Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Yrittäjä Ranbir Sodhin baaritiskillä.

Kauppatieteiden maisterilla on oma ravintola, koska se oli helpoin tapa saada töitä Suomesta – eikä tilanne ole 30 vuodessa juuri muuttunut

Maahanmuuttajien perustamat yritykset lisääntyvät vauhdilla. Esimerkiksi Vantaalla viime vuonna perustetuista noin 1 900 yrityksestä 42 prosenttia oli maahanmuuttajien.

Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Olli Sorainen

Berry scandal probe continues after high-ranking official released

While released from custody, police say investigations into suspected crimes by a top ministry official are still ongoing.

Ihmisiä kadulla kävelemässä.

Survey: 40% of foreign specialists face discrimination in Finnish workplaces

The poll showed that language barriers, difficulties finding or keeping employment and challenges adapting to society are some of the reasons why immigrant workers consider leaving Finland.

Cimcorpilla Ulvilassa työskentelevä Ankita Shanbhag.

Valtaosa Suomeen muuttaneista osaajista sopeutuu hyvin, mutta nurja puolikin löytyy – lähes 40 prosenttia kokenut syrjintää työelämässä

Pääosin myönteisistä tuloksista huolimatta noin 40 prosenttia kyselytutkimukseen vastanneista ulkomaalaisista osaajista kertoo harkitsevansa muuttoa pois Suomesta lähitulevaisuudessa.

mies ja nainen nojaavat puuhun

Ulkomaisten työntekijöiden puolisoiden viihtyvyys on avainasemassa päätöksessä muuttaa Suomeen – Foujia Sultanalle pohjoismainen sosiaaliturva on tärkeä

Bangladeshista kotoisin olevalle Foujia Sultanalle harjoittelu- ja työpaikan löytyminen on perheen jäämisen kannalta ehdotonta. Vaasan uusi puoliso-ohjelma pyrkii tarjoamaan siihen välineitä.

Lähihoitaja Bern Amar työssään auttamassa vanhusta, Attendo, Vantaa, 12.11.2018.

25 filippiiniläishoitajan piti elokuussa saapua Pohjanmaalle auttamaan hoitajapulasta kärsivää Suomea – valtaosa hoitajista on edelleen kotimaassaan paperisodan vuoksi

Vamialla on perustettu työryhmä pohtimaan koulutustuonnin ja -viennin mahdollisuuksia ja ratkomaan työvoiman saannin hankaluuksia.

Vihtavuoren ruutitehtaan koeammuntarata. Nainen lataa ammusta testiaseeseen.

Duunareista on pulaa lähes alalla kuin alalla – Kauppakamari: ”Jos emme löydä ripeitä toimia, ollaan pulassa”

Työvoimapula piinaa eteläpohjalaisia yrityksiä jopa niin, että se uhkaa niiden kasvumahdollisuuksia. Kauppakamari ja työvoimaviranomainen pohtivat keinoja, miten tästä selvitään.

Aikuinen pitää vauvaa kädestä. Kaksi karvaista aikuisen kättä pitää vauvaa sylissä.

Suomi hukkaa matalasti koulutettuja nuoria miehiä, eikä se ole pieni ongelma, sanoo Varman toimitusjohtaja Risto Murto tuoreessa kirjassaan

Supistuvalla maksukykyisten joukolla on entistä vaikeampaa selviytyä velkojen ja eläkkeiden maksusta. Risto Murron mukaan tämän yhtälön ratkaiseminen on Suomen kohtalonkysymys.

Ana Emilia Martinez Hale nojailee ravintolan pöytään.

Meksikolainen Ana Emilia Martinez Hale muutti Lappiin ja päätti jäädä – "En näe syytä, miksi ihmiset eivät haluaisi työskennellä Suomessa"

Suomi tarvitsee tämän vuosikymmenen aikana nykyiseen verrattuna kaksinkertaisen määrän työntekijöitä ulkomailta, jotta pahenevaan työvoimapulaan voitaisiin vastata.

Tuula Haatainen.

Tuore selvitys maalaa Suomesta synkän kuvan ilman maahanmuuttajia – työministeri Haataisen mukaan onnistuminen vaatii yhteiskunnan avautumista

Työministeri Tuula Haataisen (sd.) mielestä ikääntyvän Suomen palvelut voidaan turvata ja yritykset voivat laajentua vain, jos Suomeen saadaan lähivuosina paljon lisää työntekijöitä ulkomailta.

Tuula Haatainen.

Työministeri Tuula Haatainen aloittaa maakuntamatkansa Närpiöstä – agendalla muun muassa vietnamilaisyhteisön ja viranomaisten välisen luottamuksen luominen

Närpiöstä ministeri Haatainen jatkaa maakuntamatkaa Vaasaan, jossa hän myös tapaa vaasalaisia perjantaina iltapäivällä keskustassa.

Hoitaja työntää vanhusta pyörätuolissa.

Maahanmuutosta ratkaisu hoitajapulaan – Aasiasta saapuu oppisopimusopiskelijoita Siun soten ikäihmisten palveluihin

Siun soten ja Riverian yhteistyön tavoitteena on turvata Pohjois-Karjalan hoivahenkilökunnan riittävyys. Riveria kouluttaa kansainväliset työntekijät, Siun sote mahdollistaa oppisopimuspaikat.

Navetassa oleva lehmä työntää kielen pitkälle ulos.

Maaseudun töissä poljetaan usein ulkomaalaisten palkkaa ja työehtoja – työntekijät itse pyytävät toisinaan tehdä työtä vuorotta

Maatalouden ulkomaiset työntekijät tekevät monesti työtä alipalkalla ja ilman lisiä, Teollisuusliitto sanoo. Työnantajapuolen mukaan tietämättömyyttä työehdoista on, ja työntekijät itse pyytävät pitkää päivää.

Kosovosta Suomeen opintojen ja työn perässä muuttanut Bleta Hyseni istuu nykyisessä työpaikassaan seinäjokelaisessa hoivakodissa.

Kosovosta kotoisin oleva Bleta Hyseni, 22, nimeää heti kaksi asiaa, jotka saivat hänet jäämään töihin Suomeen

Työperäisen maahanmuuton hankkeet eivät onnistu aina kunnissa odotetusti. Aikaa ja rahaa vievä perehdytys voi epäonnistua, jos paikkakunnalle ei jäädäkään pidemmäksi aikaa.

Melanie Dower, Supercell.

Supercellin Melanie Dowerin piti lennellä tuhansia kilometrejä hakemaan Suomen oleskelulupaa – asiantuntijoille luvattu pikakaista käynnistyy tänään

Hallitus luo erityisosaajille ja kasvuyrittäjille pikakaistan, jonka avulla se lupaa heille ja heidän perheenjäsenille oleskeluluvan 14 vuorokaudessa. Palvelu käynnistyy tänään keskiviikkona.

Muhammed Musah nojaa autoon, jonka katolla on ruoankuljetuslaatikko.

Yllätkö sinä tuloihin, joita maahanmuuttajalta vaaditaan? Suomi kärvistelee työvoimapulassa, mutta oleskeluluvat ovat nyt entistä tiukemmassa

Perheellisen maahanmuuttajan on vaikea yltää tuloihin, joita oleskelulupaan vaaditaan. Juristin mukaan oleskelulupia evätään nyt kestämättömin perustein.

Tomater av olika mognadsgrad växer i växthus.

Närpiön tapaus on poliisille vaikea tutkittava, sillä uhrit vaikenevat – osa pelkää palautusta, yhteisöstä eristämistä tai jopa väkivaltaa

Epäillyn kiskontatapauksen tutkinnanjohtaja tietää, että syitä mahdollisten uhrien vaikenemiseen on monia, kulttuurisista syistä jopa väkivallan pelkoon. Poliisi selvittää Närpiössä epäityä ulkomaisten työntekijöiden hyväksikäyttöä.

Mansikantaimia kasvamassa Suonenjoella kasvatustunnelissa.

Ulkomaisen työvoiman hyväksikäytöstä rangaistaan nyt työnantajaa – myös asenteiden pitää muuttua: "Että opitaan arvostamaan myös ei-suomalaisten oikeuksia"

Viime lokakuussa voimaan tullut lakimuutos sanktioi hyväksikäyttävän työnantajan eikä uhria. Muutos on merkittävä ja mahdollistaa yhä useampien hyväksikäyttötapausten paljastumisen – kunhan eri tahojen yhteistyö saadaan toimimaan.

Kuvassa siivoojan jalat ja moppi.

Ulkomaalaisten pestaamista helpotetaan Hämeessä – lupamenettelyyn kevennys työvoimapulasta kärsivillä aloilla

Jos työvoimapulan tiedetään olevan jollain alalla suuri, voi EU:n ulkopuolelta tulevien työntekijöiden lupaprosessia nopeuttaa hieman. Hämeessä lisättiin listalle muun muassa kuljettajat ja ravintolatyöntekijät.

helmitomaatteja lajitellaan

Kriisiapua ja yhteistyötä – epäilty maahanmuuttajien hyväksikäyttö Närpiössä pakottaa pohjalaiset verkostoitumaan: "Onko jotain, mitä me ei vielä tiedetä"

Viranomaisyhteistyön tiivistämistä, kriisiapua Närpiöön ja työn perässä Pohjanmaalle muuttaneiden henkilöiden oikeuksista tiedottamisen parantamista, ehdottaa työperäistä maahanmuuttoa alueella pohtinut yhteistyöryhmä.

Työntekijä käsittelee tomaatteja Hultholmin pakkaamolla

Närpiössä etsittiin tänään keinoja ehkäistä työperäisten maahanmuuttajien hyväksikäyttöä

Kokouksessa keskusteltiin maahanmuuttajien tilanteesta, kotoutumisesta ja monialaisen viranomaisyhteistyön jatkosuunnitelmista työvoiman hyväksikäyttötilanteiden ennaltaehkäisemiseksi. Itse Närpiössä esiin tullutta mahdollista työvoiman hyväksikäyttötapausta ei kokouksessa käsitelty.

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun rakennuksia.

Ulkomaalaisia opiskelijoita koskevaan lainsäädäntöön on tulossa isoja muutoksia – tavoitteena saada valmistuneet jäämään Suomeen

Tulevaisuudessa opiskelijoiden työnteko-oikeus laajenee ja työnhakuun tarkoitetun oleskeluluvan voimassaoloaika pitenee vuodesta kahteen.

Satamaravintola Viilu rakennetaan Jyväskylän satamaan.

Akavan teettämä selvitys patistelee lisäämään työperäistä maahanmuuttoa – työvoimaa tarvitaan jokaiselle toimialalle ja jokaiseen ammattiryhmään

Raportin mukaan työperäisen maahanmuuton kasvulla olisi myönteisiä vaikutuksia talouteen. Raportissa vaikutuksia ruoditaan neljän hahmotelman kautta.

Migrin ulko-ovi teksteineen, oven läpi häämöttää pari asiakasta käytävällä.

Ennätysmäärä haki Suomesta oleskelulupaa työn perusteella – turvapaikanhakijoita viime vuonna poikkeuksellisen vähän

Työ oli viime vuonna yleisin peruste ensimmäisen oleskeluluvan saamiseksi Suomeen. Maahanmuuttovirasto lupaa käsitellä työ- ja opiskeluperusteiset luvat ensi vuoteen mennessä enintään kuukaudessa.

Huynh Nhu Karjalainen My Duyen Ho valmistavat perunalaatikoita Karjalaisen kotileipomossa. Karjalainen nostaa foliovuoan pellille. My kaapii taikinaa astiasta.

Kysely: suomalaisyrityksissä tarvetta ulkomaisille työntekijöille – asiantuntijoiden tarve on pienempi

Keskuskauppakamarin mukaan maahanmuuton vauhdittamiseen tähtäävät toimet keskittyvät liikaa johdon ja asiantuntijoiden hankintaan.

Huynh Nhu Karjalainen ja Truong Anh Tuan Palokan torilla Jyväskylässä.

Leipomoyrittäjän päivä venyy yli 20 tuntiin, kun työntekijöitä ei löydy – vietnamilaista työntekijää on odotettu lähes kolme vuotta

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan työvoimapulasta kärsivien yritysten määrä on nopeasti monikertaistunut.

Andro Lindsay, yrittäjä, 100 Thousand Million

Chileläisen insinöörin piti asua vain 90 päivää Helsingissä, mutta hän jäi pysyvästi Suomeen – Helsingin markkinointitempaus kääntyi päälaelleen

Huippuosaajia haaliva 90 Day Finn -ohjelma saa jatkoa, mutta Helsinki Partners aikoo olla entistä tarkempi hakuprosessissa väärinymmärrysten välttämiseksi.

Vadim Semechkov.

Hallitus kaipaa Suomeen erityisosaajia, mutta tulijat ovat enimmäkseen duunareita

Työvoimapula koskee monia suorittavan työn ammatteja, eikä varsinkaan maaseudulla löydy nuoria tekijöitä omasta takaa. Pohjanmaalla yksi ratkaisu on houkutella töihin venäläisiä opiskelijoita.

Ecuadorista kotoisin oleva Rolando Carpio työskentelee Pentisol-yrityksessä.

Rolando Carpio lähetti työhakemuksia 8 kuukautta, kunnes tärppäsi – kielimuuri vaikeuttaa palkkaamista työvoimapulasta huolimatta

Suomen yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen muistuttaa, että iso osa yrittäjistä ponnistaa liike-elämään ammatillisella koulutuksella. Hyvä kielitaito on usein yhteydessä koulutuksen pituuteen.

Ana Emilia Martinez Hale kasvomaskiin pukeutuneena katsoo kameraan ravintolakeittiössä.

Ana Emilia Martinez Hale tuli Suomeen opiskelemaan, mutta jäi töihin – ja juuri hänenlaisiaan työntekijöitä matkailuala kaipaa

Suomeen on saapunut syyskuun loppuun mennessä enemmän ulkomaista työvoimaa kuin ennen korona-aikaa 2019. Suurin osa heistä on kausityöntekijöitä.

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon opiskelija Paavo Pihlajamäki hitsaa.

Etelä-Pohjanmaa huutaa lisää koulutuspaikkoja maakuntaan – huoli osaavasta työvoimasta painaa yrityksiä

Osaavan työvoiman saatavuus huolettaa suuresti eteläpohjalaisia yrityksiä. Yritykset vetoavat sekä ministeriöön että sivistysvaliokuntaan koulutuspaikkojen saamiseksi Etelä-Pohjanmaalle.

Lapsi ja vanhemmat parvekkeella. Lapsi kurottaa pyykkipoikaa narulta.

Bulgarialaismies tuli Suomeen paremman palkan perässä – nyt hän asuu pikkukunnassa perheineen ja on malliesimerkki työperäisestä maahanmuutosta

Työperäisestä maahanmuutosta on puhuttu kiivaasti pitkin Suomea. Tyhjenevillä alueilla olisi töitä, mutta ei tekijöitä. Selvitimme, mikä tilanne on teollisuudesta tunnetussa Ylä-Savossa.

suomen kielen oppitunnilla käytetään kuvakortteja

Pirkanmaan kansanedustajat kannattavat englanninkielisiä palveluita – ne houkuttelevat maakuntaan osaajia

Moni kansanedustaja lisäisi maahanmuuttajien suomen kielen koulutusta. Tämä kävi ilmi, kun Yle kysyi Pirkanmaan edustajien näkemystä englanninkielisistä palveluista.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vieraili Ylen Ykkösaamussa 25. syyskuuta.

Ratkaisu työvoimapulaan on ulkomainen työvoima, sanoo kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo

Petteri Orpon mukaan hyvä talouden kasvu ja kohentunut työllisyysaste johtuvat globaalista noususuhdanteesta, eivät hallituksen onnistuneesta politiikasta. Orpo on Ykkösaamun suorassa haastattelussa kello 10.05.

Johtaja Tommi Uitto Nokia One rakennuksessa Nokian kampuksella Karkalliossa Espoosa

Teknologiateollisuus pelkää Suomen näivettyvän osaajapulaan – Nokia: Jos emme saa työvoimaa, työt tehdään sitten muualla

Teknologiateollisuuden mukaan tuleva osaajapula ratkaistaan työperäisellä maahanmuutolla. Työ- ja elinkeinoministeriön tutkimuspäällikön mukaan Suomessa työnantajat ovat ehkä tottuneet siihen, että koulujärjestelmä tuottaa valmista työvoimaa.

Yhdistelmäkuva Riikka Purrasta ja Petteri Orposta.

Oppositiojohtajat Orpo ja Purra kohtasivat väittelyssä – suurimmat erimielisyydet EU-politiikasta ja työperäisestä maahanmuutosta

Suurimpien oppositiopuolueiden puheenjohtajat uskovat, että seuraava hallitus joutuu tekemään vaikeita päätöksiä. Orpon mukaan odotettavissa on leikkauksia.

Toimitusjohtaja Tommi Lähteinen seisoo kuivumassa olevien maalattujen metalliosien takana.

Savolaiset metallialan yritykset eivät olisi kasvaneet ilman ulkomaista työvoimaa – osaajista kilpaillaan, valtteja ovat palkka ja työolot

Hallitus on asettanut ensimmäistä kertaa määrälliset tavoitteet työperäiselle maahanmuutolle. Vuoteen 2030 mennessä ulkomaisia työntekijöitä pitäisi olla 50 0000 enemmän kuin nyt.

EVAn Kurronen: Kielitaitovaatimuksia pitäisi miettiä

Ekonomistit A-studiossa: Työvoimapulasta ei selvitä ilman maahanmuuttoa – "Voisiko nykyistä useammassa tehtävässä pärjätä englannilla?"

Tiistain A-studiossa pohdittiin, mistä saadaan työvoimaa työvoimapulasta kärsiville aloille.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Seinäjoella 25. elokuuta 2021.

Keskustan Juha Pylväs pahoittelee sanavalintaansa "elintasosurffareista", Saarikko komppaa: "Pitää olla rehellinen"

Pylväs pahoittelee provosoinutta sanavalintaansa torstaina omalla Facebook-sivullaan.

Dimitry Kudinov kotinsa työhuoneessa tietokoneen äärellä.

Kilpailu IT-alan huippuosaajista käy kuumana – pohjoiskarjalainen Dimitri Kudinov sai Amazonilta tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä

IT-alan yritysten kilpajuoksu työvoiman perässä kiihtyy jopa kansainväliseksi. Työvoimapulan tuoreimpana merkkinä yritykset seuraavat työntekijöitä perustamalla konttoreita eri puolille Suomea. Huipputekijöille tarjotaan uusia töitä säännöllisesti.

Hoitaja pitää vanhusta kädestä.

Sairaanhoitajien rekrytointi Päijät-Hämeeseen käynnissä Filippiineillä

Akuuttiin hoitajapulaan nyt rekrytoitavat hoitajat eivät ehdi apuun, sillä muun muassa kielikoulutus vie aikaa.

Alexander Puutio / kolumnisti / 03.12.2019 Pasila

Alexander Puution kolumni: Miksi maahanmuutosta on niin vaikea puhua järkevästi?

Moralisointi, vastapuolten lyttääminen sekä arvovetoinen keskustelutapamme pitää huolen siitä, ettei maahanmuuttoon liittyviä kysymyksiä tulla lähivuosina ratkaisemaan, kirjoittaa Puutio.

Keskustan puheenjohtaja valtiovarainministeri Annika Saarikko.

Valtiovarainministeri Saarikko haluaa Suomeen reilusti lisää ulkomaisia työntekijöitä ja perää asennemuutosta: “Se ei ole pois suomalaisilta”

Työperäisen maahanmuuton kaksinkertaistaminen on hallituksen tärkeimpiä työllisyystavoitteita. Annika Saarikon mielestä Suomi tarvitsee sekä erikoisosaajia että suorittavan työn tekijöitä. Hänen mukaansa moni ala ei pärjäisi ilman ulkomaista työvoimaa.

Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi.

Näkikö harmaantuva Suomi jo parhaat vuotensa? Talousasiantuntija lataa kovaa tekstiä poliitikoille: “Pitää lopettaa näpertely ja ajatella isosti”

Osakevälittäjä Nordnetin Martin Paasi sanoo, että Suomen pitäisi herätä ruususen unesta. Paasin mielestä Suomen pitäisi ottaa sata miljardia lainaa ja investoida se tuottavasti.

Kokki Henri Alèn ja kylmäkkö Saska Ruutiainen työskentelivät ravintola Pastiksen keittiössä.

Kokki Henri Alén pelkää, että ravintola-alalle tulee työntekijäpula koronan jäljiltä – "Monet ovat vaihtaneet alaa, ja minä ymmärrän heitä"

Suomalaisia ravintoloita ei arvosteta tarpeeksi, mikä on näkynyt hallituksen ravintolarajoituksissa. Täällä on voinut jonottaa ennen aamuyhdeksää baariin, mutta työpäivän jälkeen ei ole saanut ostaa ravintolasta lasillista viiniä, Alén sanoo.

Vanhusta kuljetetaan pyörätuolissa Helsingin Kontulassa.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä valitsi kumppanin filippiiniläishoitajien rekrytointiin

Tavoitteena on turvata työvoiman riittävyyttä vanhuspalveluissa.

viinilaseja ravintolassa

Kokit ja tarjoilijat pakenevat nyt epävarmaa ravintola-alaa, eikä uusia osaajia synny samassa tahdissa: "Kemiläisen paperitehtaan väki saataisiin helposti työllistettyä"

Työvoimapula varjostaa ravintoloiden lähiajan näkymiä. Seinäjokelaisravintolassa kesäksi on jo paljon varauksia, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että kaikkeen kysyntään ei pystytä vastaamaan.

Aki Kangasharju ja Elina Pylkkänen.

Mitkä ovat tärkeimmät keinot työttömyyden vähentämiseen kehysriihessä, Etla ja Palkansaajien tutkimuslaitos?

Etlan Aki Kangasharju ja PT:n Elina Pylkkänen ovat erimielisiä työttömyysturvan porrastuksen hyödyistä ja haitoista.

Henkilö ruokapöydän ääressä työskentelee kannettavalla tietokonella.

Etla: Suomen talous jämähtänyt kasvuloukkuun – radikaaleja muutoksia kaivataan

Etlan mukaan työperäistä maahanmuuttoa on edistettävä ja korkeakouluille on annettava oikeus periä lukukausimaksuja.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle