Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Vetelin lukion 2023 tuoreet ylioppilat ovat juuri saaneet valkolakit.

Viiden vuoden tauon jälkeen Vetelin lukiosta valmistui 15 uutta ylioppilasta

Vuonna 2016 Vetelin lukio päätettiin lakkauttaa. Nyt seitsemän vuotta myöhemmin uudelleen avatun lukion ensimmäiset ylioppilaat saivat painaa valkolakit päihinsä.

Ylioppilas Linda Kalliainen kuvattuna Pateniemen lukiolla 26.5.2023

Koulussa sanottiin Linda Kalliaiselle, 21, että hänen pitäisi jäädä eläkkeelle – nyt hän on ylioppilas lukionsa parhain paperein

Jopa ammattilaisilla on vaikeuksia tunnistaa autismin kirjon piirteitä. Vasta lukiossa Kalliaisen yksilöllisen tuen tarpeet tunnistettiin ja niihin reagoitiin perheen toivomalla tavalla.

Blågröna alger på Mellstens strand i Esbo

Poliisi rauhoittaa juhlivaa nuorisoa klassisella musiikilla, koska he eivät pidä siitä – rikokset vähentyneet selvästi

Koulujen päättäjäisviikonlopun juhlinnoissa kuullaan tänäkin vuonna klassista musiikkia, koska monet nuoret eivät siedä sitä. Poliisi on ällistynyt, kuinka tehokas metodi on kyseessä.

Tiia-Elina Halttunen hymyilee silmät kiinni ja kannattelee vaatesuunnittelussa käytettävää nukkea. Kuvan päälle on lisätty pieniä läpikuultavia valkoisia ympyröitä.

Tiia-Elina Halttuselta tilattu mekko meni täysin mönkään, ja se oli parasta mitä saattoi tapahtua

Koronan jyllätessä Tiia-Elina Halttunen ei voinut järjestää ylioppilasjuhlia syksyllä 2020. Nyt on aika pitää tuplajuhlat, sillä hän valmistuu mittatilausompelijaksi.

Kuvakollaasissa jamko:n halliutuksen piheenjohtaja Lauri Kujala, JYY:n hallituksen puheenjohtaja Konsta Tarnanen ja Suomen ylioppilaskuntien liiton hallituksen jäsen Jenny Kasongo.

Opiskelijat tyrmäävät valtiovarainministeriön keinot opintojen nopeuttamiseen: ”Systemaattinen keino polttaa opiskelijat loppuun”

Opiskelijoiden mukaan VM:n ehdottamat keinot vaikeuttaisivat opiskelijoiden taloudellista tilannetta ja hidastaisivat valmistumista entisestään.

Koululainen matematiikan kotitehtäviä tekemässä.

Näillä perusteilla koulujen henkilökunta valitsee stipendien saajat – Kouvolassa stipendejä on jaossa lähes 30 000 euron arvosta

Koulujen henkilökunta valitsee stipendin saajia useilla eri perusteilla. Perusteet ovat pysyneet samoina vuodesta toiseen.

Röda och vita rosor i en blombutik.

Ammattiin valmistuneita juhlitaan tänään Kajaanissa – uusia ammattilaisia yhteensä 535

Kainuun ammattiopistosta valmistuu ympäri vuoden opiskelijoita kaikilta aloilta. Valmistujaisjuhlat järjestetään kahdesti vuodessa.

Kassalla ostokset hihnan alapäässä. Taustalla nainen maksamassa ostoksiaan.

Näin kokiksi valmistunut opiskelija saa rahat riittämään – rahaa kuluu viikossa ruokaan vain 20 euroa

Johanna Ollilainen elää tarkoituksellisesti tiukalla budjetilla, jossa tärkeintä on suunnitelmallisuus. Toisaalta kertyneet säästöt vaikuttavat opintotukien määrään.

Maiju Eskelinen nojaa kiviaitaan aurinkoisella yliopiston kampuksella.

Junalippujen hintauudistus lisää eriarvoisuutta ja hiilijalanjälkeä, arvioi kestävän kehityksen asiantuntija

VR päätti uudistaa junalippujen hintojaan. Etenkin opiskelijat ja lähityöntekijät ovat vaikeassa asemassa, sillä heidän mahdollisuutensa matkustaa ajoittuvat kalliiden lippujen aikaan.

Jenny Kasongo katsoo kameran ohi, taustalla vihreä puu ja Kalasataman tornitalot.

Opiskelijat kertoivat Ylelle opintolaina-ahdingosta: ”Olen pudonnut asunnonostajien junasta todennäköisesti loppuelämäkseni”

Nuoret aikuiset kertovat Ylelle ahdingosta, johon reipas opintolainan ottaminen voi johtaa korkojen ja elinkustannusten noustessa.

Ylioppilas Tilma Turunen.

Tuunatut yliop­pi­las­lakit yleistyvät, ja muoti on aiheuttanut myös yhteen­tör­mäyksiä

Tuunatut ylioppilaslakit ovat muoti-ilmiö. Muokatun valkolakin hankkii arviolta yli puolet ylioppilaista, jos pienikin muutos, kuten maakuntaväri sisäkankaassa, otetaan lukuun.

Leo Laajoki istumassa näyttämöllä.

Suositun lukion rehtori varoittaa 16-vuotiaita, jotka haluavat opiskelemaan kauas kotoa: ”Pitää miettiä tarkasti, milloin nuori on valmis”

Suurten kaupunkien lukiot ovat nuorten silmissä vetovoimaisia ja niihin hakeudutaan myös kauempaa. Muutto 16-vuotiaana ei ole ongelmatonta, varoittaa suositun koulun rehtori.

Kolme urheilukiolaista kertoo kesätöistä ja oman laijiharjoittelun yhteensovittamisesta.

Tosissaan urheilevan nuoren aika ei aina riitä kesätöihin vaikka haluja olisi

Omasta fysiikasta ja kunnosta on pidettävä huolta myös kesällä. Urheilevat lukiolaiset yrittävät sovittaa harrastuksen ja kesätyön yhteen. Harjoittelusta sovitaan työnantajan kanssa.

Turun ammattikorkeakoulun Lemminkäisenkadun koulutalo ulkoa päin kuvattuna.

40 korkeakouluhakijaa sai virheellisen tiedon todistusvalintapaikasta – ammattikorkeakouluihin valitut saavat pitää paikkansa

Yliopistot peruvat teknisen virheen vuoksi myönnetyt paikat ellei päätöstä ehditty tehdä ja julkaista ennen virheen huomaamista. Korkeakoulujen kevään toisen haun todistusvalinnat valmistuivat tänään.

Opiskelijoita Jyväskylän yliopiston kirjastorakennuksen kahvilassa.

Petteri Orpo neuvottelukumppaneineen sai ministeriön lääkkeet opintojen nopeuttamiseen – katso valtiovarainministeriön ehdotukset

Valtiovarainministeriö on ehdottanut esimerkiksi muutoksia opintotukeen, ensikertalaiskiintiöön ja väläytellyt lukukausimaksuja.

Hilda Merivirta pitää kädessään ratsastuskypärää ja katsoo kameraan Heponiityn ratsastustilalla.

Hilda Merivirta purskahti itkuun, kun hän näki yo-kirjoitusten tulokset

Otsikoissa näkyvät usein supermenestyjät, mutta nipin napin ylioppilaaksi pääseminenkin voi olla iso juttu. Alle B:n keskiarvon kirjoittaneiden osuus näyttää nousseen selvästi.

Tampereen yliopiston kirjasto Linna.

Virhe kevään haussa koskee etenkin Tampereen yliopistoa – yli 200:n tulkittiin olevan ensikertalaisia, kaksi ehti saada opiskelupaikan

Todistusvalintojen tuloksista oli ehditty julkaista noin puolet, kun Opintopolun vika huomattiin. Virheellä ei ole vaikutusta ammattikorkeakouluihin hakeneisiin.

Yliopiston piha, jossa kymmenkunta ihmistä.

Teknisellä virheellä ei vaikutuksia Kaakkois-Suomen korkeakoulujen opiskelijavalintoihin

Teknisen vian takia joitakin korkeakouluihin hakeneita on hyväksytty opiskelijoiksi virheellisesti.

Oulun yliopiston Linnanmaan kampus.

Osa korkeakouluun hakevista on hyväksytty virheellisesti kouluun – Oulun yliopistossa virhe ei vaikuta valituksi tulleisiin

Opintopolku-palvelussa havaittiin korkeakoulujen ensikertalaisuustietojen siirtymiseen liittyvä virhe. Tämänhetkisen tiedon valossa Oulun yliopistoon valitut voivat kuitenkin huokaista helpotuksesta.

Vaaleanpunainen puvun rusetti.

Kaikki Porin ”vanhat” samalla tanssilattialla, ajankohta poikkeuksellinen

Porin vanhojen tanssit järjestetään perjantaina Isomäen jäähallissa.

Julia Pajuportti katsoo kameraan sylissään brittiläinen lyhytkarva -rotuinen kissa.

Viisi vuotta sitten Julia Pajuportti valmistui lähihoitajaksi ja pian kosmetologiksi: ”Olen tottunut koskemaan ihmisiin”

Kouvolalaiselle Julia Pajuportille lähihoitajan työ oli järkityö. Nyt uudessa ammatissaan hän saa käyttää luovuuttaan.

Tampereen yliopisto, Hervannan kampus.

Osa korkeakouluun hakevista on hyväksytty virheellisesti kouluun – ongelman laajuus ei ole vielä tiedossa

Opetushallituksen palvelussa on havaittu tekninen vika. Korkeakoulujen vastuulla on päättää jatkotoimista, jos hakija on jättänyt menemättä valintakokeeseen Opintopolun virheen takia.

Puolipilvinen taivas, edustalla mäntyjä ja lipputankoja, joissa turkoosit liput. Puiden takana punainen tiilirakennus.

90 naista haki uuteen tekniikan koulutukseen – Itä-Suomen yliopistossa ilahduttiin

Itä-Suomen yliopistossa syksyllä alkava tekniikan koulutus oli ensimmäistä kertaa yhteishaussa maaliskuussa. Eniten hakijoita oli Pohjois-Savosta ja Pohjois-Karjalasta.

Hymyilevä mies katsoo kameraan ja aurinko paistaa selnatakana.

Luonnontieteen opinnot jäävät usein kesken – näin kävi myös Joonas Vaaralalle, 26, joka vaihtoi seitsemän vuoden jälkeen lääkikseen

Luonnontieteellinen on yksi aloista, josta valmistuu kaikista vähiten opiskelijoita. Opintojen venymiseen vaikuttavat useat eri syyt.

Kaksi kenialaista nuorta naista luokkahuoneessa katsomassa läppäriä yhdessä.

Kenialainen maakunta petti suomalaiskoulun luottamuksen ja vei opiskelijoilta vuosien säästöt

Opetushallitus toivoo, että suomalaiset oppilaitokset ottavat paremmin selvää ulkomaisista kumppaneista, jotta maksuepäselvyyksiltä vältytään tulevaisuudessa.

Nuori, vaaleahiuksinen nainen katselee kameraa kohti. Opiskelija Ilona Hiidenmaa.

Korkeakouluhakua uudistettiin, jotta nuorilla olisi helpompaa – se ei toiminut, ja nyt suunnitteilla on uusi muutos

Yliopistot ovat havahtuneet uuden pääsykoejärjestelmän valuvikaan. Nyt ne valmistautuvat uusimaan jo kertaalleen uusittua järjestelmää.

Pyrkijöitä luentosalissa odottamassa kokeen alkua.

Pitkän matikan ja luonnontieteiden ”pakolla pänttääminen” loppuu tulevaisuudessa, kun pisteytyksiä muutetaan

Aiemmin parhaat pisteet yliopistoihin hakiessa tulivat niistä aineista, joista on paljon kursseja. Tämä muuttuu muutaman vuoden päästä.

Tampereen yliopiston tietojenkäsittelytieteen professori Pekka Abrahamsson.

Voiko tekoäly auttaa kevään pääsykokeissa? ”Olisi hullua olla hyödyntämättä”, sanoo professori

Vasta muutaman kuukauden käytössä ollut Chat GPT on jo nyt mullistanut tietojen saannin. Maksuton ja helppokäyttöinen ohjelma luo muutamassa sekunnissa tiiviin vastauksen kysymykseen kuin kysymykseen.

Sanna Marin ler mot solen på planen på fullsatta Yankee Stadium.

New Yorkin yliopiston kunniatohtoriksi vihitty Sanna Marin puhui legendaarisella stadionilla: ”Halusin muuttaa maailmaa”

Marinin ohella kunniatohtoreiksi vihittiin kemian nobelisti Carolyn Bertozzi, tanssija Misty Copeland ja Marylandin yliopiston entinen presidentti Freeman A. Hrabowski.

Katariina From ja Julian Trucello ruskean hirsiseinän edessä.

Italialaisamerikkalainen Julian Trucello tutustuu suomalaiseen arkeen Katariina Fromin perheen kanssa - ”Lumi oli minulle täysin uusi elementti.”

Hämeen ammattikorkeakoulun ystäväperhetoiminta tutustuttaa kansainvälisiä opiskelijoita suomalaiseen arkeen. Tällä hetkellä HAMKissa opiskelee 850 ulkomaalaista tutkinto-opiskelijaa.

Henkilö vaaleanpunaisessa villapaidassa istuu sohvalla ja lukee kirjaa.

Titta näki, kun opettaja katsoi tunnilla pornoa – hän valitti käytöksestä rehtorille, mutta asiaan ei puututtu

Kouluissa tapahtuvaa häirintää ja opettajien asiatonta käytöstä saatetaan vähätellä, eikä siihen aina puututa. Aiheen arkaluontoisuuden vuoksi asiasta ei välttämättä uskalleta puhua, mikä tekee asiaan puuttumisesta entistä vaikeampaa.

Pyrkijöitä luentosalissa odottamassa kokeen alkua.

Yliopistojen todistusvalintapisteet muuttumassa – katso, mistä aineista eri aloille saa tulevaisuudessa parhaat pisteet

Vantaalainen Dunya Sabir Karim pohtii nyt historian kurssien valitsemista fysiikan sijaan, jos hän päätyy pyrkimään oikeustieteelliseen.

Dmitrii Afanasev lukee kirjoja Kuopion kirjastolla.

Dmitrii Afanasev, 20, opiskeli kielen ja suoritti kaksoistutkinnon kolmessa vuodessa – maksuliikenteen pysähtyminen Venäjältä oli haastavaa taloudelle

Dmitrii Afanasev päätyi opiskelemaan Suomeen, koska pitää suomalaisista koulutustavoista. Suomen kielen harjoittelu on vaatinut häneltä ponnisteluja.

Joona Hulkkonen seisoo puisen seinänen edessä kädet puuskassa ja katsoo kameraan.

Rehtori soitti ja onnitteli Joona Hulkkosta huimasta menestyksestä: tuore ylioppilas kirjoitti 12 ainetta ja seitsemän laudaturia

Hulkkonen kirjoitti ylioppilaaksi pienestä Parolan lukiosta. Neljä kokelasta kirjoitti tänä keväänä kahdeksan laudaturia. Huipputuloksia syntyi muun muassa Kurikassa ja Helsingissä.

Ylioppilas Astor Heerman Hatanpään lukion musiikkiluokassa soittamassa bassoa.

Lukio muutti Astor Heermanin elämän, vaikka ensimmäinen vuosi oli vaikea: "Olin niin tottunut yksinäisyyteen"

Ulkopuolisuuden tunne varjosti Astor Heermania koko peruskoulun ajan. Kun ystävät löytyivät musiikkitunnilta, hän huomasi, mikä lukiossa on todella tärkeintä.

Kouvolan ammattiopisto Edukon ovi Kohoa synergiakeskuksella Kouvolassa.

Kouvolan ammattiopistoon kaksi pronssia Taitaja-kisoissa

Nuorten ammattitaidon SM-kisojen finaalissa kilpailee vuosittain yli 450 nuorta. Kouvolalaisille mitalit heltisivät elektroniikasta ja robotiikasta sekä putkiasennuksesta.

Rovaniemeläinen Jussa Posio kiristää mutteria renkaiden takana.

Jussa Posio, 17, on työelämän konkari, joka ei käytä CV:tä – näin hän on pärjännyt työhaastatteluissa

Työvoimapula näkyy kesätyövoiman tarpeena harvaan asutuilla alueilla. Lapissa henkilöstöpalveluyritys on välittänyt kesätyöpaikkoja 20 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Vamian Hansa-kampuksen pääsisäänkäynti

Vaasa hakee lupaa sähkö- ja automaatioalan englanninkieliseen koulutuksen järjestämiseen – pari kuukautta sitten hakemus sai kielteisen päätöksen

Englanninkielinen sähköalan koulutus on tarkoitettu erityisesti Vaasan seudun energia- ja akkuteollisuuden tulevan työvoimantarpeeseen vastaamiseen.

Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK

Vaasan ammattikorkeakoulun valmistuneilla pienin työttömyysaste

Vaasan ammattikorkeakoulu panostaa opiskelijoiden harjoittelu- ja työllistymismahdollisuuksien lisäämiseen muun muassa ura- ja rekrytointiasiantuntijan ja Talent Coachin avulla.

Joukko nuoria kulkee kadulla.

Nuorisopassin edut myös toisen asteen opiskelijoiden käyttöön Raumalla

Tähän asti edut ovat koskeneet 5.–9. -luokkalaisia. Toisella asteella opiskelevat saavat nuorisopassin edut käyttöönsä ensi syksynä.

Sisustustarvikkeita hyllyssä.

Tutkija leikkaisi asumistukea työssäkäyviltä – kokoomus ja KD hakevat tuesta satojen miljoonien säästöjä

Osa hallitusneuvotteluja käyvistä puolueista on haluaa leikata asumistuesta. Kela maksoi erilaisia asumisen tukia viime vuonna yhteensä lähes 2,6 miljardia euroa.

Reetta Holopainen ja Sonja Mykkänen katsovat hymyillen kameraan vihreät Käärijä-hihat päällään.

”Sitten bolerot päälle ja torille tanssimaan” – vara-asun ommelleet kuopiolaiset opiskelijakaverukset uskovat Käärijän viisuvoittoon

Reetta Holopainen ja Sonja Mykkänen ovat nauttineet viisukeväästä ja seuranneet Käärijän matkaa Liverpooliin.

Tampereen yliopisto, Hervannan kampus.

Suomen ylioppilaskuntien liitto vastustaa maksullista oikopolkua yliopistoon – opiskelupaikan voi nyt saada reilulla 5 000 eurolla

Aalto-yliopistossa ja Tampereen yliopistossa on yli 5 000 euroa maksavia täydennyskoulutuksia, joiden kautta voi päästä opiskelijaksi. Suomen ylioppilaskuntien liitto pitää toimintaa lainvastaisena.

Vamian Sampo-kampus

Vamian opiskelijat menestyivät Taitaja-kilpailussa

Suomenmestaruusmitaleista kamppaili tällä viikolla Espoossa noin 370 ammatillisessa koulutuksessa opiskelevaa nuorta.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK:in Kouvolan toimipiste.

Yli kaksituhatta opiskelijaa voi joutua jatkossa matkustamaan hammashoitoon Kouvolasta Lahteen

Opiskelijoiden muut terveyspalvelut säilyvät jatkossakin Kouvolassa.

Punapaitainen mies poseeraa kameralle kukkakimppu kädessään.

Torniolaiselle Luovin opiskelijalle hopeaa Taitaja2023-kisassa

Suomenmestaruusmitaleista kamppaili yhtensä 370 nuorta.

Mertalan koulun ykkösluokkalaiset juoksemassa palapeli-pisteellä unelmien liikuntapäivänä 2023 Savonlinnassa.

Liikunnan riemua ilman suorituspaineita – kolmasluokkalainen Jasmin Korhonen: ”Saa olla ihmisten kanssa ja lyödä palloa”

Uusien taitojen oppimisen ilo ja yhdessä tekeminen innostavat liikkumaan. Valtakunnallisena unelmien liikuntapäivänä rohkaistiin kaikkia löytämään oma tapa liikkua.

Saimaan ammattiopisto Sampon opaskyltti koulun edessä.

15 kenialaisen lähihoitajaopinnot keskeytyvät Lappeenrannassa – koulutuksen tilaaja jätti laskun maksamatta

Oppilaitos ja hyvinvointialue etsivät nyt kenialaisopiskelijoille pikavauhdilla töitä ja yrittävät saattaa heidän opintonsa loppuun. Opiskelijoille tilanne on ollut stressaava.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle