Uusimmat artikkelit
Kapellimestari Sakari Oramo opetti tekoälylle Sibeliuksen viulukonserttoa – pian "Janne" arvioi kilpailijoita ihmisten rinnalla
Jean Sibelius -viulukilpailun finaalissa testataan tekoälytuomaria. Kyseessä on leikkimielinen kokeilu, joka ei vaikuta kilpailun lopputulokseen. Mutta voisiko koneäly korvata ihmiskorvan tulevaisuudessa?
Twitter-botit uhkaavat kaataa Elon Muskin miljardikaupan – Arttu ja Inkeri synnyttivät suomea puhuvan rokotevastaisen botin päivässä
Elon Musk laittoi Twitter-diilin jäihin siihen saakka, kunnes botti- ja valetilien määrä on selvitetty
Tekoäly valvoo kiekkoyleisön käyttäytymistä MM-kisojen aikana – ihmisvirtaa seuraava kamera osaa varoittaa esimerkiksi tappeluista
Kaupungissa on lisätty kameravalvontaa kiekkokisojen alla. Tekoäly tekee ihmislaskentaa ja tunnistaa poikkeavaa liikehdintää, mutta ei kerää yksilöllistä tietoa.
Digitreenit: Näin tunnistat kasvin tai eläimen puhelimen avulla
Viisi sovellusta, joista voi olla hyötyä tunnistamisessa.
Keisarin uudet neurotelepaattiset 5G-hologrammit
Surkuttelua teknologia- ja innovaatiodiskurssin nykytilasta.
TAMK kehittelee drooneista lisäapua tapahtumien valvontaan: "Tekoälyn avulla voidaan etsiä kiinnostavia asioita ja laskea vaikkapa ihmisten määrä"
Drooni voi esimerkiksi laskea ihmismäärän tai tehdä havaintoja poikkeavista tilanteista. Tarkoitus on toimia lisäkätenä tiedonhankinnassa.
Vangeille opetetaan nyt digitaitoja – tarkoituksena helpottaa paluuta yhteiskuntaan
Rikosseuraamuslaitos haluaa kehittää vankien työtoimintaa aloittamalla tekoäly-kokeilun. Mukana kokeilussa ovat Helsingin, Hämeenlinnan, Sukevan ja Turun vankilat.
Vapaasti rehottavan verkkovihan ja disinformaation seuraukset voivat olla kohtalokkaita – Professori: “Luodaan kaaosta ja murennetaan demokratiaa”
Nettihäirinnän leviämiseen voi puuttua monin tavoin.
Näin someyhtiöt käyttävät hyväkseen aivojesi palkitsemisjärjestelmää ja ajatusvinoumia
Miksi aivosi eivät koskaan saa tarpeekseen somesisällöistä?

Robottilähetit sukkuloivat Moskovan liikenteessä – tekoälyä kehittävä Yandex on poikkeuksellinen venäläisfirma
Öljystä ja kaasusta riippuvaisen Venäjän on vaikea modernisoida talouttaan. Pakotteet ja niiden uhka vaikeuttavat entisestään uudistuspyrkimyksiä.
Kansalliskirjastossa meneillään historiansa suurin yhteistyöprojekti: kaikki Suomessa julkaistut ruotsinkieliset lehdet digitoidaan
Digitointityö tehdään Mikkelin yksikössä ja tarkoituksena on digitoida liki kuusi miljoonaa ruotsinkielistä sanomalehtisivua.
Länsimaat paheksuvat uiguurien sortoa, mutta myyvät Kiinalle valvontakoneiston mahdollistavaa tekniikkaa, kritisoi tietokirjailija Geoffrey Cain
Kiina kerää uiguureilta talteen kasvojen ilmeet ja ääninäytteet. Kiinan tekoälyteknologia on hyvin kehittynyttä. Maailmassa on silti vain kourallinen yrityksiä, jotka kykenevät tuottamaan suurten tekoälyjärjestelmien pyörittämiseen vaadittavia puolijohteita.
Kudosten kasvattaminen kuulostaa scifiltä, mutta Pekko Vasantola tekee siitä taidetta – näin laboratoriossa syntyy veistoksia ihmisen soluista
Pekko Vasantolan taideteoksissa huipputeknologia ja taide lyövät kättä. Aiemmissa teoksissaan hän on käsitellyt muun muassa tekoälyä ja ihmisten datalla tehtävää bisnestä.
Amazonin virtuaaliavustaja Alexa haastoi 10-vuotiaan koskemaan pistorasiassa olevan laturin piikkejä kolikolla
Vaarallinen kolikkohaaste on levinnyt Tiktokissa. Virtuaaliavustajan valmistaja Amazon kertoo, että ohjelmistovirhe on korjattu tapauksen jälkeen.
27-vuotias Maria Kallio sai tuomion seksistä, kuten monet 1800-luvulla – mormonit rahoittavat asiakirjojen digitointia, jotta sielut pelastuisivat
Tuomiokirjat kertovat elämästä 1800-luvulla.
Kotimaiseen kielimalliin tarvittiin miljardeja sanoja – nyt tekoäly osaa kirjoittaa vaikka satuja suomeksi
Turussa on kehitetty suomen kieltä ymmärtävää tekoälyä. Tietokone voi keksiä jatkoa tarinalle, mutta koneellisesti voidaan pahimmillaan tuottaa myös massoittain mielipiteitä manipuloimaan käsityksiä.
Suomenkielinen vihapuhe rehottaa Facebookissa eikä ihme: tietovuoto paljastaa, että moderoijia on vain muutama ja algoritmit toimivat huonosti
Facebook on kehunut automaattisten moderointityökalujen tehokkuutta. Ylen haltuunsa saamat yhtiön sisäiset asiakirjat kuitenkin paljastavat, etteivät ne auta pienillä kielialueilla.
Autokouluista tutut simulaattorit valtasivat hävittäjälentäjien koulutuksen – Ilmasotakoulu on valmistautunut vuosia uusien hävittäjien tuloon
Ilmavoimien hävittäjälentäjäkoulutus on valmistautunut uusien monitoimihävittäjien tuloon jo vuosia. Koulutus on ottanut digiloikan lisäämällä simulaattoriopetusta ja virtuaalipelaamista.
Korona-aikana terveydenhuolto tekee digiloikan, samaan aikaan startupeja uhkaa rahapula – yrittäjä: "Päivääkään ei ole hukattavaksi"
Phonolyser jäljittää synnynnäistä sydänvikaa, Disior auttaa kirurgia ymmärtämään luiden ja nivelten vammoja. Terveysalan kasvuyhtiöistä neljä viidestä tarvitsee rahoitusta nopeasti.
Tekoäly voi lisätä miesten ja naisten epätasa-arvoa, sillä kehitystyötä tehdään miesten ehdoilla
Jos rekrytointisovellukset tai luottosovellukset suosivat miehiä naisten sijaan, koska aineistossa on enemmän miehiä, tämä on ongelma, tutkija Anna-Mari Rusanen sanoo.
Leiki tekoälyn kehittäjää ja luo tasa-arvoista algoritmia – Tekoälysovellus arvioi, kuka on paras työnhakija, mutta voi suosia naisvaltaisella alalla naista
Tekoäly voisi kohdella ihmisiä oikeudenmukaisemmin.

Emmi Nuorgamin kolumni: Jos tekoäly on rasistinen naisvihaaja, heijasteleeko tekoäly yhteiskuntaa vai yhteiskunta tekoälyä?
Teknologia ja data heijastaa muun yhteiskunnan valtarakenteita. Teknologiassa ihminen on oletusarvoisesti normaalipainoinen, valkoinen heteromies, kirjoittaa Nuorgam.
Miksi mies pyytää naisrobottia treffeille? Tarve inhimillistää robotti voi johtua ihmisen uskosta ylivertaisuuteensa
Sophia on vieraana Ylen uudessa Aurora-tapahtumassa 19.11.
Oulussa kehitettiin kunnallinen chatbot – robotti vastaa ja opastaa kaupungin eri palveluihin ja ymmärtää myös Oulun murretta
Oulussa on ollut jo jonkin aikaa koekäytössä kunnallinen tekoälyä hyödyntävä keskustelurobotti Oulubot. Keskustelurobotista koulitaan uutta kunnallisen palvelun muotoa.
Onko tekoälyllä sukupuolta? Mitä emme vielä näe? Ylen Aurora-tapahtuma etsii vastauksia tasa-arvon isoihin kysymyksiin
Uusi puhefestivaali järjestetään 19.11.
Facebook sulkee kasvontunnistusohjelmistonsa, koskee miljardia ihmistä – "Käyttäjät ovat kärsineet henkilötietojen väärinkäytöstä liian kauan"
Facebookin käyttäjille järjestelmän lakkauttaminen merkitsee sitä, että he eivät saa enää ilmoituksia, jos joku lataa heistä kuvan tai videon Facebookiin.
Räjäytä tajuntasi synteettisellä medialla!
Blow Your Mind -tapahtuma järjestetään 5.11.2021.
Isot asiat mitkä muuttuu: Sielun peili
Silmät ovat sielun peili. Tarvitseeko niiden olla totta?
Ylen Lahjoita puhetta -hanke palkittiin Prix Europassa
Lahjoita puhetta voitti Digital Audio Projects -kategorian.

Tekoäly viimeisteli Beethovenin keskeneräiseksi jääneen kuuluisan sinfonian – katso lopputulos videolta
Säveltäjä Ludwig Beethovenin syntymästä tuli viime vuonna kuluneeksi 250 vuotta. Merkkivuoden kunniaksi käynnistettiin projekti, jonka tulokset esiteltiin lauantaina Saksassa.

Omakotitalot ovat kysyttyjä – asuntojen hintojen nousu jatkuu
Kiinteistömaailman uusimman arvion mukaan asuntojen hinnat nousevat seuraavan vuoden aikana Joensuussa yli prosentin. Omakotitalojen hinnankehitys on myönteisempää kuin pienten kerrostaloasuntojen.
Data protection ombudsman raps Finnish police over controversial facial ID app
Clearview AI uses publicly-posted social media photos scraped from the web for use in law enforcement agency investigations.
Poliisi tunnisti kasvoja ohjelmalla, jonka tietoturvariskejä ei selvitetty riittävän hyvin – KRP sai huomautuksen tietosuojavaltuutetulta
Poliisin tulee nyt ilmoittaa kuvien käytöstä niille, joiden henkilöllisyys on tiedossa. KRP ei käytä enää Clearview AI -kasvojentunnistusohjelmaa. Poliisi kertoo ottavansa huomautuksen vakavasti.
Wärtsilä huoltaa Aurora Botnian seuraavat kymmenen vuotta – mahdolliset viat voidaan havaita jo ennakkoon etänä
Wasaline on sopinut huoltosopimuksen Wärtsilän kanssa. Aurora Botniassa on paljon huippumodernia teknologia, jonka monitoronti tapahtuu etänä. Tekoäly ilmoittaa tulevista huoltotarpeista etukäteen.

Autoilija saa odottaa vielä vuosia itsestään liikkuvia ja keskenään keskustelevia autoja myyntiin, mutta teollisuuteen kehitetyt mallit edistävät asiaa
Liikenteen automatisoinnin aikataulusta voi esittää monenlaisia arvioita. Varmaa on kuitenkin vain, että manuaalinen ajaminen voi olla historiaa aikaisintaan vuosikymmenien päästä. Suomalaiset ovat mukana robottiautojen kehittämisessä.
Voiko organisaation innovaatiomyönteisyyttä edistää ratkaisemalla 1920-luvun murhamysteeriä hotellihuoneesta käsin?
Yle Innovaatiot innostaa Yleä kehittymään kokeilujen kautta.
Suomi testaa USA:n jättidroonia – miehittämättömiä aluksia haluavat nyt sekä asevoimat että terroristit
Nyt testattavat ilma-alukset ovat aivan eri kaliiperia kuin Puolustusvoimien tähän mennessä käyttämät droonit. Drooneille tehdyt terrori-iskut ovat kasvava ilmiö, ja maailmalla mietitään parhaillaan kuumeisesti, kuinka drooneilta voitaisiin suojautua.
Tekoäly voi pelastaa talojen suunnittelijat noloilta kömmähdyksiltä: sovellus kertoo, mihin aikaan aurinko häikäisee asuntoa
Rakennusala voisi hyötyä tekoälyn, tai tarkemmin sanottuna tukiälyn käytöstä kaupunkisuunnittelussa. Tarkoituksena on säästää aikaa usein hitaissa prosesseissa. Teknologia ei kuitenkaan korvaa luovaa suunnittelutyötä.

Tekoäly teki aidolta vaikuttavan simulaation kolme vuotta sitten kuolleesta Anthony Bourdainista, ja nyt viihdemaailma pohtii, oliko se oikein
Morgan Nevillen ohjaama brittidokumentti edesmenneestä julkkiskokki Anthony Bourdainista on herättänyt keskustelua tekoälyn käytöstä.

Mäntän kuvataideviikoilla voi antaa itsensä tekoälyn käyttöön – "Ihmisellä on samanlainen suhde tekoälyyn kuin jumalaan"
Mäntän kuvataideviikot tarjoaa tänäkin vuonna monipuolisen katsauksen nykytaiteen kuumiin trendeihin. Nähtävillä on esimerkiksi somessa lentoon lähtenyt makkaraa syövä Mona Lisa.
Korona teki käsienpesusta rutiinia – nyt halutaan selvittää, toisivatko tekoäly ja konenäkö hyötyjä käsihygieniaan etenkin terveydenhuollossa
Sairaalamaailman käsihygieniakäytäntöjä on seurattu Etelä-Pohjanmaalla ja Ruotsin Västerbottenissa helmikuusta lähtien. Nyt tavoite on saada terveydenhuollon ammattilaiset, insinöörit ja ohjelmistokehittäjät, laitetoimittajat ja yritykset samaan pöytään miettimään, miten hyvät hygieniaratkaisut monistettaisiin kaikkien käyttöön.

Some on aina auki, puoliso jää ilman huomiota, kirjat pölyttyvät hyllyyn – yli tuhat suomalaista kertoi Ylelle, miten älylaite muutti elämää
Yle kysyi lukijoidensa kokemuksia älylaitteiden käytöstä. Ihmiset kuvailivat muun muassa tuntevansa älypuhelintaan kohtaan vahvaakin riippuvuutta. Moni koki myös keskittymiskykynsä huonontuneen älylaitteiden käytön takia.
Hämeenlinnassa tutkitaan torin liikennettä tekoälyn avulla
Tekoälyn ja konenäön avulla kerätään tietoa torin käytöstä ja käyttäjien liikkumisreiteistä. Liikkujista kerätty data on anonyymia.

Jalkapallon EM-kisojen jokainen maali Areenaan ilman ihmistyötä? Yle kokeilee suomalaista tekoälyä videoleikkaajana
Yle kokeilee kesän jalkapallon EM-kisoissa tekoälyavusteista videoleikkuuta, jossa kone tunnistaa otteluista maalit, klippaa niistä lyhyet videot ja julkaisee ne automaattisesti. Kokeilun tuloksia voi seurata Yle Areenassa.
Oulussa keskustellaan viikonloppuna naisiin kohdistuvasta vihapuheesta,opiskelijoiden mielenterveydestä ja tekoälystä
Oulussa järjestetään Hyvin sanottu -keskustelut lauantaina 29.5. kello 14 alkaen. Keskusteluja voi seurata suorana Yle Areenasta.
Voiko tekoälylle syöttää empatiaa, entä kuinka muuttaa kulttuuri-ilmastoa? – Näistä puhutaan Hyvin sanottu -keskusteluissa Oulussa
Hyvin sanottu - Bra sagt Oulussa

Torstai 29.4.2021 (tv)
Kehysriihi. Tekoäly. Näsinneula. Sääennuste.

Kuka sinun datallasi tekee ja mitä? Eurooppa patoaa vimmalla Yhdysvaltain digiylivoimaa, ja Miapetra Kumpula-Natri on meppiketjun kärkipakkeja
EU yrittää napata digivaltikan Yhdysvalloilta ja Kiinalta – tai edes sanoa, mitä sen omalla mantereella saa tehdä.
Moni nuori jää vaille apua, koska ei halua avautua aikuisille – äitinsä menettänyt Elviira Lindeman: "Olisipa joku tullut kysymään, onko kaikki okei"
Trauman kokenut nuori pystyy ottamaan ammattiapua vastaan vasta vuosia tapahtuman jälkeen, kertoo Ylen ja Tampereen yliopiston tekemä kolhukysely.