Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Putin 70v - mielenosoitus

Analyysi: Vain harva diktaattori on pysynyt vallassa koko ikänsä, mutta kaikki liian pitkään

Yksinvaltiaat voivat maailmassa valitettavan hyvin, kirjoittaa 12 diktaattoria -podcastia toimittava Raimo Tyykiluoto. Demokraattisesti toimivan valtion luominen on vuosikymmenten projekti, kun taas diktatuuri voi syntyä nopeasti.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen Unkarista

Unkarin EU-rahat ovat taas vaakalaudalla – Tytti Tuppurainen: On ilmeistä, että Unkari tekee kaikkensa, että varat voidaan vapauttaa 

Unkarin oikeusvaltion tilanne puhutti EU:n Brysselissä kokoontunutta yleisten asioiden neuvostoa. Tuppurainen varoittelee Unkaria käyttämästä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointia kaupankäynnissä tukirahojensa saamiseksi takaisin.

Ylen kolumnisti Roopen Lipasti henkilökuvassa.

Roope Lipastin kolumni: Mistä tuntee hyvän yhteiskunnan – instituutiot eivät nöyryytä

Keskellä laiskanpulskeaa hyvinvointia pitää muistaa, että ei pidä antautua demokratian nakertajille. Ei pidä antaa pienintäkään mahdollisuutta sille, että palattaisiin entisaikain autokatsastuksen maailmaan – saati johonkin kamalampaan.

Presidentti Biden, selin kameraan, pitää edustajainhuoneessa puhetta senaattoreille ja kongressiedustajille.

USA:ssa on länsimaiden lyhin vaalikausi – seuraava vaalikampanja on jo alkanut

Yhdysvaltojen poliittinen järjestelmä on Euroopasta katsoen erikoinen, mutta se on ollut kestävä ja takaa äänestäjille suoran vaikuttamisen arjen politiikkaan, sanoo tutkija Jani Kokko.

Kansalaisaloite.fi-palvelu tabletin ruudulla.

Kansalaisaloitteita menee harvoin läpi, mutta myös hylätyillä on merkitystä

Åbo Akademin tutkijatohtori Maija Jäskeen mukaan monista hylätyistä kansalaisaloitteista lähtee eduskunnassa jatkovalmistelu.

Poliisit vievät naista Moskovassa.

”En ymmärrä, miten Venäjästä voisi tulla demokratia” – professori kävi läpi Venäjän tuhatvuotisen historian ja tuli karuun johtopäätökseen

Itä-Suomen yliopiston professori Jukka Korpela katsoo, että demokratia vaatisi niin isoa muutosta venäläisten arvomaailmassa, ettei sellainen ole todennäköistä.

Mies kuuntelee kokousta luentosalissa.

Kemijärveläinen Juhana Kelloniemi on nimetty Euroopan kuntien ja alueiden neuvostoon

Neuvosto edistää yhtenäisen, rauhanomaisen ja demokraattisen Euroopan rakentamista. Se pyrkii vaikuttamaan Euroopan politiikkaan ja lainsäädäntöön.

Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen.

Mari Leppäsen kolumni: Demokratia ei toimi, jos siitä ei välitä

Seurakuntavaalit voisivat olla kirkon demokratian jättinäytös: äänioikeus on kolmella miljoonalla suomalaisella! Silti suuri enemmistö on vaarassa jäädä kotiin.

Kaksi toimittajaa luurit päässä ja Mistä maailma puhuu -logo.

"Demokratia on vaakalaudalla, en liioittele" – videopodcast kertoo, miksi salaliittoteorioita hokevat trumpistit voivat voittaa tiistain vaalit

Yhdysvaltain välivaaleissa on ehdolla satoja republikaaneja, jotka uskovat, että viime presidentinvaalien voitto varastettiin Donald Trumpilta.

Lula da Silvasuutelee vaimoaan Janjaa voitettuaan vaalit.

Analyysi: Brasilian vaalitulos on hauras voitto demokratialle – presidentiksi nousee kolmannen kerran Lula

Brasiliassa entinen presidentti Luiz Inacio Lula da Silva päihitti vaaleissa äärioikeiston presidentin Jair Bolsonaron. Lula sai johdettavakseen muuttuneen maan.

Putin vakavailmeisenä, taustalla valokuva, jossa univormupukuinen mies.

Länsi oireilee, kun Putin ja muut diktaattorit jyräävät – kovat ajat koettelevat demokraattisia arvoja myös meillä, sanoo tutkija

Autoritaarisuus on saanut pistevoittoja, mutta demokratia on vielä iskukykyisenä kehässä, sanoo poliittisen historian professori Juhana Aunesluoma.

Liekkejä mielenosoituksessa Teheranissa Iranissa.

Iranilaisilla on uusi tapa osoittaa mieltään hallitusta vastaan, ja se on niin hyvä, ettei sitä ole helppo estää

Iranilaisten uhma leviää. Naiset huutavat Teheranin illassa ja näyttävät hiukset metrossa. Kuolleen mielenosoittajan äiti uhmasi hallintoa ja paljasti tyttärensä kohtalon videoviestissä.

Kaksi miestä seisoo vierekkäin. Oikealla Jair Bolsonaro, vasemmalla poika Flavio.

Brasilian oikeistopopulistin Bolsonaron pelätään turvautuvan Trumpin taktiikkaan ja kiistävän vaalituloksen, jos hän häviää sunnuntaina

Brasiliassa on sunnuntaina presidentinvaalit, joita pidetään tärkeimpinä vuosikymmeniin. Vastakkain ovat istuva presidentti, oikeistopopulistinen Jair Bolsonaro, ja vasemmistolainen Luiz Inácio Lula da Silva.

Tutkija: Iranin mielenosoitukset kertovat laala-alaisesta halusta kohti demokratiaa.

Suomalaistutkija: “Mielenosoitusten aiheuttama haaste Iranin hallinnolle on erittäin suuri” – vallankumousta ei voi vielä ennustaa

Iraniin perehtyneet tutkijat pitävät meneillään olevia protesteja harvinaisina, koska niihin osallistuu niin laajoja kansanjoukkoja erilaisista taustoista.

Matti Mörttinen

Matti Mörttisen kolumni: Suomi taas mallimaana – toivottavasti meillä on malttia pysyä sellaisena

Usko kansanvaltaisiin instituutioihin on huolestuttavan heikoissa kantimissa suurimmassa osassa maailmaa, Matti Mörttinen kirjoittaa.

Kolumnisti  "Rysky" Riiheläinen

Janne ”Rysky” Riiheläisen kolumni: Jos haluat hyökätä toiseen maahan, valmistaudu valehtelemaan omalle kansallesi

Putinin propagandakoneisto on jo pitkään toistanut ajatusta, että länsi uhkaa sotilaallisesti Venäjää. Väite on harhaa, mutta tarjoaa pohjan hyytävälle pohdinnalle: millaista elämä lännessä olisi, jos se oikeasti haluaisi hyökkäyssotaa.

K. J. Ståhlberg.

Jääkärit onnittelivat tuoretta presidenttiä murhakirjeellä – K.J. Ståhlbergiä kohtaan tunnettu viha yllätti kokeeneen historioitsijankin

Suomen ensimmäisen presidentin K.J. Ståhlbergin tarina osoittaa, että demokratian puolustaminen oli sata vuotta sitten hengenvaarallista puuhaa.

Arto Luukkanen, puoluesihteeri, perussuomalaiset.

Suurimmat puolueet eivät syty vähemmistöhallitukselle – PS:n Luukkanen: Demokratian kannalta enemmistöhallitus on paras

SDP:ssä, kokoomuksessa ja perussuomalaisissa ei innostuta vähemmistöhallituksesta. Keskustan puoluesihteeri taas katsoo, että se voisi olla yksi vastaus pirstaloituneeseen puoluekenttään.

Ylen kolumnisti Emmi Nuorgam studiokuvassa.

Emmi Nuorgamin kolumni: Jina Amini kuoli, koska miehet haluavat määrätä mitä naiset tekevät

Iranilaiset naiset eivät taistele hijabia vastaan, vaan demokratian ja itsemääräämisoikeutensa puolesta. Siksi myös Suomessa pitäisi kiinnostua siitä taistelusta, kirjoittaa Nuorgam.

Helsingin kaupungintalo joulukuussa 2020.

Helsingin ylimmän johdon muistiot halutaan julki kaikille – vihreiden Otso Kivekäs: "Demokratiaan kuuluu päätösten julkisuus"

Aloitteen muistioiden julkistamisesta teki RKP:n varavaltuutettu Petrus Pennanen. Uudistuksen valmistelu jatkuu kaupunginhallituksessa valtuuston tahdon pohjalta. 

Yhdysvalloissa äänestäjien aktivointi ratkaisee vaalit ja demokratian tulevaisuuden, arvioi vaaliasiantuntija Harri Hursti

Yhdysvaltalaisten luottamus vaaleihin romahti – polku voi viedä kohti vallankumousta, sanoo äänestysturvallisuuden asiantuntija

Harri Hursti tietää lähes kaiken Yhdysvalloissa käytettävistä äänestyslaitteista. Hän on amerikkalaismediassa tällä hetkellä tunnetuin suomalainen Sanna Marinin jälkeen.

Brasilian vaaleissa vastakkain kaksi vihattua ja rakastettua hahmoa

Adrian äänesti äärioikeiston ehdokasta protestina ja pettyi – skandaalit voivat koitua Bolsonaron kohtaloksi Brasilian presidentinvaaleissa

Latinalaisen Amerikan suurimman talouden vaaleista voi riippua muun muassa Amazonin kohtalo. Presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella ennakkosuosikkeja ovat entinen presidentti Luiz Inácio Lula da Silva ja nykyinen presidentti Jair Bolsonaro.

Olavinlinna.

Savonlinnassa kaupunkilaisten ehdotuksia kuullaan kumppanuuspöydissä – Toiveissa ulkoliikuntapuisto keskustaan

Kumppanuuspöytiä järjestetään Savonlinnassa kahdesti vuodessa. Ehdotuksia oman lähiympäristön kehittämisestä voi lähettää kaupungille nettisivujen ja sähköpostin kautta.

Joonas Konstig, Helsinki, 05.06.2020

Joonas Konstigin kolumni: Suomelle kuningatar!

Suomellakin voisi hyvin olla oma kuningas tai kuningatar, kirjoittaa Konstig.

Nuoret kuuntelevat Kemin kunnanvaltuutettuja, kun he kertovat nuorisovaltuustosta.

8-vuotias Hannes Poikela: "Minusta olisi hauskaa, jos kaikki päätettäisiin aina yhdessä" – kemiläiskoululaiset opettelivat demokratiataitoja

Kemin koulut osallistuvat tänä lukuvuonna opetushallituksen demokratia- ja ihmisoikeuskasvatus pilottihankkeeseen. Se on osa pääministeri Sanna Marinin demokratiaohjelmaa 2025.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa.

EU odottaa Unkarilta pikauudistuksia miljarditukien vastineeksi – suomalaismepin mukaan erkaneminen perusarvoista vie arvaamattomalle tielle

EU:n ei tulisi antaa periksi Unkarille oikeusvaltion periaatteisiin liittyvässä kiistassa, sanovat Ylen haastattelemat mepit. Pelissä on tukimiljardien lisäksi myös unionin perusarvot ja uskottavuus.

EU uhkaa jäädyttää Unkarilta miljardituen

EU:n tiukka uhkavaatimus Unkarille: Ilman pikaisia reformeja miljardien tuet jäädytetään

EU-komissio uhkaa Unkaria massivisilla tukien menetyksillä. Budjettikomissaari Johannes Hahnin mukaan kyseessä on yli seitsemän miljardin euron potti.

Matti Mörttinen

Matti Mörttisen kolumni: Vapauttakaa monarkioiden hallitsijoita esittävät näyttelijät kahleistaan

Lännen kuninkaalliset helpottavat muun maailman emiirien, junttaeverstien ja ikuisten presidenttien yksinvaltiuksien ylläpitoa, Matti Mörttinen kirjoittaa.

Kysyimme Helsingin Rautatieasemalla, kiinnostaako politiikka tai muut vaikuttamisen muodot.

Suomi häviää selvästi äänestysinnossa muille Pohjoismaille – Suomessa päättäjät eivät luota kansan kykyyn osallistua vaikeisiin keskusteluihin

Sitran tutkimuksessa paljastui iso railo kansalaisten ja päättäjien näkemyksissä. Kansalaiset haluaisivat osallistua päätöksentekoon enemmän, mutta kokevat politiikan etäiseksi.

Joe Biden pitää puhetta.

Biden arvosteli kärkevästi Trumpin kannattajien MAGA-aatetta: "Tasa-arvo ja demokratia ovat hyökkäyksen kohteena"

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden piti odotetun puheen Philadelphiassa. Bidenin mukaan Yhdysvaltain demokratia voi olla uhattuna.

Mielenosoittajat heiluttivat Tunisian lippuja mielenosoituksessa

Kuoleeko arabikevään unelma Tunisian kansanäänestyksessä? Kiistellyn perustuslain pelätään vievän maan takaisin yksinvaltaan

Tunisiassa järjestetään maanantaina kansanäänestys uudesta perustuslaista. Presidentti Kais Saied on määrännyt, että uudistus astuu voimaan, kun viralliset tulokset julkistetaan.

Myanmarin pakolaishallituksen edustaja sanoo Ylen haastattelussa pelkäävänsä teloitusten jatkuvan

Yle tavoitti Myanmarin maanpakolaishallituksen edustajan teloitusten jälkeen: Linn Thant pelkää, että Aung San Suu Kyita odottaa sama kohtalo

Kaakkoisaasialaisen Myanmarin sotilasjuntta toteutti viikonloppuna uhkaamansa demokratia-aktivistien teloitukset. Syrjäytetyn hallinnon edustaja syyttää ulkopuolisia hampaattomuudesta juntan vastustamisessa.

Kuvassa kolumnisti Kari Enqvist, Helsinki, 23.10.2018

Kari Enqvistin kolumni: Osaa suomalaisista poliitikoista tulee aina tahraamaan se, miten pahasti he erehtyivät Venäjän suhteen

Nuorempi poliitikkopolvi on jo oppinut, että roistovaltiot eivät kunnioita sopimuksia eivätkä totuutta. Siksi heidän tehtävänsä on nyt puolustaa suomalaisia arvoja ja liberaalia maailmanjärjestystä, kirjoittaa Enqvist.

 Recep Tayyip Erdogan.

Voiko Turkin hämmentäviä vaatimuksia “terroristiluovutuksista” ymmärtää – kolme professoria vastaa

Länsimainen oikeusjärjestelmä on Turkissa huonosti juurtunutta tuontitavaraa, arvioivat Ylen haastattelemat asiantuntijat.

Kolumnisti  "Rysky" Riiheläinen

Janne ”Rysky” Riiheläisen kolumni: Sota Ukrainassa lietsoo venäläisyyden halveksuntaa – se sataa suoraan Putinin laariin

Vihanlietsonta tavallisia venäläisiä kohtaan tukee Putinin asemaa ja hänen sotaansa. On riski, että Venäjällä demokratiaa tahtovat kansalaiset jäävät oman maan sortokoneiston ja lännestä kumpuavan vihan puristukseen

Hongkongissa on juhlittu Kiinan 25-vuotista valtaa

Presidentti Xi puolusteli Kiinan hallintoa Hongkongin luovutuksen 25-vuotisjuhlassa – "Kaikki häiriöt pitää eliminoida"

Hongkongin uudeksi aluejohtajaksi nimitettiin John Lee. Hän on Hongkongin entinen turvallisuuspäällikkö, joka työskenteli aiemmin poliisina.

Käso ottaa asetta tasolta, jolla on monta asetta näytillä hintalappuineen.

Yli neljännes yhdysvaltalaisista valmiita vastustamaan aseellisesti omaa hallitustaan – 85 prosenttia katsoo maan menevän väärään suuntaan

Kesäkuun loppupuolella keskimäärin 38 prosenttia amerikkalaisista oli tyytyväisiä presidentti Joe Bidenin työhön.

Sharangan Kenganathan seisoo kotinsa seinustalla Vantaalla.

Vaalien tulosilta sytytti Sharangan Kenganathanin kiinnostuksen politiikkaan – moni vieraskielinen ei äänestä, ja asiantuntija on siitä huolissaan

Vantaalainen Sharangan Kenganathan kertoo, miksi moni hänen kavereistaan ei ole kiinnostunut politiikasta. Asiantuntijan mukaan vaarana on yhä suurempi määrä ihmisiä, jotka elävät varjoyhteiskunnassa.

Kollaasikuva, jossa ovat demokratiaktivisti Kyaw Min Yu ja entinen poliitikko Maung Kyaw.

Myanmarissa sotilasjuntan otteet kovenevat entisestään – kaksi opposition edustajaa tuomittu hirtettäviksi

Ulkomaat vetoavat valtaa pitävään armeijaan, jotta se ei toimeenpanisi teloituksia. Ne olisivat maan ensimmäiset poliittisin perustein toteutetut kuolemantuomiot yli 30 vuoteen.

Kolumnisti Roope Mokka

Roope Mokan kolumni: Romahdushan tästä tulee – siis jatkakaamme elämäämme samalla tavalla

Läntinen sivilisaatio puolustaa markkinoita, demokratiaa ja hyvinvointivaltiota ja odottaa romahdusta. Eikö muita vaihtoehtoja todellakaan ole, kysyy Mokka.

Vaalitauluja telineissä Helsingin Kalasatamassa 20. toukokuuta.

Ulkomaalaistaustaiset jättävät äänestämättä useammin kuin muut – tutkimus kertoo, mistä se johtuu ja mitä tilanteelle pitäisi tehdä

Oikeusministeriön raportin mukaan puolueet ovat avainasemassa siinä, kuinka paljon ulkomaalaistaustaisia on ehdokkaina. Maahanmuuttaneet ovat aliedustettuina sekä ehdokkaissa että valituksi tulleissa.

Kuvassa kolumnisti Kari Enqvist, Helsinki, 23.10.2018

Kari Enqvistin kolumni: Armottoman hyökkäyssodan riehuessa Ukrainassa on parasta sanoa f-sana ääneen

Demokratian ja sananvapauden halveksunta, voimapolitiikan ihannointi ja länsimaiden demonisointi olivat ja ovat edelleen fasistisen ajattelun tunnusmerkkejä, kirjoittaa Enqvist.

Pauli Saloranta

Kunnallisen osallistumisen kehittämispaja pidettiin Oulussa – tavoitteena rakentaa areena demokratian uudistamistyölle

Paikalliset vaikuttajat ja osallisuuden asiantuntijat kokoontuivat kehittämään demokratian ja osallistumisen keinoja Sitran järjestämään työpajaan.

Piirroskuvassa juoksijoita stadionilla ja eri maiden lippuja salossa. Kuvan etualalla maaliviiva ja nauha, jossa teksti "Politiikan MM-kisat".

Jos maailman valtioiden kesken järjestettäisiin politiikan MM-kisat, Suomi olisi mitalisijalla

Suomi pärjää mainiosti maiden välisiä vertailuja yhdistäneessä tutkimuksessa.

Heikki Hiilamo, Helsinki, 18.9.2018

Heikki Hiilamon kolumni: Rauhanpuolustajan hätähuuto

Kun hyökkäyssota alkaa, rauhanpuolustaja häviää. Ei ole oikein vaatia Ukrainaa lopettamaan sotaa, kun Venäjä hyökkää – tai vastustaa asevarustelua ja liittoutumista uhan alla. Mutta mihin loppuu se kierre, jossa uhkaan vastataan aina uhalla?

Kaksi tummiin pukeutunutta miestä ison keltasinisen portin edessä pimeässä illassa. Olaf Scholz oikealla vilkuttaa kameroille.

Suuret maat ovat kahmimassa lisää valtaa sodan varjolla EU:ssa – edessä voi olla iso uudistus, kun perussopimukset halutaan uudistaa

Ranska ja EU-komissio haluaisivat neuvotella EU:n valtajärjestelmät uusiksi. "EU:ta voi kehittää perussopimuksia avaamatta", vastaa eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd).

Toimittaja Antti Kuronen tuhoutuneen kerrostalon edessä. Antilla suojaliivi jossa lukee press

Sodista ja konflikteista raportoiva Ylen Antti Kuronen on Vuoden eurooppalainen 2022: "Tämä ei ole extremelaji, tämä on journalismia"

Kuronen on edistänyt demokratiaa ja lisännyt tietoisuutta Euroopan poliittisista kysymyksistä, perustelee Eurooppalainen Suomi palkitsemista.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle