Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Theremin on yksi maailman vaikeimmista soittimista – ja Susanna Viljanmaa aikoo tehdä Suomesta sen suurvallan

Koskettamatta soitetettavan thereminin taitajia on Suomessa toistaiseksi vain kourallinen. 

Kitaralla on sielu, sanoo mies, joka toteutti haaveensa ja rakensi itselleen sähkökitaran

Suomalaissoittimet ovat päätyneet monien supertähtien soitinvalikoimaan. Ulkomaisen jalopuun sijaan etsitään raaka-aineita nyt lähempää.

Kokeellisen musiikin ekspertti Viktor Toikkanen: "Soittamalla kasveja voi saada aikaan ihan mielettömiä ääniä!"

Maailmassa on vain muutama ihminen, jotka tekevät musiikkia kasveilla. Yksi heistä on helsinkiläinen Viktor Toikkanen, 24, jonka omaperäinen musiikki syntyy kasvin sähkönvarauskyvystä.

Bändisoittimien suosio laskussa – ”Kaiken voi nykyään tehdä yksin kotona” – kitara pitää kuitenkin pintansa

Bändi käsitteenä on murroksessa. Perinteisiä bändejä perustetaan jatkuvasti vähemmän. Myös osa bändisoittimista on kokenut suosion laskua.

Pop-messu aiheutti 50 vuotta sitten skandaalin, koska kirkossa soi sähkökitara – säveltäjä kuuli Tšekkoslovakian miehityksestä matkalla kesätöihin: "Make love, not war"

Timo Ruottinen tunnetaan muun muassa Pikku Kakkosen Postilaulun säveltäjänä. Hänen suurimuotoisin teoksensa on 50 vuotta sitten sävelletty Missa Popularis.

Rosoisessa helsinkiläislähiössä tapahtuu yllättäviä kohtaamisia – Kontulassa raikaa kokeellinen elektromusiikki, noise ja ambient

Vaihtoehtoiseen elektromusiikkiin keskittyvä Kontula Electronic järjestetään nyt kolmannen kerran.

Mikä ihmeen Ginette – kotimaisessa kokeellisessa musiikissa keksitään omaperäisiä soittimia ja ollaan tyytyväisinä marginaalissa

Monet muusikot rakentavat tällä hetkellä soittimiaan itse ja perinteisilläkin soittimilla tehdään rohkeita kokeiluja.

Ammattikitaristi ihmettelee: Miksi äidit ja isät ostavat kitaransoittoa aloitteleville kaikkein halvimman ritsan?

Hevikitaristi Markus Vanhala neuvoo tutkimaan käytettyjen sähkökitaroiden tarjontaa.

Kirsi Ikonen valmistaa omin käsin klassikkomallisen sähkökitaran

Itsetehdystä sähkökitarasta unelmoivat joensuulaiset ovat täyttäneet kansalaisopiston kurssin.

Sähkö loihtii perinnesoittimesta esiin uudenlaisen tunnelman

Monet yhtyeet soittavat sähköistetyillä kansansoittimilla. Kun esimerkiksi kantele saa sähköt, se soi mahtipontisesti jopa hevibändien musiikissa.

Satavuotiasta thereminiä soitetaan käsin koskematta – "50-luvulla käytettiin kauhu- ja scifielokuvissa"

Puulaatikkomaisella soittimella on tehty muun muassa tehosteääniä useisiin kauhu- ja scifielokuviin.

Harvinaista suomalaispuuta himoitaan kitaramateriaaliksi ulkomaita myöten – Video: Näin soitin syntyy

Suomalaisista materiaaleista ylpeä kitaravalmistaja on käyttänyt loimukoivua kitaroissaan jo vuosia, mutta nyt metsien harvinaisuutta kysellään jo ulkomailtakin.

Madamet aikuisten naisten bändileirillä: "Näin rumpupalikat ensimmäistä kertaa" – video

Madame camp on aikuisten naisten bändileiri Helsingissä. 15 kypsää rokkimimmin alkua opettelee kitaran, basson ja rumpujen saloja. Naiset sanovat tavoittelevansa bändimusisoinnin iloa, joka koulussa usein oli poikien yksinoikeus. Tähtäimessä ei myönnetä olevan kuuluisuus, ennemminkin yhdessäsoittamisen ilo.

Hammond-uruilla soittajia enemmän kuin koskaan – amerikkalaistaituri kertoo, mikä sen äänessä kiehtoo

Erityislaatuisella äänellä varustettu Hammond-urku jakaa mielipiteitä. Toisille soitin tuo mieleen halvan hissimusiikin, toiset kuulevat sen soundissa erityistä sielukkuutta. Suomessa vieraileva, maailman parhaimmaksi Hammond-urkuriksi kutsuttu, amerikkalainen Joey DeFrancesco sanoo, että soitin kuulostaa kamalalta, jos sitä ei osaa soittaa oikein.

Sihinää, kolinaa, suhinaa – MuTeFestillä kuuluu uusi kokeellinen musiikki

Sibelius-Akatemian musiikkiteknologian aineryhmän toimintaa esittelevä MuTeFest tarjoilee tämä viikon Helsingissä kokeellista musiikkia ja näytteitä tuoreesta musiikkiteknologiasta. Esimerkiksi mobiilisovelluksia käytetään uuden musiikin tekemisessä yhä enemmän.

Sähkökitaroista tunnettu yritys laajentaa puhallinsoittimiin

Joensuulainen Flaxwood on lähdössä mukaan puhallinsoitinbisnekseen. Sähkökitaroistaan tunnettu yhtiö on saanut testattua ensimmäiset Heinävaarassa puukomposiitista tehdyt klarinetin osat. Testien mukaan osat kestävät vertailua maailman arvostetuimman klarinettimateriaalin kanssa.

I Dream of Wires

Dokumenttielokuva elektronisen musiikin historiasta.

Isoisän putkiradio viritti Jonten keksimään uusvanhan syntikan - nyt se soi hittielokuvassa

Vaasalaisyntyinen Jonte Knif jätti Sibelius-Akatemian cembalo-opinnot kesken ja vaihtoi musiikkiteknologian opintoihin. Isoisältä perityn putkiradion ansiosta Jonte päätyi keksimään vanhanaikaisilla putkilla toimivan syntetisaattorin, Knifoniumin. Maailmanmainetta ei vielä ole herunut, vaikka soitin on isossa roolissa Interstellar –tieteiselokuvan musiikissa. 

808 – rumpukone, joka muutti musiikin

Kasinollakasia, eli japanilaisen Roland-yhtiön rumpukonetta TR-808 ehdittiin valmistaa vain kolmen vuoden ajan 80-luvun alussa, mutta se riitti muuttamaan tavan, jolla musiikkia tehdään. Legendaarisen koneen nimiin vannovat edelleen lukemattomat artistit ja sen omintakeista, virheellistä soundia jäljitellään digitaalisesti kautta maailman. Tuotantoon sitä on turha enää kuitenkaan haikailla. Miksi? Se on salaisuus.

Tämä mies taituroi elektronisen kulttibiisin Enon Disco – "Jäätävää jyystöä"

Joensuulainen Alpo Myller ei tiennyt kappaletta tehdessään, minkälaiseen nousukiitoon se radioissa pääsee. Yhä vieläkin tilille ropsahtaa teostokorvauksia, vaikka levyn ilmestymisestä on neljännesvuosisata.

Sata kitaristia täytti Senaatintorin – "Mahdollista vain Helsingissä"

Helsingin Senaatintorin valtasivat tänään sata sähkökitaristia sekä koko alueen täyttänyt yleisömeri. Helsingin Juhlaviikkoja varten sävellettyä kappaletta on harjoiteltu kuukausien ajan.

Flaxwood uskoo yhä komposiitin mahdollisuuksiiin soitinbisneksessä

Joensuun Heinävaarassa, Muovilaaksossa komposiittisoittimia ja soittimien osia valmistava Flaxwood jatkaa tuotekehittelyään. Selluloosakuidun ja teknisten muovien yhdistelmästä syntyvä komposiittimateriaali on soittimien raaka-aineena ollut käytössä viime vuosikymmenen alusta.

"Linnut päässäni ovat oudon näköisiä" – sähköinen lintupuisto tulvii tuntemattomia lintulajeja

Kouvolassa on avattu sähkölintupuisto. Kyseessä on linnunlaulun kaltaisista äänistä koottu ääniteos, joka on luotu syntetisaattorin avulla. Puistossa laulavat mm. kuplahaikara, huhuilulintu ja tirpunen.

NEOssa tulevaisuuden taidetta ja hämmästyttäviä valopukuja

Yle Uutisten vaihtoehto- ja kaupunkikultturiohjelma NEOn helmikuun jaksossa heitetään siveltimet romukoppaan ja tarkastellaan tulevaisuuden taidemuotoja: holokinetiikka herättää maalauksen henkiin ja laserilla voidaan tehdä valoveistos, mutta millaiselta näyttää aivosähkön avulla luotu taideteos?

Bob Dylanin kitara myytiin lähes miljoonalla dollarilla

Huutokaupattu sähkökitara liitetään hetkeen, jolloin legendaarinen muusikko hyppäsi akustisesta sfääristä äänekkääseen rokkiin.

Sähkökitara raikaa Afganistanin ainoassa rokkikoulussa

Kaksi vuotta sitten Kabuliin perustetusta rokkikoulusta on tullut suosittu paikka, jossa fanitetaan niin Linkin Parkia kuin Queeniakin.

Luosto Classicissa soivat theremin ja käsikellot

Luosto Classic kokoaa elokuun toisena viikonloppuna Luoston rinteille klassisen musiikin ystäviä ympäri Suomen. Tänä vuonna Ukko-Luostolla kuullaan muun muassa thereminiä, käsikelloja ja Riga Sinfoniettaa.

TV toi maailman olohuoneeseen

Itsetehdyt sähkökitarat, tangoa soittavat rokkibändit ja television testikuvan katselu yhdessä naapureiden kanssa. Kahden museon yhteinen teemanäyttely paljastaa, miten maailma mullistui 1960-luvulla.

TS: Saloon työpaikkoja sähköpianoista - konkurssin tehnyt italialaisfirma jatkaa Suomessa

Konkurssiin mennyt General Music valmisti muun muassa sähköpianoja. Muutamat kymmenet ihmiset saavat työpaikkoja Salossa.

Sähkökitara tarvitsee bändin ympärilleen

Musiikkiopistoissa voi klassisen kitaran lisäksi opiskella sähkökitaransoittoa. Lappeenrannan ja Imatran musiikkiopistoissa sähkökitaraan perehtyy yli 20 oppilasta.

Musiikin hyväätekevä voima jääköön kytemään nuorissa

Luotolan laulajat ja soittajat päättivät 30-vuotisen toimintansa lahjoittamalla "kahvikassaan" kertyneen reilun toimintatonnin kemiläiseen lastensuojeluyksikköön.

Ajatuskupla: Unelmoivat pojanviikarit

Unelmointi on ihanaa, vaikkeivät unelmat toteutuisikaan. Mutta ne voivat toteutua! Siihen tosin saattaa mennä vuosia.

Kranaatti löytyi multa-asemalta Kuopiossa

Kuopion Heinälamminrinteeltä löytyi maanantaina iltapäivällä vanha räjähde. Kekkilän multa-aseman rumpukoneen läpi meni epäilyttävä metalliesine, josta ilmoitettiin poliisille.

Kirjastossa voi harjoitella soittotaitojaan

Joensuun pääkirjaston musiikkiosastolle on hankittu sähköpiano. Pianoa pääsee soittamaan varaamalla ajan kirjastosta.

Viulu vai sähkökitara?

Vallalla oleva kevyen musiikin buumi vaikuttaa lasten musiikin harrastamiseen. Teeveestä tutut sähkökitarat ja rummut kiinnostavat varsinkin poikia. Silti lopulta myös klassisen musiikin soittimille löytyy ottajia.

Kaustinen soi jälleen moniäänisenä

Tammikuun lopulla Kaustisen kamarimusiikkiviikko esittelee jälleen mielenkiintoisia kantaesityksiä. Huhtikuussa 60-vuotta täyttävä säveltäjä Eero Hämeenniemi on tänä vuonna kamarimusiikkiviikon teemasäveltäjä.

Hammond-urkujen pehmeä sointi kelpaa kissallekin

Jukka Hovi toteutti 30-vuotisen unelmansa ja osti Hammond-urut. Nelikymppinen soitin soi suloisesti kuin sametti.

Komposiittikitara käy vaisusti kaupaksi

Joensuussa valmistettavan erikoisvalmisteisen sähkökitaran myynti on onnistunut ennakoitua heikommin. Maailmanlaajuinen taloustaantuma on vähentänyt luonnonkuitukomposiitista tehdyn kitaran kauppaa parin vuoden aikana noin puolella.

Vanha sähkökitara on arvossaan

Taantuma ei kitarakaupassa näy, sillä kalleimmillaan 1950- ja 60- lukujen kitaroista maksetaan useita kymmeniä tuhansia euroja. Alkuperäiset osat ja komponentit nostavat arvoa, mutta soittajalle merkitsee eniten soundi ja soittotuntuma.

Raamatullista äänidraamaa syntetisaattorilla

Pääsiäisen aikoihin seurakuntien työntekijöillä riittää kiirettä – niin myös kanttorilla. Jokavuotisia teemoja pyritään lähestymään myös normaalista poikkeavilla keinoilla.

Peipot ryhtyvät heavy-muusikoiksi

Joukko seeprapeippoja esittelee taitojaan heavy-muusikoina Lontoossa lauantaina avautuvassa näyttelyssä. Barbican-keskukseen pystytetyssä teoksessa 40 peippoa näppäilee sähkökitaroiden kieliä mielensä mukaan.

Ilmakitaransoiton maailmanmestaruus Ranskaan

Ranskalainen Sylvaine Quimene on voittanut tämän vuoden ilmakitaransoiton maailmanmestaruuden. Taiteilijanimellä Günther Love esiintyvä mies selätti tiukassa kisassa viime vuoden mestarin, yhdysvaltalaisen Graig Billmeierin.

Ilmakitaransoiton maailmanmestaruus Ranskaan

Ranskalainen Sylvaine Quimene on voittanut tämän vuoden ilmakitaransoiton maailmanmestaruuden. Taiteilijanimellä Günther Love esiintyvä mies selätti tiukassa kisassa viime vuoden mestarin, yhdysvaltalaisen Graig Billmeierin.

Sähkökitaran kehittäjä Les Paul on kuollut

Amerikkalainen jazz-kitaristi ja keksijä Les Paul on kuollut 94-vuotiaana. Hänet tunnetaan yhtenä tärkeimmistä nykyaikaisen sähkökitaran sekä äänitystekniikan pioneereista.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle