Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lahden pilottiprojektissa testataan C-hepatiittia huumeiden käyttäjiltä – taustalla Maailman terveysjärjestön tavoite

Terveysneuvontapiste Jelpissä tehtävä testi on vapaaehtoinen ja maksuton. Vastaavaa testausta on aiemmin tehty Helsingissä.

Lääkäri hävitti yhdeltä klinikalta C-hepatiitin ja ihmettelee nyt muun Suomen saamattomuutta: "Minkään sairauden hoito ei ole näin helppoa"

C-hepatiitti saatiin hävitettyä kokonaan korvaushoitoklinikan potilailta systemaattisella lääkehoidolla. THL julkaisi tänä vuonna uuden hoitosuosituksen maksasairauksia aiheuttavan viruksen nujertamiseksi.

Moni kantaa C-hepatiittia tietämättään ja havahtuu vasta, kun maksa on jo vaurioitunut – viranomaiset haluavat tappaa viruksen koko Suomesta

C-hepatiittia sairastavan "Tonin" mielestä on erikoista, että aiemmin ihmisen elämäntyyli vaikutti hoidon saamiseen.

C-hepatiittitartuntojen määrä on pysynyt kurissa pohjalaismaakunnissa

Suurin C-hepatiittiviruksen kantajaryhmä on huumeidenkäyttäjät, jotka käyttävät suonensisäisiä huumeita. Pohjalaiskunnissa C-hepatiittitapauksia on vähän.

Tutkimus: Kahvia juova vanhus kaatuilee harvemmin

Tutkijat eivät pysty sanomaan, mikä kahvissa ehkäisisi kaatuilua. Kofeiini voi mahdollisesti parantaa tarkkaavuutta.

Oulussa selvitetään C-hepatiitin levinneisyyttä huumeidenkäyttäjiltä

THL:n arvion mukaan C-hepatiittia on maassamme paikoin epidemiaksi saakka.

Nyt tästäkin on tutkimus: Kylmyys ja pimeys lisäävät juopottelua

Laajan yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan alkoholin väärinkäyttö on yleisempää pohjoisilla leveysasteilla. Suomalaistutkija epäilee tulosten yleistettävyyttä.

Tutkimus: Ei-alkoholiperäistä rasvamaksaa potevilla suurentunut riski sairastua syöpään

Rasvamaksa on yleistynyt monissa maissa muun muassa lihavuuden yleistymisen myötä.

Kyselytutkimus: C-hepatiitin tarttumisesta useita harhauskomuksia

Lähes puolet uskoo virheellisesti rokotteen pienentävän tartuntariskiä.

Yllätyshelteen laukaisema tissutteluputki vaarantaa maksan – Osa puhdistusvinkeistä on roskaa, näillä lääkärin vinkeillä onnistut

Vapusta se alkoi ja helle sitä lietsoi: mahtavaa terassi- ja grillauskauden alkua. Huurteinen olut ja kylmä valkkari maistuivat itse kullekin, ja maksa huutaa hoosiannaa.

Yhteinen palvelunumero avattiin C-hepatiittitartuntaa epäileville Jyväskylän seudulla

Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten terveysasemien asiakkaille on avattu yhteinen palvelunumero 014 269 5670, josta tartuntaa epäilevät saavat neuvontaa ja tarvittaessa ohjauksen hoitoon ja laboratoriokokeisiin.

Entistä tehokkaampi hepatiitti B -rokote tekeillä – tautia kantaa maailmalla liki 300 miljoonaa ihmistä

Suomessa Rokotetutkimusklinikoilla testataan parhaillaan rokotetta, jonka pitäisi ehkäistä hepatiitti B:tä entistä paremmin. Tällä hetkellä käytettävät rokotteet eivät aina anna täyttä suojaa.

Brittitutkimus: Kahvista saadaan terveyshyötyjä, kun sitä juodaan 3–4 kuppia päivässä

Tutkimuksen mukaan 3–4 kahvikupillista päivässä nauttivilla on pienempi riski sairastua muun muassa maksasairauksiin ja syöpään kuin niillä, jotka eivät juo kahvia lainkaan.

Helsinki doctors: Steep rise in STDs this year

The City of Helsinki Department of Social Services and Health Care says that hepatitis A and gonorrhea have become more common among men engaging in unprotected gay sex.

A-hepatiittivirus leviää miesten välisessä suojaamattomassa seksissä Helsingissä

Useat sukupuolitaudit ovat viimeisten vuosien aikana yleistyneet miesten välisessä suojaamattomassa seksissä.

Tuhoaako alkoholilain uudistus suomalaisten maksat? "Tilanne jo nyt huolestuttava"

Munuais- ja maksaliitto pelkää alkoholilakiin suunniteltavien muutosten lisäävän kulutusta ja alkoholimaksasairauksia.

Infektiolääkäri: Hepatiittihysteria turhaa – seksimatkalle rokote tarpeen

Hepatiiteista A ja B ovat harvinaisia Suomessa. Lääkäri suosittelee B-hepatiittirokotetta trooppisiin maihin matkustaville. Käsihygienia ja riskiruokien välttäminen ovat tärkeitä ehkäisykeinoja.

Ruotsissa Aloe vera -tuotteiden terveyshaitat puhuttavat – Eviralle vähän valituksia luontaistuotteista

Ruotsissa Aloe veraa sisältävän laihdutustuotteen epäillään aiheuttavan maksavaurioita. Eviran tuoteturvallisuusyksikön ylitarkastaja Anna Mizrahi kertoo, Suomessa luontaistuotteiden tai ravintolisien aiheuttamia haittavaikutusepäilyjä ilmenee korkeintaan muutama vuodessa.

Nuorena lihavat sairastuvat maksasairauksiin

Verrattuna normaalipainoisiin riski sairastua oli 65 prosenttia suurempi miehillä, jotka olivat olleet ylipainoisia tai lihavia seurannan alkaessa, tutkijat havaitsivat.

Suomi-turisti piikin kautta maailmalle – hepatiitti voi vaania uima-altaassakin

Etelän lämpöön suuntaava suomalainen saattaa tarvita suojakseen muutakin kuin vakuutuksen. Rokotteiden suositukset vaihtelevat maittain, mutta hepatiitti A:lta suojaava rokote suositellaan otettavaksi suosikkikohteisiin kuten Turkkiin ja Thaimaahan lähtiessä.

Hospital reveals new mistake: 14 received wrong vaccine

Last November 14 people were mistakenly administered a jab of hepatitis vaccine instead of flu vaccine at the Jorvi Hospital in Espoo. Hospital district representatives say the vaccine mix-up did not cause a health risk to anyone. The incident was not made public at the time, and staff was reminded of the importance of checking the packaging carefully prior to vaccination.

Toinen laboratorio HUSLABin piikkisekoiluista: "Jotain hyvin erikoista siellä on pitänyt sattua"

Fimlabissa odotetaan mielenkiinnolla tarkempia tietoja siitä, miten Helsingissä sattuneet virheet ovat tapahtuneet.

HUS:sta paljastui uusi piikkisekaannus: 14 sai väärän rokotteen

Sairaanhoitopiirin mukaan väärän rokotteen antamisesta ei aiheutunut työntekijöille terveysriskiä. Tapauksen jälkeen henkilökuntaa muistutettiin valmisteen tarkastamisesta ennen rokottamista.

Huumeruiskujen vaihtopisteen suosio kasvaa: "Porissa paljon suonensisäisten käyttöä"

Porin huumeneulojen vaihtopisteen asiakasmäärä kasvoi viime vuonna neljänneksellä edellisvuodesta. Käytettyjä ruiskuja pisteeseen tuotiin yli 130 000 kappaletta.

Maksasairaudet Suomessa yhä Euroopan huipputasolla – "Suuret ikäluokat ovat kosteita ikäluokkia"

C-hepatiittiin on kehitetty niin tehokkaita lääkkeitä, että tauti voitaisiin nujertaa lähes kokonaan. Ongelmana on lääkkeen kalleus.

Häkellyttävä ilmiö: Sokeria ahmivat lapset voivat sairastua rasvamaksaan

Rasvamaksa ei ole pelkästään juoppojen vaiva, vaan se lisääntyy huolestuttavasti myös lapsilla ja nuorilla. Syynä on tavallisesti lapsen ylipaino, sokerin ahmiminen ja liikunnan puute.

Vain harva saa hoitoa vakavia maksavaurioita aiheuttavaan C-hepatiittiin

Viruksen aiheuttaman C-hepatiitin hoitoon kaivataan yhtenäisiä käytäntöjä. Nyt hoitoonpääsy vaihtelee Suomen eri puolilla. Maassa on nyt noin 27 000 tätä hepatiittia sairastavaa. Hoitamattomana C-hepatiitti saattaa aiheuttaa vakavia maksavaurioita ja lisää kuolemanriskiä.

Helsinki vakinaistaa huumeruiskujen keruun

Helsinki levittää käytettyjen huumeruiskujen keruun koko kaupungin alueelle. Ruiskuja kerätään yhteistyössä päihdetyötä tekevien järjestöjen kanssa.

Maksansiirron kokenut Mervi: "Tehty operaatio ei rajoita elämääni"

Maksan sairaudet koettelevat monia ja Suomessa tehdään vuosittain kymmeniä maksansiirto-operaatioita. Maksansiirron läpikäynyt Mervi Kurula tietää, kuinka maksasta kannattaa huolehtia.

Patologinen tutkimus valmistui: maksakirroosi vei Näsi-delfiinin

Tampereen Särkänniemessä viime vuonna kuolleiden delfiinien kuolinsyystä on saatu tutkimustietoa. Näsi-delfiini kärsi maksatulehduksesta ja kahdeksan päivän ikäisenä kuollut naaraspoikanen sydänongelmista.

Millaisia sivuvaikutuksia sinä olet saanut lääkkeistä?

Sekä reseptillä että ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä on sivuvaikutuksia. Mistä lääkkeistä sinä olet saanut sivuvaikutuksia ja millaisia ne ovat olleet? Pitäisikö Suomessa keskustella lääkehaitoista enemmän?

Harvinaisia tauteja sairastavat jäävät helposti paitsioon – Biotie kehittää hoitoa fataaliin maksasairauteen

Sairaus, johon Biotien lääkkeen toivotaan tehoavan, arpeuttaa maksan kohtalokkaasti. Biotien lääke-ehdokkaalle suositellaan harvinaislääkestatusta. Sellainen muun muassa alentaa rekisteröintimaksuja, minkä toivotaan innostavan lääkeyhtiöitä kehittämään hoitoja harvoille potilaille.

Tutkimus: Vain harva alkoholin suurkuluttaja on alkoholisti

Suurin osa paljon alkoholia juovista pystyy tarvittaessa lopettamaan tai ainakin vähentämään juomistaan, todettiin tutkimuksessa.

Väitös: Viina ja läski rassaavat maksaa – viitearvoja pitää laskea

Liian korkealle asetetut viitearvot saattavat tuudittaa maksa-arvojaan tarkkailevat ihmiset virheelliseen tulkintaan oman maksan tilasta.

"Ei tuntunut mahdolliselta, että suomalaiset kuolisivat maksakirroosiin enemmän kuin ranskalaiset"

Neljäkymmentä vuotta sitten alkoholin aiheuttamien sairauksien listalla oli vain alkoholimyrkytys, nyt sillä on kuusikymmentä erilaista tautitilaa, sanoo professori Onni Niemelä. Niemelän johdolla on syntynyt lukuisia alkoholilääketieteen tutkimuksia ja hänen "tallissaankin" väitöskirjoja jo kahdeksan. Alkoholi on yksi suomalaisen yhteiskunnan merkittävistä uhista, joten työsarkaa tutkijoilla riittää.

C-hepatiittitartunnoissa hurja kasvu Etelä-Savossa – puhtaiden huumeneneulojen puute alkaa näkyä

Yhden C-hepatiittitapauksen hoito maksaa 12 000-30 000 euroa, kertoo Etelä-Savon sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Sakari Vuorinen.

Maailman hepatiittipäivänä muistutetaan C-hepatiitin vaaroista – Suomessa 25 000 kroonista sairastapausta

Veriteitse tarttuva C-hepatiitti todetaan Suomessa vuosittain 1 000 – 1 200 henkilöllä. Yhteensä 25 000 suomalaista sairastaa kroonista C-hepatiittia.

Tutkimus: Uusi tapa hoitaa C-hepatiitin ja hivin yhteistartuntaa

Aikaisemmin virusten yhdistelmä on tehnyt hoidosta vaikeaa, sillä käytetyt lääkkeet ovat toimineet huonosti yhdessä.

Hepatiittiepidemian uhka väistyi Kouvolassa

Kaikki taudille altistuneet on tavoitettu ja rokotettu. Nyt tilannetta seurataan, mutta uusia tartuntoja ei uskota tulevan.

Kouvolassa iso moka – 60 ihmistä vaarassa sairastua A-hepatiittiin

Potilas ehti olla yli viikon sairaalahoidossa ennen kuin hänellä todettiin A-hepatiitti. Nyt Kouvola etsii taudille mahdollisesti altistuneita potilaita. Kaupungissa on paljastunut viime aikoina kolme A-hepatiittitapausta.

Sleeping contagion: Up to 1,000 new Hepatitis C infections annually

A Finnish substance abuse treatment centre is concerned about rising Hepatitis C infections, which affect the liver. The A-Clinic Foundation estimates that there are 1,000 new infections every year – and most people don’t even know they’re carrying the virus.

C-hepatiittia ei tunneta tarpeeksi – tuhat uutta tartuntaa vuosittain

Suuri osa C-hepatiittia sairastavista ei tiedä kantavansa virusta. Arvion mukaan uusia tartuntoja on vuosittain yli tuhat.

Kotimaisia A-hepatiittitapauksia Pirkanmaalla – pakastemarjat tartunnan lähteenä

Huhti-toukokuun aikana sairaanhoitopiirissä on todettu peräti viisi A-hepatiittitapausta. Tartunnan lähteeksi epäillään pakastemarjoja. Kotimaassa saatuja tartuntoja on todettu myös muualla Suomessa. THL on tilastoinut tänä vuonna yhteensä 12 tartuntaa.

Friday’s papers: Daring divers, costly schoolbooks, slow trains and runaway skiers

Topics on the front pages of Finnish newspapers on Friday range from health to transport, school costs and auto racing.

Hepatiitti C-infektiota edelleen eniten Etelä-Karjalassa

Etelä-Karjalan vuoden 2013 tartuntatautiraportti on julkaistu. Sen mukaan Hepatiitti C-infektion ilmaantuvuus on Etelä-Karjalassa edelleen suurempaa kuin muualla Suomessa, melkein kaksinkertainen maan keskiarvoon verrattuna.

Tuhannet helsinkiläiset sairastavat tietämättään C-hepatiittia

Suomessa arviolta jopa 30 000 ihmistä sairastaa kroonista C-hepatiitti-infektiota. Asiantuntijat pelkäävät, että potilasjoukko tulee yhteiskunnalle kalliiksi, jos infektiot jäävät hoitamatta. Kimurantin tartunnasta tekee sen oireettomuus.

C-hepatiitti leviää pistohuumeiden käyttäjien keskuudessa

Arvion mukaan uusia tartuntoja on vuosittain noin tuhat. Näistä noin kolmasosa hoidetaan. Suuri osa ei tiedä kantavansa virusta. Lääkärit ovat huolissaan, kun potilaat jäävät hoitamatta.

Tutkimus: Koeputkilapset eivät ole syöpävaarassa

Koeputkihedelmöityksellä on syntynyt noin viisi miljoonaa ihmistä eri puolilla maailmaa.

Kaksinkertainen Super Bowl -voittaja kuoli

Maksasairautta vastaan taistellut Todd Christensen kuoli 57-vuotiaana, kertoo Salt Lake Tribune.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle