Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Satakunnan pellot kaipaavat routaa – Tulevaisuus näyttää haasteelliselta viljelijästä

Harvinaisen leuto sää aiheuttaa lisäpäänvaivaa maanviljelyyn.

Leijuvat kivet

Kivet savesta kelluvat paremmin!

Turun toriparkkityömaalta kaivettava savi on jopa tuhansia vuosia vanhaa merenpohjaa – happaman saven vaikutusta vesistöihin seurataan

Kaikkiaan 240 000 tonnia savea kuljetetaan Turun Saramäkeen kahdeksan hehtaarin alueelle.

Turun toriparkille suositellaan lisätutkimuksia: "Myös Espoon metron kustannukset karkasivat yllättävien geologisten olosuhteiden vuoksi"

Toriparkin rakentaja Skanska kiistää, että tutkimukset olisivat puutteelliset tai että niitä tarvittaisiin lisää.

Olisiko savesta uudisrakentamiseenkin? Ikivanha materiaali taipuu esimerkiksi seinän eristeeksi

Savirappaus on perinteinen, mutta nykyään vähän käytetty tapa käsitellä seinäpintoja. Saven ominaisuuksia kehutaan – se säätelee esimerkiksi kosteutta, hengittää ja muodostaa eristeen lisäksi palosuojan.

Vesien rehevöitymisen estämiseen lisää keinoja – myös kalkitus leikkaa peltojen ravinnepäästöjä

Peltojen ravinnepäästöjä voidaan hillitä tehokkaasti kalkkikäsittelyllä, joka sopii hyvin Etelä-Suomen savimaille. Kipsin käyttö rajoittuu suoraan mereen laskevien jokien valuma-alueille.

Tee savitauluja ja pysäytä aika hetkeksi

Helppo ja hauska tekniikka sisustukseen.

Roudan puute tiivistää pellon kovaksi kuin betonin: "Vedessä lillivä savi menettää rakenteensa"

Roudaton maa vaatii maanviljelijöiltä sopeutumista. Maan pysyminen sulana läpi talven uhkaa nostaa ruantuotannon kustannuksia.

Malmin kentän savimaa tutkittiin – "Ei vaikeuta rakentamista"

Geologian tutkimuskeskus on selvittänyt Malmin lentoaseman savipohjan koostumusta. Helsingin kaupungin mukaan tulokset ovat myönteisiä rakentamisen kannalta.

Kun karhu maalaa, onko se taidetta?

Karhu maalaa ja muovailee - ja myy teoksiaan.

Pilottihanke käyntiin – Pelloille levitetään tonneittain kipsiä, jotta fosforipäästöt saataisiin kuriin

Saaristomeren fosforikuormitusta yritetään hillitä kokeilulla, jossa kipsillä sidotaan peltojen ravinteita. Pilottihankkeessa Savijoen valuma-alueen pelloille levitetään tonneittain kipsiä tänä syksynä. Aiemmissa tutkimuksissa kipsin käytöstä on saatu hyviä tuloksia.

Havukasvi on karun kaunis puutarhan koriste – ja yleensä laiskempikin jaksaa siitä huolehtia

Havukasvit ovat olleet suosittuja puutarhoissa jo useamman vuoden putkeen. Kitkettävään kukkapenkkiin verrattuna ne ovat myös suhteellisen helppohoitoisia ja karun kauniita puutarhan koristuksia.

Monitoimikaira poraa läpi Töölönlahden liejun ja saven

Millaista maaperää piilee Töölönlahden vesialueen alla? Tähän kysymykseen etsitään vastausta Töölönlahdella meneillään olevassa kairaustutkimuksessa. Poraamalla mennään kymmenien metrin syvyyteen läpi saven, hiekan ja moreenin aina kalliokerrokseen saakka.

All Blacks haluaa tehdä historiaa – Australia luottaa Iso-Britannian taikaan

Rugbyn kuusi viikkoa kestäneet MM-kisat huipentuvat lauantai-iltana, kun kaksi tappiottoman turnauksen pelannutta joukkuetta kohtaavat Lontoossa. Uusi-Seelanti lähtee otteluun hienoisena ennakkosuosikkina.

Geomari paljastaa merenpohjien savet ja kalliot – tulossa ainutlaatuinen karttakirja

Saaristomerellä liikkuva tutkimusalus Geomari pyrkii tänä vuonna luotaamaan yli tuhat kilometriä merenpohjaa. Työn alla on lajissaan ensimmäinen vedenalaista luontoa esittelevä karttakirja.

Kiistelty glyfosaatti näyttää yhä parhaalta aseelta hirviökasvin massaesiintymiin

Yleiselle rikkaruohojen torjunta-aineelle glyfosaatille ei toistaiseksi näy helppoja vaihtoehtoja. Eniten ainetta käytetään maataloudessa, mutta se on myös tehokkain tunnettu keino polttavan jättiputken torjuntaan.

Maaperätutkimukset Vaasan satamatien uusilla linjauksilla alkavat

Vaasan satamatiehankkeen maaperätutkimukset ja maastomittaukset alkavat vuoden vaihteessa. Vaasan kaupunki selvittää kolmen tielinjauksen maapohjat rakentamisen teknisen toteututtamisen ja kustannusten arvioimiseksi. Satamatielle haetaan uutta reittiä , jotta kasvava raskas liikenne voitaisiin ohjata Vaasan keskustasta kaupunkin ulkopuolelle.

Raikas pohjavesi virtaa maan uumenista – Kurikasta löytynyt syväpohjavesiesiintymä on ainutlaatuinen Suomessa

Kurikasta löytyneestä laajasta pohjavesiesiintymästä toivotaan helpotusta myös Vaasan juomavedelle. Koepumppaukset ovat alkaneet ja ensimmäiset tutkimustulokset ovat lupaavia. Muodostelmat ovat peräisin useista eri jääkausista, jopa ikiaikojen muinaisesta joesta.

Oikeanlainen ojitus hillitsee happamien sulfaattimaiden syntyä – tieto pitäisi saada tekijäportaaseen

Kokkolan kaupungin vetämässä kolmivuotisessa projektissa on keksitty parikin ojitukseen liittyvää keinoa, joilla happamien sulfaattimaiden syntyä voisi ehkäistä. Keinot pitäisi nyt saada tekijätason tietoon, sillä usein luonnon kannalta tärkeät ratkaisut tehdään kaivinkoneen ohjaamossa.

Crossirata ja uusi asuinalue taistelevat elintilasta Siuntiossa

Uusi asuinalue kaventaa motocrossradan elintilaa Siuntiossa. Radan vuokrasopimus loppuu teknisen lautakunnan päätöksellä vuodenvaihteessa. Moottoriharrastajat eivät kuitenkaan luovu toivosta vaan havittelevat jatkoaikaa radan toiminnalle.

Pohjavesitilanne Varsinais-Suomessa poikkeuksellisen hyvä

Viime kesän kuivuus kuivasi monet kaivot Varsinais-Suomessa. Ensi kesästä on lupa odottaa parempaa, ellei keväästä tule odottamattoman kuiva.

Konkari erottaa kasvupaikan mansikan makuvivahteista

Viiniasiantuntija pystyy kertomaan, millaisessa maassa ominaismakunsa juomaan antaneet rypäleet ovat kasvaneet. Maaperä antaa omat mausteensa myös kotoisten mansikoiden ja muiden marjojen makuvivahteisiin.

Soratiet ovat nyt pahimmillaan - savipohjat routivat

Yksityistien pitäjiä keljuttaa näin keväällä teiden kunto ja valtion tierahoituksen puute. Soratiet nostavat nyt savea pintaan roudan sulaessa.

Saveen piirretty satumaailma

Heljä Liukko-Sundström tuntee saven salat.

Kiitetty keramiikkaopettaja löysi savesta sielun ja kannusti eteenpäin

Kyllikki Salmenhaara kertoo ajatuksiaan keramiikasta.

Myllypuron jäähalliin pääsee taas luistelemaan

Ikiroudan vaurioittama Myllypuron jäähalli avattiin perjantaina seuroille. Yleisö pääsee halliin parin viikon kuluttua, kun kakkoskenttäkin saadaan luistelukuntoon.

Asiantuntija Talvivaaran vuotoaltaasta: En suunnittelisi koskaan sellaista

Kaatopaikkarakentamisen asiantuntija pohtisi, pitäisikö kaivosten jätevesialtaille olla valtakunnalliset vaatimukset.

Moottoritie rakentuu pikkuhiljaa Etelä-Kymenlaaksossa

Kiertotiejärjestelyt ovat hidastaneet ajonopeuksia Pyhtäällä, jossa autoilijat ovat päässeet testaamaan uutta moottoritietä parin kilometrin matkalla. Ensi talven aikana rakennustyöt ovat kiivaimmillaan.

Ikiroudan rapauttamaa jäähallia urakoidaan kuntoon

70-luvulla savimaalle rakennetun Myllypuron jäähallin ovet jouduttiin sulkemaan keväällä puoleksi vuodeksi, koska seitsemän metriä paksu ikirouta aiheutti suuria ongelmia hallin rakenteisiin. Kaukalot esimerkiksi nousivat normaalista perustasosta melkein puoli metriä.

Soratie rakentuu jätteen päälle

Parinkymmenen sentin kuitutuhkakerroksen toivotaan vähentävän routavaurioita teillä. Laajempana pyrkimyksenä on edistää vaihtoehtoisten rakenneratkaisujen käyttöä.

Metrien paksuinen ikirouta rikkoi Myllypuron jäähallin

Myllypuron jäähalli on suljettu ikiroudan aiheuttamien ongelmien vuoksi. Jäähallin alla muhii lähes seitsemän metriä jäätä, mikä on seurausta savimaalle 70-luvulla rakennetun hallin huonosta eristyksestä.

Kelirikon särkemät tiet nyppivät asukkaita

Kelirikon hajottamat tiet vaivaavat asukkaita eri puolilla Pohjois-Karjalaa. Sorateiden lisäksi myös kestopäällysteisillä teillä on paikoin erittäin huonoja ajokohtia.

Tuhkauurnat eivät maadu määräajassa -nuoret naiset kehittivät vaihtoehdon

Joka kolmas vainaja Suomessa tuhkataan. Tuhkauurnille on kova kysyntä, mutta useat niistä tehdään liian hyvästä materiaalista. Tuhkauurnan pitäisi maatua säädösten mukaan 15 vuodessa. Suositut keraamiset uurnat säilyvät kuitenkin jopa vuosituhansia. Kaksi opiskelijaa on palkittu kehittämästään ekologisesta uurnasta.

Savi soveltuu golfkentän pohjaksi

Jämsän Himoksen golfkentän rakennustyöt etenevät aikataulussaan. Golfkenttä on suunniteltu Himoksen maastonmuotojen mukaan, mikä säästää suurilta maansiirtotöiltä. Savea työmaalla sen sijaan riittää.

Hyötypuutarha sopii myös pienelle tontille

Uusilla, pienillä omakotitonteilla tilanpuute rajoittaa hyötyviljelyä, mutta ammattilaisen käyttökelpoiset vinkit auttavat kotipuutarhuria. Suunnitteluhortonomi neuvoo käyttämään hyötykasvien viljelyyn ruutuviljelyä esimerkiksi puulaatikoissa. Ruokakasvit voi sijoittaa myös koristekasvillisuuden sekaan.

Motoristin kevätajelu täynnä routaheittoja

Pirkanmaan tiet ovat tänä keväänä surkeassa kunnossa. Teillä on kunnon routapatteja ja matka on täynnä yllätyksiä, sanoo moottoripyöräilijä Markku Ahlsten. Hän on ehtinyt pyöräillä tänä keväänä jo reilut parituhatta kilometriä.

Kevään kelirikkotilanne tavanomaista parempi

Kevään kelirikko on tänä vuonna huomattavasti viime vuosia paremmalla tasolla. Hyvä sää on pitänyt tienpinnat kuivina, eikä pehmeää savea ole päässyt muodostumaan teille. Vielä kestää kuitenkin useita viikkoja ennen kuin routa on täysin sulanut.

Eroosion ehkäisyyn tulossa uusia malleja

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus lataa panoksia Itämeren suojeluun. Esimerkiksi viljelymaiden kipsaamisella voidaan vähentää eroosiota. Tekeillä on myös eroosion ennustemalli, jonka avulla maaperän kulumista voidaan määritellä ja ehkäistä.

Pohjavesi on normaalia matalammalla

Kuiva maa ei ole vielä palautunut helteisen kesän jäljiltä. Pohjavesitilanteen parantamiseksi tarvittaisi nyt normaalia sateisempi syksy.

Ahola ei ajattele vielä mestaruusjuhlia

Mika Aholalla on mahdollisuus varmistaa enduron 2-luokan maailmanmestaruus viikonloppuna Turkissa. Ahola johtaa MM-sarjaa tukevasti 30 pisteellä, mutta enduron suomalaistähti ei aio nuolaista ennen kuin tipahtaa.

Turun uuden sillan pohjatyötutkimukset alkoivat

Entisen Myllysillan kohdalla on aloitettu pohjatyötutkimukset. Niiden avulla kartoitetaan kalliosyvyys ja maaperän rakennekerrokset.

Haljenneet tiet kuntoon Kouvolassa

Routa sai tiet kupruilemaan pahasti Kouvolassa. Teiden paikkaaminen lukeutuu normaalin kunnossapidon kustannuksiin, mutta isoja korjauksia kaupunki ei voi tehdä tänä vuonna.

Vesijohtoverkostot joutuvat lähipäivinä lujille

Esimerkiksi Imatralla ennätyskylmän talven takia routa aiheuttaa tuhoja sään lauhtuessa. Maaperälläkin on merkitystä, sillä esimerkiksi savimaassa roudan tuomat tuhot ovat pahempia kuin hiekkaisessa maaperässä.

Keski-Suomen turvevaroja selvitetään

Keski-Suomesta on löydetty paljon turvepohjaisia peltoja. Erityisesti niitä on pohjoisessa Keski-Suomessa: Kinnulassa, Kivijärvellä, Kyyjärvellä ja Viitasaarella. Keski-Suomen turvealueiden selvityshankkeessa arvioidaan, että turvepohjaisia peltoja on yhteensä 9 500 hehtaaria.

Paha kelirikko uhkaa tienkäyttäjiä

Pääsiäiseksi on ennustettu lämmintä säätä, mikä tietää tierunkojen sulamista. Surkeimmassa kunnossa teiden ennustetaan olevan pääsiäisestä huhti-toukokuun vaihteeseen.

Vuoreksen hulevesiä tutkitaan

Pirkanmaan ympäristökeskus tutkii kiintoaineiden valumista Vuoreksen Koipijärveen. Paikallisten asukkaiden mukaan työmailta on valunut savea.

Muotoilun valtionpalkinto keramiikkamuotoilija Päivi Rintaniemelle

Keramiikkamuotoilija Päivi Rintaniemi on saanut tämän vuoden muotoilun valtionpalkinnon.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle