Uusimmat artikkelit
60 lammasta hoiti vuosien ajan maisemaa Lapissa – yllättäen ne saivat ”potkut” ja kaikki teurastettiin
Esimerkiksi kaksi saarikohdetta Perämeren pohjukassa on ollut laidunnuksessa 1980-luvulta lähtien, mutta nyt ne eivät enää maisemanhoitokohteiksi kelvanneet.
Viljasadosta viidesosa uhkaa jäädä peltoon Varsinais-Suomessa – Pitkä poutajakso pelastaisi osan sadosta
Esimerkiksi osa kauroista on niin huonolaatuista, että se joko jätetään peltoon tai viedään polttolaitokseen.
Etelä-Savon metsiä on hoidettu aiempaa ahkerammin – tukia mennyt tänä vuonna jo yli miljoona
Tänä vuonna metsähoitotukia on Etelä-Savossa käytetty jo yli kolmannes enemmän kuin viime vuonna.
Turkistarhaaja Esa Rantakangas sai tylyn tiedon: Nyt pitäisi tappaa kaikki tarhan eläimet
Rantakankaan kolmesta turkiseläintilasta yhdellä todettiin heinäkuussa lintuinfluenssaa ja osa eläimistä lopetettiin.
Turkistarhaajien viesti ei mennyt perille – liiton hallitus ei käsitellyt äänestystä alan alasajosta
Lakeuden tarhaajat ry antoi ymmärtää, että heiltä on toimitettu pyyntö liiton hallitukselle äänestyksen järjestämisestä. Toiminnanjohtaja Marja Tiura kiistää saaneensa tällaisen viestin.
Energiapuusta maksetaan jo saman verran kuin kuitupuusta, kysyntä nosti hinnat pilviin
Energiapuun tarjonta on osin kytköksissä teollisuuden ainespuun hakkuisiin, mutta samalla se tarjoaa metsänomistajille myös suojaa puumarkkinoiden heilahtelulta.
Turkistarhaajat kokoontuivat keskustelemaan tarhauksen alasajosta – Fifurilta toivotaan ”jäsenäänestystä”, jonka sisällöstä ei julkisuuteen kerrota
Lakeuden tarhaajat -yhdistys on järjestänyt kaksi tapaamista, yhden Härmässä ja toisen Oravaisissa. Paikalla Härmässä olivat myös Fifurin toiminnanjohtaja ja kenttäpäällikkö.
EU:n maatalouskomissaari vierailee varsinaissuomalaisilla maatiloilla – yrittäjä: ”Turpeen kohtalo ja rajut vaateet metsille huolettavat”
Puolalainen maatalouskomissaari Janusz Wojciechowski tutustuu tiloihin Turussa ja Vehmaalla. Hän myös puhuu Eurooppa-foorumissa.
Ruokavirasto valmistelee jälleen uutta turkiseläinten lopetuspäätöstä
Lintuinfluenssan ehkäisemiseksi pohjalaisilla turkistarhoilla on lopetettu 120 000 eläintä 13 turkistilalla.
Iin Ilmastoareena uudistuu: ajankohtaisista ympäristöasioista keskustellaan nyt iltanuotioiden äärellä
Ilmastotapahtuma on nyt yksipäiväinen ja järjestetään uudessa paikassa Karhun leirikeskuksessa. Aiempien tuhansien osallistujien sijaan paikalle odotetaan satoja kävijöitä.
Turkistarhat saivat poikkeusluvan 10 000 linnun ampumiseen lintuinfluenssan takia – saalis jäi murto-osaan
Riistakeskus myönsi heinäkuun lopulla poikkeusluvan, jonka turvin turkistarhat saattoivat ampua tarhojen ympärillä lentäviä lintuja, jotta lintuinfluenssan uhka pienenisi.
Suomessa on tänä vuonna myyty hurja määrä turkisnahkoja ja hinnat ovat taas nousussa – lintuinfluenssakaan ei turkistarhoja nujerra, uskotaan alalla
Lintuinfluenssa ei tule turkistarhausta Suomesta lopettamaan arvioidaan turkistuottajien FIFURista ja turkishuutokauppoja järjestävästä Saga Fursista.
Lomituspalveluiden yhdistäminen helpottaa jo lomittajapulaa Keski-Pohjanmaalla
Nyt Toholammin yksikössä työskentelee yli 300 lomittajaa, joten sijaistajia riittää niihinkin kuntiin, joissa on lomittajista vajetta.
Porotokka karkasi Venäjän puolelle – norjalaisilta vaaditaan miljoonakorvauksia
40 poron tokka laidunsi Venäjän puolella arviolta kahden kuukauden ajan.
”Kaikki vilja menee oman tilan karjan rehuksi eikä se riitäkään”, toteaa nuori tilallinen – viljan jättihinta on pudonnut viime vuodesta
Ukrainan sota ja kuivuushuolet ovat pitäneet viljamarkkinaa heilahtelevana, mutta viime viikkoina viljan hintataso on ollut melko tasainen.
Kaakkois-Suomen viljelijät uskovat luomuun muuta Suomea lujemmin
Kymenlaaksossa luomuviljelty peltoala jopa kasvoi viime vuonna entisestään hieman. Koko muussa Suomessa trendi on päinvastainen.
Yli kolmannes Satakunnan maatalousyrittäjistä pistänyt pillit pussiin vuosikymmenen aikana
Maatalousyritysten määrä on ollut tasaisessa laskussa vuodesta toiseen Satakunnassa.
Proteiinia ruokavalioon omasta maasta – Lounais-Suomella tutkijan mukaan hyvät edellytykset olla edelläkävijä ruokamurroksessa
Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija uskoo, että Lounais-Suomi voisi näyttää esimerkkiä proteiinikasvien viljelyssä.
Mansikan pääsatokausi on käynnistynyt Pohjois-Karjalassa
Mansikan pääsato Pohjois-Karjalassa on nyt poiminnassa. Marjanviljelijät kehottavat tarjoilemaan tai säilömään mansikat mahdollisimman nopeasti poiminnan jälkeen.
Turkiseläinkasvatusta kannattaa alle puolet suomalaisista – Fifurin tuoreen tutkimuksen mukaan kannatusluku on mittaushistorian alhaisin
Fifurin väestötutkimuksen mukaan keskustelu turkiselinkeinosta on polarisoitunut. Fifur tulkitsee tutkimustuloksen niin, että turkiseläintuotannon peruskannatuksen taso on aikaisemmalla tasolla.
Ukrainalainen maanviljelijä rakensi miinanraivauskoneen, jotta pääsisi peltotöihin – kone on osunut pelloilla jo neljä kertaa miinaan
Kahovkan padon sortuminen pahentaa jo ennestään vaikeaa tilannetta Ukrainan maataloudessa. Harkovan alueella suurin ongelma ovat edelleen miinoitetut peltoalueet.
Viemäri- ja vessajätteestä saisi pelloille ikuisen ravinteiden lähteen, mutta sen turvallisuus mietityttää
Viemärijätteestä käsitellään jo iso osa pelto- ja viljelykäyttöön. Tulevina vuosina lietemäärien ennakoidaan kasvavan entisestään, mikä lisää tarvetta jätevesiainesten kestävälle käytölle.
Maatilojen peltoalavalvonnat alkavat Kainuussa juhannuksen jälkeen – satelliittikuvat vähentävät tarkastuskäyntien määrää
Tästä vuodesta alkaen kasvustojen kehittymistä ja viljelyä seurataan monitoroinnin eli satelliittikuvien avulla. Tarkastettavia tiloja on Kainuussa tänä kesänä 15.
Stora Enson metsäjohtaja: Puukaupoissa ei ole tyhmiä kysymyksiä
Yhä useampi puunmyyjä on nykyisin kaupunkilainen ja ymmällään puukaupan kuvioista.
RKP ei halua kieltää turkisteollisuutta Suomessa
Puoluekokouksessa tehtiin aloite luopua turkistarhauksesta, mutta se ei saanut kannatusta puolevaltuustolta eikä RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonilta.
Luontoarvoiltaan arvokkaan Saimaan saaren hakkuista syntyi äläkkä, nyt metsäyhtiö oikoo syntyneitä käsityksiä: hakkuuilmoituksessa oli virhe
Luontoarvoista huolestuneet ihmiset ja ympäristöjärjestö Greenpeace ovat arvostelleet metsäyhtiö UPM:ää aikeista hakata metsää Puumalan Rokansaaressa. Yhtiön mukaan rannan läheiselle kuviolle oli ilmoitettu väärä hakkuutoimi.
Tutkimus selvitti suomalaisten maanviljelijöiden ilmastomyönteistä käyttäytymistä – tilallinen: ”Kaikki viljelijät ovat ilmastotyöntekijöitä”
Tuoreen väitöskirjan mukaan suomalaisviljelijät haluavat olla mukana ilmastotalkoissa, mutta selkeät keinot ja linjaukset puuttuvat.
Viljelijä pääsi eroon piinaavista valkoposkihanhista niiden omilla tuskanhuudoilla
Ely-keskukset myönsivät tänä vuonna ensimmäistä kertaa avustusta toimille, joilla pyritään estämään rauhoitettujen eläinten aiheuttamia vahinkoja.
Laidunriemu repesi Asikkalassa: katso tätä iloa, kun lehmät pääsevät taas navetasta
Jokakeväinen odotus on ohi ja vapaus koittaa, kun lehmät pääsevät ensimmäistä kertaa laitumelle. Koulutuskeskus Salpauksen lehmät kirmasivat navetasta riemua pursuten, Mustialan opetus- ja tutkimustilalla emmittiin vielä hetki.
Stora Enso alkaa maksaa metsänomistajille monimuotoisuuslisää
Stora Enso testaa Etelä-Savossa, Keski-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla puukauppapalvelua, jossa metsänomistajille maksetaan ns. monimuotoisuuslisää säästöpuiden ja tekopökkelöiden jättämisestä hakkuissa.
Maitotilat hupenevat, viime vuosi vei kannattavuuden rajoille - ivalolainen maitotila selvisi niukin naukin
Maitotilat vähenevät tasaiseen tahtiin Lapissa, viimekin vuonna lopetti 20 navettaa. Kannattavuus on heikentynyt ja kustannukset nousseet rajusti.
Koskenpään Rantapirtti sai valtakunnallisen matkailutunnustuksen
Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät valitsi Koskenpään Kievari Rantapirtin Vuoden 2023 Kellokkaaksi.
Uusi biokaasulaitos valmistui Jurvan maatilalle Tervolaan – tila toimii nyt satojen eläinten lannalla
Louella Jurvan maatilalle viime vuoden puolella valmistunut biokaasulaitos on toiminut täydellä teholla helmikuusta lähtien.
Katso tästä sata suurinta maataloustuen saajaa – enimmillään yhdelle tukea 3,2 miljoonaa euroa, koko tukipotti 2,1 miljardia
Maataloustukea herui viime vuonna lähes 54 500 tuensaajalle. Ruokavirasto julkaisi tiedot vuonna 2022 maksetuista kansallisista ja EU-tuista.
Turkistarhauksen kieltäminen saa kannatusta eduskuntavaaliehdokkailta eläinsuojelujärjestöjen vaalikoneessa
Eläinoikeusjärjestöjen ylläpitämän vaalikoneen mukaan 78 prosenttia vastanneista lopettaisi tarhauksen. Koneeseen on vastannut noin viidennes ehdokkaista.
Paikalliskulttuuria, harrastetiloja tai nuorisotoimintaa - Keski-Suomen maaseudulle luvassa taas uutta kehittämisrahaa
Keski-Suomen maaseudun kehittämiseen tarkoitettu Leader-ohjelma rahoittaa hankkeita koko maakunnassa, Jyväskylän kaupunkialuetta lukuunottamatta.
Maidontuotanto vähentyi viime vuonna yli kaksi prosenttia Kainuussa, asiantuntija ei puhuisi romahduksesta
Maidontuotannon laskua selittää investointien vähentyminen ja tuotannosta luopuvien tilojen määrät. Monella pienemmällä maatilalla tilan kehittämistä ei ole nähty kannattavana, jos jatkajaa ei ole ollut tiedossa.
Kassakriisi yllätti Suomen metsät kuntoon -yrityksen, nyt kymmenet metsänomistajat odottavat saataviaan puukaupoista
Metsänomistajat Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa eivät ole saaneet puukaupan maksuja ajallaan. Suomen metsät kuntoon-yrityksen toimitusjohtaja pahoittelee maksuviiveitä.
Maatalouden tuottajahintojen nousu hidastui selvästi viime vuoden lopulla
Viljan hinta on ollut laskussa jo kahden peräkkäisen neljänneksen ajan. Lihan ja maidon hinnat puolestaan nousivat edelliseen neljännekseen verrattuna.
Puunhinnat huipussaan: Etelä-Savon metsänomistajat kuittasivat arviolta 225 miljoonaa euroa viime vuonna
Etelä-Savon metsänhoitoyhdistyksen mukaan puuta myytiin viime vuonna saman verran kuin edellisvuonnakin, mutta hinnat olivat korkeammat. Näin ollen kantorahatulot kasvoivat edellisvuotta suuremmiksi.
Savon Yrittäjät perustaa yhteistyöryhmän maatalousyrittäjille
Yhteistyöryhmän tavoitteena on parantaa yrittäjäjärjestön edunajamislinjaa maatalousyrittäjiin päin. Yrittäjäjärjestö muistuttaa, että maa- ja metsätalous tuo monella paikkakunnalla merkittävän osan ostovoimasta.
Maataloudelle on tulossa 120 miljoonan euron tukipaketti, josta pääosa korvamerkitään lannoitekustannusten kompensointiin
Tuesta noin 80 miljoonaa on osoitettu lannoitteiden ja noin 40 miljoonaa euroa sähkön hinnannousun korvaamiseksi. Paketti on lähdössä lausuntokierrokselle heti tänään.
Myös metsäala kärsii työvoimapulasta: kouluihin tarjotaan tietoa mahdollisuuksista opinto-ohjaajien välityksellä
Kehittyivät hakkuumäärät mihin suuntaan hyvänsä, puun kasvatuksen, korjuun ja kuljetuksen ammattilaisia tarvitaan tulevaisuudessakin.
Maaseutunuorten joulutulet syttyvät torstaina illan hämärtyessä
Joulutulilla halutaan kiittää kuluttajia siitä, että he valitsevat kotimaista ruokaa.
Kaustisen ja Kälviän maaseutunuoret sytyttävät ensimmäisinä joulutulet
Joulutulet ilahduttavat autoilijoita torstai-iltana.
Ruovedellä satsataan nyt matkailuun – ely-keskus myönsi kunnan hankkeeseen tukea lähes 70 000 euroa
Ruovesi on Pirkanmaan kunnista ainoa, jolle myönnettiin ely-keskuksen avustus harvaan asuttujen alueiden luonto-, ruoka-, kalastus- ja metsästysmatkailun kehittämiseen.

Torstai 8.12.2022 (tv)
Puolueiden kannatus. Maatalouden ongelmat. Rottaongelma. Sää.
Simolainen Juha Marttila valittiin jatkamaan MTK:n puheenjohtajana
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n valtuuskunta äänesti Juha Marttilan jatkokaudelle.
MTK: kustannusten nousu heikentää maaseutumatkailun kannattavuutta
Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n mukaan yrittäjät toivovat energiakuluihin pikaista hintakattoa ja valtion tukea.
Poikkeuksellinen pattitilanne riivaa kriisiytynyttä Sanna Marinin hallitusta: yksikään lakiesitys ei liiku
Hallitus ei kykene sopimaan tiistaina myöskään maatalouden tai terveydenhoidon lisärahoista.