Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Hongkongilaisen sulkapalloilijan peliasu sai aikaan kohun Tokion olympialaisissa – pelaajan mukaan kyseessä ei ollut poliittinen kannanotto

Hongkongilainen sulkapallonpelaaja Angus Ng Ka-long pelaa kokomustassa peliasussa, jonka on katsottu olevan poliittinen tuenosoitus Hongkongin demokratialiikkeelle. Ka-longin mukaan hänen peliasunsa oli kuitenkin käytännöllinen valinta.

Eskolanmäen äänestyspaikasta tehtiin kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle Kouvolassa – kantelijan mukaan koronaturvallisuudesta ei huolehdittu

Kantelu koskee Kouvolan Eskolanmäessä ammattikoulun tiloissa toiminutta kuntavaalien äänestyspaikkaa.

Maailman tärkein demokratia hyökkäyksen kohteena: Yhdysvalloissa on säädetty ainakin 28 uutta vaalilakia vaikeuttamaan ihmisten äänestämistä

USA:n demokratia seilaa ennennäkemättömän vaarallisilla vesillä. Republikaanien hallitsemat osavaltiot säätävät uusia vaalilakeja, jotka vaikeuttavat demokraattien kannattajien äänestämistä. Lait uhkaavat jopa ääntenlaskennan riippumattomuutta.

Hongkongin erityisasema Kiinan kyljessä saattaa pian olla historiaa – listasimme tärkeimmät tapahtumat Hongkongin vaikeasta vuodesta

Hongkongin autonomia on murentunut pala palalta sen jälkeen, kun Kiinan kiistelty turvallisuuslaki astui voimaan vuosi sitten. Teimme yhteenvedon siitä, millä tavoin liberaalin itsehallintoalueen tilanne on synkentynyt.

Lahden uuden valtuuston luottamuspaikkojen jaosta ensimmäinen kiistakapula – valtuustoryhmät jakautuivat jo kahdeksi vaaliliitoksi

Isot ja pienet valtuustoryhmät ovat muodostaneet omat vaaliliittonsa, joiden näkemykset poikkeavat täysin toisistaan. Yhteisten neuvottelujen jatkamisesta ei ole tietoa.

Ruotsi höllentää koronarajoituksia, mutta kalja ja katkarapuleipä tulee nauttia edelleen istualtaan

Ravitsemusliikkeiden aukiolorajoitukset poistuvat, yksityisjuhlien vietto vapautuu ja ulkoilmatapahtumien sallittu yleisömäärä kasvaa. Sosiaaliministerin mukaan kyseessä on iso askel paluussa normaaliin elämään.

Kristiinankaupunki aikoo vähentää äänestysalueet seitsemään nykyisestä kymmenenestä

Kristiinankaupungin valtuusto saa päätettäväkseen kolmen äänestysalueen liittämisen naapurialueisiin.

Ulkomailla elää vaalipiirin kokoinen määrä äänioikeutettuja suomalaisia – näin heidät voisi saada äänestämään

Eduskuntavaaleihin on alle kaksi vuotta, ja Suomen rajojen ulkopuolella muhii valtava käyttämätön äänireservi. Kyselyn mukaan asuinmaalla voi olla yhteys siihen, mitä puolueita ulkosuomalaiset kannattavat.

"Mustin päivä Hongkongin median vapaudelle" – Turvallisuuslain kohteeksi joutunut Apple Daily -lehti lopettaa toimintansa

Hongkongin viranomaiset jäädyttivät viime viikolla Apple Dailyn varat kansallisen turvallisuuden lain perusteella. Demokratiavaatimuksia kannattaneen lehden perusti liikemies Jimmy Lai vuonna 1995.

Neljää henkilöä kiellettiin äänestämästä, väittää oikeusasiamiehelle tehty kantelu – vaalilautakunta kiistää: "Päättivät itse, etteivät äänestäkään"

Tämän vuoden kuntavaaleista tehtiin seitsemän kantelua oikeusasiamiehen kansliaan. Näistä kaksi liittyy äänestäjän tunnistamiseen. Kotkan Karhuvuoresta tehdyssä kantelussa tekijä ei halua syyllistää vaalilautakuntaa, vaan epämääräistä ohjeistusta.

Ennakkosuosikki Raisi julistettu Iranin presidentinvaalien voittajaksi – Iranin ulkoministeri: "Hän on kaikkien presidentti"

Raisi näyttää keränneen 62 prosenttia äänistä. Kovin demokraattisiksi vaaleja ei voi kuvata, sillä Raisin kaikki varteenotettavat vastustajat oli suljettu pois vaaleista.

Navalnyi, Pratasevitš ja Wong ovat antaneet kasvot oppositiolle – sosiaalinen media kirittää mainetta, mutta kyse on myös diplomatian murroksesta

Yksittäisten toisinajattelijoiden karut kohtalot ovat nousseet otsikoihin eri puolilla maailmaa viime aikoina. Vaikka tapauksia on ollut useita, kyseessä ei ole lainkaan uusi ilmiö.

Rajkumar Sabanadesanin kolumni: Kukaan ei äänestä, jos äänestäminen ei herätä tunteita

Äänestämättä jättämisessä on kyse samasta asiasta kuin vaikkapa auton ostamisesta. Silloin puhutaan myös tunteista. Jos vaalit eivät herätä mitään tunteita, ei äänestäjä vaivaudu uurnille, kirjoittaa Sabanadesan.

"Käsittämätöntä ja surullista" – 3 nuorta valtuutettua kertoo, miten ihmiset saataisiin kiinnostumaan politiikasta

Kuntavaalien äänestysprosentti jäi vain noin 55:een. Kysyimme kolmelta parikymppiseltä kuntapäättäjältä, mikä saisi ihmiset innostumaan politiikasta.

Näin Helsingissä äänestettiin: Katso kuvista, miten alueiden värisuora muuttui viime vaaleista – roimasti lisää sinistä, hieman myös punaista

Helsingin äänestysprosentti nousi maan korkeimmaksi. Suurimmat puolueet säilyttivät paikkansa, mutta niiden kannatuksessa tapahtui muutoksia kaupungin eri alueiden välillä.

"Yhdet jalat pois kopista!" – äiti ja viisivuotias lapsi säikähtivät, kun lapsi ei olisikaan saanut tulla mukaan äänestyskoppiin

Vaalilautakunta päättää tapauskohtaisesti, saako lapsi tulla huoltajansa mukaan äänestyskoppiin. Jos lapsi osaa lukea ja ymmärtää jo nimien ja numeroiden päälle, häntä ei saa ottaa mukaan koppiin. Oleellisinta on, että vaalisalaisuus säilyy.

Vaalien siirtyminen, pandemia, laiskuus ja välinpitämättömyys – siinä syitä, miksi kainuulaiset arvelevat äänestysaktiivisuuden jääneen heikoksi

Äänestysaktiivisuus laski Kainuussa kuntavaaleissa. Äänestysprosentti oli 48,6, kun vuoden 2017 kuntavaaleissa se oli 52. Kysyimme kainuulaisilta, miksi äänestysaktiivisuus jäi jälleen niin alhaiseksi.

Kajaanissa jälleen maan alhaisin äänestysprosentti – yhtä laiskasti vaaliuurnilla käytiin vain Pieksämäellä

Kajaanilaisista vaaliuurnilla kävi 46,5 prosenttia äänioikeutetuista, mikä on vähiten koko maassa. Edellisissä kuntavaaleissa vuonna 2017 Kajaanin äänestysprosentti oli 49,3. Äänestysaktiivisuus jatkoi laskuaan myös koko Kainuussa.

Hämeen äänestysprosentti jäi 53 prosenttiin – Kanta-Hämeessä kaupunkilaiset äänestivät laiskasti, muutamassa pikkukunnassa oltiin reippaita

Kuntavaalien äänestysprosentti jäi ennätyksellisen huonoksi koko maassa. Kanta-Hämeessä innokkaimmat äänestäjät löytyivät Humppilasta ja Ypäjältä. Laiskimmin uurnilla käytiin Riihimäellä.

Naiset keräsivät Pohjois-Pohjanmaan suurimpien kaupunkien parhaimmat yksittäiset äänisaaliit

Oman kaupunkinsa äänikuningattaria olivat Oulussa vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen, Kalajoella Hanna Halmeenpää vihreistä sekä keskustan edustajina Raahessa Hanna-Leena Mattila ja Kuusamossa Anna Kantola. Ylivieskassa äänikuninkaaksi nousi kokoomuksen Mikko Korkeakoski.

Sami Borg: Vaaleja ei kannata järjestää kesäsunnuntaina – alhainen aktiivisuus rokotti eniten perussuomalaisia, kokoomus hyötyi

Kuntavaalien äänestysaktiivisuus jäi historiallisen alhaiseksi. Varsinaisena vaalipäivänä ääniä kertyi selvästi vähemmän verrattuna ennakkoäänestykseen. Matalasta äänestysaktiivisuudesta kärsineitä pääpuolueita oli enemmän kuin hyötyjiä.

Etelä-Savon äänestysprosentti alle valtakunnan tason – kuntien välillä reippaasti hajontaa

Etelä-Savon äänestysprosentti laski 4,5 prosentilla edellisvaaleihin verrattuna.

Kaupunkilaiset äänestivät laiskasti Etelä-Karjalassa – aktiivisimpia olivat savitaipalelaiset ja taipalsaarelaiset

Valtakunnan äänestysprosenttiakin matalammaksi äänestysprosentti jäi Etelä-Karjalassa Lappeenrannassa, Imatralla ja Ruokolahdella. Muut Etelä-Karjalan kunnat äänestivät aktiivisemmin kuin koko Suomessa.

Äänestysaktiivisuus jatkaa alamäkeään Kainuussa

Tämän kesän kuntavaalien äänestysaktiivisuus jäi Kainuussa 48,6 prosenttiin. Pudotus edellisten vaalien 52 prosenttiin on selkeä. Ahkerimmin Kainuussa äänestettiin tänä vuonna Ristijärvellä, jossa äänioikeutetuista äänensä antoi 53,5 prosenttia.

Koronaepidemian lykkäämien kuntavaalien äänestysvilkkaus selvästi pienempi kuin viimeksi – vain 55,1 prosenttia äänioikeutetuista kävi uurnilla

Koronapandemia lykkäsi kuntavaalit kevättalvesta kesäksi ja muutti ennakkoäänestysajan kaksinkertaiseksi. Venähtänyt vaalitoimitus ja myöhäinen ajankohta näkyi äänestysinnokkuudessa selvänä laskuna. Tulos on historiallisen huono.

Kuka keräsi eniten ääniä, kuka jäi rannalle? Katso Ylen tulospalvelusta

Ylen tulospalvelussa pystyy seuraamaan ääntenlaskentaa ehdokkaan, kunnan ja jopa äänestysalueen tarkkuudella.

Seuraa tästä Kouvolan kuntavaalien ääntenlaskentaa

Kuntavaalien äänestys päättyi kello 20.

Auringonpaiste houkutteli ihmiset äänestyspaikoille Satakunnassa

Vaalipäivä on sujunut Satakunnassa rauhallisesti. Porissa lieventyneet koronarajoitukset aiheuttivat sekaannusta vaalivirkailijoiden maskien käytössä.

Mihin kannattaa kiinnittää huomio, kun seuraa kuntavaalien ääntenlaskentaa – lue Ylen vaaliasiantuntijoiden tärpit

Kuntavaalien ääntenlaskentaa voi seurata kuin jännitysnäytelmää. Kupletin juonta on helpompi ymmärtää, jos noudattaa Ylen vaaliasiantuntijoiden vinkkejä.

18 suomalaista kertoo, miksi oman äänen antaminen kuntavaaleissa tuntuu tärkeältä

Kysyimme suomalaisilta, mistä syistä he äänestävät kuntavaaleissa.

Perjantai 11.6.2021 (tv)

Korona helpottaa. Kuntavaalikeskustelu. Demokratia. Uimavedet. Sää.

Vaaliuurnat avautuvat Pohjois-Karjalassa sunnuntaina aamuyhdeksältä

Esimerkiksi Joensuussa on 26 äänestyspaikkaa. Niiden sijainnissa on tapahtunut joitakin muutoksia edellisiin vaaleihin verrattuna. Lieksassa on viisi äänestyspaikkaa. Tohmajärvellä puolestaan käydään vaaliuurnilla kolmessa paikassa.

Nukkuvien puolueessa lymyää valtava määrä nuoria – vaikuttamisen asiantuntija: "Jos olisin ehdokas, puhuisin heille tärkeistä asioista"

Matala äänestysaktiivisuus on ikuisuusongelma alle 25-vuotiaden joukossa. Ongelma olisi kuitenkin rakaistavissa, asiantuntija uskoo. Ensin poliitikkojen tulisi kiinnostua nuorista ja suunnata viestiään heille.

Kuntavaalien ennakkoäänestys päättyi – Päijät-Hämeessä into kasvoi edellisistä kuntavaaleista

Kuntavaalien ennakkoäänestysaikaa riitti poikkeuksellisesti kahden viikon ajan koronaepidemian vuoksi. Äänensä ehtii antaa vielä vaalipäivänä 13. kesäkuuta.

Hämeessä lähes joka kolmas äänesti ennakkoon

Innokkaimmat ennakkoäänestäjät löytyivät Humppilasta. Siellä äänensä ennakkoon antoi yli 43 prosenttia äänioikeutetuista.

Kainuussa otettiin loppukiri ennakkoäänestyksessä: pitkä äänestysaika sai kainuulaiset viime kuntavaaleja ahkerammin liikkeelle

Myös koko maassa viimeinen ennakkoäänestyspäivä sai valtavan joukon äänestäjiä liikkeelle – lähes 1,5 miljoonaa antanut jo äänensä. Varsinainen vaalipäivä on ensi sunnuntai.

Kuntavaalien ennakkoäänestyksen osallistumisprosentti nousi Pohjois-Pohjanmaalla – kahden viikon äänestysaika päättyi tiistaina

Varsinainen vuoden 2021 kuntavaalien vaalipäivä on sunnuntaina 13. kesäkuuta. Ennakkoäänestysprosentti oli maakunnassa nyt 31,9. Tänä vuonna ennakkoäänestys kesti aiempaa pitempään, kaksi viikkoa. Neljä vuotta sitten kuntavaaleissa aikaa oli viikon verran.

Ennakkoäänestyksessä Savo-Karjalassa tiistaina kova loppukiri – äänestysaktiivisuus nousi viime kuntavaaleihin verrattuna

Savo-Karjalan vaalipiirin äänestysprosentti on ennen varsinaista vaalipäivää 31,1, mikä on vajaat neljä prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisten kuntavaalien ennakkoäänestyksessä. Pohjois-Savossa äänestettiin vilkkaimmin Tervossa ja Kiuruvedellä.

Etelä-Savossa annettiin yli 37 000 ennakkoääntä kuntavaaleissa – äänestysaktiivisuudessa reilusti hajontaa kuntien välillä

Etelä-Savossa ennakkoäänestysprosentti vaihetelee 39, 6prosentuaalisesti katsottuna aktiivisinta äänestäminen oli Puumalassa, jossa äänestysprosentti on 40,4 ja laiskinta äänestäminen oli Pertunmaalla, jossa 29,7 prosenttia äänioikeutetuista on äänestänyt.

Keskisuomalaiset rynnistivät ennakkoäänestämään selvästi edellisiä kuntavaaleja innokkaammin

Ennakkoäänestys päättyi tiistaina. Keskisuomalaisista 32 prosenttia äänesti ennakkoon, kun neljä vuotta osuus oli 28 prosenttia.

Viimeiset ennakkoäänestyspäivät toivat vipinää äänestyskoppeihin Kaakkois-Suomessa – aktiivisimmat ovat Savitaipaleelta

Lappeenrannassa ja Kouvolassa ollaan valtakunnan tahdissa. Aktiivisinta ennakkoäänestys on ollut Kaakkois-Suomessa Savitaipaleella, perää pitää Kotka.

Lappilaiset ennakkoäänestivät maanantaina innokkaasti

Lapissa innokkaimmin on ennakkoäänestetty Savukoskella ja Utsjoella. Molemmissa kunnissa on äänestänyt jo yli 46 prosenttia kuntalaisista. Suhteessa vähiten on äänestetty Rovaniemellä, missä äänestysaktiivisuus on alle 27 prosenttia.

Äänestysaktiivisuus kolkuttelee viime kuntavaalien lukuja Etelä-Savossa

Mikäli eteläsavolaisisat äänioikeutetuista 2,7 prosenttia äänestää keskiviikon aikana, päästään ennakkoäänissä viime kuntavaalien tasolle. Etelä-Savon äänestysprosentti on maanantain jälkeen 27,6.

Tänään on viimeinen päivä äänestää ennakkoon – äänestysaktiivisuudessa isoja eroja Kymenlaaksossa

Laiskimmin on äänestetty Kotkassa, vilkkaimmin Miehikkälässä ja Virolahdella.

Kainuussa ollaan vielä jäljessä edellisen kuntavaalien ennakkoäänistä, koko maassa ollaan äänestetty ahkerammin kuin vuonna 2017

Vielä tänään kerkeää äänestämään ennakkoon. Koronaviruksen takia ennakkoäänestystä on pidennetty kahteen viikkoon.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle