoissa hurja muutos: Surmat kovassa kasvussa – katso, miten alkoholilait ovat vuosien varrella vaikuttaneet henkirikollisuuteen

Ryyppyriidoissa kuoli kymmeniä miehiä aiempaa enemmän. Alkoholin kulutus ei ole kuitenkaan kasvanut merkittävästi.

Vielä voi tilata viinit joulupöytään – Lakiesitys alkoholin etämyynnistä viivästyy, saatetaan myös kuopata

Lakiesitys on törmännyt lakiteknisiin kysymyksiin, hallituspuolueiden poliittisia erimielisyyksiä etämyynnistä ei ole vielä päästy edes käsittelemään.

Uutissuomalainen: Yli puolet suomalaisista valmiita purkamaan Alkon monopolin

Kyselyn mukaan nykyisenlaisen yksinoikeuden väkevien alkoholien myyntiin säilyttäisi 30 prosenttia suomalaisista.

Oluen vahvuus kaupoissa jakaa kansanedustajien mielipiteet

Iso osa Lounais-Suomen kansanedustajista ei vielä halua ottaa kantaa siihen, pitäisikö kaupoissa myytävien juomien alkoholiprosenttia korottaa.

Heikki Hiilamon kolumni: Alkoholia ja yksilönvapauksia

Alkoholiteollisuus lobbaa samanlaisilla väitteillä kuin tupakkateollisuus aikoinaan, kirjoittaa Heikki Hiilamo.

Marko Kilven kolumni: Päästä viina pahasta

Alkoholilainsäädännössä ei ole paljon vuosikymmenten aikana muuttunut. Hankaluus ja nöyryyttäminen ovat seuranamme yhä, kirjoittaa Marko Kilpi.

Analyysi: Vain 0,8 prosenttiyksikön tähden

Alkoholilain löyhennyksestä taistellaan hallituksessa. Mikään hallituspuolue ei silti ole raittiuspuolue, muistuttaa A-studion toimittaja Anne Moilanen.

Kassat kirjaavat ylös välitysyritykset, riehuvat asiakkaat ja kieltäytymiset juomien myynnistä

Skarppina kassalla -kampanja haastaa myyjät kirjaamaan kuinka usein papereita kysytään ja kuinka usein alkoholin tai tupakan myynnistä on kassalla kieltäydytty. Ylös kirjataan myös, jos on ollut aihetta epäillä alkoholin ja tupakan välittämistä alaikäiselle

Kohutulle alkoholiuudistukselle taas lunta tupaan – lainsäädännön arviointineuvosto suosittelee korjaamaan puutteet

Arviointineuvoston mukaan lakiluonnoksesta eivät käy ilmi muutoksen euromääräiset kokonaishyödyt ja kustannukset.

Ruotsalaisten viinaralli jatkunut Lapissa yli 10 vuotta – "Alkoista lähinnä väkevämpiä juomia"

Ruotsin Alko Systembolaget otti kantaa Suomessa valmisteltuun uuteen alkoholilakiin. Huoli Suomen alkoholilainsäädännön vaikutuksista muihin Pohjoismaihin on perusteltu, sanoo THL:n tutkija.

Ruotsin Alkon tiedottaja: Valitimme Suomen alkoholilaista yhteispohjoismaisen huolen innoittamana

Systembolaget on kommentoinut EU:lle Suomen puuhaaman alkoholilainsäädännön uudistuksen lisäävän alkoholinkulutusta. Systembolagetin tiedottaja Elina Yli-Torvi kertoo kirjelmän kumpuavan halusta suojella pohjoismaista alkoholipolitiikkaa.

Alko online drinks shop sales exceed expectations

Finland’s alcohol sales monopoly Alko opened an online shop late last year, a historic move in a country where alcohol policy has been strictly regulated for decades. Orders surpassed forecasts in the first few months of the web shop's operations.

Kolumni: Sosiaalipolitiikan uudistaminen on kuin onkin mahdollista

Selkeys tehtäväksiannossa, johtajuus valmistelussa ja vakuuttavuus juurruttamisessa. Sosiaalipolitiikkaa on mahdollista uudistaa, kun periaatteet ovat selvät, kirjoittaa Juho Saari.

”Jokaisella prosentilla on merkitystä” – alkoholilain kokonaisuudistus sai osakseen kärkevää kritiikkiä

Hallituksen ajama alkoholipolitiikan uudistus herätti vilkasta keskustelua A-studio: Talkin lähetyksessä. Keskustelussa esiin nousi nelosoluen tuominen maitokauppoihin. Lain puolustajat korostivat uudistuksen tuovan lisää työpaikkoja pieniin kauppoihin ja ravintoloihin. Päihdelääkärin mukaan entistä useamman riskikäyttäjän juominen saattaa saatavuuden lisääntyessä riistäytyä käsistä.

"Katuma on kuin Monaco, kukaan ei käy töissä ja kukaan ei maksa veroja"

"Älä varasta edes palanutta tulitikkua. Älä tuu tänne valehtelemaan. Muuten tervetuloa", julistaa post-it-lappu Katumantie kaksvitosen asukkaan Veijon ovenpielessä. Lappuun tiivistyy paljon sitä, mistä lähiö on tunnettu.

Hyviä uutisia terveydestä: syöpä ja sydäntaudit tappavat yhä vähemmän alle 70-vuotiaita suomalaisia

Huono uutinen puolestaan on se, että viina tuhoaa Suomessa miehiä enemmän kuin muissa maissa. Tiedot perustuvat EU:n rahoittamaan tutkimukseen.

Kolumni: Tapa käsittää yhteinen hyvä on murroksessa

Suomi on perinteisesti säädellyt viinan myyntiä, rahapelaamista ja rahankeräystä pitääkseen sosiaalliset riskit hallinnassa. Nyt pelisäännöt ovat muuttuneet, kirjoittaa Juho Saari.

"Paperinpyörittely vie yhtä paljon aikaa kuin tuotteiden valmistus" – pienpanimoyrittäjä ei usko alkoholiuudistuksen tuovan helpotusta

Paljon porua tyhjästä, sanoo pienpanimoalan yrittäjä Pekka Kääriäinen alkoholipolitiikan uusista linjauksista. Kääriäinen pitää pienpanimoiden kannalta merkittävämpänä uudistuksena ulosmyyntioikeutta. Turha byrokratia alalla harmittaa yrittäjää.

"Alkoholin myynnin vapautus ei lisää kulutusta" – Panimoliiton lobbausväite johtaa THL:n mukaan harhaan

Alkoholiteollisuus kiistää alkoholin myynnin rajoituksia perustelevat tutkimustulokset. Apunaan se käyttää muun muassa tilastoja ja käsityksiään muuttanutta alkoholitutkijaa.

Kääriäinen alkoholilinjauksesta: "Pakko on niellä epämiellyttäviäkin piirteitä"

Keskustan kansanedustaja Seppo Kääriäinen pitää vahvojen oluiden tuomista ruokakauppoihin kompromissina, joka kuuluu hallitusyhteistyöhön. Hän toivoo, että uudistukset rauhoittaisivat hetkeksi alkoholipolitiikan.

Pienpanimoissa riemuitaan – osa pelkää kuitenkin uusia rajauksia

Pienpanimoliiton puheenjohtaja Mika Tuhkanen kertoo hymyn olevan nyt herkässä. Erityisesti kaikkein pienimmissä panimoissa hallituksen alkoholipoliittinen linjaus on antanut syytä iloon. Epätietoisuus rajanvedosta painaa kuitenkin toisia.

Kansantalous kärsii alkoholin liikakäytöstä

Alkoholipolitiikkaa uudistetaan parhaillaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kansantalouden kannalta keskeistä on ehkäistä alkoholin aiheuttamaa työuralta syrjäytymistä.

Alkoholipolitiikan kauhukakara Petri Viglione vaihtoi taktiikkaa: Nyt hän haluaa vahvat oluet maitokauppoihin

Askel kerrallaan. Kaksikymmentä vuotta Suomessa on opettanut suomalais-italialaiselle Petri Viglionelle kärsivällisyyttä. Ensin muutetaan suomalaista olutkulttuuria, vasta sitten kehitetään viinikulttuuria. Onko Viglione muuttumassa suomalaiseksi?

Miten alkoholikuolemat saataisiin laskuun? Asiantuntija: Keskioluen poistaminen ruokakaupoista olisi tehokas keino

Alkoholijuomien kokonaiskulutus on yhä laskussa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Mikään ei kuitenkaan takaa sitä, että muutos olisi pysyvä, johtava asiantuntija Esa Österberg sanoi Ylen aamu-tv:ssä.

Viskipuolue merkittiin puoluerekisteriin

Tuore puolue harkitsee nimensä vaihtamista lähitulevaisuudessa tehdäkseen selväksi, että Suomessa on paljon muutakin uudistettavaa kuin alkoholipolitiikka.

Kansanedustajilta vihreää valoa omille festarijuomille

Yle selvitti Lounais-Suomen kansanedustajien mielipiteitä Suomen alkoholipolitiikasta. Suurin osa olisi valmis keventämään lakia ja sallisi omat alkoholijuomat festivaaleilla.

Ruohonen-Lerner: Miksi ravintolassa on valomerkki?

Sinä päivänä, kun suomalainen työmies juo ruokatunnilla lasin punaviiniä ja palaa takaisin töihin, alkoholin myyntirajoitukset voi minun puolestani unohtaa. Tätä päivää odotellessani vastustan tiukasti alkoholipolitiikan vapauttamista, kirjoittaa europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner Yle Rovaniemen radiokolumnissa.

Perussuomalaiset haluaa vahvat oluet kauppoihin

Perussuomalaisten mielestä kaupoissa voitaisiin myydä vahvempia oluita ja yhä pidempään. Ravintoloiden myymän alkoholin arvonlisäveroa voisi alentaa. Myös pienpanimoiden alkoholimyynnin säätelyä tulisi höllentää.

Muistatko? Vuosi sitten hallituspuolueiden edustajat lupailivat mietoja viinejä marketteihin

Hallitus on uudistamassa alkoholilakia. Yle kysyi vuosi sitten vaalikoneessaan, tulisiko ruokakaupoissakin sallia mietojen viinien ja vahvojen oluiden myynti. Näin hallituspuolueiden kansanedustajiksi valitut vastasivat.

Alkoholilaki muuttuu: Kokoomus haluaisi vahvempia juomia kauppoihin

Kokoomus haluaa nykyistä vahvempia juomia kauppojen valikoimiin sekä pidentää alkoholin myyntiaikoja. Tänään kokoontuneen kokoomuksen eduskuntaryhmän mielestä rajoitusten väljentäminen lisäisi työllistävyyttä, elinkeinomahdollisuuksia ja yksilönvapautta. Suomen alkoholilakia ollaan parhaillaan sorvaamassa uusiksi.

A-klinikkasäätiön ylilääkäri: Olen haudassa ennen kuin alkoholikulttuuri Suomessa muuttuu italialaiseksi

Alkoholilain mahdollinen löyhentäminen nostattaa tunteita. A-studiossa vierailleet kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.) ja A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki ovat samaa mieltä siitä, että suomalaisessa juomakulttuurissa riittää petrattavaa. Pelkonen vapauttaisi oluen myyntiajat ja toisi viinit ruokakaupan hyllylle. Simojoki taas povaa, että löyhennykset tulisivat kalliiksi kansanterveydelle.

Alkoholipolitiikkaan voi tulla historiallisia muutoksia – Olutta iltamyöhään, pienkaupoille erioikeuksia, viinit valikoimiin?

Suomen alkoholikulttuuri saattaa olla muuttumassa lähiaikoina vapaampaan suuntaan. Tarkemmat päätökset tehdään jo lähiviikkoina.

Suomessa alkoholi on ollut paheneva ongelma viimeiset 500 vuotta

Suomalainen alkoholikeskustelu on kiertänyt kehää ainakin 1500-luvulta lähtien. Paljon on kuitenkin myös muuttunut, kertoo suomalaiseen alkoholikulttuuriin perehtynyt professori Ykkösaamussa.

Pontikkaa kotipoltettiin 1970-luvulla kerrostaloissa

Alkon lakko kasvatti tislauslaitteiden kysyntää.

Lopettaisiko alkoholiveron lasku viinan kiikuttamisen Virosta?

Forssalainen Aila Lahtinen hakee kansalaisaloitteella tukea ajatukselleen, jonka mukaan alkoholinvero korotus on ollut virheliike. Veron lasku toisi hänen mielestään tuloja ja työpaikkoja. Mitä mieltä olet?

Nettivuosi 2014: Muistatko pillimehukohun ja veteraanin liputustoiveen?

Pori Jazzin alkoholikiellon ympärillä käynyt kohu kiinnosti Yle Satakunnan netissä eniten vuoden 2014 aikana. Teimme listan vuoden luetuimmista nettiartikkeleista. Katso, mistä tänä vuonna kerrottiin.

Pudotuspeli käynnissä ravintola-alalla – "Normaali yrittäminen estetty"

Jyväskylässä parikymmentä ravintolaa on lopettanut tai vaihtanut liikeideaa tai omistajaa tämän vuoden aikana. Ravintolat pyristelevät Viron viinarallin ja alkoholilainsäädännön puristuksessa. Kokenut yrittäjä vaatii muun muassa verotukseen pikaisia korjauksia, sillä alkoholista enää 13 prosenttia nautitaan ravintolassa.

Suomen panimoteollisuus saa edustajan eurooppalaiseen edunvalvontajärjestöön

The Brewers of Europe on valinnut Olvin toimitusjohtajan hallitukseensa. Nimityksen nähdään kasvattavan suomalaisen panimoteollisuuden vaikutusvaltaa EU:n tasolla.

Yökerhopomo: Fitness ja some vievät asiakkaita

Meno yökerhoissa on siistiytynyt mutta kilpailu koventunut, sanoo Restamaxin yökerhojen toiminnasta vastaava Miko Helander. Ravintola-alan konsernilla on jo yli 80 ravintolaa eri puolilla Suomea.

Alkoholisääntelyä vastaan taistellaan "poliittisella oluella" – ensimmäiset 5000 litraa myytiin hetkessä

Facebook-yhteisö ja Mikkelissä toimiva Saimaan juomatehdas pyrkivät vaikuttamaan tuotteellaan Suomen alkoholipolitiikkaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle