Uusimmat artikkelit
Kaupunkiaktivismin henkeen liittyy avoimuus ja jakaminen
Kaupunkiaktivismi liittyy yhteisen hyvän edistäminen.
Testaa, mikä urbaani hahmo olet!
Minkälainen kaupunkilainen sielunmaisemassasi piileksii?

Hyvästi noutoruoka ja kuppilat! Joko Suomessa koittaa kotiravintoloiden aika?
Maailmalla moni maksaa siitä, että pääsee syömään tuntemattoman kotiin. Kotikokkien varauspalvelut etsivät jalansijaa myös Suomesta.

Koskuen Esso avasi ovensa yhdeksi päiväksi – kahvijono kiemurteli kuin ennen vanhaan
Legendaarinen Koskuen Esso heräsi ravintolapäivänä päiväksi eloon ja keräsi kerhorahat koululaisille. Viimeksi maankuulun huoltoaseman ja kahvilan ovet olivat auki vajaa 20 vuotta sitten.

Helsinki wakes up to first summer super-weekend
Summery weather arrived on cue for Helsinki’s first summer weekend of open-air entertainment and cultural events. Starting Saturday, city dwellers and visitors can enjoy everything from horse shows to races, food fairs and church choirs.

Ravintolapäivä kuihtumassa vetäjien väsymykseen "Ei se meistä ole kiinni, vaan teistä kaikista"
Tuhansia työtunteja Ravintolapäivään käyttäneet tapahtuman järjestäjät vetoavat nyt ihmisiin: Tapahtuma kuihtuu, jos tarpeeksi moni ei osallistu järjestelyihin.

Finland ranks in top 3 travel destinations for 2017
In its annual ranking, independent-travel publisher Lonely Planet names Canada, Colombia and Finland as prime destinations for 2017.

Kantasatamaan havitellaan kampusta – hotellin rakennustyöt lykkääntyvät
Kymenlaakson ammattikorkeakoulun kampussuunnitelmat lykkäävät Kotkan Kantasataman hotellihanketta. Hotellin oli tarkoitus nousta samaan aikaan outlet-keskuksen kanssa, mutta sen rakentamista on siirretty siinä toivossa, että kampus sijoittuisi Kantasatamaan.

Pidempiaikaiset pop up -ravintolat – harmaata aluetta viranomaisille?
Pop up -ravintolan perustaminen ei välttämättä ole byrokratiaviidakko. Tiettyjä reunaehtoja kuitenkin on: toiminta ei saa olla ammattimaista, eikä liikevaihtoa saa tulla liikaa.

Äitien tekemä ruoka yhdisti - Orimattilan ravintolapäivä sai innostuneen vastaanoton
Orimattilassa haettiin ystävyyttä ja yhteyttä yli kulttuurirajojen ruuan avulla. Vastaanottokeskuksen naiset kokkasivat neljän maan ruokaa. Ulkoravintola pystytettiin seurakuntakodin pihaan. Äitien tekemä ruoka teki kauppansa ja loppui tunnissa. Saaduilla tuloilla viedään vastaanottokeskuksen lapset Linnanmäelle

Thursday's papers: Disappearing asylum seekers, Soini heads to NATO meeting, the "final" Restaurant Day
The newspapers on Thursday featured an article that says more than two thousand asylum seekers have gone missing in the past year-and-a-half – but authorities think many have merely left the country. Finland's Foreign Minister Timo Soini heads to Brussels to attend a meeting of NATO countries. Saturday will be the final Restaurant Day in Finland, according to organisers.

Epäreilua, sanoo MaRa uudistuneesta Ravintolapäivästä – Evira ei näe suurta ongelmaa
Matkailu- ja Ravintolapalveluiden eli MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi suhtautuu varauksella uutiseen Ravintolapäivän uudistuksesta. Evira sen sijaan ei ole asiasta huolissaan.

Yhteiset Ravintolapäivät vähenevät neljästä yhteen
Ravintolapäiviä on vietetty jo viiden vuoden ajan, mutta nyt suomalaiset konseptin luojat ovat ilmoittaneet luopuvansa sen järjestämisestä neljä kertaa vuodessa.

Kiinnostaako agility tai rugbytaklaukset? Unelmien liikuntapäivä tarjoaa lähes 2000 lajivaihtoehtoa
Suomalaiset villinnyt pop-up-buumi on levinnyt myös urheiluun. Unelmien liikuntapäivässä on pari tuhatta urheilu- ja liikuntalajivaihtoehtoa ympäri Suomen.

Jazzia yksiössä – kotikonsertit tarjoavat uusia elämyksiä yleisölle ja muusikoille
Helsingissä järjestettävän We Jazz -tapahtuman yhtenä teemana ovat tänä vuonna kotikonsertit. Koti tarjoaa sekä esiintyjille että yleisölle intiimin musiikkikokemuksen.

"Kävin radion sisällä" – avoimet ovet antoivat kasvot tutuille äänille
Lauantaina avoimet ovet ja Ravintolapäivän Piirakkabaari houkuttelivat kolmen tunnin aikana noin 150 vierasta Yle Kainuun toimitukseen Kajaaniin. Monet vierailijoista halusivat katsella toimitusta ja tutustua tekijöihin. Piirakkabaarin tuotto menee hyväntekeväisyyteen.

Helsingin ruokakulttuuristrategi vaihtuu – Ravintolapäivän isä Timo Santala sivuun
Parhaiten Ravintolapäivän isänä tunnettu Santala on ollut Helsingin kaupungin ruokakulttuurin airuena kuluneen vuoden. Nyt hänen seuraajakseen etsitään uutta strategia. Tilannetta mutkistaa kuitenkin se, että ensin pitäisi nimittää strategin esimies.

Trendikäs syö nyt Pho-keittoa – seuraavaksi tulevat hapan, holiton, hyönteiset, ekologisuus... ja särki
Kolme ruokamaailman vaikuttajaa kertovat, mikä on parasta Helsingin ruokakulttuurissa juuri nyt ja mitkä ovat seuraavat isot jutut. Lisäksi he paljastavat suosikkiravintolansa pääkaupungissa.

Start-up supplies expiring food to Restaurant Day vendors for free
A new Finnish start-up called Froodly has developed a mobile application that allows Helsinki shoppers to share expiring supermarket products on the app in the effort to fight food waste and save money. On Sunday, they put together their first campaign to supply Helsinki’s Restaurant Day cooks with raw ingredients for free, saving 200 kilograms of food that was about to expire from the rubbish heap.

Rakkaudesta ruokaan – yrittäjyys on ravintoloitsijalle elämäntapa
Oulun lähialueella vaikuttaa kaupungin ympäristöterveyshuollon mukaan lähes 100 etnistä ravintolaa. Ravintolayrittäjän elämään ei monta vapaapäivää ehdi kertyä. Itsensä toteuttaminen ja asiakkaiden kiitos palkitsevat kun työpäivät venyvät kellon ympäri.

Vantaa mainostaa kaljakelluntaa lehtimainoksessaan
Vuosittainen kaljakellunta on herättänyt paljon keskustelua, sillä tapahtumalla ei ole virallista järjestäjää ja sotkut siivoaa kaupunki.

Helsingin tapahtumarikas päivä sai tuhannet ihmiset liikkeelle – video
Lauantaina 16. toukokuuta Helsingissä järjestettiin muun muassa Helsinki City Run, Ravintolapäivä sekä Arabian kaupunginosan Katufestivaali. Toimittaja Tuuli Toivanen kävi paikan päällä isoja väkijoukkoja houkutelleissa tapahtumissa.

Finland celebrates Restaurant Day in chilly May
Saturday May 16 was Restaurant Day in Finland. Different from traditional pop-up restaurants founded by restaurateurs, Restaurant Day invites anyone at all to put up their own restaurant, café and bar for one day only with no strings attached. The Finnish invention has become a global phenomenon, with last counts showing 130 countries participating.

Helsinki fills with runners, food and art
The summer event season kicks off on Saturday with Restaurant Day, the Helsinki City Run and the Arabia Street Festival, which features dance, theatre, flea markets and circus performances.

Helsingin kadut täyttyvät ravintoloista, juoksijoista ja taiteesta – Muista myös liikenteen poikkeusjärjestelyt
Kesän tapahtumakausi polkaistaan lauantaina näyttävästi käyntiin Helsingissä, kun kaupunkilaisia hemmotellaan teatterilla, sirkuksella, popup-ravintoloilla ja urheilujuhlalla.

Näin syntyy lasten "sammakonkutusalaatti" – video
Miten saada lapsi innostumaan salaatista? No tietenkin kutsumalla salaattia "sammakonkuduksi". Leikin ja mielikuvituksen voimaan uskovat ainakin Turun ammatti-instituutin kokkiopiskelijat.

Ravintolapäivänä makumatkalle linnanraunioilla – "Siellä pitää pärjätä ilman sähköä"
Ravintolapäivänä kuka tahansa voi perustaa ravintolan päiväksi. Vuosi vuodelta suosiotaan kasvattavan päivän tarkoituksena on pitää hauskaa ja jakaa yhteisiä kokemuksia.

Lapin Ravintolapäivässä 16 pop up -ravintolaa – katso lista
Lauantaina Lapissa voi herkutella vaikkapa somalialaisella, vietnamilaisella tai venäläisellä ruoalla. Pop up -ravintolat toimivat vain yhden päivän ajan. Herkutteluhetkiä varten kannattaa varata mukaan käteistä rahaa.

Basaarikatu yhdistää naapureita: "Tällaiset yhteiset jutut vaativat yhden tulisielun"
Satoi tai paistoi, niin kajaanilainen lähiökatu sonnustautuu lauantaina basaarikujaksi. Kadulla kirpputori tarjoaa helpotusta ostointoon ja ravintolapäivä herkuttelijoille karjalaista ruokaa.

Pop up -ravintolan elintarviketurvallisuus hoituu itse valvomalla – Helsingin elintarvikevalvonnassa sen sijaan vakavia puutteita
Jenni Tuomisen ja Tuomas Vimman pop up -ravintola Kanslerissa valvotaan elintarviketurvallisuutta omatoimisesti. Pääkaupungin elintarvikevalvonnassa on havaittu vakavia puutteita: tarkastuksista on pystytty tekemään suosituksiin nähden vain alle kolmannes.

Meksikolais-suomalainen parivaljakko: Unelmaa kohti mokaten ja kokaten
Nuoret suhtautuvat yrittäjyyteen entistä positiivisemmin, ainakin Suomen Yrittäjien mukaan. Meksikolais-suomalainen parivaljakko tekee töitä yötä päivää ravintolansa eteen. Yrittäjyys on maistunut, vaikka mokailtukin on.

Neljän päivän ravintolaan vaaditaan kolmen vuoden kokemus
A la carteen suuntautuneiden ravintola-alan opiskelijoiden koulutus huipentuu Turussa oman ravintolan pyörittämiseen. Ravintola Gradossa tulevilla ammattilaisilla on neljä päivää aikaa osoittaa, että homma alkaa oikeasti olla hallussa.

Kätilöliiton matkasynnytyspäivä kerää tukea netissä
Kätilöliitto järjestää lokakuussa synnytyssairaaloiden sulkemissuunnitelmia vastustavan "matkasynnytyspäivän". Ihmisiä kutsutaan pystyttämään pop-up-synnytysyksiköitä mm. teiden varsille ja bussipysäkeille.

Seikkailuja Hämeenlinnan Taiteiden yössä - katso kuvat
Bollywood, valotaide, pop up -ravintolat, paneelikeskustelut, runot ja graffitit kilpailivat perjantai-iltana sulassa sovussa Hämeenlinnan yön kulkijoiden huomiosta.

Pop up -harrastustoiminnasta toivotaan Pansion pelastajaa
Turun Pansion asukkaat surevat sitä, että palvelut ja harrastusmahdollisuudet karkaavat lähiöstä keskustaan. Kaupungin vapaa-aikatoimi kokeilee nyt vapaa-aikapalveluiden pyörittämistä osittain tyhjillään olevassa Hövelin kauppakeskuksessa.

Yli 2 000 yhden päivän ravintolaa – "Tämä on oma fiilispäivä, ei bisnestä"
Ravintolapäivään osallistui 2 000 yhden päivän ravintolaa eri puolilta maailmaa. Yhdeksänvuotialla Linda Kylkilahdella oli ensimmäistä kertaa Ravintolapäivässä oma myyntipiste. "Parasta on, kun saa rahaa ja ihmiset tykkäävät meidän asioista."

Restaurant Day spreads worldwide
Sunday is again Restaurant Day. Held four times a year, it allows anybody to set up their own food stall without having to worry about sale permits, taxes or other vending regulations. Started in Finland in 2011, these amateur food extravaganzas have spread to dozens of countries creating tens of thousands of pop-up restaurants.

Ravintolapäivä levisi Suomesta eri puolille maailmaa
Päivää vietetään neljä kertaa vuodessa noin kolmen kuukauden välein.

"Jos hinnaksi laitetaan 15 euroa, se on rahastusta" – yrittäjä harmittelee Ravintolapäivän hyvän ajatuksen hukkumista
Neljästi vuodessa järjestettävä Ravintolapäivä on kuopiolaisten ravintola-alan ammattilaisten mielestä kokenut kolauksen. Hyväntekeväisyys ei ole enää päivän teemana, vaan yhä useampi haluaa tienata rahaa.

Helsinki Festival kicks off Friday
Finland's largest arts and culture event, the Helsinki Festival, begins Friday with several hundred thousand visitors expected for a host of music, circus, dance, theatre and cinema events. The annual celebration of all things artistic takes place over a period of two weeks.

Ravintolapäivän ajaksi perustettu ruokapaikka muuttui kesätyöksi
Ravintolapäivässä kuka tahansa voi pistää ravintolan pystyyn yhdeksi päiväksi. Näin teki viime keväänä myös kokkolalainen Nanne Jalma, jonka yhden päivän yritys sai jatkua koko kesän.

Karhulaan uusi tori - "Radikaalein tapahtuma täällä 140 vuoteen"
Teollisuuspuistoyhdistys puuhaa William Ruthin kadun päähän uutta toria, joka olisi avoin erilaisille tapahtumille. Toiminnanjohtajan mielestä Kotkan kauneinta katua on hyödynnetty matkailussa liian vähän.
Kolumni: Valittajakin voi vaikuttaa
Ainaisen marmatuksen siitä, ettei Lahdessa koskaan tapahdu mitään, voi lopettaa. Hanna Kopra kirjoittaa kolumnissaan, että marmattajakin voi herätellä kaupunkia henkiin, vaikka osallistumalla kesätapahtumiin.

Kulttuuripomo tekisi Helsingin elokuusta nonstop-festivaalin
Stuba Nikulalle ei riitä mikään. Helsingin kesä on jo täynnä konsertteja, kaupunginosajuhlia ja festivaaleja. Nikulan visiossa elokuusta muodostuu kuukauden mittainen Helsingin tapahtumakesän kohokohta, tauoton kulttuurin juhla. Siitä voisi tulla myös pääkaupungin lyömätön matkailuvaltti.