Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Jodix-pakkaus hymyilevän toimittajan kädessä.

Miksi lääkejodia myydään isoissa purkeissa, vaikka yksi tabletti riittää? Selvitimme tämän ja 3 muuta faktaa syksyn puhutuimmasta alkuaineesta

Jodi on esillä mediassa usein kahdessa yhteydessä: lääkejodina ja ravinnon hivenaineena. Lääkejodia ja ravintolisäjodia ei kuitenkaan kannata sekoittaa, koska tablettien jodimäärässä on tuhatkertainen ero.

Joditablettipakkauksia apteekin palvelutiskillä.

Joditablettien loppumisen taustalla yllättäviäkin syitä – tabletteja on puristettuna, mutta pakkauksista on nyt pula

Hamstrauksen takia apteekeista loppuneita joditabletteja saadaan myyntiin muutaman viikon kuluessa. Uuden suosituksen mukaan joditableteista hyötyvät säteilyvaaran sattuessa vain alle 40-vuotiaat.

Kaksiosainen kuva. Vasemmalla kuvia joditablettipakkauksista, oikealla toimittaja Sara Salmi apteekin edustalla.

Joditabletit myytiin apteekeista loppuun – video havainnollistaa, miksi lääkejodia tulisi löytyä kotoa

Toimittaja Sara Salmi näyttää, miten lääkejodi toimii ja miten se suojaisi hätätilanteessa kilpirauhasen vajaatoiminnalta tai syövältä.

Joditablettipakkauksia apteekin palvelutiskillä.

STM päivitti ohjeensa lääkejodista: yli 40-vuotiaille ei suositella joditabletteja säteilyvaaratilanteessa

Pikkulapsille sopivaa jodivalmistetta ei ole apteekeissa saatavilla. Julkinen terveydenhuolto hankkii valmisteita ja tiedottaa myöhemmin niiden jakelusta.

Joditablettipakkauksia apteekin palvelutiskillä.

Apteekkariliitto: Joditabletteja kannattaa pitää lääkekaapissa varalla, mutta nyt niiden hankkimisella ei ole kiirettä

Huoli maailman tapahtumista näkyy apteekeissa jodin kysyntänä. Jodin pitäminen lääkekaapissa on suositeltavaa perusvarautumista, mutta sen hamstraamiselle ei ole tarvetta.

Kuvassa tyroksiinipurkki ja pillereitä.

Kilpirauhassairauksien tutkimukselle valtava apuraha – Tyksissä tutkitaan sairauden perinnöllisyyttä

Lastentautien tutkimussäätiö antoi kolmevuotisen apurahan turkulaiselle tutkimusryhmälle.

Lääkäri Ville Pöntynen katsoo tekemäänsä Youtube-videota.

Lääkärikeskus Lupaus lopetti toimintansa

Aluehallintovirasto puuttui lääkärikeskuksen vastaavana johtajana toimineen lääkärin toimintaan kesällä.

Jari Mommo

Alzheimer's set to rise as Finns extend careers

People developing early onset Alzheimer's disease are often misdiagnosed as suffering from exhaustion, depression or thyroid disorder.

Kirani James esittäytyy lähtöviivalla.

Kirani James ravisteli Gravesin tautia jäsenistään - olympiavoittaja ylsi heti huippuvauhtiin 400 metrillä

Ennen kilpailua Kirani James kertoi autoimmuunisairaudestaan, joka aiheuttaa kilpirauhasen liikatoimintaa.

vauvan jalat

Odottavan äidin D-vitamiinipuutos voi altistaa lapsen MS-taudille – selvitimme, miksi sitä ei kuitenkaan tutkita kaikilta raskaana olevilta

D-vitamiinivajeen lisäksi myös raskaana olevan naisen kilpirauhashäiriöt on yhdistetty lasten kehitysongelmiin. THL:n mukaan tieteellinen näyttö ei ole ollut vielä niin vahvaa, että raskausajan tutkimuksia olisi syytä laajentaa.

Lääkäri Ville Pöntynen.

Valvira: Varoituksen saanut lääkäri vaaransi potilaiden turvallisuuden kokeellisilla hoidoillaan – "Ei itse vaikuta näkevän riskiä"

Tapaus koskee muun muassa T3-kilpirauhashormonia, jonka käyttö lääkityksessä on herättänyt kovaa keskustelua niin lääkäreiden kuin potilaidenkin keskuudessa. Varoituksen saanut lääkäri aikoo viedä asian oikeusasiamiehen käsittelyyn.

Lääkäri Ville Pöntynen.

Valvira varoittaa kiisteltyjä hormonihoitoja antanutta lääkäriä

Tapauksessa on kyse kilpirauhasen vajaatoimintaa ja kroonista väsymysoireyhtymää sairastavien potilaiden hoidosta. Aihe on herättänyt lääkärikunnassa kiivasta keskustelua jo vuosien ajan.

Kuvassa tyroksiinipurkki ja pillereitä.

Linjaus kilpirauhaspotilaiden hoidosta sai moitteet oikeusasiamieheltä – huonosti valmisteltu ja väärin tulkittu

Tapaus liittyy laajempaan kiistaan T3-hormonin käytöstä kilpirauhaspotilaiden hoidossa.

Lääkäri Ville Pöntynen.

Valvira tutkii kiisteltyjä hormonihoitoja antaneen lääkärin toimintaa – lääkäri vastasi käymällä mediasotaan Valviraa vastaan

Valviran odotetaan lähiviikkoina päättävän siitä, saako kiistanalaisia hormonihoitoja antanut lääkäri Ville Pöntynen jatkaa. Sitä ennen hän yrittää saada suuren yleisön puolelleen ahkeralla kampanjalla sosiaalisessa mediassa.

STUK -kyltti säteilyturvakeskuksen seinässä.

Radiation safety watchdog hunts source of radioactive iodine tagged in air samples

The Finnish Radiation and Nuclear Safety Authority STUK has begun efforts to trace the origin of small quantities of radioactive iodine detected across the country. STUK said that within a one-week period, sensors picked up traces of I-131 in Rovaniemi, Helsinki and Loviisa, but the source of the radioactive substance is still unknown.

Kuvassa tyroksiinipurkki ja pillereitä.

Lääkäri arvioi kilpirauhaslääkityksen kasvua: Osa hoitokokeilusta jää pysyväksi, osa hoidoista turhia

Kilpirauhasen toimintahäiriöiden hoitoon määrätään aiempaa enemmän lääkkeitä. THL:n tutkimusprofessorin mukaan yksi merkittävimmistä syistä on se, että niin sanottua kilpirauhasen piilevää vajaatoimintaa lääkitään aiempaa enemmän. Helsingissä työskentelevä apulaisylilääkäri katsoo, että osa kilpirauhasen lääkehoidoista aloitetaan turhaan.

Kieli ulkona suusta.

Eikö ennen hyvältä maistunut ruoka maistu enää? Ruokahalu voi olla kiinni aisteistasi

Makuaisti vaikuttaa ruokahaluun, sillä kukapa mielellään laittaa suuhun ruokaa, joka ei maistu miltään. Aistin heikkenemiseen voi olla monia eri syitä, kuten vaikkapa jotkin sairaudet tai ikääntyminen.

Kerrostalon piha 1980-luvulla, lapsia äiteineen syömässä pihan puistossa.

Sadevesi ja ruoan tarkkailu jäivät lapsille mieleen Tšernobylin onnettomuudesta: "Äitini merkitsi marjat maalarinteipillä, johon oli piirretty pääkallo"

Kysyimme kokemuksia ihmisiltä, jotka olivat Tšernobylin onnettomuuden sattuessa lapsia tai nuoria. Moni tarinansa jakanut kertoi, että ydinvoimalaonnettomuus on vaikuttanut omaan kantaan ydinvoimasta. Vanhempien varoitukset sadevedestä ja hiekkalaatikon hiekasta ovat piirtyneet mieliin.

Porin kaupunginsairaala huhtikuu 2013

Porin johtava lääkäri torppaa syytökset: "Kilpirauhasen vajaatoiminta otetaan vakavasti"

Suomen kilpirauhaspotilaat ry arvostelee kovin sanoin Porin terveydenhuoltoa kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnosoinnista ja hoidosta. Johtava lääkäri Esko Karra kuitenkin vakuuttaa, että sairauteen suhtaudutaan sen vaatimalla tavalla.

Raskaana oleva nainen.

Äidin kilpirauhashäiriöt saattavat aiheuttaa ADHD:ta

Raskaana olevan naisen lievätkin kilpirauhasen toimintahäiriöt nostavat lapsen riskiä saada tarkkaavaisuushäiriö- eli ADHD-oireita.Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminta eivät vaikuttaneet ADHD-riskiin, mutta muut raskauden aikaiset kilpirauhasen toimintahäiriöt hieman lisäsivät nuoren riskiä oppimisvaikeuksille.

vastasyntynyt, Länsi-Pohjan keskussairaala, synnytys

Vastasyntyneiden seulontatutkimukset ovat laahanneet muiden Pohjoismaiden perässä – voivat pelastaa vammautumiselta tai kuolemalta

Vuoden loppuun mennessä kaikki vauvat saavat todennäköisesti saman kohtelun riippumatta sairaanhoitopiiristä.

Kädet Valviran ohjeiden päällä.

Kilpirauhashoidosta Valviran hyllyttämä lääkäri: "En olisi uskonut, että näin voi käydä oikeusvaltiossa"

Valvira on viime vuosina rajoittanut viiden lääkärin ammattioikeuksia kilpirauhaspotilaiden hoidossa. Kruunupyyläinen yksityislääkäri Leena Furubacka sai tiedon oikeuksiensa menetyksestä tällä viikolla. Hän pitää päätöstä hyvin erikoisena.

Valvira

Valvira on rajoittanut 5 lääkärin oikeuksia hoitaa kilpirauhaspotilaita

Valvira on seurannut noin kymmenen lääkärin toimia kilpirauhashoidossa. Se on päätynyt parin viime vuoden aikana rajoittamaan viiden lääkärin ammattioikeuksia, tuorein päätös tehtiin tällä viikolla.

Lääkäri Leena Furubacka työhuoneessaan.

”Kyse on minun terveydestäni”

Kilpirauhassairaudet vaivaavat yhä useampia suomalaisia.

Meikkisiveltimiä purkissa

Professori ja EU-poliitikko: Kemikaalit laskevat ihmisen älykkyyttä

Sirpa Pietikäinen on huolissaan kemikaalien vaikutuksesta ihmisiin. Hänen mukaansa kokonaisvaikutus kasvaa viikkojen ja vuosien saatossa. Professori ja lääkäri Jorma Toppari nostaa esille PCB-yhdisteet, joilla on vaikutusta kehittyviin aivoihin.

Anu Talus ennen ja jälkeen laihtumisen

53 kiloa laihduttanut Anu Talus: "Jokaisesta menetetystä grammasta sietää iloita"

Hyvinvointialan yrittäjä Anu Talus voi hyvin ja eikä jätä kotisalikäyntejään kotonaan Iittalassa. Toisin oli viisikymmentäkolme kiloa sitten. Hurjasti laihduttanut nainen uskoo sinnikkyyteen eikä painoindekseihin.

Hanna Kaske riemuitsee liikunnasta.

"Sama Hanna katsoo peilistä kuin aina ennenkin" – 75 kiloa kevyempi Hanna Kaske yllättyi tuntemattomien ihmisten katseista

Hanna Kaske päätti remontoida elämäntapansa neljä vuotta sitten. Vaaka näytti tuolloin 140 kg. Hannan lähipiirissä tapahtui pienen ajan sisällä kaksi suurta menetystä ja sitä kautta hän joutui miettimään omaa elämäänsä ja sitä, mihin se johtaa.

Suomessa suolan kulutusta on pyritty vähentämään.

Suomalaisten jodin puutosta taltutetaan suurten voimin – ruokajättien eineksiin luvassa jodioitua suolaa jo syksyllä

Suuret ruokavalmistajat vaihtavat tavallisen suolan jodioituun suolaan sadoissa tuotteissaan. Suomalaisilla on havaittu lievä jodin puutos. Uhkana on jo kertaalleen taltutettujen sairauksien palaaminen, jos jodin saantia ei saada parannettua kattavasti.

Raskaana oleva nainen.

Odottavan äidin kilpirauhashormonin puute voi johtaa lapsen tarkkaavaisuushäiriöihin

Suomessa ADHD eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö on noin viidellä lapsella sadasta.

Jättipanda.

Satakiloinen syö pelkkää bambua – miten panda pysyy hengissä?

Jättiläispandat ovat elimistönsä perusteella lihansyöjiä. Kun ne lisäksi ovat suuria eläimiä, miten ihmeessä ne voivat elää pelkällä bambulla? Kiinalaistutkijat ratkaisivat arvoituksen.

Nainen katselee sumun läpi.

Lääke kansantautiin sytytti oppiriidan: täsmälääke vai vaarallinen hormonihoito?

Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitamisesta on kasvanut lihava riita. Sen keskiössä on kilpirauhasen vajaatoimintaan annettava T3-hormoni, josta ei THL:n uuden selvityksen mukaan ole juuri hyötyä ja joka on päätetty rajata julkisen palveluvalikoiman ulkopuolelle. Osa kilpirauhaspotilaista kuitenkin on kokenut saaneensa lääkkeestä apua ja syyttää viranomaisia lääkärien ajojahdista.

Delhin lentokentällä radioaktiivisen lääkeaineen vuoto

Turkish Airlinesin rahtialueella pääsi vuotamaan natriumjodidia, jota käytetään kilpirauhassairauksien hoitoon.

Nainen kuntosalilla.

Miten fitnessurheilu vaikuttaa naiskroppaan? – tieteellinen tutkimus vielä vähissä

Jyväskylän yliopisto etsii naisurheilijoita fitness-tutkimukseen. Tutkimuksen tarkoitus on selvittää kilpailemisen vaikutusta urheilijan kehon koostumukseen ja fyysiseen suorituskykyyn. Fitness-lajien suuresta suosioista huolimatta tieteellistä tutkimusta on tehty vielä vähän.

Mikko Penttilä laulaa ja Risto Laitila kuuntelee vieressä.

Omalääkäri vastaa

Voiko väärä laulutekniikka ja tupakointi altistaa keuhkoahtaumalle? Ovatko kynsisienilääkkeet vaarallisia? Kuinka paljon soijatuotteita voi syödä ennen kuin ne vaikuttavat estrogeenitasoihin? Omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä ovat jälleen kinkkisten kysymysten äärellä.

Olli Määttä

Olli Määtälle jälleen takaisku

Pittsburghin NHL-kiekkoilija Olli Määttä sairastaa sikotautia ja on eristetty muusta Penguinsin joukkueesta.

Olli Määttä.

Olli Määtälle huonoja uutisia: Useamman viikon tauko edessä

Suomalaispuolustaja kärsii ylävartalovammasta. Asiaan haetaan nyt toisen lääkärin mielipidettä.

Olli Määttä

Olli Määttä palaa NHL-kaukaloon

Pittsburghin Olli Määttä palaa NHL-kaukaloon tulevan yön kierroksella. Pittsburgh vierailee Montrealissa.

Olli Määttä

Vahvistus: Määtältä poistettiin syöpäkasvain

Olli Määtältä poistettiin syöpäkasvain, mutta hänen toipumisennusteensa näyttää tämän hetken tietojen mukaan hyvältä.

Vastasyntynyt vauva nukkuu sairaalan sängyssä.

Vastasyntyneitä tutkitaan laajemmin myös Länskässä

Länsi-Pohjassa syntyneitä tutkitaan entistä tarkemmin ensi vuodesta alkaen. Kilpirauhasen vajaatoiminnan lisäksi vauvoilta seulotaan viisi harvinaista aineenvaihduntasairautta.

Olli Määttä

Leikkauksesta toipuva Määttä jo jäällä – Pittsburgh odottaa paluuta

Suomalaispuolustaja Olli Määttä on palannut Pittsburgh Penguinsin jääharjoituksiin. Määttä on toipunut hyvin leikkauksesta.

Kolmen päivän ikäinen poikavauva Leinonen äitinsä Tuulia Leinosen sylissä.

Vauvat tutkitaan entistä tarkemmin – seulonnat laajenevat ensi vuonna pohjoiseen

Sosiaali- ja terveysministeriö suosittaa, että vastasyntyneet tutkitaan tulevaisuudessa entistä tarkemmin harvinaisten sairauksien varalta. Nyt tutkittavan kilpirauhasen vajaatoiminnan lisäksi jatkossa esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla seulotaan ainakin viisi muuta sairautta. Vastasyntyneen seulonta saattaa estää kehitysvammaisuuden tai jopa kuoleman.

Olli Määttä.

Olli Määtän kasvain poistettiin onnistuneesti

Olli Määtän odotetaan palaavan Pittsburghin kokoonpanoon neljän viikon päästä. Määtältä poistettiin kasvain kilpirauhasesta onnistuneesti tiistaina.

Patric Hörnqvist Sidney Crosby

Crosby: Olli selvittää kasvaimen varmasti

Pittsburgh Penguinsin kapteeni Sidney Crosbyn mukaan joukkue on kokenut kovia viime kausien aikana. Olli Määtän kasvaimesta ilmoitettiin julkisuuteen maanantaina.

Pettynyt Olli Määttä Suomi Ruotsi

Näin Pittsburgh ilmoitti Määtän kasvaimesta - katso video!

Pittsburgh Penguinsin GM Jim Rutherford tuli lehdistön eteen maanantaina. Olli Määttä kommentoi terveystilannettaan rauhalliseen tapaan.

Aleksander Barkov jr. ja Olli Määttä lentokentällä.

Lähetä toipumisterveisesi Olli Määtälle!

Pittsburgh Penguisin suomalaispuolustaja joutuu ensi viikolla leikkaukseen, jossa häneltä poistetaan kilpisrauhasen kasvain.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle