Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Testaa hallitsetko yleisimmät sienten tuntomerkit

Katso vinkit sienten tunnistamiseen

Kainuusta löytyy hyvin mustatorvisieniä – "Ne yleistyvät syksy syksyltä"

Kerättävien sienien valikoima on laajentunut Kainuussa.

Sienisadossa suurta vaihtelua Etelä-Savossa

Kuivemmilla alueilla sieniä on noussut tuskin lainkaan.

Valkokärpässieniä nousee metsiin kovaa tahtia – "Kaikkia valkoisia sieniä kannattaa välttää, ellei tunne sienilajeja todella hyvin"

Valkokärpässienisadosta on tulossa runsas lämpimän kesän ansiosta. Kyseinen sieni on tappavan myrkyllinen.

Kuivuus vei sienet, mutta toivoa ei vielä kannata heittää

Kuluvan vuoden sienisato saattaa vielä muodostua kohtuulliseksi maakunnassa.

Kuiva kesä verottaa sienisatoa

Rouskuja ja haperoita saattaa löytyä, sillä ne ovat myöhäisempiä lajeja. Sienitutkija povaa ensi vuodeksi erinomaista sienivuotta

Kuuma ja kuiva sää iskee sienisatoon

Sateet saattaisivat vielä pelastaa sienisadon.

Sienestäjän muistilista – opettele ainakin neljä vaarallista sientä

Myrkytys voi iskeä vasta useamman päivän kuluttua sienen syömisestä.

Toinen tattikausi tulossa – ole tarkkana valkoisen kärpässienen kanssa

Meneillään olevalla sienestyskaudella on löydetty tavallista enemmän erittäin myrkyllistä valkokärpässientä. On vuosia, että valkokärpässientä ei löydetä lainkaan. Sienineuvoja Hanni Kuronen Keski-Suomen Martoista varoittelee poimijoita valkokärpässienestä. Hän muistuttaa, että käsittelyllä sienestä ei saa myrkkyä pois eikä siitä näin ollen saa syötävää.

Sieniretkellä Nellimissä löytyy herkkua, josta japanilaiset maksavat satoja euroja

Aivan pohjoisessakin kasvaa herkku, josta aasialaiset ovat valmiita maksamaan satoja euroja kilolta. Sieniretkellä Nellimissä, Itä-Inarissa löytyy matsutakea, jonka tuntee erityisestä hajusta. Paikallisten ravintoloiden listoille matsutake ei kuitenkaan ole päätynyt.

Lapin metsät pullollaan japanilaisten suosikkisientä

Lapissa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla on nyt poikkeuksellisen paljon tuoksuvalmuskaa eli matsutakea. Japanilaisten arvostamaa sientä on ollut tarjolla myyntiinkin selvästi tavallista enemmän.

Matsutake-sientä rummutettiin yli äyräidensä Suomessa? – "Yritin varoitella"

Japanilaisten rakastamasta matsutakesta eli tuoksuvalmuskasta järjestettiin kymmenisen vuotta seminaareja ja sienenkerääjille luvattiin huippusummia. Rummutus oli melkoinen siihen nähden, että kyseessä on oikukas sieni, joka saattaa antaa satoa hyvin harvoin.

Sienisato jää Lapissa heikoksi

Tatti siellä, toinen täällä. Joku toukkainen hapero kuusen juuressa. Eli ei käytännössä mitään verrattuna aikaisempiin syksyihin. Sienisato on Lapissa heikompi kuin vuosiin.

Kuvagalleria: Rypäsporkkanat ja kärpässienilapsi

Syyskuun lopun kuvagalleriassa hehkuvat syksyn ruskavärit. Talvi antoi myös pienen ennakkomaistiaisen keskisuomalaiseen luontoon.

Sienisaaliit monipuolistuvat – nyt nousevat rouskut

Tattien ja haperoiden rinnalle metsiin on alkanut viime päivinä ilmaantua jo syksyisempiä sieniä. Esimerkiksi Pirkanmaalla päätään nostavat nyt rouskut, ja suppilovahveroitakin on jo kerätty.

Puun alla kasvaa puun oma ystävä

Sienet päättävät putkahtaa, kun kosteus riittää.

Tulossa jättimäinen sienisato – "Ahkera voi poimia 20 kiloa herkkutatteja illassa"

Pitkät hellejaksot ja viime aikaiset sateet ovat yhteistyössä tuottamassa jättimäistä sienisatoa. Muun muassa männynherkkutattia ja japanilaisten arvostamaa matsutakea tulee löytymään Pohjois-Suomen metsistä hyvin.

"Pienikin pala on tappavan myrkyllinen" – Katso mitkä sienet sekoitetaan helposti keskenään

Sienienkerääjän kannattaa olla tarkka poimiessaan itselleen herkkuja pöytään. Monesti ruokasienten keskenään sekoittamista ei edes syödessä huomata. Myrkkysienen kohdalla on ollut vakaviakin seurauksia.

Sieniä ei tullutkaan niin kuin sateella – satoa saa odotella vielä

Meri-Lapissa on saatu viime päivinä sateita siihen malliin, että voisi kuvitella sienten suorastaan pompsahtelevan metsiin. Moni alueen sienestäjä on silti joutunut vaihtamaan poimittavat marjoihin sienisatoa odotellessa.

Suomessa kymmeniä myrkkysieniä, mutta kaksi on ylitse muiden

Myrkytystietokeskuksen sienitietokannan mukaan Suomessa kasvaa useita kymmeniä sellaisia sieniä, jotka aiheuttavat, tai voivat aiheuttaa myrkytysoireita. Valkokärpässieni ja suippumyrkkyseitikki ovat Manner-Suomessa niistä kaikkein hengenvaarallisimpia. Sienimyrkytysoireisiin kuoleminen on kuitenkin harvinaista Suomessa.

Puolukkasadosta on tulossa hyvä, sienestämäänkin päästään

Puolukkasadosta on tulossa tänä kesänä hyvä joka puolella maata. Mustikan talvivauriot eivät olleet niin pahat kuin alkukesästä ennakoitiin ja marjaa on saatu hyvin. Sienisadolle viime päivien sateet ovat tehneet hyvää.

Ensimmäiset metsäsienet kerätty – mustikan huippupaikat harvassa

Ympäri Pohjois-Karjalaa koreihin on löydetty tatteja, haperoita ja kanttarelleja. Varsinainen sienikausi odottaa kuitenkin vielä alkamistaan. Erinomaiset mustikkaesiintymät ovat harvassa.

Laaja lajituntemus takaa hyvän sienisaaliin

Sienikausi on vasta alussa, lohduttaa kuopiolainen sienineuvoja Juhani Ruotsalainen. Huolestua kannattaa vasta sitten, jos kuukauden päästä ei ole näkyvissä yhtään haperoa, tattia tai rouskua. Nokkela sienestäjä varmistaa saaliin heikkonakin sienikautena opettelemalla tuntemaan mahdollisimman monia eri sieniä.

Viileässä kesässä on myös hyötynsä: Sieniä on nyt runsaasti

Sieniä on nyt luonnossa runsaasti viime vuoteen verrattuna. Jos ilmat jatkuvat viileinä ja sateisina, syksyn sienisato voi aikaistua.

Etelä-Lappiin sieniasiantuntijoita ympäri Eurooppaa

Etelä-Lapin sienilajiston tuntemusta kartoitetaan eurooppalaisten asiantuntijoiden voimin. Syyskuussa pohjoismaiseen sienikongressiin osallistuvat sienitutkijat ja tosiharrastajat tutustuvat Lapin sieniolosuhteisiin.

Sienen tunnistamista ei saa jättää yhden tuntomerkin varaan

Vuosikymmeniä kestäneestä valistuksesta huolimatta joku erehtyy joka syksy pomimaan valkoisen kärpässienen sekoitettuaan sen herkkusieneen. Valkoisen kärpässienen aiheuttama myrkytys voi viedä hengen, joten tunnistamisessa ei kannata luottaa vain yhteen täsmäävään tuntomerkkiin.

Sateet toivat sienet metsiin

Neuvojan mukaan sienikausi alkaa Varsinais-Suomessa kunnolla ensi viikolla.

Sienimetsässä ei kannata luottaa väriin tai tuoksuun

Ummikon ei kannata lähteä sienestämään ilman varmaa tietoa siitä, mitä maasta poimii. Tiistaina Yle Uutiset kertoi kolmesta myrkytystapauksesta, jotka ilmeisesti johtuivat siitä, että valkokärpässientä oli luultu herkkusieneksi. Vaikka sienet muistuttavat toisiaan, muutamalla kikalla ne oppii erottamaan toisistaan.

Kolmen ihmisen epäillään syöneen valkokärpässientä herkkusienen sijasta

Myrkytyksen saaneita ei ole siirretty hoidettavaksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin elinsiirto- ja maksakirurgian osastolle, minne vakavimmat tapaukset ohjataan.

Sateet takaavat sienirikkaan syksyn

Pitkä, lämmin kesä voi elokuun sateiden koittaessa tuottaa nopean kasvukauden, jonka aikana saadaan runsaasti sieniä.

Sienilajien kirjo on ajankohtaan nähden runsas

Tähän aikaan vuodesta ei yleensä kasva näin paljon ja monenlaisia sieniä kuin nyt. Oululainen luonnontuotekouluttaja Annikka Kujala on kerännyt heinäkuun lopussa enemmän sieniä kuin koko viime vuonna yhteensä.

Sienet ovat Meri-Lapissa jo poimittavissa

Metsistä löytyy hyvin tatteja, kehnäsieniä, haperoita ja yleensä myöhemmin nousevia haaparouskuja.

Suomalaiset sienet maittavat ulkomailla asti

Ensimmäiset kanttarellit on kerätty Hämeessä ja yksittäisiä haperoitakin on päästy jo maistelemaan. Sysmäläinen yrittäjä odottelee runsasta satoa, mutta Martat toppuuttelevat. Sienistä kun ei ikinä tiedä.

Kesän sademäärä ratkaisee ruokasienten sadon

Kuiva kevät heikensi korvasienten ja muiden kevään sienien satoa. Nyt tulleiden sateiden ansiosta juhannuksen jälkeen voi jo päästä poimimaan kesän sieniä. Syksyn sato riippu paljon keskikesän sateista.

Uusi DNA-tutkimus paljastaa aiemmin tuntemattomia sieniä

Suomessa saattaa piillä moninkertainen määrä lajeja kuin mitä tähän asti on löydetty.

Kuvagalleria: Kärpäset ja kärpässienet

Kesä on mennyt, mutta kärpäsiä on tavattu Keski-Suomessa vielä ikkunoissa surisemassa. Keskisuomalaiset ovat ikuistaneet sääkuviin myös kosolti kellastuvaa maisemaa.

Sieniä tunnistaessa arpomiselle ei jää varaa

Sienimetsälle aikovan tulee tietää mitä maasta mukaansa poimii ja mitä pistää suuhunsa. Keruutuotetarkastajaksi haikailevalta edellytetään kuitenkin muutakin kuin kärpässienen erottamista herkkutatista.

Julkisuuteen livahti taas uusi myrkkysienivirhe

Helsingin Sanomat julkaisi tiistaina kuvan punakärpässienestä varustettuna kuvatekstillä: "Punakärpässieni ei tapa, mutta siihen liittyy lukemattomia tarinoita". Lehti oikaisi tekstin verkossa ennen aamuyhdeksää.

Osa sienistä viivyttelee vielä tuloaan

Rouskut ja haperot eivät ole nousseet Pohjois-Savossa vielä välttämättä ollenkaan. Myös tatit ovat huomattavasti odotetusta aikataulusta jäljessä.

Haperofani joutuu vielä odottelemaan

Myöhäinen kevät ja sateinen kesä ovat viivästyttäneet sienisatoa. Koriin löytyy kuitenkin jo kangasrouskua, tatteja ja kanttarelleja. Myyntiin sieniä ei vielä metsästä irtoa.

Arvosienen löytäminen on arpapeliä

Kouvolan Jaalasta on löytynyt arvokasta tuoksuvalmuska-sientä, jota japanilaiset nimittävät matsutakeksi. Yhdestä tuoksuvalmuskasta on tarjottu jopa 300 euroa.

Rantasalmella värjätään sienillä

Sienet ja niiden hyödyntäminen kiinnostaa ihmisiä. Esimerkiksi luontokeskus Oskarissa Rantasalmella järjestetty sienipäivä keräsi viime vuonna yli sata kävijää. Tapahtuma järjestetäänkin ensi kuun lopulla uudelleen.

Metsissä muhii jo sienisoosi

Innokkaimmat sienestäjät ovat jo päässeet mieliherkkujensa makuun. Kantarellit, haperot ja tatit ovat alkaneet nousta. Vain kaksi asiaa voi enää estää erinomaisen sienivuoden.

Etelä-Karjalaan tulee hyvä sienisato

Erityisesti kanttarelleja on jo paljon metsissä. Lämpö ja kosteus lupaavat myös muille sienille hyvää satoa.

Suomalaisesta sienikirjasta löytyi vaarallinen virhe

Kesäkuun lopussa ilmestyneessä Suomalaisessa sienikirjassa on taulukko, jossa hengenvaarallisen valkokärpässienen ja ruokaisan herkkusienen otsikot ovat menneet väärinpäin. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Keskisuomalainen.

Lämpö vauhdittaa tattien ja kantarellien kasvua

Punikki- ja lehmäntatteja on jo runsaasti. Kantarelleja kannattaa bongailla etenkin lämpimiltä koivikkorinteiltä.

Kantarelleja ja tatteja löytyy jo

Sieniä alkaa putkahdella sinne ja tänne. Pohjois-Karjalan metsistä voi löytää jo ainakin kantarelleja ja koivunpunikkitatteja. Piakkoin sienestäjät pääsevät nauttimaan myös haperoista ja muista tateista.

Korvasienet nousevat pintaan koivujen alkaessa vihertää

Korvasieniä kannattaa katsella parin vuoden ikäisiltä hakkuuaukeilta. Uusia sieniä nousee samoille paikoille jopa saman vuorokauden aikana.

30 yhtyettä ilmoittautui bändikisaan

Ilmoittautuneiden määrä yllätti järjestäjät. LivESavo-kilpailun semifinaalivaiheeseen esiraati on valinnut kymmenen bändiä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle