Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Koira katsoo palvovasti kameran ohi.

Ottaisitko ikäihmisen mukaan koiranulkoilutuskävelylle? – Tassut ja tossut liikkeelle -kampanja torjuu vanhusten yksinäisyyttä Jyväskylässä

Jyväskylän kaupunki etsii koiranomistajia kotona asuvien iäkkäiden ulkoiluystäviksi. Ikäinstituutin valtakunnallinen kampanja torjuu koronapandemian pahentamaa vanhusten yksinäisyyttä.

Runoilija ja räppäri Essi Leppänen, Ester Noor Leppä, kuvattuna Itä-Pasilassa.

Runoilija Essi Leppänen kirjoittaa oodeja yksinäisille: "Kaikki eivät ole pärjääjiä tai karismaattisia hurmureita"

Essi Leppäsen mielestä yksinäisyyden olemuksesta ja syistä, varsinkaan rakenteellisista, ei puhuta riittävästi.

Kuvituskuva parisuhteen hyödyistä ilman romantiikkaa. Kuvassa toisiaan koskettavat kädet, joiden ympärille erilaisia ikoneita, kuten talo, euro-merkki, hymiö ja tikkuhahmoja.

Kyllästyttääkö oma kumppani tai sinkkuelämä? Maailmalla leviää nyt uusi parisuhdemalli, johon kuuluu ystävyys ja tukeminen, muttei seksi

Väestöliiton asiantuntijan mukaan suhdetyyppi voi olla hyvä mahdollisuus unelmien tavoitteluun ihmisille, joilla on pettymyksiä aiemmissa rakkaussuhteissa tai romanttista suhdetta ei vaan tule vastaan.

Aikuisen ja lapsen kädet päällekkäin.

Lapsiperheille etsitään varaisovanhempia Turussa – varaisovanhempi osallistuu perheen arkeen turvallisena aikuisena

Varaisovanhempi-toiminnalla halutaan yhdistää eri sukupolvia ja vähentää yksinäisyyttä.

Joensuulainen ystäväpalvelun käyttäjä Anne Sormunen.

Anne Sormunen kärsi yksinäisyydestä mutta sai vapaaehtoisen kaverin – ystävätoiminnan suosio on kasvanut Ukrainan kriisin myötä

Suomen Punaisen Ristin ystävätoiminta on ollut viime viikkoina poikkeuksellisen suosittua. Ystäviä kouluttaville kursseille on ollut tavallista enemmän osallistujia. Syyksi arvellaan Ukrainan kriisiä.

Ukrainaa tukeva mielenosoitus Helsingissä helmikuussa.

"En uskalla enää unelmoida samalla tavalla kuin ennen" – Moni aikuistuu nyt kriisien kierteessä, jossa tulevaisuus näyttää epämääräiseltä

Ympäristökriisin, koronapandemian ja Ukrainan sodan aiheuttamaa ahdistusta ruodittiin Ylen chatissa tiistai-iltana. Keskustelijat samaistuivat Ukrainan tilanteeseen ja kokivat, että sota on lähellä.

Nhi Pham, biotuotetekniikan opiskelija Tampereen ammattikorkeakoulun käytävällä hymyilee kuvaajalle. Tummat hiukset, musta paita liloilla kukkasilla, metallisankaiset silmälasit.

Pandemia opetti etäilyyn, mutta tänään opiskelijat pääsivät Tampereella taas kampukselle kavereiden luo – "Kyllä jännittää"

Opiskelijoilta vietiin koronapandemian aikana ryhmäytyminen ja kampuksen sosiaalinen elämä. Paluu voi olla rankka varsinkin pandemian aikana aloittaneille.

Nainen istuu vihreässä nojatuolissa puurolautanen käsissään.

Kajaanissa vahvistetaan yhteisöllisyyttä perjantaipuurolla – yhteinen hetki tuo helpotusta myös yksinäisyyteen

Kaikille avoin Hyvän mielen perjantaipuuro -toiminta on käynnistynyt Lohtajan nuorisotalolla. Tavoitteena on vahvistaa asuinalueen osallisuutta ja hyvinvointia.

SPR:n väkeä jakamassa suklaasuukkoja Turun ylioppilaskylässä

SPR:n yksinäisyysbarometri: Joka neljäs tuntee kuukausittain yksinäisyyttä – Punainen Risti kohtasi nuoria ja jakoi suklaasuukkoja ystävänpäivänä

Suomen Punainen Risti panostaa lasten ja nuorten yksinäisyyden ennaltaehkäisyyn. Järjestön teettämä barometri kertoo, että varsinkin korona on lisännyt nuorten ja opiskelijoiden yksinäisyyttä.

Paulig Kulma -kahvilassa, Iines Vuorjoki ja Atte Makkonen.

Läheisimmät ystävyyssuhteet ovat pandemia-aikana voineet jopa vahvistua, löyhemmät sen sijaan hiipua – tutkija vaalisi nyt ystävyyttä

Kasvatuspsykologian professori Niina Junttila kannustaa ottamaan yhteyttä ystäviin ja kavereihin matalalla kynnyksellä ja kysymään kuulumisia.

Toista lastaan odottava äiti Rebekka Taipale sylissään 1,5-vuotias esikoinen Sofia.

Yksinäisyys piinasi tulevaa äitiä korona-aikana, nyt hän odottaa jo toista lastaan pandemian keskellä: "Olen paljon valoisammalla mielellä"

Tutkimuksen mukaan isien poissulkeminen rassasi esikoisiaan odottavia koronan alkuaikoina. Rebekka Taipaletta pelotti, että hän joutuu synnyttämäänkin ilman puolison tukea.

Travis Bickle (Robert de Niro) maiharitakissaan, aurinkolaseissaan ja irokeesikampauksessaan elokuvassa Taksikuski

Vielä kerran sade pesee kadut puhtaiksi saastasta – Kino Klassikossa Martin Scorsesen Taksikuski

Robert De Niro elämänsä roolissa 70-luvun mestariteoksessa.

Henkilö katsoo ulos ikkunasta.

Yksinäisyys lisää keski-ikäisten miesten kuolleisuutta yhtä paljon kuin tupakointi – sydäntaudit ja syöpä yleisempiä elintavoista riippumatta

Väitöstutkimuksessa on seurattu kuopiolaisten miesten terveyttä ja elämänkulkua vuosikymmenten ajan. Yksinäisyys ennusti korkeampaa syöpä- ja sydäntautikuolleisuutta.

Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen.

Mari Leppäsen kolumni: Elämän arvaamattomuus ja hauraus ei ole poikkeustilanne

Vanhuksilla yhteys yksinäisyyden ja terveyden välillä on erityisen selvä. Kun läheisyyttä vältellään jo kolmatta vuotta, on syytä kysyä, onko erillään olo jo vaarallisempaa kuin itse tauti, kirjoittaa Leppänen. Kolumnin voi myös kuunnella.

Saara Laukkanen seisoo Savonlinnan kuvataidelukion aulassa. Taustalla lukion banderolli.

Nuoret ovat tuskastuneita mielenterveyspalveluiden pitkiin jonoihin – "Ettei tarvitsisi odottaa neljää viikkoa", sanoo nuorisovaltuuston puheenjohtaja

Nuorten tarve mielenterveyspalveluihin on noussut viimeisen kymmenen vuoden aikana merkittävästi. Jonot vastaanotoille ovat vain pidentyneet, kun korona-aika on lisännyt nuorten ahdistuneisuutta.

Joululahjoja.

Savonlinnalaiset ilahduttivat ikäihmisiä sadoin paketein ja tuhansin joulukortein – vastaava: "Kuinka iloiseksi joku voi tulla, kun yllättäen saa tuntemattomalta lahjan"

Savonlinnassa on ollut ilmassa reilusti joulumieltä, kun tuntemattomat ihmiset ovat ilahduttaneet kaupungin palvelutaloissa ja kotihoidossa asuvia ikäihmisiä paketein ja joulukortein.

Lehtipuiden latvoja alta kuvattuna keväällä sinistä taivasta vasten.

Tutkimus vahvistaa: Puiden ja taivaan näkeminen vähentää yksinäisyyden tunnetta

Yksinäisyyden tunne voimistui 39 prosenttia, jos ihminen oli yksin tilassa, jossa oli paljon ihmisiä. Jos hän näki samaan aikaan puita tai taivaan tai kuuli linnunlaulua, tunne väheni 28 prosenttia.

Nuorisotyöntekijä Viivi Törmänen seurakuntasalissa Ivalossa.

Guldal jiena: Nuorat dovdet ollu oktonasvuođa ja áŧestusa – dat oidno maiddái searvegotti nuoraidbarggus

Korona dávdavára geažil ollu nuoraid deaivvadeamit ja čoahkkaneamit leat geahpeduvvon. Nuoraid dovddut oktonasvuođas leat lassánan guovtte jagis ja nuoraidbargit oidnet dan háleštandárbbu, mii nuorain lea.

Pertti Närväinen katselee ylös ulkona talvisäässä.

Koulukiusaaminen ajoi Pertti Närväisen, 27, nettiriippuvaiseksi: “Ajattelin pitkään, ettei minua ole tarkoitettu kenenkään oikean ihmisen ystäväksi”

Pertti Närväinen on syntyjä syviä pohdiskeleva mikkeliläismies, joka sattuu olemaan autisti. Pertti on tullut sinuiksi erilaisuutensa kanssa: “Ei minun tarvitse muuttua maailman takia, maailma voisi muuttua minun takiani.”

Viisi hymyilevää nuorta istuu portaikossa.

Opiskelijat eivät löydä luokkiaan, koska kampus on niin vieras – uudet hyvinvointituutorit helpottavat korona-ahdistusta korkeakouluissa

Korona-aika on aiheuttanut opiskelijoille erityisen paljon ahdistusta ja yksinäisyyttä. Hämeen ammattikorkeakoulussa aloittivat tänä syksynä ensimmäiset hyvinvointituutorit.

Vanhus vetää perässä vedettävää kauppakassia.

Pirkkala: hyvä seura on hyvää lääkettä kaikenikäisille

Pirkkalan kunta on yhdessä palveluyrityksen kanssa järjestänyt ulkoilu- ja juttuseuraa vanhuksille, kyselyn mukaan hyvin tuloksin.

Anja Snellman istuu tuolissa Tampereen G Livelabissa Perjantain settauksessa.

Anja Snellmanin erityisherkkyys on ilmennyt lapsena myös puhumattomuutena: "Istuin elämäni ensimmäisten 10 vuoden aikana aika paljon pöydän alla"

"Olen alkoholistiperheestä ja vaikeista olosuhteista, ja luulin, että outouteni liittyy siihen. Kaikki avautui eri tavalla, kun tajusin olevani erityisherkkä", kirjailija Anja Snellman kertoo.

Yksinäisyystutkija, professori Niina Junttila lähikuvassa

Yksinäisyydestä uskalletaan puhua työpaikoilla liian vähän – tutkija: "Ulkopuolelle jäänyttä sattuu, se näkyy aivoissa samoin kuin fyysinen kipu"

Vanhusten ja lasten yksinäisyyttä on tutkittu pitkään, mutta työyhteisössä ilmiötä on edelleen vaikea tunnistaa. Joka neljäs työikäinen on kertonut yksinäisyytensä lisääntyneen korona-aikana.

Kansikuva Perjantai-dokkarista: Tyttö, joka lopetti puhumisen

Saana Uusitalo, 15, lopetti puhumisen jo päiväkodissa – hän etsii tietä ulos yksinäisyydestä, jotta muutkin kuin linnut ymmärtäisivät häntä

Saana Uusitalolla on diagnosoitu selektiivinen mutismi, eli valikoiva puhumattomuus. Saana toivoo löytävänsä edes yhden ystävän, joka ymmärtää häntä.

Hakaniemen tori ja Kallion kirkko.

"Pysykää kotona perheiden kanssa" on tuttu kehotus pandemia-ajalta – tuore raportti kertoo, että päättäjät usein unohtavat yksinasuvat ihmiset

Kalevi Sorsa -säätiön raportin mukaan valtion tulisi varmistaa, että yksinasuviin ei kohdistu syrjintää. Yksinasuminen ei automaattisesti tarkoita huono-osaisuutta, mutta yksinasuvat ovat useissa tilastoissa muita ryhmiä heikommassa asemassa.

mies juo viinaa, silhuetti

Kokkolassa alkaa uusi vertaistoiminta yli 60-vuotiaille päihdeongelmaisille – tapaamisiin saa tulla myös päihtyneenä

Soitessa on valmiudet laajentaa Pilke-toimintaa koko maakuntaan. Aluksi toiminta starttaa kuitenkin Kokkolasta.

Seteleitä lompakossa.

Sunnuntai 31.10.2021 (radio)

Yksinäisyys korona-aikana. Koronarajoitukset ja talous. Palkankorotukset. YK:n ilmastokokous. Talvirenkaat. Sääennuste.

Vanha nainen pitää kävelykepistä molemmin käsin

Pandemia lisäsi ikäihmisten yksinäisyyttä, mutta enemmistö oli tyytyväinen elämäänsä myös poikkeusaikana

Tutkijoiden mukaan pitkiä totaalisulkuja tulisi kuitenkin välttää jatkossa.

Hassan Maikal

Räppäri Hassan Maikal on nähnyt, miten syrjäytyneet nuoret ajautuvat lähiöissä jengien vietäviksi: "Ainoa yhteisö, joka tukee ja ymmärtää"

Tänä syksynä rap ja jengiväkivalta on noussut otsikoihin. Kulttuurivieras, räppäri Hassan Maikalille asiassa ei ole mitään uutta. “Tähän pitää puuttua nyt. Muuten menemme samaan, mitä on tapahtunut jo Ruotsissa tai Britanniassa.”

“Möllöttäjien kuningas” on nyt 17-vuotias ja 17-kiloinen – Kerran Mikko-meriahven nielaisi kokonaisen pulloharjan, tänään se hotkii kalmarin

“Möllöttäjien kuningas” on nyt 17-vuotias ja 17-kiloinen – kerran Mikko-meriahven nielaisi kokonaisen pulloharjan, tänään se hotkii kalmarin

Linnanmäellä sijaitsevan Sea Life Helsingin akvaarioiden vetonaula meriahven Mikko tunnetaan ruokahalustaan.

Pataluodon koulun 4.-luokkalainen Väinö Lahtinen näyttää hyvien tekojen passiaan 9.-luokkalaisille Erin Parkkiselle ja Mikko Nuutiselle.

Kortteja veteraaneille ja korvapuusteja hyväntekeväisyyteen – Pohjois-Karjalan kouluissa kitketään yksinäisyyttä hyvien tekojen avulla

Yli 50 koulua lähti mukaan Pohjois-Karjalan maakuntaliiton haastekampanjaan. Kouluissa yhteisöllisyyden rakentamiselle on nyt erityinen tarve.

Lappeenrannan Lönnrotinkoulun 4.-luokkalaiset pelaavat liikuntasalissa sisäjalkapalloa.

Kuopiolaiset lapset ja nuoret liikkuvat hieman aiempaa enemmän, yksinäisyyden kokemus sen sijaan on kasvanut kahden viime vuoden aikana

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uudessa kouluterveyskyselyssä kävi ilmi, että liikkuvien määrä on lisääntynyt. Terveytensä kannalta riittävästi liikkuvien määrä on kuitenkin vähäinen.

Seija Vahvelainen istuu sohvalla tyttärentyttärensä kanssa.

Suomen väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2034 ja se mullistaa elämämme: vauvoilla riittää isoisovanhempia, mutta ei välttämättä sisaruksia tai serkkuja

Ihmiset elävät entistä pitempään ja terveempinä. Elämä voi kuitenkin olla sosiaalisesti köyhempää, koska monella suomalaisella on jatkossa vähemmän sukulaisia.

Maiju Laukkanen ja Rebecca Almeida osallistuivat Joensuussa syksyn ensimmäiseen Sillat-aamupalahetkeen 22. syyskuuta.

Itä-Suomen yliopisto torjuu opiskelijoiden yksinäisyyttä aamupalahetkillä

Aamupalat ovat osa hanketta, joka pyrkii ehkäisemään korona-ajan aiheuttamaa yksinäisyyttä ja syrjäytymistä.

Tehtävärasteilla luokkakaverit tulevat tutuiksi.

Sotkamossa taistellaan nuorten yksinäisyyttä vastaan seiskapäivillä – tavoitteena ettei yksikään nuori olisi yksin luokassa

Sotkamo torjuu seiskaluokkalaisten yksinäisyyttä viemällä heidät jo perinteisille seiskapäiville, joissa oppilaat tutustuvat paremmin toisiinsa, nuorisotyöntekijöihin ja luokanvalvojiin. Korona-aikana seiskapäivien merkitys kasvaa.

Tyttö makaa sohvalla ja katsoo kännykän näyttöä

Kouluterveyskysely kertoo, että joka viides tyttö kärsii yksinäisyydestä – pojat selvinneet paremmin korona-aikana

Erityisesti tytöt tuntevat entistä useammin yksinäisyyttä. Muutos huonompaan on tytöillä tapahtunut kahdessa vuodessa kaikilla kouluasteilla peruskoulusta lukioon ja ammattikouluihin. Pojilla yksinäisyyden tuntemukset ovat harvinaisempia, mutta lisääntyneet.

Lapsia kiikkumassa koulun pihalla.

School health survey: Pandemic hit girls particularly hard

"It is important to remember that boys also need support," THL development manager Jenne Helenius said.

Lapsia kiikkumassa koulun pihalla.

Ahdistusta, masennusta, uupumista – kouluterveyskysely paljastaa, että korona on koetellut erityisesti tyttöjen jaksamista

Joka kolmas yläasteella, lukiossa tai ammattioppilaitoksessa opiskeleva tyttö on kokenut ahdistuneisuutta. Tulos selviää tänään julkistettavasta kouluterveyskyselystä.

Katkottu saarnipuu Kuusisen aallonmurtajalla Kotkassa.

Yksinäisen saarnipuun tuhonnut mies ilmoittautui itse Kotkan kaupungille – kertoi tarvinneensa grillipuita

Sanoittajalegenda Juha Vainiota kunnioittaneen yksinäisen saarnipuun ilkivallanteko on ratkennut Kotkassa. Puun polttopuiksi repinyt mies ilmoittautui itse Kotkan puistotoimeen ja on valmis maksamaan uuden puun kustannukset. Rikosilmoitusta ei ehditty tehdä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle