Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Venäjän ja Suomen passit

”Passikauppa on superrikkaiden skene” – tutkijan mukaan toisella passilla turvataan selustaa pahan päivän varalle

Passikaupan taustalta löytyy yritys, joka listaa maailman passit paremmuusjärjestykseen.

Boris Rotenberg.

Kaksi Putinin kaveria haki Suomen kansalaisuutta samana vuonna – supolta ei pyydetty lausuntoa kummastakaan, ja molemmat saivat passin

Vladimir Putin alkoi 1990-luvun lopussa nousta entistä vaikutusvaltaisempiin tehtäviin Venäjällä. Samoihin aikoihin Gennadi Timtšenko ja Boris Rotenberg hakivat Suomen kansalaisuutta.

Kesämökki Loppi.

Selvitysryhmä ei näe tarvetta venäläisten kiinteistökauppojen täyskiellolle

Selvityksen mukaan nykyinen lainsäädäntö antaa viranomaisille riittävästi keinoja valvontaan. Täyskieltoa pystyisi kiertämään bulvaanien kautta.

Britannialainen poliitikko Rishi Sunak.

Maanantai 24.10.2022 (radio)

Britannian pääministerikilpa ratkesi. Ruotsin uusi puolustusministeri vieraili Suomessa. Suomi sijoittui hyvin EU-maiden tasa-arvovertailussa. Laulukilpailusta suljettiin pois ihmisiä Venäjän kansalaisuuden takia. Säätiedot.

Сцена The Voice of Finland

The Voice of Finland -kilpailun osallistuja poistettiin kisasta Venäjän kaksoiskansalaisuuden takia: "Tämä on tuhonnut minut henkisesti"

Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen selviytyi karsinnoista itse kilpailuun, mutta päivää ennen seuraavien kuvausten alkua tuotantoyhtiö ilmoitti, että hänet on suljettu pois kisasta. Ylen yhteydenoton jälkeen hänelle tarjottiin mahdollisuutta palata.

Poliisit ajoharjoituksissa Polamkissa.

Lakialoite poliisien syntyperästä nosti metakan – Polamk sen sijaan toivoo lisää monimuotoisuutta: "Sillä tiellä aiomme jatkaa"

Poliisikoulutukseen on pyritty saamaan lisää hakijoita erilaisista taustoista jo pitkään. Hakijan into voi tyssätä kielitaitovaatimuksiin.

Jari Kinnunen jutteli Hanna Kososen kanssa ennen istunnon alkua.

Kokoomuksen Kinnunen vetää pois lakialoitteen virkojen rajaamisesta vain syntyperäisille Suomen kansalaisille

Lakialoitteen alullepanneen kansanedustajan Jari Kinnusen mukaan olisi ongelmallista vaatia syntyperäisyyttä esimerkiksi poliiseilta.

Kokoomuksen kansanedustaja Jari Kinnunen istumassa omalla paikallaan eduskunnan istuntosalissa.

Syntyperäisiä suomalaisia poliiseja haluava lakialoite herätti heti vastustusta, kokoomus sanoutuu irti

Ylen uutisen jälkeen kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen poisti aloitteesta allekirjoituksensa.

Kokoomuksen kansanedustaja Jari Kinnunen istumassa omalla paikallaan eduskunnan istuntosalissa.

Lakialoite: Poliiseiksi ja muihin tärkeisiin virkoihin jatkossa vain syntyperäisiä Suomen kansalaisia, edes kaksoiskansalaisuus ei riitä

Kansanedustaja Jari Kinnusen (kok.) lakialoitteessa halutaan karsia kaksoiskansalaiset ja ilman kansalaisuutta olleet kokonaisturvallisuuden kannalta tärkeistä viroista.

Useita taloja vaaleissa keltaisen, vihreän ja sinisen sävyissä.

Puolustusministeriö esti Venäjän kansalaisen talokaupat Suomessa ensimmäisen kerran

Myönteisiä ostolupia oli annettu lähes parituhatta ennen ensimmäistä epäämistä.

Edward Snowden marraskuussa 2019 sanavapautta puolustavan järjestön videokokouksessa.

Tietovuotaja Edward Snowden sai Venäjän kansalaisuuden

39-vuotias Snowden paljasti vuonna 2013 tietoja Yhdysvaltain tiedustelupalvelujen toimintatavoista. Samana vuonna hän pakeni Venäjälle.

Nainen istuu puutarhakiikussa vauva kantorepussa.

Osa suomenvenäläisistä pitää mahdollista viisumikieltoa epäreiluna – Ekaterina Eronen: "Se vain edistää rautaesiripun pystyttämistä"

Viisumikielto ja rajan mahdollinen sulkeminen huolestuttaa suomenvenäläisiä laajasti. Monen mielestä se ei olisi myöskään poliittisesti oikea ratkaisu.

Tatiana Kosikhina

Pietarilainen Tatiana Kosikhina lentää Suomesta Espanjaan – Helsinki-Vantaan lentoasema on venäläisten viimeisiä portteja maailmalle

Viisumirajoitusten vuoksi useat venäläiset matkustavat ulkomaille Helsinki-Vantaan kautta. Monet saapuvat Helsinkiin linja-autolla tai taksikyydillä.

Natokysely venäjänkielisille: Tulisiko Suomen liittyä Natoon? Ei: 55%, Kyllä: 20, En osaa sanoa: 25%

Ylen kysely: Suomessa asuvat venäjänkieliset suhtautuvat selvästi muuta väestöä kielteisemmin Suomen Nato-jäsenyyteen

Enemmistö venäjänkielisistä suhtautuu kielteisesti Suomen Nato-jäsenyyteen. Yli puolet vastanneista ei pidä Nato-jäsenyyttä kuitenkaan uhkana Venäjälle.

Stefan Mynttinen talvimaisemassa.

Venäjä muutti kansalaisuutta koskevia kriteerejään – Stefan Mynttinen, 33, kertoo, miksei missään nimessä halua venäläiseksi: "Ei ole käynyt mielessäkään"

Suojelupoliisi ei näe, että Suomelle olisi uhkaa Suomen ja Venäjän kansoiskansalaisista. Lappeenrantalainen Stefan Mynttinen ei aio hakea Venäjän kansalaisuutta, vaikka saisi sen todennäköisesti helposti.

Kolme ilmakuvaa vierekkäin, Sarviniemi Taipalsaarelta, Airiston Helmi Saaristomerellä ja Kotasaari Puumalassa

Viranomaiset haluavat lisää keinoja puuttua ulkomaalaisten hämäriin kiinteistökauppoihin – Ukrainan sota kiristi suhtautumista ostoihin jo nyt

Puolustusministeriön tietoon on viime vuosina tullut "kourallinen" huolta herättäviä kiinteistöostoja, mutta toistaiseksi EU:n ulkopuolelta tulevilta ostajilta ei ole hylätty yhtään kauppaa.

Varusmies sulkeisharjoituksessa

Kaksoiskansalainen kävi armeijan ja sai henkilökortin – sitten Migri ilmoitti, että Suomen kansalaisuus oli viety häneltä jo vuosia aiemmin

Hallinto-oikeus kumosi lopulta Migrin päätöksen ja mies sai kansalaisuutensa takaisin. Kaksoiskansalaisten väestörekisteritiedoissa on usein puutteita, mutta virheelliset kansalaisuusmerkinnät ovat hyvin harvinaisia.

koripalloilija Zykera Rice harjoituksissa

Kotkaan ihastunut yhdysvaltalaistähti hakee Suomen kansalaisuutta – voisiko Awak Kuier saada rinnalleen kovan vahvistuksen maajoukkueessa?

Peli-Karhuissa kolmatta kauttaan pelaavalla Zykera Ricella ei ole tällä hetkellä Suomen passia, mutta hän on aloittanut kansalaisuuden hakuprosessin.

Puolustusministeriön rakennus Eteläiseltä Makasiinikadulta kuvattuna

Varakkaat ulkomaalaiset välttelevät kiinteistökauppojen valvontaa ostetulla passilla – tiedossa kymmenkunta tapausta

Puolustusministeriö pitää silmällä ulkomaalaisten kiinteistökauppoja Suomessa. EU-kansalaisuuden ostaneiden ei kuitenkaan tarvitse hakea ministeriöltä lupaa kauppoihin.

Mökkejä Kyyjärven leirintäalueella

Etätyöläisiä laiturin nokassa, nuoria perheitä ensi kertaa vuokravaunuilla – leirintäalueet vetivät reilusti enemmän yöpyjiä kuin viime vuonna

Leirintäalueilla yövyttiin 1,32 miljoonaa kertaa tammi-heinäkuussa. Se on 16 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Kasvu on poikkeuksellisen suurta, kertoo Leirintäalueyhdistyksen toiminnanjohtaja.

Kenestä Halla-ahon seuraaja?

Jakaako Suomi kansalaisuuksia "kuin halpoja ämpäreitä"? Yle tarkisti perussuomalaisten puheenjohtajaehdokkaiden väitteitä maahanmuutosta

Onko Suomi houkutteleva maa perheenyhdistämisen kannalta? Tarkistimme perussuomalaisten puheenjohtajaehdokkaiden Riikka Purran ja Sakari Puiston keskiviikkona A-studiossa esittämiä, maahanmuuttoon liittyviä väitteitä.

Naisia ja lapsia kuorma-auton luona.

Tanska muutti kantaansa: Hallitus aikoo tuoda Syyrian Isis-vankileireiltä maahan 19 lasta ja kolme äitiä, joilla on Tanskan kansalaisuus

Kyseessä on huomattava suunnanmuutos hallitukselta, jonka pääministeri oli useita kertoja vakuutellut, että Tanska ei nouda kansalaisiaan takaisin Syyrian leireiltä.

Al-Holin leiriä.

Norja tuomitsi Isis-leiriltä palanneen naisen kolmeksi ja puoleksi vuodeksi vankilaan

Norjalaisoikeus katsoi Isisin riveihin lähteneen 30-vuotiaan naisen tienneen terroristijärjestön tekemistä julmuuksista. Tuomittu itse sanoo yrittäneensä paeta järjestön riveistä monta kertaa. Hän ehti olla naimisissa kolmen Isis-taistelijan kanssa.

Sonny poseeraa.

Italiassa vaaditaan kansalaisuuslain höllentämistä – Sonny Olumati syntyi 34 vuotta sitten Italiassa, mutta ei ole vieläkään maan kansalainen

Italiassa on arviolta satojatuhansia ihmisiä, jotka ovat syntyneet tai kasvaneet Italiassa, mutta heillä on vaikeuksia saada maan kansalaisuutta.

Shamima Begumin sisko Renu esittelee sisarensa kuvaa.

Teininä Isisin kalifaattiin lähtenyt nuori nainen ei saa palata Britanniaan taistelemaan kansalaisuutensa puolesta, linjasi maan korkein oikeus

Shamima Begumilta vietiin Britannian kansalaisuus kaksi vuotta sitten kansalliseen turvallisuuteen vedoten.

Mielenosoittajat puolustivat helmikuussa 2018 laittomasti maahan lapsena tulleiden siirtolaisten suojeluohjelmaa Los Angelesissa.

Bidenin maahanmuuttoa koskeva suunnitelma esiteltiin – avaisi 11 miljoonalle mahdollisuuden kansalaisuuteen

Kansalaisuuden voisi jatkossa saada kahdeksan vuoden jälkeen, lapsena laittomasti maahan tuodut voisivat saada kansalaisuuden jo reilusti aiemmin.

Mihail Ionin ja Marina Hämäläinen

Venäjän tapahtumat heijastuvat myös Suomessa asuvien venäjänkielisten elämään – Mihail Ionin: “Aika huonot ennusmerkit on ilmassa”

Suomessa asuu yli 80 000 venäjänkielistä. Venäjän silmissä kaksoiskansalaisetkin ovat ainoastaan venäläisiä.

Maahanmuuttovirasto / Migri / Ratapihantie 11 / Pasila / Helsinki 13.04.2020

Migri: Fewer residence, asylum applications due to corona

Work remained the number one reason for moving to Finland in 2020.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Kainuun koronatilanne: yksi uusi tartunta Venäjältä palanneella kaksoiskansalaisella

Pandemiapäällikkö: Venäjän huonon koronatilanteen vuoksi siellä ei kannata käydä.

Vanha nainen saa nenäänsä testeipuikon kahdelta suojavarusteisiin pukeutuneelta henkilöltä.

Ranska antaa kansalaisuuden sadoille etulinjan koronatyöntekijöille – fysioterapeutti Aziz: "Se tuo minulle todellista toivoa"

Kansalaisuuden saavien joukossa on muun muassa terveydenhoito- ja lastenhoitoalan työntekijöitä, siivoojia ja kassatyöntekijöitä.

henkilökuva

Record number of UK nationals granted Finnish citizenship since Brexit

The UK is set to leave the EU on 31 December.

henkilökuva

"Brexit oli täydellinen katastrofi, mutta haluan itse jo siirtyä eteenpäin" – Joel Willans ja tuhannet Suomessa asuva britit varautuvat tulevaan

Brexit-äänestyksen jälkeen briteille on myönnetty enemmän Suomen kansalaisuuksia kuin edeltävän 20 vuoden aikana yhteensä.

Kuvassa on Helsingin keskustassa kulkeneen henkilön varjo lokakuussa 2020.

Ulkomaisten matkailijoiden määrä rajussa laskussa – lokakuussa yöpymisiä yli 80 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna

Määrät ovat laskeneet rajusti koronapandemian aikana. Tuntuvinta lasku on pääkaupunkiseudulla.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Urheilijalla koronatartunta Vuokatissa, altistumisia on muulla joukkueella

Lopun joukkueen testitulokset saadaan torstain aikana.

potilasta hoidetaan hammaslääkärissä

Maanantai 16.11.2020 (radio)

Hammashoidossa on kova ruuhka. Suomen koronatilanne. Jotkut häpeävät omaa työtä. Irakilaiset hakevat kansalaisuutta. Vastaamon palvelu tietomurron uhreille. Sateinen sää.

Turvapaikanhakijoita Tornion järjestelykeskuksen edessä lokakuussa 2015

Iraqis become largest group seeking Finnish citizenship

Iraqis have replaced Russians as the group lodging the highest number of citizenship applications in Finland.

Turvapaikanhakijoita Tornion järjestelykeskuksen edessä lokakuussa 2015

Irakilaiset jättävät nyt eniten kansalaisuushakemuksia Suomessa – pitkään tilastokärjessä olivat venäläiset

Irakilaisten jättämät kansalaisuushakemukset olivat selvässä kasvussa jo viime vuonna.

Suuri määrä kynttilöitä kadulla

Itävalta tiukentamassa linjaa islamilaiseen radikalismiin: Hallitus ehdottaa ennaltaehkäiseviä pidätyksiä, tukien eväämistä ja imaamirekisteriä

Ehdotusten taustalla on kuun alussa Wienissä tehty terrori-isku. Joidenkin mielestä isku olisi voitu estää nykylaeillakin.

Rasismin vastainen päivä 2014 Hämeenlinnassa, tarjolla eri maiden herkkuja

Pohjois-Karjalassa löytyi vuodenvaihteessa yli sataa kansallisuutta – koronan vaikutus ei vielä näy tilastossa

Osa ulkomailta tulleista asuu Pohjois-Karjalassa pysyvästi, osa on tullut opiskelemaan esimerkiksi Itä-Suomen yliopistoon.

mies pitelee passeja käsissään, passi, usa, kartta

“Haluatko paeta Amerikasta?” Korona-ajan ilmiönä yhdysvaltalaisia on jonoksi asti anomassa EU-kansalaisuuksia

Ilmiön laajuudesta ei ole vielä tutkimustietoa, mutta moni näkee ylimääräisen passin lisävakuutuksena vaikeampien aikojen varalle.

Vain pieni osa raja-alueen ruotsalaisista ei pääse Suomeen

Pohjoisen rajakuntien asukkaille halutaan vapaa rajanylitysoikeus – järeä valvonta ihmetyttää, sillä suurin osa seudun ruotsalaisista pääsee jo Suomeen

Rajalle halutaan asuinpaikkaan perustuva rajanylitysoikeus. Ulkoministeri Haavisto suhtautuu asiaan myönteisesti ja sanoo, että sisäministeriössä selvitetään alueellisten päätösten laillisuuspohjaa.

Hongkongilaismies pitelee Britannian passia

Kiinan kostotoimi: Ei tunnusta enää hongkongilaisten merentakaisia brittipasseja

Britannia on tarjonnut BNO-passien haltijoille mahdollisuutta Britannian kansalaisuuteen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle