Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kaksi kukkapaitaan pukeutunutta pientä tyttöä ja tummansiniseen pusakkaan pukeutunut pieni poika hymyilee ja poseeraa kameralle luokkahuoneessa.

Keskellä suomenkielistä kaupunkia on koulu, jossa puhutaan ruotsia – oppilaat opettivat suomea puhuvan kaverin saamaan kokeesta kympin

Kotka Svenska Samskolanissa opiskellaan ruotsiksi, mutta monet oppilaat puhuvat keskenään suomea. Täällä kaksikielisyys on vahvasti läsnä.

Kaksi puistotyöntekijää käyttää lehtipuhallinta katupuistikossa.

Vaasa höllentää kielivaatimuksia saadakseen lisää työnhakijoita – kaikissa töissä todistusta ei enää tarvita

Tiukkojen kielivaatimusten on koettu karkottavan hakijoita. Jatkossa harkitaan yhä tarkemmin, onko kielitaidon oltava kelpoisuusehto. Virkatehtävissä se sellaisena kuitenkin säilyy.

Malax kommungård.

Maalahdessa keskustellaan suomenkielisen koulutuksen tarpeesta

Työpajan tavoitteena on keskustella, miten Maalahdesta luodaan elävä ja osallistava kaksikielinen kunta. Lisäksi puhutaan mm. siitä, miten asukkaat näkevät suomenkielisen koulun roolin.

Malax kyrka.

Kolme seurakuntaa yhdistyy Maalahden seurakunnaksi vuodenvaihteessa

Yhdistämisellä tavoitellaan säästöjä hallinnollisen työn osalta, helpotusta henkilöstötilanteeseen sekä toiminnan turvaamista jatkossa.

Näöntarkastus silmälääkärin vastaanotolla.

Pietarsaari vaati nyt hyvinvointialuetta korjaamaan päivystyksen kieliongelmat – ratkaisuksi tarjotaan lisää lääkäreitä, kielikursseja ja etälääkäripalvelua

Pohjanmaan hyvinvointialueen lääkäreitä yritetään kannustaa siirtymään Pietarsaareen maksamalla lisäkorvausta.

Ihmisiä Vaasan vapputorilla 1.5.2022

Kielikysymys on nuorille sekä syy jäädä Vaasaan että haluta sieltä pois – kaksikielisyyden merkitys on isompi kuin odotettiin

Osaa suomenkielisistä nuorista houkuttaa ajatus elämästä paikkakunnalla, jossa ruotsia ei tarvitse osata. Ruotsinkielisille taas äidinkielellä pärjääminen on Vaasassa plussa.

Turvapalveluita myyvän Verifi yrityksen pakettiauto sivusta kuvattuna.

Vaasalainen Verifi myyty kansainväliselle Tunstall Oy:lle – Vaasasta palvellaan jatkossa myös ruotsinsuomalaisia

Tunstall on toiminut Ruotsissa aikaisemminkin, mutta ei ole pystynyt palvelemaan asiakkaita suomeksi. Yritys on lanseerannut uuden turvapalvelutoiminnan ikäihmisille.

Luodon kunnan lippu liehuu salossa.

Luoto jatkaa kaksikielisenä

Luoto on ollut virallisesti kaksikielinen vuodesta 2014 lähtien. Viime vuoden lopussa Luodon väestöstä 5,4 prosenttia oli suomenkielisiä.

Porin ruotsinkielisen lukion oppilaat kiittivät penkkarilakanassaan muun muassa Wikipediaa.

Pori harkitsee Björneborg-nimen käyttöä markkinoinnissa

Porin kaupungin ruotsinkielinen nimi on Björneborg. Ruotsinkielistä nimeä on käytetty markkinoinnissa vähän, mutta nyt asiaa on pohdittu valtuustoaloitteen pohjalta.

Esikoululaisten kauppaleikki Metsäkallion päiväkodissa Vaasassa.

Vaasassa tarjolla 70 työpaikkaa varhaiskasvatuksen puolella

Vaasa panostaa varhaiskasvatuksessa leikkiin, kielten oppimiseen sekä energiakasvatukseen. TE-toimisto järjestää livelähetyksen , jossa työpaikoista annetaan lisätietoa.

Käräjäoikeus ja nuija.

Pohjanmaan hyvinvointialueen Laihian yksiköt kokonaan yksikielisiksi

Laihian yksiköiden yksikieliseksi eli kokonaan suomenkielisesiksi luokittelu on tänään Pohjanmaan aluevaltuustossa.

Viittaava käsi, ala-aste, Eteläisten koulu

Oman äidinkielen kieltäminen koulussa hämmentää opetusalan ammattilaisia – koulussa ei ole tarkoitus puhua vain suomea

Koulussa pitäisi puhua kaikkia kieliä, joiden puhujia koulun katon alta löytyy. Käytännössä oman äidinkielen puhuminen ei aina ole lapsille ja nuorille helppoa – sitä voidaan pitää jopa provosoivana.

Pohjanmaan käräjäoikeuden laamanni Daniel Allén

Pohjanmaan käräjäoikeus kärsii henkilöstöpulasta – laamannin mukaan uudella tuomioistuinvirastolla ei ole riittävää ymmärrystä Pohjanmaan erityistarpeista

Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan käräjäoikeudet yhdistettiin vuonna 2018. Maantieteellisesti laajalla alueella kaksikielisyys ja haastavat käsiteltävät aiheet luovat lisähaasteita.

Kokkolan kaupunginteatterin kansainväliset yhteistyökuviot jatkuvat

Kokkolan kaupunginteatteri aloitti harvinaisen yhteistyön ruotsalaisen teatteriryhmän kanssa

Kansainvälisyys on osa kaupunginteatterin strategiaa. Nyt toteutetaan kaksikielinen näytelmä yhdessä Kaveri-kollektivetin kanssa.

Sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten päivystysalueen ylilääkäri Tomas Björk.

Pohjalaislääkäri opetteli suomen potilastyössä, mutta ei suosittele samaa kaikille: "Olen aina pitänyt itseni haastamisesta"

Hämmentäviäkin tilanteita syntyi, kun ruotsinkielisestä kylästä kotoisin oleva Tomas Björk hoiti potilaita ensimmäisessä suomenkielisessä työpaikassaan. Nyt hän on joustavasti kaksikielinen. Kielitaito on hoitotyössä tärkeä, mutta aina yhteistä kieltä ei löydy.

Helmitaulu lähikuvassa, taustalla epäterävänä anonyymi koululainen tekee tehtävää.

Rovaniemellä aloitetaan kaksikielinen perusopetus

Englanninkielisen opetuksen kysyntä on kasvanut Rovaniemellä vuosittain.

verenpainemittarin käyttöä.

Suomen kaksikielisin hyvinvointialue linjasi henkilöstön kielitaitovaatimuksia: Pohjanmaalla käyttöön yksi- ja kaksikieliset alueet sekä hyvästä kielitaidosta palkitseminen

Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän ensimmäisen toimintavuoden budjetti on valmistunut. Budjetin toimintakulut ovat runsaat 700 000 miljoonaa euroa.

En skylt med texten Närpes stad står i en blomrabatt. Marken är täckt av snö.

Närpiö suunnittelee jatkavansa kaksikielisenä

Kaupunki saa valtiolta vuosittain tukea noin kaksi miljoonaa euroa, mikäli kaupunki jatkaa kaksikielisenä.

Strenbergin tupakkatehtaan kellotorni ja Pietarsaaren kaupunkia.

Suomenkielisten määrä on vähentynyt Pietarsaaressa viidessä vuodessa yli 600 asukkaalla – kaupunki käynnistää kaksikielisyysohjelman

Kaksikielisyysohjelman tavoitteena on taata molempien kansalliskielten läsnäolon kaikissa kuntapalveluissa, kaikessa tulevaisuuden suunnittelussa ja rakenteita uudistettaessa.

Turun yliopistollinen keskussairaala Tyks T-sairaala.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri haluaa profiloitua kaksikielisenä

Turun yliopistolliseen keskussairaalaan tulevan potilaan äidinkieli tiedetään useimmiten etukäteen, ja hänet tulee ottaa vastaan omalla äidinkielellä, linjaa sairaanhoitopiiri.

Strenbergin tupakkatehtaan kellotorni ja Pietarsaaren kaupunkia.

Suomenkielisten asemaan Pietarsaaressa haetaan ratkaisua kieliohjelmalla – yksi konkreettinen toimi voisivat olla tulkit terveyskeskukseen

Kaksikielisyysohjelma on tarkoitus käynnistää suomenkielisten palvelujen parantamiseksi. Aluehallintoviraston mukaan kaupunki ei ole tehnyt tarpeeksi terveyskeskuksen palvelujen parantamiseksi.

Leluja hiekalla.

Vaasan rakennetaan uusi päiväkoti – Länsiniityn alueelle tulee palvelusetelipäiväkoti

Länsiniityn päiväkoti aloittaa toiminnan vuoden 2023 aikana. Päiväkodista tulee kaksikielinen ja sinne tulee viisi lapsiryhmää.

En vårdare hjälper en äldre klient att äta.

Kristiinankaupunki satsaa lähihoitajakoulutukseen, syynä pahentunut työvoimapula

Kristiinankaupungissa alkaa lähihoitajakoulutus, joka on kaksikielinen. Koulutuksen avulla on tarkoitus helpottaa hoitoalan henkilöstöpulaa.

Skyltar med Vasas slogan "livet ska ju vara lätt".

Vaasan kaupunki on turvallinen ja luotettava työnantaja tutkimuksen mukaan – palkkatasossa ei kuitenkaan pärjätä

Vaasan kaupunki on teettänyt työnantajakuva-tutkimuksen. Tuloksista käy ilmi, ettei kaupunki pärjää palkkatasossa alueen yrityksille. Työnantajana kaupunki on kuitenkin turvallinen ja luotettava.

Kannatuslaulut ovat tärkeitä sekä pelaajille että faneille. Näin Vaasan Sportin fanien laulu soi Sport-Lukko -ottelussa.

Jääkiekkofanit laulavat peleissä äänensä käheiksi – tutkija tarkkaili Vaasan Sportin kannattajia ja huomasi, että laulun kieli on viesti vastustajalle

Kannatuslaulut ovat tärkeitä niin joukkueelle kuin faneillekin. Tutkijaa kiinnosti, mitä muuta laulut viestivät kuin hyvää fiilistä ja kannustusta.

Mustasaarelainen Paula Jaskari istuu ison kiven päällä vanhan kyläkoulunsa pihalla.

Paula Jaskari, 21, kävi ruotsinkieliset koulut, vaikka koti on täysin suomenkielinen – edessä on muutto Ruotsiin: "Koen olevani suomenruotsalainen"

Jaskarin kaltaisia on Suomessa vähän, vaikka ruotsinkielisissä kouluissa onkin enemmän oppilaita kuin pelkästään äidinkielitilaston perusteella voisi olettaa. Sitä selittävät kaksikieliset ja vieraskieliset perheet.

Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen.

Pohjanmaan hyvinvointikuntayhtymä kiteytti palveluasenteensa ja hyväksyi strategian – palveluasenteen kiteyttää uusi kaksikielinen tunnuslause

Tammikuussa 2022 toimintansa aloittavan Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän strategia on valmis ja hyväksytty kuntayhtymän valtuustossa. Organisation palveluasennetta kuvaamaan valittiin kaksikielinen "Hei, kuinka voin auttaa?” "Hej, hur kan jag hjälpa dig?” -tunnuslause.

Peter Albäck i Terjärv

Keskustan kaksikielisen piirin pitkäaikainen puheenjohtaja Peter Albäck on eronnut puolueesta

Kruunupyyläinen Peter Albäck on eronnut keskustapuolueesta, kertoo Suomenmaa-lehti. Albäck on keskustan ruotsinkielisen piirijärjestön perustajajäseniä ja entinen pitkäaikainen puheenjohtaja. Piirillä on ollut huonot välit emopuolueen kanssa.

Tyhjä luokkahuone.

Äidinkielenomaisen ruotsin opiskelu jatkuu Pietarsaaressa – huoltajien valitus muutti aiemman päätöksen

Edistyneemmille ruotsinpuhujille tarkoitettu äidinkielenomainen ruotsi oli vähällä jäädä Pietarsaaren alakoululaisten lukujärjestyksestä kokonaan pois.

Palosaaren ala-aste/ Talvi ( Koulussa toimii vanhan vaasan ala-aste )

Palosaaren päiväkoti muuttaa Palosaaren koulun tiloihin Vaasassa

Muutto tapahtuu vuonna 2024. Nykyinen Palosaaren päivokotirakennus vaatisi mittavaa peruskorjausta ja rakennus on päätetty purkaa.

Pieni vauva lähikuvassa kintaat kädessä

Perhetausta vaikuttaa suomalaisten elinikään – ruotsinkielisyys takaa pidemmän elämän

Tuoreen Åbo Akademin tutkimuksen mukaan ruotsinkielinen perhetausta takaa pidemmän elinajanodotteen Suomessa.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Länsiniittyyn rakentuu uusi kaksikielinen päiväkoti

Päiväkodin pitäisi valmistua vuonna 2023.

Keskustan Keski-Pohjanmaan vaalitila Kokkolan keskustassa.

Keskustan sisäinen kiistely jatkuu: Paavo Väyrysen johtama kaksikielinen piiri vaatii Keski-Pohjanmaan piirin lakkauttamista ja erottamista puolueesta

Syynä on Keski-Pohjanmaan piirin aiemmin tekemä aloite kaksikielisen piirin erottamisesta puolueesta.

Venla Salomaa työskentelee tietokoneen äärellä.

Kaksikielisyys tuo 160 uutta työpaikkaa Vaasaan – Tietoevry siirtää yksikkönsä Tallinnasta Pohjanmaalle

Uusi yksikkö palvelee suomen ja ruotsinkielisiä yritysasiakkaita. Tietoevry etsii myös uusia tiloja toiminnalleen ja laajentaa vanhoja tilojaan.

Sairaanhoitaja kävelee.

Valvontaviranomainen on tyytyväinen Pietarsaaren toimiin suomenkielisten terveyspalveluiden järjestämisessä

Aluehallintovirasto ei vaadi lisätoimia Pietarsaarelta suomenkielisten palveluiden varmistamiseksi Malmin päivystysvastaanotolla.

Vaasan opistotalo

Vaasan uusi kansalaisopisto sai nimen Alma

Vaasa-opisto ja ruotsinkielinen Vasa Arbis yhdistyvät ensi vuoden alussa. Uuden kansalaisopiston nimi on Alma.

MITÄ KIELTÄ sä PUHUT? – VAD TALAR DU för språk?

Katso uusin Yle Mix: Mikä on sinun kielesi?

Miten ilon ilmaukset valitaan kaksikielisessä perheessä? Entä kirosanat?

Paavo Väyrynen TV1:n studiossa presidenttitentti-ohjelmassa 08.01.2018. Presidentinvaalit 2018, presidenttipäivät televisiossa

Paavo Väyrynen on nousemassa keskustan puoluehallitukseen kaksikielisen piirin edustajana

Lopullisen valinnan puoluehallituksen jäsenistä tekee marraskuussa keskustan puoluevaltuusto.

Hiekkaranta ja venelaituri aurinkoisena kesäpäivänä Ärjänsaaressa

Ylen kaksikielistä matkailuohjelmaa kuvataan taas Kainuussa

Nyt kohteena on yleisöäänestyksen voittanut Ärjänsaari.

Malmska sjukhuset i Jakobstad. Samarbetsområdets fyra kommunvapen på väggen i bakgrunden.

Avi haluaa Pietarsaarelta lisää selvityksiä suomenkielisten lääkäripalvelujen toimivuudesta

Pietarsaaressa suunnitellaan muun muassa kielikursseja, työvuorosuunnittelua ja etälääkärin käyttöä, jotta palvelut turvataan myös kielellisesti.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle