Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tuija Siltamäki, Helsinki, 01.02.2019

Tuija Siltamäen kolumni: Helsinkiin tarvitaan käyttöhuoneita, vaikka niitä ja niiden käyttäjiä kuinka paljon paheksuttaisiin

Helsinkiin on jo monta vuotta yritetty tuloksetta saada käyttöhuoneita. Nyt sille alkaisi olla korkea aika, kirjoittaa Siltamäki.

Yyterin dyynit auringon laskiessa.

Uusi laki tiukentaa uhanalaisen luonnon suojelua, luonnolle aiheutettuja haittoja voi vähentää ekologisella kompensaatiolla

Hallituksen esitys uudeksi luonnonsuojelulaiksi sisältää myös malminetsintäkiellon ja suoraan lailla suojeltuja luontotyyppejä.

Mielenosoittajia Washingtonissa.

Aborttikiista kärjistyy Yhdysvalloissa, kun lakiluonnos vuoti julkisuuteen – korkeimman oikeuden tuomari vahvistaa lakiluonnoksen aitouden

"Roe vastaan Wade" -päätös on turvannut liittovaltion tasolla aborttioikeuden jo lähes viisi vuosikymmentä. Konservatiivinen korkein oikeus ja osavaltioiden päätökset ajavat aborttioikeutta ahtaalle.

Avskilt område för rökare på strand

Tupakointi leikkikentillä ja yleisillä uimarannoilla kielletään toukokuun alusta alkaen

Uuden lain tavoitteena on suojata erityisesti pieniä lapsia. Lisäksi halutaan vähentää roskaantumista ja ympäristöhaittoja.

Disneyn työntekijät osoittavat mieltään.

Viihdejätti Disney kiipelissä Floridassa – miljoonien veroetu meni ja fanit suuttuivat, koska yhtiö ei tuominnut tarpeeksi nopeasti vähemmistöjä sorsivaa lakia

Floridassa vahvistettiin maaliskuussa laki, joka kieltää kouluja käsittelemästä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä lasten kanssa. Floridan suurin työnantaja oli fanien mielestä liian kauan hiljaa.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson hallituksen kehysriihen tiedotustilaisuudessa 5. huhtikuuta.

Oppositio ei hyväksy hallituksen esitystä valmiuslaista sellaisenaan – Purra: Suomen voitava kieltäytyä turvapaikkahakemusten vastaanottamisesta

Hallitus esitti torstaina muutoksia valmiuslakiin, mutta esityksestä puuttui osa, jolla puututtaisiin siirtolaisten käyttämiseen politiikan teon välineenä. Hallitus antaa esityksen asiasta ennen eduskunnan kesätaukoa.

Sirkka Kukkonen katselee vanhoja valokuvia ja paperisia asiakirjoja.

Patjan alta löytynyt testamentti vei Sirkka Kukkosen vuosien oikeusriitaan isoja hyväntekeväisyysjärjestöjä vastaan

Sirkka Kukkonen kävi vuosia oikeutta Suomen Punaista Ristiä ja Suomen eläinsuojeluyhdistystä vastaan sukulaisensa testamentista. MOT tutki testamenttilahjoituksiin liittyviä ongelmia.

Arvoesineitä ja testamentti

Järjestöt hankkivat perintöjä kyseenalaisilla keinoilla – MOT:n iäkkäälle testihenkilölle haluttiin laatia testamentti puhelimitse

Testamenttilahjoituksien hankkimisesta on tullut yhdistyksille ja säätiöille bisnestä, jota ei valvota. MOT:n selvityksessä paljastui, että ihmisten omaisuutta havitellaan myös arveluttavilla keinoilla.

Margrethe Vestager.

EU saavutti sovun digijättejä suitsivasta laista – jatkossa miljardiyrityksille voi seurata jättisakot laittomasta verkkosisällöstä

EU-komissio, parlamentti ja jäsenmaat pääsivät sopuun uudesta digipalvelulaista, jonka tarkoituksena on lisätä digijättien vastuuta laittoman verkkosisällön valvonnasta.

Kollaasi, jossa vasemmalla professori Martin Scheinin ja oikealla perustuslakiasiantuntija Pauli Rautiainen.

Lainoppineet: Korkeimman oikeuden päätös Tenon vesistön kalastusasiassa vahvistaa saamelaisten oikeuksia – johtanee lakimuutoksiin

Korkein oikeus antoi keskiviikkona harvinaisen päätöksen, jossa se totesi lain soveltamisen olleen ristiriidassa perustuslain kanssa.

Kaivoskoneita töissä Yaran Siilinjärven tehtaalla.

Uusi kaivoslaki lisäisi paikallisten päätösvaltaa kaivosasioissa, mutta suuriin ympäristövaikutuksiin ei uskota

Uudesta kaivoslaista annettiin lähes 200 lausuntoa. Lakia uudistetaan tilanteessa, jossa metallien kysyntä ja hinnat osoittavat yläviistoon, ja omavaraisuuden merkitys kriittisten metallien suhteen kasvaa.

Toimittaja Kia Löfberg heiluttaa Suomen ja EU:n lippua.

Tiesitkö tämän laeista? Viisi faktaa EU:n laeista ja niiden vaikutuksesta Suomessa

Vähemmän tunnettuja faktoja kolmen minuutin videolla.

Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.

Lainsuojattomat lemmikit: käsikirjoitus

Lue tästä ohjelman käsikirjoitus.

Toimittaja Kia Löfberg nojaa Suomen Laki -kirjojen pinoon hymyillen.

Tiesitkö tämän laeista? Viisi faktaa lain säätämisestä

Kiinnostavia faktoja kolmen minuutin videolla.

Toimittaja Kia Löfberg heristää nyrkkiään hymyillen.

Tiesitkö tämän laeista? Neljä faktaa kansalaisaloitteista

Kiinnostavia faktoja kolmen minuutin videolla.

Toimittaja Kia Löfberg pitää kädessään Suomen perustuslaki -vihkosta.

Tiesitkö tämän laeista? Viisi faktaa perustuslaista

Kiinnostavia faktoja kolmen minuutin videolla.

Asiakkaita parturissa.

Hiustyyliin perustuvan syrjinnän kieltävä laki etenee Yhdysvalloissa – jatkossa eri kampaukset olisivat samalla viivalla

Tutkimuksen mukaan joka viides musta nainen on joutunut muuttamaan luonnollista hiustyyliään työnantajan vaatimuksesta konttori- ja myyntityössä.

Olavi ja Sanni Hellén

Olavi kuoli ensin, sitten lähti Sanni – vaatimaton pariskunta oli säästänyt kaikessa hiljaisuudessa valtavan summan ja jätti kotikunnalle vain yhden ehdon

Hellénien pariskunta testamenttasi yli 600 000 euron omaisuutensa Ruokolahden kunnalle. Kuntaliiton mukaan suoraan kunnille osoitettujen testamenttien määrä on vähenemässä.

Kaadettu emokarhu metsässä Lieksassa.

Rautakarhujen sytyttämä kansalaisaloite luovutetaan eduskunnalle

Metsästysraudoista Itä-Suomessa loukkaantuneet karhut saivat aikaan kansalaisaloitteen metsästysrautojen kieltämiseksi.

UPIn johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak A-studiossa

Johtava tutkija hoputtaa selkeitä toimenpiteitä kyberturvallisuuden parantamiseksi Suomessa

Poikkeuksellisen runsaat häiriöt lentoliikenteelle tärkeässä gps-järjestelmässä ovat nostaneet keskusteluun Suomen kyberturvallisuuden.

Mansikantaimia kasvamassa Suonenjoella kasvatustunnelissa.

Ulkomaisen työvoiman hyväksikäytöstä rangaistaan nyt työnantajaa – myös asenteiden pitää muuttua: "Että opitaan arvostamaan myös ei-suomalaisten oikeuksia"

Viime lokakuussa voimaan tullut lakimuutos sanktioi hyväksikäyttävän työnantajan eikä uhria. Muutos on merkittävä ja mahdollistaa yhä useampien hyväksikäyttötapausten paljastumisen – kunhan eri tahojen yhteistyö saadaan toimimaan.

Floristit Terhi Merinen ja Camilla Niemistö työskentelivät 4. maaliskuuta Kaivokukka Dixissä.

Floristit Terhi Merinen ja Camilla Niemistö antaisivat työnantajalle luvan koronarokotustietoihin – hallitus joutuu miettimään, vieläkö muutos kannattaa

EK ja SAK ovat eri mieltä siitä, pitäisikö lakimuutos saattaa voimaan varmuuden vuoksi, vaikka koronaepidemiatilanne on ehtinyt muuttua paremmaksi.

Yleisradio

Eduskunta hyväksyi Yle-lain muutokset – tulevaisuudessa nettijutuissa tulee aiempaa useammin olla yhteys videoon ja audioon

Jatkossa laki rajoittaa Ylen tekstisisältöjen julkaisua ja sitoo ne liikkuvaan kuvaan ja ääneen.

Punainen moottorikelkan perässä vedettävä pelastusreki hangella kelkkareitillä. Taustalla kirkkaankeltainen pelastushelikopteri.

Ministerinvaihdos hidastaa Kaakon lääkärihelikopterikysymystä entisestään – valmiit selvitykset odottavat Lindénin pöydällä

Kaakon lääkärihelikopteri on tulossa Kouvolan Uttiin. Kaikki asiasta pyydetyt selvitykset on toimitettu ministeriöön, mutta ministerinvaihdos hidastaa koukeroista prosessia entisestään.

Suurikuusikon kaivos Kittilässä

Uuden kaivoslain luonnos lausuntokierrokselle: paikallinen vaikutus ja ympäristölliset seikat ovat vahvistumassa

Hallituspuolueiden neuvotteluissa sovittiin myös malminetsintää koskevasta kiellosta kansallis- ja luonnonpuistoissa.

Korkea betoninen Yleisradion Pasilan linkkitorni lumisessa maisemasssa. Puiden oksilla on paljon lunta. Tornin juurella pilkistää puiden takaa valkoisia Yleisradion rakennuksia. Tornia ympäröi eri korkeuksilla seitsemän tasannetta, joissa on antenneja. Tornin huipulla on ohuempi masto.

Eduskunta päättää pian Yle-laista – tulevaisuudessa Ylen pitäisi kytkeä nettijuttujaan enemmän videoihin ja audioihin

Liikenne- ja viestintävaliokunta päätyi mietinnössään näyttämään vihreää valoa hallituksen esittämille Yle-lain muutoksille. Taustalla on Medialiiton kantelu EU-komissiolle.

Valtioneuvoston kanslia Helsingissä Senaatintorilla.

Valtioneuvoston kanslia säilöö tietoja arkistoon julkisuuden ulkopuolelle – oikeustieteilijät tyrmäävät käytännön

Julkisoikeuden professorin mukaan kyseessä oleva toiminta ei kuulu demokraattiseen yhteiskuntaan.

Anonyymi, ulkona otettu valokuva Ylelle kokemuksistaan kertoneesta naisesta.

Suomeen on tulossa suostumukseen perustuva raiskauslaki, joka koskettaa tuhansia ihmisiä vuosittain – nämä asiat se muuttaisi

Viranomaiset ovat saamassa lisää töitä, ja raiskatuilta kysyttäisiin eri asioita kuin aiemmin. Toteutuessaan rikoslain uudistus muuttaisi tuhansien uhrien asemaa.

En person stiger in genom dörren till Migrationsverket

Sisäministeriön selvitys oleskelulupien myöntämisestä paperittomille kuumentaa tunteita – SDP:stä ja keskustasta tyrmäys: “Ministeriö saa selvittää mitä haluaa”

Sisäministeriö on selvittänyt Suomessa pitkään ilman oleskeluoikeutta olleiden tilannetta. Ministeriö pitää yhtenä mahdollisuutena kertalaillistamista. SDP:n ja keskustan hallintovaliokuntaryhmät tyrmäävät ajatuksen.

Mika Kari puhuu eduskunnassa.

Hybridivaikuttaminen ja "epäsosiaalinen media" huolestuttavat kansanedustajia

Vuonna 2019 voimaan tullut tiedustelulainsäädäntö sai kansanedustajilta kiitosta osakseen.

Rovaniemen kaupungintalo lumisessa maisemassa, vasemmalla puolella iso joulukuusi.

Rovaniemen virkavalintajupakkaan palataan todennäköisesti loppuvuodesta

Korkeimman hallinto-oikeuden käsittelyaika on tämän tyyppisissä kunnallisasioissa reilut kymmenen kuukautta.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen.

Lapsiasiavaltuutettu: Repaleinen lastensuojelulaki pitäisi uudistaa kokonaan

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen sanoo, että nykyisen lastensuojelulain noudattaminen ja ymmärtäminen on jo asiantuntijoillekin vaikeaa. Myös lapsen edun huomioimisessa olisi paljon parannettavaa.

Pitkä hiekkaranta auringon ollessa matalalla, etualalla mänty kallion päällä.

Uusi luonnosuojelulaki suojelisi tiukemmin uhanalaista suomalaista luontoa, mutta lain vaikutuksia joutuu arvailemaan

Uusi laki pyrkii tiukentamaan erilaisten luontotyyppien suojelua. Metsän- ja maanomistajat vastustavat tiukennuksia.

Raija Uusitalo-Seppälä, ylilääkäri, Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri

Infektiolääkäri miettii jo seuraavaa pandemiaa: “Monimutkainen lainsäädäntö on uudistettava”

Koronarajoituksista perillä pysyminen on hankalaa tavallisille ihmisille. Asia ei ole helppo asiantuntijoillekaan. Seuraavaa pandemiaa varten kaivataan suoraviivaista lainsäädäntöä.

Sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronatilannekatsaus.

Keski-Suomen kansanedustajat: valtiovallan ja viranomaisten koronayhteistyö epäonnistunutta – keskustan Honkonen suomii STM:ää

Ylen Keski-Suomen kansanedustajille tekemässä kyselyssä vain Riitta Mäkinen (sd.) piti valtiovallan ja viranomaisten yhteistyötä onnistuneena.

Nopeusnäyttö tienreunassa Vaasassa. Auto ajaa ohitse.

Vaasan keskustan nopeusrajoitusten esitetään pysyvän ennallaan – nopeuden alentaminen ei saanut kaupunginhallituksen kannatusta

Vaihtoehtoina oli nopeuden alentaminen 30 kilometriin tunnissa, tai luoda malli jossa ruutukaava-alueella on muuta aljhaisemmat nopeusrajoitukset. Kaupunginvaltuusto käsittelee asiaa vielä.

Kaasuvoimalan muotoisia pahvilavasteita, joissa lukee muun muassa: Pitäkää likaiset lahjanne. Mielenosoittajat poseeraavat kylttien kanssa.

Lihava riita muhii ilmastotoimista EU:ssa – Suomi haluaa lisää aikaa ydinvoimalle eikä uskaltaudu arvioimaan kiistellyn maakaasun ekomerkkiä

Suomi ja muut jäsenmaat jättivät kantansa maakaasun ja ydinvoiman ilmastoluokitteluun. EU:n päästötavoitteiden toteutumisessa eletään kohtalon vuotta, ja komission esitysten vastustus kasvaa.

Mies mustassa hengityssuojassa katsoo kameraan.

Laki hoitajien "pakkorokotuksista" huutaa täsmennystä – kunnat pohtivat, mitkä ovat poikkeuksia rokottamattoman työskentelyyn riskiryhmien kanssa

Lain astuessa voimaan helmikuun alussa rokottamaton hoitaja voisi vain erityisestä syystä työskennellä haavoittuvien ryhmien kanssa. Kunnissa pelätään, että edessä on kaaos, jos lain tulkinta jää toimijoille.

Nainen keittiössä lapsi sylissään.

Portugali alkoi säädellä etätyötä: pomo ei saa ottaa yhteyttä milloin vain, työntekijän pakko olla läsnä vain kuusi kertaa vuodessa

Portugalissa tehdään työtunteja lähes eniten Euroopassa, ja moni portugalilainen suhtautuu kunnianhimoiseen etätyölakiin epäillen.

Toimittaja Tuukka Pasanen siemailee viinirypäleitä viinilasista.

Millainen suhde sinulla on alkoholiin, kysyy Viikon Tuukka – osallistu keskusteluun!

Viikon Tuukka kysyy, millainen suhde sinulla on alkoholiin.

Kaadettu emokarhu metsässä Lieksassa.

Metsästysrautojen kieltämistä vaativa kansalaisaloite etenee eduskuntaan

Aloitteessa vaaditaan kaikkien metsästysrautojen, esimerkiksi pienpetorautojen kieltämistä lailla. Perustelujen mukaan rautoihin astuu myös muita eläimiä, kuten karhuja.

HR-johtaja Raija Ruoranen, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri.

Selvitimme, millaisen operaation hoitohenkilökunnan "rokotuspakko" käynnistää käytännössä: paljon avoimia kysymyksiä

Sairaanhoitopiirit varautuvat tarkistamaan rokotetietoja ja etsimään korvaavaa työtä. Koronatestien maksajasta ja käytännön järjestelyistä on vielä epäselvyyttä.

Jordanian parlamentissa nähtiin useita nyrkiniskuja ja ankaraa painia

Keskustelu naisten tasa-arvosta johti nyrkkitappeluun Jordanian parlamentissa

Kiistan aiheena oli perustuslain lisäys, johon ehdotettiin mainintaa "naispuolisista jordanialaisista".

Varjotalo.

Turkiseläinten suojeluasetusta on yritetty saada aikaiseksi jo kahdeksan vuotta – yhä edelleen se voi kompastua poliittiseen mahdottomuuteen

Eläinsuojeluasiamies Saara Kupsala kiirehtii asetuksen valmistelua. Vanha asetus ei ole linjassa lausuntokierroksella olevan eläinten hyvinvointilain vaatimusten kanssa.

Hallitus vastasi 24. marraskuuta perussuomalaisten, kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja Liike Nyt -puolueen välikysymykseen eduskunnassa.

Eduskunta keskusteli sote-työntekijöiden "rokotuspakosta": kokoomus kiitteli esitystä, perussuomalaiset vannoivat pikatestien nimeen

Varapuhemies Antti Rinne (sd.) päätyi antamaan Ano Turtiaiselle jälleen huomautuksen, kun suuri sali pui eilen eduskuntaan saapunutta hallituksen esitystä.

Eduskuntatalo aurinkoisena päivänä 24. marraskuuta 2021 Helsingissä.

Eduskunnassa yli 20 korona-altistunutta samaan aikaan, kun kansanedustajat valmistautuvat jopa satoihin budjettiäänestyksiin

Eduskunnan hallintojohtajan mukaan koronatilanne ei ole erityisen kriittinen, mutta ajoitus on hankala. Kansanedustajat äänestävät ensi viikolla budjetista.

Anna-Maja Henriksson nousemassa Säätytalon portaita.

Poikkeusolojen lainsäädännön uudistaminen alkaa – ministeri Henriksson odottaa vastauksia rajakäytäntöihin jo alkuvuonna

Eduskuntapuolueet ovat samoilla linjoilla siitä, että valmiuslakia pitää uudistaa. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mukaan uudistus kestää arviolta neljä vuotta.

Hautaustoimiston työntekijä Tuomas Hyvärinen noutamassa vainajaa.

“Koska vihdoin tulee se viimeinen kirje?” Omaisen kuolema teettää paljon paperitöitä – usein vielä vuosienkin jälkeen

Kun ihminen kuolee, läheisille jää suru ja muistot, mutta myös uuvuttava paperityö. Digitalisoinnista odotetaan asiaan helpotusta. Siihen menee kuitenkin vielä vuosia.

Yhdysvaltain korkeimmassa oikeudessa kuultiin ensimmäiset puheenvuorot aborttioikeutta koskevassa oikeusjutussa 1.12.2021..

Yhdysvaltalaismediat: Korkein oikeus vaikutti asettuvan aborttioikeuden rajaamisen kannalle

Mielipidemittausten mukaan kansan enemmistö haluaa säilyttää nykyisen aborttioikeuden. Myös presidentti Biden tukee aborttioikeuden säilyttämistä ennallaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle