Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Marjastajaa kiusaa nyt harvinaisen tarrautuva otus – parittelupaikkaa etsivät hirvikärpäset luulevat päätäsi hirven turkiksi

Hirvikärpästä on luultu uudeksi tulokkaaksi, mutta nykykäsityksen mukaan se on voinut olla täällä aina.

Miksi kantaa roskat marjametsästä kotiin? Himomarjastaja näyttää, miten nopeasti ja helposti marjat saa puhdistettua poimiessa

Katso videolta, miten marjat voi puhdistaa jo metsässä. Onko sinulla oma vinkki jaettavaksi? Voit myös osallistua keskusteluun.

Hirvikärpäsestä on havaintoja pitkin Etelä-Lappia – lajia tavattu jo Rovaniemelläkin

Vielä viisi vuotta sitten hirvikärpänen oli asettunut vasta Keminmaan korkeudelle.

Metsässä muhii mojova yllätys – Mustatorvisieniä, suppilovahveroita ja lampaankääpiä käden ulottuvilla

Surkealta vielä elokuussa näyttänyt sienisato on puhkeamassa parhaimmilleen. Satokausi voi kestää vielä pitkään.

Lapissakin metsässä liikkujien kiusana nyt runsaasti hirvikärpäsiä – "Siellä missä on hirviä, on reilusti hirvikärpäsiä"

Ihmiselle hirvikärpänen voi aiheuttaa kutisevia pistokohtia, mutta tauteja ne harvoin levittävät.

Hirvikärpäsiä paikoitellen runsaasti Etelä-Savossa

Yleensä hirvikärpästen esiintyminen on merkki seudulla asustavista hirvistä.

Lämmin kesä sai hirvikärpäset kuoriutumaan joukolla ja nyt niitä on liikkeellä poikkeuksellisen paljon – "Suurin selittävä tekijä on kuitenkin hirvien tiheys"

Asiantuntijoiden mukaan lämmin kesä on saanut hirvikärpäset aikuistumaan tavallista aikaisemmin ja hyvien lentokelien ansiosta ne liikkuvat totuttua enemmän.

Hirvikärpäset ovat jälleen ilmestyneet – kuuma kesä ei näytä vaikuttaneen kannan kokoon

Suojelubiologi Teemu Rintala ei usko, että kuuma kesä olisi suuresti vaikuttanut hirvikärpäskantoihin.

Hirvikärpäset kyttäävät nyt metsissä veriateriaa

Hirvikärpäset ilmestyivät hiukan myöhässä tänä vuonna.

"Ihmisten välinpitämättömyys huolestuttaa" – Opiskelijat tekevät kirjan ilmastonmuutoksesta

Ovatko puhtaat järvet, lumiset talvet ja Lapin kaunis luonto pian mennyttä? Tampereen yliopiston opiskelijat ovat koonneet tietoja ilmastonmuutoksesta Hyvän sään aikana -kirjaa varten.

Miten hirvikärpäsistä pääsee eroon – lue Akuutin katsojien vinkit

Vinkkejä hirvikärpästen häätämiseen ja puremien hoitoon.

Muutamassa viikossa sata litraa sieniä – himosienestäjää eivät edes hirvikärpäset estä

Sateettomassa osassa Suomea ovat sienihullut saaneet kaivaa metsänpohjaa risujen ja sammalten alta löytääkseen koriinsa täytettä. Kiusaa tekeviä hirvikärpäsiä voi pitää loitolla suihkauksella etikkaa.

Hirvenmetsästyksessä varaudutaan hirvikärpäsiin – vaatetuksella niska ja pää piiloon

Moni metsästäjä varautuu hirvikärpäsiin suojautumalla suojaverkoilla ja pukeutumalla niin, että hirvikärpäset eivät pääse kosketuksiin paljaan ihon kanssa.

Hirvikärpänen on asettunut Meri-Lappiin vakituisesti

Tähän asti on väitetty, että Lapissa tavatut hirvikärpäset ovat kulkeutuneet tänne pääasiassa turistien mukana. Nyt sitä tavataan yleisesti muun muassa Simon, Tervolan ja Keminmaan alueella.

Karkottaako vanha viina hirvikärpäset? Ja kymmenen muuta kysymystä marjastajien inhokista

Kukaan ei pidä tarkkaa kirjaa hirvikärpästen määristä. Jonkinlaisen suunnan tutkija saa siitä, mistä päin Suomea paikallislehtien toimittajat syksyisin soittelevat. Mutta karkottaako vanhan viinan katku hirvikärpäsen?

Yäk, joku liikkuu mun päässä! Hirvikärpänen kiusaa metsässäliikkujaa aina lokakuulle saakka

Ensin ropisee, sitten kutisee. Hirvikärpänen löysi sinut.

Pensasmustikalla uskolliset fanit – kaikki eivät halua metsään hirvikärpästen armoille

Metsissä mustikkasato on ollut hyvä, mutta pensasmustikan suosio jatkuu tasaisena. Varsinais-Suomi on parasta viljelyaluetta sääolosuhteiden vuoksi.

Säästäisitkö nämä 5 viheliäistä kesäkaveria? Biologi ei tekisi pahaa kärpäsellekään

Kesä toi taas kärpäset korvan juureen ja paarmat iholle. Käden heilahdus ja siivekäs on hetkessä märkä läiskä. Kannattiko? Luontoasiantuntija Kimmo Saarinen löytää monta syytä, miksi erilaiset ötökät kannattaa jättää listimättä. Yle kysyi inhokeista: kärpäsestä, paarmasta, punkista, huonehämähäkistä ja hirvikärpäsestä.

Taimikko kasvaa vauhdilla – metsäpalstalla kannattaa käydä säännöllisesti

Metsien tarkkailu tuo omistajalleen euroja ja tuottaa iloa. Hirvivahingot paljastuvat vasta lumien sulettua, mutta muuten metsässä kannattaisi käydä nyt. Metsässä on helppo kulkea ja näkyvyys on hyvä, eivätkä hirvikärpäset ole vielä riesana.

Pakkanen kurittaa aikuisia talvehtijoita – kevään ensimmäiset perhoset saattavat olla entistä harvalukuisempia

Ison kokonsa vuoksi esimerkiksi sitruuna- ja nokkosperhoset eivät pääse helposti pakkasta pakoon. Toukkana talvehtivista lajeista osa saattaa selvitä, vaikka ne jäätyisivät 40 pakkasasteeseen.

Ihmettelitkö, mihin kaunis ruska jäi? Syy löytyy tuulessa leviävästä kiusankappaleesta

Ilmavirtausten ja joskus jopa matkustavien ihmisten avulla leviävät ruostesienet ovat värjänneet tänä syksynä lehtipuita likaisella värillään.

Mitä osia hirvestä saa syödä? – 10 kysymystä hirvenlihan turvallisuudesta

Hirvijahdin alkamisen myötä ruokapöytiin saadaan tänäkin vuonna miljoonia kiloja kotimaista riistaa. Suurin vaikutus riistaruokien elintarviketurvallisuuteen on metsästäjien taidoilla, mutta myös saaliin kunnolla on merkitystä.

Puolukkarylläkkä pyörii nyt hurjana – ”Riittää melkein, että vetää astiaa perässään”

Maanantaipäivänä lyötiin ennätyksiä eri puolella Suomea, kun marjanpoimijat kiikuttivat viikonlopun puolukkasaaliitaan ostajille. – Viisi tuhatta kiloa menee rikki, kun kaksi tuhattakin on meille paljon, hirvensalmelainen marja-alan yrittäjä Atte Valkiainen päivitteli.

Hirvikärpänen on puolukkametsän viheliäinen vitsaus – kuinka suojautua?

Toisia ihmisiä hirvikärpänen suorastaan karttelee, mutta joillekin se saattaa aiheuttaa allergisen reaktion ja viikkojen ajan märkiviä arpia. Etenkin syksyisin puolukkametsässä hirvikärpänen on viheliäinen vitsaus. On siis syytä testata millaisilla varusteilla hirvikärpästä vastaan voi suojautua.

Hirvikärpänen munii ihmisen niskaan ja muita uskomuksia – purimme 9 myyttiä hirvikärpäsistä

Hirvikärpänen on metsiemme sitkeä syksyinen vitsaus, josta kerrotaan lukemattomia tarinoita. Kokosimme yhdeksän myyttiä hirvikärpäsestä ja etsimme niihin vastaukset.

"Ei se iljettävä ole, senkun nyppii irti" - hirvikärpänen on Markku Saarekkaalle tuttu työkaveri

Metsänhoitoyhdistyksessä työskentelevä Markku Saarekas tietää, että elokuun saapuessa metsään tulevat myös hirvikärpäset. Hän ei niitä kavahda, vaan toteaa niiden kuuluvan ammattiin. Pitämästään luontopäiväkirjasta hän huomasi, että tänä vuonna hirvikärpäset olivat hieman myöhässä.

Omalääkäri vastaa

Risto Laitila vastaa katsojakysymyksiin.

Akuutissa maanantaina: Alzheimerin tauti – aivojen diabetes?

Akuutin lähetyksen sisällöt esittelyssä.

Usko tai älä – hirvikärpästenkin kanssa voi oppia elämään

Moni kammoksuu hirvikärpäsiä niin, että jättää menemättä syksyiseen metsään. Se on turhaa, koska hirvikärpästen kanssa voi oppia elämään. Vaikka hirvikärpästen torjuminen on vaikeaa, jopa mahdotonta, kannattaa silti pitää mielessä muutamia niksejä. Pukeutumisella ja retkimaaston valinnalla on merkitystä.

Miten torjut hirvikärpästen hyökkäyksen – paljasta vinkkisi

Viime päivinä moni on tullut juoksujalkaa metsästä kotiin. Hirvikärpästen hyökkäys on alkanut. Miten sinä torjut hirvikärpäsiä? Auttavatko hyönteishatut ja muut hirvikärpästen torjuntaan tarkoitetut asusteet vai oletko keksinyt jonkun muun konstin?

Handle with care: Dead hares signal tularaemia outbreak

Researchers stress that care must be taken when moving a hare carcass, as the bacteria can be deadly to humans as well.

Näitkö hirvikärpäsen vai sen harmittoman serkun? Professori: Helppo sekoittaa

Sosiaalisessa mediassa on jo voinut törmätä kesän ensimmäisiin tuskailuihin hiuksiin tarttuvista hirvikärpäsistä. Väärä hälytys: asiantuntijan mukaan kyseessä on lähes varmasti hirvikärpäsen sukulainen lintukärpänen.

Karpalo ei kasva kuivalla nevalla

Kurikkalainen Yrjö Keskimäki on saanut tänä syksynä hyvin puolukkaa, mutta karpalot ovat soilta puuttuneet. Syyksi marjastaja arvelee kuivuutta, jonka vuoksi nevalla saa kulkea vaikka matalavartisilla kengillä.

"Metsästäjien nylkemistaidot ovat ruostuneet" - Hirvennahan huono käsittely pilaa jatkokäytön

Suurin osa suomalaisesta hirvennahasta päätyy maan alle. Suurimpana syynä pidetään hirvikärpäsen nahkaan syömiä reikiä. Kotimaisen nahan puolesta puhuvan asiantuntijan mukaan suurin ongelma on kuitenkin nahkojen heikko käsittelytaito.

Hirvennahka on yllättävä vientituote: puruluuna ulkomaille - tavoitteena 10 000 nahan tuotanto lähivuosina

Suomalaisen hirvennahan käyttö on romahti vuosia sitten heikon laadun ja huonon menekin takia. Suurin osa nahoista päätyy tätä nykyä multiin heti kaadon jälkeen. Suomalaisyrityksen tavoitteena on kuitenkin kerätä lähivuosina viidennes kaikista kaadetuista hirvennahoista ja tehdä niistä puruluita ulkomaille.

Osa hirviseurueista odottelee vielä säiden viilenemistä

Hirvien määrä vaihtelee alueittain. Oulun riistakeskuksen alueella kanta on melko runsas. Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa hirvien määrä on suurin piirtein sama kuin aikaisempina vuosina.

Hirvijahti saaressa on todellinen haaste

Oranssipukuinen kansa suuntaa lauantaina metsään. Hirvijahti alkaa, ja vaikka moni lähtee liikkeelle vasta sään kylmettyä, pyssymiehiä ja -naisia löytyy korvesta heti metsästyksen ensi hetkistä alkaen. Pohjois-Karjalassa esimerkiksi saarissa hirviä jahtaavat ovat liikkeellä heti ennen kuin jää ja kurjat kelit estävät metsästyksen.

Aikuisen haju houkuttaa hirvikärpästä

Syksyinen metsässäliikkujan riesa, hirvikärpänen, löytyy todennäköisemmin aikuisen kuin lapsen iholta.

Älä pelkää, hirvikärpänen ei muni päähän

Toisin kuin moni ajattelee, hirvikärpänen ei muni ihmisen hiuksiin. Hirvikärpänen synnyttää yhden koteloitumisvalmiin jälkeläisen kerrallaan.

Hirvikärpäset ovat jälleen seuranamme!

Hirventäikärpäset ovat jälleen nousseet lentoon sienestäjien ja muiden luonnossa liikkujen seuraksi. Tiukasti tarraavat ötökät pörräävät varsinkin siellä, missä hirvikanta on vahva.

Hirvikärpäset saapuivat ennätysaikaisin

Hirvikärpästen saapuminen jo nyt on erittäin poikkeuksellista. Tavallisesti ne ilmestyvät metsässä kulkijoiden riesaksi vasta elokuun puolivälissä.

Hirvikärpänen ei pakkasta pelkää - ötököitä seurana edelleen

Metsuria ihmetyttää hirvikärpästen seura vielä tässä vaiheessa vuotta. Vaikka kalenteri käännetäänkin marraskuulle, päivälämpötilat ovat mahdollistaneet ötököiden pörräämisen.

Miten suojautua hirvikärpäsiltä?

Hirvikärpäset ovat joka syksyn riesa.

Tiainen tekee tuhoja hirvikärpäsille

Hirvikärpänen on metsässä liikkujan riesa syksyiseen aikaan. Siivekästä on hankala saada hengiltä, mutta tiaiselle hirvien makuupaikoilta löytyvät kotelot ovat talvista herkkua.

Tätä hirvikärpänen kammoaa - lue karkotusresepti

Tänä syksynä moni metsässä liikkunut on törmännyt kiusalliseen vaivaan. Hirvikärpäsiä on paikoin runsaasti, ja otukset ovat nyt ärhäkkäimmillään, sillä ne etsivät veriaterioita lisääntyäkseen. Hirvikärpäsiä on yleensä hyvin hankala estää tulemasta iholle, mutta Yle Etelä-Savon saamien tietojen mukaan on kuitenkin olemassa yksi keino, jolla nämä siivekkäät karkottuvat.

Hirvikärpänen on nyt ärhäkkänä

Hirvikärpäsiä on tänä syksynä paikoin runsaasti. Yleensä tämä loinen ei ime verta ihmisestä, ja vaikka imisi, ei seurauksena useinkaan ole kutiavaa pattia pahempi. Hirvikärpänen ei muni ihmiseen eikä hirveenkään, ja tiputtaa kotiloituvat jälkeläisensä metsikköön. Nyt käsillä on lisääntymisen kiivain hetki.

Hirvikärpäselle kelpaa tumma tai vaalea

Metsässä liikkujia neuvotaan pukeutumaan vaaleisiin vaatteisiin, mikäli haluaa välttyä joutumasta hirvikärpästen kohteeksi. Tummiin pukeutunut marjastaja kun saattaa hyönteisen mielestä muistuttaa erehdyttävästi hirveä. Toimittajan ja biologin testi kuitenkin osoittaa, että inha hyönteinen saattaa sittenkin olla värisokea.

Hirvikärpäset kuoriutuvat tänä vuonna aikaisin

Lapissa tavataan ainoastaan yksittäisiä hirvikärpäsiä. Levinneisyysraja kulkee Yli-Iin ja eteläisen Kuusamon välillä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle