Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Luulöytö Latviasta: Rutto vei hengen eurooppalaiselta jo viisituhatta vuotta sitten – pari mutaatiota teki bakteerista miljoonien mustan surman

Paleogenomiikka, muinaisen DNA:n tutkimus, kertoo menetelmien kehittyessä yhä enemmän sekä menneiden aikojen ihmisistä sairauksineen että eläimistä, myös jo sukupuuttoon kuolleista.

Pandemiat ovat historiaa ja tätä päivää – näin rutto iski 1660-luvun Lontooseen

Teeman historiadokumentti kertoo miten suurkaupunki selvisi.

Analyysi: Ruttotapaukset tautien supervuonna muistuttivat meitä uhasta, jonka ehdimme unohtaa – voiko ihmisestä tulla aseeton ruttoa vastaan?

Ruttoa tavataan yhä esimerkiksi Kiinassa, Madagaskarilla ja Kaliforniassakin. Taudista on tullut vuosien aikana vastustuskykyisempi.

Eläintaudit eivät ole vain kaukomaiden vitsaus – tutkija Tuomas Aivelo: Tehotuotanto ja metsän tuhoaminen lisäävät tartuntariskiä

Aivelo ei näe Kiinassa todetuissa paiseruttotapauksissa suurta riskiä. Tauti on tarvittaessa hoidettavissa lääkkeillä.

Matkustamisen tarkoitus: jos ei liiku, pysähtyy

Matkailu on tärkeää, sen tajusimme kun korona sulki rajat.

Kun mantšurialainen rutto tappoi kaikki tartunnan saaneet, nuori sankarilääkäri keksi suojavarusteen – ja siitä alkoi kasvomaskien nykyhistoria

Kollegat eivät ottaneet aluksi tosissaan nuoren malesialaissyntyisen lääkärin teoriaa taudin leviämisestä ihmisestä toiseen.

Finland cancels summer: Holidaying amid coronavirus

Our All Points North podcast examines pandemic staycations and travel in the age of contagion.

Historian draws parallels in Finnish response to plague and coronavirus

Think social distancing is new? Finland was already practising an extreme version of it in the 1600s.

Kauanko aiemmat influenssapandemiat ovat kestäneet? Miten ne eroavat koronasta? Testaa tietosi maailmalla jylläneistä taudeista

Maailmalla on levinnyt useita pandemioita vuosisatojen aikana. Testaa, miten hyvin hallitset niihin liittyvät faktat.

Keskiaikaisesta englantilaiskylästä löytyi ruton uhrien joukkohauta – kuolleita kohdeltiin kunnioittaen, vaikka ympärillä riehui maailmanhistorian pahin pandemia

Kiinan koronavirusepidemia on vain yksi tartuntataudeista, jollaiset ovat koetelleet ja koettelevat väistämättä vastakin isoja ihmisjoukkoja, jopa koko maailmaa. Arkeologinen löytö kertoo, että inhimillisyyden säilyttäminen on silti mahdollista.

Keskiajan kirkon muistiinpanoista löytynyt skandaali olisi tänään lööpeissä: Nunna tekeytyi kuolleeksi ja livisti luostarista

Leedsin Joan harhautti uskonsisarensa hautaamaan häntä esittäneen nuken, mutta hänet nähtiin hengissä naapurikaupungissa.

Ihminen on loisten mahtava buffet-pöytä – iso ja pitkäikäinen

Ihminen on sopiva isäntä loisille. Toisaalta ihminen elänyt jo tuhansia vuosia yhteistyössä näiden seuralaistensa kanssa.

Kadonneet eläimet: Pahamaineinen mustarotta

Mustarotta hävisi Suomesta jo satakunta vuotta sitten.

Rutto tuli Eurooppaan jo kivikaudella – olivatko sen tuojat lähteneet sitä pakoon?

Iso muuttoliike kivi- ja pronssikausien vaihteessa toi Eurooppaan paljon uutta tietotaitoa. Samoihin aikoihin tänne tuli myös rutto.

Keskiaikaan yhdistetty rutto piinaa Madagaskaria – Suomalainen avustustyöntekijä: "Ruttokausi vasta alussa"

Muissa itäisen ja eteläisen Afrikan maissa pelätään ruttoepidemian leviämistä Madagaskarin saarelta.

Madagaskar taistelee ruton leviämistä vastaan

Maailman terveysjärjestö WHO on toimittanut Madagaskariin yli miljoona antibioottiannosta ruttotapausten hoitamiseksi.

Kesän ensimmäinen rapurutto vahvistettu Luhangassa

Ensimmäiset rapukuolemat havaittiin Luhangassa Tammijärven yläpuolisessa järvessä jo viime syksynä. Alkukesän rapukuolemat Tammijärvessä ovat varmistuneet rapurutoksi.

Evira vahvistaa: Elimäeltä on löytynyt jänisruttoa

Kuolleita eläimiä on käsiteltävä varoen, koska tauti voi tarttua myös ihmiseen.

Sikaruton uhka karsii metsästysmatkoja Baltiassa – Evira mielissään

Baltiassa leviävä sikoja tappava rutto uhkaa myös Suomea. Evira toivoo, että metsästysmatkat tautialueille lopetettaisiin kokonaan.

Afrikkalainen sikarutto on levinnyt Viron Saarenmaalle – sianlihaa ei Suomeen

Rutto todettiin isossa Saarenmaan sikalassa viime maanantaina ja kaikki siat tapettiin. Jos tautia löytyy esimerkiksi Orimattilan villisioista, Orimattilan ruokavientiä säädetään.

Kiehtova keskiaika radio-ohjelmissa

Kiehtova keskiaika avautuu Areenan radio-ohjelmissa

Lapissa ei jänisruttoa, kanta vaihtelee paikoin rajustikin

Talven riistakolmiolaskentojen perusteella metsäjäniksen kannanvaihtelut ovat paikallisesti rajujakin. Tämän vahvistaa myös ammattimetsästäjän havainto.

Runsaasti jänisruttoa liikeellä – tauti jyllää täysillä syksyllä

Eviralle on lähetetty heinäkuusta lähtien kymmeniä kuolleita jäniksiä ja rusakoita. Rutto on varmistettu yhdessätoista tapauksessa. Tartunta on todettu yhdeksällä ihmisellä. Luvut ennakoivat kovaa ruttovuotta. Syksyllä tapausten määrä kasvaa.

Rapukausi alkaa – Lapin vähät ravut eivät vielä liikkeellä

Torstaina alkava ravustuskausi ei saa Lapin rapuja liikkeelle, vaikka niiden kuorenvaihto on etuajassa lämpimän alkukesän ansiosta. Lapissa rapusaalis jää muutamaan tuhanteen, sillä rutto on tuhonnut suurimman osan alueen ravuista.

Rutto etenee – Ravut katoamassa myös Vanttauskosken altaasta Kemijoelta

Rapuruttoa todettiin Kemijoella Pirttikosken ja Vanttauskoksen välisellä alueella jo muutama vuosi sitten. Rapurutto on levinnyt Kemijärvestä alaspäin Kemijoen uomaan. Ounasjoella ruttoalue ulottuu jo Sinettään asti.

Norovirus reappears on Silja Symphony cruise ship

 A stubborn norovirus infection continues to plague passengers and crew of the Silja Symphony cruise ship. After reporting some 200 infections, the shipping line said Tuesday that another five passengers and three crew members were hit with the stomach bug on Monday night.

DNA-tutkimukset osoittavat: musta surma piilotteli Euroopassa vuosisatoja

Euroopan ruttoepidemioiden on luultu tulleen yhä uudelleen Aasiasta, mutta bakteeri lymyilikin myös epidemioiden välillä Euroopassa. Ruttotutkimuksesta toivotaan apua vastustuskykyään kasvattavien nykybakteerien hillitsemiseen.

Suomen tuottoisin rapujoki elpymässä täystuhosta – ”Vielä ei kannata ihokasta repiä”

Maankuulun Kuhmon Pajakkakosken jokirapukanta tuhoutui täysin vuoden 2009 rapuruttoepidemiassa. Viikonloppuna joesta löytyi mätilastia kantava naarasrapu. Joen kuntoutuminen voi kestää parhaassakin tapauksessa vielä vuosikymmenen.

Rutto piinasi ihmiskuntaa jo pronssikaudella

Tutkijaryhmä on löytänyt ruttoa aiheuttavaa bakteeria pronssikaudella eläneiden ihmisten jäänteistä. Löydön perusteella rutto näyttää olleen ihmisen vaivana jo paljon aiemmin kuin on luultu.

Tutkija: Ruton ja kirpun liitto saattoi hävittää eläinlajeja sukupuuttoon ennen ihmiskunnan syntymää

Yhdysvaltalaistutkijan ainutlaatuinen löytö kertoo 20 miljoonan vuoden takaisesta hetkestä, jolloin juuri aterioinut kirppu koki tahmean lopun pihkapisarassa. Viimeisessä ateriassa oli bakteeri, jollaisista kehittyi hirmuinen musta surma, tutkija uskoo.

Viranomaiset ymmällään: Sikaruttoa ei saada Virossa aisoihin

Afrikkalainen sikarutto etenee Virossa vastustamattomasti aina uusiin sikaloihin. Jo noin 18 000 sikaa on jouduttu tappamaan tiloilla, joihin rutto on iskenyt.

Kaliforniassa jo toinen mahdollinen ruttotartunta

Epäily on jo toinen mahdollinen tartunta osavaltiossa tänä vuonna. Yhdysvalloissa todetaan vuosittain noin seitsemän ruttotartuntaa.

Perunarutto kotiviljelijöiden kiusana – leviää tuulenkin mukana

Perunarutto on muuntelukykyinen sienitauti, joka muuntautuu koko ajan itsensä kannalta haastavimpiin olosuhteisiin. Kotitarveviljelijät voivat taistella tautia vastaan maata vaihtamalla ja hankkimalla uudet siemenet. Tämäkään ei kuitenkaan välttämättä riitä tuulen mukana leviävää perunaruttoa vastaan.

Afrikkalainen sikarutto leviää Viron sikaloissa – tartunta-alueiden sianliha vientikiellossa

Parin viikon aikana afrikkalaista sikaruttoa on löytynyt yhteensä seitsemästä sikalasta Virossa. Niiden siat joutuvat teuraaksi. Rutto synkentää entisestään talousvaikeuksien kanssa kamppailevan sikateollisuuden näkymiä.

Perunapelloilla piilee poikkeuksellinen ruttoriski

Perunaruton riski on poikkeuksellisen suuri Pohjois-Pohjanmaan pelloilla. Perunasadon turvaamiseksi tarvitaan nyt toistuvia suojeluruiskutuksia. Nekään eivät kuitenkaan takaa hyvää satoa.

Rutto uhkaa kesän perunasatoa

Kosteat kelit ja yli 15 asteen lämpötilat ovat luoneet suotuisat olot perunaruton leviämiselle. Köyliöläinen maanviljelijä Veli-Pekka Suni muistuttaa kemiallisen torjunnan olevan nyt ensiarvoisen tärkeää.

Rapusaaliilla ei enää omakotitaloja maksella

Rapukauden alku tulee todennäköisesti olemaan varsin rauhallinen, saksiniekat ovat viileiden vesien takia vasta piiloissaan uusimassa suojakilpiään. Kotimainen jokirapu on joutunut väistymään huolestuttavan monilla vesialueilla tulokaslajin alta, kotimainen rapumme ei kestä täpläravun mukanaan tuomaa rapuruttoa.

Lakritsaa ruuaksi, särkeä syötiksi – kokeneella ravustajalla konstit on monet

Kaikkialla Suomessa ei rapuja ole helposti saatavilla. Näin on muun muassa pohjalaismaakunnissa, joiden vesiä vaivaa krooninen rapurutto. Kokenut ravustaja saa kuitenkin rapuja pöytään myös Pohjanmaalla.

Täplärapuja saa taas Näsijärvestä – pyyntimäärien rajoituksia pohditaan lähiviikkoina

Täpläravut levittävät ruttoa jokirapuihin, jonka vuoksi täplärapujen kantaa on pyritty rajaamaan isoihin vesistöihin.

Tutkimus: Pikkuruiset muutokset bakteerin perimässä tekivät mahataudista mustan surman

Yhdessä ainoassa geenissä tapahtuneet pienet mutaatiot synnyttivät ruttobakteerin. Se puolestaan on aiheuttanut ihmiskunnan historian pahimmat pandemiat.

Hautakivien kunnostus muistuttaa Ruttopuiston synkästä historiasta

Vanhan kirkkopuiston historia hautausmaana unohtuu helposti piknikvilttien keskellä. Kesän jälkeen vanhat hautamuistomerkit kuitenkin ottavat paikkansa puistossa entistä ehompina, sillä ne kunnostetaan. Ihmisten sijaan hautakiviä vaurioittavat kasvavat puut.

Keniassa kymmenet tuhannet todistivat autuaaksi julistamista

Italialainen nunna Irene Stefani julistettiin lauantaina autuaaksi Nyerissä, Keniassa. Stefani hoiti sairaita ja haavoittuneita Keniassa ensimmäisen maailmansodan aikana.

Motoristeja hoitavan lääkärin vinkki: ota matkalle mukaan kaikki varusteet mitä kaupasta löytyy

Moottoripyöräkausi alkaa lumien sulaessa. Alkukaudesta ajotilanne on uusi niin motoristeille kuin muille. Varusteista ei kannata tinkiä, muistuttaa KYS:n röntgenlääkäri Sakari Kainulainen.

Frisbeegolf vie freelance-näyttelijänkin mennessään

Kome miespuolista näyttelijää kiertää frisbeegolfrataa Helsingin Talissa. Ryhmän nimi on Kulttuurillinen liitokiekko. Kiekkoporukan mukaan pääsi Ylen aikaisen toimittaja Paavo Häikiö, joka jututti miehiä muun muassa siitä mistä kiekkoinnostus oikein tuli.

Lontoon entinen pormestari, poliittisia aktivisteja ja ruton uhreja: Tuhansia luurankoja löytyi Lontoon ratatyömaalta – video

Lontoon Crossrail-rautatien rakennustyömaalta on löytynyt lukuisia luurankoja, joista vanhimpien arkeologit sanovat olevan peräisin 1500- ja 1600-luvuilta. Arkeologit uskovat luurankoja olevan jopa 3 000. Paikalta on löytynyt myös Rooman valtakunnan aikaisia jäänteitä.

WHO varoittaa ruton leviävän afrikkalaiseen pääkaupunkiin

Madagaskarin pääkaupungissa on ollut jo kaksi ruttotapausta. Taudin leviämistä edistää tiheä asutus, huono terveydenhoidon taso ja tautia levittävien kirppujen vastustuskyky torjunta-aineille.

Lehti: Isis-taistelijalla ohjeet paiseruttopommiin

Ääri-islamilaisen Isis-taistelijan tietokoneesta paljastui ohjeet joukkotuhoaseen tekemiseen ja islamilaisen papin määräys sen käyttämiseen.

Kiinalaismies kuoli paiseruttoon

Kiinan valtion uutistoimisto Xinhuan mukaan osia miehen kotikaupungista on määrätty karanteeniin.

"Järvissä on kroonista rapuruttoa"

RKTL ennustaa tänä hyvää täplä- ja jokirapusaalista. Rapurutosta ei ole vielä tullut yhtään ilmoitusta mistään päin maata. RKTL:ssa pyydetään ravustajia lähettämään näytteitä Eviraan kaikesta epätavallisesta.

Uusi tauti uhkaa täplärapukantoja

Suomeen rapuruttoa kestävänä istutettu täplärapu ei olekaan niin taudinkestävä kuin on luultu. Rapurutto on tuhonnut pikkujärvistä myös täplärapukantoja. Lisäksi rutto altistaa ravut lisääntymisen estävälle uudelle sairaudelle, pyrstöjalkataudille. Muuten maanantaiaamun koeravustus ennakoi hyviä saaliita.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle