Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ruskaa Kaamasen kylässä.

Väitöskirja: Sään ääri-ilmiöt heikentävät Pohjois-Lapin hiilinieluja – keväiden lämpeneminen puolestaan lisää hiilen sidontaa

Tohtoriksi väittelevä Lauri Heiskanen sanoo, että ilmastonmuutos pienentää Pohjois-Lapin hiilinielua, jos sään ääri-ilmiöt iskevät joka kolmanteen kasvukauteen.

Kuivarahtialus Eira ruoholahden satamassa.

Hiililaivoistaan tunnettu varustamo vaihtoi kurssia ja tekee ennätystulosta – muidenkin suomalaisyritysten nopeus irtautua hiilestä yllätti

Nopealla päästöjen vähentämisellä yritys voi leikata kulujaan ja parantaa asemiaan asiakkaiden silmissä, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntija.

Ilmakuva metsästä Juvalla.

Maankäyttösektori kääntyi ensi kertaa päästöjen lähteeksi – Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen: Suomelle on vaarassa tulla miljardilasku

Kasvihuonekaasupäästöt pysyivät viime vuonna edellisvuoden tasolla, kertovat Tilastokeskuksen ennakkotiedot. Maankäyttösektori oli ensimmäisen kerran nettopäästölähde.

Vedellä täyttyneet kaivinkoneen jäljet metsässä koivikon keskellä.

Lisää vain vesi: Kemiönsaaren talousmetsästä hiilinieluksi – suon ennallistaminen Kullan alueella on helppoa, mutta hidasta

Kemiönsaaressa kaivettiin sodan jälkeen ojia vauhdittamaan soisen notkelman puiden kasvua. Nyt Kullan alueen valtaojat on tukittu. Pitkä matka talousmetsästä takaisin hiiltä sitovaksi suoksi on alkanut.

Metsää.

Jyväskyläläinen yritys välittää metsänomistajille korvauksia hiilen sidonnasta

Metsien kasvua ja samalla hiilen sidontaa vauhditetaan lannoituksella.

Noin viidennes Helenin hiilivoiman päästöistä on epäsuoria päästöjä

Kiitos ja hyvästi, kivihiili – Eurooppa pyrkii irti vuosisatoja jatkuneesta polttamisesta ja tämän seuraukset ovat osin hämärän peitossa

Moderni teollisuusmaa luotiin Euroopassa kivihiilen avulla. Historiallisen energianlähteen matka on tulossa loppusuoralle vanhalla mantereella, ja tällä on laaja-alaisia seurauksia.

Turow'n kiistelty hiilikaivos Lounais-Puolassa.

Hiilikaivos kuumentaa Tšekin ja Puolan välisiä suhteita – kiista saattaa kuitenkin ratketa pian tuhdilla kertakorvauksella

Tšekki vaatii korvauksia siitä, että Puolan alueella sijaitseva hiilikaivos saastuttaa pohjavettä sekä lisää pölyn ja melun määrää Tšekin alueella.

Rautatie halkoo maalaismaisemaa

Suomalaisyritys loi hiiliviljelyn helpottamiseksi verkkopalvelun, joka kertoo viljelijälle, onko hänen peltonsa hiilinielu vai päästölähde

Maatalouden hiilipäästöt eivät ole tilastollisesti pudonneet 2000-luvulla lainkaan. Biocode oy:n toimitusjohtaja Ernesto Hartikaisen mielestä se ei ole viljelijöiden syy.

Yleiskuva Vantaan Energian jätevoimalan laajennuksen työmaalta 27.5.2020

Jätevoimala aikoo muuttaa ilmastopäästönsä muoviksi – näillä keinoilla Vantaan Energiasta tulee "hiilinegatiivinen”

Yhtiö julkaisi miljardin euron suunnitelman, jonka avulla se alkaa tuottaa paljon muutakin kuin sähköä ja kaukolämpöä.

Kiinalainen tehdas.

Suomen ja EU:n ilmastopäästöt ovat vähentyneet ja matkalla alaspäin – kulutusta mittaamalla päästöt ovat kuitenkin jopa nousseet

Suomalaisten kulutuksesta aiheutuvat päästöjä ei ole saatu kunnolla laskuun. Ulkomailta tulevat päästöt ovat vähentyneet huippuvuosista, mutta ovat edelleen samalla tasolla kuin 20 vuotta sitten.

Hiilivoimalan piiput ja patsas.

Hiilellä grillaus on kielletty, hiilivoimalaa ei – kiinalainen Yunchengin kaupunki elää hiilestä, mutta nyt sitä puhdistetaan päästöistä kovin ottein

Kiina ratsaa yunchengilaisia saastuttajia. Kaupungin puhdistus on jo vähentänyt saastesumua, mutta hiilineutraalius on päästöiltään maailman suurimmassa maassa vasta kaukainen unelma.

Lauri Kontro

Lauri Kontron kolumni: Hyviä uutisia, maailmanloppu ei ole ovella

Suomen metsät eivät riitä koko maailman ilmasto-ongelman ratkaisemiseen, mutta metsistämme on pidettävä huolta. Kun metsää käytetään talousmetsänä, on puita istutettava yhä enemmän myös taajamiin, kirjoittaa Kontro.

Hotelli Palace Teknologiateollisuus

Yritysjohtajat vaativat tehokkuutta ja tasapuolisuutta hiilipäästöjen hinnoitteluun

Valtioiden päämiehille ja hallitusten johtajille lähetetyn avoimen kirjeen takana on Call on Carbon -hanke. Tavoitteena on kehittää hiilidioksidin hinnoittelujärjestelmää ilmastoystävällisten investointien vauhdittamiseksi. Suomesta kirjeen ovat allekirjoittaneet muun muassa EK:n, MTK:n, Teknologiateollisuuden, Finanssialan, Energiateollisuuden, Kemianteollisuuden ja Akavan johtajat.

Honkasuolle Helsingissä rakennetaan käsin veistettyjä hirsitaloja.

Nämä hirsitalot pihasaunoineen ovat ensimmäisiä laatuaan Helsingissä vuosikymmeniin – Uusi asuinalue on kuin aikamatka 1900-luvun alkuun

Helsingissä Honkasuon uusi kaupunginosa on varattu kokonaan puurakentamiselle. Ensimmäiset asukkaat muuttivat alueelle kesäkuussa 2016, ja yhteensä alueelle on tulossa koti 2 000 helsinkiläiselle.

Priit Tammeorg, Kasvinviljelytieteen yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto sekä Esko Salo,  tutkija, VTT, mittaamassa biohiilipuiston puuta.

Musta kulta sitoo hiilidioksidia ilmakehästä ja saa kasvit kukoistamaan – biohiilelle ladataan jopa myyttisiä odotuksia, mutta monta asiaa on vielä ratkaistavana

Hyväntoivonpuistossa Helsingin Jätkäsaaressa tutkitaan, miten puistot voisivat vähentää kaupungin päästöjä 2–3 prosenttia biohiilen avulla. Päästöt sidotaan biohiileen vuosisadoiksi ja kaivetaan maaperään.

Datasense Oy:n tutkimusinsinööri Jiri Luojukoski mitta CO2-tasoa

Turvemaiden kasvihuonekaasupäästöistä uutta tietoa – "Ei ole havaittu mitään suuria erovaisuuksia hiilivuon arvoissa"

Nurmipeltojen päästöjä ja hiilensidontaa mitattiin viime kesänä eri puolilla Suomea. Tulokset hämmentävät, sillä turvemaiden ja kivennäismaiden päästöissä ei havaittu eroja. Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessorin mukaan kuitenkin vasta pitkäaikaismittaukset kertovat eri peltojen päästöt, sillä hiilensidonta loppuu usein kasvukauden ulkopuolella.

Turvavälistä muistuttava kyltti kuntosalilla.

Tuesday's papers: Social distance, climate-damaging adverts, and a storm on the way

Finns could now be allowed to get closer to each other — if they want.

Ojitettu suo Kajaanissa, kuvattuna ilmasta.

Sitra report: Finland can reach climate goals, but strong action required

The fund said the country is in a good position, but inadequate economic incentives and deficiencies in infrastructure are among the obstacles to be tackled first.

Ojitettu suo Kajaanissa, kuvattuna ilmasta.

Sitran selvitys: Suomella hyvä mahdollisuus päästä ilmastotavoitteisiin, mutta edessä on seitsemän ongelmaa ratkaistavaksi

Selvityksen mukaan nyt kaivataan pitkän aikavälin suunnitelmia, joissa huomioidaan entistä enemmän hiilineutraaliuden jälkeistä hiilinegatiivisuuden aikaa. Esteitä edessä on yhä raivattavaksi, esimerkiksi puutteelliset tai väärin ohjaavat kannustimet.

Climeworks -yhtiön hiilidioksidin talteenottolaite jätteenpolttolaitoksella

Hiilidioksidin poistobisneksellä alkaa olla kiire: varastoitu hiilidioksidi voi karata ja pilata pohjavedet, professori varoittaa

Hurjaa, että hiilidioksidi-imureista kaavaillaan pelastajaa ilmastonmuutoksen hillinnässä, sanoo yksi IPCC:n ilmastoraportin kirjoittajista, Annalea Lohila. Jos laskemme osankin tulevaisuudestamme teknologian varaan, alkaa joka tapauksessa olla kiire.

Punainen helikopteri pellolla, edessä valkoinen lannoitussäiliö.

Metsähallitus kaksinkertaistaa metsien lannoitukset – hiilensidonnan kasvu kattaa jopa 15 000 suomalaisen vuoden hiilidioksidipäästöt

Valtion metsiä lannoitetaan alkaneella viisivuotiskaudella noin 30 000 hehtaarin alueella. Tavoitteena on lisätä puun kasvua ja sitoutuneen hiilen määrää. Tarkalla suunnittelulla kielteiset ympäristövaikutukset voidaan minimoida, mutta esimerkiksi lajikirjoon lannoittaminen vaikuttaa.

Eliisa ja Mika Malin pitävät kasvitilaa Vihdissä.

Vihtiläistilalliset ovat tehneet ilmastonmuutosta ehkäisevää hiiliviljelyä tietämättään jo toistakymmentä vuotta – "Se on meille helppoa"

Sisäministeri Maria Ohisalo vaatii maataloudelta suurempia päästövähennyksiä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Etujärjestö MTK sanoo, että keinoja löytyy, mutta niihin tarvitaan rahaa ja tutkimusta.

SSAB tehdas Raahessa

Teräsyhtiöt investoivat miljardeja hiilettömään teräkseen – Metallinjalostajat ry:n toimitusjohtaja Kimmo Järvinen: "Varmasti sille syntyy markkinat"

Pohjois-Ruotsissa on käynnissä miljardien investoinnit fossiilisista polttoaineista vapaan terästuotannon aloittamiseksi. Toistaiseksi teräsalalla kilpaillaan lähinnä hinnalla ja laadulla, mutta tulevaisuudessa myös ympäristöseikoista voidaan olla valmiita maksamaan.

Hiilivoimala Datonigssa, Kiinassa.

EU haluaa tehdä kauppapolitiikastaan vihreämpää ja laittaa ulkorajoille hiilitullit – uhkaako se samalla synnyttää uuden kauppasodan?

Tutkijan mukaan on todennäköistä, että osa EU:n kauppakumppaneista riitauttaa kaavaillun hiilitullijärjestelmän ja sitä käsitellään lopulta Maailman kauppajärjestö WTO:n riitojenratkaisuelimessä.

Stora Enson Sunilan tehtaan uusi koelaitos

Metsäjätti Stora Enso kehittää uutta, biopohjaista materiaalia akkuihin Kotkassa – koelaitos on nyt käynnissä

Yhtiö ilmoitti kymmenen miljoonan euron arvoisesta investoinnista koelaitokseen vuonna 2019.

Länsiväylän liikennettä Espoossa.

Polttomoottoriautojen valmistus EU-markkinoille loppunee vuonna 2035 – Autoliitto ennakoi ilmastopaketista lisäkustannuksia autoilijoille

Kysyimme näkemyksiä ilmastopaketista kolmelta taholta elikeinoelämästä. Metsäteollisuudelle ilmastopaketti oli kova isku: "Metsät nähdään vain hiilinieluina, ei ratkaisujen lähteinä". Sen sijaan Elinkeinoelämän keskusliitossa EU:n 2030-ilmastotoimien uudistusesitystä pidettiin kohtuullisen onnistuneena, vaikka hiomistakin lakipakettiin jää.

Nurmipeltoa Ruskolla

Nurmiviljelyn lisääminen sitoisi hiiltä Varsinais-Suomen maaperään ja jarruttaisi ravinnevirtoja

Varsinais-Suomessa on vähän nurmiviljelyä, koska maakunnassa on vähän nautatiloja. Nurmiviljelyn lisäämistä puoltavat monet ympäristöseikat, vaikka tilalla ei lehmiä olisikaan.

Tuulivoimaloita ja taustalla hiilivoimala.

EU:lta tulee tällä viikolla valtava toimenpidepaketti, joka voi mullistaa ilmastonmuutoksen torjunnan – lue tämä juttu ja tiedät, mistä on kyse

Keskiviikkona kuullaan, millä keinoilla Euroopan pitää 2020-luvulla leikata päästöjään, jotta se pitäisi ilmaston lämpenemisen alle kahdessa asteessa, kirjoittaa Ylen EU-erikoistoimittaja Janne Toivonen.

Evon retkeilyalue

Hämeen kuntien hiilinielut ja -varastot kartoitettiin

Hiilinielut ovat suhteellisesti suuria pienissä maaseutukunnissa. Hiilivarastot ovat taas suurimmillaan siellä, missä on paljon soita.

Kuvassa on hiilivoimalaitos Saksassa.

Maailman rikkaimmat G7-maat sopivat lopettavansa hiilivoimaloiden kansainvälisen rahoituksen tänä vuonna

Britannia, Italia, Japani, Kanada, Ranska, Saksa ja Yhdysvallat ovat sopineet toimista, jotta kansainväliset ilmastotavoitteet voitaisiin saavuttaa. Pariisin ilmastosopimuksessa maailman maat ovat sitoutuneet rajaamaan ilmaston lämpenemisen alle kahteen asteeseen verrattuna esiteolliseen aikaan.

Amazonin sademetsää Itaituban ja Pimentalin alueella Parassa Braziliassa.

Uusi tutkimus: Amazonin sademetsä tuottaa enemmän päästöjä kuin sitoo itseensä

Uuden tutkimuksen mukaan Amazonin sademetsästä vapautuu enemmän päästöjä kuin mitä se kykenee itseensä sitomaan. Sademetsän yleinen rappeutuminen on keikahdukseen suurempi syy kuin pelkkä metsäkato.

Stora Enson Sunilan tehtaan uusi koelaitos

Stora Enso alkaa pian tehdä uutta akkumateriaalia puusta Kotkassa – akkuvalmistajat kiinnostuneita

Metsäyhtiön uuden koelaitoksen on tarkoitus tuottaa biopohjaista hiilimateriaalia havusellumassasta erotetusta ligniinistä.

Salmisaaren voimalaitos Helsingissä.

Helsinki Energy Challenge awards four winners

The year long contest to help turn the capital carbon-neutral received over 250 entries from 35 countries.

Greenpeacen ja Fridays For Futuren aktivistit osoittivat mieltään Uniperin Datteln 4 -hiilivoimalan edustalla 20. toukokuuta 2020.

Fortum aloitti Uniperin hiilivoimaloiden alasajon Saksassa – "EU voisi kiristää päästörajoituksia ja laajentaa päästökauppaa", sanoo toimitusjohtaja Rauramo

Fortumin ja kaasu- ja hiilivoimastaan ympäristöjärjestöjen hampaisiin joutuneen Uniperin tavoitteena on puolittaa hiilivoimakapasiteetti lähivuosina.

Kirjeenvaihtaja Rikhard Husu.

Eurooppa-kirje: EU:n rokoterintama rakoilee – katseet kääntyvät Venäjälle, Kiinaan ja Israeliin

Saat olennaiset jutut Euroopasta kerran viikossa suoraan sähköpostiisi, kun tilaat Ylen Eurooppa-uutiskirjeen.

Hevosen lantakasa

Viisi kiinnostavaa juttua lauantai-iltaan: Lääketeollisuus rahastaa rokotteilla, hiilijunan piinaava jytinä ja mitä ihmettä tehdä hevosenlannalle

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Kaksi matkustajaa kävelee matkatavaroidensa kanssa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Suomalainen tupruttelee kasvihuonepäästönsä ”turvarajan” parissa vuodessa – tiukalla tavalla laskettuna kaikki nykyiset päästöt ovat liikaa

Suomen ilmastopaneeli laski myös EU:n päästötavoitteen, joka osoittaa kuinka paljon enemmän unionissa on vähennettävää päästöissä.

Kertakäyttögrilli savuttaa nurmikolla.

Vuoden turhake on kertakäyttögrilli

Suomen Luonto -lehden toimitus valitsee turhakkeen lukijoiden ehdotusten pohjalta.

THL ja Tampereen kaupunki mittaavat ilmanlaatua Epilässä erikoisvarustetulla autolla keväällä 2016

Nokimittaus mukaan Tampereen ilmanlaadun seurantaan

Pirkankadun mittausasemaan lisätään mustan hiilen eli noen anturit. Samoin hiilidioksidin pitoisuutta aletaan seurata.

Immalanjärvi

Imatran Immalanjärvellä alkaa vesiensuojeluhanke – tavoitteena on säilyttää järven erinomainen ekologinen tila

Imatran Immalanjärvellä aletaan kokeilla, voiko esimerkiksi puun, biohiilen ja shungiitin eli vedenpuhdistukseen käytettävän hiilipitoisen mineraalin käyttö vähentää vesien kuormitusta.

Kirjolohifileitä kalatiskissä.

Ja mitä tänään laitettaisiin – vitamiineja vai hiilidioksidipäästöjä? Soija ja lohi saivat vertailussa parhaat arvosanat, riisi heikoimman

Selvityksen mukaan ilmastomöröksi haukuttu naudanlihakin on valkoista riisiä parempi vaihtoehto.

Kuivajää

Koronarokotteen kuljettamisessa tarvittavan kuivajään saatavuus ei ole ongelma – sitä valmistuu nopeasti teollisuuden hiilidioksidipäästöistä

Uuden koronarokotteen kylmäketju on vaativa. RNA-rokotteet tarvitsevat säilyäkseen noin -70 asteen lämpötilan.

 Autio Helsinki-Vantaan lentokentä.

Hiilipäästöt ovat pudonneet koronavuonna dramaattisesti – pitkän aikavälin suunnanmuutokseen tarvitaan muutakin

Huhtikuussa 2020 maailman hiilidioksidipäästöt olivat suunnilleen samalla tasolla kuin vuonna 2006.

Syysviljaa Jari Eerolan pelolla Tuulosessa.

Ilmastonmuutos ajaa maatiloja elvyttämään köyhtyneitä peltoja – uudistava viljely auttaa kasveja kestämään kovat sääolot

Maatalous pyrkii sitomaan hiiltä aiempaa paremmin uudistavalla, eli regeneratiivisella viljelyllä. Yksi hiilitiloista on tuuloslaisen Jari Eerolan nautatila.

Palvelinkeskuksen servereitä

Google nosti Suomen-yksikkönsä malliksi koko maailmalle – pyrkii sen metodeilla ensimmäiseksi täysin hiilivapaaksi suuryritykseksi

Hakukoneyhtiö Google on sitoutunut olemaan 10 vuoden sisällä täysin hiilivapaa. Yhtiö aikoo saavuttaa tavoitteen ensimmäisenä kansainvälisenä suuryrityksenä maailmassa.

Mia Rönkä

Mia Röngän kolumni: Mikä on hiilitassunjälkesi?

Lemmikin omistaminen voi jopa pienentää omistajan hiilijalanjälkeä, kirjoittaa Mia Rönkä.

Lyftkranar i Björneborgs hamn

Porin satamassa öljytuonnin kasvu paikkasi hiiliviennin vähentymistä

Hiilivientiä on vähentänyt alkuvuoden aikana hiilen markkinahinnan vomakas lasku.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle