Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Alikulkutunneli Kuopion Savilahdessa.

Tekoälyä hyödyntävä järjestelmä alkaa laskea jalankulkijoita ja pyöräilijöitä Kuopiossa

Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden automaattista laskentajärjestelmää aletaan testata tällä viikolla Saaristokadun ja Tehdaskadun risteysalueella. Laskurit perustuvat kamera–tekoäly-yhdistelmään.

Pengfei Zhang.

Tekoäly tarjoaa Slushissa eroottisia ruotsalaisia kokemuksia ja todellisen ihmisen tuntuisia pelihahmoja

Slushissa esitellään tänäkin vuonna viihdeteollisuutta ja ilmiöitä, joita tulee etenkin itäisestä Aasiasta. Esillä on myös vaatetukseen liittyviä keksintöjä, joilla esimerkiksi pyritään eroon pikamuodista.

Marissa Mayer Millenium Forumissa Marina Congress Centerissä.

Yahoon ex-toimitusjohtaja Marissa Mayer uskoo markkinoiden ja ihmisten vaikutusvaltaan teknologiajättiläisten suitsimisessa

Suomessa vieraillut teknologiavaikuttaja Marissa Mayer on palannut startup-maailmaan.

Viikon Tuukka pitää käsissään palloa, jossa on kissan kuva

Viikon Tuukka: Tekoälytaide häikäisee ja pelottaa – kone murtautuu luovuuden ja taiteen piiriin

Tekoälytaiteen uudet generaattorit kykenevät kilpailemaan ihmisen kanssa. Mitä se tarkoittaa niin työpaikoille kuin mielikuvitukselle? Mikä jää ihmisen rooliksi?

Puhelin kädessä sohvalla, Spotify auki.

“Algoritmi ei ymmärrä minua” – petymme, jos koneäly ei toimikaan niin kuin ystävä

Vaikka internet on vain tietoverkkojen järjestelmä eli täysin tekninen rakennelma, se herättää netin käyttäjissä monenlaisia tunteita. Tutkija Minna Ruckenstein jakaa nämä tunteet kolmen otsikon alle.

Walker X -mallin palvelurobotti pelaa kiinalaista shakkia maailman tekoälykonferenssissa heinäkuussa 2021.

Tietoinen tekoäly aiheuttaa ongelmia jo ennen tietoisuutensa saavuttamista

Ihmiset ovat tottuneet yhdistämään tietoisuuden älykkyyteen, minkä vuoksi näemme helposti tunteita ja tietoisuutta älykkäissä järjestelmissä. Jo nyt jotkut uskovat, että koneessa on henki.

Kuvataideopettaja Miina Elina Pukari poseeraa luokkansa edessä.

Using AI in Art Education: Can AI imagine? What is imagination?

We did an experiment of using AI in a school environment with art educator Miina Elina Pukari. It was fun. It was interesting. It was fun. It was interesting. I wrote that twice. Can AI do the same?

Henkilö seisoo vihreän värisellä seinustalla.

Kun todellisuus ei riitä, lisää sitä – Yle mukana median tulevaisuutta luotaavilla messuilla

Mediateknologian johtavan kehittäjän mielestä esimerkiksi Ukrainan sota pitäisi voida kokea virtuaalisesti. Alan huipputapahtumassa uudet teknologiat nähdään myös osana päivittäistä uutisjournalismia.

EMMAn Nykyaikaa etsimässä -näyttelyä.

Kuolema, elämä, rakkaus, luonto – Espoossa nähdään huippunykyaikaista taidetta, joka vie peruskysymysten äärelle

Espoon modernin taiteen museon EMMAn syksyn näyttely keskittyy teknologian ja tekoälyn avulla luotuun taiteeseen. Mukana on myös tekoälytaiteen pioneerin Refik Anadolin teos.

sähkölinja

Dronet ja tekoäly tarkastavat maakunnan sähköverkkoa – uutta tekniikkaa testataan Joensuussa

Uuden teknologian valttikortteja ovat tarkkuus, ympäristöystävällisyys ja kustannustehokkuus. Dronet ja tekoäly tuovat apua sähköverkon kunnossapitoon ja vikojen ennaltaehkäisyyn.

Kuljetusrobotti ja laatikko laatikkovaraston yläpuolella kulkevilla kiskoilla.

10 miljoonan euron kellarissa robotit keräävät ruokaa asiakkaille, Espoossa ne seikkailevat jo kadulla – videot näyttävät ruokakaupan tulevaisuuden

Kauppaketjut uskovat ruuan tilaamisen netistä yleistyvän entisestään. S-ryhmä on tuomassa kuljetusrobotit myös Helsingin kaduille, Kesko puolestaan on investoinut miljoonia uuteen keräilyjärjestelmään.

Tällaiselta näytää humanoidirobotti, joka esiintyy Espoossa

Suomessa nähdään humanoidirobotti ensimmäistä kertaa näyttämöllä – näin paljon työtä robottinäyttelijän käyttäminen vaatii

Uncanny Valley -esityksen pääosassa on näytelijän sijaan robotti, joka on kopio saksalaisesta kirjailijasta Thomas Mellestä.

-

Analyysi: Helsingin huippuottelussa nähdään tänään uudistus, joka mullistaa jalkapalloa – puoliautomaattinen paitsio voi hiljentää VAR-kritiikin

Olympiastadionilla pelattava Super Cup on ensimmäinen virallinen ottelu, jossa käytetään uutta paitsiontunnistusteknologiaa. Helsingissä nähdään lähtölaukaus uudelle aikakaudelle jalkapallossa, kirjoittaa Samu Saatsi.

Rajavartiolaitoksen AgustaWestland AW119 -helikopteri kentällä siirtolavetin päällä.

Rajavartiolaitos lisää ilmasta tapahtuvaa valvontaa itärajalla merkittävästi – rajaa valvovista lentäjistä alkaa olla jo pulaa

Rajavartiolaitoksen helikoptereiden lentotuntimäärä kasvaa tänä vuonna, ja rajaa valvotaan ilmasta aiempaa useammin. Uusilla kameroilla luvattomat rajanylitykset paljastuvat helposti.

Sormet pimeässä hohtavan näytön yllä. Näytössä lukee Chatbot ja kaksi puhekuplaa, joissa lukee "Hey there human!", "Hello bot!"

Onko tekoälyllä tunteet? Google irtisanoi työntekijän, joka puolusti tekoälyn tietoisuutta

Googlen päätös irtisanoa tekoälyn tietoisuutta puolustanut työntekijä puhuttaa Yhdysvalloissa. Googlen mukaan työntekijän henkilökohtaiset näkemykset eivät liity irtisanomispäätökseen.

Loimaan kaupungin palvelusihteeri Heli Koivisto seisoo polkupyöränsä vieressä ja tutkii puhelimen näytöltä Crowdsorsa-mobiilipeliä.

Virtuaaliset hedelmät täyttivät Loimaan kadut – kaupunki haastaa asukkaat katuverkoston kuntokartoitukseen mobiilipelin avulla

Mobiilipelillä on kartoitettu katuja eri puolilla maata. Pelaajat saavat hedelmien poiminnasta rahapalkkion tililleen, ja kunta saa ajankohtaiset tiedot katuverkoston kunnosta.

Tekoälylle on annettu tehtäväksi kuvittaa lause "Uuno Turhapuro kirjoittamassa Yhdysvaltain Itsenäisyydenjulistusta."

Uuno Turhapuro kirjoittamassa USA:n itsenäisyysjulistusta ja avokado-nojatuoli – asiantuntija pitää DALL·E -tekoälyä merkkipaaluna

DALL·E 2 ja Craiyon ovat kuvia lauseiden perusteella tuottavia tekoälyjä. Niillä tehtaillut meemikuvat ovat nousseet suureen suosioon netissä, mutta kepeiden tulosten taustalla on asiantuntijan mukaan uraauurtavaa teknologiaa.

Pyörätiekaistat Lappeenrannassa Helsingintiellä.

Kuka tahansa voi tienata rahaa osallistumalla pyöräteiden vaurioiden kartoitukseen

Lauantaina aamupäivällä alkavassa tapahtumassa tietoa pyöräteiden vaurioista kerätään älypuhelimen sovelluksen avulla.

Mies jonka kasvoissa digitaalinen verkko.

Miltä tuntuisi kokeilla Jim Carreyn kasvoja tai kirjoittaa runo tekoälyn avustuksella? Heurekan uudessa näyttelyssä se on mahdollista

Tiedekeskus Heurekan Tekoäly – Me, Myself & AI -näyttely tarjoaa katsauksen tekoälyn maailmaan. Viime vuosina tekoäly on arkipäiväistynyt, mutta sitä käytetään myös propagandassa.

Ada Lovelacen muotokuva.

Riettaan sekoilijalordin kolmekymppinen tytär aloitti digiajan

Ada Lovelace ideoi varhaisen tietokoneen

Spektrogrammi Pekka Kuusiston viulunsoitosta Sibelius-viulukilpailussa 1996

AI judge to be trialled in the final of the Sibelius Violin Competition

AI evaluates the Sibelius violin competiton finals 2022.

Kännykkä soittaa Kuhmoisten kunnan robottipuhelimeen.

Robotti voi soittaa sinulle, eikä laki velvoita kertomaan, ettei soittaja ole ihminen – siksi puhelu voi joistakin tuntua jopa ahdistavalta

Kilpailu- ja kuluttajavirasto saa vuosittain noin 40–50 valitusta robottien soittamista puheluista. Isoin osa valituksista liittyy robottipuheluihin, joissa on markkinoitu sähköhammasharjoja.

Vanhuksia ja rollaattoreita palvelutalo Lindassa , Sipoon Söderkullassa

Tekoäly avuksi ikääntyneiden ravitsemuksen seurantaan – Päijät-Sotella suuret odotukset kotihoidon asiakastyön kohentumiseksi

Tekoäly yhdistettynä konenäköön mahdollistaa kameroiden käytön asiakkaiden kotona ilman yksityisyyden suojan loukkaamista.

Spektrogrammi Pekka Kuusiston viulunsoitosta Sibelius-viulukilpailussa 1996

Sibelius-viulukilpailun finaalissa testataan tekoälytuomaria

Sibelius-viulukilpailussa testataan AI-tuomaria

Jaewon Wee.

Kapellimestari Sakari Oramo opetti tekoälylle Sibeliuksen viulukonserttoa – pian "Janne" arvioi kilpailijoita ihmisten rinnalla

Jean Sibelius -viulukilpailun finaalissa testataan tekoälytuomaria. Kyseessä on leikkimielinen kokeilu, joka ei vaikuta kilpailun lopputulokseen. Mutta voisiko koneäly korvata ihmiskorvan tulevaisuudessa?

Elon Musk.

Twitter-botit uhkaavat kaataa Elon Muskin miljardikaupan – Arttu ja Inkeri synnyttivät suomea puhuvan rokotevastaisen botin päivässä

Elon Musk laittoi Twitter-diilin jäihin siihen saakka, kunnes botti- ja valetilien määrä on selvitetty  

Valvontakamera

Tekoäly valvoo kiekkoyleisön käyttäytymistä MM-kisojen aikana – ihmisvirtaa seuraava kamera osaa varoittaa esimerkiksi tappeluista

Kaupungissa on lisätty kameravalvontaa kiekkokisojen alla. Tekoäly tekee ihmislaskentaa ja tunnistaa poikkeavaa liikehdintää, mutta ei kerää yksilöllistä tietoa.

Puhelimella otetaan kasvista kuvaa. Kuvassa teksti Tunnista kasveja.

Digitreenit: Näin tunnistat kasvin tai eläimen puhelimen avulla

Viisi sovellusta, joista voi olla hyötyä tunnistamisessa.

Mies VR-lasit päässä hologrammiviitta liehuen astuu haravan päälle.

Keisarin uudet neurotelepaattiset 5G-hologrammit

Surkuttelua teknologia- ja innovaatiodiskurssin nykytilasta.

Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijat Mika Uitus (vas.) ja Eemeli Kyttä harjoittelemassa droonin lennätystä Tampereen Hervannassa.

TAMK kehittelee drooneista lisäapua tapahtumien valvontaan: "Tekoälyn avulla voidaan etsiä kiinnostavia asioita ja laskea vaikkapa ihmisten määrä"

Drooni voi esimerkiksi laskea ihmismäärän tai tehdä havaintoja poikkeavista tilanteista. Tarkoitus on toimia lisäkätenä tiedonhankinnassa.

Käsi on tietokoneen hiirellä.

Vangeille opetetaan nyt digitaitoja – tarkoituksena helpottaa paluuta yhteiskuntaan

Rikosseuraamuslaitos haluaa kehittää vankien työtoimintaa aloittamalla tekoäly-kokeilun. Mukana kokeilussa ovat Helsingin, Hämeenlinnan, Sukevan ja Turun vankilat.

Nyrkkiin puristettu käsi roikkuu koukun varassa peukalo lävistettynä.

Näin someyhtiöt käyttävät hyväkseen aivojesi palkitsemisjärjestelmää ja ajatusvinoumia

Miksi aivosi eivät koskaan saa tarpeekseen somesisällöistä?

Yandex robottilähetti ja tavallisia ruokalähettejä

Robottilähetit sukkuloivat Moskovan liikenteessä – tekoälyä kehittävä Yandex on poikkeuksellinen venäläisfirma

Öljystä ja kaasusta riippuvaisen Venäjän on vaikea modernisoida talouttaan. Pakotteet ja niiden uhka vaikeuttavat entisestään uudistuspyrkimyksiä.

Kansalliskirjasto digitointi- ja konservointikeskus Mikkelin Pursialassa.

Kansalliskirjastossa meneillään historiansa suurin yhteistyöprojekti: kaikki Suomessa julkaistut ruotsinkieliset lehdet digitoidaan

Digitointityö tehdään Mikkelin yksikössä ja tarkoituksena on digitoida liki kuusi miljoonaa ruotsinkielistä sanomalehtisivua.

Mielenosoittajat vastustavat Pekingin olympialaisia. Heillä on kasvot peittävät siniset naamiot, sillä vaaleansininen väri viittaa uiguureihin. Osa on pukeutunut armeijakuosiin ja kantaa leikkiaseita.

Länsimaat paheksuvat uiguurien sortoa, mutta myyvät Kiinalle valvontakoneiston mahdollistavaa tekniikkaa, kritisoi tietokirjailija Geoffrey Cain

Kiina kerää uiguureilta talteen kasvojen ilmeet ja ääninäytteet. Kiinan tekoälyteknologia on hyvin kehittynyttä. Maailmassa on silti vain kourallinen yrityksiä, jotka kykenevät tuottamaan suurten tekoälyjärjestelmien pyörittämiseen vaadittavia puolijohteita.

Soluja pullossa.

Kudosten kasvattaminen kuulostaa scifiltä, mutta Pekko Vasantola tekee siitä taidetta – näin laboratoriossa syntyy veistoksia ihmisen soluista

Pekko Vasantolan taideteoksissa huipputeknologia ja taide lyövät kättä. Aiemmissa teoksissaan hän on käsitellyt muun muassa tekoälyä ja ihmisten datalla tehtävää bisnestä.

Äänikomennoilla ohjailtava virtuaaliavustaja Alexa "asuu" Amazonin Echo-laitteessa. Kuvituskuva.

Amazonin virtuaaliavustaja Alexa haastoi 10-vuotiaan koskemaan pistorasiassa olevan laturin piikkejä kolikolla

Vaarallinen kolikkohaaste on levinnyt Tiktokissa. Virtuaaliavustajan valmistaja Amazon kertoo, että ohjelmistovirhe on korjattu tapauksen jälkeen.

Kieliteknologian tutkijat Veronika Laippala, Tapio Salakoski ja Sampo Pyysalo katsovat tyietokoneen näyttöä.

Kotimaiseen kielimalliin tarvittiin miljardeja sanoja – nyt tekoäly osaa kirjoittaa vaikka satuja suomeksi

Turussa on kehitetty suomen kieltä ymmärtävää tekoälyä. Tietokone voi keksiä jatkoa tarinalle, mutta koneellisesti voidaan pahimmillaan tuottaa myös massoittain mielipiteitä manipuloimaan käsityksiä.

Facebookin tunnus ja Suomen lippu näytöllä, jonka lasi on rikki. Näytön päällä on vihainen emoji. Kuvituskuva.

Suomenkielinen vihapuhe rehottaa Facebookissa eikä ihme: tietovuoto paljastaa, että moderoijia on vain muutama ja algoritmit toimivat huonosti

Facebook on kehunut automaattisten moderointityökalujen tehokkuutta. Ylen haltuunsa saamat yhtiön sisäiset asiakirjat kuitenkin paljastavat, etteivät ne auta pienillä kielialueilla.

Oppilas Hawk-lentosimulaattorin ohjaimissa Ilmasotakoulussa Tikkakoskella. Kuvaruudulla näkyy oikeasti ilmassa oleva Hawk-hävittäjä.

Autokouluista tutut simulaattorit valtasivat hävittäjälentäjien koulutuksen – Ilmasotakoulu on valmistautunut vuosia uusien hävittäjien tuloon

Ilmavoimien hävittäjälentäjäkoulutus on valmistautunut uusien monitoimihävittäjien tuloon jo vuosia. Koulutus on ottanut digiloikan lisäämällä simulaattoriopetusta ja virtuaalipelaamista.

yleiskuva - phonolyser-laitteen kehitystiimi.

Korona-aikana terveydenhuolto tekee digiloikan, samaan aikaan startupeja uhkaa rahapula – yrittäjä: "Päivääkään ei ole hukattavaksi"

Phonolyser jäljittää synnynnäistä sydänvikaa, Disior auttaa kirurgia ymmärtämään luiden ja nivelten vammoja. Terveysalan kasvuyhtiöistä neljä viidestä tarvitsee rahoitusta nopeasti.

Tekoäly robotti Pepper katsoo kameraan

Tekoäly voi lisätä miesten ja naisten epätasa-arvoa, sillä kehitystyötä tehdään miesten ehdoilla

Jos rekrytointisovellukset tai luottosovellukset suosivat miehiä naisten sijaan, koska aineistossa on enemmän miehiä, tämä on ongelma, tutkija Anna-Mari Rusanen sanoo.

Emmi Nuorgam

Emmi Nuorgamin kolumni: Jos tekoäly on rasistinen naisvihaaja, heijasteleeko tekoäly yhteiskuntaa vai yhteiskunta tekoälyä?

Teknologia ja data heijastaa muun yhteiskunnan valtarakenteita. Teknologiassa ihminen on oletusarvoisesti normaalipainoinen, valkoinen heteromies, kirjoittaa Nuorgam.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle