Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tuulihaukka veneessä

Tuulihaukka merihädässä – pelastautui purjeveneeseen. Katso upeat kuvat!

Mereen eksynyt tuulihaukka haki turvapaikan purjeveneestä.

Tuulihaukka

Tuulihaukkaa pidettiin laittomana lemmikkinä – sai uuden kodin Korkeasaaresta

Lintu sai ely-keskukselta luvan jäädä eläintarhaan.

tuulihaukan poikasen punnitusta

Tuulihaukan poikaset kaipaavat pönttöjä!

Tältä näyttää poikasten rengastaminen.

Kolme tuulihaukkaa pöntössä

Muuttolintujen matkassa: Tuulihaukka

Tuulihaukka on yleinen viljelyseuduilla koko Suomessa.

Tuulihaukan poikanen pöntössä

Tuulihaukka saalistaa rastaita mansikkatilalla

Tuulihaukka syö rastaita mansikkatilalta

Tuulihaukan poikasten rengastusta Söderfjärdenillä.

Tuulihaukan poikasmäärät jäämässä pieniksi

Tuulihaukan pesintä ei näytä onnistuvan tänä kesänä ainakaan Pohjanmaalla parhaalla mahdollisella tavalla. Pesueet ovat jäämässä tavanomaista pienemmiksi jo kuudetta vuotta peräkkäin. Pohjanmaalta käynnistynyt pönttöjen rakentaminen on silti nelinkertaistanut tuulihaukkojen määrän koko maassa parissa vuosikymmenessä lähes seitsemään tuhanteen pariin.

Kylmät ilmat ovat haitanneet muun muassa tervapääskyjen pesintää tänä vuonna

Noussut vesi hävitti luodon kaikki pesät – kolea kesä lintujen kiusana jo toisena vuonna peräkkäin

Koleiden säiden takia muun muassa tervapääskyjä ja harmaasieppoja on nähty vähän Suomessa tänä kesänä. Rannikolla vesi nousi jo vapun jälkeen, joka hävitti pesiä.

Rengastettuja, miltei lentokykyisiä tuulihaukan poikasia pesäpöntössä.

Tuulihaukan pesästä löytyy vieläkin alle kaksiviikkoisia poikasia

Kylmä kesä sai monet tuulihaukkapariskunnat aloittamaan pesintäpuuhat normaalia myöhemmin. Sen takia joistakin pesistä löytyy vasta vajaan kahden viikon ikäisiä poikasia, kun toisaalta ensimmäisiä poikasia on rengastettu jo aivan kesäkuun alussa. Osa poikasista on myös nälkiintyneitä, sillä ruuasta on paikka paikoin pulaa.

Hirvi nuuhkii kameraa

Video: Mervi-hirvi saattaa jatkaa eloaan hoitajansa Markun luona

Hoitajaansa leimautunut hirvenvasa Mervi kasvaa hoitajansa Markku Harjun luona Raippaluodossa. Mervi löytyi Seinäjoelta metsästä yksistään vain parin viikon ikäisenä. Alunperin hirven piti muuttaa Ähtärin eläinpuistoon, mutta nyt tuleva asuinpaikka on vielä avoinna.

Tuulihaukan poikanen

Tuulihaukkavuosi näyttää lupaavalta

Tuulihaukkakanta on vakiintunut pöntötyksen avulla. Kanta hävisi lähes kokonaan 1960-luvulla.

Kuva tuulihaukasta kännykän näytöllä.

Mansikkatilan biologinen ase varkaita vastaan: tuulihaukkapariskunta Ritva ja Reino – video

Marjatilan pitäjä houkutteli tuulihaukan pellon laitaan karkottamaan marjoja varastelevat räkättirastaat. Riitti, että vanhan vajan seinään rakennettiin haukkaparille pesälaatikko. Uudet asukkaat muuttivat sisään heti ensimmäisenä keväänä.

Tuulihaukka.

Rastaat nokkivat marjanviljelijän tilipussia – hämeenkoskelaistilalla apuun tulee aseen sijaan haukka

Räkättirastaat piinaavat viljelijöitä erityisesti alkukesällä, kun ruokaa on luonnossa niukasti saatavilla. Lintuja koetetaan torjua ampumalla, verkoilla ja karkottimille. Hämeenkoskelaisella marjatilalla rastaita pitää kurissa niiden luonnollinen vihollinen.

Tuulihaukan pönttö.

Näin räkättirastaiden kauhun saa muuttamaan mansikkapellolle

Tuulihaukka voi olla apuna räkättirastaiden häätämisessä marjapelloilta. Haukka muuttaa helposti marjatiloille, kun sille rakentaa oikeanlaisen linnunpöntön. Tuulihaukalla ei ole paljon enää luontaisia pesäpaikkoja jäljellä.

Ammuttuja räkättirastaita

Tuulihaukastako apu räkättituhojen kanssa taisteleville marjatiloille? "Kaikki keinot ovat tervetulleita"

Suomen merkittävimmässä marjanviljelymaakunnassa Pohjois-Savossa ammuttiin viime kesänä poikkeusluvilla lähes 10 000 räkättirastasta. Nyt tarkoituksena on etsiä tuhojen torjuntaan pehmeämpiä keinoja.

Haminan Ruotsinkylässä tehtiin helmikuun alussa havainto linnusta, jonka epäillään olevan Suomessa melko harvinainen mustakaularastas

Haminassa ja Kotkassa harvinaisia lintubongauksia

Lintuasiantuntijan mukaan moni laji on poikkeuksellisesti talvehtinut pohjoisilla leveyksillä. Etelä-Kymenlaaksossa on tavattu myös viitatiainen sekä mahdollisesti myös mustakaularastas.

Citykaneja

Kaupunki luo cityeläimille tasaiset olosuhteet

Ravinto on tärkein tekijä eläinten kaupungistumisessa. Eliöt ja eläimet houkuttelevat mukanaan yhä useampia lajeja kaupunkiin, jossa ravintoketju toimii kuten luonnossakin.

Tuulihaukka syö lihaa miehen kädellä

Moottoripyöräkerho hoivasi pesästä pudonnutta haukanpoikasta

Tamperelainen tuulihaukanpoikanen on parin päivän aikana saanut ruokansa komealta saattueelta: pesästä pudonnutta poikasta ruokittiin kokonaisen moottoripyöräkerhon voimin. Torstaina pelastuslaitos nosti hyvin syöneen "Unton" takaisin vanhan paloaseman piipussa sijaitsevaan pesään.

Lentokykyiset poikaset tuulihaukan pöntössä. Kolme kappaletta, yksi istuu reunalla

Tuulihaukka valtaa taas Uudenmaan taivaat

Joitakin vuosia sitten tuulihaukka oli lähes kadonnut Itä-Uudeltamaalta. Nyt kanta on saatu taas kasvuun - lintuharrastajien aktiivisella puuttumisella.

Harmaahaikara odottaa vesien vapautumista Haminan Lupinlahdella (15.4.2013)

Linnut valloittavat Suomen rytinällä tänä keväänä

Kevään myöhästymisen takia lintujen kevätmuutto tapahtuu nopeasti, sanoo luontokuvaaja Lassi Kujala. Eri puolille maata rantautuu nyt päivittäin uusia lajeja.

Tuulihaukan poikasia pöntössä.

Tuulihaukat saatiin takaisin pesäpönttöjen avulla

Tuulihaukkojen määrä on lisääntynyt viime vuosina ahkeran pöntöttämisen ansiosta. Peltoaukeilla asuva tuulihaukka oli 1970-luvulla yleinen saalistaja, mutta sen kanta romahti. Pelkästään Varsinais-Suomen tuulihaukoille on rakennettu 600 pönttöä.

tuulihaukan poikanen

Huono myyrävuosi tuulihaukan riesana

Asukkkaita Orimattilan Kuivannolla on lähes joka pöntössä. Pesintää haittaa myyrien vähäisyys.

Tuulihaukan poikasia pesässä

Cityhaukkojen suurperhe ilahduttaa koiranulkoiluttajaa

Tuulihaukkojen määrä on kasvanut huomattavasti viime vuosina myös Etelä-Hämeessä. Riihimäellä on jopa oma cityhaukkapesue kurkistelemassa. Ennätyksellisen kesän pesissä monelle poikaselle kävi kuitenkin huonosti.

Tuulihaukan poikasia pöntössä.

Tuulihaukka yleistyy Varsinais-Suomessa

Ilmassa paikallaan myyriä vaaniva tuulihaukka oli tavallinen näky vielä 1960-luvulla. Sitten tapahtui jotain.

Tuulihaukan poikanen.

Tuulihaukkojen levinneisyys ja kanta kiinnostaa tutkijoita

Tuulihaukka on pieni jalohaukka, jonka tunnistaa ruskeista höyhenistä ja tavasta lekutella siipiään taivaalla. Tuulihaukkojen määrä on lisääntynyt viime vuosina Suomessa. Nyt niitä seurataan myös Etelä-Savossa.

Tuulihaukan poikasia pöntössä.

Tuulihaukka sietää liikenteen melua muttei häiriköitä

Tuulihaukkapariskunta voi pesiä jopa parin metrin päässä tiestä. Se ei ole erikoista, sillä autojen ääni ei haittaa näitä siipiveikkoja.

Mies katselee lintuja kaukoputkella.

Yöpakkanen hätisteli muuttolinnut matkaan

Ensimmäiset pakkaset ovat saaneet pohjoisen petolinnut ja arktiset hanhet liikkeelle kohti lämpimämpiä seutuja. Kansainvälinen BirdWatch-viikonloppu houkutteli lintuharrastajat parhaille bongauspaikolle.

Myyrät pelastavat metsäkanalinnut

Runsas myyräkanta tietää yleensä hyvää metsäkanalintujen poikasvuotta, sanoo kemijärveläinen lintuasiantuntija Pirkka Aalto. Aallon mukaan moni pienpeto jättää metsäkanalintupoikueet rauhaan, koska myyriä riittää poikkeuksellisen runsaasti syötäväksi.

Peltosirkku.

Ruissalon lintulajeista toivotaan havaintoja

Kaupungin ympäristösuojelutoimisto laskee Ruissalon saaren linnustoa 10 vuoden välein. Parhaillaan meneillään olevaan urakkaan voi osallistua kuka tahansa. Maallikkohavaintoja toivotaan etenkin harvinaisista lajeista.

Etelästä palaavia muuttolintuja odottaa yllättävä ruokapula

Luminen ja jäätynyt maa ei tarjoa paluumuuttajille riittävästi ravintoa. Birdlife kehottaa jatkamaan talviruokintaa, sillä lintulaudalla saattavat vierailla nyt myös nälkäiset muuttajat.

Koskikara

50 lintulajia bongattiin Kanta-Hämeessä

Uudenvuoden pinnarallissa havaittiin muun muassa lehtopöllö, viirupöllö, varpuspöllö, kanahaukka, varpushaukka, tuulihaukka ja koskikara.

Tuulihaukan poikasia pöntössä.

Tuulihaukat myötätuulessa

Varsinais-Suomessa tuulihaukkakanta on lisääntynyt nopeasti. Tänä kesänä on todettu yli sata tuulihaukan pesintää. Vajaassa kymmenessä vuodessa kanta on vahvistunut reippaasti, sillä vuosituhannen alussa tuulihaukan pesintöjä oli enintään viisi vuosittain.

Posion haukanpoikasten laji vielä epäselvä

Posion Lapiosalmesta maasta löydettyjen haukanpoikasten lajia on hankala tunnistaa, sanoo Ranuan eläinpuiston intendentti Mari Heikkilä Lapin uutisille. Tiistain Ilta-Sanomissa kerrottiin, että kolme eloon jäänyttä haukanpoikasta saattavat olla tuulihaukkojen sijaan ampuhaukkoja.

Nuori sinisuohaukkakoiras.

Euroopan petolinnut kirjaksi

Turkulainen opettaja Tom Lindroos sai lintuharrastukseensa mieluisan lisän, kun hän suomensi Otavan tänä keväänä julkaiseman Petolintuopas -kirjan. Petolintujen määritys on kokeneellekin harrastajalle vaativa tehtävä.

Tuulihaukan poikanen.

Tuulihaukoille luvassa paljon poikasia

Parisensataa tuulihaukkaparia on saamassa kukin neljästä kuuteen poikasta. Tulossa on ennätysvuosi.

Suomen tuulihaukkakanta kasvaa vauhdilla

Tuulihaukkakanta kasvaa vauhdilla Suomessa. Lintu uhkasi kadota Suomen luonnosta kokonaan ympäristömyrkkyjen takia. Tuulihaukat onnistuttiin kuitenkin pelastamaan pönttöjä rakentamalla, ja nyt haukat ovat löytäneet uusia reviirejä muun muassa Kymenlaaksosta.

Myyräkato jatkuu eteläisessä Suomessa

Myyrien määrä on edelleen hyvin pieni eteläisessä Suomessa, erityisesti Oulu-Joensuu-linjan eteläpuolella. Länsi- ja Pohjois-Lapissa pelto- ja metsämyyriä on kohtalaisesti, Kainuussa jopa runsaasti.

Uhanalaisten lajien luettelo ajantasalle

Uhanalaisten eliölajien määrä kasvaa uuden luonnonsuojeluasetuksen myötä yli sadalla.

Ministry Puts Price Tags on Endangered Animals

The Environment Ministry is literally putting a price on the heads of endangered animals. It has approved a list of euro values for various species, to be used in prosecuting environmental crimes.

Rauhoitetut eläimet lasketaan euroina

Ympäristöministeriö on vahvistanut rauhoitetuille eläinlajeille ohjeelliset euroarvot. Tarkkoja arvoja käytetään tuomittaessa eläimiin kohdistuvia rikoksia ja ympäristörikkomuksia.

Uhanalaisten lajien lista muuttumassa

Ympäristöministeriössä on valmistunut ehdotus Suomen uhanalaisten ja rauhoitettujen lajien listan saattamisesta ajan tasalle. Uhanalaisten lajien listalta poistuisi 508 lajia ja sinne tulisi 618 uutta lajia. Erityisesti suojeltavien lajien listalta poistuisi 82 lajia ja mukaan tulisi 205 uutta lajia.